Sittdyna bäst i test 2022 – Hitta bästa sittdynan här!

 
1. Dometic CI-SC85 2. Ifish Heat-Seat 3. Therm-A-Rest
Dometic CI-SC85 bästa sittdynorna Ifish Heat-Seat Värmedyna Therm-A-Rest Lite Seat
Se priset här Se priset här Se priset här

Finns det egentligen några gränser för hur mycket man behöver ha med sig när man ska ut på jakt? Jämför man förr från idag kan man se att jakt har blivit lite av en materialsport. Förr räckte det gott och väl med att man hade sitt vapen och en riktigt bra jaktkniv, men idag är det allt från ryggsäckar till termosar och vapenkoffertar som ska med.

Det finns vissa saker som man verkligen behöver för att lyckas med jakten och det är ett par riktigt varma kläder och ett bra gevär. Kanske behöver du också en kikare, en eftersökslampa och en högtalare och du får inte glömma ditt lockmedel och du ska jaga vildsvin. Det är inte ovanligt att man kommer få sålla en hel del för att säkerställa att allt får plats och att det viktigaste är med. Man ska inte heller ta med sig alldeles för mycket. En sak som är mycket viktig, men som ofta glöms bort, är sittdynan. Med en sittdyna kan du se till att hålla dig varm och torr när du befinner sig ute i skogen och behöver sätta dig ner en stund.

I detta bäst i test kommer du att få läsa om fem stycken riktigt bra sittdynor som lämpar sig utmärkt för jakt. När vi valde ut våra produkter tittade vi mycket noga på kvalitet och tillverkare, men också på bekvämlighet, pris och smidighet. Att bära med sig en sittdyna ska inte vara jobbigt och otympligt, utan ska vara en utrustning som är smidig och som du kommer ha stor användning för.

Att ha med sig en bra sittdyna ut när du ska jaga är verkligen något att rekommendera. När du sitter på pass vill du naturligtvis se till att du är både varm och torr och sittdynan är helt klart lösningen på problemet. Det kanske kan låta lite kliché, men sanningen är att en sittdyna verkligen kan göra hela jakten till en betydligt bättre upplevelse. Om du har klarat dig utan en sittdyna innan är vi förvånande. Att frysa och vara kall många timmar ute i skogen kan helt klart liknas med tortyr om du frågar oss.

Som vanligt har vi listat våra produkter i olika prisklasser. Vi börjar med sittdynan i premiumklass och går därefter vidare till mellanprisklassen, för att sist avsluta med budgetkategorin. Oavsett vilken av dessa sittdynor som du väljer kan vi garantera att de är av hög kvalitet och kommer att uppfylla sitt syfte.

Topp 5 bästa sittdynorna 2022

1. Dometic CI-SC85

Dometic CI-SC85 bästa sittdynornaPå första plats i vårt bäst i test och vinnaren av premiumklassen hittar du Dometic CI-SC85. Den här sittdynan lämpar sig bra för den som är beredd att lägga ut lite extra pengar på att göra en ordentlig investering för jaktupplevelsen. Det som skiljer Dometic CI-SC85 från många andra produkter är att den är mångfunktionell. Du kan nämligen använda den tillsammans med kylboxarna Dometic CI 85 och CI 85W.

Dometic CI-SC85 kommer i färgen vit och är en lätt och bekväm sittdyna med värmeisolerande egenskaper. Här behöver du inte oroa dig för att du ska bli kall eller våt och dynan har också en ordentlig sittyta, för att förhindra att du hamnar utanför. Att kunna kombinera en produkt till olika ändamål är utmärkt när du ska bege dig ut på jakt. Du kommer behöva ha så mycket prylar med dig ändå och kan du minska på detta är det bara till din fördel.

Se priset här

 

2. Ifish Heat-Seat Värmedyna

Ifish Heat-Seat VärmedynaÄr du lite extra frusen av dig eller vet med dig att du kommer jaga under mycket kalla väderförhållanden? Då rekommenderar vi Ifish Heat-Seat Värmedyna, som är en mycket praktisk och bra sittdyna som är utrustad med en värmepanel. Det är inte för ingenting som denna produkt hamnar på plats nummer två och är vinnare i mellanprisklassen i vårt bäst i test.

Med Ifish Heat-Seat Värmedyna får du en sittdyna som är mycket smart och där du själv kan reglera värmen i tre olika temperaturer. Sittdynan är tillverkad i ett ordentligt material som både är slitstarkt och vattenavvisande. Av denna anledning är Ifish Heat-Seat Värmedyna perfekt att ha med sig ut på jakten, på fisketuren eller kanske till och med på idrottseventet. Sittdynan är tillverkad i 100 % polyester, men tyvärr medföljer ingen powerbank i samband med beställning.

Se priset här

 

3. Therm-A-Rest Lite Seat

Therm-A-Rest Lite SeatVi fortsätter vårt bäst i test med ytterligare en bra sittdyna i mellanprisklassen. Här vill vi presentera Therm-A-Rest Lite Seat, vilket är en otroligt bekväm och mycket lätt sittdyna som dessutom blåser upp sig själv. Det betyder att den är otroligt enkel att förvara när den inte är uppblåst och kan till och med få plats i din jackficka. Tjockleken är på 3.8 cm och sittdynan väger endast 11 gram. Du kommer alltså inte ens märka att den är med i din packning!

Med Therm-A-Rest Lite Seat får du ett sittunderlag som erbjuder den bästa och högsta komforten. När vi valde ut produkter till detta bäst i test var vi noga med att se till att alla sittdynor var så ergonomiska som möjligt och det kan vi verkligen säga att Therm-A-Rest Lite Seat uppfyller. När sittdynan packas ihop blir den endast 15 x 6 cm och när den är uppblåst mäter den 33 x 41 cm. Du får alltså en sittdyna där du kommer att få ordentligt med bra utrymme.

Se priset här

 

4. Exped Sit Pad

Exped Sit PadNu är det dags att gå vidare till budgetprisklassen och se vilka produkter som är de absolut bästa. Om du inte vill betala för mycket för din sittdyna men ändå få en bra komfort och ett värmande underlag är Exped Sit Pad något som vi varmt kan rekommendera. Här får du en sittdyna som kommer att passa till många olika tillfällen och som du kan ha med dig på jakten såväl som på skogspromenaden.

Exped Sit Pad är tillverkad i ett hållbart och slitstarkt tyg med en ordentlig isolering som består av 12 kg/m² opencell PU foam. Sittdynan är Oekotex 100 certifierad och är således även ett bra val för miljön. Vikten är endast på 125 gram och dynan klarar av en lägsta temperatur på -5 grader. För att du ska slippa blåsa upp den själv är den utrustad med Exped’s FlatValve, som gör det hela betydligt lättare. Exped Sit Pad kan enkelt vikas ihop och blir då endast 16 x 8 cm. Smidigare än så blir det inte!

Se priset här

 

5. JR Gear Sittdyna

JR Gear SittdynaAtt behöva stå och blåsa upp sin sittdyna ute i skogen är sällan en rolig uppgift och därför var vi väldigt många om att välja modeller som klarar av detta på egen hand. Om du vill ha en högkvalitativ sittdyna och komma undan så bra som möjligt i pris kan vi rekommendera JR Gear Sittdyna.

Väljer du den här vinnaren i budgetkategorin kan du vara säker på att du får en bra produkt som kommer att hålla länge. JR Gear Sittdyna är ett utmärkt komplement till din jaktutrustning och du kan själv välja om du vill ha den i färgen blå eller grön. Fördelen med den gröna är att du blir mindre synlig, något som är att rekommendera om du ska jaga. JR Gear Sittdyna mäter 30 x 40 x 3,8 cm och ger således en ordentlig sittyta.

Se priset här

 

Köpguide för bästa sittdynan

Visste du att avsaknaden av en bra och ordentlig sittdyna kan leda till många olika typer av problem? Både kvinnor och män kan drabbas av urinvägsinfektioner och för män är det inte helt ovanligt med prostataproblem som kan bli mycket jobbiga och långvariga. Skulle det vilja sig illa kan problemen leda till att du inte kommer ha möjlighet att åka ut på jakt under en lång tid framöver och detta är naturligtvis något som du vill förhindra. I vår köpguide kommer du att hitta all information som du behöver för att kunna välja vilken sittdyna som blir den absolut bästa för dig. Vi kommer också att gå in på djupet för att se när en sittdyna kommer till användning och vad du ska tänka på innan du köper en.

Med en sittdyna får du en snabb och enkel lösning på problemet. Med hjälp av dynan kommer du att kunna sitta mycket mer bekvämt och du får det också betydligt varmare. Anledningen till detta är helt enkelt att sittdynan kommer att ge dig en isolerad yta mellan din kropp och marken som du har under dig. Om du vill säkerställa att jaktupplevelsen blir så bra som möjligt är denna utrustning helt klart nödvändig. En stor fördel är också att dynorna är mycket enkla att ha med sig. Majoriteten av alla modeller är vikbara och det betyder att du enkelt kan vika ihop dynan och ha den i väskan. De större modellerna är inte alltid lika smidiga, men å andra sidan brukar de fortfarande vara väldigt lätta i vikt och kan därför bäras på utsidan av ryggsäcken om du skulle behöva.

Vilken modell ska man välja?

Det är svårt för oss att på rak arm säga till dig vilken sittdyna det är som du ska välja. Vi rekommenderar att du tittar på någon av de produkter som vi har plockat fram till detta test. På marknaden finns det idag en mängd olika modeller som du kan välja mellan och en stor fördel är att många är specifikt framtagna för just jakt. Här har man till exempel kunnat anpassa sittdynorna för att hålla dig torr och varm under lång användning och man har också anpassat färgen för att den inte ska vara allt för synlig. Valet av färg och material är trots allt mycket viktigt när du ska ut och jaga.

En riktigt bra sittdyna ska inte bara se till att din rumpa håller sig varm, utan den ska också vara så tyst som möjligt. Det här är något som många tillverkare av jaktprodukter har lagt ett stort fokus på och därför kommer du att kunna hitta modeller som är tysta. På så sätt behöver du inte oroa dig för att du kommer skrämma djur och missa ett guld-läge.

Idag kan du också hitta sittdynor som du kommer kunna vrida på. Dessa kallas för vridbara sittdynor och har en platta placerad precis under sittdelen. Plattan är fäst med kudden och gör det möjligt för dig att vrida dig och få en bättre uppsikt över din omgivning, utan att du ska behöva röra på dig eller ställa dig upp. Vi rekommenderar dig att alltid välja en sittdyna i ett material som är värmeisolerande. De modeller som är tillverkade i plast ger sällan den värme som du kommer att behöva.

Vem är i behov av en sittdyna?

Vi skulle vilja säga att alla människor som intresserar sig för jakt och som ofta sitter ner under jakten är i behov av ett torrt och varmt underlag, något som en sittdyna kan bidra med. Att sätta sig rakt ner på marken är ingen bra idé och som tidigare nämnt kan detta också leda till allvarliga problem med urinblåsa eller prostata. En sittdyna kostar inte mycket i inköp, men kan vara en riktig livräddare när kylan tränger sig på.

Vilken sittdyna som du ska välja är dock helt upp till dig själv. Vi rekommenderar värmeisolerande material där produkten är framtagen för ändamålet. Visst finns det billigare sittdynor som du kan hitta för några enstaka tjugolappar, men risken är stor att de är tillverkade i sämre material och att de inte kommer hålla dig varm lika länge. Ett dåligt material kan också leda till att sittdynan snabbare går sönder. Har du möjlighet att lägga lite extra pengar på din sittdyna rekommenderar vi verkligen att du gör det. Precis som med de flesta produkter så får du vad du betalar för.

Rengöring av sittdynan

En sittdyna kan ses som en mycket enkel och simpel produkt, vilket det på ett sätt också är. Den har inte speciellt många funktioner och kostar inte mycket i inköp. Det betyder dock inte att den inte är användbar och för att du ska säkerställa att den får en så lång livslängd som möjligt behöver du se till att ta hand om den på rätt sätt.

Alla som vistas ute i skogen, jägare som friluftsmänniskor, är väl medvetna om att saker och ting snabbt blir mycket smutsiga. Det krävs sällan mer än någon minut på marken innan din sittdyna ska ha lyckats dra till sig både det ena och det enda, men lugn. Det finns lösningar på problemet och lösningen kommer i form av ett bra underhåll från din sida. Majoriteten av alla sittdynor som finns på marknaden kan rengöras på ett eller annat sätt. Hur du ska gå tillväga kan dock variera mellan de olika modellerna och materialen. Är det så att du har en uppblåsbar sittdyna rekommenderar vi att du torkar av den med en svamp eller en fuktig trasa. Det kan också vara en god idé att använda sig av möbeltvätt i samband med detta. Skulle det vara så att du har en sittdyna i ett annat material, t.ex. skum så brukar det vara lättast att rengöra dessa i duschen och sedan låta dem självtorka.

Observera att du inte bör rengöra sin sittdyna i onödan. Ett för frekvent tvättande kan istället leda till att materialet blir utnött i förtid. Tvätta bara din sittdyna när du verkligen måste eller om du känner att de värmeisolerande effekterna har börjat avta.

Vad kostar en sittdyna?

Hur mycket en sittdyna kommer att kosta är svårt att säga och det finns många faktorer som är avgörande för priset. Väljer du den bästa sittdynan på marknaden får du räkna med att den kan kosta en hel del hundralappar. Tycker du däremot att det räcker med ett enklare alternativ kan du hitta sittdynor för en hundralapp eller till och med mindre. Om du ska använda din sittdyna till jakt och sitta under långa stunder vill vi dock avråda dig från de allra billigaste modellerna och det finns goda anledningar till varför.

Till att börja med kan man säga att de billigare varianterna inte har samma värmeisolerande förmåga, men de är dessutom sällan lika stora och ordentliga som de dyrare sittdynorna är. Om din sittdyna är alldeles för liten kommer den inte att kunna fylla sin funktion som den ska. Syftet med en sittdyna är trots allt att du ska kunna hålla dig torr, varm och ren när du använder dig av den. Det är inte ovanligt att vissa modeller fortfarande fyller några av funktionerna, men inte alla på en och samma gång. Med det menar vi att du kanske förvisso håller dig torr, men du blir alldeles för kall.

Av denna orsak rekommenderar vi dig att investera lite extra i en bra sittdyna för ditt friluftsliv eller jakt. Det praktiska är naturligtvis att du kommer kunna sitta skönare och hålla dig torr, men du kommer också att spara in en hel del tid. Om din sittdyna är så liten att den ständigt gör kläderna smutsiga kommer du behöva tvätta oftare än du egentligen hade behövt.

Ergonomiska sittdynor – finns det?

En sittdyna kan ytterst sällan vara så pass ergonomisk att den lämpar sig för personer som lider av ryggproblem. Vi skulle vilja säga att de modeller som vi har valt ut är de som vi uppfattar som mest ergonomiska. Skulle det däremot vara så att du har just ett ryggproblem rekommenderar vi dig istället att satsa på en bra jaktryggsäck med en utfällbar stol. Det finns stolar både med och utan ryggstöd och som är tillverkade i material som gör dem stabila, men lätta att bära med sig.

Finns det sittdynor med integrerad värme?

När det kommer till jaktprodukter och utrustning för jakt är det tydligt att utvecklingen har gått framåt i en mycket rasande fart. Idag kan man hitta produkter för alla typer av ändamål och när det kommer till kläder är utbudet kanske ännu större. Idag ska man inte bara vara praktisk i skogen, utan man ska dessutom vara riktigt snygg.

Att kombinera design med funktion är inte det lättaste, men många har ändå lyckats. Idag kan du till exempel hitta mängder med olika västar, handskar och sulor till skorna som är utrustade med värmeslingor. Värmeslingorna gör det möjligt för dig att säkerställa att du aldrig blir frusen och i de flesta fall kan du också reglera temperaturen i flera olika nivåer.

Detsamma gäller för sittdynor! Idag finns det flera olika tillverkare som väljer att installera värmeslingor i sina produkter. Vi har faktiskt med just en sådan i detta bäst i test. De här modellerna lämpar sig bra för den som är beredd att betala lita extra för sin sittdyna och som vill ha en produkt som verkligen kan garantera en skön och behaglig värme. Den som vi har listat här kan du justera i tre olika temperaturer, för att hitta en som passar dig så bra som möjligt. Med det sagt är det dock viktigt att komma ihåg att sittdynan inte måste ha värmeslingor för att vara bra. Det finns många enklare alternativ som kan klara sig i flera minusgrader utan att göra dig kall.

Efter användning – så tar du hand om din sittdyna

Du behöver inte bara se till att tvätta din sittdyna med jämna mellanrum för att den ska hålla sig fräsch och fin, utan du måste också se till att du sköter om den ordentligt mellan varje användning. När du är klar med ditt jaktpass behöver du se till att du borstar eller torkar av den riktigt ordentligt. Sittdynan måste vara så ren och torr som möjligt innan du rullar ihop den, oavsett vilket material som den är tillverkad i. Om det kommer in rester och smuts från marken, bara för att man har varit slarvig, finns det risk för att sittdynan kommer att förstöras och att du inte kan använda den nästa gång du är i behov av den. När en sittdyna rullas ihop och samtidigt är våt finns det ingen luftcirkulation som kan göra den torr igen. Det betyder att fukten och smutsen kommer att ligga kvar och sedan fortfarande vara ett faktum nästa gång du rullar ut den igen, vilket nästan är ännu värre än att sätta sig direkt på marken.

När du nu är medveten om att du måste låta sittdynan torka innan du ska rulla ihop den kanske du även har funderingar på hur lång torkningstiden är. Det är naturligtvis en fråga som är svår att besvara och allt beror på vad det är för sittdyna du har och vilket material som den är tillverkad i. De snabbtorkande modellerna behöver sällan mer än några minuter innan de är helt torra igen. Sen finns det även de modeller som behöver flera timmar på sig, vilket kanske inte är så kul. De dynor som vi har valt till vårt bäst i test för bästa sittdynan har alla en bra torkningsförmåga!

Vilken är den bästa sittdynan?

Det här är en fråga som vi får stöta på väldigt ofta. Många jägare och friluftsmänniskor vill helt enkelt veta vilken av alla sittdynor på marknaden som är den bästa. Det är dock en fråga som vi känner är för svår att besvara, eftersom svaret kommer vara olika beroende på vad det är för behov som du har. För att ta reda på vilken den bästa sittdynan är måste du alltså först titta på vad det är för behov som du vill att den ska uppfylla. Vill du kunna sitta på den väldigt länge utan att den ska ge vika? Vill du att den ska vara enkel att fälla ihop eller vill du kanske att den ska vara den smidigaste modellen att rengöra? Om du är mycket frusen av dig eller vanligtvis jagar under vintersäsong kan det vara en god idé att välja en som har integrerade värmeslingor och där du själv kan justera temperaturen.

Om vi ändå måste svara skulle vi vilja säga att den bästa sittdynan är den som håller dig torr, varm och ren under så lång tid som möjligt. Sen kan det naturligtvis vara så att din budget kommer att vara avgörande för vilken modell som du har möjlighet att välja. Det finns sittdynor i alla möjliga prisklasser och du måste alltså utgå från plånboken. I detta bäst i test för bästa sittdynan har vi bara plockat ut modeller som vi vet håller måttet, oavsett om dynorna kostar 100 kronor eller nära på 1000 kronor i inköp.

Summering

Det är dags att runda av och du har nu kommit till slutet av vårt bäst i test för bästa sittdynan. Förhoppningsvis har du nu lärt dig en hel del om produkten och hur du kan ha användning för den på bästa sätt. Med en sittdyna slipper du oroa dig för att du ska få problem som kyla och väta kan orsaka. Det är till exempel inte helt ovanligt att du kan få urinvägsinfektioner eller problem med prostatan om du sitter direkt på den kalla och våta marken.

Med hjälp av recensioner, utförliga test och omdömen från tidigare kunder har vi kunnat plocka ut de absolut bästa sittdynorna i olika prisklasser. Med en sittdyna kan du känna dig mer säker när du är ute och jagar och du kan också få en mycket trevligare och bättre upplevelse. Att vara kall, blöt och frusen är hemskt när du vet med dig att du inte kommer kunna avbryta jakten för att gå hem och byta om. Har du inget ordentligt sittunderlag kommer det inte heller att hjälpa att byta till torra kläder, eftersom du återigen måste sätta dig ner på marken.

Vi rekommenderar dig att investera i en riktigt bra sittdyna som kommer att hålla länge. I det här testet kommer du bland annat att få läsa om sittdynor som är tillverkade i skum, men också uppblåsbara sittdynor som blåser upp sig på egen hand. För de där extra kalla kvällarna har vi också tagit med en sittdyna som är utrustad med värmeslingor och som kan hålla temperaturen under många timmar, utan att ge vika.

Skulle det vara så att du inte finner någon av dessa produkter intressanta kan vi glädja dig om att det finns ett stort utbud av andra alternativ att välja på. Kom ihåg att läsa igenom produktbeskrivningen noga och titta även på vilket underhåll och vilken torkningstid som modellen har. Allt detta och mycket mer kan du läsa om i vår praktiska och detaljerade köpguide!

Senast uppdaterad: december 11, 2020