Luftpistol bäst i test 2022 – Hitta den bästa luftpistolen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för PNJakt.se, Outnorth.se, meds.se, lloydsapotek.se och Outdoorexperten.se.

 
1. Sig Sauer P226 luftpistol2. Colt Peacemaker Antique Finish3. Gamo P900 4,5mm Paket
Se priset här Se priset här Se priset här

Går du i planer att införskaffa en luft- eller kolsyrepistol? Vill du skaffa lite kött på benen innan du slår till? Välkommen! Då har du hittat till alldeles rätt plats.

Vi har sonderat marknaden, testat oss fram och vill nu hjälpa dig att välja den absolut bästa luftpistolen på marknaden.

Oavsett om det är en klassisk luftpistol eller en mer modern CO2-pistol är det här du finner de luftpistoler som är bäst i test.

Vill du hoppa direkt till redaktionens val av bästa luftpistol klickar du HÄR.

Vill du däremot lära dig mer och skaffa ett bra informationsunderlag innan du fattar ditt beslut är det bara att scrolla vidare, så ska vi ge dig allt du behöver inför köpet av din luft- eller bästa co2 luftpistolen.

Vad är skillnaden på en luft- och kolsyrepistol?

Den avgörande skillnaden mellan en luft- och kolsyrepistol handlar om avfyrningsmekanismen. Om vapnet enbart benämns som en luftpistol är det vanligtvis så att det är en fjädermekanism som driver kulan och skapar anslagsenergin.

Om vapnet däremot benämns som kolsyrepistol är det däremot tryck skapat från en kolsyrepatron som är drivande i avfyrningsmekanismen.

Båda varianterna ryms under namnet luftpistol, men kolsyrepistoler är generellt sett en aning kraftfullare. I klartext innebär det att vapnets anslagsenergi är högre, vilket i sin tur gör att kulans utgångshastighet blir högre.

Det är luft- och kolsyrepistoler som du garanterat kommer ha stort nöje av och som håller en hög kvalitet.

Topp 4 bästa luftpistolerna 2022

1. Sig Sauer P226 Asp Luftpistol

Den först ut i luftpistol bäst i test kommer från kategorin kolsyrepistoler. Och det är en självklar vinnare.

Den här är den bästa co2 luftpistolen och som namnet antyder en replika av den välkända modellen sig sauer P226.

Om du är ute efter en verklighetstrogen och autentisk pistolupplevelse är det här en given favorit.

Pistolen är mycket realistisk i sitt utförande och har en rad funktioner för att förstärka känslan av ett äkta och kraftfullt vapen.

Sig sauern kommer med en inbyggd blowback. Det vill säga en funktion som spänner mekanismen och skapar en rekyl. Allt för att ge användaren än så verklighetstrogen upplevelse som möjligt.

Kolsyrepistolen imiterar alltså beteendet av en riktig pistol vilket även gör den till ett föredraget val när det kommer till övningsskytte. Kanske är du intresserad av att på sikt börja med pistolskytte? Då kan det vara lämpligt att prova med en kolsyrepistol först för att utreda om det är något för dig.

Vapnet kommer även med avtryck som har matchats för att ge en liknande känsla som krutversionen av pistolen. Sig sauern bjuder även på en läckert räfflad pipa med piccatinybas undertill. 

Tillverkaren har verkligen gjort allt för att designen ska vara identisk med originalet vilket såklart alltid är uppskattat.

För att underlätta siktet finns ett vitt riktmedel vilket också bryter av elegant mot den annars klassiskt kolsvarta designen.

Magasinet rymmer 16 skott eller diabolkulor som ammunitionen kallas. Magasinet laddas från båda håll, enligt en 8^2-princip.

CO2-systemet är patenterat och av yppersta klass. Detta borgar för en smidig och säker laddning av kolsyrepatronen. Systemet är också mycket slitstarkt vilket gör att du kan räkna med en lång levnadstid på denna kolsyrepistol.

Pistolen imiterar även originalet genom ett Decocking Lever Safety system.

Anslagsenergin från vapnet är 5 Joule, vilket innebär att ingen licens krävs för att köpa luftpistolen. Kulan lämnar mynningen med en hastighet av 155 m/s vilket är att betrakta som en relativt hög utgångshastighet även för en kolsyrepistol. Kalibern på kulan är 4,5 mm.

Om du mot förmodan inte skulle älska den klassiska och stilrena svarta modellen, kommer pistolen också i en läcker sandfärgad version.

Sammantaget har vi en grymt fin kolsyrepistol som passar både den vana och ovana skytten. 

Ett jättestort plus för den rakt igenom realistiska känslan och den verklighetstrogna designen.

Näst på tur presenteras en tidlös klassisk revolver i formatet av en kolsyrepistol.

Se priset här

 

2. Colt Peacemaker Antique Finish

Colt peacemaker – Kolsyrepistolen för westernfilmsentusiasten och revolverfanatikern.

Tidlös design som för tankarna till vilda västern och cowboys.

En kolsyrepistol som lockar till köp redan vid första anblicken.

Men givetvis ska vi ändå grotta ner och fördjupa oss i modellens utförande och funktioner.

Utförandet i Full Metal är inte bara en fröjd för ögat. Tyngden och den robusta känslan som medföljer är också en garant för en verklighetsnära och genuin vapenupplevelse.

Den känslan förstärks av det faktum att pistolen har en autentisk laddning med single action-system. Detta innebär att hanen spänns upp mellan varje avlossat skott. Precis som det ska vara på en riktig revolver.

Revolvern laddas manuellt med metallpatroner. 

Med hjälp av kolsyrepatronen avfyrar Peacemakern sina skott med en hastighet av 120 m/s. En aning lägre än den Sig sauer som vi gick igenom tidigare.

Vad gäller pipan är den cirka 14 cm lång och invändigt slätborrad. 

Magasinets kapacitet uppgår till 6 skott, vilket är det givna antalet när man talar om vapen av revolvervariant.

I enlighet med revolverstilen kommer vapnet utan kilspår. Detta kan vissa tycka gör det en aning svårare att sikta, men det är mycket en vanesak och ett kilspår skulle nog förta mycket av den tidlösa känslan. Här får man offra lite på funktionen för att bibehålla den genomäkta känslan.

Sammanfattningsvis är det en otroligt läcker revolver för den som vill lägga några kronor extra för att få en revolver som både har en hög användarvänlighet och är en ren fröjd för ögat.

Ett extra stort plus för noggrannheten vad gäller den klassiska designen.

Nu går vi vidare till de andra luftpistoler i vårt luftpistol bäst i test i den klassiska kategorin. Det vill säga luftpistoler med fjädringsmekanism utan kolsyra.

Se priset här

 

3. Gamo P900 4,5 mm Paket

Från Gamo har vi valt denna luftpistol som är en enkel, funktionsstark och stilren modell.

Med ett utmärkt grepp och stabil prestanda är det en luftpistol vi verkligen vill rekommendera.

Avfyrningsmekanismen är en enkel och stabil gasfjäderdriven variant som är gjord för att hålla över lång tid.

Laddningssystemet består av en brytpipa vilket ger en härlig gammaldags känsla och avseende funktioner märks det att tillverkaren tänkt till ordentligt. 

Pistolen är nämligen utrustad med modern Truglo fiberoption, vilket innebär att den har ett ljusstarkt specialanpassat korn som är optimerat utifrån att fungera i alla olika typer av ljusförhållanden.

Handtaget är ambidexter, vilket innebär att det är anpassat för både vänster- och högerhänta skyttar. Handtaget ligger även mycket skönt i handen och känns alltså mycket genomtänkt ur en ergonomisk synvinkel.

Kulorna lämnar luftpistolens lopp med en utgångshastighet av 105 m/s vilket kan betraktas som ganska standard när det kommer till luftpistoler.

Med sin vikt på ganska blygsamma 560 gram är den även hanterbar för yngre förmågor. Givetvis under skarp uppsyn från vuxen.

En trevlig bonus är att pistolen levereras i ett paket med kulfång, tavlor och skott. När paketet dimper ner i brevlådan har du alltså allt på plats för att starta din skytteträning.

Sammanfattningsvis en luftpistol som fungerar mycket bra för träning på skyttebanan, men också prisvärd för dig som är tekniskt intresserad eller bara vill träna lite prickskytte på bakgården.

En riktigt habil luftpistol för dig som letar efter något stabilt och funktionsdugligt.

Nu går vi vidare till nästa testvinnare i vårt luftpistol bäst i test.

Se priset här

 

4. Hatsan 25 Kit 4,5 mm

Från den klassiska tillverkaren Hatsan kommer denna luftpistol.

En robust och solid konstruktion står i centrum och bidrar till en mycket användarvänlig upplevelse.

Laddningsfunktionen är av brytvariant som ibland kan vara lite trög till sin natur. Lyckligtvis medföljer en pipförlängare, vilket drastiskt bidrar till att förenkla laddningsproceduren. I klartext innebär förlängningspipan att du får mer hävkraft och det går mycket smidigt att bryta upp och ladda luftpistolen.

Invändigt är pipan räfflad och vapnet ska laddas med diabolokulor, i kaliber 4,5 mm. 

Hatsan har en relativt hög effekt för att vara ett luftvapen med fjädring. För att motverka och reducera rekylen är luftpistolen därmed försedd med ett system som har i syfte att moverka rekylen. Detta kan förbättra användarvänligheten och framförallt precisionen för den mindre vana skytten.

Om du skulle vara intresserad av att montera kikarsikte eller rödpunktssikte är datsan anpassad och förberedd för just det ändamålet. Tillverkaren har preparerat pistolen med frästa 9-11 mm kilspår som möjliggör att du enkelt kan montera på ett kikar- eller rödpunktssikte. Ett bra sikte är alltid roligt och bidrar till än högre precision.

Som bonus levereras Hatsan-pistolen med ett tillhörande kit. 

Kittet består av:

  • Hatsan Med. 25(Luftpistolen).
  • 250 stycken Pellicano spetskulor
  • Kulfång
  • Tavlor
  • Pipförlängare
  • Sammanfattningsvis har vi här en solid och prisvärd produkt för den som nyligen fått upp intresset för vapen i allmänhet och luftvapen i synnerhet.

Vi går nu vidare och presenterar en rad frågor och svar som kan komma väl till nytta när man ska köpa luftpistol.

Se priset här

 

Frågor och svar om luftpistoler

Varför ska man köpa luftpistol?

Anledningarna till att inhandla en luftpistol kan givetvis variera kraftigt. Att träna prickskytte kan vara en god anledning och en annan kan vara ett intresse för att förbereda sig inför jaktsäsongen

Med många verklighetstrogna luftpistoler på marknaden kan det också vara ett lämpligt steg eller en mellanlandning på väg mot ett riktigt vapen. De flesta luft- och kolsyrepistoler kräver nämligen ingen licens och är därmed lätta att köpa och sälja för den som uppnått myndig ålder.

Som du såg i presentationen av luftpistolerna finns det även varianter där rekyl har byggts in i systemet. Detta för att efterlikna effekten från ett riktigt krutvapen.

Att använda sig av luftpistol kan även vara ett bra sätt att introducera dina eventuella barn till skytte på ett utmanande och roligt sätt. Som du såg hos ett par av våra testvinnare finns det även modeller som kommer i paket med pricktavlor och kulfång. Perfekt för de yngre förmågorna att träna upp sitt prickskytte och sin vapenhantering.

Vad finns det för olika varianter?

Som vi var inne på tidigare är det vanliga att göra en uppdelning mellan en vanlig fjäderdriven luftpistol och dem som drivs av kolsyrepatron.

Här kan man ha med sig att kolsyrepistoler vanligtvis har en aning högre effekt och därmed högre kulhastighet. Något som även framgår i testet.

För den nyfikne finns det även andra modeller eller varianter att utforska. Bland annat PCP-vapen och pneumatiska luftvapen.

Vilken ammunition ska jag använda?

De vanligaste typerna av ammunition är stålrundkulor och diabolkulor. 

Olika typer av vapen är anpassade till olika typer av ammunition.

När du ska besluta om vilket luftvapen du ska inhandla är dock inte ammunitionen något du ska lägga alltför mycket vikt vid. Både stålrundkulor och diabolkulor uppfyller sin funktion väl.

Stålrundkulor är vanligtvis en aning billigare, så om du avser att skjuta väldigt mycket kan det vara värt att ta i beaktning när du bestämmer dig för vilket typ av vapen du ska köpa. Kulorna är dock relativt billiga och det ska långt ifrån vara någon avgörande faktor avseende ditt beslut.

Vilka primära användningsområden har ett luftvapen?

Framförallt två områden kan betraktas som vanligare än andra. 

Att köpa ett luftvapen för att träna prickskytte är ett av dem och kanske det vanligaste och hör ingår såväl träning på klubb som egen träning hemma.

Ett annat användningsområde kan vara som roligt inslag i femkampen, eller varför inte utmana vänner eller familj på lite prickskytte mot burkar.

Om du köper att luftvapen med rekyl får du också en god indikation på din talang för prickskytte med ett riktigt krutvapen. 

Annars är det bara att låta kreativiteten flöda, men glöm inte att alltid sätta säkerheten i främsta rummet.

Vad krävs för att få köpa luftpistol?

Alla modeller som vi rekommenderar är licensfria.

I praktiken innebär det att vem som helst som uppnått myndig ålder också har rätt att införskaffa luftpistol.

De modeller som kräver licens kommer du heller inte att kunna köpa utan att uppvisa licens, så du behöver inte bekymra dig för att göra något olagligt när du köper ditt luftvapen.

I vapenlagstiftningen gåt det att läsa att luftvapen vars anslagsenergi understiger 10 Joule är undantagna från licenskrav. 

Som vin nämnde tidigare finns det en variant av luftpistol som kallas för PCP-pistol. Detta står för Pre Charged Pneumatic och det är framförallt dessa modeller som ibland överskrider det tillåtna gränsvärdet, eller den nivå vilken luftvapen får innehas utan licens.

Men som sagt, det är inget du behöver bekymra dig för i förhållande till pistolerna i detta test.

Vad är ett bra pris på en luftpistol?

När det kommer till prisbilden på luftpistoler är det svårt att ge några klara besked kring vad som är lämpligt, men vi ska presentera några tumregler som kan vara bra att ha i åtanke när du ska bedöma hur prisvärd pistolen verkar vara.

När det gäller en standardluftpistol kan en prisbild kring 500-1100 vara lämpligt. Här ska vi också ha i åtanke att personliga preferenser spelar stor roll. Det kan röra sig om någon detalj som du verkligen gillar, eller att en modell har någon teknisk finess som du inte finner i någon annan modell. Design och utseende inte minst, kan vara viktigt för vissa. Så, var inte rädd för att betala i det högre spannet om du tycker dig ha hittat en luftpistol som verkligen stämmer överens med dina önskemål.

När det kommer till de mer verklighetstrogna kolsyrepistolerna får man vara beredd att gå upp en aning i prisklass. Här är snarare ett intervall mellan 1000-2000 kronor att räkna med, och vill man ha specialfunktioner kan det bli dyrare än så.

Är du ute efter en realistisk och verklighetstrogen upplevelse är det dock helt klart värt att lägga några extra hundralappar för att du ska få precis det du vill ha, och ett luftvapen som är både funktionellt och trevligt att vila sina ögon på.

Vad är det för skillnad på revolver och pistol?

Som du såg bland våra rekommenderade kolsyrepistoler var det en av pistolmodell och en revolvermodell av klassiskt snitt.

Det främsta kännetecknet för den klassiska revolvern är det snurrande magasinet. Ett klassiskt revolvermagasin har vanligtvis plats för 6 kulor som laddas i manuellt. Större magasin finns, men det är relativt ovanligt.

Vår testvinnare innehar ett klassiskt magasin med manuell laddning och plats för sex kulor.

När det kommer till en vanlig pistol har de vanligtvis ett fast magasin i kolven och även en kula i loppet. Pistolens magasin kommer i flera varianter och generellt är det så att pistolens magasin rymmer fler kulor är revolverns motsvarighet.

Så är även fallet när det gäller våra två utvalda modeller.

Pistolen är alltså i många lägen mer användbar, men revolver har en längre och mer anrik historia. Något vi ska titta lite närmare på senare. Om du ser en vilda västern-film är det garanterat revolvrar som finns nedstoppade i hölstren, därav namnet revolverduell.

Revolvern kommer också före pistolen rent tidsmässigt och kan betraktas som en föregångare till den moderna pistolen.

Vad är en bra tyngd?

Vilken tyngd som är lämplig måste bedömas utifrån dess primära användningsområde och vem som ska använda den. Är du ute efter att seriöst träna prickskytte och vill få känslan av att hålla i en riktig pistol går det att jobba efter principen, ju tyngre desto bättre. Det ger den mest verklighetstrogna eller realistiska känslan.

Är luftpistolen däremot mer tänkt att kunna användas av människor i varierande åldrar kan det vara smart att titta mot en lättare variant. Har du tänkt att öva prickskytte med barnen är därför en luftpistol som försöker imitera originalet i hög utsträckning inte att rekommendera.

Vad ska jag tänka på vad gäller handtagen?

Samtliga vinnare i vårt test har bra handtag och är du högerhänt fungerar troligtvis alla handtag mycket bra. Det ska heller inte vara några oklarheter kring att vara vänsterhänt och använda samma grepp och vapen. Detta är ju något som tillverkarna är väl medvetna om och anpassar sina produkter i enlighet med.

Får jag jaga med luftpistol?

Nej, ett luftvapen är inte avsett för att jaga med, utan det är prickskytte på icke-levande föremål som får stå i fokus när ett luftvapen används. Att jaga med luftpistol kan faktiskt få ganska allvarliga konsekvenser då du utsätter både djur och andra för risk. Det är alltså inte bara en rekommendation att inte jaga med luftvapen, utan det är också i laglig mening att betrakta som ett ganska allvarligt brott.

Hur farlig är luftpistolen?

Även om anslagsenergin och kulhastigheten inte på något sätt går att jämföra med ett krutvapen måste man ha mycket stor respekt för att det är ett vapen man handskas med. Om någon känslig kroppsdel skulle träffas kan ett skott från luftvapen mycket väl orsaka permanent skada. Ett skott i ögat kan exempelvis leda till blindhet. Ett skott på andra delar av kroppen kommer troligtvis med ett köttsår som följd. Att på skoj rikta sitt vapen mot andra avrådes skarpt ifrån. Det är ett vapen med potential att orsaka allvarlig skada och måste behandlas därefter.

Att låta omyndiga barn handha vapnet utan uppsikt är inte att rekommendera. Exempel på allvarliga olyckor med luftpistol är inte helt ovanliga och då rör det sig främst om barn som inte har utvecklats nog för att förstår vilken skada ett luftvapen faktiskt kan göra.

Vi ska avsluta med lite historia kring originalen av våra testvinnare i kolsyrekategorin.

Sig sauer p226

SIG står för Schweizensche Industrie Gesellshaft och är en halvautomatisk pistol från den tyska tillverkaren J.P. Sauer&Son.

Känd för sin förträffliga kvalitet och pålitlighet är det en pistol som används av polis och militär över hela världen.

För närvarande är det också en av de tjänstepistoler som den svenska polisen använder sig av.

Så, om du vill känna dig som en polis är det den här modellen som gäller i nuläget.

P226:an finns också i andra modeller som är särskilt anpassade för tävlingsskytte. I dessa modeller har extra stor vikt lagts vid vapnets tryck och precision.

Colt peacemaker

Kanske det mest kända vapnet genom alla tider och en helt tidlös revolver.

”Gud skapade människan  – Men colt gjorde dem jämlika”. 

Så lyder en klassisk sägning som anspelar till just denna revolver.

Peacemakern såg dagens ljus 1873 och var den första revolvern att tillverkas i större skala.

Colten har tillverkats i över 30 olika kalibrar och med en rad olika piplängder, men det genomgående intrycket har alltid varit detsamma. 

Produktionen har också stoppats vid två tillfällen, men återupptagits då efterfrågan på nytt funnits. Detta säger mycket om populariteten, att en pistol från 1873 fortfarande produceras, även om det för samlaren nog är mer intressant att lägga vantarna på ett riktigt gammalt och välbehållet exemplar.

Under slutet av 1800- och början på 1900-talet var Peacemakern extra populär bland ranch-ägare, sheriffer och banditer. Idag är det mest vapensamlare och andra vapenintresserade som finns på köpsidan. 

Designen var när den kom helt nyskapande och har kommit att influera och påverka produktionen och utformningen av en rad andra märken. 

Det är nog inte helt felaktigt att kalla denna klenod för pistolernas moder.

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *