Kulgevär bäst i test 2022 – Hitta bästa kulgeväret här!

 
1. Saucer 404 2. Blaser R8 3. Sako 85
Sauer 404 Syncro XT kulgevär bäst i test Blaser R8 Silence Grade 4 Sako 85 Finnlight II
Se priset här Se priset här Se priset här

Ett kulgevär är ett gevär som bland annat används vid jakt på högvilt. Lite missvisande kan vapnet också kallas för älgstudsare men ett kulgevär är betydligt mer allsidigt än så. Kulgeväret kan till exempel användas vid jakt på vildsvin, rådjur, hjort, räv och en hel del annat. I den här artikeln har vi tagit upp de nio kulgevär som vi anser är bäst i test just nu.

Med ett kulgevär skjuter man iväg en kula åt gången och man laddar det manuellt. Det finns både enkelstudsare och dubbelstudsare, och med det menar man om vapnet har en eller två pipor som det kan avlossas skott ifrån innan vapnet måste laddas om. När vapnet har två pipor kan man välja vilken av piporna man vill avlossa och man har då möjlighet att skjuta två skott om båda piporna laddats. Kulgevären tillhör klass 1 vilket är de kraftigaste vapnen för jakt.

När det gäller jakt i Sverige är det inte bara att ta ett vapen och gå ut för att skjuta djur. Här måste man både ha rätt klass på vapnet, men också på ammunitionen som används. Både kulans vikt och energi är viktig att ha koll på. En kula som väger för lite och som har för låg energi kan skada djuret men träffen blir inte direkt dödande och djuret kan plågas länge innan det till slut avlider eller hittas och avlivas.

Det här är bara en av de saker du måste tänka på när du ska köpa det bästa kulgeväret. Du måste också se till att geväret verkligen passar dig. Att känna på och prova många vapen innan köpet är klokt och kan du testa vapnet på en skjutbana blir det än bättre. När du har testat några olika vapen blir det lättare för dig att kunna veta vad det är du vill ha.

När du ska köpa ett kulgevär som röstats bäst i test måste du i första hand titta på vapnet som sådant, men det är inte heller fel att titta på vika ljuddämpare och kikarsikten som passar. Kanske är det inget du vill använda med en gång, men efter ett par år kanske du vill ha ljuddämpare. Kikarsikte är i regel något alla använder på kulgevär, men inte alla sikten passar alla vapen. Att hitta ett klass 1-vapen som passar en precis som man vill är inte så lätt som man först kan tro. Vapnet kan nämligen användas till så mycket och det är inte direkt en liten investering att göra.

På bara några få år har de bästa kulgevären utvecklats stort. De ger en effektivare jakt och de avlivar djuret på ett mer hänsynsfullt sätt. I kombination med det har också kunskapen kring jakten blivit större och vi har därför valt ut olika kulgevär som alla visar på förbättrad teknik. Även om vapnen har förbättrats på många sätt slår det inte skyttens kunskaper. Du måste kunna ditt vapen. Se därför till att testa ditt nya vapen på skjutbanan innan du ger dig ut i skogen. På så sätt kan du känna dig trygg med dess funktion även om du utsätts för stress i skogen.

Här presenterar vi de kulgevär som vi anser är absolut bäst i test just nu. Vi har valt ut gevär av olika typ och i flera olika prisklasser för att du ska kunna finna ett vapen som passar dig perfekt. Kom dock ihåg att det krävs en vapenlicens för att du ska få köpa ett kulgevär oavsett om du köper det i en fysisk butik eller online.

Topp 9 kulgevär bäst i test 2022

1. Sauer 404 Syncro XT

Sauer 404 Syncro XT kulgevär bäst i test

Om du är ute efter en repeterstudsare av modern klass är Sauer 404 Synchro XT ett bra val. Vi kan med gott samvete säga att just den här modellerna är en av de bättre från Sauer. Vi tycker särskilt mycket om att du kan plocka isär hela vapnet ner till små delar som lätt transporteras i en vanlig väska. Mycket smart när utrymmet är begränsat eller om du inte vill skylta med att du bär runt på ett vapen. Dessutom slipper du springa och leta efter verktyg för monteringen. Det sitter integrerat i vapenremmens främre fäste. Oavsett om du ska montera ner vapnet och rengöra det hemma eller om du behöver ta isär det i skogen är det alltså lätt gjort. Träffbilden ändras inte efter att vapnet monterats ner, men du gör alltid klokt i att provskjuta det. En stor fördel är att vapnet har frästa spår för ett kikarsikte. Du kan alltså enkelt montera isär vapnet medan siktet sitter kvar.

Överlag är träffbilden bra och vapnet ligger bra mot kroppen. Jämfört med många andra vapen har just det här en lite kraftigare rekyl men tack vare stabiliteten förändras inte träffbilden speciellt mycket. Dessutom kan vapnet också enkelt anpassas efter den som skjuter. Att ladda om går snabbt tack vare att vapnet har dubbla utkast. Du kan också byta både pipa, magasin och slutstyckeshuvud för att ändra vapnets kaliber om du så vill.

Se priset här

 

2. Blaser R8 Silence Grade 4

Blaser R8 Silence Grade 4

Vapnet Blaser R8 Silence Grade 4 är verkligen ett vapen i premiumklass, och med det kommer också en lite högre prislapp. När man först tittar på vapnet kan det se stort och klumpigt ut. Man kan tro att vapnet ska vara tungt och otympligt, och visst, det väger en del men den enorma stabiliteten i vapnet gör att skyttet blir oerhört stabilt. En annan fördel är att rekylen hos vapnet är väldigt liten. En annan sak vi verkligen gillar med vapnet är att pipan kan tas av för enklare transport. Trots att vi har plockat isär vapnet flera gånger blir träffläget inte förändrat, men trots det skadar det inte att provskjuta vapnet efter att pipan tagits av och monterats igen.

Men en sak vi märker är att såväl ljuddämpare och pipa blir väldigt varma, speciellt om fler än fyra skott avfyras tätt efter varandra. Det är lätt att bränna sig om man inte har koll på det.

Se priset här

 

3. Sako 85 Finnlight II

Sako 85 Finnlight II

Om du vill ha ett kulvapen i absolut bästa klass är Sako 85 Finnlight II ett väldigt bra alternativ. Geväret är säkert att använda, kvaliteten är bra och det har fått flera goda betyg. Priset för vapnet är förhållandevis högt men man kan å andra sidan inte förvänta sig att få ett gevär i toppklass för en liten summa. Det är ingen slump att geväret under två år utsetts till bästa jaktvapen. Det ända som drar ner något för oss är just priset. Det är inte ett vapen vem som helst köper.

Syntetkolven är belagd med glasfiberväv i flera lager. Det betyder att kolven är extremt vridstyv. Geväret har också en låg vikt och precisionen är hög. Det är även lätt att hantera vapnet och skyttet blir bra både på skjutbanan och ute i skogen. Det är inte lätt att kombinera allt det här i ett och samma vapen men Sako har lyckats. En stor fördel för vänsterhänta skyttar är också att vapnet finns som vänsterversion.

Om du vill ha ett vapen i toppklass och om du har råd att spendera lite extra pengar på det är Sako 85 Finnlight II ett extremt bra val.

Se priset här

 

4. Sako 85 Kodiak

Sako 85 Kodiak

Sako 85 Kodiak är ett kulgevär med stock av laminat. Pipan är kort och riktmedlen öppna. Lådan har Long L som längd och vapnet är främst anpassad för att jaga större djur. För bästa rostskydd är vapnets metalldelar ytbehandlade på ett speciellt sätt, eller tillverkade i rostfritt stål. Det ger också en ypperlig funktion oavsett vilket eller vilka väder jakten bjuder på. Vapnet har också flera olika finesser som är typiska för just Sako. Sakos mekaniska frammatning av patroner, den mekaniska utkastaren samt de frästa spåren för kikarsiktet på lådan är bara några av dem. Vapnet har också ett löstagbart magasin och kan enkelt spärras vid behov. Laddning går också att göra genom utkastarhålet och även i säkert läge kan vapnet plundras och laddas. Med snälltryck blir det lättare att trycka av vapnet, och dessutom kan avtryckaren justeras mellan 1-2 kilo.

Vapnet har en klassisk, rak stock i laminerat trä och stocken har också två genomgående bultar som gör den starkare. I förstocken sitter också en förlängd rekylklack som gör att vapnets rekyl tas upp bättre och inte blir lika stark för skytten.

Pipan är av rostfritt stål och den ligger helt fritt. Även efter flera skott blir pipan inte speciellt varm. Det här vapnet kan dock inte pipan tas bort på vilket kan vara en nackdel.

Se priset här

 

5. Tikka T3X Lite Adjustable Paket

Tikka T3X Lite Adjustable Paket

Tikka T3X Lite Adjustable Paket är ett vapenpaket för dig som vill ha mycket för pengarna. Vapnet Tikka T3X Lite är ett av de allra bästa och det är ett av de allra populäraste kulvapnen. Den har en kolv som enkelt justeras för att vapnet ska passa skytten än bättre. När det gäller paketet kan du välja mellan flera kikarsikten och ljuddämpare för att ditt skytte ska kunna bli än bättre.

Överlag går vapnet lätt att justera när det gäller längd samt höjd. Med det här vapnet kan du jaga på flera olika sätt samt under alla årstider. Det fungerar också bra på flera olika sorters vilt vilket är en fördel för dig som vill ha ett allsidigt vapen. Genom att justera kolvkammen och genom att lägga till annan optik kan du lätt anpassa vapnet just för dig.

En sak som också är värt att nämna är syntetkolven och det inlägg av skum som finns i den. Det ger mindre rekyl och även lägre resonanseffekt. Det betyder att skottljudet blir lägre. Överlag blir du en tystare skytt med det här vapnet, särskilt om du också använder ljuddämpare.

Se priset här

 

6. Howa 1500

Howa 1500

Howa 1500 är ett gevär som är relativt billigt att köpa. Om du inte vill eller har så mycket pengar att lägga på ditt vapen är det här ett klokt köp. Howa 1500 passar också dig som inte vill ha ett vapen du måste vara rädd om eller om du helt enkelt inte vet ifall jakt med kulvapen är något för dig.

Även om vapnet är billigt ska man inte bortse från det. På skjutbanan och i skogen presterar det över förväntan, ibland till och med bättre än flera av de andra bästa kulvapnen. Det här är verkligen ett vapen i lägre prisklass som vi kan rekommendera.

Geväret tål stryk och du finner inte ett bättre gevär till lägre pris. Vapnet kan anpassas till viss del, det väger inte speciellt tungt och varje skott avlossas säkert och med bra precision.

Se priset här

 

7. Browning X-Bolt SF Max Varmint Gängad

Browning X-Bolt SF Max Varmint Gängad

En älgstudsare av riktigt snygg modell finns i Browning X-Bolt SF Max Varmint Gängad. Vapentillverkaren Browning har tillverkat sina vapen i hundratals år och det märks verkligen här. Kvaliteten är inget man kan se ner på. Om du gillar klassiska vapen med oljad kolv kan du däremot bli besviken. Det är inget du finner här. Men om du vill ha ett vapen som fungerar i alla väder, och som har en hög precision i skyttet är det här ett klokt val att köpa. Priset är relativt lågt och vapnet kan enkelt anpassas efter den aktuella skytten tack vare den justerbara kolven.

Se priset här

 

8. Merkel Helix Noblesse

Merkel Helix Noblesse

Ett exklusivt vapen som verkligen tillhör premiumklassen är Merkel Helix Noblesse. Här får du verkligen den prestanda som krävs för att kunna jaga storvilt på ett säkert, praktiskt och roligt sätt. Förvisso får du vara beredd att lägga ner en hel del pengar på vapnet men om du vill ha det bästa kulgeväret och ett snyggt gevär som verkligen drar blickarna till sig är det en väl värd investering att göra.

Vapnet har en kolv och stock av trä, en guldpläterad avtryckare och inläggningar av ebenholtz. Vapnet har en skönhet som är svår att slå, samtidigt som det fungerar utmärkt både i skogen och på skjutbanan.

Kalibern är .308 Win, piplängden är 56 cm och vapnet har en flutad pipa. Det fungerar bra för de flesta typer av jakt. Vapnets pipa kan dock inte tas loss för transport eller förvaring vilket kan vara en stor nackdel för vissa jägare. Dessutom är priset högt och det är en summa som inte alla jägare är beredda att betala bara för ett vapen. Då krävs det att man verkligen vet att jakt med kulvapen är något man vill satsa på.

Se priset här

 

9. Sako Quad

Sako Quad

Om du är ute efter det bästa kulgeväret i budgetklass är Sako Quad inte alls ett dåligt val. En sak som dock är klokt att komma ihåg är att det här är ett kulvapen av klass 4. Det betyder att du inte får skjuta till exempel älg eller annat större vilt med vapnet. Djur som ripa och hare går dock bra. En stor fördel med just Sako Quad är att du lätt kan byta mellan de fyra olika kalibrarna 22LR, 22WMR, 17HMR och 17 Mach 2. Du behöver bara byta pipa samt magasin och Sako har med en unik mekanism gjort så att du med de medföljande verktygen lätt kan skifta delar på egen hand.

Vapnet har en kolv med glasfiberförstärkning och det huvudsakliga materialet är polypropylen. I samarbete med Giugiaro Design från Italien har varje kolv formgjutits för att få en snygg design. Kolven kan också justeras längdmässigt tack vare de mellanlägg som finns baktill på den. På vapnet finns även ett pistolgrepp med handutfyllnad.

Med en piplängd på 56 cm, ett magasin på fem patroner och en vikt på 3,2 kilo fungerar vapnet perfekt för flera sorters jakt där klass 4 vapen får användas.

Se priset här

 

Köpguide för kulgevär

Med en älgstudsare eller ett kulgevär kan du både jaga älg, räv, rådjur och toppfågel. När det gäller stora vilda djur som älg och björn behövs kraftigare gevär och grövre kaliber för att djuret ska kunna avlivas på ett bra sätt men det är inte allt. Som skytt måste du också känna till ditt vapen så att du vet hur det träffar.

När du köper ett nytt kulgevär måste du alltså testa det på en skjutbana, gärna flera gånger. Det gäller oavsett om du köper det bästa eller det billigaste vapnet. Om du ska jaga med kikarsikte och ljuddämpare bör du också skjuta in vapnet med dem på. De kan nämligen förändra skyttet till viss del.

När det gäller tillbehör är det inte säkert att alla varianter passar till just ditt vapen och om du favoriserar något visst märke kan det vara klokt att se efter om de verkligen passar till det vapen du vill köpa. Om du inte kan så mycket om vapen kan det istället löna sig att titta på tillbehörens prisklasser. Kanske är det bara dyrare tillbehör som passar ditt vapen? Om då också själva vapnet är dyrt kanske du inte kan köpa varken ljuddämpare eller kikarsikte. Då är det ibland klokt att investera i ett billigare vapen.

 

Vanliga frågor

Här besvarar vi några av de frågor som ofta förekommer i samband med köp av de bästa kulgevären.

1. Vilka vapen är studsare och kulgevär?

Kort sagt kan man säga att alla gevär som inte avlossar flera skott på en gång är kulgevär. Ett hagelgevär avlossar flera hagel i ett skott, men bara en kula kommer från kulgeväret. Alla klass 1-vapen kallas ofta för älgstudsare i Sverige, och i de flesta fall räknar man också in vapen med expanderande kulor dit.

2. Vilken kaliber ska användas?

Jägare som vill skjuta större vilt vill ha grövre kaliber i de flesta fall. Det är dock viktigt att den är i klass 1. Mer än tio kalibrar passar för älgjakt men det finns än fler att välja mellan. De bästa kulgevären bör dock inte ha problem med varken 6,5×55, .308 eller 30-06.

3. Vem har behov av det bästa kulvapnet?

Alla jägare som vill kunna jaga allsidigt, och som vill kunna jaga räv, högvilt och toppfågel är i behov av ett kulvapen. Vapnet behöver inte vara dyrt men det ska tillhöra rätt klass.

4. Hur hittar jag rätt kulvapen?

För att kunna hitta rätt kulvapen behöver du prova dig fram. Vi har tagit upp de bästa varianterna på marknaden just nu men det behöver inte betyda att just de vapnen passar just dig. Vapnet måste ligga bra mot axeln, det ska inte vara för tung eller för långt. Det får inte heller ha en så stark rekyl att du inte kan hantera den. I skogen kan du behöva bära ditt vapen en bra bit. Då får det inte vara så tungt att du inte orkar skjuta sen.

5. Hur tar jag hand om det bästa kulvapnet?

Ett kulgevär bör vara enkelt att sköta om och de flesta sådana är relativt underhållsfria. Många gånger kan vapnets pipor spolas rena med hett vatten, men var försiktig. Värmen kan sprida sig snabbt till hela vapnet. Efter att vapnets pipor spolats bör de smörjas med olja när de torkat helt. Det är dock inte nödvändigt om insidan är kromad.

Ett annat alternativ är att använda borstar och tyg för att göra rent i piporna. Tyget och borsten dras genom pipan och tar med sig smuts ut. Borsten kan sedan spolas ren och tyget kastas eller tvättas i maskin.

Även pipans utsida kan behöva skötas. Ett tunt lager olja skyddar mot rost och mekaniska delar samt lås- eller glidytor måste också smörjas. Det förhindrar att repor bildas och geväret kärvar inte ihop. Sköter du ditt vapen vet du att det alltid fungerar som det ska där ute i skogen.

Den här vapenvården behöver inte ske efter varje jakt, men gärna ett par gånger om året. Efter jakten bör du dock se över vapnet och innan jakten kan det vara klokt att tejpa igen pipans mynning om det snöar. På så sätt är risken minimal att snö tar sig in i pipan och stockar sig där. Tejpen tas sedan bort innan ett skott avlossas.

6. Hur ofta skjuter man in kulvapen?

Du bör skjuta in vapnet minst en gång per år, gärna i anslutning till jakten. Ett nytt vapen ska också skjutas in så att du lär känna det. Tänk också på att skjuta in vapnet igenom om du monterar eller byter kikarsikte, ljuddämpare eller lampa på geväret. Då kan skjutbilden förändras, om än bara lite grann.

Om du tappar vapnet, eller råkar slå i det bör du också kontrollera att vapnet fungerar på rätt sätt. Då minskar du risken att du eller någon annan skadas av en kula som går fel.

7. Hur förvaras de bästa kulgevären?

Det är faktiskt som så att vapen ska förvaras på ett säkert sätt, oavsett om det är hemma, i anslutning till jakt eller under transport. Det är rent av som så att du inte får en vapenlicens om du inte har en bra vapenförvaring eller om du inte kan visa att en jägarkamrat kan förvara ditt vapen.

När du ska välja vapenförvaring kan det antingen vara ett vapenskåp eller en ställning som hänger på väggen och som kan låsas. Det sista alternativet är dock bara godkänt för effektbegränsade eller pluggade vapen. Har du ett vapenskåp ställs vapnet med kolven neråt. Då läggs inte vapnets vikt på pipan. Det är också mindre risk att kikarsikte, ljuddämpare och andra tillbehör skadas då. Ställ in vapnet försiktigt och se till att det står stadigt. Ha nyckeln på en säker plats, och om det finns ett kodlås bör du se till att inga obehöriga kan koden.

När vapnet transporteras måste du ha uppsikt över det. Om du ska gå in och handla kan vapnet inte bara lämnas och du måste befinna dig i bilen tillsammans med ditt vapen. Du kan inte be en vän köra det till exempel. Under transport bör också vitala delar tas bort och extra ammunition ska inte förvaras med vapnet. Dessutom ska vapnet vara säkrat och urladdat. Som vapenägare ska också licenser medtas vid all transport. Det ska vara originallicensen. Det räcker inte med en kopia.

Summering

Ett vapen av klass 1 behövs om du ska jaga djur som vildsvin och älg. Det ska alltså vara ett kulvapen. I varje skott skjuts en kula, och sedan är det dags att manuellt ladda om vapnet igen. I många fall kan kulvapnen också kallas för älgstudsare och det är ett tyskt ord om ligger bakom det. I Tyskland menar man vapen med helstock när man pratar om studsare, men i Sverige kan de flesta kulgevär, även dubbelstudsare benämnas som sådana.

Det är inte fullt så lätt att hitta det bästa kulgeväret som man först kan tro, speciellt inte om man inte tidigare har haft ett eget kulgevär. Man behöver titta på flera saker för att vapenköpet ska bli så bra som möjligt. Vi har i vårt test tittat på vapen i flera olika prisklasser för att du ska kunna finna en variant som också passar din plånbok. Det är dock inte bara ekonomin som bör styra när det gäller vapenvalet. Även om du har mycket pengar att lägga på ett kulgevär kanske vapnet inte alls känns bekvämt att lägga an mot axeln. Det kanske är för långt, det kan ha en för kraftig rekyl eller så får du inte ett grepp om det som är bra nog. Även ett billigt vapen kan vara ett bra val och om det känns bra för just dig.

När det gäller kulgevär är de kraftigare än till exempel hagelgevär och det krävs hög precision och koncentration för att skottet ska träffa på ett bra sätt. Det räcker inte med att vapnet är starkt. Du som skytt måste alltså lära känna ditt vapen så att du verkligen kan hantera det. Skjut in det på olika avstånd så att du vet vad du känner dig trygg med ute i skogen. Som jägare är långa eftersök inget man strävar efter som ett skott som avlossas på ett ogenomtänkt sätt kan leda till just ett sådant.

Vi hoppas att vi genom vår text har gjort det lite lättare för dig att kunna välja ett kulgevär när det är dags att köpa ett sådant. Oavsett om du väljer ett gevär som blivit bäst i test eller ett billigare sådant är det viktigaste alltid hur geväret passar just dig. Det bästa kulgeväret ska kännas bra att skjuta med och det ska bidra till att du kan göra ditt bästa under jakten. Tänk bara på att ha din licens redo, om du inte har det får du inte köpa ditt vapen varken online eller i en fysisk butik.

Senast uppdaterad: december 7, 2020