Vapenfodral bäst i test 2022 – Hitta bästa vapenfodralet här!

 
1. Neverlost ADDON 2. Neverlost 2-in-1 3. Plano
Neverlost Vapenfodral ADDON vapenfodral bäst i test Neverlost Vapenfodral 2-in-1 Plano hård vapenväska
Se priset här Se priset här Se priset här

När det gäller dyra saker i vår ägo är vi i regel rädda om dem så att de skyddas mot slag och smuts. Samma sak bör också gälla jaktvapen. De bör skyddas under transport och gärna också under förvaring. Därför har vi valt att testa nio olika vapenfodral i olika prisklasser för att du ska kunna finna det bästa valet just för dig.

Vapenfodral riktar sig till olika vapenklasser, och vissa är enbart till för transport men vi har försökt att hålla oss till fodral som passar för flera typer av vapen för att göra testet överskådligt. En del av fodralen är dock av lite annorlunda typ men vi har valt att ta med dem eftersom de är väldigt bra för den som har vapen som fungerar med fodralen. Just när det gäller utbud av vapenfodral finns det ett enormt utbud och de håller överlag en bra kvalitet trots att priserna kan skilja sig åt en hel del. Precis som när det gäller mycket annat kan man ibland få vad man betalar för men vi har inte hittat något av fodralen som är ett direkt dåligt köp. Det handlar helt enkelt om vad man som jägare har tänkt använda fodralet till och om vad man själv har för preferenser. Alla fodral i testet gör dock sitt jobb, de skyddar vapnet.

Ett jaktvapen är något som man ska förvara säkert och de tenderar att kosta en del. Det bör därför vara självklart att man ser sitt vapen som en värdefull ägodel och ett vapenfodral skyddar mot både slag, stötar och smuts. Som jägare måste du kunna lita på ditt vapen eftersom du behöver det för att jaga och bara en liten stöt mot vapnet kan ställa till det rejält. Att använda ett fodral är därför väldigt viktigt. Vi har valt ut tio av de populäraste modellerna just nu och testat dem.

Eftersom man som jägare kan ha olika typer av vapen har vi tittat på allsidiga vapenfodral i första hand. Många gånger har man inte med sig mer än ett vapen ut på jakt och då är det smidigt att kunna använda ett och samma fodral till alla vapen. Det kan man som jägare spara en hel del pengar på.

Vi har blivit lite förvånade över det stora utbudet och även över att kvaliteten är så pass god. Dessutom är det många fodral som överraskar med sin goda design. Priserna behöver inte heller skena iväg för att man ska kunna finna ett fodral som man faktiskt trivs med, vilket kan vara skönt för alla jägare, då jakt i övrigt tenderar att kosta en del.

När det gäller det bästa vapenfodralet tänker de flesta på en mjuk väska eller påse som vapnet läggs ner i. Fodralet har sedan stoppning som skyddar och vanligen kan det bäras över axeln. Men vi har också valt att ta med några olika hårda vapenväskor som ger extra bra skydd mot just stötar samt slag. Några av dem har också lås eller så kan de låsas med hänglås. Det kan vara ett lite tryggare alternativ om du ofta transporterar ditt vapen eller om du ska skicka det med flyg till exempel.

Topp 9 vapenfodral bäst i test 2022

1. Neverlost Vapenfodral ADDON

Neverlost Vapenfodral ADDON vapenfodral bäst i test

Vapenfodral för delade vapen är inte en så stor kategori på marknaden, och det kanske inte heller är ett helt idealiskt val att transportera vapnet delat men ibland har man inget annat val. Det kan bero på säkerhet eller så är utrymmet inte stort nog. De flesta väljer dock bort fodral för delade vapen. Men om du vill ha ett fodral som både passar delade vapen och hela sådana upp till 128 cm i längd är Neverlost Vapenfodral ADDON ett bra alternativ.

Dessutom får du plats med ett större kikarsikte, eller flera delade vapen om du vill. På fodralets utsida finns också flera fickor för skjutstöd, hörselskydd, patroner eller extra pipa om du vill ha det med dig. Facken är dessutom tydligt uppmärkta. Är du en person som verkligen vill ha ordning och reda är det här ett bra alternativ då du alltid vet var sakerna finns.

Fodralet har en snygg design, mjuk, skyddande stoppning och det är tillverkat av hållbart tyg. Det ger en stark känsla av bra kvalitet utan att vara enormt lyxigt. Priset ligger i mellanklass och man kan inte bortse från att fodralet känns mycket genomtänkt. Det går också att bära över axeln eller i handen. Ett plus för den orangea färgen som gör att fodralet syns tydligt.

Se priset här

 

2. Neverlost Vapenfodral 2-in-1

Neverlost Vapenfodral 2-in-1

Neverlost Vapenfodral 2-in-1 är ett vapenfodral där det går att transportera två gevär samtidigt. Det kan underlätta en hel del vid jakt och transport. Här kan du lätt stoppa ner båda vapnen och i regel behöver inte kikarsiktena tas bort. Det medför att du sparar både plats och tid, och det blir dessutom lättare att bära när du bara behöver ett vapenfodral.

Självklart går det också bra att endast transportera ett vapen i fodralet. På fodralet finns också en mindre ficka för olika tillbehör och dragkedjan har säkerhetslås. Tack vare de två starka handtagen samt axelremmen kan fodralet bäras i handen eller över axeln. Den orangea färgen gör också att du lätt ser fodralet i till exempel en mörk bil eller i jakttornet på natten.

Se priset här

3. Plano hård vapenväska

Plano hård vapenväska

Det här är en hård vapenkoffert, och inte ett mjukt vapenfodral. Men om du har flera vapen och vill ha en förvaringslösning och transportlösning som klarar de flesta typer av vapen och som dessutom är extremt tålig mot yttre påverkan är det här ett klockrent alternativ. Fodralet är tillverkad i svart plast och invändigt finns mjuk stoppning av plastskum som gör att geväret ligger stabilt och skyddat. Storleken är bra tilltagen och även ett kikarsikte kan sitta kvar på vapnet utan problem.
Fodralet kan låsas och det stängs ordentligt med fyra kraftiga spännen. Fodralet känns väldigt robust och om du vet med dig att ditt vapen kommer att utsättas för en hel del transporter som inte alltid går så lugnt till, och du i övrigt inte bryr dig så mycket om hur stort fodralet är eller hur det ser ut, är det här valet extremt bra. Prislappen är inte heller hög i förhållande till det skydd vapnet får.

Se priset här

 

4. Stabilotherm Gun Case 122 cm

Stabilotherm Gun Case 122 cm

Stabilotherm har med sitt Gun Case tillverkat ett klassiskt vapenfodral. Materialet är brunt konstläder och det är väldigt kraftigt. Insidan har en tjock vaddering för att vapnet ska få så bra skydd som möjligt. På utsidan finns en sidoficka som stängs med blixtlås och längs med hela fodralet finns en dragkedja. Det gör att du lätt kan lägga i vapnet i fodralet och du kan lika lätt ta ur det. Fodralet fungerar till vapen som är max 122 cm långa och det är främst riktat till hagelgevär utan kikarsikte.

Företaget siktar på att tillverka miljövänliga produkter och de lyckas bra med det. De har funnits i branschen i närmare 30 år och det märks verkligen på kvaliteten. Mest kända är företaget kanske för tillverkningen av sina termosar men även vapenfodral är de riktigt duktiga på.

Se priset här

 

5. Stabilotherm Vapenfodral 122cm, Piggskinn

Stabilotherm Vapenfodral 122cm, Piggskinn

Om du vill ha ett lite billigare vapenfodral är Stabilotherm Vapenfodral 122cm, Piggskinn ett bra val. Det passar utmärkt om du är nybörjare inom jakt och använder ett äldre gevär eller om du har ett billigt vapen du behöver ett fodral till. Visst skyddar fodralet men man ska inte räkna med att vapnet skonas från allt.

Men för nybörjaren eller för den som vill ha ett fodral som inte är dyrt fungerar det bra. Vi tycker om designen i konstläder även om den kan vara lite opraktisk om fodralet blir smutsigt. Fodralet rymmer ett helt vapen men större kikarsikten kan vara svåra att få plats med. Det finns dock också en mindre sidoficka som kan användas för förvaring av ammunition, hundkoppel eller något annat. Facket stängs med dragkedja.

För att du ska kunna bära fodralet bekvämt har det ett bärhandtag och en axelrem. Fodralet passar vapen som är maximalt 122 cm långa och stoppningen med 2 cm tjocklek ger ett okej skydd mot mindre stötar. Det är inte ett fodral som ger det bästa skyddet men för ett pris på under 500 kronor kan man inte förvänta sig så mycket mer. Med ett så lågt pris kan antagligen de flesta jägare köpa fodralet utan att det känns som en för hög investering.

Se priset här

 

6. Croots Rosedale Canvas Rifle Slip

Croots Rosedale Canvas Rifle Slip

Croots Rosedale Canvas Rifle Slip är ett fodral för dig som vill ha det mer exklusiva. Det har ett högre pris men här får du också vad du betalar för. Fodralet håller en extremt hög kvalitet och det är tillverkat i vattenavvisande material som håller vapnet och alla dina tillbehör torra. Här finner du en bra och genomtänkt design med detaljer i läder samt mässing. Det ger fodralet ett lyxigt utseende.

Till fodralet medföljer en axelrem i läder som gör det enkelt att bära vapnet. Remmen kan dessutom justeras under tiden du bär vapnet, vilket är en stor fördel. Vi tycker om att det finns en dragkedja längs med hela fodralet. Det gör att man enkelt kan ta ut vapnet, samt lägga i det när det behövs. Det finns också plats för både kikarsikte eller skjutstöd om man vill ha det med sig.

Den dubbellaminerade canvasen i bomull är enormt slitstark. Den har också innehåll av gummi och det gör fodralet vattenavstötande. Så fort man rör vid det här fodralet kan man känna att det är av hög kvalitet och det är väl värt pengarna även om man inte kan säga att fodralet är extremt dyrt.

Se priset här

 

7. Blaser R8/R93 Koffert C

Blaser R8/R93 Koffert C

Blaser R8/393 Koffert C är en hård vapenkoffert som ger det bästa möjliga skyddet för ditt vapen. Här finns ett inbyggt kombinationslås och tillsammans med den okrossbara plasten kan du vara säker på att ingen annan kommer åt vapnet eller de tillbehör du packar ner. I kofferten får du ner ett vapen med en piplängd på maximalt 70 cm. Dessutom får du plats med två extra pipor, två kikarsikten samt olika dokument om du vill det. Om du ska frakta ditt vapen långt eller om du till exempel behöver skicka det med flyg är det här ett utmärkt val, likaså om du bara är väldigt rädd om ditt vapen. Dock kostar kofferten en hel del pengar, men det kan vara en god investering att göra.

Se priset här

 

8. Vapenkoffert Sauer 404 Compact

Vapenkoffert Sauer 404 Compact

Den här hårda vapenkofferten från Sauer är speciellt tillverkad för att passa vapnet Sauer 404 men självklart går den också att använda till andra vapen. Kofferten ger ett mycket gott skydd oavsett om du ska transportera vapnet en kortare sträcka eller om du ska åka långt för att jaga. Kofferten har ett stilrent utseende och liknar mer ett fodral för ett instrument. Det gör att du kan känna dig säkrare när du bär runt på ditt vapen. För att enkelt kunna bära kofferten finns två fästen till axelrem. Det vi ser som ett litet minus är att bara kofferten väger 2,5 kilo. Det är en relativt hög vikt.

Se priset här

 

9. Vapenfodral Browning Heritage Scoped

Vapenfodral Browning Heritage Scoped

Browning Heritage Scoped är ett vapenfodral med ett väldigt klassiskt utseende. Det är brunt till färgen, har vackra läderdetaljer och en bra storlek. Vapnet kan vara upp till 132 cm långt och fodralet passar därför utmärkt även till hagelgevär som inte kan plockas isär. Fodralet är väldigt allsidigt och passar till de flesta typer av vapen, vilket kan vara en stor fördel. Även priset ligger bra till för de jägare som inte vill lägga ut så stora summor på ett vapenfodral eller för de jägare som helt enkelt vill ha ett lite billigare skydd till sitt vapen.

Se priset här

 

Köpguide för vapenfodral

Att ta hand om sitt vapen är viktigt och det handlar inte bara om att göra rent det då och då utan man måste också förvara det bra och skydda det under transporter. De allra flesta vet att vapnet ska vara inlåst i ett bra vapenskåp när det inte används, och där står vapnet relativt skyddat. Men även under transport kan det vara klokt att ha ett fodral till vapnet. Dels för att vapnet lättare kan bäras, och dels för att det skyddas från skador.

Fodralen kan vara mjuka eller hårda och det finns även kraftigare vapenkoffertar för dig som verkligen är rädd om ditt vapen. En koffert är i regel dyrare än ett mjukt fodral men de har alla sina fördelar och nackdelar. Det mjuka fodralet är lätt, det är enkelt att bära och går att vika ihop för förvaring. Det hårda fodralet ger dock ett mycket bättre skydd. När det gäller de hårda fodralen tar de dock mer plats och det är inte alltid så bekvämt att bära runt på dem. De tenderar också att väga mer. De mjuka fodralen är bekväma men för långa resor, eller om vapnet ska flygas, kan en hård koffert vara det bästa valet för dig.

 

Kan vapenfodralet rengöras?

Ja, i regel går det utmärkt att rengöra vapenfodralen. Har du ett fodral i tyg utan läderdetaljer och där eventuella läderremmar kan tas bort går det att lägga fodralet i tvättmaskinen. Ta gärna ur eventuell stoppning om det går. Är stoppningen av skum bör fodralet handtvättas. Vanligt diskmedel eller ett flytande tvättmedel fungerar bra, annars räcker det i regel med att bara spola ur fodralet.

Se till att fodret eller stoppningen sköljs ordentligt om du väljer att tvätta med disk- eller tvättmedel. Läderfodral och läderdetaljer kan rengöras med lädertvål och smörjas in med läderfett om man så vill. Har du ett hårt fodral torkas det med en fuktig trasa. Stoppningen kan i regel tas ut och handtvättas så att även insidan av fodralet kan rengöras. Oavsett vilken typ av fodral du har måste du se till att det får torka ordentligt innan vapnet läggs tillbaka. Torka fodralet öppet så att all fukt försvinner. Det finns annars en viss risk att mögel bildas och om vapnet läggs i ett fuktigt fodral kan det rosta.

 

Varför behöver jag köpa ett vapenfodral?

Ett vapenfodral som blivit bäst i test kanske ses som en onödig utgift när det finns så mycket annat roligt att köpa när det kommer till jakt, men det finns väldigt många anledningar till att det faktiskt är klokt att köpa fodralet. Det är till exempel väldigt praktiskt att ha ett fodral när vapnet ska transporteras. Det blir lättare att bära vapnet och det väcker inte samma uppmärksamhet. Ett låsbart fodral ökar också säkerheten enormt, speciellt om vapnet ska skickas. När du ska flyga med ett vapen är det alltid ett krav att det är säkert transporterat i ett låst fodral, helst av hård typ för bästa möjliga skydd.

Just skyddet är det som vapenfodralet bör vara bäst på. Det ska inte släppa in smuts och det bör också skydda vapnet från slag, repor och stötar. Ute i skogen finns det en viss risk att vapnet slår emot grenar, att det dunkas mot jakttornet och mycket annat. Se därför till att förvara vapnet i fodralet tills dess att du är framme vid ditt pass. Då är risken minimal att det skadas. När du kommit hem från jakten kan du antingen ta ur vapnet ur fodralet och ställa in det i vapenskåpet, eller så ställer du in hela fodralet. Viktigt är att vapnet aldrig förvaras utanför vapenskåpet.

 

Kan man köpa hårda vapenfodral?

Det finns både hårda och mjuka vapenfodral och koffertar. Vi tar upp båda varianterna i vårt test. Det finns dock flera varianter som kan vara det bästa alternativet för dig. Det skadar inte att jämföra de olika varianterna för att du ska kunna hitta ett vapenfodral som blivit bäst i test och som passar dig så bra som möjligt.

 

Är vapenfodral i läder bra?

Överlag är läder ett tåligt material och vapenfodral i läder ser fina ut. Det finns också gott om just de varianterna på marknaden. Men de har sina nackdelar. Läder kostar en hel del pengar och dessutom blir det lätt smutsigt. Läder kan inte tvättas hur som helst och att ha läderprodukter ute i skogen kan vara svårt. Då får man i regel lägga mer tid på att oroa sig för sitt fodral, istället för att tänka på jakten.

 

Passar alla vapenfodral för ett hagelgevär?

Ett hagelgevär kan i regel inte plockas isär och de kan vara lite längre än kulgevär. De flesta vapenfodral passar dock till flera vapen, bland annat hagelgevär. I regel är det längden på geväret som ställer till det och om du vill vara säker på att fodralet verkligen passar gör du klokt i att mäta vapnet. Mät framifrån pipan, till längst bak på vapnet och lägg gärna till någon centimeter för att vara helt säker på att vapnet får plats. Ska du köpa ett dyrare vapenfodral blir det än viktigare att det verkligen passar ditt vapen.

 

Är mjuka vapenfodral bättre än hårda?

Båda varianterna har sina fördelar och nackdelar. Det mjuka fodralet är lätt att bära omkring på, men det hårda skyddar bättre. Om du bör välja ett hårt eller mjukt fodral har alltså att göra med vad du ska använda fodralet till och vad du föredrar. Det är dock som så att ett vapen aldrig ska förvaras i sitt fodral utanför vapenskåpet. Det gäller både hemma och i jaktstugan. Du ska alltid ha vapnet i vapenskåpet om du inte rengör det eller använder det. Skåpet ska vara låst och om du har ett vapenskåp med nyckel ska den förvaras på en säker plats där obehöriga inte kan hitta den. Ett tomt vapenfodral kan du å andra sidan förvara precis var du vill.

 

Summering

Ett vapenfodral är bra att ha för att skydda vapnet. Här har vi tagit upp nio olika vapenfodral i skilda prisklasser och av olika varianter som alla fyller sin funktion. Vi hoppas att vi genom vårt test har gjort det lite lättare för dig att hitta det bästa vapenfodralet som passar din jakt och ditt vapen allra bäst. Med ett bra vapenfodral kommer ditt vapen att hålla sig i bra skick länge.

Senast uppdaterad: december 11, 2020