Spårlina bäst i test 2022 – Hitta bästa spårlinan här!

 
1. Spårlina 15m 2. Spårlina 10m 3. Rexa
Spårlina 15m spårlina bäst Spårlina 10m Rexa Tracking Line
Se priset här Se priset här Se priset här

En spårlina som utsetts till bäst i test är ett oslagbart verktyg för dig som inte har en perfekt tränad hund, eller som helt enkelt inte vill släppa hunden helt lös. Linan är längre än ett koppel och hunden kan springa mer men du behöver inte oroa dig för att tappa kontrollen över den. Perfekt under injagning eller när hunden behöver tränas på inkallning. Överlag är spårlinan ett bra verktyg i träningen och det spelar ingen roll om det är en jakthund eller en sällskapshund som tränas. Lite mer frisläppt motion eller spårträning är inte fel för någon hund.

När det gäller jakthundar kommer de ha stor nytta av den spårträning som sker utanför jaktsäsongen. De blir bättre förberedda. Även polishundar, hundar inom tullen, militärhundar eller hundar som arbetar inom sjukvård har nytta av att tränas i spårlina. Det blir ett säkert sätt att träna hunden på och träningen blir också mer effektiv när man inte behöver springa runt och jaga hunden som inte kommer när man ropar.

Spårlinor ser ut på olika sätt och de kan också användas på olika sätt. De kan också användas tillsammans med olika tillbehör för att träningen ska bli mer givande. Om du ska träna viltspårning kan klövar, blod i flaska och olika apportörer som hunden ska hämta vara bra. En spårsele är också ett effektivt tillbehör. Linorna kan också vara olika långa. En lina på 15 meter räcker långt, men det finns också kortare linor på 10 meter och längre sådana på 20 meter eller mer.

På frågan om vem som behöver en spårlina som blivit bäst i test kan man lätt svara alla hundägare. Oavsett om du har en jakthund, eller en sällskapshund finns det flera användningsområden för en spårlina. Har du en jakthund som du vill börja träna i jakt eller viltspår är spårlinan ett ypperligt verktyg. Även om hunden är van att vara i skogen kan det vara bra att ha en lång lina på den om du vill börja träna eftersök eller mer avancerad spårning. Är hunden van att jaga vilt kan den trots allt komma av sig och är utmaningen lite för svår blir det än vanligare att den försöker smita undan. Linan blit en stor trygghet för dig som ägare ute i skogen eftersom du alltid har koll på hunden och du kan dessutom enkelt korrigera den om så skulle behövas.

Om du ska börja träna en fågelhund i vatten kanske du inte själv vill vada ut med ett kort koppel när hunden ska apportera och dessutom finns det en risk att du stör hundens apport. Med en flytande dummie som liknar en fågel kan du kasta ut dummien i vattnet och låta hunden hämta den medan du håller i linan. Om hunden inte skulle komma tillbaka på inkallning eller när den hämtat dummien kan du ta lite lätt i linan. Hjälper inte det förstärker du inkallningen med ett lite hårdare tag.

Även om du inte tränar din hund i spår kan den lättare själv visa anlag för det när den får gå lite mer självständigt i en lina. När hunden intresserar sig för spår kan du lägga ut lite blod och kanske dra en klöv längs med marken. Det räcker med en liten sträcka till en början. Visa hunden spårets början och låt den intressera sig. Beröm hunden när den gör rätt. När spåret blir längre och längre kan du sedan stå i änden av linan så att du inte stör. Avancera inte för fort och se till att hunden känner sig trygg med att gå i spårlinan innan du gör spåret längre. Tänk bara på att det kan krävas tillstånd för att lägga ut spår med blod även om man har hunden inom räckhåll genom linan. Kolla upp det med Jordbruksverket innan träningen börjar.

De flesta hundar brukar trivas med att gå i spårlina eller långlina och när den vant sig kan man ofta använda linan istället för ett vanligt koppel. Vi har provat flera olika spårlinor och de är av olika längd, material och kvalitet. De ligger också inom olika prisklasser. Det betyder att du alltid kan finna en spårlina som passar dina och din hunds behov oavsett om du vill ha en dyrare lina för träning eller en billigare variant som du inte behöver vara speciellt rädd om.

Topp 6 bästa spårlinorna 2022

1. Spårlina 15m

Spårlina 15m spårlina bästDet här är en 15 meter lång spårlina i grönt. Den är tillverkad av 6 mm PVC med kärna. Linan är lätt viktmässigt och enkel att använda. Haken är av BGB-typ vilket möjliggör en säker fastsättning i sele eller halsband och linan tål minus 25 grader utan att spricka eller bli stel. Linan är knutsäker och glider lätt på de flesta underlag. Den bränner inte i handen och är relativt bekväm att hålla i. Dessutom är priset relativt lågt. Det här är absolut den bästa spårlinan för dig som vill ha ett ekonomiskt och hållbart alternativ.

Se priset här

 

2. Spårlina 10m

Spårlina 10mÄven den här spårlinan är tillverkad av 6 mm PVC med kärna och har en hake i modellen BGB. Köldhärdad ner till -25 grader och det bildas inga knutar på den. Linan av den här modellen är 10 meter lång och har en gulgrön färg som syns tydligt i skogen.

Se priset här

 

3. Rexa Tracking Line

Rexa Tracking LineDet här är en lite kortare spårlina på 180 cm. Den är tillverkad i grön PVC-plast med 6 mm tjocklek. Den tål kyla ner till minus 15 grader utan att bli stel eller gå sönder. Linan är inte stretchig men den är extremt tålig och det gör att man kan ha även en starkare hund kopplad till den. Haken är av BGB-variant och tål rejäla krafter. Linan bränner inte i handen även om hunden drar och det blir inga knutar på den. Trots den reflexaktiga färgen har den här linan inga reflexer.

Se priset här

 

4. Trixie spårlina Gjuten Neongrön

Trixie spårlina Gjuten NeongrönTrixies spårlina i neongrönt är en lite billigare variant. Den är tillverkad av en blandning av olika naturgummin och den syns bra i både skymning och mörker. Linan är testad även i minusgrader och den håller sig mjuk även i väldigt kalla temperaturer. Tack vare materialet glider linan inte i handen när man håller i den men den rör sig trots allt smidigt genom buskar och snår. Tjockleken på linan är 6 mm och den haken är väldigt kraftig så att hunden inte kan slita sig lös.

Se priset här

 

5. Trixie spårlina Transparent

Trixie spårlina TransparentDen här spårlinan från Trixie är lite mer intressant och en aning mer unik. Linan har en kärna av polyester och ett yttre hölje av gummi. Det gör att linan håller extremt bra och oavsett vilken typ av hund du har kan du vara säker på att den inte klarar av att ta sönder linan. Materialet gör också att linan sällan blir smutsig och även om den blir det går det lätt att tvätta den ren. Dess egenskaper gör att köldegenskaperna också blir mycket bra och även i starka minusgrader är linan lätt att arbeta med. Med en tjocklek på 6 mm är linan bekväm att hålla i. Den har en god förmåga att glida fram i naturen och den knyter sig inte. Vi har inte heller märkt av att linan fastnar i hundens päls eller att den riskerar att trassla in hunden under träning eller jakt.

En annan stor fördel med linan är att du enkelt kan hålla i den även om den blir blöt. Det kan annars vara ett problem med många andra spårlinor. De blir helt enkelt för hala.

Just den här linan är transparant och det gör att den inte lika tydligt syns i mörker.

Se priset här

 

6. Trixie spårlina med reflex

Trixie spårlina med reflexOm du jagar på natten eller i skymningen eller om du bara tränar med din hund när det är mörkt ute är den här spårlinan ett bra val. Den är nämligen försedd med praktisk reflex som gör att linan syns bra. Med en tjocklek på 6 mm och en längd på 15 meter passar linan utmärkt vid träning, på promenaden och under eftersök. Linan är också utmärkt att använda för binda upp hunden i vid behov. En stor fördel med reflexen är också att linan syns bra om man tränar hunden i vatten. En transparant eller mörk lina kan då bli helt osynlig. Är du ofta ute i mörkret är det här alltså det bästa alternativet.

Se priset här

 

Köpguide för spårlina

Det finns en hel del att tänka på när det är dags att köpa den bästa spårlinan till dig och din hund. Det allra första du bör ha i åtanke är vad du faktiskt ska använda linan till. Vad gör du med hunden och vilka aktiviteter deltar ni i? Vill du främst ha en lina som ger hunden mer frihet på promenaden, ska hunden bindas upp i linan, ska du jaktträna eller går du och hunden på eftersök? När du vet det blir det genast lite lättare att välja lina. Tänk också på att anpassa linan till din hund. En liten hundras kan behöva en lättare lina, och den kanske inte heller kräver en så kraftig variant då hunden inte är så stark. En rejält stor hund med kraft i kroppen kan bära en tyngre lina och dessutom ska linan tåla att hunden drar i den om ägaren behöver kalla in hunden genom att ta i linan. Då räcker det inte med att en hake är stark utan hela linan måste tåla belastningen.

En annan sak att kolla upp är om linan tål kyla. Under vintern blir det kallt ute och om linan ska användas då måste den fortfarande tåla påfrestning och vara lätt att hantera. Vissa linor blir stenhårda när det blir kallt, andra kan man knappt hålla i när det är fuktigt ute då materialet blir för halt. Då är det bättre att lägga till några kronor och köpa en lina som är köldtålig och av lite bättre material.

Just när det gäller materialet är det också viktigt att linan kan glida genom skog och mark utan att trassla. Den bör också löpa lätt genom handen utan att bränna. Det är också en stor fördel om linan har en utmärkande färg så att du enkelt kan se den i skogen, i vattnet eller bilen när du letar efter den.

I vårt test har vi tagit upp flera olika typer av spårlinor i olika längder och material så att du enkelt ska kunna jämföra dem och hitta den variant som passar just dig och din hund bäst. Det kommer också att göra träningen lättare och roligare.

Vanliga frågor kring spårlina bäst i test

Här besvarar vi ett par frågor som ofta ställs när det gäller spårlinor för hundar.

Hur kommer man igång med träningen med spårlina?

När du väl har köpt den bästa spårlinan och kontrollerat att den inte trasslar sig, att den löper lätt över marken och att den inte går av är det dags att prova den på hunden. Är hunden ung eller liten kan en tung lina innebära en för stor påfrestning för hunden. Tänk också på att spårlinor finns i olika längder. I början kanske det räcker med en lina på fem meter, sedan kan man öka på till 10 meter. För mer avancerad spårträning, eller för situationer där man vill ge hunden än mer frihet finns också linor på 15-25 meter. Är linan för kort stör man hunden och för att den ska lära sig bra bör man se till att den kan arbeta lite självständigt. Ju bättre koncentrationsförmåga hunden har, desto närmare den kan man generellt sett stå, men i början kan hunden behöva korrigeras en del och då kan en kortare lina vara att föredra.

När du ska lägga ett spår och använda spårlina är det viktigt att de första spåren läggs på ett gynnsamt sätt för hunden. Området ska vara lugnt, och varken vilt, trafik eller andra personer bör komma nära och störa hunden. Lägg också spåret i medvind och utan avbrott så att hunden lätt kan följa det. Mer avancerade spår får först läggas när hunden verkligen bemästrar konsten att spåra.

Att träna tillsammans kan vara roligt men se till att det finns gott om avstånd mellan hundarna och spåren, gärna minst 100 meter. På så sätt riskerar hunden inte att blanda ihop flera olika spår.

Kan en spårlina trassla sig?

Ja, en spårlina kan trassla sig även om risken är liten tack vare linans material. Men om det bildas en ögla eller knut kommer trasslet att byggas på och då blir linan kortare och kortare tills dess att hunden till slut fastnar någonstans. Att hålla ordning på linan och att låta den löpa fritt är alltså klokt. Om linan trots allt trasslar ihop sig bör den redas ut innan hunden släpps med den på sig.

Är spårlinor bra om man inte kan ha hunden lös?

Om hunden inte är så lydig, om den jagar, om den inte är helt överens med andra hundar eller om den tenderar att springa fram till personer är det inte alltid så lämpligt att ha den lös. Det kan också vara så att man inte har tillgång till en bra plats att släppa hunden på. Kanske ligger den nära trafikerade vägar eller så pågår jakt i skogen så att man inte vill släppa sällskapshunden av den anledningen. Ett vanligt hundkoppel är ofta omkring två meter långt och det är inte mycket rörelseutrymme hunden har. Bor man dessutom litet utan trädgård är det kanske inte helt lätt för hunden att leka hemma.

I alla de här situationerna är en spårlina som blivit bäst i test ett perfekt val. Den kan lika gärna användas i skogen som i parken; du kan kasta en boll, sparka boll eller leka med hunden på andra sätt utan att den behöver vara begränsad av ett koppel på två meter. Många upplever att hunden blir en helt annan sådan när den får leka av sig i en spårlina.

Vilket material bör spårlinan vara i?

Det finns spårlinor i tyg, plast och läder. De har alla sina fördelar och nackdelar. En spårlina i tyg kan bli väldigt blöt, en lina i plast håller bra men den kan bli hal. En spårlina i läder kan vara snygg att titta på men de är i regel dyra och dessutom är de oftast inte så bekväma att ha att göra med. Läder är tungt, det blir halt när det blir vått, och de behöver smörjas in. Lädret kan också bli hårt när det är kallt och det är svårt att få rent. Ett kortare läderkoppel kan vara lämpligt till en hund, men en spårlina som ofta dras längs med marken, i lera och genom buskar bör vara av ett mer lättskött och tåligt material.

Summering

Precis som det låter på namnet är en spårlina något som särskilt används när du vill träna spår med din hund eller om hunden ska följa ett visst spår i skogen. Men linan fungerar också precis lika bra om du är lite osäker på om din hund verkligen kommer om du ropar. Att vara osäker och släppa hunden lös kan sluta i tråkigheter och då är en spårlina med lite längd bättre än att bara gå i ett kort koppel. I några fall kanske du inte behöver hålla i linan utan det räcker med att trampa på den om hunden ger sig iväg.

En spårlina fungerar både under träning och när det är dags att jaga, samt för de vanliga promenaderna. Du kommer alltid veta var din hund är, att den kommer tillbaka och du slipper tänka på det så kallade koppeltvånget som betyder att hunden ska vara lika lydig som om den haft ett osynligt koppel på sig. Med linan kan hunden röra sig friare, men du slipper släppa kontrollen helt.

Under till exempel ett eftersök kan det också vara lite osäkert att släppa hunden lös. Ett skadat djur kan gå till anfall. Då kan spårlinan vara ett väldigt bra hjälpmedel.

När det gäller spårträning är det i regel något som går att göra med de flesta hundraserna. Många tränar bara jakthundar i att spåra men sanningen är att spår är en bra mental och fysisk träning för alla hundar. Med hjälp av träningen kan du både öva inför jakten men också låta hunden göra av med överskottsenergi.

Spårlinor som blivit bäst i test kan se ut på flera sätt, och ha olika färg. De populäraste varianterna är dock runda eftersom en rund form glider fram i terräng bättre än en platt lina. Det som är värt att leta lite efter är en lina som har en yta det är lätt att få grepp om oavsett väder. Vissa spårlinor har också ett handtag, eller möjlighet att skapa ett sådant i ena änden vilket kan vara en fördel. I linans andra ände ska det sitta en kraftig hake som hunden inte kan slita loss.

Den bästa spårlinan kan användas precis som ett vanligt koppel, bara det att du har möjlighet att låta hunden sträcka ut i linans fulla längd. Om du har tänkt använda linan och låta hunden arbeta kan det vara klokt att köpa en sele eller särskild spårsele till hunden istället för ett halsband. Då kan hunden röra sig lättare, den stryps inte om linan mot förmodan skulle fastna och hunden får inte samma tryck runt halsen. Om du har en stark hund kan också selen göra att du lättare kan hålla den om hunden skulle dra iväg.

Överlag har spårlinan dock flera fördelar. Den trasslar inte även om den är lång, det blir inga knutar på den och den tar liten plats. I regel är linorna väldigt hållbara och en variant av plast kräver inget underhåll. I jämförelse med ett läderkoppel är linan också extremt lätt att rengöra. Den torkas enkelt med en trasa eller så kan du spola av den med vatten.

Vi hoppas att vi genom den här artikeln har gjort det lite lättare för dig att finna den bästa spårlinan som passar dig, din hund, jakten och er träning.

Senast uppdaterad: december 9, 2020