Jaktryggsäck bäst i test 2022 – Hitta bästa ryggsäcken för jakt här!

 
1. Gunslinger II 2. X1 Europe 3. Bandit Pack
Eberlestock Gunslinger II bästa jaktryggsäcken Eberlestock X1 Europe Scandinavia Eberlestock Bandit Pack
Se priset här Se priset här Se priset här

Det finns få saker som kommer att vara lika användbara som en bra jaktryggsäck när du ska ut i skog och mark. Med en ryggsäck med dig kommer du inte bara att kunna förvara alla dina saker på ett snyggt och prydligt sätt, utan du kan också hitta ryggsäckar som har olika funktioner och egenskaper. Det finns bland annat jaktryggsäckar som har medföljande nät där du kan förvara småvilt, men det finns också ryggsäckar med integrerade stolar, så att du kan slå dig ner och vila när du har ett sittande pass eller när du har gått långa sträckor.

Att hitta en riktigt bra jaktryggsäck är i sig inte speciellt svårt, men det är viktigt att du väljer en som verkligen lämpar sig för dina behov och ditt ändamål. Väljer du fel ryggsäck kommer du att bli besviken och kanske saknar den många av de egenskaper som du verkligen behöver. Väljer du rätt, å andra sidan, så får du en utrustning som kommer att kunna bli din bästa vän!

Här nedan har vi listat några av de absolut bästa jaktryggsäckarna som du kan hitta i de olika prisklasserna. Vi börjar med att titta på den ryggsäck som blev bäst i test i vår premiumklass och går därefter vidare till mellan- och budgetklassen. De ryggsäckar som vi har valt ut kommer i olika modeller. Det betyder att vi kommer att lista allt från klassiska jaktryggsäckar till hölsterryggsäckar och stolryggsäckar. Vi vill rekommendera dig att läsa igenom vår köpguide innan du gör ditt val. I köpguiden kommer du att hitta all information du behöver för att kunna göra ett riktigt bra val.

Topp 5 bästa jaktryggsäcken 2022

1. Eberlestock Gunslinger II

Eberlestock Gunslinger II bästa jaktryggsäckenOm du är beredd att satsa på en högkvalitativ ryggsäck som ligger i den högre prisklassen är det Eberlestock Gunslinger II som vi kan rekommendera. Den här ryggsäcken är vinnaren i vår premiumklass och är en hölsterryggsäck som är mycket populär för både jägare, polis och militärstyrkan. Ryggsäcken räknas till de medelstora modellerna och har en volym på 45 liter och en total vikt på 3,70 kg.

Vill du vara säker på att kunna bära med dina vapen på ett tryggt och säkert sätt är Eberlestock Gunslinger II ett riktigt bra alternativ. Här har man nämligen valt att utrusta ryggsäcken med ett hölster som rymmer alla olika typer av vapen som du kan tänka dig. Tack vare att hölstret är så pass brett kan du till och med välja om du vill bära ditt vapen med stocken vänd nedåt.

Eberlestock Gunslinger II är den senaste versionen (G2) och har ett Intex-II-ramsystem. Det betyder att du får både externa och interna ramar som är mycket hållbara och stabila. Detta gör att du får en optimal ergonomi och att du dessutom slipper bära på en ryggsäck som väger för mycket.

Se priset här

 

2. Eberlestock X1 Europe/Scandinavia

Eberlestock X1 Europe ScandinaviaOm du inte vill betala ett allt för högt belopp för din ryggsäck, men ändå vill ha en som inte är bland de billigaste alternativen kan vi rekommendera tvåan i vårt bäst i test. På plats nummer två hittar du Eberlestock X1 Europe/Scandinavia, vilken har kommit att bli en hyllning till både Europa och hela Skandinavien. Den här ryggsäcken lämpar sig utmärkt för den som inte vill bära runt på utrustning som väger för mycket. Med sina ynka 2,50 kg är den ett bra alternativ för de allra flesta.

Trots sina ynka kilon är Eberlestock X1 Europe/Scandinavia en jaktryggsäck som kommer att rymma väldigt mycket. Volymen för ryggsäcken är 48 liter och den är också utrustad för vattenblåsa. Här får du en väska som är specifikt framtagen för jakt och som lämpar sig för studsare. Vapenhölstret rymmer dock många olika typer av vapen och du får också plats med kikarsikte om du skulle önska.

För att du inte ska hindras i din rörelsefrihet har bärselen på ryggsäcken utformats på ett mycket praktiskt sätt. För att göra väskan personlig kan du också välja mellan flera olika färger, bland annat Timber vell och Loden.

Se priset här

 

3. Eberlestock Bandit Pack

Eberlestock Bandit PackVi sänker oss lite ytterligare i prisklass och tittar närmare på en ryggsäck som har den mer klassiska utformningen av jaktryggsäckar. På tredje plats i vårt bäst i test hittar du ingen mindre än den populära och mycket uppskattade Eberlestock Bandit Pack. Den här jaktryggsäcken blir din för cirka 2000 kronor och vi kan lova att den verkligen är prisvärd som få.

Ska du ut på en heldagstur i skogen eller ska du vara borta många timmar på jakt? Då kan du känna dig trygg med en Eberlestock Bandit Pack. Jaktryggsäcken är nämligen tillverkad och designad för att säkerställa att du får med dig alla nödvändigheter på ditt äventyr. Trots den ringa storleken på 15 liter kan du fortfarande få plats med allt från kläder och mat till ammunition och andra nödvändigheter. Det är kanske inte så konstigt att Eberlestock Bandit Pack blivit en stor favorit hos friluftsmänniskor som gillar att röra på sig mycket.

Eberlestock Bandit Pack väger endast 1,05 kilo och är därför mycket smidig att bära med sig. I locket på väskan kan du hitta invändiga fack där du kan förvara saker som du behöver ha nära tillhands. Det finns också ett flertal fack på utsidan, för att säkerställa att du har så många packmöjligheter som möjligt.

Bandit pack är designad för att rymma det som krävs för en heldagstur. Tillräckligt rymlig för att svälja både ammunition, mat, extra kläder och andra nödvändigheter. En klar favorit hos den rörliga friluftsmänniskan.

Se priset här

 

4. Eberlestock Dagger Hundförarsäck

Eberlestock Dagger HundförarsäckÄr du hundförare är det viktigt att du har en ryggsäck som är bekväm och som du kan ha på dig under längre stunder utan att känna något obehag. Dagger hundförarsäck från Eberlestock är då ett riktigt praktexempel och det bästa är att den är relativt billig. Dagger är utvecklad för att vara så lätt och liten som möjligt, samtidigt som den ska vara mångsidig och ha många bra förvaringsmöjligheter.

För att du ska få stöd och support på alla de rätta ställena har Eberlestock Dagger Hundförarsäck utrustats med en uppbyggd bakdel. Det betyder att du kommer få stöd på bland annat bröstet och ryggen. Midjeremmarna kan du sedan justera så att de passar din kroppsform så bra som möjligt. Eberlestock Dagger Hundförarsäck är en smalare modell av ryggsäck som har en platt vätskebehållare på insidan. Denna vätskebehållare kan rymma upp till två liter. Skulle du vilja fästa vätskeryggsäcken på vapenväskan kan du också göra detta med hjälp av spännremmarna.

Trots sin mindre storlek är Eberlestock Dagger Hundförarsäck ett perfekt alternativ för den mångsidiga jägaren. På framsidan av väskan finns ett fäste så att du dessutom kan bära med dig ditt vapen, och detta utan att behöva ha någon form av vapenväska eller fodral. På så sätt får du händerna fria!

Se priset här

 

5. Ryggsäck Pinewood Hunting

Ryggsäck Pinewood HuntingRyggsäck Pinewood Hunting är ett riktigt bra och hållbart alternativ som lämpar sig för den som söker den bästa ryggsäcken i budgetkategorin. Den här praktiska och snygga väskan blir din för en ynka tusenlapp och vi kan garantera att den kommer att vara en trogen kamrat under många år. Här får du en jaktryggsäck som är mycket funktionell och som dessutom rymmer hela 22 liter. På baksidan av väskan har man använt sig av ett tyg i mockaimitation, vilket dessutom är helt vattenavvisande.

Med Ryggsäck Pinewood Hunting får du en jaktryggsäck som uppfyller de allra flesta behov. På framsidan och sidorna av väskan kommer du att hitta ett flertal fickor som du kan använda dig av. Här finns bland annat en ordentlig och rymlig framficka, men du hittar också ett smidigt fack där du kan förvara din termos. Jaktryggsäcken har ett ergonomiskt handtag och är designad med vadderade axelremmar för högsta komfort. Det finns även ett justerbart och avtagbart midjeband.

Något som gör att Ryggsäck Pinewood Hunting skiljer sig från våra andra produkter är att den innehåller en värmande sittdyna. Sittdynan kan du använda dig av när du vill slå dig ner och inte vill sätta dig direkt på marken, men det fungerar också som ett riktigt bra skydd för de jägare som bär sitt vapen på ryggen. Ryggsäck Pinewood Hunting är tillverkad i 100 % polyester!

Se priset här

 

Köpguide för bästa jaktryggsäcken

Innan du ska köpa dig en ny ryggsäck kan det vara skönt att ha lite kött på benen och det är precis här som vår köpguide kommer in i bilden. Med hjälp av våra produkttester kan du se till att hitta en jaktryggsäck som passar dig och din budget så bra som möjligt, men du kan också få viktig information som är avgörande för hur nöjd du kommer att bli. Marknaden erbjuder mängder med olika typer av ryggsäckar som du kan välja mellan. Vissa lämpar sig bäst för den som kommer att vandra mycket, medan andra passar bättre för den som oftast är sittande på sina pass.

Det finns en hel del saker som du bör ha i åtanke när du ska köpa en ryggsäck som är framtagen för jakt. Visst kommer priset att vara en avgörande och viktig faktor, men kostnaden bör inte vara det enda som du fokuserar på. Det finns många andra aspekter som är precis lika viktiga, om inte ännu viktigare, och i vår bäst i test-köpguide berättar vi precis vilka de är.

Hitta en ryggsäck för ditt användningsområde

Om du inte hittar en bra ryggsäck som lämpar sig för dina ändamål kommer priset inte att ha någon större betydelse. Du kan köpa den bästa och dyraste jaktryggsäcken på marknaden, men om den inte passar dig spelar det ingen roll hur många kronor du har lagt ut på den. Skulle man samla ett gäng med jägare från hela landet skulle man snabbt märka att alla är i behov av olika saker och det beror främst på att man utövar olika typer av jakt och har olika uppgifter. Om du till exempel kommer att sitta på ett längre pass under en hel natt i skogen vill du med största sannolikhet ha en jaktryggsäck som har en inbyggd stol och som rymmer alla varma kläder som du behöver ha med dig. Ska du däremot främst gå och vandra under många långa timmar behöver du en mindre ryggsäck som inte är lika besvärlig att kånka på.

Förvaring är något som också är viktigt att ha i åtanke och som spelar in när du ska välja en jaktryggsäck. Som tidigare nämnt kan det vara bra att satsa på en ryggsäck med många fickor och kanske till och med ett nät om du ska jaga fågel eller småvilt. Ryggsäckar kommer i olika storlekar och de har också varierande förvaringsmöjligheter. Vi rekommenderar att du utgår från den allra nödvändigaste förvaringen, eftersom enklare prylar och verktyg oftast får bra plats ändå.

En ryggsäck med en stol kan vara mycket användbar om du kommer att behöva en torr och bekväm viloplats. Just jaktryggsäckar med stolar eller pallar har blivit otroligt populära, just för att de är så användbara. Om du däremot främst jagar från ett jakttorn har du egentligen inte någon större användning för stolen och det blir istället bara en extratyngd för dig att bära på. Fundera alltså på vilket ditt användningsområde kommer att vara.

En jaktryggsäck i rätt storlek

Vi förstår att det kan vara lockande att välja en ryggsäck som är nätt och enkel att bära på, men vi förstår också att det kan vara lockande att välja en riktigt stor. Vilken storlek som din jaktryggsäck bör ha beror på hur mycket du vill att den ska kunna förvara och återigen, vad du planerar att använda den till. Om du väljer att köpa en ryggsäck som är större i storleken kommer du förvisso att kunna få plats med alla de saker som du vill ha med dig, men du kommer också att få en produkt som blir svårare att hantera på ett diskret sätt när du befinner dig ute i skogen.

Väljer du en mindre jaktryggsäck behöver du sällan oroa dig för att den ska bli otymplig eller vara i vägen för din rörelsefrihet, men det är inte helt säkert att den kommer att ha tillräckligt mycket volym för att du ska kunna ha med dig all din utrustning. Om du har möjlighet, och en tillräckligt stor budget, kan det vara en god idé att välja både ett mindre och ett större alternativ. På så vis kan du själv välja när vilken av ryggsäckarna kommer att lämpa sig bäst.

Glöm inte bort vikten av vikten

Det är inte helt ovanligt att man har koll på förvaringsfickor, bärsystem, ergonomi och hölster när man ska köpa den bästa jaktryggsäcken. Dock är det inte lika vanligt att ha samma koll på vikten. Det är lätt hänt att man glömmer bort att jaktryggsäckar faktiskt kan väga en hel del och det är viktigt att du väljer en ryggsäck som du faktiskt kommer orka bära.

Vikten är kanske lite extra viktig att tänka på om du som jägare ska promenera mycket eller väldigt långa sträckor. Om du har en ryggsäck som väger mer kommer du kanske inte orka gå lika långt som innan och du kommer troligtvis inte heller att kunna hålla samma takt. Innan du gör ett köp är det därför mycket viktigt att du tittar på hur mycket ryggsäcken väger. Det kan låta enkelt med en ryggsäck på fem kilo, men vad händer när du också har den fullpackad med alla saker och vapen? Se därför till att du försöker utgå från den totala vikten som du kommer behöva bära på.

Den bekvämaste jaktryggsäcken

Om det är något som du verkligen inte får tumma på när det kommer till din nya jaktryggsäck så är det bekvämligheten. Det kanske är svårt att föreställa sig nu, men sanningen är att du kommer bli mycket irriterad och på dåligt humör om du ska släpa runt på en ryggsäck som är obekväm eller som orsakar smärta i axlar och rygg. Det här är ett väldigt vanligt problem hos jägare som väljer de allra billigaste modellerna eller som köper jaktryggsäckar från de lågpriskedjor som finns runt om i landet. Visst fungerar dessa förvisso till förvaring, men de har sällan något bärsystem eller är ergonomiskt utformade, något som är mycket viktigt att de faktiskt är.

Oavsett om du kommer att bära på ryggsäcken en liten stund eller under ett längre pass rekommenderar vi att du väljer en som är så anpassad till jakt och ergonomisk som möjligt. Är det en tyngre ryggsäck är det nästa ett måste att ha ett bra bärsystem, som t.ex. ett höftbälte. Visste du till exempel att ett väldesignat bärsystem kan få ryggsäcken att kännas flera kilo lättare än vad den faktiskt är. Är du äldre är det extra viktigt att du tar hand om din rygg och därför bör man inte tumma på detta.

Måste man ha en jaktryggsäck med stol?

När det kommer till jakt så finns det egentligen inga måsten. Visst kommer du att behöva ha ett vapen för att kunna jaga, men det finns ingen som säger att du måste ha ett gevär, en hagelbössa eller en kniv. Majoriteten av alla jägare väljer dock den utrustning som kommer att göra jakten så rolig och enkel som möjligt. Man väljer således produkter som lämpar sig till användningsområdet.

Detsamma gäller när du ska välja en ryggsäck. Det finns otroligt många fördelar med att ha en ryggsäck med en inbyggd stol, men det är absolut inte ett måste. Om du inte har något behov av stolen finns det ingen anledning för dig att bära runt på den, till skillnad från den som behöver sitta med jämna mellanrum. Känner du dig osäker på om du är i behov av en jaktryggsäck med en stol eller inte kan vi rekommendera de modeller som har avtagbara alternativ. Det betyder att du själv kan bestämma om du vill ha med dig stolen ut eller inte. Det här är ett riktigt bra alternativ för alla jägare som sysslar med olika typer av jakt och som vill kunna variera sig så mycket som möjligt.

Vad kostar en jaktryggsäck?

Det faller sig naturligt att vilja veta hur mycket en jaktryggsäck kommer att kosta innan man gör ett inköp. Att handla in all jaktutrustning innebär stora utgifter för de allra flesta och då kan man vilja försöka hitta sätt att spara in på dessa. Att spara in pengar på sin jaktryggsäck är dock inte alltid det bästa alternativet. Man behöver inte välja den dyraste på marknaden, men vi avråder också från de allra billigaste alternativen, eftersom dessa sällan är ergonomiskt utformade och inte heller tillverkade i samma högkvalitativa material.

Att säga hur mycket en jaktryggsäck kommer att kosta är som att fråga ”hur långt är ett snöre?”. Det finns nämligen inget fast pris, utan priset varierar och beror på ett flertal olika faktorer. Till att börja med kommer tillverkaren bakom ryggsäcken att ha en stor betydelse. Väljer du en populär och välkänd tillverkare av jaktutrustning kommer du att behöva betala mer. Dessa jaktryggsäckar är oftast tillverkade i mycket högkvalitativa material och har många olika funktioner. Tyvärr kan du dock behöva betala även för själva märket i sig, vilket egentligen är att kasta pengar i sjön.

Det finns naturligtvis fler faktorer än tillverkaren som kommer att vara avgörande för priset. Hur stor ryggsäcken är har betydelse, men även valet av material, funktioner och egenskaper kommer vara avgörande. Om vi var tvungna att ge ett ungefärligt pris skulle vi säga att en jaktryggsäck av bra kvalitet kostar allt från 1000 till 6000 kronor. Det är ett väldigt stort spann, vi vet, men det är egentligen precis så varierande som prisklasserna faktiskt är. I vårt bäst i test för bästa jaktryggsäcken har vi försökt att ta med så många olika modeller i så många olika prisklasser som möjligt.

Vilken jaktryggsäck är den bästa?

Att säga vilken jaktryggsäck som är den bästa är precis lika svårt som att säga vad en jaktryggsäck kommer att kosta. Orsaken till detta är helt enkelt för att det inte finns något direkt svar. Vilken jaktryggsäck som kommer att vara bäst beror helt enkelt på hur noggrann du är när du ska välja. Här är det dina behov som kommer att styra vilken modell och vilken ryggsäck som kommer att vara det bästa alternativet för just dig. Är du i behov av en stolryggsäck, en hölsterryggsäck eller är det en klassisk jaktryggsäck som du behöver? Ja, den frågan kan bara du själv besvara.

Vi vill däremot säga att vi tycker att den bästa jaktryggsäcken är en ryggsäck som rymmer allt som du vill ha med dig och som är bekväm att bära. Just bekvämlighet är väldigt viktigt att inte glömma bort när man ska se till att produkten fyller alla sina funktioner, men sanningen är att det blir otroligt jobbigt att bära runt på en väska som gör ont, skapar smärta eller skaver. Väljer du att handla via internet kan det naturligtvis vara svårt att testa väskan innan du betalar för den. Har du möjlighet bör du testa olika modeller innan och sedan göra din beställning i efterhand.

Välja material

När du ska köpa en jaktryggsäck är materialet av stor betydelse. Till att börja med är det naturligtvis viktigt att du ser till att ryggsäckens material är tåligt och hållbart. Du kommer att vistas mycket i skogen och det blir en hel del slit och släng. Du kommer med största sannolikhet att även sätta ner den på marken många gånger och du kommer även fastna i diverse pinnar och grenar. Om ryggsäcken är i ett sämre material kommer det inte ta lång tid innan den börjar att ge vika och kanske river du till och med upp några hål. Inget att rekommendera, med andra ord!

Vi rekommenderar att du läser på om de olika materialen innan du gör ditt val. På så sätt får du en mer korrekt bild av produkten än endast den produktbeskrivning som finns. Vem som helst kan egentligen säga att en vara är tålig, men vilket material som har använts kommer att avslöja hållbarheten direkt.

Många jägare föredrar också att välja jaktryggsäckar som är tillverkade i ett vattentåligt material. Här finns det olika alternativ att välja mellan. Antingen kan du välja en jaktryggsäck som är vattenresistent, vilket betyder att den kan stå emot väta till en viss del. Sedan finns det också de ryggsäckar som är tillverkade i ett helt vattentåligt material, vilket betyder att de kan stå emot fukt och vatten helt och hållet. Om du ofta jagar på kusten eller under säsonger då det ofta är mycket regn är det sistnämnda det bästa alternativet. Det är inte kul att behöva byta om till varma kläder och inse att alla är fuktiga, kalla och våta. En ryggsäck som inte tål vatten är heller inte bra om du förvarar dina vapen i den. Det finns risk att fukten kan orsaka rost på till exempel din jaktkniv.

Handla online eller i butik – vad är bäst?

Tack vare dagens moderna teknik behöver man inte längre bege sig av till en fysisk butik för att kunna handla sin jaktutrustning. Sanningen är att du inte ens behöver lämna ditt eget hem och kan beställa hem din jaktryggsäck när du sitter på bussen, på lunchrasten på arbetet eller när du ligger i badet och slappnar av. En vanlig fundering är om det är bäst att köpa sin jaktryggsäck online eller om det är en fysisk butik som man ska besöka och vi kan säga att det finns för- och nackdelar med båda alternativen.

Fördelen med att handla på nätet är att du kommer få tillgång till det allra största utbudet. Här behöver du inte begränsa dig till de butiker som finns i ditt närområde, utan du kan till och med handla jaktutrustning från andra länder om du så skulle önska. Här har du också möjlighet att läsa recensioner och omdömen för att hitta de bästa jaktryggsäckarna, samtidigt som du kan jämföra priser för att hålla kostnaderna nere. En annan fördel är naturligtvis att du inte behöver gå någonstans. Du kan göra hela shoppingen hemifrån och dessutom få dina produkter levererade till dörren eller till närmaste postombud.

Nackdelen med att handla online är att du inte har möjlighet att titta, känna och testa din ryggsäck innan du betalar för den och är du missnöjd kan det vara knepigt att skicka tillbaka. Detta är en fördel som du får när du väljer att handla i en fysisk butik. Här kan du känna hur ryggsäcken känns, hur slitstarkt materialet är och du kan också prova att bära runt den på ryggen för att se att den är både bekväm och ergonomisk. Nackdelen med att handla i en fysisk butik är att du blir begränsad till det utbud som butiken har. Du måste också åka runt till olika butiker om det skulle vara så att du inte hittar någon som du är nöjd med eller om du vill kunna jämföra priser.

Frågar du oss rekommenderar vi att göra en kombination av båda ovanstående alternativ. Med det menar vi att du bör besöka en fysisk butik för att verkligen testa alla de modeller som du är intresserad av. När du sedan har hittat en jaktryggsäck som passar för dina behov går du hem och beställer den över internet. På så vis får du det absolut bästa från båda världar. Du får först en chans att känna och titta på ryggsäcken i det verkliga livet, samtidigt som du får ta del av lägre priser och möjlighet att jämföra.

Kan man använda sig av en vanlig ryggsäck istället?

Det finns ingen regel som säger att du måste ha en specifik jaktryggsäck för att kunna bege dig ut på jakt, men visst kommer det att underlätta en hel del. En vanlig fråga är om man inte kan använda sig av en helt vanlig ryggsäck istället? Visst är det fullt möjligt, men kom ihåg att vanliga ryggsäckar är anpassade för en enklare form av förvaring och är även tänkta att du bara ska bära dem under en kortare tid.

En jaktryggsäck, å andra sidan, är specifikt framtagen för jakt och därför kommer du också att få fler funktioner och fördelar som lämpar sig för ändamålet. Bland annat kommer du att kunna hitta bra och smidiga fack för till exempel vapen, men också andra förvaringsfickor för att säkerställa att du får med dig all utrustning som du behöver för att kunna bedriva jakten på ett bra och effektivt sätt.

Syftet med en jaktryggsäck är att säkerställa att du kan få plats med riktigt mycket saker, samtidigt som den ska vara ergonomisk och bekväm att ha på ryggen. Det är inte ovanligt att dessa ryggsäckar också har unika och smidiga funktioner, som bland annat kan innebära att du hittar smarta fickor eller utfällbara stolar. En jaktryggsäck är dessutom ofta tillverkad i ett material som är mycket tyst. Med det menar vi att det inte kommer att låta något när du pysslar med den, för att minska risken för att djur kommer upptäcka dig – något som kommer att försvåra jakten.

Summering

I vårt bäst i test för bästa jaktryggsäcken kommer du att hitta all information som du behöver för att göra ett bra val. Vi har plockat ut de bästa alternativen i alla prisklasser och dykt ner på djupet för att säkerställa att de är riktigt bra alternativ. Med en ordentlig och hållbar jaktryggsäck kommer dina jaktpass i skogen att bli betydligt mer bekväma och du ökar också chansen till ett lyckat jaktresultat!

Senast uppdaterad: december 9, 2020