Viltkyl bäst i test 2022 – Hitta bästa viltkylen här!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för PNJakt.se, Outnorth.se, meds.se, lloydsapotek.se och Outdoorexperten.se.

 
1. Landig Viltkyl LU4500 2. Landig Viltkyl LU100003. Landig Viltkyl LU9000
Landig Viltkyl LU4500 viltkyl bäst i test

Landig Viltkyl LU10000

Landig Viltkyl LU9000
Se priset här Se priset här Se priset här

Som seriös jägare behöver man ha någonstans att hänga sitt vilt när det ska användas till mat. Djuret behöver hängas för att möras och dessutom blir det både lättare och smidigare att förvara det skjutna djuret. Många jägare hänger djuret i en viltsäck i en lada men det är inte alls den optimala förvaringen. Dels hålls inte en bra temperatur, och dels kan djuret angripas av skadedjur. Just de här sakerna är de främsta anledningarna till att man skaffar en viltkyl. Man kan enkelt ställa in optimal temperatur och bevaka mörningsprocessen.

Samtidigt kan utrymmet kring djuret hållas rent och man slipper tänka på flugor och andra insekter som kan vilja komma åt köttet. Den vanligaste mörningsprocessen när det gäller vilt är hängmörning och den bör pågå i 40 dygn för att få bäst effekt. Under sommaren eller när det är varmare ute blir det omöjligt att ha ett djur hängande så länge i en vanlig lada utan kylutrustning. Då kommer köttet att härskna och bli oätligt. En bra viltkyl kan därför vara bra att skaffa. De finns dessutom i flera storlekar för att passa både storjägare och jaktlag samt den jägare som bara skjuter något enstaka rådjur eller vildsvin varje år.

När det gäller just viltkylar finns det flera olika varianter. Det går också att bygga en helt egen viltkyl men om du inte vet vad du gör finns det en viss risk att genomluftningen blir fel och då kan det bli för fuktigt i kylen. Det leder till att köttet härsknar och möglar. Genom att köpa en professionell viltkyl upprätthålls alltid en bra luftgenomströmmning och du behöver inte tänka på att själv beräkna ventiler och annat. Om du som jägare vill vara säker på att ditt kött alltid är hälsosamt att äta, eller om du bara vill höja kvaliteten på köttet är det klokt att placera en viltkyl som blivit bäst i test i garaget, förrådet eller ladan. Under en jaktsäsong kan det med lite tur bli mycket kött att ta vara på.

När det gäller viltkylar får du också plats med mer kött än i till exempel ett vanligt kylskåp. Det gör att du kan ta vara på hela djuret. Dessutom är en viltkyl i regel lätt att rengöra och inte sällan finns det också avlopp i kylen så att den bara kan spolas ur. En annan rejäl fördel är att du kan spara en hel del pengar på elen eftersom kylarna är mer energisnåla än till exempel större kylfläktar. Just de här fördelarna och många andra tar vi upp i vår text för att du lättare ska kunna välja den bästa viltkylen för just dig. Det är nämligen som så att kylarna har olika egenskaper och fungerar på olika sätt. Dessutom finns de i flera olika prisklasser.

Vi har tagit fram våra absoluta favoriter inom området viltkylar. Men det är viktigt att du tänker på att de kylar vi utser till bäst i test kanske inte är de som passar dina behov som bäst. Det gäller att du tittar på vad du ska använda din kyl till och på vilka krav du ställer på kylen för att hitta den bästa varianten för dig. Vi har med både stora och små kylar i vårt test, och de har alla olika funktion samt prisklass.

Topp 6 viltkyl bäst i test 2022

1. Landig Viltkyl LU4500

Landig Viltkyl LU4500 viltkyl bäst i test

Landig viltkyl LU4500 är en väldigt billig viltkyl som faktiskt har en överraskande hög kvalitet. Den rymmer 435 liter och den drar endast 0,6 kWh per dygn i elförbrukning. Det här är ett ypperligt val för den som inte jagar så mycket eller för den som är ny inom jakt. Ett stort plus tycker vi är det låga priset och att kylen faktiskt har ett effektivt lås vilket kan vara bra om man har sin kyl tillsammans med andra i ett delat utrymme.

Kylen väger 85 kilo och i den finns en stång för upphängning som klarar 150 kilo. Vattenavdunstning sker per automatik i kylen och temperaturen kan ställas in mellan -5 till 1 grader. Om man vill ha en lite mindre kyl som rymmer något rådjur och kanske mindre vildsvin samt delar av större djur är det här ett bra alternativ.

Se priset här

 

2. Landig Viltkyl LU10000Landig Viltkyl LU10000

Det här är en större viltkyl. Den invändiga höjden på 193 cm samt kapaciteten på 1250 liter gör att en hel del får plats. Fyra normalstora vildsvin eller sex hjortar alternativt rådjur rymms utan problem. Här behöver du inte tänka på att kylen ska monteras utan det är bara att ställa den på plats och koppla in den. Önskad temperatur nås på bara 20 minuter tack vare effekten på 700 W. Hela insidan samt utsidan består av rostfritt stål vilket gör det extremt lätt att göra rent kylen. Trots att kylen har en hög effekt är den relativt strömsnål. På ett dygn får man räkna med en ungefärlig förbrukning på 1,6 kWh.

Kylen har ett industriellt utseende och en grå färg. Det gör att den passar in både i garaget och i jaktstugan. På insidan finns inga hyllor vilket kan vara en stor fördel om du smidigt vill hänga in större djur. För att få bort fukt finns en kondensavlägsnare med automatisk start och kylen håller temperaturer mellan 0-15 grader. Vikten är 150 kilo och kylen står alltså stadigt. Den drivs av vanlig 240 V och du behöver alltså inte tänka på att skapa nya elkopplingar med trefas eller liknande för att kunna använda kylen.

Se priset här

 

3. Landig Viltkyl LU9000

Landig Viltkyl LU9000

I den här viltkylen får du plats med fyra mindre hjortar eller två vildsvin med en maxvikt på 75 kilo per styck. I kylen finns stativ i rostfritt stål som är 15 cm höga, samt två ytterligare stativ för upphängning som vardera klarar av en maxvikt på 100 kilo. Skåpet är lätt att spola ur tack vare rengöringsavloppet i botten. Dessutom har både skåpets insida samt utsida en beläggning av metall och silver. Du behöver alltså inte oroa dig för att skåpet ska missfärgas av blod eller köttsaft. Tack vare

Landig-LWS-Tronic-kontrollen kan du ställa in kylen på temperaturer mellan -5 till 24 grader. Det gör att mörningsprocessen både blir effektiv och hygienisk. Dessutom avlägsnas kondens automatiskt.

Skåpet förbrukar bara 1,2 kWh per dygn vilket är mycket lågt i förhållande till skåpets kapacitet och effektivitet. Eftersom skåpet kan hålla kött på en temperatur av -5 grader passar det också för kortare tids förvaring av packat kött.

Vi gillar att skåpet kan låsas och att man kan montera dörren på antingen höger eller vänster sida. Kapaciteten är på 610 liter och det räcker för de flesta. På insidan finns inga hyllor, men stativen räcker för det mesta.

Se priset här

 

4. Landig Viltkyl LU11000

Landig Viltkyl LU11000

Om du vill ha enormt mycket plats för förvaring av vilt är Landig Viltkyl LU11000 något för dig. Här finns det plats för ett helt jaktlags dagsjakt, och du som jagar ensam kan garanterat få plats med kött för flera månader framåt. Även om priset är nästan dubbelt så högt som för flera av de billigare modellerna är kvaliteten enastående här. Dessutom är det extra utrymmet något som vanligen är extremt uppskattat. Här får du plats med 1500 liter, och det räcker för även de jägare som jagar större vilt. Hela sex hjortar eller fyra vildsvin får utan problem plats. Dessutom levereras kylen i delar så att den enkelt monteras ihop på plats. Kylen väger 200 kilo och det gör att den står stadigt även när tyngre vilt hängs in. Vi ser det som ett stort plus att hela kylen är tillverkad i rostfritt stål. Det gör den enkel att rengöra både invändigt och utvändigt. Den drar inte heller speciellt mycket el, endast 2,1 kWh per dygn. Temperaturmässigt kan den ställas in till att hålla mellan 0-15 plusgrader.

Se priset här

 

5. Landig Viltkyl LU7000

Landig Viltkyl LU7000

Det här är en medelstor viltkyl som rymmer upp till fyra hjortar eller två vildsvin. Djuren kan väga upp till 65 kilo per styck utan problem. Är det tyngre djur bör färre antal hängas in i skåpet. Både kylens in- och utsida har en praktisk metallbeläggning som gör att varken köttsaft eller blod orsakar missfärgningar. Tack vare förångningsskyddet och rengöringsavloppet blir det också lätt att göra rent kylen. Den kan lätt spolas ur vid behov. Du kan enkelt ställa in temperaturen i kylen på mellan -5 till 24 grader. Det gör att köttet kan hängmöras i bra temperatur och dessutom lagras samt mogna förpackat en kortare tid.

Med en förbrukning på bara 1,1 kWh per dygn och flera stativ att placera vilt på är kylen både praktisk och billig i drift. Dörren kan öppnas åt höger eller vänster och det finns dessutom möjlighet att låsa den vilket är en väldigt stor fördel.

Om man har mindre vilt eller om man vill lägga in kött i kylen kan det dock vara bra att ha koll på att det inte finns några hyllor i kylen.

Se priset här

 

6. Tenderum Viltkylssats

Tenderum Viltkylssats

Kanske är det så att du inte har plats eller ekonomi att köpa in en riktig viltkyl just för stunden? Eller så är det helt enkelt så att du inte vet om du kommer att använda en viltkyl tillräckligt mycket för att det ska vara en lönsam investering. Då kan ett alternativ vara att helt enkelt göra om ett gammalt men fungerande kylskåp till en viltkyl. Det kan du enkelt göra med Tenderums viltkylssats. Det är ett billigare sätt för dig som behöver en plats att hänga din vilt på.

I satsen får du med en stång som du fäster i kylskåpets överkant. Du får också med två köttkrokar som fästs på stången och som viltet sedan hängs i. Du får också med två galler som ger en god ventilation i skåpet. Du monterar enkelt alla delar med den borr som medföljer i satsen.

En nackdel är dock att kylskåp tenderar att vara vita på insidan och köttsaft samt blod kan missfärga plasten ganska snabbt.

Se priset här

 

Köpguide för viltkyl bäst i test

En viltkyl behöver alla som jagar och som vill ta hand om köttet på egen hand efter jakten. Den underlättar förvaringen av kroppen, och köttet kan hängmöras under flera dagar utan att bli skämt. När man jagat ett tag kan det vara en väldigt bra investering att göra. Att kunna förvara sitt vilt hemma i en bra temperatur kan vara väldigt bekvämt.

Om man har lite koll på det här med viltkylar och om man köper ett färdigt kit kan man göra om ett vanligt kylskåp till viltkyl, men ett annat alternativ är att köpa en färdig variant. Då får du de allra bästa förutsättningarna för att köttet ska mogna och möras i rätt temperatur utan att härskna. Viltkylen ser dessutom till att både råttor, flugor och andra skadedjur håller sig borta från viltet. Under tidig höst och sensommar kan annars viltförvaring vara svårt eftersom det är en hel del insekter i omlopp som vill åt köttet. När det är varmt ute blir det också svårare att förvara viltets kropp om man inte har en viltkyl. Det beror helt enkelt på att köttet utvecklar sig snabbare när det är varmt och dessutom bildas efter ett tag bakterier som gör köttet olämpligt att äta. Du kan säkra ditt kötts kvalitet genom att snabbt få in viltet i en bra temperatur efter att det skjutits.

 

Vad används viltkylen till?

Efter att du jagat och fällt vilt som ska ätas vill du antagligen att köttet ska vara hälsosamt. Då behöver det förvaras korrekt. Det kan en viltkyl användas till. Kylen kan också användas för att möra köttet. I en större kyl kan du troligen hänga djuret helt för att hängmöra och det är ett av de bättre alternativen. Om djuret inte får plats går det dock också att stycka det för att sedan hänga in delarna i kylen.

När det gäller just mörningen är det viktigt att temperaturen i kylen ligger rätt. Man kan sedan räkna över hur länge djuret måste förvaras i kylen för att bli rätt mörat. Om djuret hänger i en stadig temperatur blir det lättare att räkna ut antalet dagar. Om temperaturen skiftar kraftigt kan mörningen bli inexakt och dessutom kan det bli bakterier i köttet. Erfarna jägare brukar ha sina egna tekniker för att räkna ut hur länge viltets kropp bör hänga men det finns också en bra formel för nybörjaren.

Det handlar helt enkelt om att man räknar samman dygnsgraderna djuret hänger i. Det är alltså temperaturen dag för dag. Om djuret ska hänga i 40 dygnsgrader, vilket är det vanligaste och det hänger i en viltkyl där temperaturen är på åtta grader måste djuret hänga i fem dygn innan det är dags att tillaga det, alternativt att stycka och frysa in köttet.

 

Hur mycket kostar viltkylen?

Viltkylar finns i flera olika prisklasser. Ju högre kvalitet och ju större kyl du vill ha, desto högre blir förstås också priset. Att köpa ett konverteringssätt till kylskåp kostar bara någon tusenlapp men å andra sidan blir det inte samma kvalitet som i en riktig viltkyl. Vi har i vårt test tagit upp viltkylar som ligger mellan 10 000-50 000 kronor i pris för att du ska kunna finna den bästa viltkylen för dig.

 

Vad krävs för att viltkylen ska vara bra?

Det är viktigt att både luftfuktighet och temperatur är bra i kylen. Fuktigheten bör ligga på omkring 65 % och vid hängmörning bör temperaturen kunna ställas in på mellan tre till nio grader. Temperaturen ska vara jämn i kylen, men samtidigt ska en god ventilation finnas och gärna en bra fläkt.

Tänk också på att känna efter så att stagen djuret hängs på är stabila. De ska också vara lätta att hantera. Ett vilt djur som skjutits är nämligen sällan lätt att handskas med, särskilt inte om det är av större eller tyngre modell. Om du ska ha kylen på ett ställe där golvet inte är helt rakt bör också benen på kylen kunna justeras. Se också till att kylen har ett avlopp så att du lätt kan rengöra den eller eventuellt viltets kropp.

Vill du ha den bästa kylen kan de här sakerna vara bra att titta på.

 

Vad ska jag tänka på innan köpet?

Se till att se över dina behov av en viltkyl innan du köper den. Mät gärna hur mycket plats du har, tänk över hur mycket vilt du vill kunna förvara och hur stort vilt du jagar. Om du bara jagar småvilt behöver du inte en lika stor kyl som om du jagar större djur.

Tänk också över vilka funktioner du verkligen vill ha. Prioriterar du enkel rengöring? Vill du ha stänger för upphängning som hänger på en räls eller föredrar du krokar? Se också över hur du vill att genomluftningen ska fungera. Ju mer du har planerat ditt köp av viltkyl desto större är chansen att du hittar den bästa viltkylen för just dig och din jakt.

 

Summering

Det finns flera anledningar till att man köper en viltkyl. Man kan dock inte bortse från att en viltkyl är väldigt bra att ha till allt från förvaring av viltkött till hängmörning och när man jagat ett tag kan det vara klokt att skaffa en sådan för att kunna få så bra kvalitet på sitt kött som möjligt. Dessutom minskar man risken att det bildas bakterier i köttet som man sedan kan bli sjuk av.

Vi hoppas att vi genom vårt test gjort det lite lättare för dig att välja den bästa viltkylen för dig.

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *