Kikare bäst i test 2022 – Hitta den bästa kikaren

 
1. Urberg 10×50 2. Focus Eagle 10×42 3. Swarovski 8×30
Urberg 10x50 WP bästa kikaren Focus Eagle 10x42 Swarovski CL Companion 8X30
Se priset här Se priset här Se priset här

I Sverige växer intresset för fågelskådning så väl som för jakt. Vissa har aktiviteten som en hobby, medan andra livnär sig på det. I samband med jakt så väl som fågelskådning är kikaren ett väldigt viktigt och bra verktyg, men visste du att vildmarken bjuder på så mycket mer saker att kika på än enbart djur?

Med en riktigt bra kikare med dig i ryggsäcken kan du skymta massor av härligt vildliv. Du kommer till exempel att kunna använda kikaren för att se älgar och rådjur, men du får också en möjlighet att titta lite närmare på insekter och det växtliv som Sverige har. I vårt kikare bäst i test 2020 kommer du att få läsa om de bästa alternativen på marknaden idag. Vi har listat kikare som lämpar sig för den som inte vill spendera alldeles för mycket pengar, till exempel. nybörjaren, till kikare som passar för den som är beredd att spendera pengar och kanske har kommit upp i en mer seriös nivå.

Vill du veta hur bra en kikare är? Då finns det inget annat sätt än att prova den, eller hur? Det bästa sättet att testa den bästa kikaren på är naturligtvis även i naturen. Du kommer aldrig att kunna se en kikares fulla potential om du testar den i det egna hemmet. Nej, här är det ute som gäller.

När vi skapade vårt bäst i test för bästa kikaren 2020 var det många aspekter som vi fick ta hänsyn till. Först och främst såg vi till att välja kikare som lämpade sig bra för alla olika typer av friluftsaktiviteter, en så kallad allround kikare, men vi tittade även på kvalitet så väl som pris, funktioner och egenskaper. För att säkerställa att vi listade bara de bästa alternativen så gällde det ju även att testa på kikarna, något som vi även rekommenderar dig att göra innan du bestämmer dig för ett köp.

Här nedan kommer du att hitta fyra stycken kikare från olika tillverkare. Kikarna kommer i varierande prisklasser och varierar även när det kommer till design så väl som funktioner. Förhoppningsvis är det någon av dessa utmärkta alternativ som kommer att falla dig i smaken. Vi har, genom lång kunskap och noga tester, bara valt ut de riktiga guldkornen.

Topp 4 bästa kikaren 2022

1. Urberg 10×50 WP

Urberg 10x50 WP bästa kikaren

Vi börjar med vårt budgetalternativ från den populära leverantören Urberg. Här får du en kikare som är väldigt prisvärd på många sätt. Den är plånboksvänlig som få, samtidigt som den håller en bra kvalitet.

Urbergs 10×50 WP är ett bra alternativ för nybörjare, men den lämpar sig även för den som inte vill lägga ut för mycket pengar på sin kikare. Det kan till exempel bero på att man ännu inte vet om kikaren kommer att komma till så stor användning som man planerat. Här får du en produkt som erbjuder ett synfält på 125 meter, samtidigt som kikaren är utrustad med en x10 förstoring och har en prismatyp BaK-4. Då leverantören har valt att fylla kikaren med nitrogen kan du känna dig trygg även om du skulle tappa kikaren i vattnet eller stå i spöregn. Nitrogenet ser nämligen till att kikaren är helt vattentät.

Vad är det då för egenskaper som denna snygga, men enkla, kikare har att erbjuda? Till att börja med så får du en kikare där man valt att använda sig av klotformade linser och där du har möjlighet att rotera ögonmusslorna för att kikaren ska passa dig så bra som möjligt. Det finns även ett ställbart fokus så väl som ett centerfokus, men också okular och ögonpupill. Diametern för objektivet ligger på 50 mm.

fördelar

 • Mycket kikare för lite pengar
 • Fylld med nitrogen och vattentät
 • Objektiv på 50 mm
 • Synfält på 125 meter
 • Passar bra för nybörjare
Se priset här

2. Focus Eagle 10×42

Focus Eagle 10x42

I mellanklassen har vi valt att lägga den här snygga och kvalitativa kikaren från tillverkaren Focus. Focus är ett mycket uppskattat och populärt märke att använda sig av när man vill köpa högkvalitativ friluftsutrustning som inte tömmer plånboken helt och hållet.

För att säkerställa att Eagle 8×42 blir så bra som möjligt så har man lagt ner mycket tid och engagemang på att välja ut så bra prismor och linser som möjligt. Här har målet varit att hitta alternativ som erbjuder så bra ljus som det bara går, samtidigt som du också ska kunna få njuta av en tydlig och skarp bild. För att vara säker på att din kikare ska kunna hantera de allra svåraste ljussituationerna har man också behandlat BaK4-prismorna med något som kallas för en faskorrigerande beläggning. Denna behandling ger en mycket optimal upplevelse av färger, något som naturligtvis uppskattas av jägare så väl som fågelskådare.

Många tillverkare väljer att använda sig av nitrogen för att säkerställa att kikaren är vattentät. Focus är inget undantag. Chassit är dessutom tillverkat i ett mycket tåligt aluminium, vilket även det bidrar till att kikaren kan hålla tätt när regnet slår ner eller när du jagar i våtmarker. Vi tycker utan tvekan att Eagle 10×42 är en kikare värd att satsa på. Den är perfekt för jägare som vill kunna hantera skymningsljus så väl som gryningsljus på ett riktigt bra sätt.

fördelar

 • Vattentät kikare fylld med nitrogen
 • Faskorrigerande beläggning på BaK4-prismorna
 • Väska och nackrem medföljer
 • Förstoring på x10
 • Synfält på 105 m på 1000 meter
 • Närgräns på 3 meter
Se priset här

3. Swarovski CL Companion 8X30

Swarovski CL Companion 8X30

Vi har lång erfarenhet och kunskap om vilken utrustning som du kommer att behöva när du befinner dig ute i skog och mark, antingen för att hajka, titta på fåglar eller för att jaga. En högkvalitativ kikare är ett måste för nästan alla, men genom åren har vi också lärt oss att de dyrare alternativen inte alltid är de bästa. Du kan behöva betala stora summor för en kikare som ändå inte uppfyller dina behov. Är det något du kommer få uppleva med CL Companion 8X30 från Swarovski? Knappast!

Deras modell CL Companion 8X30 hamnar i premiumklassen i vårt kikare bäst i test och detta med råge. Till att börja med vill vi berätta att den här kikaren har ett grymt synfält som få andra kan slå. Synfältet ligger på 124 m på 1000 m och har 3.0 i närgräns. Förstoringen i kikaren ligger på x8. Är det det viktigaste av allt? Nej, att kikaren är imfri och vattentät är kanske något som bör stå mer i fokus, men vi kan inte sticka under stol med att få saker slår ett riktigt bra synfält.

CL Companion 8X30 är lätt och väger endast 500 g. Det gör att den är enkel att ta med sig och inte lägger på massa extravikt på din packning. För att säkerställa en så bra optisk kvalitet som möjligt har man valt att använda behandlingar som Swarobright och naturligtvis tillkommer en garanti på hela 10 år. Vi rekommenderar att du alltid väljer en kikare med garanti.

fördelar

 • Väger endast 500 g
 • Vattentät och imfri
 • Behandlad med Swarobright
 • 10 års garanti
 • Väska, bärrem, linsskydd och handledsrem medföljer
 • Förstoring på x8
Se priset här

4. Hawke Endurance ED 8×42

Hawke Endurance ED 8×42

Som tidigare nämnt så har vi valt att avstå från att ta med kikare i de allra dyraste proffsprisklasserna. Därför kommer vi att välja att lägga in ytterligare en kikare i mellanklassen. Det som är så bra med just den här prisnivån är att nästan alla har möjlighet att nyttja den, samtidigt som det är större chans att du får en kikare som faktiskt är bra. Visst finns det också bra budgetalternativ, men alternativen är färre.

Hawke är en tillverkare som under åren har blivit mycket uppskattad av flera orsaker. Priserna är relativt låga, samtidigt som kvaliteten är mycket hög. Den här tillverkaren levererar inte bara snygga kikare för jakt och fågelskådning, utan har även montage, kikarsikten och avståndsmätare i sitt utbud. Med Endurance ED 8×42 får du en kikare som lämpar sig perfekt för friluftslivet så väl som för jakten. Kikaren mäter 143×125 mm och har utrustats med takkantprismor. Utgångspupillen ligger på 5 mm och det interpupillära avståndet ligger på 53-73 mm.

Vi rekommenderar att du inte väljer en kikare som är allt för tung och det är här Hawkes kikare kommer in i bilden. Kikaren väger endast 652 g, vilket gör den enkel att bära i ryggsäcken så väl som runt halsen eller i handen. Om du skaffar dig en kikare som är för tung är risken stor att du får besvär av att bära den under längre sträckor. En lätt kikare betyder inte en kikare av sämre kvalitet.

fördelar

 • Antireflexbehandlade linser
 • Närgräns på 2 m på 1000 meter
 • Ögonavstånd på 18 mm
 • Förstoring på x8
 • Objektivets diameter ligger på 42 mm
Se priset här

Köpguide för kikare

En detaljerad och bra köpguide kan göra det enklare för dig att välja den bästa kikaren på marknaden. Även om du har ett tydligt bäst i test framför dig så är det inte säkert att vårt val av kikare kommer att falla dig i smaken. Innan man köper en kikare finns det en hel del saker som kan vara bra att fundera över. Det är inte ovanligt att man känner sig osäker på om man verkligen är i behov av en kikare eller inte. Vi börjar därför med att reda ut när en kikare är ett lämpligt inköp och vem en kikare kan lämpa sig för.

En kikare är ett bra verktyg för alla

Det finns flera tillfällen då en kikare kan vara ett väldigt bra verktyg för dig som älskar att bege dig ut i skog och mark. Kanske älskar du fågelskådning och vill kunna se även de mest blyga fåglarna på riktigt nära håll. Kanske är det så att det är jakt som får dig på gott humör och då är en kikare extra viktig. Det handlar inte bara om att du ska kunna se ditt byte, utan att ha en bra kikare handlar också om din så väl som andras säkerhet. När vi satte ihop detta kikare bäst i test så jobbade vi hårt med att försöka hitta så mångsidiga kikare som möjligt. Vi fokuserade på allround, vilket betyder att du kan ha med dig din kikare när som helst och i alla olika situationer. De kikare som vi har listat är några av de bästa kikarna i de olika prisklasserna som finns att köpa, samtidigt som de fungerar på jakten såväl som på promenaden.

Är en kikare något som man måste ha? Du måste naturligtvis ingenting här i livet, men vi kan lova dig att du kommer att ha en trevlig stund med en bra kikare i ryggsäcken. En kikare kommer väldigt bra till hands när du ska ut och fiska, gå på vandring i skogen eller om du ska jaga tillsammans med vänner. Ett vanligt missförstånd är att kikare bara lämpar sig för den som vill spana på djur med en så klar och tydlig skärpa som möjligt. Så är inte fallet. Du kan använda en kikare på otroligt många fler sätt än att bara titta på djur. Med hjälp av en kikare, och speciellt i samband med jakt och friluftsliv, kan du i god tid upptäcka faror som du inte hade kunnat se med ditt ”nakna öga”.

Innan du köper en kikare – tänk på detta

Ja, vad är det då som man ska tänka på innan man ska köpa sig en kikare? Vi kan inte sticka under stol med att det faktiskt är en hel del. Många tror att det är enkelt att hitta en bra kikare och visst ligger det något i det. Att hitta en bra kikare är inte svårt, men vill man hitta den bästa kikaren så får man vara beredd på lite mer arbete.

Det första som du behöver se till att ha ett bra svar på är vad du ska använda kikaren till. Du måste alltså se till att du har en klar bild av varför du vill ha en kikare och även vilka behov du vill att kikaren ska kunna uppfylla. Är det en allroundkikare som du är på jakt efter så kan du välja nästan vilket alternativ som helst från vårt kikare bäst i test. Är det däremot så att du ska bege dig ut på öppet vatten, eller om du kanske har ett intresse som kräver mer specifika kikare, behöver du välja någon som är utformad efter ändamålet.

Många som vill använda sig av kikaren för fågelskådning eller vid jakt uppskattar att kunna använda sig av ett stativ. Är du en av dessa så måste du naturligtvis se till att kikaren du väljer har ett stativfäste som du kommer kunna använda dig av. Det bästa här är då att välja en kikare där du får med diverse olika tillbehör. På så sätt kan du vara säker på att stativet faktiskt kommer att passa för kikaren i fråga. Att få med produkter som fodral, linsskydd och remmar är också vanligt förekommande och något du bör satsa på.

Sätt en budget

När du har funderat på vad det är du vill använda din kikare till är det dags att fundera ut en bra budget. Budgeten ska vara realistisk och lämpa sig bra för din plånbok. Du bör dock vara medveten om att du kan hitta kikare för bara några hundralappar, så väl som att du kan hitta en kikare som kostar 10.000 kronor och uppåt. Med det sagt kan du ändå känna dig trygg med att det finns mycket svängrum. Visst kan de billigare kikarna vara lockande, just på grund av det låga priset, men observera att de billigaste alternativen oftast inte är så mycket att hänga i julgranen. Kvaliteten är låg och i de flesta fall kommer den bara bli liggandes, eftersom du inte får ut något av den.

För att göra det enklare för sig själv kan man dela upp de olika prisklasserna i budget, mellanklass, högklass och proffs. Tittar vi på mellanklassen är det inte ovanligt att kikarna ligger någonstans mellan 2000-5000 kronor. Budgetklassen erbjuder alternativ under 2000 kronor, medan högklass och proffsalternativ räknas från 5000 kronor eller 10.000 kronor och uppåt. I vårt bäst i test har vi dock inte valt någon kikare som ligger i proffsklassen, utan valt att fokusera på de andra prisnivåerna.

Välj en kikare med garanti

En kikare är för många en större investering där man lägger ut en hel del pengar för att hitta en kikare som är av så hög kvalitet som möjligt. Precis som med allt annat här i världen så får du vad du betalar för och kikare är inget undantag. Vi säger inte att du måste köpa den dyraste kikaren på marknaden för att vara nöjd, men det lönar sig tveklöst att inte snåla alldeles för mycket.

När du ändå är igång och faktiskt spenderar pengar på ditt stora intresse så se till att kikaren du köper kommer med en garanti. I många fall sträcker sig garantin under loppet av några år, men för de lite dyrare alternativen kan du faktiskt hitta livstidsgaranti.

Använda kikare tillsammans med glasögon

Nu, precis som förr, är det många som är i behov av att använda glasögon, men glasögon tillsammans med en kikare kan i vissa fall bli problem. Om du är glasögonbärare behöver du se till att du väljer en kikare med ett specifikt ögonavstånd. Ögonavståndet ska anpassas beroende på tjockleken på dina linser. Om man väljer en vanlig kikare och tittar genom denna med glasögon finns det risk för att avståndet mellan ögat och okularlinsen blir alldeles för långt. Det i sin tur bidrar till att du inte kommer att kunna se hela bilden.

Är du glasögonbärare måste du alltså först ta reda på hur tjocka linser det är som du har på glasögonen. Är dina linser relativt tunna brukar det gå bra att välja ögonavståndet 12-13 mm på din kikare. Glasögonlinser med en ”normal” tjocklek lämpar sig bäst för 14-15 mm i ögonavstånd medan de tjocka linserna kräver 17-20 mm.

En professionell återförsäljare, fysisk som online, ska kunna erbjuda dig bra rådgivning när du väljer ut en kikare som lämpar sig för den som bär glasögon. Börja dock som sagt med att kolla hur tjocka dina linser är.

Vanliga frågor kring bästa kikaren

Har du funderingar och frågor gällande din nya kikare eller är det så att du vill veta mer om vad man bör tänka på när man ska köpa kikare? Här nedan har vi samlat de vanligaste funderingarna när det är dags att köpa en kikare och naturligtvis har vi sett till att ha svaren på dessa.

Finns det kikare som är vattentäta?

Jakt- och friluftsutrustning såsom kikare kommer att behöva tåla både fukt, väta och kanske till och med djupt vatten. Det är då nödvändigt att kikaren kan tåla vatten, utan att den går sönder. Skulle det vara så att det fanns kikare som inte var vattentäta så skulle dessa troligtvis enbart vara prydnader. Idag är nästan alla kikare uteslutande vattentäta.

Observera att det dock inte är alla kikare som är helt vattentäta. Det är till exempel inte ovanligt att leverantörerna väljer att fylla kikaren med gas. Detta hjälper mot fukt så väl som imma, men det är skillnad på en gaskikare och en 100 % vattentät kikare. En kikare som beskrivs som vattentät klarar till och med att bada fullt ut. Jo, vi menar det! De vattentäta alternativen brukar klara av 3 meters djup och detta med bravur.

Varför blir bilden dubbel?

Det är inte helt ovanligt att man kan uppleva två stycken bilder när man tittar i kikaren. Allt du kikar på blir alltså dubbelt. I de allra flesta fall så orsakas dubbla bilder av kollimeringsproblem. Tittar du på hur kikaren ser ut så är den ju faktiskt uppbyggd med hjälp av två stycken olika teleskop. I teleskopen finns det sedan prismor som hjälper dig att förena de två bilderna till en.

De två bilderna som syns i de olika teleskopen behöver vara i synkronisation. När en synkning inte finns så blir bilderna ofokuserade, men det kan också vara så att de upplevs väldigt rörliga istället. Om detta har inträffat och du upplever den här typen av problem så är det med största sannolikhet kollimeringen som det har blivit något fel på. Du bör dock inte oroa dig. Du kan med enkelhet se till att fixa detta på egen hand. Det kan dock vara bra om du åtminstone är någorlunda händig.

När dessa bilder inte är i synkronisation blir bilderna i ofokus eller rörliga. Detta betyder att du har fel på kollimeringen. Man kan enkelt (eller det är enkelt för en del) fixa det hemma om man är händig nog.

Vi ska inte sticka under stol med att det ändå kan vara knepigt att utföra det på egen hand, men med hjälp av instruktionsvideor och guider på nätet så kan du tveklöst lyckas. Det är flera steg som du kommer behöva ta dig igenom. Bland annat uppstår ett moment där du kommer behöva justera skruvarna. Här är det mycket viktigt att du har ett bra minne och att du är noggrann. Skruvarna ska nämligen befinna sig på ett specifikt läge. Med det menar vi att de inte ska vara inskruvade hela vägen ner i botten.

Summering

Linstjocklek, prismor, ögonavstånd och objektiv. Det är mycket som du måste ha koll på när du ska köpa dig en kikare för fågelskådning, jakt eller när du bara vill titta på naturen på ett närmare håll. Många gör misstaget att inte skaffa sig kunskap om kikare innan de väljer. Kanske känns det som att alla kikare fungerar likadant och därför går det bra att välja vilken som helst, kanske en med snyggast design? Jo, även om målet med kikare är detsamma så skiljer sig kvalitet så väl som funktioner något enormt.

Vi vill underlätta för dig när du ska hitta en bra kikare och har därför försett dig med ett bäst i test för den bästa kikaren i budget-, mellan- och premiumklassen. På så sätt behöver du inte oroa dig för att du ska välja en av dålig kvalitet, utan testerna av kikarna har vi redan stått för. Nu är det bara för dig att välja en som du tycker lämpar sig för ditt ändamål och sen kan du bege dig ut i skogen. Innan du betalar och köper din kikare rekommenderar vi att du tar dig en titt på vår köpguide så väl som att du läser igenom frågor och svar. Här kommer vi till exempel att gå igenom vad du ska tänka på om du ska köpa kikare och bär glasögon till vardags. Du måste till exempel se till att du väljer en kikare med rätt ögonavstånd för den tjocklek på dina linser som du har.

Med rätt kikare i handen kommer du att ha möjlighet att uppleva djur och natur på ett helt annat sätt. Vi rekommenderar alla som är intresserade av friluftsliv att investera i en bra kikare, oavsett om du ska ha den till jakt eller till att se mer av den natur som Sverige har att erbjuda. En kikare behöver inte kosta tusentals kronor för att den ska vara bra, men vi vill poängtera att även här gäller det kända begreppet ”Du får vad du betalar för”.

Senast uppdaterad: april 27, 2022