Stormtändare bäst i test 2022 – Hitta bästa stormtändaren här!

 
1. UCO 2. Primus 3. Stormtändare

UCO - Stormproof Torch & Bottle Opener Stormtändare bäst i test

Primus Power Ignitor III

Stormtändare "böjd"

Se priset här Se priset här Se priset här

För dig som älskar att vara ute i naturen på äventyr, oavsett om det är vandringar eller campingturer, jakt eller liknande, finns det en del utrustning som det är extra viktigt att du tar med dig. Speciellt om du ska befinna dig ute under en längre tid, som vid övernattningar. Självklart behöver du någonstans att sova – ett tält, en sovsäck och så vidare. Men en av de viktigaste sakerna du behöver för att klara dig är eld. Det finns självklart tändare och tändstickor att använda. Men för att vara helt säker på att du alltid kan starta en eld är stormtändare det allra bästa alternativet.

En stormtändare är kort förklarat en kraftigare tändare som fungerar i de allra flesta väder. Lågan är många gånger mycket varmare och mer kraftfull jämfört med en vanlig tändare och går därför att använda även ifall det blåser starkt. Det finns även ett antal andra intressanta produkter som sägs ska fungera lika bra oavsett väder. Vi har därför valt att ta med exempel på dessa produkter i vårt bäst i test. Vi placerade dock dessa på de sista platserna, inte för att de är sämre produkter, utan snarare för att de är ett bra alternativ istället för stormtändare.

Eftersom det finns ett så stort utbud med stormtändare kan det vara svårt att veta vilken den bästa stormtändaren är. För att hjälpa dig lite på vägen har vi tagit en titt på ett flertal och valt ut de vi anser vara bland de bästa. Vi har dessutom skapat en liten köpguide för att hjälpa dig på vägen. Det är nämligen inte alltid lätt att veta vad du måste känna till om dessa tändare innan du gör ditt köp.

Topp 9 bästa stormtändare 2022

1. UCO – Stormproof Torch & Bottle Opener

UCO - Stormproof Torch & Bottle Opener Stormtändare bäst i test

UCO är ett företag som står för välbefinnande, originalitet och användbarhet. De har höga kunskaper inom outdoorindustrin. UCO tillverkar en rad med produkter som inte bara kommer göra din utflykt säkrare, utan även mer bekväm.

Stormproof Torch & Bottle Opener är exakt vad det låter som. Det är en stormtändare plus en kapsylöppnare – två produkter i en. För att justera trippel-jetlågan och/eller fylla på tändaren med gas är det bara att dra ut den ur det yttre skalet. Gasmagasinet har en kapacitet på cirka 3 milliliter. Dock levereras denna stormtändare utan gas, så du måste köpa den separat och sedan fylla på tändaren för att kunna använda den.

Stormtändaren kommer i ett grönt skal, vilket du tar bort för att använda tändaren. Det skyddar även mot fukt och smuts. På undersidan av tändaren sitter kapsylöppnaren och det finns en liten karbinhake som gör det möjligt för dig att hänga fast tändaren på jackan eller ryggsäcken.

Se priset här

 

2. Primus Power Ignitor IIIPrimus Power Ignitor III

Primus är ett företag som bland annat tillverkar tillbehör för friluftsliv som gasolkök och liknande. Företaget står bland annat för hög kvalitet och innovation. Det bildades redan år 1892 och har sedan dess fortsatt att komma ut med produkter som riktar sig till friluftsmänniskorna.

Power Ignitor III från Primus är en mycket bra stormtändare med spetslåga. Den gör det möjligt för dig att tända elden eller ditt kök på ett snabbt och smidigt sätt. Temperaturen på denna tändare är 1300 °C, vilket är utmärkt ifall vädret inte skulle vara det bästa.

Vid köp av denna stormtändare kommer den levereras utan gas, på grund av säkerhetsskäl. För att fylla på den är det bara att vända stormtändaren upp och ner. Du bör endast fylla den med 3/4 som mest. Sedan rekommenderas det att du väntar i fem minuter innan du använder den.

Tändaren är självklart liten, vilket gör den smidig att ta med sig. Den har ett mått på 80x50x20 millimeter och finns i två färger: svart och röd.

Se priset här

 

3. Stormtändare ”böjd”Stormtändare "böjd"

Det här är en väldigt enkel stormtändare. Det är ett väldigt prisvärt alternativ samtidigt som den erbjuder en kraftig låga. Tändaren har en dubbel jetstråle, vilket är ett stort plus. Den är dessutom uppfyllbar så du kan använda den flera gånger endast genom att fylla på den med gas.

Tändaren finns i flera olika färger men när du beställer den får du inte välja färg, det blir istället en överraskning.

Se priset här

 

4. Optimus Opt Sparky

Optimus Opt Sparky

Optimus är ett svenskt företag som bildades i slutet av 1800-talet i Stockholm. Till en början bestod deras produkter främst av gasolkök samt blåslampor. År 2007 ingick de i Katadyn Group tillsammans med andra företag och har sedan dess kommit ut med ett större produktutbud.

Denna stormtändare från Optimus är en smidig och enkel produkt att använda när du ska tända en gasspis. Den kommer dessutom med en snodd som gör att du kan sätta fast den på jackan eller runt handleden. På så sätt minskar risken att du tappar bort den.

Se priset här

 

5. UCO Stormproof LighterUCO Stormproof Lighter

På femte plats i vårt bäst i test har vi valt ytterligare en stormtändare från märket UCO. Denna tändare har en trippel-jetlåga och är utrustad med bland annat en karbinhake och silvertejp. Det innebär att du både kan använda den till att starta eld samt ifall du skulle behöva laga någonting lite snabbt med silvertejp.

Tändaren levereras utan gas för säkerhets skull, men du kan lätt fylla på den själv genom att ta bort det yttre höljet. När du har tagit bort höljet har du även möjlighet att justera storleken på lågan. Tändaren har en kapacitet på cirka 3 milliliter gas och silvertejpen som medföljer är ungefär 90 centimeter lång. Locket hjälper till att hålla stormtändaren ren och torr och haken gör det möjligt att fästa tändaren på ryggsäcken.

Höljet har en stark gul färg, vilket gör det lättare att hitta tändaren ifall du skulle ha slängt ner den i ryggsäcken. Med en så klar och glad färg är den lättare att se.

Se priset här

 

6. Stormtändare ”Oval”

Stormtändare "Oval"

Precis som Stormtändare ”Böjd” är detta en väldigt enkel och smidig stormtändare till ett mycket rimligt pris. Tändaren har en enkel jetstråle och är påfyllningsbar. Du kan alltså använda den flera gånger genom att köpa gasen separat och fylla på den när det behövs. Utsidan av stormtändaren är gummerad, vilket gör den dessutom väldigt bekväm att hålla och använda.

Se priset här

 

7. Coghlan’s Windproof/Waterproof Storm Matches

Coghlan's Windproof Waterproof Storm Matches

Coghlan’s är ett företag i Kanada som grundades år 1959. De är världsledande inom campingtillbehör och har byggt sitt rykte på innovation och kvalitet.

På sjunde plats i vårt bäst i test har vi valt att placera en produkt från just Coghlan’s. Dock är detta inte en stormtändare, utan stormtändstickor. Vissa har sina anledningar till varför de inte vill använda just en stormtändare när de är ute i naturen. Då är dessa tändstickor ett bra alternativ, de klarar nämligen de flesta väderförhållandena.

Tändstickorna är av hög kvalitet, de används bland annat inom Englands försvarsmakt samt är godkända av Nato. De brinner i cirka 10 sekunder oavsett hur och var de används och de sägs till och med fungera ifall du doppar dem i vatten.

Vi anser att detta är en väldigt intressant produkt och ett bra alternativ istället för stormtändare. Därför valde vi att ta med produkten i vårt test. En burk innehåller 20 tändstickor och kostar under 100-lappen.

Se priset här

 

8. Zippo Chrome

Zippo Chrome

De flesta känner nog till märket Zippo. Det är en tändare som började tillverkas redan på 1930-talet och har sedan dess varit en riktig klassiker. Framförallt i USA. Den har dessutom en grundmekanism som har varit i stort sett likadan ända sedan det första exemplaret. Tändaren är rejäl, tillförlitlig och har en enkel men snygg design.

Enligt många är Zippo en av världens mest kända tändare och den har tillverkats i mer än 500 miljoner exemplar. Trots att den kanske inte går att kategorisera som en stormtändare är det många som väljer denna när de ska bege sig ut i naturen. Så länge du känner dig säker på att vädret inte kommer att bli det allra värsta, med mycket regn och storm, kan du klara dig utmärkt med denna. Zippo sägs dessutom ha börjat med outdoorprodukter. Det är något som ser väldigt lovande ut, speciellt om de håller lika hög kvalitet som denna fantastiska tändare.

Se priset här

 

9. Gerber Bear Grylls Fire Starter

Gerber Bear Grylls Fire Starter

Det här är en specialare för alla som älskar allt inom överlevnad och vildmark. Det är inte en stormtändare eller tändare men en produkt som kan komma mycket väl till hands. Bear Grylls Fire Starter är en smidig produkt som inte använder sig av modern teknik eller gas. Det är ett eldstål som hjälper dig att skapa gnistor, vilket kan leda till eld. Produkten har en konstruktion som är helt vattentät och klarar av de olika väderlekarna.

Produkten väger 74 gram, är 122 millimeter och kostar runt 229 kronor. Den är dessutom tillverkad av Gerger, ett företag som grundades 1939 och fokuserar på att tillverka högkvalitativa verktyg som håller länge.

Se priset här

 

Köpguide för stormtändare

Innan du bestämmer dig för vilken stormtändare du ska köpa finns det några frågor du bör känna till svaret på. Det är också viktigt att du vet hur du fyller på en stormtändare och hur du använder den. Dock är det inte så jättestor skillnad från hur du använder en vanlig tändare. Skulle det vara allra första gången du ska köpa en stormtändare för ditt naturäventyr rekommenderas det att du läser igenom vår lilla köpguide för att bli helt säker på att du väljer den bästa stormtändaren för dig.

 

Viktigt att tänka på

Eftersom de flesta stormtändare fungerar på ett liknande sätt finns det endast ett fåtal saker du bör känna till innan du köper en. Det är väldigt lätt att tappa bort sina tändare, men som tur är har flera alternativ en snodd eller en hake. Du kan då sätta fast din tändare i din klädsel eller ryggsäck och på så sätt alltid veta var du har den. Ett tips på när du väljer tändare är att välja en i en stark färg, som grön eller gul. Det hjälper dig att hitta den snabbare eftersom mörka färger ofta gör att den smälter in med sin omgivning, vilket kan göra den svårare att hitta.

 

Pris på stormtändare

Priset varierar lite beroende på vilken stormtändare du väljer. Det vanligaste priset för en tändare i hög kvalitet är minst 100 kronor och max 300 kronor. Dock är det möjligt att hitta både billigare och dyrare alternativ. Skulle du oroa dig för priset och vill ha en billigare variant är det extra viktigt att du gör din research så att du väljer den med bäst kvalitet. De dyrare är många gånger bättre, men det betyder inte att de billiga är i dålig kvalitet.

 

Går stormtändare att använda vid regn?

Det finns flera stormtändare som ska fungera trots att det regnar lite. Från namnet ”Stormtändare”, är det kanske uppenbart att de är tillverkade för att klara av just storm. Men flera av produkterna som finns på marknaden är tillverkade för att klara av både regn och snö, plus stark vind. Beroende på hur mycket det regnar kan du behöva skydda tändaren medan du använder den för att du ska kunna starta elden. Men de flesta bör klara av svagt regn. Det finns dock även stormtändstickor som sägs fungera att använda oavsett om det regnar eller inte. Det kan vara ett bra alternativ ifall du letar efter en produkt som klarar av att tända din eld oavsett om det snöar eller regnar.

 

Fylla på gas i stormtändare

En stor del av alla stormtändare levereras tomma. Det innebär att du själv måste fylla på den med gas. Det brukar inte vara särskilt svårt att göra och instruktioner är väldigt enkla att få tag på. Skulle det inte följa med instruktioner till produkten kan du snabbt och lätt hitta dem på nätet. Vilken gas som används bör du dock ta reda på. Vissa personer har testat att fylla på sin stormtändare med olika gaser och har upptäckt att vissa fungerar bättre än andra. Ifall det inte finns någon beskrivning för produkten om vilken gas som ska användas, rekommenderas det att du slänger ett öga bland recensionerna. Gasen är dessutom en produkt du måste köpa separat. Ifall tändaren levereras tom är det väldigt ovanligt att det skickas med gas för att fylla på den.

 

Hur kom vi fram till just dessa stormtändare?

De produkter vi valde att ta med i vårt bäst i test är sådana vi anser vara bland de bästa. Vi tog först en titt på kundrecensioner och betyg för att se vad andra kunder tyckte om produkterna. Vi har även tagit tidigare tester i åtanke. Om produkterna gjorde bra av sig tidigare på flera tester kan vi anta att de är så bra som de sägs.

 

Vem behöver egentligen en stormtändare?

Du som älskar vandringar, är en bergsklättrare, äventyrare eller jagar regelbundet kan behöva en bra stormtändare. Om du ofta rör dig i vildmarken kan det vara bra att välja en stormtändare framför en vanlig tändare. Vädret kan nämligen förändras snabbt och skulle det börja blåsa rejält när du befinner dig mitt uppe på berget kommer det bli svårt att tända en eld, eller ditt gaskök, med endast en vanlig tändare eller tändstickor.

En rejäl tändare är en av de viktigaste sakerna du behöver ifall du ska vara ute i naturen under en längre tid. Att kunna göra upp eld när det behövs är väldigt viktigt eftersom kroppen kyls ner mycket snabbare än vad du kanske tror. Framförallt om vädret skulle skifta från soligt till mulet och stark vind. Det sker dock främst under höst, vår och vinter. Sommaren är många gånger lite snällare. Men om du ska ut på äventyr upp i fjället eller så kan vädret även skifta en hel del där under sommaren.

 

Summering

Du som vistas ute mycket eller sysslar med jakt rekommenderas att ta med dig en bra stormtändare. Det kan nämligen hända att vädret förändras och att en vanlig tändare eller tändstickor inte räcker till för att starta en eld. Stormtändaren kan då vara räddaren i nöden.

Ifall du endast har en vanlig tändare måste du många gånger använda båda händerna för att få fram en låga. Med en stormtändare slipper du detta, de hjälper dig att starta eld oavsett om det blåser eller inte. Så länge du har en av bra kvalitet.

På marknaden idag finns det mängder med bra stormtändare att välja mellan, men att hitta den bästa stormtändaren är inte alltid det lättaste. Självklart kan du besöka en av de större teknikkedjorna som finns och köpa en till ett billigt pris, eller så satsar du på en riktig stormtändare som du kommer kunna använda under en längre tid. Dock brukar inte de ”bättre” stormtändarna vara jättedyra. Priset för en bra stormtändare ligger vanligtvis mellan 100-300 kronor.

Ett tips till dig som köpt en stormtändare är att funktionstesta den ibland. Ifall den skulle bli liggande i ett skåp under en längre tid rekommenderas det att du testar den och ser ifall den fungerar innan du beger dig ut i naturen. Dock ska en bra stormtändare klara av att ligga utan att bli använd under en viss period.

En sak som vi anser är viktig vid val av stormtändare är hållbarheten. Därför har vi tagit den i åtanke när vi valde ut våra produkter. Det är nämligen inte ovanligt att tappa sin tändare och sedan trampa på den. Men så länge tändaren håller bra behöver du inte oroa dig för att den ska gå sönder.

För att sammanfatta lite kort bör en stormtändare vara hållbar, klara av både kyla och regn samt vara lätt att använda. De flesta stormtändare är tillverkade med just detta i tanken, men för att få en klarare bild över hur bra en tändare är kan du läsa recensioner. Kundrecensioner är det bästa sättet att få en ärlig bild över hur bra en produkt fungerar. Det beror på att andra personer har testat produkten och ger sin åsikt istället för att ett företag endast berättar om alla fördelar så att du ska köpa den.

Sist men inte minst hoppas vi att vårt bäst i test är just det som du behöver för att hitta din bästa stormtändare. Vi har även tagit med stormtändstickor på en plats i listan ifall du skulle vara en person som föredrar tändstickor framför tändare. De sägs fungera lika bra som en stormtändare och ska gå att använda oavsett vilket väder det är.

Senast uppdaterad: december 11, 2020