Lerduvekastare bäst i test 2022 – hitta den bästa lerduvekastaren

 
1. MTM Clay Pigeon 2. Caldwell Lerduvekastare 3. Lyman Birdshooter 2
MTM Clay Pigeon Thrower Lerduvekastare bäst i test Caldwell Lerduvekastare Handhållen Lyman Birdshooter 2
Se priset här Se priset här Se priset här

Jagar du marknadens bästa lerduvekastare 2022? Då har du hittat alldeles rätt!

Vi har testat oss fram, jämfört olika modeller och varianter för att kunna rekommendera en produkt värdig att kalla sig lerduvekastare bäst i test.

Om du sökt dig hit är det troligt att du besitter en del förkunskap gällande lerduveskytte, men för den som är helt eller relativt ny till sporten kommer vi förklara lite mer ingående vad lerduveskytte egentligen är och vilka som gynnas av att träna detta. Så, om du redan har bra koll och vill gå direkt till produkterna är det bara att scrolla ned en bit.

Lerduveskytte – för vad och vem?

Lerduveskytte kan primärt användas till två olika syften. Dels så är det en sportgren med långa anor som har en plats i de olympiska spelen. Dels så är det ett riktigt bra träningsredskap för framförallt fågeljägaren som vill öva upp sin snabbhet och precision. 

Lerduvorna är tänkt att imitera en vanlig situation vid fågeljakt där fågeln flyger upp från backen. Att vara väl förberedd och tränad kan vara skillnaden mellan en fågel på bordet och en fågel i skogen. 

När du tar jägarexamen används lerduvekastare och du måste träffa ett visst antal duvor för att bli godkänd för hagelvapen och därmed fågeljakt. 

Det finns alltså olika mål och syften med att inhandla en lerduvekastare, men samtliga kommer involvera och sörja för att du blir en bättre skytt, oavsett om det är på tävlingsbanan eller i skog och mark.

Lerduveskytte är också en mycket populär aktivitet vid olika typer av festligheter och femkamper och därmed många personers första möte med ett riktigt hagelvapen. Kanske var det så du fastnade för skytte? Som vanligt vill vi poängtera att alkohol och skarpa skjutvapen är en kombination som är helt oförenlig. 

Vissa kan känna sig en aning skeptiska till hur verklighetstroget det egentligen är att skjuta lerduvor med hjälp av en kastmaskin i förhållande till den aktivitet som vanligtvis sker i skogen. Det man kan ta med sig här är att lerduvekastare ofta har möjlighet att skicka duvor i olika vinklar och höjder och på så sätt kan vara varierade och verklighetstrogna. Att fåglar blir skrämda och flyger upp är också en vanligt förekommande situation vid fågeljakten. Om du vill öva upp din skicklighet på rörliga flygande mål är alltså lerduvekastaren helt överlägsen all annan träning och det är därför den funnits med så länge. 

Detta ska givetvis kombineras med träning på statiska mål. Detta då en annan vanlig situation är att du smyger på fågel som sitter still i träd. Som det mesta i livet är alltid varierad träning att föredra. Träning inför fågeljakten utgör inget undantag.

Som vi varit inne på är det tveklöst så att lerduveskytte är en aktivitet som imiterar fågeljaktens utmaningar på ett naturligt och verklighetstroget sätt. En stor fördel som kommer med detta är att du tränar upp din naturliga pendel och anläggning, samt får övning i att mjukt och smidigt försöka följa och avfyra mot flygande rörligt mål. Speciellt skytte mot rörliga mål är också en helkroppsaktivitet bål och underkropp ska aktiveras för optimalt resultat. Allt detta kommer du märka när du tränar med en lerduvekastare för att senare kunna briljera i skogen.

Nu börjar du ha bra koll på vad och varför lerduveskytte och därmed lerduvekastare är en ypperlig produkt i förhållande till att öka dina färdigheter både som skytt, men framförallt som jägare.

Vi ska därmed gå vidare till de produkter vi fattat tycker för och därmed valt att presentera i detta test. Lerduvekastare bäst i test, här kommer de rekommenderade produkterna!

Topp 4 lerduvekastare bäst i test 2022

1. MTM Clay Pigeon Thrower Manual

MTM Clay Pigeon Thrower Lerduvekastare bäst i testFör dig som nyligen fått upp intresset för lerduveskytte är det här den perfekta produkten för att komma igång och träna till en billig peng.

Clay Pigeon är en manuell kastare, vilket innebär att duvan slungas iväg med hjälp av handkraft. När du väljer en modell av manuellt slag bör du ta i beaktning att du behöver sällskap för att kunna träna på ett meningsfullt sätt. 

Det finns heller ingen möjlighet att avfyra dubbla duvor med den här varianten, utan det är enkla duvor med handkraft som gäller. 

Det vi verkligen gillar och uppskattar med den här modellen är att vi upplever den slitstark och praktisk.

Vi har även tagit del av flera produktrecensioner som beskriver kastaren som hållbar över tid och med ett mycket bra grepp med hänsyn till möjligheten att få iväg kraftfulla kast. Något vi bara kan instämma med. Annars är det inte helt ovanligt att modeller av denna variant och i denna prisklass är tillverkade i svagt material och dåligt designade för ändamålet.

MTM som är företaget bakom den här manuella kastaren ska också vara en kvalitetsindikator vilket vi tycker stämmer väl överens med vårt test av denna kastare. Företaget har mer än 50 år på nacken och har alltså lång och god vana av att lyssna på skyttar och jägare och anpassa sina produkter i enlighet med önskemål för konsumenten.

Materialet är mycket slitstark helgjuten plast vilket gör att du kan ha användning av kastaren för lång tid framåt.

Sammanfattningsvis är detta en lerduvekastare som vi verkligen kan rekommendera utifrån dess kombination av pris och funktionsduglighet. En manuell kastare kan givetvis inte mäta sig med en automatisk utan man får bedöma kastaren utifrån det segment den befinner sig i.

Designen är mycket stilren och kommer i svart.

Det här är alltså en kastare som passar dig som är ganska ny till lerduveskytte och vill få en bild av om detta kan vara något för dig. Helt enkelt ett prisvärt redskap som också är ett naturligt steg på vägen mot en automatisk kastare. 

Se priset här

2. Caldwell Lerduvekastare Handhållen

Caldwell Lerduvekastare HandhållenHär kommer ytterligare en handhållen variant som föll oss i smaken. En mycket enkel och billig variant som ändå gör jobbet på ett förtjänstfullt och funktionsdugligt sätt. 

Kastaren är designad och utformad på så vis att precis vem som helst ska kunna kasta lerduvor. Den är mycket enkel att både ladda och avfyra. En skön svikt i konstruktionen gör att du kan få mycket kraft i slungningen även om det är en relativt enkel och simpel konstruktion.

Tillverkningen i bra och slagtålig plast ser till att livslängden är relativt lång och att funktionen håller sig stabil över tid.

Fungerar perfekt med lerduvor av standardstorlek och är ett fint alternativ i den här prisklassen.

När vi rör oss bland denna typ av modeller och i denna typ av prisklass är det såklart inte premiumkvalitet som eftersträvas. Vi har istället riktat in oss på att få en känsla för om lerduvekastaren är duglig och funktionell. På den här marknaden finns det mycket produkter som inte alls håller måttet och är tillverkade i undermålig plast. Ibland är modellerna också väldigt dåligt designade i förhållande till ändamålet och ger en känsla av att vara massproduktion helt utan funktionalitet i anspråk. 

I fallet med den här modellen passar duvan bra i ingången och slungkapaciteten är helt klart duglig och det är därför vi valt ut och rekommenderar denna modell.

Man ska dock ta i beaktning att det är en billig modell och att måndagsexemplar säkerligen kan förekomma.

Dessa två modeller var de som vi uppfattade som mest funktionella och prisvärda av de modeller som erbjuder manuell slungning. Här finns det många olika modeller med samma syfte och det som egentligen skiljer dessa från andra manuella kastare är små detaljer. Att det är rätt plast i kastaren gör att du kan få en svikt som tillåter dig att slunga iväg duvan med tillräcklig kraft för att det ska vara ändamålsenligt. Att ingången omsluter duvan på ett bra sätt är också nödvändigt för att inte riskera att duvan slinker ur eller börjar vobbla vid utkastet. 

Det finns alltså produkter som är ännu billigare men då måste du räkna med att funktionen är snudd på obefintlig och att du har rejäl tur och får tag i ett exemplar som fungerar. Om du däremot väljer någon av de modeller som vi rekommenderat ovan kan du känna dig trygg med att få en högst funktionell kastare som är användbar över tid och inte går sönder efter ett par kast.

Det rör sig också om relativt små summor varför vi verkligen anser att du bör lägga några kronor extra på att faktiskt få en fullt funktionsduglig kastare. Annars riskerar du att sitta med ett helt oanvändbart redskap och det är givetvis inte särskilt roligt.

Vi ska nu gå vidare och titta på modeller som är en aning mer avancerade. Dessa modeller är en naturlig uppgradering för dig som tröttnat på att kasta manuellt och vill ha lite mer utmaning. Med dessa modeller har du även möjligheten att träna på egen hand och med ett helt annat tempo.

Se priset här

3. Lyman Birdshooter 2

Lyman Birdshooter 2Den här kastaren från Lyman blev snabbt en favorit. Birdshooter 2 har allt man kan önska sig av en lerduvekastare med spänningsmekanism som tillåter egen träning.

Birdshooter erbjuder två separata lägen där du antingen kan välja att avfyra en eller två duvor åt gången. Vi upplevde att uppspänningsmekanismen var enkel att dra upp vilket såklart är mycket uppskattat och kanske den viktigaste funktionen. Att trilskas med en svårladdad och trög kastare är sällan det som står högst upp på prioriteringslistan när man ska skjuta lerduvor.

Birdshooter kan hållas antingen med foten eller med däckfäste. Något som skapar möjlighet att vara flexibel.

Att kastarmen är tillverkad i mycket slitstarkt aluminium är något vi ser positivt på. Att tillverkaren dessutom tänkt till och impregnerat produkten med olja är också en stor fördel. Sammantaget ger det en kastare som ska kunna hålla och ge träning under många år.

Att kastaren dessutom erbjuder möjlighet att justera och korrigera vinkel för att få så verklighetstrogen variation som möjligt är en detalj som är mycket uppskattad.

Birdshooter har en vikt på cirka 5kg. I jämförelse med en manuell kastare är den givetvis mer otymplig, men 5kg är en vikt som de flesta klarar att hantera på egen hand. Det är alltså inga problem att flytta runt eller ta med sig kastaren till olika skjutplatser utan vikten är kompatibel med att du själv ska kunna nyttja den i den utsträckning och på de platser du finner lämpliga.

För att summera får du i Birdshooter en mycket funktionsstark och pålitlig lerduvekastare. En genomtänkt produkt med lång livslängd. 

Passar dig som vill få god variation i din skytteträning och samtidigt inte vara beroende av andra människor för att kunna träna. 

Priset är helt klart överkomligt och med tanke på vilka funktioner som finns kommer du nog bli överraskad över hur billig och prisvärd produkten är.

Se priset här

4. Gyttorp Birdshooter II

Gyttorp Birdshooter IISist ut i testet presenterar vi Birdshooter 2 från erkända tillverkaren Gyttorp. Kanske främst känd för att tillverka ammunition, men här kommer Gyttorp med en grymt bra produkt även på lerduvemarknaden.

En rejäl, stabil och robust konstruktion sörjer för att både nybörjare och mer erfarna skyttar kan använda sig av kastaren på ett bra sätt. Den centrala komponenten är såklart aluminiumarmen som i det här fallet har mycket bra funktion och erbjuder justering helt utan verktyg. Vi upplevde att kastarmen var mycket smidig att spänna upp och det krävdes inte någon direkt muskelstyrka, vilket ibland kan vara fallet. 

Birdshooter 2 går att använda till att skjuta både enkel- och dubbelduva och duvorna kan utlösas med antingen fot eller rep. På köpet medföljer även tillbehör som gör det möjligt at få en högre kastvinkel.

Anledningen till att vi anser detta vara den bästa kastaren ligger mycket i detaljerna. Att konstruktionen uppvisar en grym stabilitet gör att den kan användas på många olika typer av underlag och avfyrar duvorna på ett jämnt och korrekt sätt. Att uppspänningen av fjädern går lätt är också väldigt skönt så man slipper hålla på och böka med en trög mekanism.  Du kan istället fullt ut fokusera på skjutandet. Funktionen där man avfyrar med hjälp av foten är också mycket smidig och möjliggör såklart att du kan träna på egen hand.

Sammantaget är det helt enkelt en kanonbra produkt för den som skjuter en hel del lerduvor och vill ha en pålitlig lerduvekastare att lita på över tid.

Se priset här

Sammanfattning

Här har vi alltså valt ut två laddningsbara modeller som vi upplevt fungerat väldigt bra. Om man vet med sig att man kommer skjuta ganska mycket är det i stort sett ett måste att inhandla en laddningsbar modell. Att alltid förlita sig på att ha någon som kastar duvorna blir fort ohållbart. När det gäller Gyttorps modell har vi även lagt märke till att den fått mycket goda produktrecensioner från nöjda konsumenter vilket såklart alltid är positivt. Ju fler som uppskattat modellen desto troligare att modellen håller jämn kvalitet över hela produktionslinjen.

Lerduvekastare – bra saker att tänka på

Som alltid är det viktigt att du som konsument noggrant funderar över vad just ditt mål med inköpet är. 

Avseende lerduvekastare är det första beslutet för dig som konsument att fatta huruvida du ska ha en manuell kastare eller en laddningsbar modell. Här ska man ha med sig att den laddningsbara är rejält mycket dyrare men samtidigt möjliggör träning på egen hand. Här gäller det att vara ärlig med sig själv och se vilka behov man har i nuläget. Är du bara nyfiken på att testa skjuta hagel kan det vara lagom att köpa en manuell variant. Om du däremot är en van skytt som vill utmanas och utvecklas är en laddningsbar helt klart att föredra. 

Det finns även elektriska lerduvekastare, men vi har valt att inte ta med dessa i testet. Dessa kastare är i en helt annan prisklass och mindre flexibla och smidiga. Det är vanligtvis större jakt- eller skytteklubbar som innehar den typen av modeller.

Kastarmen

Att noggrant granska kastarmen och dess slitstyrka kommer ofta att betala av sig. Det är egentligen här mycket avgörs och så länge kastarmen fungerar bra kommer du ha en lerduvekastare med bra funktion. Här ser vi gärna att armen är tillverkad i aluminium då det är ett material som kombinerar flexibilitet med slitstyrka. Det vill säga att du får en kastare som är mobil utan att vara särskilt ömtålig.

Uppspänningsmekanismen

Vissa modeller kan vara väldigt tröga och därmed ganska dysfunktionella när man kollar på spänningsmekanismen. Ofta är problemet att man använt sig av en billig variant av fjäder som blir väldigt tung at stänga. Visserligen kommer du då få ett väldigt bra tryck vid avfyrning, men att behöva ta i och bända vid varje laddning kan bli väldigt slitsamt i längden. Våra två rekommenderade kastare av den varianten upplever vi ha lagt de där extra kronorna som innebär att fjädern är relativt lätt att spänna samtidigt som den inte gör avkall på utgångshastigheten för lerduvorna.

Vi går vidare och tittar på några frågor som vanligen uppkommer när man talar om lerduveskytte.

Vad är en lerduva?

En lerduva har trots namnet ingen utseendemässig likhet med en vanlig duva. Lerduvan har istället ungefär samma form som en frisbee och mäter 110 mm i diameter och 25 mm på höjden. Materialet består av en blandning mellan av asfalt och krita. När lerduvan träffas av ett eller flera hagel så splittras materialet på så sätt att du enkelt kan se om du träffat eller inte. Vanligtvis bildas ett litet rökmoln till följd av blandningen av material. 

Hur vet man om man träffat lerduvan?

Som vi berörde alldeles kort ovan kommer det att bildas ett litet rökmoln kring lerduvan vid träff. Om du får in en perfekt träff kommer lerduvan i stort sett att upplösas helt eftersom den då träffas av väldigt många små hagelkulor. Om du får in en sämre träff där bara en eller ett par av hagelkulorna träffar kommer lerduvan istället att falla isär i färre bitar och du kan alltså på så sätt se hur bra träff du fått in. Detta kan såklart vara tacksamt i feedaback-syfte så du vet om det var en bra eller dålig träff.

Vad använder man för vapen vid lerduveskytte?

Vid lerduveskytte är det absolut vanligaste att man använder någon typ av hagelgevär. Vissa föredrar hagelvapen där piporna ligger parallellt då en naturlig siktlinje uppstår däremellan. Den andra varianten kallas bockpipa och då ligger istället piporna på varandra. Det går såklart att prova skjuta lerduva med kulvapen också, men det är tämligen sällsynt och då bör du använda ett kulvapen med låg kaliber. 

Säkerhet med lerduvekastare

Som alltid när vapen är med i leken står säkerheten högt på prioriteringslistan. Det kan vara extra noga att poängtera när det kommer till lerduveskytte. Att det är fler moment att hantera och tänka på gör att risken för slarv ökar betänkligt. Vapnet i sig är som vanligt något som måste hanteras med yttersta varsamhet, men nu har du också en kastmaskin som helt klart har möjlighet att orsaka ganska allvarliga skador. Lerduvorna slungas iväg med stor kraft och det gäller att vara mycket noggrann med placeringen av utrustningen. 

Om du har en vän som manuellt kastar lerduvorna är det av yttersta vikt att personen befinner sig i en sådan position att pipan aldrig riktas mot den plats som personen kastar duvorna från.

Om du har laddningsbar kastare gäller det också att vara noggrann i placeringen för att i allra möjligaste mån undvika olyckor. 

Av erfarenhet vet vi att det kan vara lätt att tappa lite vapenvett särskilt de första gångerna man testar lerduveskytte. Kanske vill man kommentera kompisens kastteknik eller liknande och vänder sig mot denne utan att reflektera över att man har ett vapen i hand. På så sätt är ju lerduveskytte tämligen unikt och det bör man verkligen ha med sig innan man ger sig iväg för att skjuta.

Några slutord

Efter den här genomgången känner vi oss förvissade om att du fått ordentligt med kött på benen inför ditt inköp av lerduvekastare bäst i test. Vi vill givetvis också önska dig ett stort lycka till och hoppas att skytteträningen ger riktigt goda resultat som du kommer gynnas av när det blir skarpt läge. Oavsett om det för dig innebär att du befinner dig på skyttetävling eller jagandes fågel i skog och mark.

Senast uppdaterad: maj 3, 2020