Jaktstövlar bäst i test 2022 – hitta den bästa jaktstöveln för dig

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för PNJakt.se, Outnorth.se, meds.se, lloydsapotek.se och Outdoorexperten.se.

 
1. Hunter Balmoral Classic Wellington2. Viking Footwear Hunter Delux RT Gore-Tex3. Avignon Ridge High

Se priset här Se priset här Se priset här

Att gå runt med blöta och kalla fötter är ingen hit för någon. När dina fötter är kalla och blöta så är de betydligt mer utsatta. Det betyder att du kan få problem med fötterna såväl som att drabbas av skador. Om dina fötter däremot är varma och torra så kommer du att orka ta dig igenom skog och terräng på ett mycket bättre sätt. När du befinner dig ute i skog och mark är det därför väldigt viktigt att du har rätt jaktstövlar eller skodon på dig, det kan nog ingen sticka under stol med.

Vi vill att det ska vara så enkelt för dig som möjligt att hitta de bästa jaktstövlarna eller de bästa gummistövlarna för ditt ändamål. Därför har vi sett till att ta fram ett jaktstövlar bäst i test som lämpar sig utmärkt för den som har jakt som intresse eller som gillar att befinna sig ute i skog och mark. Här kommer du att hitta mängder med olika produkter, såväl som alternativ som passar till alla olika ändamål. Du kommer t. ex. att hitta våra bästa i test gummistövlar för de tillfällen då marken i skogen inte har de bästa förutsättningarna.

Marknaden erbjuder mängder med härliga jaktstövlar som kommer att sitta som en smäck på dina fötter. Som majoriteten av de flesta redan har fått uppleva så kan det dock ibland vara svårare att välja rätt, om det finns för mycket att välja mellan. Här nedan har vi därför listat några av de absolut bästa jaktstövlarna i en jaktstövlar bäst i test, såväl som vi har valt ut de bästa gummistövlarna som passar för ändamålet.

Observera att det inte är alltid som en stövel är universal och passar alla människor. En jaktstövel som lämpar sig utmärkt för ditt ändamål och dina fötter kanske inte alls är lika bra för någon annan. Vi har dock ändå valt ut några av de bästa jaktstövlarna som marknaden har att erbjuda och förhoppningsvis kommer du att hitta ett par som du är riktigt nöjd med.

Topp 4 jaktstövlar 2022

1. Hunter Balmoral Classic Wellington stövlar

Hunter Boots Ltd är ett företag som har varit med länge i leken. Företaget grundades redan år 1856 och har sedan dess sett till att förse människor med högkvalitativa stövlar.

Deras mest kända skapelse är troligtvis Original Boot, men är du på jakt efter en riktigt bra jaktstövel så är det Balmoral Classic Wellington Boots som du ska titta närmare på.

Balmoral Classic Wellington Boots från Hunter är utan tvekan en av de absolut bästa jaktstövlarna som du kan använda dig av. Här får du ett par högkvalitativa terrängstövlar där man har använt sig av avancerade och moderna tekniska element för att skapa en så bra gummikonstruktion som möjligt.

Dessa jaktstövlar är utformade och designade med en spännesfunktion som gör det enkelt att få på och av stövlarna, men även en hög dragkedja är applicerad så väl som att stövlarna har toppbindning.

fördelar

 • Balmoral Classic Wellington Boots är helt vattentäta
 • Stövlarna är handgjorda och tillverkade av hög kvalitet
 • Stöveln är designad och tillverkad i ett nylonfoder för att säkerställa att de torkar snabbt
 • Förstärkning är applicerad vid framkant så väl som vid skenbenet för att säkerställa mer skydd
 • Yttersulan är robust och ordentlig för att du ska få ett så bra grepp som möjligt
Se priset här

 

2. Viking Footwear Hunter Delux RT Gore-Tex stövlar

Letar du efter ett nordiskt märke där man har valt att specialisera sig på att skapa kängor såväl som gummistövlar som är utmärkta för jakt? Viking Footwear jobbar hårt med att säkerställa att alla deras kreationer är 100 % vattentäta och således lämpliga när du ska befinna dig ute i skog och mark.

Den här tillverkaren är även känd och populär på grund av sina barnskor som tillverkas av högsta kvalitet, men nu är det jaktstövlar som vi ska fokusera närmare på.

Hunter Delux RT GTX från Viking är ett par snygga och moderna kängor som är designade med ett högt skaft för att förhindra att väta tränger sig ner. De här skorna är också väldigt bra för den som kommer att kräva mycket av sina skor under jakten, både när det kommer till prestation såväl som kvalitet.

Det höga skaftet är tillverkat i läder för att säkerställa att dina vader och dina fötter är i tryggt förvar när du tar dig fram i svår eller snåriga marker där risken för skador annars hade varit stor. Till insidan har man valt att använda sig av Gore-tex, ett material som andas väldigt bra och ser till att stövlarna släpper ut värme så väl som fukt för att dina fötter ska vara torra.

fördelar

 • Sula tillverkad i robust gummi för bästa möjliga grepp
 • Till yttermaterialet har man valt att använda sig av syntet så väl som skinn
 • Fodret i stöveln är tillverkat i Gore-tex och syntet
 • Snörning hela vägen från mitten av foten och upp på skaftet för mer flexibilitet
 • Finns i många olika storlekar
Se priset här

 

3. Avignon Ridge High jaktstövlar

Vill du ha en friluftsstövel som du redan vet med dig är väldigt bra? Då är det Avignon Ridge High som kan vara ett lämpligt alternativ.

Den här stöveln har nämligen hamnat på första plats i ett flertal olika jaktstövlar bäst i test som har skapats på nätet inom denna kategori.

Tack vare stövelns ordentliga foder så passar den utmärkt till vintern, men naturligtvis är de även lämpliga för kalla höst- och vårdagar när du ska ut på jakt.

När kylan slår till kan du vara säker på att dessa stövlar hålla dina fötter varma såväl som torra. Det spelar ingen roll om du tar en lugnare promenad i skogen eller om du sitter helt stilla för att ”vara så osynlig som möjligt”.

Med den här stöveln så får du ett jakt-skodon som passar även för den med lite bredare vad. Utrymmet vid vaden är nämligen lite större, vilket gör de bekväma för människors alla former och storlekar.

För att du ska kunna få en så smidig gång i stövlarna som möjligt så har man även sett till att designa skon med att vara lägre baktill och den ortopediska innersulan gör stöveln mer ergonomisk att använda under en längre tid.

fördelar

 • Stöveln är tillverkad i 12,5 mm Neopren
 • Stabil och robust yttersula som lämpar sig för alla olika underlag
 • Ortopedisk innersula för ergonomi
 • Fodrade gummistövlar
Se priset här

 

4. Crispi Hunter GTX jaktstövlar

Crispi är ett företag som specialiserar sig på att skapa och tillverka högkvalitativa fritidskläder och skor som lämpar sig perfekt för jakt.

Med deras Hunter GTX får du en vandringskänga som är utrustad med ett högt skaft för att säkerställa att dina vader och fötter är så skyddade som möjligt.

Materialet som man har valt att använda sig av är helt vattentätt då det är nubuckläder som applicerats på utsidan.

På insidan har man istället valt Gore-tex, vilket är ett material som är känd för att andas väldigt bra. Ett stort plus med dessa kängor är att man dessutom har lagt till en fotbädd som du enkelt kan plocka ut om så önskas. Fotbädden är dock försedd med antidoft- och antisvett egenskaper.

Det här är verkligen en stövel/känga för dig som vill säkerställa att du har en så stabil sko som möjligt. Stöveln är nämligen försedd med ett ABSS-system, vilket står för Ankle Bone Support-system. Det betyder att dina fotleder såväl som dina fötter kommer att få det bästa möjliga stödet.

fördelar

 • Ytskiktet är tillverkat i nubuck
 • Till foder har man valt att använda sig av Gore-tex
 • Den borttagbara fotbädden gör det enkelt för dig att hålla stövlarna fräscha
 • Yttersulan är tillverkad i Vibram och har dessutom ett CCF-inlägg
Se priset här

 

Köpguide för jaktstövlar

Det finns flera saker som du bör tänka på när det är dags för dig att köpa ett par jaktstövlar eller de bästa gummistövlarna för jakten. Med hjälp av vår köpguide kommer det att vara lättare för dig att göra ett bättre val och ett val som du kommer vara nöjd med längre.

Ska man välja kängor eller jaktstövlar i gummi?

Den här frågan och funderingen är otroligt vanlig. Många står och väger länge innan de bestämmer sig huruvida kängor är bättre för ändamålet eller om det är gummistövlar som man kommer att vara mer nöjd med.

Det vi kan säga är att det helt klart finns många fördelar med att välja stövlar och just då stövlar som är tillverkade i gummi. För det första så är de väldigt enkla att hoppa i och ur, de är vattentäta till max och du behöver heller inte tänka på underhåll. Stövlarna kommer i stort sett att klara sig perfekt på egen hand och är alltid redo att användas.

En bra jaktstövel som är tillverkade i gummi har sällan lika mycket foder och stoppning som en känga kommer att ha. Det betyder att om det skulle komma in vatten i din stövel så är torkningstiden inte lika lång.

De gummistövlar som idag tillverkad för olika friluftssammanhang är dessutom uppbyggda på ett sådant sätt att de ska ge stabilitet till fotled så väl som foten.

Passformen är bättre än hur gummistövlarna var uppbyggda förr och det betyder att du kan känna dig säker när du går över stockar och sten. Skulle man önska så kan man dessutom skaffa sig jaktstövlar som har extra förstärkning. Det kan t. ex. handla om en stålhätta längst fram vid tårna, något som också kan hittas i kängor.

Hur vet man vilken typ av stövel man ska välja?

Det finns mängder av olika typer av jaktstövlar att välja mellan och även många olika tillverkare. Detsamma gäller för de klassiska gummistövlarna. Förr var det många som direkt gjorde avslag på gummistövlarna, av den enkla anledning att de då var tillverkade i ett alldeles för vekt material. Så ser de inte ut idag och det finns många vanliga gummistövlar som har precis det stöd som du kommer att behöva.

Vad det är för jaktstövel som du behöver beror på ett flertal olika saker. Bland annat så har ditt val av jakt en stor betydelse för vilken stövel som kommer att passa dig bäst. En stövel som fungerar utmärkt för den som behöver ta sig fram på ett tyst och smygande sätt kommer inte alls passa den som snabbt behöver forcera sig fram i terräng och skog.

Då är det istället stövlar som är designade med kraftiga sulor som kommer att lämpa sig bäst. Egentligen kan man säga att både vanliga gummistövlar som ger en bra stabilitet och ordentliga jaktstövlar är ett utmärkt alternativ. Skillnaden är att de fyller olika funktioner och därför kan det vara bra att ha åtminstone en uppsättning av båda alternativen.

Det är meningen att dina jaktstövlar och dina gummistövlar ska komplettera varandra, inte konkurrera ut varandra. Kommer du att befinna dig på mark som är väldigt blöt och lerig så kommer t. ex. inte dina kängor att vara det bästa alternativet.

Det finns dessutom risk för att du förstör dina skor. Även om kängorna känns vattentäta till att börja med så kommer det inte att ta lång tid innan du känner att fukt och väta håller på att tränga sig in.

Jag befinner mig mycket i våtmarker, vad ska jag tänka på?

Det bästa alternativet för den som kommer att jaga mycket i våtmarker är att välja en jaktstövel som är tillverkad i gummi. Skulle du i dessa sammanhang använda dig av kängor så är risken stor att dina fötter kommer att bli både blöta och kalla, något som du naturligtvis vill undvika.

Hur högt eller lågt skaftet är på ditt skodon är också av stor betydelse. Du vill se till att dina fötter kan andas så bra som möjligt. Detta är extra viktigt om du befinner dig i våtmarker för fukt är ett faktum.

Om du väljer ett par jaktstövlar med ett högre skaft så minimerar du risken för att väta kommer in, men visst kan höga stövlar bli varma. En kort gummistövel ger dig en bättre ventilation, men här finns också risk att väta letar sig in via just skaftet. Det bästa är att välja ett halvhögt alternativ. På så sätt kan du ha skaftet uppfällt under de kallare säsongerna och vika ner det under sommaren för att på så sätt få en bättre ventilation.

Hur fungerar naturgummi?

Det är mycket vanligt att tillverkare använder sig av naturgummi när de tillverkar en jaktstövel. Orsaken till detta är helt enkelt för att materialet gör stöveln lite ”finare i kanten”. Det betyder att den blir mer hållbar och mer exklusiv på en och samma gång.

Det är just av denna anledning som jaktstövlar i naturgummi också är dyrare än de där man har använt sig av syntetiska alternativ. Är du osäker på vad du ska välja så rekommenderar vi en jaktstövel där tillverkaren har kombinerat både syntetiskt gummi och naturgummi. På så sätt får du det bästa av två världar.

Det som du däremot bör tänka på är att du inte bör välja en jaktstövel där man har använt sig av en för hög andel naturgummi i tillverkningen. Detta gäller dock enbart som du väljer en blandning av syntet och natur.

Använder tillverkaren för mycket naturgummi är risken stor att stövelns material blir försvagat, medan för lite naturgummi istället kan leda till att du får en jaktstövel som är obekväm att bära. Gummit blir helt enkelt för hårt och stelt.

Jaktstövlar med neopren

Precis som med alla saker och ting här i världen så utvecklas också tillverkning och design av jaktstövlar. De jaktstövlar som man använde för 5 år sedan ser alltså inte likadana ut idag, åtminstone i de flesta fall där tillverkaren är noga med att hålla sig uppdaterade om de senaste trenderna och materialen.

Under de senaste åren har vi sett en stor ökning av användandet av Neopren i stövlarna. Neopren är ett material som inte bara ser till att dina stövlar är ordentligt isolerade och håller dina fötter torra och varma, utan de ser även till att stövlarna är betydligt mer flexibla och på så sätt mycket bekvämare att använda.

Ett annat stort plus med Neopren är att materialet inte binder någon fukt, något som är otroligt viktigt för att skapa en så högkvalitativ jaktstövel som möjligt. Den bästa jaktstöveln eller bästa gummistöveln för jakt är alltså en som också är tillverkade i detta material.

Hitta rätt storlek för dig

Om du har möjlighet att besöka en fysisk butik och testa ut dina jaktstövlar så kommer du också ha mycket lättare för att hitta rätt storlek. Idag är det dock många som väljer att shoppa sina jaktstövlar eller de bästa gummistövlarna för jakt över nätet.

Det betyder att du inte kommer att kunna testa stövlarna innan du får hem dem. Visserligen kan du välja att betala i efterskott, men det bästa och bekvämaste är naturligtvis om det blir rätt från början. Viktigt att komma ihåg är att storlekarna kan variera mycket beroende på vilken butik och tillverkare som du vill använda dig av.

Jaktstövelns form och design är också avgörande för hur stöveln kommer att sitta. Breda fötter går t. ex. inte hand i hand med väldigt smala stövlar medan smala fötter kommer att kännas ostabila i ett par för breda stövlar.

Det finns dock ett bra sätt som du kan gå tillväga på för att hitta rätt storlek:

1. Placera ett vanligt papper på golvet och intill en vägg

2. Sätt nu ner foten på pappret och se till att hälen nuddar väggen

3. Markera på pappret framför den absolut längsta tån på foten

4. Nu mäter du hur många centimeter det är från kanten på pappret och fram till strecket

Obs! Det är viktigt att du står så rakt som möjligt. På så sätt trycks foten ner ordentligt och du får stövlar som passar bättre.

Vanliga frågor kring jaktstövlar

Det finns en hel del frågor som kan dyka upp när du ska välja jaktstövlar. Det spelar ingen roll om det är första gången som du ska köpa stövlar eller om du ska köpa ditt tredje par. Här nedan har vi samlat en lista på några av de vanligaste funderingarna och naturligtvis även svaren på dessa.

Är jaktstövlar som är tillverkade i gummi verkligen varma?

Tänker du på de kalla och fuktiga gummistövlarna som du hade som barn under sommaren? Då är det lätt att tro att gummistövlar är kalla och att du kommer att frysa tårna av dig. Så är dock inte fallet, åtminstone inte när det kommer till jaktstövlar av hög kvalitet.

Det finns mängder med bra jaktstövlar som är tillverkade i gummi och är lika varma som vilka vinterkängor som helst. Sanningen är att det till och med finns jaktstövlar som kan tåla så mycket som ner till hela 15 minusgrader. Orsaken till varför gummistövlarna är bättre nu än förr är helt enkelt för att man använder sig av finare och bättre foder.

Hur tar man hand om jaktstövlar på bästa sätt?

Jaktstövlar eller jaktkängor är oftast en investering, vilket betyder att de kan kosta en hel del i inköp. Då kommer du troligtvis vilja se till att du tar så bra hand om din stövel som möjligt.

Vi rekommenderar att du ser till att behandla skon så fort som möjligt med en vattenavvisande spray. Det spelar ingen roll om stöveln som du har köpt redan är helt vattentät. Du bör ändå se till att impregnera stöveln innan den ska användas för första gången.

Det finns en bra orsak till att du bör impregnera dina jaktstövlar. Om du använder dig av en spray så säkerställer du att dina stövlar är så skyddade som de bara går. Den vattenavvisande sprayen är dock ingenting som du behöver använda på skons sula. Här är det istället glycerin som du bör använda dig av.

Om du inte vill använda glycerin går det även bra med vanlig silikonolja. Kom ihåg att en stövel som är tillverkad i gummi inte ska rengöras med annat än ljummet vatten, tvål och en vanlig trasa.

Om du använder för hårda borstar eller mycket starka rengöringsmedel så finns det stor risk att du kommer förstöra dina jaktstövlar på en gång, detsamma gäller för värme. Dina stövlar eller kängor ska alltid torka i rumstemperatur för att minimera risken för att gummit torkar ur och därmed spricker.

Hur ska jag förvara mina stövlar på bästa sätt?

Det tveklöst bästa är att se till så att dina stövlar eller kängor alltid förvaras på en plats som är mörk och sval. Starkt solljus kan göra så att gummit på skorna torkar ut och du får problem med sprickor så väl som läckage. Se till att utrymmet där du har stövlarna också är fritt från fukt.

Hur vet man vilken stövel man ska välja?

Att hitta rätt jaktstövel är verkligen inte den lättaste uppgiften. Till att börja med är det viktigt att du vet vad det är som du vill använda stöveln till och vilken typ av jakt det är som du utövar.

Behöver du ha en stövel som gör så att du kan smyga väldigt bra eller behöver du kunna ta dig fram blixtsnabbt på ett säkert och stabilt sätt? Det finns många olika märken att välja mellan och nästan alla stövlar är tillverkade med specifika funktioner och för olika ändamål.

Är du osäker på vad det är för stövel som passar dig eller om du bör välja kängor istället för de bästa gummistövlarna så kan du alltid vända dig till din jaktbutik för rådgivning. Vi hoppas såklart att vår bäst i test för jaktstövlar och bästa gummistövlarna ändå ska hjälpa dig en bra bit på vägen.

Summering

Ja, det är verkligen en hel vetenskap när det kommer till jaktstövlar och det är viktigt att du skapar dig kunskap om de olika tillverkarna såväl som materialen för att veta vad det är för jaktstövel som kan bli det bästa alternativet för dig.

Med vår köpguide kommer du att få mycket vägledning och rådgivning som du kan använda dig av. Du kommer till exempel att få lära dig mer om alla de olika material som används för att tillverka jaktstövlar såväl som det nyare materialet Neopren som har blivit otroligt populärt.

Med en bäst i test är det betydligt lättare för dig att se vilka jaktstövlar det är som är mest populära just nu. Här går vi in på djupet och talar om olika storlekar så väl som du får bakgrundsinformation om de olika tillverkarna som vi har listat. Återigen vill vi påpeka att det är viktigt att du genomför storlekstestet innan du väljer att beställa jaktstövlar på nätet.

Det är inte alltid som storlekarna stämmer överens med varandra och inte heller med din fot. Trots det så rekommenderar vi dig ändå att köpa jaktstövlar och kängor på nätet. På så sätt har du möjlighet att välja från ett mycket större utbud än i en fysisk butik och du får också tillgång till bättre priser. På internet har kan du hitta recensioner och omdömen från tidigare kunder. Det ger dig en mer rättvis bild av hur stövlarna fungerar i verkligheten.

Med den här köpguiden såväl som vår bäst i test och frågor och svar är vi säkra på att du kommer att hitta ett par riktigt bra jaktstövlar som håller dina fötter varma och torra. För att säkerställa att vi vänder oss till en så stor målgrupp som möjligt har vi valt att lista jaktstövlar i olika priskategorier.

Precis som valet av material och design kommer att variera så kommer även priserna att skilja sig väldigt mycket åt. Här är det dock viktigt att man inte bara stirrar sig blind på prislappen. Det finns mängder av fantastiskt bra och högkvalitativa jaktstövlar som kommer att fungera utan problem och som inte tömmer din plånbok på köpet!

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *