Eftersökslampa bäst i test 2022 – Hitta bästa eftersökslampan här!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för PNJakt.se, Outnorth.se, meds.se, lloydsapotek.se och Outdoorexperten.se.

 
1. Nextorch2. Nextorch3. Elite
Eftersökskit NexTORCH® P5G vit/grön LED eftersökslampa bäst i testNextorch WL10X Executor VapenlampaElite Ignite X50 IR-lampa 850 NM 700 M Kitt
Se priset här Se priset här Se priset här

 

Oavsett om du arbetar som eftersöksjägare eller om du bara jagar som hobby kan du behöva gå ut på eftersök. Då är en bra eftersökslampa väldigt bra att ha. Den kan korta ner tiden du behöver lägga på eftersöket och med andra ord också minska djurets lidande. Överlag är det i stort sett otillåtet att använda sig av belysning vid jakt om du inte har tillstånd, men olika regler kan gälla i olika län. Om du ska göra ett eftersök är det dock helt okej att använda belysning. Just lampor överlag är viktigt att ha med sig i skogen, även om de inte används under den direkta jakten. Oavsett om du jagar under tidig morgon eller sen eftermiddag kan det vara ganska mörkt och då behöver du en lampa för att kunna orientera dig och ta dig fram säkert i skogen.

Mörker kan göra att den mest välbekanta skog känns lite skrämmande eller otäck. Du får svårt att orientera dig och du kan skada dig. Då behöver du en bra eftersökslampa. De finns i flera varianter. Du bör dock leta efter en lampa som lyser starkt, som ger en relativt bred samt klar ljuskägla och som har en lång batteritid. Det är också en fördel om lampan kan ställas in mellan flera ljusstyrkor, och om den har en LED ljuskälla eftersom den lamptypen är extremt hållbar.

När du är ute i skogen är det en stor fördel om lampan kan lysa med rött eller grönt ljus. Det stör djuren mindre och du löper mindre risk att skrämma djuren. Men under ett eftersök tenderar det vita ljuset trots allt att vara bäst. Det ger betydligt längre och bättre sikt och eftersom målet är att förkorta djurets lidande blir det viktigast att hitta djuret.

Det där med att finna rätt eftersökslampa är inte så lätt eftersom det finns många varianter att välja mellan. Men det är viktigt att ljuset lyser upp bra. Även ute i de yttre kanterna av ditt synfält bör du ha tillfredsställande ljus. Om du är på eftersök efter ett skadeskjutet vildsvin mitt i natten vill du inte stå öga mot öga med det. Har du en bra lampa som lyser upp en större del av skogen är du bättre förberedd och du minskar risken att vildsvinet plötsligt dyker upp i din ögonvrå. Kan du ändra ljusinställning har det såklart också sina fördelar så att du enkelt kan variera mellan en smal ljuskägla om det behövs, och en svagare ljusstyrka om du inte behöver det riktigt starka ljuset.

När det gäller eftersök finns det i olika varianter. Reglerna för dem skiljer sig åt en del. Är det tal om ett djur som skadeskjutits vid jakt måste jägarna på egen hand ordna ett eftersök och se till att djuret skjuts. Har det skett en viltolycka och ett djur blivit påkört är det polisens ansvar att se till att ett eftersök sker. Då anlitas i regel en registrerad eftersöksjägare som har utbildade hundar. Det skadade djuret ska alltid avlivas så snart som möjligt. Vid jakt ska jaktledaren alltid se till att det finns en hund som är tränad att spåra vilt vid jakten, om det gäller jakt på fågel ska en apporterande fågelhund finnas med. Den jägare som har hunden bör också vara mycket erfaren och det skadar inte om denne känner till marken bra. När det gäller eftersökslamporna skadar det inte om det finns flera sådana i jaktlaget. Man vet aldrig när en lampa behövs.

I vårt test har vi provat flera varianter och utsett fem stycken till bäst i test. Här finns Eftersökskit NexTORCH® P5G vit/grön LED, Nextorch WL10X Executor Vapenlampa, Enforcer LED 140, Elite Ignite X50 IR-lampa 850 NM 700 M Kitt och LED Lenser P7QC.

Topp 5 eftersökslampa bäst i test 2022

1. Eftersökskit NexTORCH® P5G vit/grön LED

Eftersökskit NexTORCH® P5G vit/grön LED eftersökslampa bäst i test

Med Eftersökskit NexTORCH® P5G vit/grön LED får du en lampa som kan användas som vanlig ficklampa men som också kan monteras direkt på ditt vapen. Hela paketet får du till ett väldigt bra pris och det är verkligen en allsidig lampa. Du kan själv ställa in ljusstyrka och dessutom kan du välja mellan vitt eller grönt ljus. Det vita ljuset är klart och når långt, upp till 290 meter. Det gröna ljuset når ca 260 meter. Men om omgivningen inte är gynnsam eller om batterierna är lite svagare kan ljusskenet nå kortare vilket kan vara bra att ha koll på.

Till lampan får du med ett laddningsbart batteri och en tillhörande laddkabel. Vapenfäste ingår och dessutom får du med en tryckströmbrytare försedd med kabel. Den är extra effektiv när du fäster din lampa på vapnet. Då kan du nämligen fästa strömbrytaren på kolven för enkel åtkomst även när du sitter redo att trycka av. Du kan också justera belysningens färg när lampan är tänd eller släkt och enheten är vattentät ner till en meters djup. Lampan i ficklampan är en LED lampa. Den blir inte varm och den bidrar till att ett batteri räcker längre. Det gröna ljuset kan lysa i ungefär fem timmar, och det vita i närmare tre timmar på full styrka.

Hela lampan väger 165 gram och den påverkar inte skyttet negativt i någon grad. Du gör dock klokt i att skjuta in vapnet efter montering av lampan så att du verkligen vet att allt fungerar som det ska. Det här är en av de billigaste och bästa eftersökslamporna på marknaden och vi gillar den starkt.

Se priset här

 

2. Nextorch WL10X Executor Vapenlampa

Nextorch WL10X Executor Vapenlampa

NexTORCH®s WL10X Executor ger perfekta förutsättningar för just eftersök. Lampan passar extra bra att sätta fast på ditt vapen och ljuset gör att du lätt kan följa djur som blivit skjutna men som trots allt rör sig eller springer iväg. Lampan monteras lätt med en picatinny eller weaver bas och den lyser med hela 230 lumen vilket är ett rejält starkt ljus. Lampan drivs av ett CR123A batteri och batteritiden är lång. En sak som vi verkligen gillar med den här lampan är att den har en trigger switch. Med den kan du bara sätta fingret på avtryckaren för att tända ljuset. Trycker du istället ner avtryckaren kommer belysningen att lysa ständigt.

Se priset här

 

3. Elite Ignite X50 IR-lampa 850 NM 700 M Kitt

Elite Ignite X50 IR-lampa 850 NM 700 M Kitt

Med en batteritid på upp till sex timmar och 700 meters räckvidd på ljuset är det här en oslagbar eftersökslampa. Ljuset är av infraröd typ och lampan kan lysa med tre olika lägen. Lampan och dess tillbehör är tillverkade i aluminium. Med lampan får du en fjärrkontroll och en passande väska.

En nackdel är dock att priset blir relativt högt. Lampan ligger på över 1000 kronor men för dig som verkligen vill satsa på eftersök, eller för dig som har behov av en verkligt bra lampa är den väl värd pengarna.

Se priset här

 

4. Enforcer LED 140Enforcer LED 140

Det här är en helt trådlös eftersökslampa med ljuskällor av LED typ. Det ökar batteritiden, ljuset lyser bra och dessutom alstras ingen värme. Om du med den här lampan väljer en låg ljusstyrka får du mer än fyra timmars batteritid. En sak som är unik för just den här lampan är att den har en speciell lins som ger en stark och skarp stråle. Den är väldigt fokuserad och ger en lång räckvidd. Ljusbilden kan också göras bredare eller smalare vid behov genom att fokus ändras.

Tack vare IP65 klassningen tål lampan vatten, smuts och regn. Lampan har dock en lite högre vikt på 450 gram. Den drivs på batterier och de laddas färdigt på 2,5 timmar. När lampan är på finns det en indikator som visar på hur lång batteritid du har och dessutom finns ett ergonomiskt grepp som gör lampan bekvämare att hålla i. Priset är högt men om du behöver starkare belysning och om du sitter i ett jakttorn eller på ett pass under hela natten kan den komma väldigt väl till pass.

Se priset här

 

5. LED Lenser P7QC

LED Lenser P7QC

Om du inte är rädd för att lägga lite mer pengar på den bästa eftersökslampan är LED Lenser P7QC ett absolut perfekt val. Helt utan att behöva byta ut lamporna kan du växla mellan fyra olika färger. Lampan är utvecklad för användning av polis och militär men den passar också perfekt för jägaren. Med den här lampan kan du utföra alla möjliga uppgifter när det är mörkt. Ljuseffekten är 220 lumen och det räcker för de flesta. Ljuskäglan når inte så långt, endast 60 meter men de övriga funktionerna väger upp.

Med det vita ljuset är lampan bra för allt ifrån jakt till att hitta orsaken till ett strömavbrott eller bara för att se bättre på promenaden. Om du vill kunna behålla ditt mörkerseende men behöver lite extra ljus för att kanske läsa din karta är lampans röda ljus bra. Ska du säkra spår vid till exempel ett eftersök är det blå ljuset det perfekta valet. Med det blir blod svart och lättare att skilja från vatten eller andra vätskor. Det gröna ljuset stör djur mindre och det passar bra vid eftersök. Det här är helt enkelt den bästa eftersökslampan för dig som vill ha många funktioner till ett bra pris.

Hela lampan är mycket slagtålig. Den är tillverkad i aluminium och drivs av fyra AAA batterier.

Se priset här

 

Köpguide för eftersökslampa bäst i test

En eftersökslampa kan vid en första anblick vara något som inte alla behöver, men sanningen är att alla jägare bör ha en sådan. Du vet aldrig när du kommer att behöva eftersöka ett vilt djur och du kan också känna dig tryggare ute i skogen. Det handlar både om att du kan se vilda djur bättre, men också om att du lättare kan orientera dig.

Ett eftersök kan behöva anordnas av flera anledningar. Eftersöken finns i två versioner, antingen eftersök vid jakt eller eftersök vid viltolyckor. Någon kan ha avlossat ett sämre skott under jaktdagen, det kan också vara en bil som kört på ett djur. Vid eftersöket letar man efter djuret och kontrollerar det. Verkar djuret oskadat låter man det gå, men om det är skadat avlivar man det och tar hand om kroppen. Som jägare har du alltid ansvar för att ordna ett eftersök om ett sådant behövs och då behöver du i regel en eftersökslampa eftersom söket kan dra ut en hel del på tiden.

 

Hitta den bästa eftersökslampan

Det finns flera saker att titta på när du ska hitta den bästa eftersökslampan för just dig. Batteritiden och dess möjlighet att avge ljus är två av de viktigaste aspekterna. Både ljusets styrka och hur lampan lyser är avgörande och om lampan har flera inställningsmöjligheter är det också en stor fördel. En bred och klar ljusstråle samt en lång batteritid är bra. Kan ljusstrålen fokuseras vid behov är det än bättre. Välj gärna en eftersökslampa som har LED lampor. De klarar av att lysa länge.

Med vitt ljus ser du allra bäst i skogen men både rött och grönt ljus är bra för eftersök. Att kunna skifta färg enkelt är en stor fördel. Tänk också på att det bör vara lätt att skifta mellan de andra funktionerna i ficklampan. Att behöva bläddra igenom flera funktioner kan snabbt bli irriterande.

 

Hur ordnas ett bra eftersök?

Inget eftersök är komplett utan en bra jakthund. Jägaren som söker efter djuret måste känna hunden och förstå den. Hunden ska också vara erfaren och vältränad. Du bör känna till viltets beteende och kunna läsa av det även på håll. Eftersöksjägaren bör också ha lite kunskap om terrängen och dessutom ska rätt utrustning tas med. Ett lämpligt vapen samt den bästa eftersökslampan ska alltid vara med, och som jägare ska du kunna hantera vapnet på ett bra sätt.

 

Vad gäller för eftersök?

Enligt jägarförbundet är beredskap för eftersök väldigt viktigt när det gäller allt utövande av jakt. Jägarkåren bör också kunna göra en insats och söka efter vilt som skadats av tåg eller trafik. För att kunna klara ett eftersök måste jägarna ha kunskap, både teoretisk och praktisk sådan. Även hundarna bör vara tränade. Alla jakthundar behöver inte vara utbildade i eftersök men det bör finnas minst en sådan hund i varje jaktlag.

Om det konstateras att viltet är skadat ska det hittas och avlivas. Jägare och eftersöksjägare samt polis och eftersöksjägare bör därför ha ett gott samarbete så att djurets lidande snabbt kan tas bort.

 

Varför är eftersöket viktigt?

Djur ska inte utsättas för onödigt lidande och det enda sättet att säkerställa det på är genom att djuret hittas efter att det skjutits eller körts på. När det har mörknat kommer eftersökslampan att hjälpa dig att hitta djuret.

Vad skiljer LUX och lumen åt?

Lumen beskriver ljusflödet, alltså hur starkt lampan lyser. En vanlig glödlampa på 60 W lyser med ca 12 lumen. LUX är däremot den enhet som står för belysning och illuminans. Den är oftast inte lika tydlig när det gäller eftersökslampor.

 

Vilken av de bästa eftersökslamporna ska en ny jägare satsa på?

Även den nyblivna jägaren har nytta av en eftersökslampa. Även om man inte själv går med på eftersök med en gång som jägare kan lampan behövas för att hitta till passet eller för att man ska kunna röra sig på ett bra sätt i skogen. Om man inte jagat så mycket och inte vet om man vill jaga när det är mörkt kan det vara klokt att satsa på en billigare lampa. Då kan man uppgradera sin utrustning efter hand, när man vet att man verkligen vill satsa på jakten.

 

Hur sköter jag en eftersökslampa som blivit bäst i test?

De flesta eftersökslamporna är mycket tåliga och de behöver inte speciellt mycket skötsel. Se dock till att de alltid har laddade batterier och att eventuella extra batterier finns i ryggsäcken eller fickan. Om lampan är smutsig kan du torka av den med en fuktig trasa. Om du ska transportera ditt vapen gör du klokt i att ta bort lampan så att den inte kommer till skada under transporten. Det kan dessutom bli svårt att få plats med vapnet i sitt fodral om lampan sitter kvar.

 

Summering

Som jägare har du alltid ansvar för det skott du avlossar och om det blir fel ska ett eftersök inledas. Då behövs en eftersökslampa om det är mörkt ute. Samma sak gäller om du arbetar som eftersöksjägare. Även som vanlig jägare kan det vara klokt att ha en lampa på vapnet eller i ryggsäcken. Med den kan du lättare orientera dig i skogen på väg till eller från ditt pass. Dessutom kan lampan vara bra att ha om bilen går sönder eller om du måste hitta något i ryggsäcken under jakten när det är mörkt ute.

Vi har i vårt test tagit upp flera eftersökslampor i olika prisklasser för att du ska kunna finna en variant som passar just din plånbok. Alla lampor är prisvärda och de fungerar bra men det betyder inte att alla har råd att köpa dem. Som jägare måste du se till din plånbok och till dina individuella preferenser när det gäller att köpa en eftersökslampa. Det kan absolut vara klokt att testa lite olika varianter innan du bestämmer dig för en variant.

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *