Vapenskåp bäst i test 2022 – Hitta bästa vapenskåpet här!

 
1. Vapenskåp 2. Vapenvagnspaket 3. Nor-Lyx
Vapenskåp vapenskåp bäst i test Vapenvagnspaket HL2000   SSL Nor-Lyx Jubileumskåpet 1000  Elkodlås
Se priset här Se priset här Se priset här

 

För att du ska få en vapenlicens behöver du kunna visa var du ska förvara dina vapen och det krävs att förvaringen uppfyller vissa krav. Du ska ha ett vapenskåp och om du har jagat ett tag vet du antagligen hur viktigt det är att välja rätt sådant. Men hur ska man egentligen veta vilket slags skåp man behöver? Är det någon skillnad på vapenskåpen som riktar sig till den jägare som precis tagit jägarexamen, jämfört med den jägare som har flera vapen och som har jagat i flera år? Det är bara en av de sakerna vi tar reda på i den här artikeln. Här får du dessutom veta mer om var vapenskåpet bör placeras, om det ska fästas och en hel del annat. Dessutom testar vi flera olika vapenskåp i olika prisklasser för att du ska kunna finna det bästa vapenskåpet för dig.

Det är viktigt att du som jägare och vapenägare har ett vapenskåp som blivit bäst i test och som är lagom stort samt fungerar bra för dig. Ingen form av skjutvapen ska ligga öppet hemma eftersom det kan försätta dig, andra och din familj i stor fara om vapnen hamnar i orätta händer. Dessutom är det olagligt att förvara jaktvapen hur som helst.

En av de allra första sakerna du bör ha koll på är alltså hur stort ditt vapenskåp bör vara. Om du har ett vapen kan det givetvis vara mindre än om du har närmare tio vapen. Vapenskåpet bör också vara så stort att du kan förvara till exempel rengöring för vapnen, licenser, ammunition och kanske andra värdesaker i det. På så sätt har du ett gott skydd från både inbrottstjuvar och nyfikna händer.

Det finns nog ingen jägare som skulle säga att valet av utrustning inte spelar någon roll när man jagar. En av de allra viktigaste delarna är ditt jaktvapen och de kan kosta en hel del pengar. Vapnet är dessutom något man alltid ska vara rädd om och det ska förvaras säkert. Just av den anledningen bör du också ställa en del krav på ditt vapenskåp.

När du ska välja skåp bör du också titta på hur ditt behov ser ut. Hur många vapen ska du ha i skåpet? Då bör du även räkna med övriga familjemedlemmars vapen om sådana finns, och kanske vill någon utöka med ett gevär eller två. Titta också på hur du bor, var skåpet ska stå samt på om det ska användas i jaktstugan, i ett mer avlägset fritidshus eller hemma där det är låst och larmat.

Det är Polisen som sätter kraven för hur jaktvapen och andra vapen ska förvaras och hanteras. Det krävs att det bästa vapenskåpet är SS3492 certifierat för att det ska vara lagligt att förvara vapen och ammunition i det. Har du planer på att arbeta med vapen i kommersiellt syfte ställs det än striktare krav men det är inget en vanlig jägare behöver tänka på.

Just det där med att hitta det bästa vapenskåpet är inte alltid så lätt som man kan tro. Vill du till exempel ha elkodlås går det många gånger att välja till, men inte alltid. Dessutom kan man i de flesta skåp välja mellan flera olika varianter av inredning. Du kanske vill ha en extra värdebox i skåpet som du kan ta ut vid behov? Har du precis fått din jägarexamen och ska köpa ditt första vapen är det troligen inte så att du behöver ett av de allra dyraste vapenskåpen och det behöver inte heller vara extremt stort. Det är smartare att välja ett mindre vapenskåp som kostar lite mindre pengar till en början. Då kan du lägga mer pengar på vapen och annan utrustning om du vill. Dessutom slipper du stå med ett stort och dyrt vapenskåp att sälja om du inser att jakt trots allt inte är något för dig. Du kan alltid se över hur många vapen du har efter en tid och då byta upp dig till ett större skåp.

En sak som du dock alltid bör titta på är hur mycket vapenskåpet väger och här kan ofta de mindre vapenskåpen ha en viss svårighet att bli godkända rent viktmässigt. Enligt svensk lag måste skåpet nämligen bultas fast i väggen eller golvet om det väger mindre än 150 kilo. Men det är inte alltid möjligt att bulta fast skåpet. Bor du på markplan med betonggolv, eller i en hyresrätt är det inte säkert att du har de möjligheterna.

När det gäller vapenskåp är det alltid obligatoriskt att ha ett sådant om du vill kunna förvara dina vapen hemma. Men vilket av dem är bäst i test? Det beror helt enkelt på dina behov. Det som är det bästa vapenskåpet för en person är inte det samma för en annan. Kanske ska skåpet rymma hela jaktlagets vapen, kanske ska det bara rymma ett vapen och lite tillbehör? Det finns en hel del olika saker att tänka på och här i artikeln har vi försökt ta upp det allra viktigaste. Vi tar också upp olika skåp i flera olika storlekar, modeller och prisklasser för att du ska kunna finna en variant som passar dig allra bäst.

Topp 10 bästa vapenskåpen 2022

1. Vapenskåp Scandinavian Safe SP 88 Vit

Vapenskåp vapenskåp bäst i testDet här är ett lite större vapenskåp med snygg design. Om du bor i en lägenhet eller inte har möjlighet att gömma undan skåpet är det här ett bra alternativ. Med en vikt på 152 kilo passerar det precis kravet på förankring vilket är en stor fördel. Med skåpet kommer både ett elkodlås samt en brandbox som kan tas ut och fyllas med innehåll. På skåpets dörr finns fem hyllor, och en nyckelkroklist. I skåpet finns både vapenhållare, topphylla, vändbar och löstagbar mellanvägg samt två halvhyllor. Det gör att skåpet rymmer en hel del saker. Här får hela 16 vapen plats utan att skåpet blir extremt stort. Måtten är endast 150 x 55 x 40 cm. Det gör att skåpet ryms överallt.

Se priset här

 

2. Vapenvagnspaket HL2000 SSL

Vapenvagnspaket HL2000   SSLVapenskåpet HL2000 kan inredas så att hela familjens eller jaktlagets vapen får plats. Här kan nämligen inredas för 20 vapen och i vapenskåpet ingår också ett brandsäkert dokumentskåp av typen P90 som dessutom kan tas bort och flyttas. Det här vapenskåpet har en vikt på hela 250 kilo och det betyder att du inte behöver bulta fast det alls. Det brandsäkra dokumentskåpet har plats för tre A4-pärmar om de läggs ner. Skåpet har också en låda som kan dras ut för förvaring av till exempel smycken. Dokumentskåpet kan skydda papper i hela 120 minuter om temperaturen uppgår till 1000 grader celsius.

I det här paketet som kostar lite mer ingår både standardinredning och flera tillbehör som i annat fall måste köpas till. Bland annat får du med ett pipställ för 20 vapen, flyttbara förvaringslådor för dörren, hållare för läskstänger, matta för bättre kolvstöd, designad dekorplåt och ett säkerhetslås med två nycklar. Dessutom får du allmogemålning, hyllinsatser, brandbox för datamedia, låsbart fack, elektroniskt kodlos, sats för bultning om du vill bulta fast skåpet, korlist för nycklar samt belysning för insidan av skåpet. Du får alltså en hel del för pengarna.

Skåpet kommer från märket Nor-Lyx som är välkända inom vapenskåpstillverkning. Alla skåp har SS3492 klassning och det har de haft sedan år 1994. Skåpen är inte bara godkända i Sverige utan även i Finland, Norge och Danmark. Dessutom har låset en SS33880 certifiering.

Se priset här

 

3. Nor-Lyx Jubileumskåpet 1000 Elkodlås

Nor-Lyx Jubileumskåpet 1000  ElkodlåsOm du är i behov av ett medelstort vapenskåp till bra pris är jubileumsskåpet från Nor-Lyx ett bra val. I 1000 finns det plats för mellan 8-16 vapen beroende på inredning. Det finns också bra förvaringsutrymme, en brandbox samt ett elektroniskt kodlås som gör skåpet extra säkert. Skåpet behöver inte bultas fast då det precis klarar viktkraven med sina 151 kilo.

Rent förvaringsmässigt finns en hyllinsats som kan sättas på valfri sida i skåpet. I insatsen finns tre hyllor som kan flyttas om efter hur man vill ha dem. På dörren kan ett pipställ monteras om man vill, det ingår dock inte i skåpet utan får köpas till.

Brandboxen är av bra storlek och har en 10-30 klassning. Den ger ett gott skydd mot stöld samt brand.

Se priset här

 

4. Vapenskåp Scandinavian Safe SP55

Vapenskåp Scandinavian Safe SP55För den nyblivna jägaren, eller för den som inte vill ha så många vapen är Scandinavian Safe SP55 ett riktigt bra och ekonomiskt smart val. Upp till fem vapen är skåpet godkänt för och det har säkerhetslås med två nycklar. Är en riktig storsäljare. SP55 är ett skåp för upp till fem vapen. Ett års garanti på låset, och fem års garanti på fabrikationsfel när det gäller skåpet ingår.

Se priset här

 

5. Nor-Lyx HL5

Nor-Lyx HL5HL5 från Nor-Lyx är ett riktigt bra vapenskåp. Det ligger i mellanklass rent prismässigt och väger 100 kilo. Måtten är 151 x 33 x 30 cm och är ljust gråvitt i färgen. Det här är ett lämpligt skåp för hemmet, jaktstugan och andra platser där du behöver smidig och säker förvaring för vapnen. Upp till fem vapen får plats och det går även in lite ammunition, licenser och andra viktiga saker. Det är dock viktigt att tänka på att det här jaktskåpet måste bultas fast i vägg eller golv på grund av den låga vikten.

Inredningen har pipstöd, hylla högst upp i skåpet och två lådor som kan fästas på valfritt sätt på insidan av jaktskåpets dörr. En kolvstödsmatta ingår för att vapnen ska stå extra säkert. Du får också med en dekorplåt samt ett högsäkerhetslås med två tillhörande nycklar.

Skåpet är godkänt för förvaring av vapen i Sverige så länge det bultas fast, men även i Norge, Danmark och Finland uppfyller det kraven precis som Nor-Lyx andra skåp.

Även om skåpet inte är det allra billigaste med sitt pris på strax över 5000 kronor är det inte heller dyrt. Om du söker ett vapenskåp av hög kvalitet som inte tar andan ur dig rent ekonomiskt är det här ett bra val. Det passar även för nybörjarjägaren som ännu inte vet om jakt och egna vapen verkligen är något man vill hålla på med.

Se priset här

 

6. Vapenskåp Scandinavian Safe SP 99

Vapenskåp Scandinavian Safe SP 99Upp till 20 vapen får du förvara i Scandinavian Safe SP 99. Det är ett lite större vapenskåp som inte behöver förankras utan det är bara att ställa in vapnen och låsa skåpsdörren. I skåpet får det förutom vapen plats ammunition och dokument på topphyllan, småsaker i de fem mindre hyllorna på dörren, piphållare samt en nyckelkroklist för säker förvaring av alla hushållets nycklar. Till det här skåpet ingår också en brandbox vilket är en stor fördel.

Se priset här

 

7. Profsafe Gun Locker S550P

Profsafe Gun Locker S550PÄven om de flesta jägare jagar med gevär ska det inte förglömmas att också vissa jagar med pistol. Så kan till exempel vara fallet vid grytjakt. Då behövs inget stort vapenskåp för att rymma vapnet och ammunitionen. Då är Profsafe Gun Locker S550P ett smart val. Med en storlek på bara 38 x 50 x 55 cm och med en vikt på 58 kg blir skåpet lätt att placera. Skåpet är också förankringsbart med hela åtta hål. Det gör att du lätt kan sätta fast det i vägg eller golv. I skåpet finns också plats för en liten hylla för saker kopplade till skytte eller jakt. Du får också med ett kodlås som kan ställas om. Självklart är skåpet certifierat och godkänt att använda.

Värt att påpeka är att du inte kan förvara jaktgevär i skåpet. Även om geväret kan plockas isär är vapnet för litet. Däremot får du plats med upp till fyra pistoler eller revolvrar i skåpet. Även fler kan få plats men då behöver de staplas. Priset för skåpet ligger på omkring 5000 kronor och det är inte direkt dyrt för den som vill ha en mindre men säker förvaring för små vapen.

Se priset här

 

8. Profsafe Weapon Locker S4

Profsafe Weapon Locker S4Om du är ny inom jakt eller om du ska köpa ditt första vapenskåp är det här en robust och funktionell produkt. Dessutom är den extremt prisvärd. Upp till fyra vapen får förvaras i skåpet och det är perfekt för dig som ännu inte samlat på dig så många jaktvapen eller för dig som bara har ett fåtal favoritvapen.

Jaktskåpet mäter 125 x 31 x 30 cm vilket gör att det får plats på de flesta ställen. Vikten är på 80 kilo vilket är bra, men det betyder att skåpet ska bultas fast för att få användas till vapenförvaring. Det finns fyra bulthål i skåpets botten och fyra i den bakre väggen som kan användas. I skåpet finns också en kolvstödsmatta som gör att vapnen står bra, och det finns också inredning som hyllor, fack och hängare. Skåpets utvändiga färg är vit vilket gör att det smälter bra in i de flesta omgivningar.

Priset för vapenskåpet ligger förvånande nog på under 4000 kronor. Det är ett lågt pris med tanke på att du får en hel del för pengarna. Vi tycker att skåpet är mycket funktionellt, det finns gott om plats och tillverkaren är välkänd och har fått gott rykte inom jakt. Det är dock inte ett vapenskåp som passar om hela familjen jagar. Då blir det snabbt ont om plats.

Se priset här

 

9. Profsafe Weapon Locker S1600/12WE

Profsafe Weapon Locker S1600 12WEProfsafe Weapon Locker S1600/12WE är ett vapenskåp där du verkligen får vad du betalar för. Det är ett av de bästa modellerna som i dag finns på marknaden och upp till 12 vapen får plats. Till skillnad från många andra vapenskåp finns det här i svart. Det mäter 160 x 58 x 50 cm och väger 188 kilo. Det betyder att du inte behöver bulta fast skåpet, även om det trots allt kan rekommenderas om möjlighet finns.

Skåpet kostar lite mer pengar, men så får du också en del lyx för pengarna. Utmärkta funktioner, god kvalitet och hög hållbarhet är verkligen något som kännetecknar det här vapenskåpet. Du kan till exempel använda den utdragbara släden i skåpets botten för att lätt ta ut dina vapen. På släden ligger en matta så att gevären står stadigt och inte skadas. När det gäller skåpet i övrigt är större delen av insidan också klädd i mjukt material så att vapnen inte ska riskera att skadas. Det finns också fem lådor att placera på insidan av skåpets dörr, samt fyra olika hyllplan som lätt flyttas om. Det finns också ett låsbart fack i skåpet för värdesaker eller dokument. För säker låsning finns ett omställningsbart nyckellås.

Designen känns fräsch, säkerheten är hög och kvaliteten god. Dock sticker priset iväg lite, men om du som jägare vill ha det bästa är det väl värt investeringen. Det här vapenskåpet kommer du garanterat att ha glädje av under flera års tid.

Se priset här

 

10. Vapenskåp SP8 Mini Svart

Vapenskåp SP8 Mini SvartÄr du ute efter ett litet vapenskåp men som trots allt rymmer mycket är SP8 MINI det du behöver. Med måtten 125 x 50 x 30 cm kan man tro att vapenskåpet inte rymmer så mycket men här finns plats för upp till åtta vapen. Det är dock godkänt för upp till 20 vapen om man till exempel vill förvara pistoler eller andra mindre vapen. Dessutom finns tre fasta hyllor i skåpets dörr, samt en mindre hylla i toppen av skåpet. På grund av den låga vikten på 95 kilo måste dock skåpet alltid bultas fast. Hål för det finns i botten och i bakre väggen. I skåpet finns också LED-belysning så att du lätt ser vad du gör.

För låsning finns nyckel- eller kodlås. Priset är väl godkänt. För under 7000 kronor får du ett mycket bra skåp med gott om plats. Vi gillar också den svarta färgen extra mycket.

Se priset här

 

Köpguide för vapenskåp

Det finns en hel del saker att tänka på när det gäller köp av vapenskåp och det är inte alltid helt lätt att veta vad man ska ha. Ibland kanske inte vapenskåpet känns som en så rolig eller nödvändig utgift trots att det är ett krav att ha ett om man ska förvara sina vapen hemma. Då är det lätt hänt att det per automatik blir den billigaste lösningen man köper och så är det bra med det. Men många gånger är det inte alltid så klokt att just köpa det billigaste, även om det kan fungera tillfredsställande till en början. I den här köpguiden tar vi upp en del av de saker som är bra att tänka på innan köpet och vi besvarar också en del av de frågor som ofta ställs kring vapenskåp. Genom det hoppas vi att du ska få det lite lättare när du letar efter ditt bästa vapenskåp oavsett om du är nybörjare inom jakt eller om du har jagat länge.

Det allra första du bör göra är att titta på vilka behov du har av ett vapenskåp. Är det så att du har andra saker än bara vapen du vill förvara säkert från inbrott och brand? Ska många vapen förvaras? De allra flesta har dokument eller olika datamedia som man är rädd om och då kan ett vapenskåp med tillhörande säkerhetsbox vara ett bra köp. De flesta säkerhetsboxar är brandsäkra och de klarar av att skydda papper och annat material i flera minuter även om graderna når närmare 1000.

Vapenskåpets storlek spelar så klart också roll. Eftersom vapenskåpet är en ganska stor investering vill du antagligen att skåpet ska gå att använda under flera år. Det är inte ovanligt att man vill utöka sitt vapenantal eller kanske skaffa vapen av andra kalibrar. Då kan det vara klokt att betala några hundralappar mer för ett lite större vapenskåp så att du lätt kan köpa fler vapen utan att också behöva köpa ett helt nytt vapenskåp.

Ska man välja ett skåp med nyckellås eller kodlås?

I de allra flesta fall är det nyckellås som gäller på vapenskåp. Ett kodlås kan dock väljas till mot en lägre kostnad i de flesta fall. En nackdel med nyckellås är att du alltid måste förvara nyckeln säkert. Men du får inte glömma bort var nyckeln finns. Samtidigt ska inte obehöriga hitta den. Om du ska åka bort kan det också vara klokt att ta med nyckeln, men om du råkar tappa den kan det plötsligt uppstå problem.

När det gäller kodlåsen är de ofta digitala. De är lätta och smidiga att hantera. Du måste bara komma ihåg koden. Skriv upp den på en lapp eller i mobilen, eller använd en kod du verkligen kommer ihåg. Det kan också vara smart att förvara koden eller en nyckel till skåpet i exempelvis ett bankfack tillsammans med eventuellt testamente. Då kan anhöriga komma in i vapenskåpet om något skulle hända.

Om du inte har valt att montera ett kodlås i samband med köpet av vapenskåpet krävs det att en auktoriserad låstekniker gör det i efterhand. Det kostar en hel del mer pengar än att lägga till några hundralappar när vapenskåpet väl köps.

Vad säger lagen om vapenskåp egentligen?

Den förste oktober 2000 började en ny lag gälla. Den gäller att man nu måste förvara sina vapen i ett säkerhetsskåp eller vapenskåp och det måste minst uppfylla SS3492 standard. Det gäller även på jaktresor. Polisen har relativt bra koll på vilka personer som har vapen och de gör regelbundna kontroller hos privatpersoner för att se så kravet på vapenskåp upprätthålls. Om så inte är fallet kan man få böter och vapnen kan beslagtas.

Hur hög säkerhet håller vapenskåpen?

Man kan inte säga exakt hur hög säkerheten är i ett vapenskåp, men så länge de följer standarden, och så länge man har koll på alla regler för montering, fastbultning och placering ska säkerheten vara mycket hög. Det samma gäller för brandsäkerhet i medföljande brandboxar.

Är alltid vapenskåpen brandsäkra?

Nej, alla vapenskåp är inte brandsäkra. Många vapenskåp tål eld och hög värme och det finns också vapenskåp som är vattentäta och klarar att stå ute. Man får räkna med att betala mer för vapenskåpet om man vill ha de här funktionerna, men det kan vara väl värt investeringen.

Hur ska ett vapenskåp sättas fast?

Om vapenskåpet väger mindre än 150 kilo ska det alltid sättas fast. Om vikten är högre behövs det inte enligt svensk lag. Har man ett större vapenskåp kan man lägga i tyngre vikter som köps till för att skåpet ska få en högre vikt men de tar också en del plats i vapenskåpet och de kostar en del pengar.

Om vapenskåpet behöver bultas fast ska det ske med bult eller skruv. De ingår i regel vid köp av vapenskåpet. Oftast finns hål förberedda i vapenskåpets botten eller bakre vägg. Antingen kan butiken informera om exakt hur skåpet ska sättas fast, eller så framgår det av informationen som följer med skåpet.

Många gånger kan det vara klokt att bulta fast även ett tyngre skåp. Även om det inte ger sig iväg på egen hand kan det välta om man råkar knuffa till det riktigt hårt.

Hur mycket väger det bästa vapenskåpet?

Ett vapenskåps vikt kan variera rejält. De flesta väger omkring 100-150 kilo men det finns även lättare skåp, samt tyngre sådana. Om du inte kan bulta fast ditt skåp måste det väga minst 150 kilo, eller så får du köpa till lösa vikter som läggs i det så att vikten blir tillräckligt hög.

Vad kostar ett vapenskåp som blivit bäst i test?

Hur mycket vapenskåp kostar varierar. Ett riktigt billigt vapenskåp kan kosta omkring 4000 kronor men det finns också väldigt dyra skåp som kostar närmare 20 000 kronor. Ett större skåp av god kvalitet med många olika tillbehör kostar mer pengar än ett litet skåp som bara rymmer ett par enstaka vapen och som inte är brandsäkert.

Summering

Vi har i den här texten tagit upp 10 olika vapenskåp av olika modell och i olika prisklass. Vi hoppas att vi genom testerna har gjort det lite lättare för dig att finna det bästa vapenskåpet. Tänk dock på att främst se till dina förutsättningar och behov, och inte bara till vilket eller vilka vapenskåp som blivit bäst i test för oss.

Senast uppdaterad: januari 2, 2021