Tubkikare bäst i test 2022 – hitta det bästa tubkikaren

 
1. Urberg 20-60×80 2. Bushnell Prime 20-60×65 3. Swarovski BTX
Urberg 20-60x80 Tubkikare Bushnell Prime 20-60x65 Swarovski Tubkikarset BTX
Se priset här Se priset här Se priset här

Att ha en tubkikare i samband med jakt är bra och viktigt för flera olika anledningar. Tubkikare är vanligast för just jägare, men även fågelskådare har stor användning av produkten. Utformningen kan till synes se väldigt enkel ut. Det här är en kikare som är formad som en tub, just som namnet beskriver, och på insidan är den utrustad med ett flertal linser.

Orsaken till varför många jägare och fågelskådare väljer att använda sig av en tubkikare är helt enkelt för att få en bättre och mycket större förstoring.

Förstoringen är således mycket större än vad andra typer av optisk teknik kan erbjuda. Det betyder att du, med hjälp av tubkikaren, kan se föremål tydligt på ett mycket större avstånd. Det är tubkikarens utformning som ger den större förstoringen, men naturligtvis så kommer även de många linserna att ha betydelse. Ett vanligt förekommande mått är cirka 30 gånger.

Vi vet hur svårt det kan vara att hitta en tubkikare som verkligen känns rätt. Att de kostar en hel del pengar kommer inte heller att göra valet enklare. Visst finns det billigare kikare som du kan satsa på om du inte vill tömma plånboken, men som med nästan allt annat kommer du då att behöva tumma på kvalitet.

När det kommer till kikare, och speciellt kikare som ska användas vid jakt, så är det mycket viktigt att du väljer en högkvalitativ modell från en bra tillverkare. Orsaken till detta är inte bara för att du ska se till att din jakt blir så lyckad som möjligt, utan det handla också om din så väl som andras säkerhet.

Om du bara ska använda tubkikaren till fågelskådning kanske inte säkerhet är något som du kommer lägga så mycket fokus på. Du kommer dock ändå vilja ha en tubkikare som ger dig en så klar och bra bild som möjligt. I samband med jakt är dock säkerhet av allra största vikt. Du behöver ha en tubkikare som låter dig se föremål och motiv på så långt avstånd som möjligt.

Här nedan har vi samlat ihop fyra stycken riktigt bra tubkikare som erbjuder grymt bra optik samtidigt som de är av hög kvalitet och i många olika prisklasser. Du kommer t.ex. att kunna hitta tubkikare från Swarovski som kostar runt 30.000 kronor, samtidigt som du kommer att hitta tubkikare i 2-3000 kronors klassen.

Det som är viktigt att tänka på när du ska välja tubkikare är att hitta en som passar så bra in på ditt ändamål som möjligt. Det kan t.ex. handla om att du behöver en vinklad tubkikare framför en rak.

Vi rekommenderar att du läser igenom vår köpguide innan du bestämmer dig för en kikare. Rekommenderat är naturligtvis också att du testar i verkliga livet innan du betalar, men det är inte alltid man har möjlighet till detta. Med vår Topp 4 tubkikare 2020 kommer du att hitta fyra alternativ som vi tror att du kommer bli riktigt nöjd med.

Våra Topp 4 tubkikare 2022

1. Urberg 20-60×80

Urberg 20-60x80 TubkikareUrberg är en svensk tillverkare av friluftsprodukter och utrustning för fågelskådning så väl som jakt. Deras 20-60×80 Spotting Scope är ett utmärkt alternativ för den som är på jakt efter den bästa tubkikaren till ett överkomligt pris. Här får du en kikare där man har satsat på ett stort okular (27 mm) och naturligtvis är det avtagbart.

Objektivet har en storlek på 80 mm och du får även antireflexbehandlade linser så väl som BaK-4 prismor. Tack vare att Urberg har valt att använda sig av väldigt breda linser kan du vara säker på att du får en så naturlig bild som möjligt och den kvävgasfyllda kikarhuset säkerställer en imfri bild varje gång. Ett stort plus är att du får med deras snygga och välfungerande stativ i samband med beställning.

Egenskaperna och funktionerna för den här snygga och väldesignade tubkikaren är många. Du kommer bland annat att ha en utgångspupill på 4-1,33 så väl som en frontlins på 105 mm i diameter. Tack vare kvävgasen så är tubkikaren dessutom helt vattentät.

fördelar

 • Avtagbart och stort okular
 • Mått på 410x105x210 mm
 • Helt vattentät tubkikare som är imfri
 • Antireflexbehandlad
 • Synfält räknat på 1000 meters avstånd – 38-19 m
 • Ögonavstånd på 21-15 mm

Se priset här

2. Bushnell Prime 20-60×65

Bushnell Prime 20-60x65Om du funderar på att skaffa dig en tubkikare från Bushnell så kan du vara säker på att gör en riktigt bra investering. Det är nämligen med tubkikare från den här tillverkaren som du kommer att få den absolut bästa utsikten du kan tänka dig.

Företaget har varit världsledande inom sin bransch i över 60 år och fortsätter att vara en av de ledande aktörerna på marknaden. Då kanske det inte är så konstigt att deras tubkikare Prime Spotting Scope Straight 20-60×65 hamnar med i vår lista på bästa tubkikare 2020.

Med Bushnells Prime Spotting Scope Straight 20-60×65 får du en helt vattentät kikare där man har använt sig av EXO Barrier för att säkerställa att kikaren klarar av alla de olika väderförhållanden som Sverige har att erbjuda. De belagda linserna ser till så att du dessutom kan vara säker på att alltid ha en klar bild, oavsett om det är gryning och dimman ligger tät.

Den här tubkikare lämpar sig för den som söker efter ett okular med en rak vinkel och som föredrar ett roterande stativfäste så väl som ett prisma system där Porro står i fokus. Utgångspupillen ligger på minimum 3,3 och max 1 mm samtidigt som IPX7 står för vattenskyddet på denna tubkikare.

fördelar

 • Helt vattentät tubkikare
 • Antireflexbehandlade linser
 • Roterande stativfäste för bättre användarvänlighet
 • Förstoring på 20-60 gånger
 • Objektivet har en diameter på 65 mm
 • Tubkikarens vikt ligger på 1080 gram

Se priset här

3. Swarovski Tubkikarset BTX

Swarovski Tubkikarset BTXI den högre prisklassen hittar vi ingen mindre än Swarovskis modell och set kallat Tubkikarset BTX. Priset kan för många kännas kraftigt, vilket det också är, men å andra sidan får du en högkvalitativ tubkikare som du kommer att ha stor användning för i din jakt.

Det är något mycket unikt med de system som Swarovski väljer att använda sig av och det råder ingen tvekan om att deras system skiljer sig kraftigt från de mer traditionella och klassiska alternativen. I ”vanliga” fall så brukar man behöva byta ut okularet, men det är alltså något du slipper med Swarovski.

Här har man istället valt att utrusta tubkikaren med ett okular som består av två olika delar. Ena är en objektivmodul och det andra är ett okularmodul.

Vill du ha den bästa tubkikaren på marknaden så kan det mycket väl vara just den här! Det här är en kikare som håller den absolut högsta klass när det kommer till den optiska nivån. En av orsaker till att man har lyckats med detta är för att man har använt sig av vad som kallas för ”Field Flattener”-tekniken. Med hjälp av denna kan Swarovski se till att du får en raktecknande och så skarp bild som det bara är möjligt, ut och in i minsta lilla kant.

fördelar

 • Okular som består av två olika delar
 • Möjlighet att titta genom kikar med två ögon samtidigt
 • Utrustat med ett pannstöd
 • Förstoring på 30 X
 • Möjlighet att styra zoom så väl som fokus med endast en hand

Se priset här

4. Vortex Viper 20-60×85

Vortex Viper 20-60x85Vill du ha en tubkikare av hög kvalitet och som ändå har ett riktigt bra pris? Då är det den vinklade Viper HD 20-60×85 från Vortex som du ska satsa på. Här får du verkligen mycket tubkikare för pengarna och du får dessutom en modell som är full med spännande funktioner så väl som många egenskaper.

Tack vare den grymma optik som Vortex har valt att använda sig av så kan du få en prestanda utöver det vanliga. Tubkikaren låter dig se föremål på mycket långt avstånd och detta utan att tumma på andra aspekter. Här kan du verkligen räkna med ett imponerande skärpa, så väl som en fantastisk färgåtergivning och en upplösning.

För att du ska få ett så ökat och bra ljusinsläpp som möjligt och utan att tumma på skärpan på bilden så är Vortex tubkikare utrustad med antireflexbehandling på linserna. På så sätt får du ett så maximalt ljusinsläpp som möjligt och slipper imma som kan förstöra synen för dig. För att fukt inte ska komma in och förstöra kikaren så har man även satt dit O-ringar. Den vinklade designen säkerställer vindstabilitet så väl som högsta komfort för dig som användare.

fördelar

 • Vattentät kikare
 • Fantastisk optik och antireflexbehandlad lins
 • Ögonavstånd på 20-15 mm
 • En objektivdiameter på 85 mm
 • Tubkikaren har en vikt på 1899 gram
 • Förstoring på 20-60 X

Se priset här

Köpguide för tubkikare

Det finns mängder med saker som du måste tänka på innan du införskaffar dig en tubkikare. Precis som med många andra produkter på marknaden är det dock viktigt att komma ihåg att det som är den bästa tubkikaren för dig, kanske inte är det bästa alternativet för någon annan. En sak som du bör ha i åtanke innan ditt köp är att du måste fundera över huruvida du vill ha ett vinklat okulär eller ett rakt.

Valet av okulär beror mycket på hur du vill utföra din skjutning och jakt. Med det menar vi att din skjutteknik ska vara avgörande för vilket okulär som du väljer. Kommer du att skjuta liggandes, ståendes eller kanske sittandes? Du bör också fundera på om det är en stor eller en liten tub som du bör använda dig av. Det finns för och nackdelar med båda alternativen. I vår köpguide vägleder vi dig till den bästa tubkikaren för ditt ändamål.

Stor eller liten tubkikare

Huruvida du ska välja en stor eller en liten tubkikare är upp till dig själv att bestämma. Många föredrar det större alternativen, men här är det viktigt att komma ihåg att en större tubkikare inte bara kommer att väga mer, utan den kommer också att kräva betydligt mer när det kommer till hantering så väl som transportering.

Ett bra sätt att hitta den bästa tubkikaren för dig är genom att först skapa dig kunskap om de olika modeller som finns. Välj sedan ut ett flertal modeller som du tycker verkar intressanta och titta därefter på om det lämpar sig för den budget som du har.

Precis som många andra tillbehör och utrustning till jakt så är tubkikare en större kostnad, men det blir också en bra investering. Du behöver inte köpa den allra dyraste tubkikaren på marknaden för att bli nöjd. I många fall är de kikare som ligger i premium så väl som mellan-klassen ett riktigt bra alternativ för den som vill få ut så mycket av sina egna pengar som möjligt.

Stora prisskillnader

Du har säkerligen hört talas om uttrycket ”Du får vad du betalar för” och detsamma gäller för tubkikare. De är alltså inget undantag, även om uttrycket gäller inom vissa ramar.

Är det så att du är på jakt efter de mest kända och ansedda tillverkarna av tubkikare så kommer du naturligtvis också att behöva betala därefter. Det som är fördelen med detta är att du kan vara säker på att du får en av de bästa tubkikarna på marknaden och att du får en produkt som kommer att hålla väldigt länge.

Huruvida det är värt priset eller inte är något som bara du själv kan svara på. När vi talar om de lite dyrare alternativen så menar vi prisklasser mellan 15.000 och upp till 22.000 kronor. Är det ett av de mer prisvärda alternativen så kan du med enkelhet komma utan med en tubkikare för cirka 8000 kronor och du kan ändå få en högkvalitativ och större modell.

Är du okej med en mindre tubkikare kan du hitta en för cirka 2-3500 kronor. Även om de mindre tuberna är kostnadseffektiva så är de dock inte det lämpligaste alternativet för den som vill använda tubkikaren i samband med fågelskådning eller jakt. Du kan inte räkna med att de billigare alternativen kan förmedla den tydliga skärpa som du kommer att behöva. Detsamma gäller för färgåtergivning så väl som detaljrikedom.

Testa innan du köper – är det möjligt?

Vi ska inte sticka under stol med att det kan vara ganska så svårt att ha möjlighet att testa en tubkikare innan du köper den. Begränsningen beror på ett flertal olika saker. Till att börja med kan det vara svårt att hitta tillräckligt många butiker som erbjuder provning i Sverige. I de flesta fall så är det återförsäljare som du kommer att stöta på och det är inte alltid det finns någon tubkikare inne som du har möjlighet att testa.

Beställer du via internet är det naturligtvis även här väldigt begränsat med testmöjligheter. Du kommer inte att kunna testa din tubkikare innan du beställer den och i vissa fall även betalar för den i förskott. Hittar du en fysisk butik så kanske du har tur att få testa kikaren på duvor, kråkor eller skator och det tar naturligtvis bort udden från det hela, speciellt om du vill se hur kikaren t.ex. fungerar i samband med jakt.

Att tänka på innan du väljer okular

Som nybörjare kan det vara svårt att veta vilken typ av okular som man bör välja. Det vanligaste är att man som novis väljer att satsa på ett okulär med zoom. Det låter såklart väldigt lockande att ha en tubkikare som erbjuder både stor och liten förstoring samtidigt och vi ska inte sticka under stol med att det är praktiskt.

Här finns det dock ett tydligt ”men” som kommer in i bilden. Även om okular med zoom är bra på många sätt, så kommer du aldrig att komma ifrån det faktum att du behöver kompromissa och tumma på den optiska kvaliteten.

Varför kan man inte hitta ett okular med zoom och fortfarande ha en bra optisk kvalitet? Svaret på den frågan är egentligen väldigt enkelt. Idag finns det ingen teknik som gör det möjligt att kunna konstruera och skapa mekaniskt variabla ting som är precis lika ”fasta”.

Skulle någon dock lyckas så är det ändå inte pengarna som är avgörande i den här frågan. Vill du försöka hitta den bästa tubkikaren med en stor och en liten förstoring kombinerad så rekommenderar vi att du satsar på ett okular med 30xW. På så sätt kan du få ett okular som ändå ger dig x30 i förstoring och du får dessutom ett bra och brett synfält.

Vanliga frågor kring tubkikare

Vad ska man tänka på när man ska välja den bästa tubkikaren?

Att välja rätt tubkikare är inte så enkelt som det kanske låter. Du behöver ha kunskap om vilka olika kikare och funktioner som finns att använda sig av, men du behöver också vara tydlig med vad du vill använda din tubkikare till. Det betyder att du kommer behöva ställa dig just den frågan, ”Vad ska jag använda min tubkikare till?”.

Ett mycket vanligt missförstånd är att många tror att tubkikare är något som bara fågelskådaren använder sig av, men så är inte fallet. En tubkikare kan vara det bästa alternativet även för jägaren. Vissa kanske vill ha tillgång till en tubkikare för att kunna njuta av vacker utsikt. Ja, användningsområdena är helt enkelt många.

Till både fågelskådning så väl som skytte kan det fungera riktigt bra med en ”vanlig” standardmodell. Är det så att du vill använda kikaren för att titta på utsikt så kan det räcka gott och väl med en billigare modell med med ett bra zoom. Den som vill använda tubkikaren till jakt behöver fundera på om ett rakt eller vinklat okular som är det bästa alternativet och valet styrs av hur man väljer att jaga, sittande, stående eller liggandes.

Varför är optiken så viktig och hur fungerar den i en tubkikare?

Är du intresserad av jakt så är en tubkikare nästan ett måste, vi kan inte säga annat. Du som jägare behöver se till att du kan se motiv som befinner sig på väldigt långt avstånd och det är här tubkikaren kommer att vara din bästa vän. Den ger dig förstoringar som få andra kikare eller sikten kan klara av.

Tubkikaren är utformad på ett sådant sätt att den består av en enda öppning längst fram. Det är också denna öppning som är den största och tack vare dess storlek så har den möjlighet att ta in mycket ljus. Det ser i sin tur till att du kan se föremål och motiv på långt avstånd och detta utan att det blir alldeles för mörkt. Optiken har således möjlighet att visa dig motivet klart och tydligt.

Om det inte fanns en så stor öppning som det faktiskt finns i en tubkikare hade det varit mycket svårt att skapa en så extrem förstoring som du faktiskt kan få. Tubkikaren är utrustad med flera stycken linser, men hur många linser som den kommer att ha beror på vad det är för kvalitet på kikaren så väl som vilket pris den har. Ju dyrare, desto fler.

Finns det vattentäta tubkikare?

Som jägare, eller fågelskådare, så kommer du att befinna dig ute i skog och mark och i många olika väderförhållanden. I Sverige är vädret väldigt varierande och även under den hetaste sommardag så kan regnet komma som ett brev på posten. Du vill då naturligtvis vara säker på att din tubkikare inte kommer att ta skada av all väta och fukt.

Idag finns det mängder med olika tubkikare att välja mellan och det enklaste svaret på frågan är ja. Det finns absolut tubkikare som är helt vattentäta och som till och med kan klara av en vattentäthet ner till en meters djup. I dessa fall använder man sig vanligtvis av en viss typ av tätning som säkerställa att fukt inte kan tränga sig in och till kikarhuset har man använt sig av kvävgas.

Summering

Att hitta den bästa tubkikaren kan verkligen kännas knepigt, så är det med nästan all typ av jaktutrustning. Har man köpt en tubkikare tidigare så är möjligheterna större att man gör rätt val direkt, men med en bra bäst i test och köpguide så kan även novisen lyckas träffa rätt på första försöket.

Här gäller det att ha koll på många olika saker samtidigt. Som tidigare nämnt måste du veta vad det är du ska använda tubkikaren till, men du måste även veta vad det är för storlek på tubkikaren som du letar efter så väl så vilken förstoring du önskar och vilken budget du har att spendera.

Vi vill att det ska vara enkelt och smidigt att kunna hitta en bra tubkikare. Ja, kanske till och med den bästa på marknaden. När vi skapade denna bäst i test såg vi till att inte bara ta tubkikare från olika tillverkare, utan även kikare med olika funktioner och i olika prisklasser.

Det är inte alla som vill lägga 20.000 kronor på en kikare, även om priset faktiskt ligger till grund för hur bra kvalitet du kommer att få. Det finns många riktigt bra tubkikare i mellanklassen som du kan få ut minst lika mycket av. Återigen vill vi dock påminna att de billigaste alternativen inte alltid är optimala för fågelskådning eller jakt. Du kommer inte att få tillgång till den optiska teknik som du behöver och kommer vilja vara i behov av.

Kommer vår bäst in test att hjälpa dig på vägen? Förhoppningsvis! Här har vi inte bara samlat ett flertal riktigt bra tubkikare att välja mellan, utan vi har även med en köpguide med de viktigaste sakerna att tänka på, så väl som en frågor och svar med de vanligaste funderingarna. Kom ihåg att det absolut bästa är att testa kikaren innan du köper, men beställer du online kan du alltid använda dig av ångerrätten.

Som ett sista tips på vägen till din perfekta tubkikare! Om du har möjlighet att ge dig ut i ett observatorium och inte är rädd för att träffa nya människor så kan du med fördel fråga andra som finns på platsen om du har möjlighet att få testa deras tubkikare. På så sätt kan du med största sannolikhet testa flera olika modeller under en och samma dag.

De flesta är väldigt trevliga och kan därför gå med på att låta dig testa deras tubkikare. Var dock noga med att respektera ett nej och vara tydlig med varför du vill testa kikaren. Förklara att du är på jakt efter en tubkikare för jakt eller fågelskådning och att du inte har tillräckligt med erfarenhet för att göra ett bra val på egen hand. Då kan du även få hjälp och rådgivning som du bör dra nytta av.

Sist, men inte minst, önskar vi dig lycka till i valet av bästa tubkikaren!

Senast uppdaterad: april 26, 2020