Jaktradio bäst i test 2022 – den bästa jaktradion

 
1. Lafayette DC-31 2. Zodiac Team Pro 3. Icom Prohunt Basic 2
Lafayette DC-31 Bästa Jaktradio Zodiac Team Pro Icom Prohunt Basic 2
Se priset här Se priset här Se priset här

Är du intresserad av jakt? Då är du kanske även intresserad av att jaga tillsammans med andra som delar ditt intresse? I dessa situationer är det nödvändigt att ha tillgång till en bra jaktradio. Jaktradion hjälper dig inte bara att få en jakt som faktiskt fungerar, utan radion är också till stor hjälp när det kommer till din och jaktlagets säkerhet.

Den som önskar kan använda sig av en jaktradio under hela jakten, men det vanligaste är att man skickar meddelanden till varandra i början av jakten och när det är dags att avsluta. Många menar att den här typen av jaktprodukt är ett oumbärligt alternativ för den som jagar tillsammans med en hundförare. Så fort hunden har fått upp ett drev kan ett meddelande skickas.

Vad är det då man ska tänka på när man ska köpa en jaktradio och vilken är den bästa jaktradion på marknaden? Ja, det är en rätt svår fråga. Det finns produkter i alla möjliga prisnivåer och kvaliteter. Det som är gemensamt för de flesta är dock funktionerna. En jaktradio, även från olika tillverkare, kommer inte med så stor variation. Du kommer istället få titta på vissa aspekter. Vår köpguide hjälper dig på vägen att hitta den bästa jaktradion för dig.

Ska du köpa din allra första jaktradio eller behöver du en ny då den gamla inte riktigt uppfyller dina behov längre? Oavsett om du har kunskap om jaktradior sedan innan eller inte så kan det vara svårt att veta vad det är för radio som du bör välja och vad som kommer att vara det bästa alternativet för dig. Oroa dig inte! Vi har satt ihop ett stort test där vi har gått igenom ett flertal produkter från olika tillverkare och plockat ut de allra bästa godbitarna. Vi vet således vilka jaktradior som är de bästa alternativen just nu och i olika prisklasser.

Att välja ut jaktradior till ett bäst i test är inte heller det enklaste vill vi lova. Det vi har valt att titta på är funktion, men även kvalitet och användarvänlighet. Om du inte har använt dig av en jaktradio tidigare kan det vara svårt att förstå hur viktigt verktyg det kommer att bli. Ett vanligt misstag är att man tror att radion bara ska användas för att meddela sin position eller för att man ska kunna skicka information om jakten till varandra. Visst är jaktradion utmärkt till detta, men den kan också komma att rädda livet på dig om du skulle råka befinna dig i ett hotfullt läge och behöver hjälp.

Här nedan kommer du att få läsa om fyra stycken jaktradior i olika prisklasser för alla olika typer av plånböcker. Vi har varit noga med att välja bra och högkvalitativa produkter, även till budget-alternativet.

Topp 4 bästa jaktradio 2022

1. Lafayette DC-31

Lafayette DC-31 Bästa JaktradioDet finns många riktigt bra leverantörer av högkvalitativa jaktradior på marknaden. Tittar man dock på den svenska marknaden så är det utan tvekan leverantören Lafayette som ligger i framkant. Deras produkter anses vara några av de bästa och med det här kompletta setet får du med allt som du behöver för att göra jakten roligare, enklare såväl som tryggare för dig och dina jaktvänner. Lafayette lägger ett mycket stort fokus på att skapa de bästa produkter för alla olika förhållanden och naturligtvis så tar de hänsyn till de krav som ställs på jaktmarkerna i Norden.

DC-31/155 MHz Smart Combi Set Bluetooth är ett lite dyrare set där du får med alla produkter som du behöver för att komma igång med din jaktradio. Du får med själva radion, men du får även med många olika tillbehör som passar utmärkt när du jagar i olika frekvenser, t.ex. 155 MHz såväl som 31 MHz. Radion har inbyggd Bluetooth och kommer med en laddare så att du kan se till att alltid vara på topp på jakten.

Om DC-31/155 MHz Smart Combi Set Bluetooth har den snyggaste designen på marknaden kan man dock diskutera. Den ena jaktradion kommer med en gul markering kring displayen och den andra med en blå. Design är dock inte speciellt viktigt när det kommer till radior. Det som vi däremot kan se som ett plus är att de är nätta i storlek och därmed enkla att bära med sig.

fördelar

 • Komplett set med allt du behöver
 • Två stycken jaktradior med tydliga markeringar som skiljer de åt
 • Öronsnäcka och laddare medföljer
 • Bluetooth funktion
 • Snygg och praktisk väska för förvaring

Se priset här

2. Zodiac Team Pro

Zodiac Team ProVill du ha en av de bästa jaktradiorna på marknaden och dessutom vara säker på att du inte behöver tumma på pris eller kvalitet? Då kan Zodiacs Team Pro Waterproof Limited Edition 31 MHz vara något för dig. Zodiac är en tillverkare som under många år har varit mycket uppskattad och populär. Leverantören har funnits på marknaden sedan 1963 och fokus ligger på svensk design såväl som hög kvalitet från början till slut.

Med Team Pro Waterproof Limited Edition 31 MHz kan du vara säker på att du får en jaktradio som kommer att stå pall för alla olika situationer. Med tanke på väderförhållandena i Sverige så har man sett till att göra jaktradion helt vattentät och den har dessutom en mycket längre räckvidd än många andra alternativ. Vi ser även att Zodiac har sett till att förse jaktradion med ordentliga och tydliga knappar i det större formatet, för att på så sätt göra det enklare för dig att hantera den. Ljudet är oklanderligt oavsett hur vädret i skogen ser ut och den upplysta displayen är ännu en funktion som gör jaktradion användarvänligare än många.

För att radion ska kunna användas av så många som möjligt så har Zodiac sett till att du kan ställa in radion på olika språk. Du kan välja att ha den på engelska och svenska, såväl som finska och norska. Med i din beställning får du även med ett 2200 mAh batteri, en antenn, öronmussla, 12V kabel såväl som en bordsladdare.

Välj språk mellan svenska, engelska, norska eller finska.

fördelar

 • IP-klassat IP67
 • Vattentät
 • Kristallklart ljud oavsett väder och vind
 • Upplyst display och stora knappar
 • Flera tillbehör medföljer
 • Möjlighet att välja mellan flera språk

Se priset här

3. Icom Prohunt Basic 2

Icom Prohunt Basic 2Det finns många tillverkare därute som menar att en radio för friluftsaktiviteter kommer att lämpa sig lika bra för jägaren, men vi håller inte med. I vår lista över bästa jaktradior har vi därför valt att ha med denna unika modell som inte bara har en snygg design, utan som även är helt och specifikt framtagen för skyttar såväl som jägare.

Jaktradion är utrustad med många olika funktioner för att förenkla jakten så mycket som möjligt. Du kommer bland annat kunna volymreglera väldigt enkelt, såväl som att du snabbt kan motverka avstängning av ljudet på ett alldeles för abrupt sätt. Den här jaktradion har dessutom en drifttid på cirka 600 timmar.

Det kan regna mycket i skog och mark och här är också platsen för mest väta och fukt. Det betyder att du kommer vara i behov av en jaktradio som är vattentät. Naturligtvis är ProHunt Basic 2 helt vattentät, vilket gör att du kan känna dig trygg med att den inte ger vika för även det kraftigaste skyfall.

Den moderna tekniken som har använts för att skapa denna jaktradio kommer att komma till stor användning för dig som jägare. Låt därför inte storleken lura dig. Här får du en radio där du har tillgång till alla de funktioner och kanaler som du kommer att vara i behov av och som du kommer att önska dig av en jaktradio i nutid. Du kan dessutom hitta funktioner som du tidigare aldrig stött på, t.ex. talförvrängning såväl som ljudförstärkning.

fördelar

 • Nätt radio på endast 240 g. Detta inkluderar även antenn och batteri
 • Helt vattentät
 • Erbjuder unika funktioner så som talförvrängningar
 • Drifttid på upp till 600 timmar
 • Helgjutet aluminiumchassi
 • Ställbar batterisparfunktion

Se priset här

4. Hunter F3 140/155

Hunter F3Vi kan inte säga att Hunter F3 140/155 är den absolut snyggaste jaktradion när det kommer till bästa design, men som vi tidigare nämnt bör man fokusera på funktioner och egenskaper. Design ska alltså vara det sista du tänker på, även om vikt och storlek är en aspekt som kan vara av vikt.

F3 från Hunter är ett utmärkt val för den som vill ha en så enkel jaktradio som möjligt, men där man ändå har valt att använda den senaste tekniken för att kunna säkerställa en hög kvalitet. Här får du en jaktradio som mycket väl kan vara det bästa alternativet för den som söker efter enkelheten själv. Den är lättmanövrerad som få och har dessutom en lång och bra drifttid. Orkar du inte pilla och pyssla? Ingen fara! Den här radion har redan standardinställningar förinställda. Du behöver alltså bara sätta igång den och börja använda dig av den direkt.

Det kan till synes se ut som att den här jaktradion inte har någon display, men så är inte fallet. Sanningen är att Hunter har valt att dölja displayen, och detta till din fördel när du jagar. Displayen kommer enbart att lysa upp när du tar emot eller sänder information, alternativt när kanalvreden vrids eller om du trycker in någon knapp.

fördelar

 • Vattentät jaktradio
 • Dold display
 • Lång drifttid och batterispararfunktion
 • Nätadapter och laddkopp medföljer
 • Bältesclips inkluderas
 • Kompatibel med alla tillbehör i Hunters OS-serie

Se priset här

Köpguide för jaktradio

Majoriteten av alla människor har sett en walkie-talkie. Du vet den där ”telefonen” som du brukade leka med när du var barn. Du och kompisen lekte soldater, smög på grannens hund eller kanske anropade varandra när ”fienden” närmade sig trädkojan ni hade byggt.

En jaktradio kan på många sätt jämföras med just en walike-talkie, men naturligtvis med några skillnader. En jaktradio är, precis som walkie-talkien, en kommunikationsradio, men skillnaden i kvalitet är obeskrivlig. En jaktradio håller en avsevärt bättre kvalitet och speciellt om du väljer den bästa jaktradion på marknaden.

Därför är en jaktradio ett bra verktyg

Det finns flera tillfällen där en jaktradio kan komma till stor användning. I första rummet så används produkten av jägare som behöver ha en snabb, trygg och säker produkt som kan hjälpa till att sköta kommunikationen mellan parterna i ditt jakt-team. Jaktradion kan dock även användas i samband med skogsbruk eller t.ex. för den som gillar friluftsliv.

Fördelarna är helt klart många, men en av de största är att du inte behöver ha internet eller tillgång till ett abonnemang för att du ska kunna ringa till andra jaktkompisar. Hade du använt dig av en mobiltelefon hade ett abonnemang varit oundvikligt och som de flesta vet så fungerar abonnemang inte alltid ypperligt i de djupa skogarna.

Du är säkerligen redan medveten om att det finns, precis som när det kommer till andra typer av jaktprodukter, ett stort utbud av jaktradior. Du kommer att hitta olika designer, funktioner, egenskaper och radior från olika tillverkare. Vi vet att det inte är en enkel uppgift att hitta en radio som man är 100 % nöjd med.

Alla kommer de med sina olika specialiteter och därför rekommenderar vi att du börjar med att fundera på vad du ska använda din radio till och varför du känner att du är i behov av en, oavsett om det är budget eller den bästa jaktradion på marknaden.

Jaktradion – ett verktyg som passar alla som ska jaga

Är en jaktradio någonting som alla jägare behöver? Vi kan inte säga att det är ett måste, men det kommer med största sannolikhet att underlätta väldigt mycket under din jakt. Det gäller inte bara för dig, utan hela ditt jaktlag kommer att ha användning för en jaktradio.

Är du en av dem som tänker att en jaktradio bara ska användas för att skicka meddelanden så bör du tänka om direkt. Det finns så många olika situationer som kan uppstå där din jaktradio kan komma att rädda livet på dig. När du jagar kan du hamnar i ett hotfullt eller i ett mycket trångt läge. Du behöver då ha en kommunikationsradio som du vet är tillförlitlig så att du snabbt kan kalla på hjälp.

Hade du här behövt använda dig av din mobiltelefon är risken stor att du inte har någon mottagning där du befinner dig, vilket i sin tur betyder att du skulle utelämnas helt och hållet till den situation som du hamnat i – helt på egen hand.

Jaktradions frekvenser – Så fungerar det

Det är många saker som kan vara bra att skapa sig kunskap om innan du bestämmer dig för att köpa en jaktradio. Bland annat så kommer du att behöva ha koll på vad det är för frekvens som din uttänkta jaktradio behöver ligga på. Det finns produkter som klarar av flera frekvenser samtidigt, såväl som att det finns radior där du endast använder dig av en frekvens, vilket också är det vanligaste.

För att en jaktradio ska kunna fungera som den är byggd för att göra så måste din radio ligga på precis samma frekvens som de som du önskar kommunicera med. Det betyder att alla i ditt jaktteam således måste vara uppkopplade på samma frekvens för att ni ska nå fram till varandra. I Sverige brukar man säga att området för frekvenser, även kallat frekvensområdet, är cirka 69MHz.

Det finns sammanlagt 26 stycken olika kanaler som man har valt ut för arbetsförbindelser såväl som fritidsverksamheter. 21 av dessa kanaler riktar sig till jägare på jakt. Sverige har, utöver dessa ovanstående, även ett fritt frekvensområde på 31 MHz och 155 MHz.

Våga ställa krav inför ditt köp

En jaktradio kan komma att bli ditt allra viktigaste redskap när du beger dig ut på jakt och därför rekommenderar vi att du väljer noga innan du betalar för din radio. Du måste våga ställa krav på butiken, såväl som tillverkaren eller e-handelsbutiken. Vilka krav som du kan ställa beror naturligtvis på hur du väljer att köpa din radio, t.ex. i fysisk butik eller online.

Att ställa krav på tillverkaren är naturligtvis svårt. Här handlar det om att du själv måste skaffa dig så mycket kunskap att du vet vad det är som du söker i en jaktradio och vad som är viktigt för dig. Sen ska du bara hitta en modell som erbjuder dig detta.

Vi rekommenderar att du testar din jaktradio innan du betalar för den, alternativt innan du beger dig ut i skog och mark. Om radion inte lever upp till dina förväntningar har du möjlighet att lämna tillbaka den och byta till ett annat alternativ.

Så hur ska man då göra för att testa radion? Ett test är ganska så enkelt. Ta med dig en kompis, eller flera, ut på promenad och dela sedan upp er. Testa hur jaktradion fungerar på kortare avstånd såväl som på väldigt långa. Det bästa är om du har möjlighet att testa radion under flera olika väderförhållanden.

På så sätt ser du hur bra din jaktradio kan prestera även under tuffare vind och regn, snö eller minusgrader. Testet är i sig väldigt enkelt att genomföra, men visst krävs det en hel del planering för att lyckas. Det är inte som att testa en tröja, där du bara behöver dig själv och en spegel för att avgöra om den passar eller inte.

Vanliga frågor kring jaktradio

Att välja jaktradio kan låta som en enkel uppgift, men det är inte alltid så lätt som man kan tro. Utbudet är stort och tillverkarna allt fler. Har du köpt en jaktradio tidigare har du säkerligen redan koll på en hel del.

Du kanske redan vet vad det är som du önskar från din nya jaktradio som din gamla inte kunde bistå med. För novisen kan det dock vara svårare. Man har kanske inte någon tidigare erfarenhet eller kunskap om den bästa jaktradion. Här hittar du de vanligaste frågorna och naturligtvis även svaren på dessa.

Vilka egenskaper ska man ha i åtanke när man väljer jaktradio?

Det finns flera saker som kan vara bra att tänka på när du ska välja jaktradio. Valet kan styras mycket av hur förhållandena ser ut, men hur ofta du jagar är också av betydelse.

Sen har vi naturligtvis aspekten om hur du planerar att använda dig av din väska och hur ofta du kommer att ha med dig den. Är det så att du planerar att använda din jaktradio endast under jakt-tillfällena eller vill du kunna använda den i andra situationer också? Om du vill ha en jaktradio som fungerar i flera olika situationer så kan det vara bra att satsa på ett mer konventionellt alternativ av väska.

Ska du däremot använda dig av jaktradion till just jakt, vilket är det vanligaste, så behöver du se till att du har en bra ryggsäck som inte bara tillfredsställer de behov du har, utan som även kan hantera flera olika situationer som kan uppstå i samband med jakt.

Är en jaktradio ett måste?

Det finns ingen som kan säga att du måste ha det ena eller det andra, om vi ska vara ärliga. Men med hjälp av den bästa jaktradion kan du se till att kunna kommunicera bättre med din jaktkompis, även om ni så skulle befinna er många mil ifrån varandra.

Befinner du dig ute i skog och mark är risken också stor att du inte kommer att ha något bra nät på mobilen, vilket gör den oduglig i sådana situationer. Du bör alltså inte förlita dig på mobilen, medan jaktradion faktiskt är ett säkert kort. Vi rekommenderar därför att du satsar på en bra kommunikationsradio för att vara på den säkra sidan och för att göra jakten smidigare såväl som bättre.

Hur fungerar en jaktradio?

Man kan gå in hur djupt som helst på hur en jaktradio fungerar, men vi väljer den lite enklare versionen för att det ska vara lättare att hänga med i svängarna. Enkelt förklarat kan man säga att en jaktradio fungerar när du och din partner ställer in era radior på precis samma radiofrekvens. Det är då ni kommer att kunna kommunicera med varandra. När man tittar på de jaktradior som finns idag så är det vanligast att produkterna fokuserar på ett specifikt område (frekvensområde).

Det finns jaktradios som stöder lägre så väl som högre radiofrekvenser. Väljer du en som kan stödja lägre frekvenser så får du också en längre räckvidd som fungerar utmärkt när du befinner dig i tät skog eller i mycket svår terräng. Väljer du däremot en jaktradio med stöd för en högre frekvens så får du istället en högre räckvidd, samtidigt som du har möjlighet att använda dig av en kortare antenn. Det finns således för- och nackdelar med båda alternativen. Vilken du väljer beror på hur din jakt brukar se ut.

Summering

Visst hade det kanske varit bekvämt om det bara fanns en enda typ av jaktradio där ute på marknaden som hade alla funktioner som man hade kunnat önska. Även om det låter som en lockande tanke så hade det troligtvis inte varit lika bra i praktiken. Om en jaktradio ska ha alla funktioner som finns tillgängliga hade den blivit svår att manövrera och det hade tagit för lång tid för dig att hitta mellan alla de knappar och funktioner som radion då hade behövt vara försedd med.

Vi vet att det inte är den allra lättaste uppgiften att kunna hitta en bra jaktradio, men vi är säkra på att vår köpguide såväl som vår sektion för frågor och svar kommer att göra det mycket enklare för dig. Fördelen med köpguiden är att du här kan hitta viktig information om vad det är som du bör tänka på när du ska skaffa dig en jaktradio, samtidigt som du får tips och råd gällande frekvenser och hur du ställer krav på din e-butik eller fysiska affär.

När det kommer till fördelar så har jaktradion många. Inte nog med att du på ett tryggt och säkert sätt kan kommunicera med dina team-spelare när ni befinner er ute på jakt, du kommer även att kunna hantera många andra situationer där det är viktigt att du kan kommunicera smärtfritt, utan att behöva använda dig av ett abonnemang eller leta efter nät i mobiltelefonen. Modellerna är många och funktionerna likaså. Det betyder att vi är säkra på att det finns en jaktradio där ute som kommer att passa dig som handen i handsken.

En vanlig fundering är om man bör köpa sin jaktradio på nätet eller i en fysisk butik. Vi rekommenderar båda alternativen kombinerat. Med det menar vi att du bör besöka en fysisk butik om möjligt för att titta på de olika modellerna och även fråga om du har möjlighet att testa funktioner och ljud.

Detta är något som butiksmedarbetaren förhoppningsvis kan hjälpa dig med, annars kan du alltid luta dig mot ångerrätten om du inte skulle vara nöjd med ditt köp. Efter att du har haft möjlighet att testa på den bästa jaktradion i butiken så beger du dig hem och sätter på datorn. Du kommer nämligen, med största sannolikhet, att hitta samma produkt till ett mycket billigare pris.

Ett sista tips på vägen! Priset är viktigt, men säkerhet och funktioner viktigare! Stirra dig därför inte blind på varje enstaka krona, utan titta även på vad du får med i kostnaden.

Senast uppdaterad: maj 1, 2020