Vapenolja bäst i test 2022 – Hitta bästa vapenoljan här!

 
1. Brunox 2. Blaser 3. Black Moose
Brunox Bästa Vapenolja Blaser Vapenolja Black Moose Vapenolja Special Spray
Se priset här Se priset här Se priset här

 

Med en riktigt bra vapenolja kan du se till att hålla ditt vapen i perfekt skick – hela tiden! Om du har ett intresse för vapen och jakt är en vapenolja en standardutrustning som du bara måste ha. Syftet med oljan är att se till att friktionen minskar mellan de olika delar som ett vapen har. En olja kan också minimera risken för att ditt vapen ska få problem med rost och förhindrar att metallen drar till sig smuts i onödan.

Det finns många faktorer som har betydelse när man letar efter den bästa vapenoljan. Ett exempel är att oljan ska kunna klara av många minusgrader, utan att den blir seg eller styv. Om du vill se till att ditt vapen håller sig i god form och att livslängden blir ökad är en vapenolja ett måste. I vårt bäst i test har vi plockat ut några av marknadens finaste produkter i olika prisklasser. Priserna för vapenolja kan variera väldigt kraftigt och därför vill vi se till att det finns en produkt för alla plånböcker.

Marknaden erbjuder idag mängder med olika typer av produkter som du kan använda dig av i samband med vapenvård. Det är dock inte alla produkter som håller en hög kvalitet och just därför har vi valt att skapa detta bäst i test för bästa vapenoljan. För att du ska kunna rengöra pipan så bra som möjligt bör du använda dig av en läskstång, vilket är ett grundläggande verktyg som du kommer att behöva. Utöver detta behöver du också se till att du har den bästa vapenoljan för ändamålet.

I vårt bäst i test kommer du att få läsa om några vapenoljor som verkligen är värda sina pengar. Vi har inte bara testat oljorna, utan även sett till att läsa recensioner och omdömen från tidigare kunder. På detta sätt har vi kunnat plocka ut de bästa alternativen i flera olika prisklasser. Det vi har tittat på när vi valde produkter var bland annat vilka egenskaper som oljorna hade, men även användarvänlighet har haft stor betydelse.

Topp 5 bästa vapenolja 2022

1. Brunox Vapenolja spray 400 ml – Lub & Cor

Brunox Bästa VapenoljaPå första plats i vårt bäst i test har vi valt att lista Brunox Vapenolja LUB & COR. Med Brunox Vapenolja LUB & COR får du inte bara en testvinnande olja av mycket hög kvalitet, utan du får också ett smörjmedel som är högteknologiskt och som kommer att garantera att du får en riktigt bra glidförmåga. Produkten är fri från nanopartiklar och syror, men också fri från PTFE och silikon.

Ett stort plus med Brunox Vapenolja LUB & COR är att den inte oxiderar och inte lämnar några rester efter sig. Den här vapenoljan lämpar sig utmärkt för både gevär, halvautomatvapen och för pistoler. Den fungerar också riktigt bra på alla delar av metall som vapnet har, oavsett om de sitter på insidan eller utsidan. Om du vill säkerställa att du har en riktigt effektiv och bra rengöringsolja är Brunox Vapenolja LUB & COR lösningen för dig och vi kan nästan garantera att du inte kommer att bli besviken. Den stora förpackningen på 400 ml gör att du får en olja som håller mycket länge och som du kommer kunna använda dig av om och om igen.

Brunox Vapenolja LUB & COR är ett bra alternativ för det smutsiga vapnet som behöver bli rent igen. Förutom rengöring ser vapenoljan också till att vårda, för att minska risken för slitage och se till att materialet kan hålla sig friskt mycket längre. Det sägs att man med Brunox Vapenolja LUB & COR inte kommer att behöva rengöra sitt vapen lika ofta eftersom produkten ska skydda mycket längre, men vi rekommenderar att du ändå gör en rengöring regelbundet.

Se priset här

 

2. Blaser Vapenolja

Blaser VapenoljaMed Blaser Vapenolja behöver du inte oroa dig för att ditt vapen ska bli skadat av smuts, vatten eller kyla. Den här vapenoljan är nämligen specifikt framtagen för att skydda ditt vapen mot rost och kan stå emot allt från kyla, värme, handsvett, havsvatten, väta och luftfuktighet på ett riktigt bra sätt. Oljan är tunnflytande och klarar en så låg temperatur på -50 grader innan den kan börja segna lite. Blaser Vapenolja har mycket bra krypegenskaper och en burk rymmer 200 ml.

Vill du se till att din rengöring av ditt vapen blir så enkelt som möjligt? Då är du inte ensam. Att rengöra är ett måste för alla jägare eller vapenfantaster, men det betyder inte att det alltid är lika kul att göra det. Med Blaser Vapenolja blir din rengöring betydligt enklare och du får ett resultat som kommer att stå sig länge. Det effektiva rostskyddet säkerställer också att ditt vapen får en mycket längre livslängd.

En stor fördel med Blaser Vapenolja är att den är mycket vattenavvisande. När du har rengjort hela ditt vapen kommer oljan att lägga sig som en tunn och vattenavvisande hinna. Skulle det vara så att du blir extra svettig om händerna när du är ute och jagar eller det börjar regna behöver du alltså inte oroa dig för att vapnet ska ta skada av detta.

Se priset här

 

3. Black Moose Vapenolja Special Spray

Black Moose Vapenolja Special SprayDet finns goda anledningar till varför majoriteten av alla vapenoljor kommer i form av sprayflaskor. Med en spray blir det helt enkelt mycket enklare att applicera oljan och du kan dessutom se till att oljan hamnar i de allra minsta springorna. Black Moose Vapenolja Special Spray är en vapenolja som ligger i den lite lägre prisklassen, men där vi kan garantera att produkten ändå håller en mycket hög kvalitet.

Sanningen är att Black Moose Vapenolja Special Spray är ett av de bästa valen när du vill ha skydd och smörjning med höga krav. Det är naturligtvis viktigt att ditt vapen är i toppskick varje gång du ska använda dig av det. Tack vare den fetthinna som Black Moose Vapenolja Special Spray har kommer ditt vapen att vara skyddat mot all typ av väta. Det kan till exempel handla om vanligt vatten, men även kondens, handsvett och saltvatten.

Black Moose Vapenolja Special Spray är otroligt enkel att använda sig av och en burk rymmer ca 160 ml. Observera att det är mycket viktigt att du skakar om sprayen ordentligt innan du använder dig av den.

Se priset här

 

4. Hoppe´s Black Precision Oil

Hoppe´s Black Precision OilHoppe´s Black Precision Oil lämpar sig bra för den som söker en mycket högkvalitativ vapenolja och som dessutom är beredd att betala därefter. Den här oljan ligger nämligen i den högre prisklassen, men sägs också vara mycket värd sina pengar. Här får du till exempel en produkt som kommer att fungera riktigt bra till de allra flesta vapen och i majoriteten av alla förhållanden. Det enda du behöver göra är att applicera oljan på alla rörliga delar av vapnet, men det fungerar också ypperligt som rostskydd.

Hoppe´s Black Precision Oil har verkligen riktigt bra smörj- och rostskyddsegenskaper och detta har gjort den till en stor favorit hos många jägare, även hos oss. Det som gör oljan lite extra unik och speciell är att den klarar av både låga såväl som höga temperaturer. Som lägst kan oljan hantera -53 grader och som mest klarar den av en värme på 282 grader. Det är inte dåligt det!

Eftersom Hoppe´s Black Precision Oil klarar av just en så hög temperatur lämpar den sig mycket bra för vapen som har en hög eldhastighet. En flaska rymmer 118 ml och kostar cirka 160 kronor. Med tanke på hur högkvalitativ produkt man får är priset kanske ändå inte så anmärkningsvärt.

Se priset här

 

5. Brunox Gift Box

Brunox Gift BoxBrunox Gift box är ett set där du får med alla produkter som du behöver för att kunna vårda ditt vapen med bravur! Boxen består av tre olika oljor och du får även med en mycket praktisk väska som är enkel att förvara oljorna i och bära med sig. Har du svårt att veta vad du ska köpa till jaktkompisen i present? Varför inte köra på Brunox Gift box som kommer i en så snygg förpackning!

I Brunox Gift box kommer du bland annat att få med tillverkarens Turbo-Spray, men du kommer också att få Brunox Lub & Cor, som vi har skrivit om här ovan. Den här sprayen är en testvinnande vapenolja som många jägare använder sig av. Utöver dessa två får du också Brunox Lubri-Food, vilket är ett smörjningsmedel som du kan använda dig av på allt från gångjärn till kranar, knivar eller kvarnar. Det Lubri-Food gör är att den ser till att motverka rostbildning och kalkavlagringar som kan sätta sig på ytor i metall. Den säkerställer också att du kan undvika gnissel.

Som tidigare nämnt är Turbo-Spayen från Brunox också med i förpackningen. Med denna kan du se till att få bort och lösa upp både bly, krut och svartkrut på ett enkelt sätt. Med denna spray kan du också få hjälp att bli av med rester från nickel, tombak eller koppar.

Se priset här

 

Köpguide för vapenolja

Genom åren har det utförts många olika tester av både ammunitionstillverkare och vapentillverkare. Testerna har visat att kulgevär som inte rengörs ordentligt eller alldeles för sällan har en betydligt kortare livslängd. En pipa som är smutsig ligger också till grund för att precisionen blir mycket sämre, men allt detta kan förhindras med den bästa clp oljan. CLP är detsamma som vapenolja och i denna köpguide kommer du att få läsa mer om hur oljan fungerar och hur du kan använda dig av den på bästa sätt.

Ett vanligt missförstånd är att rostfria vapen inte behöver rengöras eller smörjas på samma sätt, eftersom de har en syntetbock, men så är inte fallet. Visserligen kommer behovet av bra vapenvård att vara mycket mindre, men du måste fortfarande se till att sköta om ditt vapen och se till att insidan är ren och fri från smuts. På detta sätt kan du förhindra att det börjar bildas rost.

Den absolut viktigaste delen av ditt vapen som du bör hålla ren är dock studsaren. I samband med att krut förbränns lämnar det restpartiklar efter sig. Om dessa restpartiklar får ligga kvar är risken stor att din pipa kommer att skadas. Partiklarna som blir kvar efter förbränningen har nämligen en frätande effekt och om du inte rengör ordentligt kan detta leda till att stålet i pipan börjar att fräta.

Vill du säkerställa att du får en så hög precision som möjligt måste du alltså se till att dessa avlagringar elimineras. Här är det viktigt att du inte slarvar. Ju längre avlagringarna får ”samlas på hög” i pipan – desto svårare blir den att få ren.

Kan vapenolja förstöra ett vapen?

Det korta svaret på den frågan är nej. En riktigt bra vapenolja är framtagen för att göra ditt skjutvapen i bättre skick. Det som däremot kan hända är att du själv kan råka förstöra vapnet under tiden för rengöringen. Idag är det mycket vanligt att använda sig av så kallade studsare. Om det är en studsare du har rekommenderar vi att du börjar rengöringen i patronläget på vapnet. Orsaken till detta är helt enkelt för att mynningen är den känsligaste delen av pipan och om du skulle råka orsaka en repa eller ett märke på insidan kan precisionen påverkas mycket negativt. Har du en studsare som är halvautomatisk kommer du inte att kunna plocka isär den lika lätt och då är det bäst att börja vid mynningen. Ett riktigt bra tips är att rengöra ditt vapen medan det fortfarande är varmt. På så sätt går det betydligt lättare.

En vapenolja är ett måste för jägaren

Det är inte ovanligt att fundera på om man verkligen behöver en vapenolja eller inte. Här kan vi säga att om du äger ett vapen eller om du ofta är ute på jakt så är en bra vapenolja ett måste. Med hjälp av oljan kommer du att kunna vårda och skydda ditt vapen, samtidigt som du säkerställer att det får en mycket längre livslängd. Det kan kännas jobbigt att behöva rengöra efter varje användning, men sanningen är att det är mycket viktigt och en prioritet som du inte bör tumma på. Att det inte är den roligaste sysslan kan vi dock hålla med om, men trots detta måste uppgiften utföras. Egentligen tar det inte speciellt lång tid att rengöra sitt vapen och i utbyte får du ett vapen som är högfunktionellt och som kommer skjuta med en mycket hög precision, även om det har några år på nacken.

Så vårdar du ditt vapen på bästa sätt

Har du precis skaffat dig ditt första vapen eller vill du bara veta hur du kan rengöra det på absolut bästa sätt? Inga problem! Att rengöra ett vapen kan låta som en klurig uppgift, men sanningen är att det är enklare och går snabbare än många tror. Som tidigare nämnt rekommenderar vi att du rengör i samband med att pipan fortfarande är varm. Anledningen till detta är för att det minskar tidsåtgången då friktionen är mycket lägre. Oljan kommer på så vis att gå in mycket snabbare på de porer som finns på metallen.

Skulle det vara så att ditt vapen är utrustat med ett kikarsikte rekommenderar vi att du sätter på linsskyddet först. I annat fall är risken rätt stor att du får olja på linsen, vilket inte är speciellt uppskattat och dessutom kan det ta tid att få bort och lämna en fettig hinna. Vid halvautomatiska vapen är det bäst att påbörja rengöringen vid mynningen, men kom ihåg att vara väldigt försiktig, eftersom denna del är känslig mot märken och repor. Har du däremot en studsare är det bäst att börja från patronläget istället.

Okej, nu vet du vart på vapnet som du ska börja, men hur ska rengöringen egentligen gå till? Det snabbaste och mest effektiva sättet att rengöra ditt vapen är att använda dig av en läskstång. I läskstången petar du sedan ner en lapp eller tygbit som du har applicerat rengöringsolja på. Dra sedan lappen fram och tillbaka några gånger innan du låter det ligga och vila. Därefter använder du dig av en bronsborste. Se till att den är i passande storlek för just ditt vapen och låt bronsborsten gå igenom loppet några gånger.

Nu är det dags för ett rent och fräscht tyg i loppet. Även detta tyg ska dras fram och tillbaka och kom ihåg att applicera mer olja på den innan du kör igång. Det är viktigt att pipan får sig ytterligare en smörjning, även om den nu är helt ren. Du fortsätter hela processen tills tyget kommer ut rent och avslutar med att applicera olja på ytterpipan och gnida in det ordentligt.

Summering

Det finns inga tvivel om att du behöver ha en riktigt bra vapenolja om du vill vara säker på att du vårdar ditt vapen optimalt. Med hjälp av en vapenolja ser du inte bara till att ditt gevär eller din pistol är snygg och glänsande, utan syftet med vapenolja är att minska risken för rost, öka precisionen och säkerställa att ditt vapen får en ökad livslängd. Allt detta kan du alltså åstadkomma med endast en bra vapenolja!

I vårt bäst i test har vi plockat ut de vapenoljor som vi tycker håller högsta kvalitet i olika prisklasser. Innan du väljer en olja rekommenderar vi att du läser igenom vår köpguide. I köpguiden kommer du bland annat att kunna hitta information om hur du rengör på bästa sätt, men du kan också läsa om vapenoljans alla fördelar. Skulle det vara så att du finner det svårt att komma igång eller känner dig osäker på hur du ska göra har vi också en rengöringsguide med i testet.

Vilken som är den absolut bästa oljan för just dig är svårt att säga, men vi hoppas att någon av våra favoriter kommer att passa dig i smaken. Skulle det vara så att du ändå finner produkterna ointressanta kan vi glatt informera om att utbudet av vapenoljor är stort.

Det betyder att du med enkelhet kommer att kunna hitta många andra märken och typer av oljor att använda dig av. Rekommenderat är att du först tittar på internet och ser vad de olika onlinebutikerna har att erbjuda. På nätet kommer du inte bara att kunna få hemleverans och ett billigare pris, utan du får också tillgång till ett mycket större utbud.

Med det sagt hoppas vi att vårt bäst i test för bästa vapenoljan har kommit till användning och kom ihåg att det är viktigt att rengöra regelbundet!

Senast uppdaterad: december 7, 2020