Jaktbyxor bäst i test 2022 – Hitta de bästa jaktbyxorna

 
1. Byxa 2. Pinewood 3. Harkila
Byxa Chevalier Paclite Retriever Pant Pinewood Wolf Lite-Camou Men's Pro Hunter Dog Keeper Trousers
Se priset här Se priset här Se priset här

Oavsett om du är jägare eller om du bara trivs med att vara ute i naturen kommer du antagligen ganska snart att märka hur viktigt det är med bra kläder. Ett par bra byxor klarar du dig inte utan om du ska vara med i skogen under en hel dag. Om du inte vet att jakt är något du vill hålla på med kan vanliga bekväma byxor fungera till en början, men det kan vara bra att känna till att det också finns jaktbyxor bäst i test i budgetklass som klarar sig riktigt bra. Bara för att det är en jaktbyxa finns det inte heller något som säger att du inte kan använda den när du promenerar eller kanske när du arbetar i trädgården.

Med ett par jaktbyxor bäst i test behöver du varken tänka på att svettas, frysa eller på att bli blöt. Moderna plagg kan hantera alla de här sakerna. Skogarna i Sverige eller i Norden överlag är utmanande både sett till klimat och terräng. Det krävs alltså en hel del av jaktbyxor bäst i test för att de ska klara utmaningarna.

När det gäller jaktbyxor bäst i test finns de i flera olika material och modeller. De finns också i många storlekar. I Sverige är det också vanligt med byxor som har extra skydd mot stickskador orsakade av vildsvinsbetar. De här byxorna tenderar att vara lite dyrare men den dagen något sker är det väl investerade pengar.

Under en jaktdag är det inte roligt att sitta blöt och kall in på bara skinnet. På sommaren är det inte heller speciellt praktiskt att sitta sjöblöt av svett. Läs vårt test för att få reda på mer om de olika jaktbyxorna bäst i test vi har provat. På så vis kan du få en bättre bild av vad som passar dig och din ekonomi när du letar efter jaktbyxor som är bäst i test.

I vårt test av jaktbyxor bäst i test har vi provat flera olika modeller och varianter av byxor. Som jägare är det sista man vill att sitta och frysa. Att klä sig varmt och torrt har varit jägares motto under flera års tid. Kläderna ska dessutom vara sköna att bära och det skadar inte om de är rymliga så att man vid behov kan få plats med ett underställ under. Byxorna som bärs ska också vara lätta att röra sig i och man behöver både kunna sitta, ligga, stå på knä och gå långt i dem. Även om du inte har flera tusen kronor att lägga på jaktkläder finns det jaktbyxor i vårt test som passar även din plånbok. Vi har dessutom med ett par olika plagg som passar utmärkt för dig som är hundförare, eller för den jägare som rör sig mycket i skog och mark.

Vi har testat sju olika jaktbyxor där vi sett ut ett par favoriter. För dig som är hundförare är Swedteam Protection Green Byxa den absoluta favoriten. Den byxan ger ett bra skydd och den håller dessutom både för långa jaktdagar, promenader och som jägare håller du dig torr och varm. Den extra ventilationen gör också att du även under långa sommardagar kan vara ut länge i skogen.

Om du vill satsa på ett par byxor i premiumklassen kan Norrøna Recon Gore-Tex Pro Pants Unisex verkligen rekommenderas. Här finns allt du som jägare kan behöva och dessutom är byxan otroligt bekväm.

I budgetklassen är det jämnt men Pinewood Wolf Lite-Camou tar hem segern som bäst i test sett till att det är en av få byxor som erbjuder hållare för ammunition. Dessutom kan du både känna dig trygg med kamouflagemönstret, samt med att de orangea detaljerna syns väl för andra jägare.

Topp 7 jaktbyxor bäst i test 2022

1. Byxa Chevalier Paclite Retriever Pant

Byxa Chevalier Paclite Retriever PantDet här är en lite dyrare jaktbyxa, men den är verkligen värd sitt pris. Byxorna är försedda med extremt mycket material som skyddar mot väta och kyla men det märks inte när man har byxorna på sig. Det är väldigt lätt att röra sig i byxorna och de är inte heller speciellt tunga.

Materialet är Gore-Tex och det ger en vattenavvisande yta. Även dragkedjorna är vattentäta, även nere vid ankeln. I kombination med det finns även paneler med stretch både vid ryggslutet och vid knäna. Längs hela byxan finns också ett nätliknande foder som ger extra god ventilation. Längs lårens yttre sidor finns också dragkedjor som kan öppnas tvärsöver för att extra ventilation ska kunna uppstå.

Byxan har också flera fickor och den finns i många storlekar. Längst nere vid foten finns också en elastisk bälg. Det gör att byxan både kan användas med stövlar och kängor. Trots det lite höga priset är det här verkligen en byxa som är värd att investera i. Materialet är tyst och hållbart.

Dessutom håller du dig varm och torr även vid sämre väderlek, samtidigt som du inte blir för varm under vår eller sommar. Nackdelen är att de inte har någon form av tydlig färg som gör att man syns bra i skogen. Det gör att de inte tar hem platsen som bäst i test.

Se priset här

2. Pinewood Wolf Lite-Camou

Pinewood Wolf Lite-CamouDet här är en bra jaktbyxa i budgetklass, och den blir också bäst i test i kategorin. Den är både vatten- och vindtät. De här byxorna syns bra i terrängen och de passar därför bra för hundförare eller jägare som rör sig mycket ute i skogen.

Byxorna har bra ventilation, och dessutom finns det ventilation med dragkedja som kan öppnas för extra bra luftgenomsläpp vid behov. Dessutom har byxorna väldigt många bra fickor. För både hagel- och kulammunition finns det ammunitionshållare. Det gör att du lätt kan komma åt din ammunition men du behöver inte oroa dig för att den ska ligga och skramla och föra oljud.

Byxorna har också förstärkta benslut och också kan dras åt för att byxorna ska passa alla. Hela byxan är också behandlad med Bionic Finish® Eco för att kunna stöta bort smuts och väta ännu bättre.

Se priset här

3. Men’s Pro Hunter Dog Keeper Trousers

Men's Pro Hunter Dog Keeper TrousersDe här jaktbyxorna bäst i test med Mossy Oak New Break-Up kamouflagemönster är enormt slitstarka. De är i den dyrare prisklassen och de är framför allt tänkta att användas av hundförare och jägare som riskerar att stöta på skadade och aggressiva vildsvin under jakten. De här byxorna ger inte fullgott skydd men de ger i alla fall något större säkerhet. Kamouflagemönstret är också kombinerat med orange färg vilket gör att man syns tydligt ute i skogen.

Byxorna har ett gore-tex membran som andas och de är också vattentäta. Jaktbyxan är inte tung och den blir inte heller varm trots de extra förstärkningarna. Inte heller rörelseförmåga hindras speciellt mycket. Dessutom får man som köpare fem års garanti på byxorna.

Se priset här

4. Norrøna Recon Gore-Tex Pro Pants Unisex

Norrøna Recon Gore-Tex Pro Pants UnisexDet här är ett par byxor i premiumklass. Prislappen ligger på över 5000 kronor och det är också ett par av de dyraste byxorna vi har med i vårt test. De här byxorna är både vatten- och vindtäta samtidigt som de har en oslagbar andningsförmåga. Det här är inte ett par byxor som är ägnade specifikt åt jakt men de fungerar precis lika bra för hundföraren som för den mer stillasittande jägaren.

Byxornas vattentäthet förstärks också av att alla dragkedjor är skyddade. Just dragkedjorna är tack vare de större tänderna också lätta att hantera även om det är kallt ute. Det går också att både knäppa och knäppa upp dem om man har handskar på sig. Fickorna är dessutom stora. Här får du ner både GPS, jaktradio och annat som du vill hålla skyddat från vatten.

Byxorna är tillverkade av gore-tex material i tre lager och de har ett inre foder som är slätt och trevligt mot huden. Fodret i sig har också det ett vattentätt membran. Byxans yttersta lager är tillverkat i laminerat nylon. De här material skapar enormt tåliga plagg och här behöver man inte vara orolig för att byxorna ska bli håliga bara för att man råkar halka på is, eller av att man gnider knät mot en sten. Kvistar och grenar är inte heller något som repar den här byxan i första taget.

Byxan är lös i passformen och det finns också knappar på den som gör det enkelt att använda hängslen. Även nere vid benen kan byxan justeras så att den passar tajt runt benet eller omkring en stövel till exempel. Det här är en byxa för dig som verkligen vill kunna lita på dina plagg under din dag i skogen. Det här är verkligen en jaktbyxa som är bäst i test trots det något höga priset.

Se priset här

5. Härkila Moose Hunter Byxa

Härkila Moose Hunter ByxaDet här är ännu en lite dyrare jaktbyxa som också kan fås som matchande jacka. Byxan är väldigt lätt sett till vikten men det betyder inte att den är av sämre kvalitet. Dessutom är byxan väldigt tyst när man rör sig i den.

Plagget är både vind- och vattenavvisande med sitt gore-tex membran och hela byxan är i kamouflagemönster. Det finns också vissa orangea detaljer som gör att jägaren syns lättare i skogen. Byxan är försedd med vattentäta fickor som stängs med dragkedja. Det finns också ett justerband bakom varje knä samt snörlås längs nere i benen. Det här är en perfekt byxa för den som rör sig en hel del under jakten.

En nackdel med den här byxan är att ammunition lätt kan ligga och skramla i fickorna och föra oväsen. Byxan har också en tendens att kunna repas av vassa grenar.

Se priset här

6. Byxa Pinewood Axis Pirsch Mossgrön

Byxa Pinewood Axis Pirsch MossgrönDet här är ett par väldigt prisvärda jaktbyxor från märket Pinewood. De har inte det så typiska kamouflagemönstret, utan de har istället en klassisk grön färg. Byxorna är väldigt komfortabla att bära, speciellt under varmare dagar.

De har en vattenpelare på över 10.000 mm och membran som sträcker sig upp på låren. Det gör att du inte behöver oroa dig för vattenstänk, dagg eller annat. Den översta delen av byxan är försedd med dragkedjor som kan öppnad för extra ventilation vid behov. Den delen har dock inget vattentätt membran.

När det gäller byxans material är de förstärkta på delar som som knän och rumpa vilka ofta utsätts för en hel del slitage. Sett till fickorna ha byxan dubbla benfickor med dragkedja, samt en ficka för kniv.

En nackdel är att sömmarna på byxan inte är tejpade. Det kan leda till att vatten trots allt tar sig in i byxorna. Längst nere i benen kan byxan dras åt, men inte hur långt som helst. En annan nackdel är att byxorna inte har någon färg som syns bra i skogen. Det får man själv tillsätta genom olika detaljer. Det är dock en bra byxa för prislappen som ligger på under 1000 kronor.

Se priset här

7. Swedteam Protection Green Byxa

Swedteam Protection Green ByxaDet här är ett par av de dyrare byxorna i testet. De är främst avsedda för vildsvinsjägare och hundförare som tenderar att stöta på skadade vildsvin som kan gå till attack. Byxorna har stickskydd i form av CONPIERCE® som trots det effektiva skyddet är mjukt och behagligt att bära. De extra förstärkningarna på utsatta ställen ger både stickskydd och skydd för byxan då jägaren går i svår terräng.

Sett till vatten- och vindskydd fungerar det bra. Gore-tex fodret ger et bra skydd och det gör också byxan varmare. När du letar efter jaktbyxor bäst i test kan det också vara bra att kolla efter hållare för hängslen och det finns här. Byxorna har också en förhöjd rygg vilket är en stor fördel.

Se priset här

Köpguide för jaktbyxor bäst i test

De jaktbyxor du köper bör vara tillverkade i tåligt material som trots allt tillåter att du rör på dig. Du kommer kanske att spendera en del tid på marken, och du kommer garanterat att gå emot träd, buskar och grenar. När byxorna ständigt repas och slits av grenarna måste de vara rejält tåliga för att inte gå sönder vid första användningen.

Det är också en fördel om byxorna har inbyggda knäskydd, eller om det finns plats för sådana eftersom att du i regel kan räkna med att stå på knä en del, både i terrängen och uppe i jakttorn. Då är det också en stor fördel om materialet är vattentätt så att du inte blir dyngsur om knäet. Men byxorna ska också kunna andas, annars blir det väldigt jobbigt att ha byxorna på sig under en längre tid.

När det gäller priset på jaktbyxor avgörs det i regel av vilken kvalitet och prestanda byxornas tyg har. Ett tyg som har bra prestanda och ger värme samt skydd gör att byxorna blir dyrare men i gengäld också mer hållbara och långlivade.

Inför köpet kan det också vara bra att fundera över om man vill ha en lätt, medeltung eller tung byxa. Med de här klasserna menar man helt enkelt hur varm byxan är. En varmare byxa behöver mer fodring och då blir den naturligtvis tyngre än ett par byxor som bara består av ett lager tyg. I dag finns det tack vare teknologins utveckling riktigt varma byxor som inte är jättetunga, men de väger självklart mer än ett par shorts.

Du bör också känna på byxan för att avgöra hur pass tyst materialet är. Vissa byxor prasslar en hel del, och dessutom kan de släppa igenom mycket mänsklig doft.

Vanliga frågor kring jaktbyxor bäst i test

När det gäller jaktbyxor finns det en hel del saker att fundera kring innan man köper dem. Oavsett om du handlar i en fysisk butik eller online kan du genom våra testrecensioner få reda på en hel del mer om de olika byxorna. Här får du också svar på en hel del vanliga frågor som ofta ställs i samband med att någon ska köpa jaktbyxor.

Vilka egenskaper bör en bra jaktbyxa ha?

Det finns flera olika egenskaper som en jaktbyxa bör ha. Det är dock väldigt individuellt i vilken ordning man prioriterar egenskaperna. Det beror bland annat på vad man vill jaga, hur ofta man jagar samt på var man vill jaga. Här tar vi upp ett par av de egenskaper som många jägare anser vara lite viktigare.

Fickor

En sak som många jägare prioriterar högt är att det finns fickor på byxorna. Det är mycket man vill ha med sig till sitt pass och en hel del saker ska helst vara lättillgängliga. Det är de i regel inte om man lägger dem i ryggsäcken. Man kan behöva ha hundkoppel, hundgodis, en kniv, jaktradio, lite mat, nycklar, mobilen och en hel del annat med sig.

En del saker är man lite extra rädd om och de bör då placeras i fickor som går att stänga, helst med dragkedja. En bra sak att kolla på är också att sömmarna är väl sydda. Det skadar inte om de är dubbla. Fickorna tenderar att användas en del och man vill inte riskera att de spricker där ute i skogen. Med en dubbel som kan den ena sömmen gå sönder utan att man riskerar att tappa det som ligger i fickan.

Vattentätt och tyst material

De allra flesta jägare ger sig ut i skogen även om vädret är lite sämre. Om man ska gå i gräs eller inne i skogen räcker det med att det varit fuktigt eller regnat under natten för att man ska bli rejält blöt om benen när man kommer och ska gå ut till sitt pass på morgonen. Då är ett par vattentäta byxor bra att ha. Då slipper man den obekväma känslan av byxor som klistras mot hunden och som kyler ner kroppen.

Materialet som används bör också vara så tyst som möjligt. Ett par vanliga vindtäta byxor kan prassla rejält men det bör ett par bra jaktbyxor inte göra. Man ska kunna röra sig fritt och tyst, i hela skogen utan att behöva tänka på att det är byxornas ljud som skrämmer bort djuren.

Band vid anklarna

Det kan ses som en mer lyxig detalj, men ett par band vid anklarna som kan dras åt underlättar rejält vid jakten. För det första kan man då anpassa byxbenens vidd efter de aktuella skorna man bär. Om man har något för långa byxor kan man också undvika att de släpar i marken genom att dra åt bandet där byxan har en lagom längd.

En annan stor fördel med att ha band som kan justeras vid anklarna är att man får ett bättre skydd mot insekter, väta och vind. Bandet dras antingen åt med dragsko eller genom kardborreband. Det kan i regel dras åt ganska rejält. Man slipper också att kyla blåser in genom byxbenen och sprider sig uppåt.

Förstärkningar

De flesta jaktbyxor har förstärkta knän. Det finns också byxor som har förstärkning i grenen och baktill. Det här gör att byxorna håller längre och dessutom kan det vara skönt med lite extra vaddering. Det extra lagret tyg gör faktiskt mer än vad man kan tro om man måste sitta på knä en stund. I rumpan brukar byxorna i regel vara förstärkta med ett material som står emot väta. Det kan vara en stor fördel om man vill sätta sig på en sten, eller på något annat lite fuktigt.

Vilka fördelar finns det med jaktbyxor?

Om man vet att jakt är en sak man verkligen vill hålla på med kan det vara klokt att köpa in ett par jaktbyxor ganska snabbt. Till en början kan ett par vanliga, bekväma byxor fungera men eftersom att de kommer att slitas ganska snabbt kan ett par riktiga byxor avsedda för skogen vara bra att ha. Då vet man att man får ett par byxor som verkligen håller.

Ett par vanliga jeans är inte anpassade för att man ska krypa runt på marken, eller för att ta sig igenom snår. Dessutom har jaktbyxorna en hel del förvaring så som hällor och extra fickor som går att stänga. Just förvaring är en sak man som jägare inte kan få för mycket av. En öppen jeansficka är inte lämplig att förvara viktiga saker i. Tänk att komma hem efter en lång dag i skogen och plötsligt inse att mobilen är borta, eller än värre, att komma till bilen och märka att bilnyckeln ligger någonstans i skogen.

Jaktbyxor är i de flesta fall också vatten- och smutsavstötande. Det gör att du kan vara ute i skogen även om vädret är sämre utan att bli blöt. Det är inte heller någon katastrof om du får smuts på byxorna. I regel är det lätt att tvätta bort.

Det finns också flera olika varianter av jaktbyxor. Det gör att man kan hitta ett par byxor som passar oavsett vilket klimat man ska jaga i. Det finns också jaktbyxor som fungerar i flera olika klimat.

Ska byxorna ha avtagbar nederdel?

Det finns jaktbyxor där man kan ta av den nedre delen på byxan. Det finns även modeller som kan delas i tre. Då kan de knäppas av nedanför knät, och sedan en gång till ovanför knät. På så sätt kan man både få ett par långbyxor, ett par knäbyxor och ett par shorts i samma par. Beroende på vilket användningsområde man har tänkt för sina byxor kan delbara byxor vara ett bra alternativ.

Under de varma månaderna, då man lätt blir svettig kan det vara väldigt praktiskt att kunna knäppa av sig en del av byxbenen. Att bara ta med sig ett par shorts ut på jakten kan inte rekommenderas och att byta om i ett jakttorn är inte enkelt. Har man ett par byxor där det bara är att snabbt knäppa av eller på byxbenen blir det rejält mycket lättare.

Oavsett vilken modell av byxa man väljer kan det vara klokt att välja en variant som sitter bra på kroppen och som dessutom är stretchig.

Hur rengörs ett par jaktbyxor?

Ett par jaktbyxor kan ofta tvättas i en helt vanlig tvättmaskin. Det kan dock vara klokt att titta på tvättråden som i regel finns angivna på en lapp inuti byxan. Vissa plagg behöver tvättas på en lägre temperatur, vissa tål inte centrifugering och några bör inte strykas.

Det kan också vara så att byxorna bör torkas hängande, eller liggande för att inte förlora formen. Vissa material tål inte heller att torktumlas. Om det finns skinndetaljer på byxorna kan det vara klokt att smörja in lädret med olja eller annat mjukgörande preparat efter tvätten. Då håller byxorna längre och de blir bekvämare att ha på sig.

Vissa jägare väljer att inte tvätta sina jaktkläder alls under jaktsäsongen. De får helt enkelt vara lite smutsiga. Det är för att man inte vill att djuren ska bli skrämda av doften från tvättmedlet. Om jaktkläderna är välanvända luktar de helt enkelt mindre människa och mer skog.

Vissa ser dock det här som ohygiensikt. Om man har varit ute i skogen en hel dag finns det risk att man har fästingar eller andra insekter i kläderna och om man fäller ett djur kan det lätt bli blod på byxorna. Då är det rejält mycket mer hygieniskt att tvätta dem. Om man vill kan man använda parfymfritt tvättmedel och sköljmedel. Då behöver man inte vara orolig för att djuren ska känna doften av medlen.

När man tvättar jaktbyxor kan det vara bra att känna till att många material torkar väldigt snabbt. Det kan alltså gå att tvätta byxorna på kvällen, för att sedan ta dem på sig igen tidigt morgonen efter.

Hur viktig är färgen på jaktbyxorna?

Färgen på jaktkläder överlag är faktiskt viktigare än vad man kan tro. Många gånger köper man jaktkläder för att de är snygga, och det gäller framför allt nya jägare. Men det viktigaste är att smälta in i naturen. Exakt hur bra färgseende djuren har är svårt att svara på men ju mer man smälter in, desto lättare har man ofta för att komma djuren nära.

I många fall köper man jaktbyxor i samma färg eller mönster som jackan och det ser i regel seriöst och propert ut. Det är dock viktigt att tänka på att man i regel inte bör använda samma kläder under alla årstider. Dessutom kan man behöva olika färger på plaggen om man jagar i flera skogar där träd och annan växtlighet skiljer sig åt.

En annan sak som kan vara bra att tänka på är att man också bör ha någon typ av färg på sig när man jagar. Då kan andra jägare samt personer som är ute och går i skogen se att det faktiskt är en person där. Detaljer i färger som rött och oranget, samt reflexgult syns bra under alla årstider.

Vilket material bör man välja?

Jaktbyxor finns i många olika typer av material. Vilket material man väljer är mycket individuellt och det är en fördel att välja ett material som man trivs med. Gillar man inte materialet finns det en stor risk att byxorna kommer att hänga oanvända i garderoben. I skogen under jakten behöver man i regel röra på sig en del och man kan också behöva sitta i ganska obekväma positioner, eller rent av ligga på marken. Då måste man ha på sig byxor som gör att man kan röra sig bekvämt. Ett lite stretchigt material kan alltså vara ett klokt val.

Materialet bör också andas bra. Under sommaren vill man inte svettas i kläderna, och det blir än viktigare under vintern då svetten kan göra att man snabbt kyls ner. Det är dock inte bra om materialet släpper ut för mycket mänsklig doft i skogen. De vilda djuren har mycket känsliga näsor och de kan snabbt bli rädda om de upptäcker en främmande doft. När man jagar vill man i regel komma så nära djuren som möjligt.

Summering

Vilka jaktbyxor du ska välja är helt upp till dig. Vi har tagit med byxor i flera olika varianter och prisklasser för att du ska kunna få lite vägledning och tips innan du ger dig ut för att handla. Det kan vara en stor fördel att prova byxorna innan du bestämmer dig. Då kan du enkelt se om du trivs med modellen, eller om den kanske inte riktigt passar dina önskemål. Du kan också röra dig, och kanske prova olika sittställningar för att se hur byxan sitter.

Du vill inte ha en byxa som ständigt glider ner, eller som inte kan säkras uppe med livrem eller hängslen. Du måste också se till att byxorna känns bra storleksmässigt. De flesta byxor finns i både större och mindre storlekar. Du gör klokt i att fundera på om du vill ha en byxa som sitter perfekt eller om du ska ta en variant som är lite större. På så sätt kan du få plats med ett par långkalsonger under byxan ifall det blir riktigt kallt.

Du bör komma ihåg att de favoriter vi har utsett som bäst i test inte behöver vara de bästa jaktbyxorna för just dig. Det beror helt enkelt på din kroppsform, var du jagar, hur du jagar och mycket annat. En stillasittande jägare behöver i regel rejält mycket varmare kläder än en jägare eller hundförare som rör sig mycket i skogen under jaktdagen.

Du som jägare bör fundera över vilka egenskaper du främst söker efter i ett par jaktbyxor bäst i test och sedan göra ditt val efter det. Om du letar efter ett par byxor som ska ge dig skydd mot vildsvinsbetar kanske du inte bryr dig lika mycket om hur mycket byxorna väger.

Jagar du bara på sommaren när det är varmt kanske vinterisolerade byxor inte är något som känns lika aktuellt. Vi har testat byxor som klarar de flesta klimat. De har bra ventilation, gott skydd mot väta och dessutom har de flera bra fickor som inte låter dina saker ramla ut under tiden du befinner dig i skogen.

Våra absoluta favoritjaktbyxor bäst i test har en lite högre prislapp, men i det här fallet får du verkligen vad du betalar för både sett till kvalitet, funktioner och bekvämlighet.

Senast uppdaterad: maj 5, 2020