Viltkyl bäst i test 2022 – Hitta bästa viltkylen här!

 
1. Landig Viltkyl LU4500 2. Landig Viltkyl LU10000 3. Landig Viltkyl LU9000
Landig Viltkyl LU4500 viltkyl bäst i test

Landig Viltkyl LU10000

Landig Viltkyl LU9000
Se priset här Se priset här Se priset här

Som seriös jägare behöver man ha någonstans att hänga sitt vilt när det ska användas till mat. Djuret behöver hängas för att möras och dessutom blir det både lättare och smidigare att förvara det skjutna djuret. Många jägare hänger djuret i en viltsäck i en lada men det är inte alls den optimala förvaringen. Dels hålls inte en bra temperatur, och dels kan djuret angripas av skadedjur. Just de här sakerna är de främsta anledningarna till att man skaffar en viltkyl. Man kan enkelt ställa in optimal temperatur och bevaka mörningsprocessen.

Samtidigt kan utrymmet kring djuret hållas rent och man slipper tänka på flugor och andra insekter som kan vilja komma åt köttet. Den vanligaste mörningsprocessen när det gäller vilt är hängmörning och den bör pågå i 40 dygn för att få bäst effekt. Under sommaren eller när det är varmare ute blir det omöjligt att ha ett djur hängande så länge i en vanlig lada utan kylutrustning. Då kommer köttet att härskna och bli oätligt.

Vi har tagit fram en lista på de allra bästa viltkylarna. Det gäller att du tittar på vad du ska använda din kyl till och på vilka krav du ställer på kylen för att hitta den bästa varianten för dig. Vi har med både stora och små kylar i vårt test, och de har alla olika funktion samt prisklass.

Topp 6 bästa viltkylen 2022

Köpguide för viltkyl bäst i test

En viltkyl behöver alla som jagar och som vill ta hand om köttet på egen hand efter jakten. Den underlättar förvaringen av kroppen, och köttet kan hängmöras under flera dagar utan att bli skämt. När man jagat ett tag kan det vara en väldigt bra investering att göra. Att kunna förvara sitt vilt hemma i en bra temperatur kan vara väldigt bekvämt.

Om man har lite koll på det här med viltkylar och om man köper ett färdigt kit kan man göra om ett vanligt kylskåp till viltkyl, men ett annat alternativ är att köpa en färdig variant. Då får du de allra bästa förutsättningarna för att köttet ska mogna och möras i rätt temperatur utan att härskna. Viltkylen ser dessutom till att både råttor, flugor och andra skadedjur håller sig borta från viltet. Under tidig höst och sensommar kan annars viltförvaring vara svårt eftersom det är en hel del insekter i omlopp som vill åt köttet. När det är varmt ute blir det också svårare att förvara viltets kropp om man inte har en viltkyl. Det beror helt enkelt på att köttet utvecklar sig snabbare när det är varmt och dessutom bildas efter ett tag bakterier som gör köttet olämpligt att äta. Du kan säkra ditt kötts kvalitet genom att snabbt få in viltet i en bra temperatur efter att det skjutits.

Vad används viltkylen till?

Efter att du jagat och fällt vilt som ska ätas vill du antagligen att köttet ska vara hälsosamt. Då behöver det förvaras korrekt. Det kan en viltkyl användas till. Kylen kan också användas för att möra köttet. I en större kyl kan du troligen hänga djuret helt för att hängmöra och det är ett av de bättre alternativen. Om djuret inte får plats går det dock också att stycka det för att sedan hänga in delarna i kylen.

När det gäller just mörningen är det viktigt att temperaturen i kylen ligger rätt. Man kan sedan räkna över hur länge djuret måste förvaras i kylen för att bli rätt mörat. Om djuret hänger i en stadig temperatur blir det lättare att räkna ut antalet dagar. Om temperaturen skiftar kraftigt kan mörningen bli inexakt och dessutom kan det bli bakterier i köttet. Erfarna jägare brukar ha sina egna tekniker för att räkna ut hur länge viltets kropp bör hänga men det finns också en bra formel för nybörjaren.

Det handlar helt enkelt om att man räknar samman dygnsgraderna djuret hänger i. Det är alltså temperaturen dag för dag. Om djuret ska hänga i 40 dygnsgrader, vilket är det vanligaste och det hänger i en viltkyl där temperaturen är på åtta grader måste djuret hänga i fem dygn innan det är dags att tillaga det, alternativt att stycka och frysa in köttet.

Hur mycket kostar viltkylen?

Viltkylar finns i flera olika prisklasser. Ju högre kvalitet och ju större kyl du vill ha, desto högre blir förstås också priset. Att köpa ett konverteringssätt till kylskåp kostar bara någon tusenlapp men å andra sidan blir det inte samma kvalitet som i en riktig viltkyl. Vi har i vårt test tagit upp viltkylar som ligger mellan 10 000-50 000 kronor i pris för att du ska kunna finna den bästa viltkylen för dig.

Vad krävs för att viltkylen ska vara bra?

Det är viktigt att både luftfuktighet och temperatur är bra i kylen. Fuktigheten bör ligga på omkring 65 % och vid hängmörning bör temperaturen kunna ställas in på mellan tre till nio grader. Temperaturen ska vara jämn i kylen, men samtidigt ska en god ventilation finnas och gärna en bra fläkt.

Tänk också på att känna efter så att stagen djuret hängs på är stabila. De ska också vara lätta att hantera. Ett vilt djur som skjutits är nämligen sällan lätt att handskas med, särskilt inte om det är av större eller tyngre modell. Om du ska ha kylen på ett ställe där golvet inte är helt rakt bör också benen på kylen kunna justeras. Se också till att kylen har ett avlopp så att du lätt kan rengöra den eller eventuellt viltets kropp.

Vill du ha den bästa kylen kan de här sakerna vara bra att titta på.

Vad ska jag tänka på innan köpet?

Se till att se över dina behov av en viltkyl innan du köper den. Mät gärna hur mycket plats du har, tänk över hur mycket vilt du vill kunna förvara och hur stort vilt du jagar. Om du bara jagar småvilt behöver du inte en lika stor kyl som om du jagar större djur.

Tänk också över vilka funktioner du verkligen vill ha. Prioriterar du enkel rengöring? Vill du ha stänger för upphängning som hänger på en räls eller föredrar du krokar? Se också över hur du vill att genomluftningen ska fungera. Ju mer du har planerat ditt köp av viltkyl desto större är chansen att du hittar den bästa viltkylen för just dig och din jakt.

Summering

Det finns flera anledningar till att man köper en viltkyl. Man kan dock inte bortse från att en viltkyl är väldigt bra att ha till allt från förvaring av viltkött till hängmörning och när man jagat ett tag kan det vara klokt att skaffa en sådan för att kunna få så bra kvalitet på sitt kött som möjligt. Dessutom minskar man risken att det bildas bakterier i köttet som man sedan kan bli sjuk av.

Vi hoppas att vi genom vårt test gjort det lite lättare för dig att välja den bästa viltkylen för dig.

Senast uppdaterad: maj 22, 2022