Bästa luftvapen ammunition 2022 – Vårt luftvapen ammunition test

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för PNJakt.se, Outnorth.se, meds.se, lloydsapotek.se och Outdoorexperten.se.

 
1. JSB Exact2. JSB Hades3. Predator Polymag
JSB Exact, 4,52mm – 0,547g bästa luftvapen ammunitionJSB Hades 5,50mm, 1.030gJSB Predator Polymag, 4.50mm – 0,520g
Se priset här Se priset här Se priset här

I samband med att du inhandlar ditt första luftvapen är det mycket troligt att nästa steg blir att undersöka vilken ammunition som passar bäst utifrån ditt ändamål. 

Det här testet är tänkt att guida och vägleda dig till marknadens bästa luftvapen ammunition.

Vilken typ av kula som är optimal styrs som vanligt utifrån vilket primärt syfte du har med ditt skytte så i slutet av testet kommer vi gå igenom lite vanliga frågor och beskriva några viktiga frågor att ställa sig själv innan köpet.

Men nu ska vi gå rakt på sak och presentera bästa luftvapen ammunition. Vi börjar givetvis med den ammunition vi funnit absolut bäst och mest prisvärd.

Topp 4 bästa luftvapen ammunition 2022

1. JSB Exact, 4,52mm – 0,547g

JSB Exact, 4,52mm – 0,547g bästa luftvapen ammunition

Den erkänt skickliga tjeckiska tillverkaren får äran att toppa listan. Det kommer knappast som någon överraskning för den som kan sin luftvapenammunition. 

Ett gott tecken på tillverkarens kvalitet är det faktum att de flesta som tävlar i luftskytte använder en modell från JSB. 

Att valet faller just på den här kulan är att vi uppfattar den ha de bästa egenskaperna när vi ser till helheten. Med ytterst noggrann fördelad tyngdpunkt fungerar kulan på en ganska stor bredd av distanser utan att tappa precision. 

Kulan passar extra bra för dig som mestadels har tänkt skjuta från 10-50 meter. Exact är den absolut mest populära ammunitionen i grenen Field Target, som går upp till 50 meter. Tester har dock visat att kulan är fullt kapabel att leverera en bra skottsamling även på avstånd upp till hela 200 meter.

Kalibern är 4,5 mm som den observante kunde urskilja i rubriken och den här förpackningen innehåller 500 skott till ett mycket angenämt pris.

Summerat är det helt enkelt mycket prisvärd och stabil ammunition. Vi upplever även att skotten håller en mycket jämn kvalitet vilket såklart är en helt central komponent.

Se priset här

2. JSB Hades 5,50mm, 1.030g

JSB Hades 5,50mm, 1.030g

Föga förvånande dominerar JSB topplistan och här presenterar vi modellen som går under namnet Hades. 

Med sin kaliber på 5,5mm och kulvikt på 1.030g är detta en kula med goda egenskaper för jakt. Hades är nämligen en jaktdiabol med mycket hög precision, vilket såklart är helt avgörande när det gäller diaboler som ska användas i skarpt läge.

Denna kula kommer i samma vikt och siluett som sin släkting JSB Exact Jumbo, men har begåvats med mer expanderande egenskaper för att vara optimerad i förhållande till jakt.

Hades är av rundnosmodell och är även en hålspetskula.

En kvalitetskula och ett självklart köp för den som avser att bedriva jakt med sitt luftvapen.

Se priset här

3. JSB Predator Polymag, 4.50mm – 0,520g

JSB Predator Polymag, 4.50mm – 0,520g

Du kanske börjar fatta galoppen. Det blir JSB som intar även tredjeplatsen på listan och sopar mattan med konkurrenterna. 

Predator är en premium-diabol som är utformad för att leverera ypperlig precision vid jakt med luftvapen. 

Kulan har en patenterad form där den sätter samman och kombinerar en vass plastspets som är perfekt anpassad och linjerad med en expanderande hålspets.

Värt att ta i beaktning är det faktum att kulan enbart passar till luftvapen av brytmodell, så om du inte äger ett brytvapen är det fel kula för dig.

Kulvikten ligger på 0,520g och kalibern är 4,5mm. 

En kula som passar perfekt för dig som jagar med luftvapen eller helt enkelt vill ha lite mer power i ammunitionen. 

Se priset här

4. Gamo Expander 4,5mm

Gamo Expander 4,5mm

Jodå. Det finns andra tillverkare av ammunition till luftvapen än JSB. 

Från Gamo hämtar vi dessa skott som är av spetsmodell.

Det finns inte alltför mycket att säga om dessa kulor utan det är helt vanliga skott.

Anledningen till att de ändå kvalar in på vår lista är för att vi upplever att det pris vi betalar är billigt i förhållande till den ändå relativt höga kvaliteten på kulan. 

Detta är en kula som passar bäst för hobbyskytten eller den som vill prova sig fram lite innan den går över till mer kraftfull ammunition.

Se priset här

Sammanfattning av vårt test

Dessa fyra produkter tycker vi håller hög kvalitet till ett väldigt bra pris. Som du noterat är det ammunition i lite olika varianter vilket gör att vi känner oss säkra på att du kan hitta den kula som passar bäst i förhållande till det skytte du primärt ska bedriva.

Vi ska titta på några vanliga tankar och funderingar som brukar uppkomma när man talar om ammunition till luftvapen.

Vanliga frågor kring luftvapen ammo

Vad är det för skillnad på rundkulor och diabolkulor?

Det absolut vanligaste och det vi kikat på i vårt test är klassiska diabolkulor. Rundkulor är en variant som nästan uteslutande används i magasinomladdande luftvapen.

Så det är oftast inte så mycket att fundera på här, utan det handlar om att hitta den variant av diabolkula som passar bäst.

Vilken variant av diabolkula är bäst? 

När man ska inhandla diabolkulor kan man snabbt bli varse att det finns en hel del olika varianter att välja mellan.

Vanligtvis ser man en uppdelning mellan platt, rund och spetsig nos. Om du är hobbyskytt som vill träna prickskytte är detta inget du behöver lägga någon särskild energi på att undersöka. Samtliga kulor gör ungefär samma jobb och penetrerar ungefär lika bra.

Som du såg i vårt test är det lite skillnad när det gäller ammunition som ska användas till jakt av skadedjur. Då ser vi gärna att kulan är av hålspetsmodell och det är också bra om kulan har förmåga att expandera vid kontakt.

Sammanfattning

Nu hoppas vi att du har fått lite bättre koll på vilken ammunition som finns på marknaden och vilka skott som är mest prisvärda. I tillägg hoppas vi att du förvärvat kunskap som gör att ditt inköp av ammunition går smidigt både nu och i framtiden. 

Slutligen vill vi såklart önska dig ett stort lycka till  och hoppas verkligen att vi hjälpt dig hitta en ammunition som ligger helt i linje med ditt bruk av luftvapnet.

Skulle du ha några frågor är du givetvis varmt välkommen att höra av dig.

Som vanligt när det gäller luftvapen. Glöm inte att behandla det som just ett vapen. Kulorna är rejält kraftfulla och kan lätt åsamka skada både på djur och människor.

Skjut lugnt och pricksäkert!

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *