Jaktkniv bäst i test 2022 – hitta den bästa jaktkniven

 
1. Fällkniven F1 2. Jaktkit VG-10 3. Morakniv Kansbol
Fällkniven F1 With Blade and Zytel bästa jaktknivarna Jaktkit Hunting Knife Knv2 VG-10 Cobalt Morakniv Kansbol Multi-Mount
Se priset här Se priset här Se priset här

Är du på jakt efter bästa jaktkniven 2022? Då har du hittat alldeles rätt!

Vi har nämligen testat oss fram, jämfört olika modeller och varianter och läst massvis med produktrecensioner för att hitta en jaktkniv värdig att få kalla sig bästa jaktkniven 2022.

Som den erfarne jägaren vet, och som den mindre erfarne kommer bli varse är en bra jaktkniv en investering man inte gärna snålar på. En jaktkniv av hög kvalitet kan mycket väl bli en följeslagare i skogen under många, många år framåt. 

Som vanligt när det gäller jakt finns det många parametrar att ta hänsyn till och vi har verkligen försökt tänka till och lyfta fram både för- och nackdelar som vi valt ut i vårt bäst i test. 

Testet innehåller därför jaktknivar ur flera prissegment och varierar från relativt billiga till ganska dyra.

Vår erfarenhet säger dock att du oftast får vad du betalar för när det kommer till jaktknivar så du ska inte låta dig avskräckas av en aning högre prislapp. När du väl sitter och ska ta ur älgen vill du inte behöva irritera dig över bristfällig funktion varken vad gäller blad, stål eller grepp.

Nu tar vi och tittar närmare på de jaktknivar vi valt ut!

Topp 10 bästa jaktknivarna 2022

1. Fällkniven F1 With Blade and Zytel

Fällkniven F1 With Blade and Zytel bästa jaktknivarna

Först ut i testet har vi denna läckerbit från erkänt starka tillverkaren fällkniven.

F1 är en av de där knivarna som kan bli en livslång följeslagare i skog och mark. Genomtänkt design och högklassigt stål borgar för en fantastisk knivupplevelse för lång tid framåt.

Kniven har givetvis genomgående tånge och stålkvaliteten är Lam.VG10, vilket den bevandrade inom knivbranschen vet är en rejäl kvalitetsstämpel. Bladet är omsorgsfullt ytbehandlat för att skydda från korrosion. Hårdheten är 59HRC, vilket är väl avvägt för denna typ av jaktkniv.

Skaftmaterialet är thermorun och även det är att betrakta som ett kvalitetsstämplat handtag med hållbarhet och funktion över tid som sitt främsta signum. 

På detaljfronten gillar vi skarpt det helsvarta bladet som kombinerar elegant design med funktion. Att slippa solljusreflexer från bladet kan nämligen vara väldigt skönt när man befinner sig i arbete med kniv. En sådan detalj som man inte vet att man behöver förrän det är försent.

Bladlängden på F1 är 97 mm och bladtjockleken är 4,5 mm vilket är ganska standard för en modell av det här slaget.

Vikten på 150 gram anser vi vara mycket bra. En viss tyngd är nödvändig för att på ett så effektivt sätt som möjligt kunna nyttja kniven i många olika lägen. Samtidigt är det en vikt som knappt är märkbar när du bär kniven i slidan.

Slidan som medföljer är en funktionsstark Zytel som är enkel och smidig att färsta oavsett vad du använder för typ av jaktbyxor.

Sammantaget en riktigt bra kniv i mellansegmentet prismässigt. En kniv du kan ha glädje av i många år framåt och därmed letar sig in på listan av de knivar vi väljer att rekommendera.

Se priset här

2. Jaktkit Hunting Knife Knv2 VG-10 Cobalt

Jaktkit Hunting Knife Knv2 VG-10 Cobalt

Från Jaktkit hämtar vi denna stilrena och funktionsstarka jaktkniv. VG-10 koboltstål ser till att du alltid kan lita på bladets styrka.

Vi är också väldigt imponerade över knivens handslipade extrema v-egg som ger dryga 30% bättre skärpa än vanliga knivar med 20 20-egg. Detta gör att du aldrig behöver fundera över knivens skärpa när det blir skarpt läge. 

Kniven har också toppenprestanda när det kommer till slittålighet och livslängd. 

Skaftet är tillverkat av olivgrön TPEE, vilket är en kvalitetsindikator då det är ålders- och kemikaliebeständigt.

När det kommer till knivens funktion kan vi alltså konstatera att det inte finns något att anmärka på.

Bland detaljerna gillar vi att slidan är en specialtillverkad kydexslida. Kydexen har varmpressats för att verkligen passa perfekt till kniven och säkerställer att slidan har optimal passform. Kniven glider med andra ord ner ljudlöst och slidan är även självlåsande.

En annan detalj som vi uppskattar är Flexi-fit-systemet för MOLLE, Tek-Lok eller valfri position i bältet. Detta underlättar givetvis knivhanteringen och gör den rakt igenom smidig.

Den sista detaljen som vi fattade tycker för var det faktum att kniven även är anpassad eller rättare sagt justerbar så att både vänster- och högerhänta personer får samma funktionsduglighet.

Överlag en stark kniv på detaljfronten alltså.

På det negativa kan vi se att kniven saknar parerstång vilket vissa tycker är bra att ha. 

Bladlängd på 110 mm och bladtjocklek på 5,1 mm är mått som vi trivs bra med och är lämpliga för mycket av det man använder kniv till i skogen.

Med en vikt på 196 g ligger den väldigt skönt i handen och upplevs varken lätt eller tung.

En stor anledning till att kniven tar sig in på listan är de detaljer som vi skrev om ovan. Tillverkaren har verkligen tänkt till med funktioner och design vilket alltid är uppskattat från konsumenthåll.

Vi kan också se att det är en kniv som i stort sett genomgående fått bra kritik i recensioner från kunder vilket vi alltid lägger vikt vid.

Se priset här

3. Morakniv Kansbol Multi-Mount

Morakniv Kansbol Multi-Mount

 

Ett knivtest utan en klassiker från Morakniv är väl knappast att betrakta som ett äkta knivtest. Vi på redaktionen fattade tycke för den här modellen som på ett förtjänstfullt sätt kombinerar det bästa av två världar. 

Med sin utformning och vikt på 177 gram äger den flexibiliteten av en lättviktskniv samtidigt som den har styrkan och den robusta känslan som man är ute efter från en jaktkniv. 

Bladet är flåslipat för optimal precision och slipningen på ryggen gör att kniven även kan användas med tändstål, vilket är en uppskattad och bra finess.

En annan detalj som lockade oss och tog kniven in på listan är den smidiga multi mount-lösningen. Multi mount är en multifunktionell monteringslösning som gör att du kan placera kniven på både byxor och fordon. Vilket alltså medför en flexibilitet och gör att kniven hålls säkert på plats samtidigt som den är snabb att lossa. Som bonus är även multi mount kompatibelt med det standardiserade MOLLE-systemet.

Att det är en jaktkniv i budgetklassen avslöjas dock av att den saknar både genomgående tånge och parerstång.

Stålkvaliteten är också av det enklare slaget och det är kanske inte den där kniven som man skickar nedåt i generationerna. 

Med sin bladlängd på 109 mm och bladtjocklek på 2,5 mm finns det såklart också mer robusta knivar på marknaden. 

För att sammanfatta varför kniven ändå får plats på listan är det för dess allroundegenskaper. Det är en kniv som inte är fantastisk i något hänseende, men som gör ett hyfsat jobb i många olika situationer. Detta i kombination med den låga prislappen gör att vi ändå känner att det är en kniv att rekommendera. Om du söker den där pålitliga partnern att leva och frodas med över en hel livstid är Kansbol dock inte det alternativ du letar efter.

Se priset här

4. Härkila Jaktkniv Glomma

Härkila Jaktkniv Glomma

Självklart letar sig en jaktkniv från jaktgiganten Härkila in på listan. Den här modellen föll oss på läppen mycket på grund av några tekniska funktioner som vi ska beskriva lite närmare nedan. Även den helt klanderfria och eleganta designen spelade in, det ska vi inte sticka under stol med.

Om vi börjar med stålet är det givetvis av hög kvalitet, något vi knappt behöver nämna när Härkila finns i rubriken. 100% rostfritt stål, AUS-8 bjuder den här modellen på och det är stål som duger till det allra mesta. Med en hårdhet på 58-59 HRC i tillägg förstår man att detta inte är en kniv som går av för hackor.

Bladets längd är väl avvägda 10 cm vilket vi anser är en grymt bra längd för en allround-kniv. 

Skaftet ligger väldigt fint i handen och är tillverkad i 100% Pakka wood. 

En finess som verkligen gjorde att vi fick upp ögonen för den här kniven är att den är utrustad med buköppnare. Vi finner det märkligt att det inte är vanligare än det faktiskt är när det kommer till knivar som ska användas i jaktskogen så det känns som en stor bonus att den här modellen faktiskt har en buköppnare.

En annan detalj som var en starkt bidragande orsak var att den levereras med en formgjuten läderslida som erbjuder en stor flexibilitet när det kommer till montering.

Att designen är oklanderlig är väl egentligen inte värt att nämnas då ni kan se det med egna ögon.

Helheten imponerar med den här Härkila-kniven. Som alltid får du betala ett lite högre pris när du har att göra med kvalitetsprodukter från Härkila, men det kan det många gånger vara värt. En bra jaktkniv är ju heller inget som kommer ligga och skräpa i byrålådan utan är troligtvis och förhoppningsvis en produkt som du kommer få använda mycket och ha stor nytta av.

Se priset här

5. Casström No.10 Swedish Forest Knife 14C28 Masur

Casström No.10 Swedish Forest Knife 14C28 Masur

No.10. Något av en klassiker för jaktknivskännaren och en otroligt elegant och välbalanserad kniv. Kanske vår favorit rent utseendemässigt i det här testet. Tidlös design gör den till kniven man vill köpa redan vid första anblick. 

Men låt oss också titta lite på knivens funktion.

C28:an är en väldigt kraftfull kniv och tillverkad i full tånge. Användningsområdet är relativt flexibelt i och med den kraftfulla designen. Alltifrån att flå en älg till att klyva mindre vedträn till den lilla brasan på älgpasset fungerar kniven till.

Bladet är av hög kvalitet och tillverkat i ett mycket rosttrögt knivstål från kvalitetstillverkaren Sandvik. Med en hårdhet på 57-59 HRC behöver du inte bekymra dig för att kniven sviker i fel lägen. Vad gäller slipningen har man valt att gå på en platt skandinavisk slipning och kombinerat det med en sidenmatt ytbehandling.

Kombinerat innebär detta att du får en kniv som är både mycket vass och slag- samt slittålig.

Slidan är även den av fin kvalitet. En kraftig variant i 3 mm vegetabiliskt läder ser till att din kniv kan hålla sig vass och fräsch. En detalj som vi la märke till var att det finns en öppning i botten som möjliggör för vätska att rinna ut. Mycket bra lösning då vätska längst ner i knivfodralet är ett vanligt irritationsmoment i skogen. Det finns även en smidig ögla på fodralet som ser till att det går lätt att fästa fodralet i alla olika typer av byxor.

Noterbart på den negativa sidan är att kniven saknar parerstång.

Bladlängden är väl avvägda 10cm och bladtjockleken 3,8 mm.

Som helhet en kanonkniv i mellansegmentet. För att ta sig hela vägen upp till topplistan hade vi gärna sett en parerstång och en aning högre kvalitet på stålet. Knivfodralet imponerar med sin design och funktionsstyrka. 

Slutligen måste vi bara upprepa att det är en fantastisk fin kniv att titta på, vilket aldrig ska underskattas!

Se priset här

6. Fällkniven SK6L

Fällkniven SK6L

Fällkniven kommer in med ett till bidrag på listan. Den här gången är det SK6L som vi intresserat oss för. Efter att initialt ha varit lite skrämd av prislappen förstod vi efterhand hur priset kunde motiveras. 

Här har vi en kniv som är i stort sett optimal på alla de punkter du vill att en kniv ska vara optimerad mot, men det avspeglar sig som sagt även när du tittar på priset.

Hade vi kunnat dra ifrån lite på inköpspriset är det mycket möjligt att denna kniv hade knipit förstaplatsen i testet. Nu gör priset att den får nöja sig med en plats lite längre ner.

SK6L är handdgjord och bladet är tillverkat i rostfritt specialstål i kobolt. Kombinerar du dessa faktorer kan du redan här konstatera att det är en kniv av ypperligt snitt. När vi gräver vidare kan vi även konstatera att bladet har en hårdhet på 62 HRC, vilket är mycket imponerande. Lam.Cos-märkningen får det inte att vattnas mindre i munnen

När vi går vidare till handtaget finner vi att det är tillverkat i masurbjörk och har gedigna beslag i nickelsilver. Greppet sitter perfekt i handen och det finns inget att anmärka på här heller.

Med sin vikt på 272 gram är det en rejäl kniv och därmed inte den absolut smidigaste som går att hitta. Bladlängden är nämligen nästan 16 cm. Så om du är ute efter en smidig kniv är det kanske inte den föredragna modellen.

Om vi sammanfattar är det en jaktkniv som vi verkligen vill rekommendera. Det finns dock några anledningar till att den inte tar sig hela vägen in på topplistan. Då tänker vi framförallt på att den är en aning stor i förhållande till mycket jaktrelaterade aktiviteter och att priset är saftigt.

Se priset här

7. Gerber Vital Fixed Blade With Sheath

Gerber Vital Fixed Blade With Sheath

Från erkänt skickliga tillverkaren Gerber hittar vi Vital Fixed Blade som vi genast fattade tycke för. Den skiljer sig markant från den traditionella jaktkniven med utbytbara blad som sitt främsta signum.

Kniven är liten och därmed mycket lätt och flexibel i sitt utförande. 

Det som verkligen sticker ut är alltså tekniken där bladen kan bytas ut på ett smidigt sätt. Detta garanterar att du alltid har en sylvass kniv att falla tillbaka mot vid styckning av kött eller annan typisk jaktaktivitet. Det fina med den här modellen är att konstruktionen är smart utformad vilket innebär att det går väldigt lätt och smidigt att byta knivbladen. Inga som helst verktyg krävs för bytet utan det fixar du med dina bara händer på ett kick.

När det kommer till knivbladen är det av industriell standard och helt klart funktionsdugligt utan att erbjuda det lilla extra. Stålets tålighet och livslängd blir ju givetvis inte lika avgörande när bladen faktiskt är tänkta att bytas ut. Så det som kanske är den absolut viktigaste parametern att granska på jaktknivar generellt är av lite mindre betydelse i fallet med Vital Fixed. 

Knivbladen har en hårdhet 420 HC så det är absolut inget skräp, men av lägre kvalitet jämfört med lyxknivarna i de högre prisklasserna. 

I tillägg till det knivblad som redan är monterat följer sex extra knivblad med i förpackningen.

Greppet är inget att orda om. Ett stabilt och funktionsdugligt grepp som fungerar i alla väder.

Om vi summerar är det så att kniven placerar sig bra på listan mycket på grund av dess unika funktion snarare än att kvaliteten eller designen är något extra. Ibland lönar det sig helt enkelt att vara innovativ. 

Ett bra val för dig som jagar mycket småvilt och vill vara säker på att alltid ha en skarpvässad jaktkniv redo!

Nu har vi introducerat ett helt koppel av riktigt bra och kvalitativa jaktknivar. Genom att lyfta fram knivar med olika funktioner och ur olika prisklasser hoppas vi att någon fallit dig i smaken. 

Men som sig bör har vi sparat det allra bästa till sist. Nedan kommer vi presentera de tre knivar som kvalificerat sig för att hamna allra högst upp på listan. Att utse den allra bästa jaktkniven har inte varit ett enkelt jobb då det finns en otrolig mängd sylvassa produkter på den här marknaden. Men efter noggranna sammanvägningar av de nyckelfaktorer som kännetecknar den perfekta jaktkniven har vi kunnat sålla fram tre knivar som vi anser verkligen sticker ut från mängden.

Nu ska vi inte hålla er på halster längre. Här kommer de tre bästa jaktknivarna på marknaden i år!

Se priset här

8. Helle Harding

Helle Harding

En av våra absoluta favoriter. Kombinationen av en grymt läcker design, den traditionellt nordiskt utformade stilen och det fantastiska handtaget tog denna vackra knivskapelse in på listan.

Det estetiskt tilltalande handtaget är tillverkat i masurbjörk, ek och läder. Detta för att kombinera det bästa av två världar. Funktion och estetik. Masurbjörk och ek bidrar till en genuin upplevelse medan lädret säkerställer ett bra grepp.

Knivens blad lämnar heller ingen besviken. Hardings blad är av drop point-modell och trelagerslaminerat i rostfritt stål. Att bladet är rakbladsvasst behöver knappt nämnas.

Harding är också väldigt smidig och flexibel till sitt format. Kniven väger bara 104 gram men ger ingen känsla av att vara för lätt. En perfekt balansering i kniven gör att den upplevs robust och kraftfull trots sin relativt ringa vikt. Kombinationen av flexibilitet, lätthet utan att tumma på känslan av kraft är en stor bonus som vi verkligen tycker om.

Knivslidan är tillverkat i äkta läder och sluter sig perfekt och ljudlöst runt kniven. En praktisk låsmekanism som gör att läderslidan låser i knivens pommel medföljer.

Med tanke på att detta är en kniv med potential att bli en livslång följeslagare är det även viktigt att ta med sig vissa skötselråd. Dessa råd är till för att kniven ska kunna behålla optimal funktion över lång tid framåt.

När det gäller helleknivar är ett av råden att alltid torka av handtaget ordentligt i de fall handtaget blivit vått. Detta då det genuina trämaterialet har en tendens att svälla om det utsätts för mycket vatten över tid. För att verkligen ge handtaget kärlek rekommenderas det även att handtaget med jämna mellanrum vaxas in.

Även bladet mår bäst om det får lite kärlek i form av underhåll. Här är det främst infettning av bladet som bör ske med relativt jämna mellanrum och givetvis att du är noggrann med att torka av bladet i de fall det blir vått.

Knivslidan bör också behandlas med viss varsamhet för att kunna behålla optimal funktion över tid. Att då och då impregnera slidan är av vikt och man bör även hålla i minne att den bör få torka i rumstemperatur.

Skötselråden kan kännas lite bökiga till en början, men är egentligen bara en fråga om goda vanor. Kommer man in i rutinen omedelbart och betraktar jaktkniven som en livslång produkt blir det ganska självklart att ge jaktkniven rejält med kärlek på samma sätt som du vårdar dina kulvapen. 

Att kniven får en plats såhär högt upp på listan handlar verkligen om en kombination. Funktionerna både vad gäller blad och handtag är på plats och stabila. Designen är oklanderligt läcker.

Detta tillsammans med ett helt klart överkomligt pris är det som skickar upp Harding såhär pass högt på listan.

Se priset här

9. Victorinox Outdoor Master Mic L

Victorinox Outdoor Master Mic L

Victorinox. En garant för toppkvalitet sedan över 130 år tillbaka. Som jakt- och vildmarksfantast känner du antagligen till att det är tillverkaren bakom den klassiska Ofiicial Swiss Army Knife. Som leverantör av knivar till den schweiziska armén är Victorinox en garant för knivar av det högsta snittet.

I Outdoor Master Mic L får vi just det. En kniv av det högsta snittet. 

En genomgående robust och tålig kniv som i sitt genomförande är skapad i full tang-design. För den oinvigde innebär detta att bladet är tillverkat i ett helt stycke stål och därmed gör kniven exceptionellt stark och stabil när det gäller hanteringen. 

Scandi Grind-designen på kniveggen gör att kniven är symmetrisk och därmed optimerad för att fungera perfekt oavsett om du är höger- eller vänsterhänt.

Handtaget är tillverkat i det mycket tåliga materialet Micarta, vilket är speciellt anpassat för att stå emot både värme och vatten. Handtaget leder heller inte elektricitet något som är bra i händelse av att olyckan skulle vara framme.

Ett Kydex-fodral medföljer och säkerställer att din jaktkniv är väl omhändertagen vid de tillfällen den inte används.

Bland övriga funktioner hittar vi att kniven även kan användas som eldstål med hjälp av paracord-snöre.

Med en vikt på 220 gram är det en rejäl, stabil och robust pjäs som inte ger vika i första taget. Vikten är välbalanserat spridd över hela kniven och skapar en känsla av att kniven ligger perfekt, och nästan som en integrerad del av din hand.

Helt enkelt en genomgående högklassig jaktkniv till ett pris som vi utifrån funktion betraktar som väldigt prisvärt.

Se priset här

10. Fällkniven PHKZ

Fällkniven PHKZ

Troligtvis har du någon gång hört en jaktkamrat entusiastiskt berätta om sin PHKZ och dess förträfflighet gentemot andra jaktknivar. Kanske har du blivit intresserad, men aldrig gjort slag i saken. Då kan det vara dags nu. Här är det kärlek både vid första ögonkastet och första handtaget.

Att benämna denna jaktkniv en av de absolut bästa som finns på marknaden är inget att skämmas över, utan får betraktas som i det närmaste en självklarhet bland knivintresserade.

Kombinationen av säkerhet, funktion och hygien är perfekt balanserad och säkerställer en bra och välbalanserad knivupplevelse för lång tid framåt.

Avseende bladet finns det en hel del matnyttigt att berätta om. Bladet är nämligen specialutformat för att ge en så lång flåkurva som möjligt utan att bladet blir brett och klumpigt. Något man verkligen har lyckats väl med. Bladet är även laminerat i 3G-stål där eggen består pulverstål. För den oinvigde kan vi upplysa om att det är ett material av högsta kvalitet. Som om det inte vore nog har man också belagt sidorna med ett väldigt segt rosttrögt stål som verkligen stabiliserar den redan hårda kärnan. Detta säkerställer att bladet blir otroligt slitstarkt och håller skärpan oerhört väl över tid. Bladet kommer med en imponerande hårdhet på 62 HRC.

Skaftet lämnar heller inte mycket i övrigt att önska. Tillverkat i mycket tålig Thermorun kombinerat med en rostfri parerstång kan du luta dig tillbaka mot ett mycket säkert, komfortabelt och ergonomiskt grepp oavsett vilken väderlek du stöter på för dagen.

En formgjuten Zytelslida av högkvalitativt snitt medföljer vid köp av PHKZ.

Det här en jaktkniv vi egentligen inte hittar något att anmärka på. Ingen uppenbar detalj som skulle förbättra helhetsupplevelsen eller bidra till bättre funktion. Det vi får är en rakt igenom komplett jaktkniv att ha nytta och glädje av i skog och mark under överskådlig framtid.

Även om priset är rejält anser vi dock att kniven är mycket prisvärd och ett solklart köp för den som kommer att ha stor användning av en toppklassig jaktkkniv.

Se priset här

Sammanfattning av vårt jaktkniv test

Efter den här fylliga genomgången av de knivar vi uppfattat som bäst och mest prisvärda på marknaden hoppas vi verkligen att du hittat en jaktkniv som fallit dig i smaken och som du kan ha stor glädje och nytta av i skog och mark för lång tid framöver. 

Om du är typen som känner att du vill ha rejält med kött på benen innan du fattar ett köpbeslut så kommer vi nedan att erbjuda material som är tänkt att ytterligare underlätta och möjliggöra att du fattar ett optimalt beslut utifrån dina förutsättningar och förväntningar på en bra jaktkniv.

Vi kommer att gå igenom vilka saker som är extra viktiga att tänka på och även titta på några vanliga frågor som ofta uppstår vid inköp av jaktkniv.

Bästa jaktkniven – viktiga saker att tänka på

När vi tittar på en jaktknivs funktion, material och design är det många parametrar som spelar in. Sällan finns det någon enskild jaktkniv som man upplever ligger helt perfekt i linje med vad man önskar. Men man vill givetvis försöka så nära som det bara är möjligt.

Vi har då några rekommendationer kring vad du bör titta och tänka på i första hand och vad du bör tänka på i andra hand.

Bladet – knivens hjärta

Att noggrant granska bladets kvalitet och ta sig tiden att kolla upp stålets egenskaper är sysslor som kanske inte faller alla jägare och friluftsmänniskor i smaken. Det är också därför vi i testet försökt lyfta fram bladets egenskaper och funktioner i samtliga av våra testade knivar. Om du bara skulle få titta på en egenskap i en jaktkniv är det här du ska lägga ditt fokus.

Att hålla utkik efter när du letar efter information om bladet är stålets hårdhet, men även skärpa. En tumregel är att om tillverkaren har lagt lite tid på att berätta om bladet är det troligtvis inte av premiumkvalitet. Det kan vara bra att ha i åtanke, även om ett stål av lägre kvalitet givetvis också kan utföra ett bra jobb, lite beroende på vad dess huvudsakliga användningsområde är tänkt att vara.

Handtaget 

Handtaget är den andra delen som man inte kommer undan att granska noga när vi ska analysera en jaktknivs helhet. Att handtaget ligger perfekt i handen och skapar en känsla av att du är integrerad med kniven är alltid designens huvudfokus. Om du skulle beställa en kniv som du är skeptisk till om den verkligen ligger perfekt i handen är det röd flagg. Här gäller det att inte tumma på känslan då den är helt avgörande för hur du i förlängningen kommer trivas med kniven. Något som såklart även går ut över hur väl du kommer handskas med kniven.

Materialet i handtaget är också värt att notera lite extra. Designmässigt och ur ett perspektiv av äkthet uppskattar de flesta ett handtag som är tillverkat i trä, så även vi. Man ska dock ta i beaktning att ett handtag i trä kräver en viss omsorg. Vet man med sig att man är av den lite mer slarviga typen som lätt glömmer bort att underhålla prylar kan det bli så att handtagets funktion tappar tidigare än det är anpassat för.

Om du känner igen dig i den beskrivningen kan det alltså vara smart att överväga ett handtag som går i någon typ av hårdplast. Du tappar lite i den där riktigt genuina känsla, men får samtidigt ett handtag som inte kräver något särskilt underhåll och är i stort sett helt okänsligt när det kommer till väder. På billigare modeller är det inte helt ovanligt att hårdplasten inte är optimerad för regniga dagar, men i det övre prissegmentet är materialet oftast anpassat för att ge bra grepp även vid våta förhållanden.

Vi ska nu titta på frågor som vi ofta stöter på när det kommer till jaktknivar. Vissa begrepp kan te sig ganska obegripliga för den oinvigde så det är här vi lägger vårt fokus nedan.

Jaktknivar – vanliga begrepp förklarade

Vad innebär HRC?

HRC är en beteckning för hur hårt stål är på Rockwell-skalan. Ju högre HRC desto hårdare stål är en enkel sammanfattning. Ett stål med hög HRC håller skärpan längre, är hårdare och därmed lättare att bryta av. Stål med lägre HRC är alltså lite mjukare och då mer följsamt. 

Vad är drop point-kniv?

Som du säkert uppmärksammade i testet hade vi med en modell som kallades för drop-point. Detta innebär att knivens rygg är konvex och sluttar en aning framåt. 

Vad innebär full tånge?

Om kniven är tillverkad i full tånge eller inte är något som nästan alltid uppges när man granska produktbeskrivningar för jaktknivar. Om jaktkniven är tillverkad i full tånge innebär det att stålet i bladet löper hela vägen genom knivens handtag bak till handtagets slutpunkt. Fördelen med full tånge är att du får en kniv som tål mycket tuffa tag och därmed blir kraftfull och hållbar över lång tid.

Vad är kydex?

När vi har beskrivit slidorna eller knivfodralens material har vi vid flera tillfällen pratat om kydex. Det är en typ av plastmaterial som är optimalt för att tillverka slidor av. Främst då det är mycket hållbart för både mycket höga och låga temperaturer och även är mycket lätt att rengöra.

Sammanfattning

Har du tagit dig ända hit är det verkligen bara att gratulera. Nu kan du med gott samvete titulera dig fullfjädrad knivexpert. Med all den kunskap du tillägnat dig på vägen hit vore det mycket märkligt om du inte lyckades köpa den bästa jaktkniven i förhållande till dina unika förutsättningar. 

Vi vill önska dig ett varmt lycka till i köpet av din jaktkniv och hoppas att ni får bygga en relation och hålla ihop under en lång tid framöver. 

Slutligen vill vi såklart önska dig riktig skitjakt till den kommande hösten och för alla år som kommer framöver.

Senast uppdaterad: maj 1, 2020