Slaktkniv bäst i test 2022 – Hitta den bästa slaktkniven här!

 
1. EKA Swede 9 2. Fischer Kniv 3. Fischer Styckkniv
EKA Swede 9 Fischer Kniv Böjt Blad Fischer Styckkniv
Se priset här Se priset här Se priset här

 

Bland all den utrustning och de saker som du behöver ha med dig ut på jakt är slaktkniven antagligen en av de viktigaste redskapen. Det skulle troligtvis de allra flesta jägare hålla med om. Med en riktigt bra slaktkniv kan du inte bara se till att du kan ta ur ett djur på rätt sätt, utan du kan också säkerställa att du får bort tarmar och inälvor, utan att skada köttet. Om du är jägare vet du troligtvis redan med dig att det är mycket viktigt att förhindra att föroreningar och bakterier kan ta sig vidare in i köttet och det är just därför som du måste plocka bort ”insidan” så fort som möjligt. Har du då en slö och dålig slaktkniv kommer jobbet att bli aningen svårt.

Även när du ska flå ett djur är det viktigt att du har en ordentlig och vass slaktkniv. Här är det rekommenderat att välja en med ett lite rundare blad, eftersom detta underlättar för handens rörelser. I detta test för slaktknivar kommer vi att lista de bästa alternativen för olika ändamål och i olika prisklasser.

Under de senaste åren har det dykt upp många olika typer av slaktknivar på marknaden och det är inte alltid lätt att veta vilken man ska välja. Oavsett om du är ny i ditt jaktintresse eller om du har jagat i många år kan du stå frågandes till vilken slaktkniv som är det bästa alternativet. Vi har dock gjort grovjobbet åt dig och plockat ut några slaktknivar som verkligen håller måttet.

Topp 5 bästa slaktknivarna 2022

1. EKA Swede 9

EKA Swede 9Med EKA Swede 9 får du en unik fällkniv som är stadig och robust. Kniven är utrustad med en bladspärr som gör att du enkelt kan fälla ut och säkra den vid behov. Tack vare denna låsning behöver du inte oroa dig för att kniven kan fällas ut i fickan eller väskan, samtidigt som du får ett bra och stadigt grepp när EKA Swede 9 är i användning.

För att du ska få en så maximal egglinje som möjligt har man valt att slipa bladet hela vägen ner till handtaget på kniven. För att du ska kunna justera bladgången på kniven har man också sett till att montera ihop den med maskinskruvar. I samband med rengöring kan du lätt lossa på dessa för att rengöra på djupet.

EKA Swede 9 har en polerad yta, ett räfflat tumgrepp och ett handtag som är ergonomiskt utformat.

Se priset här

 

2. Fischer Kniv Böjt Blad

Fischer Kniv Böjt BladOm du ska flå ditt byte behöver du se till att du har en riktigt bra slaktkniv som är specifikt framtagen för ändamålet. Med denna kniv från Fischer får du en slaktkniv som har ett böjt blad och som därför lämpar sig riktigt bra. Just rundade knivar är att föredra när du ska flå, eftersom det minskar risken för att du förstör köttet och samtidigt kan bli av med päls och hud på ett säkert och effektivt sätt.

Med Fischer slaktkniv med böjt blad får du en högkvalitativ produkt som är ett bra komplement bland dina slaktknivar. Stålbladet är tillverkat av ett mycket tåligt material med hög hårdhet och det bidrar till att du får en skärförmåga som är så optimal som möjligt. Här har man också sett till att kniven fått ett ergonomiskt handtag med en utmärkt komfort. Handtaget är även utformat för att ge dig ett mycket bra grepp.

Se priset här

 

3. Fischer Styckkniv

Fischer StyckknivVi fortsätter detta test med ytterligare en slaktkniv från Fischer. När du ska stycka ett djur behöver du se till att du har en kniv som verkligen klarar av uppgiften. Att stycka med en seg och oslipad kniv kommer inte bara att göra jobbet väldigt svårt, utan du kommer heller inte att kunna få ett så optimalt resultat som möjligt.

Med Fischer Styckkniv får du en styckkniv som är tillverkad i ett stålblad som har en mycket hög hårdhet. Här har man använt sig av Sandvik 12C27 och tack vare detta kan du känna dig säker på att du får en skärförmåga som är riktigt bra. Handtaget är ergonomiskt utformat och räfflat, för att säkerställa att du får ett så bra grepp som möjligt. Just denna kniv som vi har med här är 20 cm lång, men Fischer Styckkniv kommer i många olika storlekar för att du ska kunna hitta en som verkligen passar dig och ditt ändamål.

Se priset här

 

4. Black Moose Flåkniv

Black Moose FlåknivVi fortsätter med Black Moose Flåkniv. Black Moose är en mycket populär och uppskattad tillverkare av produkter som lämpar sig bra vid jakt och deras flåkniv är inget undantag. Med den här kniven behöver du inte oroa dig för att det ska ta extra lång tid eller vara jobbigt att flå, utan processen blir lekande lätt.

Black Moose flåkniv har en bladlängd på 13,5 cm och ett handtag på 14 cm. Det gör att den är tillräckligt stor för att klara av de allra flesta jobb, samtidigt som den är behändig. Kniven är utrustad med ett gummihandtag och i samband med beställning medföljer en plastslida.

Se priset här

 

5. Eka Slaktset

Eka SlaktsetVill du ha en helhetslösning med knivar som lämpar sig för alla tillfällen? Då rekommenderar vi Eka Slaktset. I det här setet får du med fyra olika typer av slaktknivar som alla är av mycket hög kvalitet. I samband med beställning får du även med ett skärpstål, så att du kan slipa knivarna när de har blivit slöa.

I Eka Slaktset får du en flåkniv med en bladlängd på 150 mm, en styckkniv i samma storlek, en buköppnare på 80 mm i bladlängd och ett skärpstål med en stållängd på 180 mm. Du får alltså allt som du behöver för en lyckad jakt – och slakt!

Se priset här

 

Köpguide för slaktkniv

Att köpa en slaktkniv är inte det allra lättaste, även för den mest erfarne jägaren. Det är många saker som måste stämma för att man verkligen ska bli nöjd med sin kniv och därför är ett bäst i test ett riktigt bra sätt att göra ett mer medvetet val.

När det kommer till slaktknivar, men även jaktknivar, är det vanligast att man tillverkar dessa i rostfritt stål eller i kolstål. Det gör att kniven verkligen är stadig och att den inte ger vika i första taget, eftersom den ska kunna utstå en hel del motstånd. När du väljer en slaktkniv är det viktigt att du ser till att bladet är riktigt vasst, men också att du som användare får ett stadigt och stabilt grepp om skaftet.

Vilken slaktkniv ska man välja?

Vilken slaktkniv som är bäst för dig kan bara du avgöra. Innan du väljer är det viktigt att utgå från dina egna behov, vilket gäller för nästan alla produkter som du köper i samband med jakt. Många jägare föredrar att ha olika knivar tillgängliga för olika ändamål och det kan absolut vara något att rekommendera. I vårt test hittar du till exempel ett komplett set med tre olika knivar och ett skärpstål.

Hur mycket kostar en slaktkniv?

Hur mycket din slaktkniv kommer att kosta beror helt på vad det är för kniv som du väljer. Priser kommer att variera beroende på vilket material som kniven är tillverkad i, men också från vilken tillverkare som den kommer från. På marknaden kan du hitta både billigare och dyrare alternativ. Nöjer du dig med de billigare varianterna kan du komma utan med några ynka hundralappar, medan premiumknivarna kan kosta några tusen. Genom att sätta en budget blir det lättare för dig att hitta en slaktkniv i just din prisklass.

Bästa jaktkniven för nybörjare

Om du är ny inom jakt rekommenderar vi att du väljer en kniv som du tycker är enkel att hantera och som är lättviktig. De alternativ som vi har plockat ut tycker vi alla är riktigt bra alternativ. Skulle det vara så att ingen av dessa faller dig i smaken kan vi informera om att utbudet för slaktknivar är mycket stort och vi är säkra på att du kommer hitta en som passar dig.

Summering

I detta bäst i test har vi valt ut fem stycken riktigt bra slaktknivar som du som jägare kommer att ha användning för när det är dags att ta ur, stycka eller flå ett djur. Slaktknivarna kommer från olika tillverkare och du hittar även kompletta set som är perfekta för den som ska köpa knivar för första gången. Med hjälp av en bäst i test blir det betydligt enklare att hitta den perfekta slaktkniven för dig och din jakt.

Senast uppdaterad: december 7, 2020