Ljuddämpare bäst i test 2022 – hitta den bästa ljuddämparen

 
1. A-tec Carbon 03 2. A-tec Mega Hertz 3. Stalon WM145
A-tec Carbon 03 bästa ljuddämpare A-tec Mega Hertz Stalon WM145
Se priset här Se priset här Se priset här

Senaste åren har ljuddämpare tagit mer och mer plats på den svenska vapenmarknaden. För en ganska kort tid sedan ansågs det nästan lite onödigt med ljuddämpare i många läger, men det framstår senaste tiden mer och mer som en viktig del i många jägares vapengarderober. Kanske funderar du själv på om det är dags att montera en dämpare – eller är det kanske dags att investera i en ny ljuddämpare? 

Det finns en hel del att välja på och för att underlätta för dig (och för vårt egna nöjes skull) har vi undersökt saken lite närmare och tagit fram tre stycken ljuddämpare vi rekommenderar. En väl anpassad dämpare gör jakten både enklare och skyddar din hörsel utan att du behöver hålla reda på hörselkåpor och annat. 

Vi har gått genom ett större antal ljuddämpare för att vaska fram den bästa ljuddämparen som vi rekommenderar. Vårt val är baserat på funktioner och kvalitet i olika prisklasser. För oss är det viktigt att du som köper en dämpare till lägre pris ska hitta det bästa ljuddämparen som går att hitta i den lägre prisklassen, och för dig som hellre går uppåt i prisklasserna vill vi så klart att du ska få valuta för pengarna. Oavsett vilket är det viktigt att du väljer en dämpare som passar både din plånbok och ditt vapen.

Topp 6 bästa ljuddämpare 2020

1. A-tec Carbon 03

A-tec Carbon 03 bästa ljuddämpareNorska företaget A-tec gör oss inte besvikna med deras nya A-tec Carbon 03. Detta är den största ljuddämparen i deras kolfiber-serie och även det enda magnumalternativet. A-tec satsar på kvalitet och det är något som känns direkt. Tack vare att Carbon 03 är tillverkad i kolfiber har den en relativt låg vikt för sin storlek. Nackdelen med denna dämpare är dock att den är tillverkad i kolfiber vilket gör att du inte kan ta isär den för rengöring. Vill du ha en riktigt effektiv ljuddämpare är Carbon 03 ett smart val, den dämpar ljudet med ungefär 25dB om du har ett vapen i kaliber 300WM.

fakta om a-tec carbon 03:

  • Längd: 275mm
  • Förlänger: 155mm
  • Diameter: 48mm
  • Bakåt: 12mm
  • Vikt: 380g
  • Dämpar: ca 25dB i 300WM
  • Max. pipdiameter: 23,7mm

Se priset här

2. A-tec Mega Hertz

A-tec Mega Hertz A-tec Mega Hertz är en fantastiskt bra ljuddämpare och tveklöst en av de bästa i deras sortiment. Det är en ganska stor modell och den kan dämpa ljudet med upp till 38dB om du har ett vapen i kaliber .308W.

Modellen kan upplevas som något dyr, men du får mycket för pengarna. Har du tinnitus eller tycker dig vara väldigt känslig för höga smällar, då kan det här vara ett bra alternativ för dig. Hertz-serien går tyvärr inte att ta isär för att rengöra. Tänk på att den här är ganska mycket tyngre än många andra ljuddämpare som finns på marknaden eftersom detta är en dämpare tillverkad i stål!

fakta om a-tec mega hertz :

  • Längd: 273mm
  • Förlänger: 153mm
  • Diameter: 64mm
  • Bakåt: 12mm
  • Vikt: 575g
  • Max pipdiameter: 23,7mm

Se priset här

3. Stalon WM145

Stalon WM145Stalon WM145 lägger sig i mitten i vår lista för att hitta den bästa ljuddämparen när det kommer till prisnivå. Ett väldigt prisvärt alternativ för dig som har vapen med grov kaliber. Det är den största modellen hos Stalon och dämpar ljudet väldigt effektivt och har optimal rekylupptagning. Trots sin storlek ligger vikten på 470g och den finns i kaliber från 22 och upp till 45. Har du ett vapen med olika kalibrar kan du till denna modell köpa till extra fronter utan att behöva söka olika licenser för detta. Detta är en dämpare som dämpar ljudet med ca 32dB.

fakta om stalon WM145

  • Längd: 309mm
  • Förlänger: 145mm
  • Diameter: 50mm
  • Vikt: 470g
  • Max pipdiameter: 22,5mm

Se priset här

4. A-tec Carbon 01

A-tec Carbon 01Är du ute efter en ljuddämpare som känns nättare och har lägre vikt kan A-tec Carbon 01 komma att bli din nya favorit. Med en längd på enbart 195mm och en vikt på 280g blir den allt annat än klumpig. En lätt ljuddämpare betyder absolut inte att dämpningen av ljudet försämras, åtminstone inte när A-tec är i farten. Ljudet dämpas ungefär med 24dB om vapnet är i kaliber .308Win. Dämparen går inte att plocka isär. I och med att dämparen är smidig kan den vara ett bra alternativ för dig som går som hundförare.

fakta om a-tec carbon 01

  • Längd: 195mm
  • Förlänger: 150mm
  • Diameter: 64mm
  • Bakåt: 80mm
  • Vikt: 280g
  • Max pipdiameter: 23,7mm

Se priset här

5. RCC Carbon 50 Hunter

RCC Carbon 50 HunterRCC Carbon 50 Hunter är även den relativt nätt, men ändå något större och tyngre än A-tec Carbon 01. Genom att tillverka ljuddämpare med rör av kolfiber får du inte bara effektiv dämpning men också en ganska låg vikt. RCC Carbon 50 Hunder bygger på ditt vapen med endast 99 mm vilket gör att pipan blir endast marginellt längre än utan dämpare. Här får du mycket dämpning för pengarna!

fakta om RCC carbon 50 hunter:

  • Längd: 229mm
  • Förlänger: 99mm
  • Diameter: 50mm
  • Bakåt: 130mm
  • Vikt: 380mm
  • Max. pipdiameter: 23,5mm

Se priset här

6. RCC Carbon 44

RCC Carbon 44För dig som brukar ha med dig jakthund när du jagar kan RCC Carbon 44 vara att bra alternativ för dig. Det är en dämpare tillverkad av både kolfiber och aluminium, vilket gör att det inte uppstår ett plingande ljud om du till exempel stöta i grenar eller annat under ansmygning. Speciellt bra för dig med hund och dämparen är förstärkt så att den tål väldigt mycket. Livet som hundförare kan vara relativt hårt vilket gör att det underlättar om dämparen klarar av de utmaningar du ställs inför – utan att förstöra skottchanser genom att bidra med onödiga ljud. RCC har upp till 5 års garanti på sina dämpare vilket bidrar till en trygghet när du är ute i skogen.

fakta om RCC carbon 44:

  • Längd: 230mm
  • Förlänger: 150mm
  • Diameter: 44mm
  • Bakåt: 80mm
  • Vikt: 330g
  • Max pipdiameter: 23,5mm

Se priset här

Köpguide för ljuddämpare

När det finns ett stort utbud på marknaden kan det vara desto svårare att välja rätt produkt. Många produkter är snarlika fast priset varierar, ibland får du mer till ett billigare pris och ibland är det värt att lägga några extra kronor för att få något riktigt bra. Oftast är det bra att försöka prova ut dämpare i butik så att du får känna och klämma på hur vapnet känns med monterad dämpare. Något som är rätt för dig kanske inte passar en annan, precis som det är med vapenutprovning i stort. 

Halvautomat eller repeterbössa?

Innan du bestämmer dig för en ljuddämpare kan det vara klokt att tänka på att en halvautomat behöver justering av trycket när montering av dämpare utförs. Detta är inte rekommenderat att göra själv utan du bör lämna in ditt vapen till en kunnig vapenverkstad som kan hjälpa dig så att vapnet fungerar korrekt även efter montering. 

En montering av ljuddämpare på en repeter kräver inte lika mycket ändring, men det kan förändra hur du skjuter med bössan varför du behöver lägga några timmar på skjutbanan efter montering. På så sätt upptäcker du om du behöver ändra något i hur du repeterar eller hanterar ditt vapen när du skjuter. Det är alltid bäst att vara väl bekant med sitt vapen innan du ger dig ut i skogen. 

Ljuddämpare för olika behov

Vi kikar på ljuddämpare som passar till kraftiga kalibrar, samt på dämpare som är nätta och väger lite. Genom att plocka fram flera olika alternativ hoppas vi på att du ska hitta en ljuddämpare som passar just dina behov och hur du jagar.

Ljuddämpare har blivit mer och mer populärt de senaste 10 åren på grund av sina många bra egenskaper och fördelar som det för med sig. De har öppnat möjligheter för jakt med mindre mängd utrustning, vilket är skönt då jakten ofta blir lite av en materialsport. 

Eftersom de olika dämparna skiljer lite i utförande, tyngd, dämpningsförmåga och lite annat så är det viktigt att du provar dig fram till det som passar just dig och din jakt bäst. Kanske vill du ha en bättre dämpning vilket i vissa fall kan innebära en högre vikt. Det bästa är om du kan prova ljuddämparen med ungefär samma typ av vapen som du har hemma för att avgöra om den passar dig.

Fundera på vad som är viktigt för dig – ska ljuddämparen vara lätt? Hur mycket får den förlänga pipan när den är monterad? Hur mycket ska den dämpa ljudet? Hur grov kaliber har du som du vill använda dämparen på? Ditt slutliga val bör passa det du söker för att du ska bli nöjd. Tänk igenom dina förutsättningar innan du läser igenom köpguiden nedan. 

Vi guidar dig rätt

För att inte gå alldeles vilse i djungeln av ljuddämpare kan du använda dig av den här köpguiden för att hitta en dämpare som passar dina behov och önskemål. Anledningarna till att skaffa ljuddämpare till dina gevär är många och det är väl värt investeringen. För att du ska bli nöjd behöver du dock fundera på hur just du jagar så att du inte köper en som varken passar ditt vapen eller ditt sätt att jaga.

Varför är ljuddämpare så viktigt?

Anledningen till att köpa en dämpare är främst att den skyddar dina öron. Det är inte ovanligt med tinnitus och nedsatt hörsel vid jakt utan dämpare. Öronskador kan vara oerhört obehagliga och dessutom smärtsamma när skadar sker. Inte minst är det begränsande med tinnitus eller nedsatt hörsel i princip i alla aspekter i livet, inte bara inom jakt.

Men det finns faktiskt fler anledningar till att investera i en eller flera dämpare (beroende på hur många gevär du har). Mynningsflamman blir mindre, i många fall nästintill obefintlig faktiskt. Även rekylen minskar vilket gör att risken för slarviga skott och skotträdsla minskar. På så sätt ökar ljuddämparen chansen till bra och säkra skott.

Extra fördelar med ljuddämpare

En del jägare upplever också att det blir bättre balans i vapnet vilket kan göra det lättare för dig att träffa ditt mål. Men huruvida balansen blir bättre eller ej beror på tyngden på dämparen och tyngden på ditt vapen. Ljuddämparen gör vapnet tyngre framtill, har du då en väldigt tung dämpare och en lättare gevär kan det snarare bli motsatt effekt. Rekyldämpningen gör även att din precision ökar, speciellt för dig som kanske är lite skotträdd eller har ett vapen som inte passar dig optimalt.

Plocka inte isär din ljuddämpare i kolfiber

Kolfiber uppskattas av många då du kan få riktigt bra dämpning utan så mycket tyngd. Men det finns en nackdel med kolfiber och det är att dessa dämpare inte går att plocka isär för att rengöra. Skulle du ge dig på detta ändå så gäller inte garantin längre vilket kan medföra problem om du tillexempel får ett fel på din ljuddämpare.

Hälsa före estetik

Ska man vara väldigt petnoga så finns det väl en liten nackdel med ljuddämpare. De får sällan ditt gevär att se vackrare ut, snarare tvärtom. Men ja, det står sig ganska solklart är fördelarna väger bra mycket mer än nackdelen.

Var rädd om din hörsel

Ett av de tydligaste argumenten för ljuddämparen är att den skonar din hörsel. Utan ljuddämpare eller bra hörselkåpor är det mycket hög sannolikhet för att du får hörselskador när du utövar ditt skytte. Detta gäller oavsett om du är i skogen eller står på skjutbanan. Ett enda skott kan leda till permanent hörselnedsättning. En bra ljuddämpare kan bespara dig både skadad hörsel samt risktagning för att du glömt exempelvis hörselkåpor eller annat hörselskydd i skogen. 

En dämpare reducerar inte bara ljudet, men även mynningsflamman som uppstår och på så vis skyddas också dina ögon. Har du inte någon dämpare på ditt vapen bör du bära skjutglasögon vid allt skytte för att skydda din syn. Att köpa en bra ljuddämpare hjälper till att skydda några av dina viktigaste sinnen under jakt. 

En behagligare jakt

Förutom att reducera ljud och ljus så minskar en korrekt monterad ljuddämpare rekylen på ditt vapen. Förvisso förändrar en ljuddämpare balanspunkten på ditt vapen, men den minskade rekylen gör att risken minskar för slarviga skott när du väl vant dig vid den förändrade balansen i vapnet. 

Det är såklart viktigt att du skjuter in dig på nytt med dämparen på efter montering så att du är bekväm med hur ditt vapen känns i sitt nya utförande. 

Det är viktigt att du hittar någon duktig som kan hjälpa dig med monteringen. Oftast behöver du få pipan kapad och gängad samt inskjuten på nytt så att du får optimala förutsättningar innan du ger dig ut i skogen. 

Du kan även behöva se över ditt val av ammunition eftersom bössan kan förändras i sina egenskaper till viss del efter montering av ljuddämpare. En duktig vapensmed brukar kunna hjälpa till med att ta fram rätt ammunition så att du får bästa precision och prestanda ur ditt vapen.

Skydda dina jaktkompisar

Förutom din egen hörsel så skonar en ljuddämpare även din omgivnings hörsel. Till exempel så kan du ha din hund på passet utan att oroa dig över att hörseln på hunden skadas. Ljuddämparen skyddar även hundens hörsel om du går som hundförare och skjuter för hunden på exempelvis ståndskall eller under drevjakt.

Vanliga frågor kring ljuddämpare

Har du frågor och funderingar när det kommer till ljuddämpare så försöker vi besvara en del av de vanligaste frågorna här. Även om du inte kommer på något du undrar över får du gärna skumma genom frågor och svar, du kanske läser något du inte visste att du borde veta om!

Finns det olika typer av ljuddämpare?

Ja, det finns ljuddämpare av teleskoptyp och frontmonterade dämpare. Skillnaden är att frontmonterade ofta dämpar lite bättre än de av teleskoptyp då de oftast är lite större. Frontmonterade dämpare kan du montera på vapen med korn, medan de av teleskoptyp kräver att du gängar din pipa och då kan du inte ha ett korn monterat samtidigt. Fundera över hur mycket du har behov av att kunna använda kornet på ditt vapen – kanske kan du montera bort det?

Behöver man har en licens för att få köpa en ljuddämpare?

Ja, man måste ha licens för att få köpa ljuddämpare. När du beställer en ljuddämpare på nätet får du först hemskickat en licensansökan. Denna måste du fylla i och skicka in till polisen. När du fått din licens ska du skicka in den till butiken du handlar hos. Du kan också välja om du vill skicka in ditt gevär till butiken om du vill att de gängar geväret. Om du inte behöver det skickas dämparen till dig!

Finns det något särskilt jag måste tänka på innan jag köper en ljuddämpare?

Först och främst måste du kolla så att dämparen du vill köpa stödjer kalibern du har i ditt gevär. Detta är något du i regel kan välja när du beställer. En annan viktig sak att fundera över är vikten på dämparen. En ljuddämpare ska inte bara dämpa ljudet, det måste också kännas bra för dig när du använder ditt gevär. Är dämparen för tung kan det kännas jobbigt, är den för klumpig kanske den syns i siktet. Är du väldigt ljudkänslig ska du naturligtvis kolla efter dämpare som är väldigt effektiva på att dämpa ljudet.

Vilket pris ska jag förvänta mig?

Priset på ljuddämpare kan variera ganska mycket. Men du får räkna med ett par tusenlappar åtminstone. De högre prisklasserna kan ligga på omkring 6000 – 7000 kronor.  

Är det verkligen viktigt att använda ljuddämpare?

Ja! Om du vill behålla din hörsel ett tag till, så är det väldigt viktigt att använda en ljuddämpare. Tinnitus är heller inte särskilt trevligt. Om du inte vet vad tinnitus innebär är det svårt att förklara hur det faktiskt känns, men det innebär att du ständigt måste lyssna till irriterande pip, brus och tjut, dygnet runt.

Hur fungerar egentligen en ljuddämpare?

Rolig och inte minst intressant fråga! När du avlossar skottet från ditt gevär (eller pistol) följer en tryckvåg som får kulan att flyga iväg. En konsekvens av det är den där väldigt höga knallen som följer tätt därpå. En ljuddämpare hindrar, eller dämpar knallen.

Många ljuddämpare är uppbyggda av en serie kammare som ligger åtskilda med tunna skivor, eller blad, så kallade bafflar. Dessa kamrar har en större diameter än vad pipan har och det gör så att krutgaserna samlas upp i dämparen och eftersom det finns flera kammare som är placerade efter varandra, med skivor där emellan expanderar tryckvågen och krutgaserna steg för steg och detta dämpar ljudet.

En dämpare kan dock inte ta bort ljudbangen som uppstår när en kula går iväg (oftast är hastigheten högre än ljudets hastighet på 340 meter per sekund). I praktiken dämpas alltså endast ljudet från den antända krutladdningen. Ju större dämpare, desto större dämpning – lite förenklat förklarat. 

Vilka material brukar ljuddämpare tillverkas i?

Stål är ett väldigt klassiskt material vid tillverkning av ljuddämpare. Det är ett billigt material som tål väldigt mycket och ger bra dämpning. Du kan i regel demontera en ljuddämpare i stål för att rengöra den. Nackdelarna är att dämpare av stål kan bli ganska tunga och varma.

Kolfiber för med sig många fördelar. En ljuddämpare i kolfiber dämpar ljudet riktigt bra samtidigt som vikten blir betydligt lägre. Detta gör det enklare att hitta en dämpare som inte stör balansen, eller kanske till och med förbättrar balansen på ditt gevär. Nackdelen är att du inte kan demontera dämparen för att rengöra den.

Hur lång livslängd har en ljuddämpare?

Dagens ljuddämpare håller oftast längre än pipan på ditt vapen. Förr hände det att dämparen slets ut då de tillverkades i vissa lättviktsmaterial som slets ut efter mycket användning. Detta har tillverkarna åtgärdat och numera är det sällan ljuddämparen går sönder innan själva pipan gör det.

Det som kan vara en riskfaktor är om du inte har fått gängningen korrekt utförd av någon som kan sin sak. En sned gängning – även om den är liten – kan göra att du förstör dämparen och i värsta fall ditt vapen.

Summering

Vi hoppas att du med där här köpguiden där vi tagit fram flera olika ljuddämpare (så du kan välja den bästa ljuddämparen som passar dig och din jakt på bästa sätt). Några tusenlappar kan kännas mycket att lägga på en gång, men när du tänker dig nedsatt hörsel och tinnitus kanske några tusenlappar inte känns så farligt dyrt ändå.

Viktigast är ändå att du trivs med och använder den utrustningen som du har. Lägg därför lite tid på att fundera över dina behov, känn gärna på lite olika dämpare innan du bestämmer dig. Vanligast är att köpa dämpare till klass 1 och klass 2 vapen, men det kanske finns bra skäl för att sätta dämpare även på mindre grova kalibrar, speciellt om du jagar i områden där det rör sig en del folk. På så sätt kan vi visa hänsyn om vår omgivning, om det så bara är genom att minska buller för de som bor och verkar i närheten av där du jagar. 

Oavsett om du har massor med pengar att lägga på din nya dämpare eller om du behöver fundera lite över finanserna så kommer du bli nöjd med ditt val om du gör ett gediget förarbete. Vi vill ju ändå att du ska ha trevligt i skogen och på skjutbanan, för då blir det oftast som allra bäst.

Senast uppdaterad: maj 1, 2020