Snöskor bäst i test 2022 – Hitta bästa snöskorna här!

 
1. Alu Frame 3.0 2. Flex 3. Alu Frame 2.0
Alu Frame Snow Shoe 3.0 bästa snöskorna Flex Snow Shoe Alu Frame Snow Shoe 2.0
Se priset här Se priset här Se priset här

Om du sysslar med vinterjakt måste du också försäkra dig om att du gör det på ett säkert sätt. Genom att använda de bästa snöskorna på marknaden slipper du oroa dig för snön och kan enkelt ta dig fram även i de värsta miljöerna.

Det finns många bra varumärken som tillverkar bra snöskor. Vi har samlat dessa i en enkel lista åt dig så att du kan välja den modell som passar dig. Det finns en ganska stor variation när det kommer till pris och kvalitet, så det finns ett par för alla där ute.

Vi har valt ut 7 av de bästa snöskorna som erbjuder en hög kvalitet och för ett bra pris. En del modeller är lite billigare och är utmärkta för den som vill ha något lite billigare. Andra modeller har visserligen ett högre pris, men erbjuder också en helt otrolig prestanda.

Alla dessa skor är lämpliga alternativ och kommer att göra det enkelt för dig som jagar ute i naturen under de hårda vintrarna vi har här i Sverige. Du tar dig enklare fram och kan lätt klara av längre avstånd under en kortare tid.

Idag är snöskor inte heller överdrivet tunga och kan enkelt användas med dina favoritkängor eller jaktstövlar. Du håller dig säker och kan jaga utan ett fastna någonstans. Det går också att använda dessa för vandring, men vissa modeller är bättre lämpade än andra för detta.

Topp 7 bästa snöskorna 2022

1. Alu Frame Snow Shoe 3.0

Alu Frame Snow Shoe 3.0 bästa snöskornaAlu Frame Snow Shoe är en av marknadens bästa snöskor som kommer från det välkända märket FÅK. Det är ett varumärke som erbjuder produkter för både vardag och äventyr, med mycket bra saker för jägaren.

Den här modellen är däremot inte överdrivet billig och kostar över tusenlappen. Anledningen är dock den otroliga designen och kvaliteten du får med ett par Alu Frame. Du får alltså mycket för pengarna och skorna kommer att hålla länge, vilket gör den väldigt prisvärd även om du inte byter ut dem. De bästa snöskorna ska såklart hålla länge, eftersom det inte bara sparar in pengar utan är också väldigt bra för miljön.

Något som gör att den sticker ut är att den är väldigt smidig. Du har ett bindningssystem som låter dig enkelt stänga och öppna skorna med en hand. Det här innebär att du enkelt kan hantera snöskorna även när du är utomhus och har din ena hand upptagen.

Samtidigt är det ett väldigt lätt par. Du har en ram i T6 aluminium, vilket är väldigt slitstarkt och klarar av det slitage man utsätter ett par snöskor för under sina äventyr ute i det vilda. Eftersom ramen är i aluminium väger den endast 1,9 kg.

Snöskorna kommer också med fasta stegjärn och ordentliga taggar som gör det möjligt att använda dem i brant terräng, utan att du behöver oroa dig för att ramla eller halka.

Skorna passar dig som har skostorlek mellan 35-48, så de allra flesta naturmänniskor bör kunna använda den här modellen. Det finns totalt tre storlekar som du kan köpa modellen i:

8×21” som går att använda upp till en max vikt på 80 kg

8×25” som går att använda upp till en max vikt på 95 kg

8×30” som går att använda upp till en max vikt på 95 kg

Se priset här

2. Flex Snow Shoe

Flex Snow ShoeFlex Snow Shoe kommer också från FÅK och kommer med två olika modeller beroende på hur mycket du väger. Den kommer med ett justerbart spänne som gör det enkelt att fästa den och försäkrar att du får en bra passform oavsett vilken skostorlek du har. Det här är framförallt viktigt för längre äventyr, om du till exempel hade tänkt spendera större delen av dagen ute i snön. Då kommer skorna att hålla dig trygg och inte orsaka sveda eller värk i fötterna.

Det är samtidigt en väldigt billig modell och en av de bästa snöskorna för dig som handlar på en budget. Skorna kostar mindre än hälften av vad det föregående paret vi gick igenom gör.

Den första modellen är på 23” med en dimension på 20×58 cm. Skorna väger 2 kg tillsammans och riktar sig till dig som väger mindre än 90 kg. Den andra modellen är på 25” och med dimensionerna 20×64 cm. Paret väger 2,2 kg och är alltså lite tyngre än den mindre modellen. Den här riktar sig däremot till den som väger mellan 90 och 115 kg.

Det du däremot måste tänka på med den här modellen är att det är din totalvikt som räknas. Om du väger 85 kg men har packning på 10 kg, måste du alltså ta den tyngre modellen. Tänk därför efter innan du köper dessa. Det må vara de bästa snöskorna för den som är ute efter något billigt, men det vore synd om du sedan inte kan använda skorna för att du glömde bort att räkna med din utrustning och packning.

Se priset här

3. Alu Frame Snow Shoe 2.0

Alu Frame Snow Shoe 2.0Tidigare nämnde vi Alu Frame Snow Shoe 3.0. Det här är istället föregångaren till den modellen. Den har ett lite lägre pris och erbjuder fortfarande en väldigt bra prestanda för den som är ute efter ett par högkvalitativa snöskor. De är egentligen inte sämre än den nya modellen och är fortfarande en av de bästa snöskorna på marknaden. De är också fortfarande populära bland användarna och säljs därför än idag.

En av skillnaderna är vikten. Alu Frame Snow Shoe 2.0 är lite tyngre än 3.0. Paret väger 2,04 kg, vilket fortfarande hör till de lättare modellerna på marknaden. Du får fortfarande en lätt ram i aluminium och med fasta stegjärn som håller dig säker ute i naturen. Skorna kommer också med ordentliga taggar som ger dig det grepp som du behöver när du ska vara ute i brantare miljöer.

Med det ställbara hälstödet kan du också anpassa skorna så att de passar dina fötter perfekt. Bra passform är nödvändigt när man ska ut i naturen och inte minst om det är snö och is ute där du går. Hälstödet innebär också att man kan anpassa skorna efter både stora och små fötter. Det är därför möjligt att använda ett par Alu Frame Snow Shoe 2.0 till skostorlekar mellan 35 och 48.

Modellen kommer i tre olika storlekar:

8×21″ = 80 kg i max användarvikt

8×25″ = 95 kg i max användarvikt

8×30″ = 130 kg i max användarvikt

Modellen är en av de bästa snöskorna för dig som vill ha ett lite lägre pris, men ändå en likvärdig kvalitet som du hade fått med den nyare modellen.

Se priset här

4. Flex Padded Snow Shoe

Flex Padded Snow ShoeFlex Padded Snow Shoe är en av de bästa snöskorna om du framförallt fokuserar på passform och bekvämlighet. Modellen gör det enkelt att anpassa den efter dig och din fotstorlek. Det här är framförallt viktigt om du är ute under långa perioder och vill justera foten under dagen. Den är inte den billigaste modellen, men samtidigt långt från den dyraste när man jämför bland annat de bästa snöskorna här i listan.

Till att börja med har du två justerbara spännen som du har över din fot. Dessa är vadderade och gör det möjligt att spänna åt din fot ordentligt så att du får det bekvämt men samtidigt stadigt. Du har sedan ett ställbart hälstöd som du kan använda för att få ett bättre stöd under hälen när du tar dina steg, vilket framförallt är viktigt när du går i branta miljöer och tar längre steg.

Det finns även ett justerbart spänne som du har även runt din häl. Det här håller fast din fot och ger dig mer flexibilitet när du tar dina steg. Totalt får du alltså tre spännen och ett hälstöd som håller fast din fot ordentligt. Genom att justera dessa under dagen kan du försäkra dig om att du är fortsatt bekväm, vilket gör de här till en av de bästa snöskorna för passform och bekvämlighet.

Det betyder däremot inte att Flex Padded Snow Shoe från FÅK inte är en säker snösko. Den har en tandad kant på undersidan som ger dig ett bra grepp på både snö och mer isiga ytor. Det här gör det säkrare att använda den även i lite jobbigare miljöer. Den har även vassa kanter i mitten av skon istället för de sedvanliga taggarna som många är vana vid.

Skon kommer i tre olika storlekar där du kan välja bland 23”, 25” och 28”. Det är också här man märker att den här modellen är lite tyngre. Den minsta modellen väger 2,2 kg för hela paret, den andra ligger på 2,4 kg och den största storleken är på hela 2,6 kg. Som tur är finns det storlekar för alla, oavsett om du väger under 90 kg eller upp till 135 kg.

Se priset här

5. Flex Adventure Snow Shoe

Flex Adventure Snow ShoeFlex Adventure Snow Shoe är en av de bästa snöskorna om du främst går på snö, och inte på is. Den kommer inte med en massa blad eller taggar på undersidan, utan endast ett stegjärn i mitten på foten och vid hälen. I övrigt har den en väldigt flexibel ram som främst lämpar sig för snöiga terränger. Den är lite dyrare än andra skor i listan, men för pengarna får du en stabil och bekväm snösko.

Tack vare stegjärnet, som är gjort i mangan, kan du fortfarande använda skorna för mer isiga underlag. Den lätta aluminiumramen gör den här skon väldigt flexibel, vilket är perfekt när du är ute i skogen och det är väldigt mycket snö. Den plana undersidan gör dina steg lättare vilket underlättar exempelvis under jakt eller långa vandringar.

Samtidigt är den här modellen mycket tyngre än många andra av de bästa snöskorna i vår lista. Den här väger 2,6 kg eller 2,9 kg beroende på om du tar den större eller mindre storleken. Båda passar till exakt samma skostorlekar, det vill säga mellan 36-47.

Den första storleken av skorna är 23” och har en längd på 59 cm och en bredd på 20 cm. Den maximala användarvikten på denna är 100 kg och kan därför användas av väldigt många. Det du får tänka på här är hur mycket din utrustning väger. En heldagars jaktutflykt innebär ofta mycket tung utrustning. Som tur är finns då den större modellen.

Den större modellen är på 27” och har en längd på 68 cm och en bredd på 20 cm. Den maximala användarvikten här är 135 kg och bör alltså duga för nästan alla personer.

Du får, precis som med de andra bästa snöskorna vi har nämnt, en ställbar häl som gör att du kan anpassa skon efter din fot. Du får även en bindning som vidare gör det möjligt att ordna en perfekt passform.

Se priset här

6. Symbioz Hyperflex Access

Symbioz Hyperflex AccessNu börjar vi komma in på de lite dyrare modellerna bland de bästa snöskorna. Symbioz Hyperflex Access är en lite dyrare modell som däremot erbjuder väldigt mycket för pengarna. Den har det mesta du kan tänkas vilja ha när du är ute i snöiga miljöer. Den formar sig helt efter terrängen vilket ger dig ett mer stadigt grepp. Vidare har den en förstärkning i termoplast, vilket innebär att du får ett mycket mer naturligt steg både framåt såväl som åt sidorna.

Du får även mycket flexibilitet med den här skon. En bindning ger dig mer rörelsefrihet och gör att du får det lättare att röra på fötterna, oavsett hur långa eller korta steg du tar. Den justerbara låsningen gör det också möjligt att ”spara” din skostorlek. Med andra ord, du anpassar den en enda gång och kan i framtiden komma iväg mycket snabbare.

Du får även en justerbar rem som du kan använda för att dra åt den ordentligt. På så vis får du ett väldigt stadigt grepp och kan vandra med självsäkra steg, eftersom du vet att den inte kommer att åka av eller vara för lös. Du har även en justering vid sidan som gör det möjligt att anpassa den efter hur breda dina skor är, vilket ytterligare förbättrar din säkerhet. Ankeljustering finns det också.

Men det är inte allt. Du får också SSAS, Sound and Shock Absorbing System. Det här dämpar vibrationer och gör att dina steg blir tystare, perfekt för både jakt och vandring.

Som du redan nu märkt är det här en av de absolut bästa snöskorna, utan tvekan. Du får en otrolig säkerhet och du har även möjligheten att välja bland tre olika storlekar. Det finns S som passar för en användarvikt på 30 till 82 kg och paret väger endast 862 g per sko.

Du har även Symbioz Access M som är lämpad för en användarvikt på 50 till 118 kg. Den här modellen väger 912 g per sko, så fortfarande under 2 kg för ett par. L-modellen duger för allt mellan 68 och 136 kg i användarvikt. Modellen väger 1012 g per sko, så strax över 2 kg för hela paret.

Se priset här

7. Revo Explore M25

Revo Explore M25Vi avslutar listan med en speciell modell från MSR, Mountain Safety Research. Det är ett företag som specialiserat sig på just säker äventyrsutrustning och erbjuder några av de bästa snöskorna på marknaden. Revo Explore M25 är väldigt dyr jämfört med många andra modeller i listan, men du får också en av de bekvämaste och säkraste modellerna på marknaden.

MSR har en egen teknik som heter Exotract, vilket är det som utgör grunden i den här snöskon. Det är en högkvalitativ grund som är otroligt tålig och robust, vilket gör den mycket säkrare och mer hållbar än många andra modeller.

Vidare får du också deras HyperLink-bindningar som gör passformen utmärkt och ger dig en otrolig komfort. Det här är väsentligt för den som ger sig ut på heldagsäventyr, eftersom en bekväm snösko är det som avgör om du ens orkar gå så mycket under en dag.

Skon har också en nivåhöjare, eller Televator som det kallas. Det här är en funktion som gör dig mindre utmattad när du går upp för branta ställen. Den gör också att du får mer grepp mot marken vilket minskar risken att du ramlar och slår dig.

Den här skon kommer däremot inte med några djupa taggar på undersidan. Det är alltså en riktig vintersko som är menad för den som vandrar på snöiga ytor. Med det otroliga greppet kan du däremot fortfarande gå på relativt hala ytor och känna dig säker.

Skon klarar av en maxvikt på 100 kg men det går att köpa till så kallade tails för 127 kilo om man vill det. Det finns endast en variant av modellen som riktar sig till alla äventyrsvandrare. Den har en längd på 64 cm och en bredd på 20 cm. Den totala vikten för paret är 1,79 kg, vilket innebär att Revo Explore M25 är en av de lättare modellerna i listan.

Se priset här

Köpguide för snöskor

Innan du köper ett par av de bästa snöskorna som vi har listat, bör du först fundera på exakt vilka dina behov är. Inte alla snöskor är likadana och de lämpar sig för lite olika syften. En modell kan alltså vara mindre bra för just dig, medan en annan kan vara helt utomordentlig. Det är samtidigt ganska enkelt att lära sig vilka modeller som passar just dig.

I grunden använder man snöskor för att lättare ta sig fram i snöig terräng, exempelvis i djupa skogar. Snön kan ligga tjockt och det blir väldigt svårt att ta sig fram med bara dina stövlar. Skidor är ett alternativ men det har sina egna nackdelar, så många väljer att använda ett par robusta snöskor.

Det här innebär att du kan använda några av de bästa snöskorna för intensiva jaktäventyr. Du kan också använda dem som friluftsvandrare om du vill det. Du använder alltså snöskor tillsammans med ett par vandringskängor eller jaktstövlar.

Det första du måste tänka på är hur mycket du kommer att använda dina nya snöskor och hur långa dina utflykter är. Om du spenderar hela dagen utomhus, eller mer än en dag i taget, måste du tänka på komforten. Vi har nämnt flera modeller i vår lista över de bästa snöskorna som fokuserat just på detta. Om skon är obekväm eller för stel, kommer du inte orka ha skorna på dig hela dagen.

Något du också ska fundera på är vad det är för terräng där du ska vara ute och gå. Om du ska ut i skog med mycket ojämn terräng och eventuellt mycket branta ytor, kommer du att behöva ett par som har ett ordentligt grepp. Kolla även efter flexibilitet och bindningar, exempelvis som du får med ett par Symbioz Hyperflex Access.

Om du å andra sidan ska gå på mycket hala ytor och behöver något för is, kan det vara värt att titta på ett par Flex Padded Snow Shoe från FÅK som kommer med en ordentlig undersida med metallkanter som har tänder, vilket gör det möjligt att få ett ordentligt grepp på de halaste av ytor.

Det finns också modeller som är bra för alla möjliga syften, något du får med ett par Revo Explore M25. Dessa erbjuder ett otroligt grepp, bra passform och har all flexibilitet och tålighet som du kan tänkas behöva, oavsett om du ska på en heldagsvandring eller ska ut och jaga. De bättre modellerna kostar mer, men är istället tillverkade i bra material vilket innebär att du kan använda ett och samma par i många år framöver.

Det är därför ingen bra idé att köpa det billigaste, även om man vill hålla nere på utgifterna. Billigare skor är ofta tillverkare i billigare material, vilket innebär att de slits ut snabbare. Du får alltså räkna med att byta ut skorna oftare. För ett par år kan däremot även dessa vara några av de bästa snöskorna, men de kommer troligtvis inte att hålla lika länge som en mer robust modell. Det handlar alltså om att balansera behov och pris, vilket är en av anledningarna till att vi listat både billigare och dyrare modeller.

Slutsats om de bästa snöskorna på marknaden
Om du ofta är ute på vintern, inte minst i norra Sverige, kan ett par av de bästa snöskorna underlätta något enormt. Oavsett om du gillar skogsäventyr, jakt eller fjällvandringar under vintern kommer dessa skor att göra det mycket enklare för dig att ta dig fram.

Du bör även använda snöskor för att hålla dig säker. Ett dåligt grepp kan vara otroligt farligt om du till exempel ramlar ner för en backe. Lägg till att du har tung utrustning och eventuellt ett jaktvapen med dig så kan dåliga skor vara rentav livsfarligt. Att investera i ett par ordentliga snöskor är därför alltid en värd investering för den som ofta ger sig ut på vinteräventyr.

Med vår lista över alla de bästa snöskorna får du allt du behöver för att hitta en modell som passar dig. Oavsett om du är i behov av en mer flexibel, robust eller bekväm snösko har vi recenserat en modell som är perfekt för dig och dina behov.

Senast uppdaterad: december 11, 2020