Bästa luftgeväret 2022 – Ett stort test av luftgevär

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för PNJakt.se, Outnorth.se, meds.se, lloydsapotek.se och Outdoorexperten.se.

 
1. Walther Lever-Action Steel2. JBH 165gr 308Win3. Hatsan Nova 5,55m
Se priset här Se priset här Se priset här

I viss mån kan man använda sig av luftgevär i samband med jakt, men för de allra flesta så är luftgeväret istället ett roligt komplement. Det är viktigt att vara införstådd med att ett vapen aldrig är en leksak och detta gäller även för luftgevären.

På marknaden idag finns det mängder med olika luftgevär för diverse ändamål. Det är inte ovanligt att man bestämmer sig för att skaffa sig ett luftvapen att använda för träning, men även i samband med tävlingar så är luftgeväret vanligt.

Med ett sådant kan du träna på ett säkert sätt innan det är dags för dig att gå vidare till krutvapen. Luftgevär kan till exempelvis användas för den som vill träna prickskytte, skuta för underhållningens skull eller som ska delta i tävlingar. Här kommer du att få läsa mer om vad du bör tänka på när du ska hitta det bästa luftgeväret för just dig!

Du är alltså på jakt efter det bästa luftgeväret eller det bästa luftgeväret att trimma? Då har du kommit till helt rätt ställe. Genom mycket kunskap och erfarenhet har vi sett till att plocka ut några av de bästa alternativen på marknaden. Här kan du hitta luftgevär som lämpar sig utmärkt för nybörjaren, såväl som luftgevär för den mer erfarna skytten som kanske planerar att delta i tävlingar.

När man letar efter det bästa luftgeväret så finns det en hel del saker som är viktiga att tänka på och återigen är det ditt användningsområde som kommer att behöva styra en hel del. I vår köpguide längre ner på sidan kommer du att kunna hitta nyttig information om vad du behöver tänka på när du ska köpa ett luftgevär och om det är PCP, pump eller fjädring som du bör använda dig av.

Här nedan kommer du att få läsa om fem stycken riktiga storfavoriter från flera olika tillverkare. Luftgevären som vi har valt ut till bästa luftgeväret 2020 kommer i ett flertal olika prisklasser och med olika funktioner och egenskaper. På så sätt är det lättare att hitta ett luftgevär som verkligen passar dig och som du kommer att trivas med länge.

Topp 5 bästa luftgevären 2022

1. Walther Level Action Steel luftgevär

Den här modellen från den populära tillverkaren Walther är egentligen en ny version av deras tidigare klassiker Level Action och kan mycket väl vara det bästa luftgeväret för dig. Luftgeväret drivs med hjälp av kolsyra och rymmer ett 8 skotts magasin såväl som en bygelrepeter. Designen är mycket vacker på många sätt.

Den är modern samtidigt som den ser elegant och stilfull ut på en och samma gång och här har man inte tummat på design framför kvalitet. Väljer du Level Action Steel som ditt bästa luftgevär så får du ett gevär som ger dig en mycket bra precision såväl som ett gevär där man har använt sig av HPS, vilket betyder High Power System. Med ett sådant är du garanterad att kunna skjuta med ett så optimalt tryck som möjligt (under 450 skott). Kolsyrepatronen rymmer 88 gram.

Nuförtiden är det inte så vanligt att hitta ett luftgevär som erbjuder både snabbhet och bra precision under ”ett och samma tak”. Den här modellen från Walther är dock ett undantag och dessutom behöver du inte ha någon licens för att kunna använda dig av det.

fördelar

 • Du kan snabbt och enkelt ladda om luftgeväret genom att föra bygeln fram/tillbaka
 • Du får ett gevär där man har använt sig av ett magasin som vanligtvis annars bara kan hittas i Umarex-pistoler
 • Precisionspipan är räfflad
 • Du har möjlighet att sätta på extra utrustning på luftgeväret, t.ex. siktesbas
 • Öppna riktmedel
 • 4,5 mm kaliber
 • Piplängd på 480 mm
Se priset här!

 

2. Crosman 1077 luftgevär

Är du på jakt efter ett högkvalitativt luftgevär till ett bra pris så är det Crosmans 1077 som du kanske ska titta närmare på. Det här luftgeväret ligger i de lägre prisklasserna, men är fortfarande ett riktigt bra luftgevär som lämpar sig utmärkt för prickskytte och träning. Till driv har man valt att använda sig av kolsyra (CO2), vilket är ett av de vanligaste alternativen och ett bra luftgevär för förstagångsägaren.

För att säkerställa att Crosman 1077 är så bra som möjligt så har man försett luftgeväret med en räfflad pipa, ett justerbart riktmedel och en totallängd på 940 mm. Här är det diaboler som du kommer att skjuta med och magasinet rymmer upp till 12 stycken skott. Kolsyrepatronen rymmer 12 g, vilket inte är av största slag. Du kan dock ändå räkna med att en kolsyrepatron kommer att räcka gott och väl till 3-5 magasin. Den som önskar kan med fördel montera ett kikarsikte på luftgeväret utan problem.

fördelar

 • Magasinet rymmer 12 stycken skott
 • Justerbart riktmedel
 • Luftgevärets vikt ligger på 1570 gram
 • Luftgeväret är försett med en räfflad pipa
 • Som driv använder man sig av CO2
 • Kilspåret ligger på 11 mm (Weaver)
 • Utgångshastigheten på luftgeväret är 190 meter per sekund
Se priset här!

 

3. Hatsan Nova 5,5 mm luftgevär

Hatsans modell Nova 5,5 mm är ett högkvalitativt luftgevär i den högre prisklassen. Här har man använt sig av drivtekniken PCP, vilket betyder att du kommer att kunna skjuta iväg flera skott och du kommer även att få ett luftgevär med mekanismen kallad AT44, vilket är det bästa driftsäkra alternativet. För att lyckas med detta har man designat luftgeväret med en fin och vacker valnötskolv och du hittar även en luftflaska på hela 500 cc.

Det här luftgeväret kommer med otroligt många egenskaper som du kommer att ha stor användning för. Du kommer bland annat att hitta ett pantenterat anti-knock system, vilket betyder att du får ett system som minimerar luftförbrukningen så att du inte slösar i onödan.

Det finns dessutom en 2-stegs avtryckarmekanism, även kallat för quattro trigger. Naturligtvis är säkerhet något som Hatsan sätter i första rummet och därför har luftgeväret Nova 5,5 mm också en Anti double pellet feed mekanism. Det betyder att du kan vara säker på att endast en kula kan matas in i geväret på en och samma gång.

fördelar

 • Luftgeväret är försett med ett kikarsiktesfäste (weaver)
 • Finns även en skena för 11 mm
 • Du får ett luftgevär med ett anti-knock system
 • Bakkappan går enkelt att justera på egen hand
 • Shroudad och chokad pipa
 • Luftflaska som rymmer 500 cc
 • Lufttryck på 250 bars
Se priset här!

 

4. Daisy Avanti Champion 499 luftgevär

I mellanklassen i denna bäst i test för bästa luftgeväret hittar du Avanti Champion 499 från tillverkaren Daisy. Det här är också ett luftgevär som en gång (och än idag) också går under namnet ”The most accurate BB gun in the world”.

Här får du ett nättare luftgevär där du slipper knöla med stora och jobbiga magasin, höga utgångshastigheter eller kikarsikten som inte sitter som de ska. Istället får du ett mindre, lättare och mynningsladdat gevär där pipan är tillverkad i det fina träslaget bok.

Man kan inte göra en bäst i test för luftgevär och inte ta med ett luftgevär som drivs med hjälp av en fjäder. Du använder dig av den klassiska repeterrörelsen för att ladda geväret och spänna upp det.

Precisionen är på topp, även om detta är något som kan vara relativt ovanligt för ett luftgevär där man använder sig av stålrundkulor. Du får således ett tryggt, snyggt och enkelt luftgevär som lämpar sig riktigt bra för prickskytte såväl som för träning innan du sätter igång med krutvapen.

fördelar

 • Magneten ser till att hålla kulan på plats, även om geväret hålls upp och ned
 • Vikt på endast 1406 gram
 • Totallängd på 920 mm
 • Drivning med hjälp av en fjäder
 • Slätborrad pip
 • Kolv tillverkad i bok
 • Utgångshastighet på 73 m per sekund
 • Magasinkapacitet på 1 skott
Se priset här!

 

5. Hatsan Striker S 6,35 mm luftgevär

Tillverkaren Hatsan ser inte bara till att skapa luftgevär med PCP, utan har även ett flertal riktigt fina luftgevär med fjäder att erbjuda. Deras Striker S 6,53 mm hamnar med på listan över bästa luftgeväret just för att det är i en riktigt bra prisklass, är tillverkat i hög kvalitet och dessutom har en snygg och stilren design.

Det är utan tvekan ett mycket prisvärt alternativ och luftgeväret lämpar sig bra även för mindre skyttar. Här får du ett luftgevär som är enkelt att använda sig av, har en bra och ordentlig precision samt har en automatsäkring, vilket alltid står som standard.

Den som önskar kan dessutom välja mellan flera olika alternativ trots samma modell. Du kan välja ett luftgevär med en kolv i hardwood så väl som komposit och alla är de ergonomiska.

Ett stort plus är just hur oöm kolven faktiskt är. Då den är tillverkad i syntet så får du dessutom ett riktigt bra grepp varje gång, tack vare gummit som man har använt sig av. Vill du sätta fast ett kikarsikte så har du ett kilspår på 11 mm för detta.

fördelar

 • Luftgevär som passar både högerhänta och vänsterhänta skyttar
 • Vikt på 2900 gram
 • Drivning med hjälp av en fjäder
 • Piplängd på 420 mm
 • Luftgeväret har en utgångshastighet på 127 meter per sekund
 • Totallängd på 1095 mm
Se priset här!

 

Köpguide för bästa luftgeväret

Det råder ingen tvekan om att det finns mycket du kommer behöva tänka på när du ska köpa ett gevär. Det gäller oavsett om du ska köpa ett krutvapen eller om du ska köpa ett vanligt luftgevär. I första hand ska du naturligtvis tänka på säkerheten.

Det betyder att du bara ska använda dig av ett luftgevär tillsammans med en kunnig person om du använder det för första gången och att du ska följa de lagar och regler som gäller. En lag är till exempel att du måste vara minst 18 år gammal för att få köpa ett gevär på egen hand.

Med hjälp av en bra köpguide kan det vara enklare för dig att hitta ett luftgevär som du verkligen känner dig bekväm med och som passar dig och ditt ändamål. Här nedan hittar du mängder med bra information för att göra köpet så lyckat som möjligt.

Säkerhetsåtgärder är viktigt

Återigen vill vi påpeka vikten av att ett luftgevär inte på något sätt är en leksak och därför ska det inte heller användas av barn. Det finns flera sätt som du kan gå tillväga för att säkerställa så mycket trygghet och säkerhet i samband med användandet som möjligt.

För det första behöver du ha kunskap om hur luftgeväret är uppbyggt. Till exempel så kommer ett luftgevär att bestå av många olika typer av delar och dessa är dessutom tillverkade i olika material. Du behöver se till att du vet med dig hur alla de olika delarna och materialen ska behandlas och vårdas för att ditt luftgevär ska vara i så gott skick som möjligt. Ett luftgevär i gott skick är också ett som är mycket säkrare.

En annan sak att ha i åtanke är att tänka på säkerheten när det är dags för dig att skjuta. Rikta aldrig luftgeväret mot en annan människa och se till att du har ett bra och stadigt kulfång bakom den måltavla eller det mål som du har satt upp.

Det finns ingen garanti för att du kommer att träffa målet, hur duktig du än är, och risken är också stor att du faktiskt skjuter helt igenom målet. Ett kulfång hjälper dig att samla upp kulorna, så att du slipper göra arbetet själv, smutsa ner i naturen eller låta kulorna ligga och eventuellt orsaka skada på husdjur eller vilda djur.

Är ett luftgevär något för dig?

Att fundera över huruvida ett luftgevär kommer att passa dig eller inte är inte ovanligt. Man kan känna sig tveksam även över det bästa luftgeväret på marknaden, speciellt om man inte vet vad man ska använda luftgeväret till.

Vi rekommenderar att du skaffar dig ett luftgevär om du vill träna mellan säsongerna. Luftgeväret är relativt enkelt att hantera och du behöver inte åka långa vägar för att ta dig till en skjutbana. Ett luftgevär är också ett sätt för dig att spara pengar. Du slipper slösa på ditt krut och kan spara detta till när det väl gäller istället.

Ja, ett luftgevär är således bra för den som vill träna eller som vill skjuta för underhållningens skull, men det finns fler fördelar än så. Luftgeväret är ett mycket bra träningsredskap att använda sig av, men det fungerar också som ett utmärkt alternativ när du är novis och behöver lära dig säkerhet och hur man respekterar ett vapen. Detta gäller för alla åldrar och är något som alla måste ta sig igenom om man vill börja skjuta med krut längre fram i tiden.

Luftgevär för tävling och träning – vad är skillnaden?

I samband med många skjuttävlingar är det vanligt att man använder sig av luftgevär. Det kanske är givet, eftersom luftgevär inte orsakar lika stor skada som ett krutvapen kan göra. Funderar du på att köpa ett luftgevär så har du troligtvis redan tittat i butiker eller på annonser och kanske har du märkt av den främsta skillnaden – priset!

Om du vill köpa ett luftgevär för tävlingar så kommer du att behöva vara beredd på att lägga ut mycket mer pengar än om du vill köpa ett luftvapen för att underhålla dig med lite prickskytte när vardagen tillåter. Visst är kvaliteten då också bättre, men du behöver inte ett tävlingsluftgevär för att skjuta på baksidan av sommarstugan. Spara dessa pengar till annat i stället.

Olika typer av luftgevär

Som upprepat ett flertal gånger så finns det många olika luftgevär att välja mellan. Innan du ska köpa ett luftgevär så rekommenderar vi att du skapar dig kunskap om de olika modellerna, just eftersom de används vid olika tillfällen och för olika aktiviteter. Den främsta skillnaden mellan de olika modellerna är kalibern på ammunitionen, men även hur luftgeväret drivs fram.

Med det menar vi att de kan drivas med hjälp av kolsyra, PCP eller fjäder. Dessa är åtminstone de mest vanliga alternativen. Även pump är vanligt förekommande. Alla olika modeller har sina positiva så väl som negativa egenskaper. Är du ute efter ett så billigt luftgevär som möjligt så är det luftgevär som drivs med hjälp av en fjäder som du ska satsa på.

PCP-luftgevär – vad betyder det?

När du sitter och kikar på luftgevär på nätet eller besöker en butik för att köpa ett så kommer du med största sannolikhet att träffa på ordet PCP. PCP är egentligen en förkortning som står för de fullständiga orden Pre-Charged Pneumatic och som beskriver ett visst sätt som luftgevär kan drivas på. Precis på samma sätt som ett luftgevär kan drivas med en fjäder så kan det alltså drivas med PCP.

Enkelt förklarat kan man säga att ett luftgevär som drivs med PCP är utrustat med en tub eller en behållare. Behållaren fylls upp med luft som du sedan kan använda för att skjuta iväg flera skott, utan att behöver trassla och ladda om emellanåt.

Det vanligaste är att man använder ett gevär med ett tryck på cirka 70-300 bar. En fingervisning som man kan använda sig av är att tänka att en tub med 200 bar kommer att räcka till cirka 40-50 skott. Hur många skott som luften kommer att räcka till beror dock på ett flertal olika saker, t.ex. vad det är för utgångshastighet du har valt att använda dig av.

Vanliga frågor kring luftgevär

Det finns många frågor och funderingar som kan uppkomma när du ska köpa ett luftgevär, men oroa dig inte. Att ha frågor är inte ovanligt, även för den mest erfarna som länge har använt sig av det bästa luftgeväret på marknaden. Här nedan har vi därför sett till att samla de vanligaste frågorna och funderingar och naturligtvis även svaren på dessa.

Vad är egentligen ett luftgevär?

Innan du ger dig in på att köpa ett luftgevär är det naturligtvis viktigt att du vet vad ett luftgevär är och vad det främst används till. Enkelt förklarat kan man säga att ett luftgevär är ett vapen som man har valt att placera inom kategorin ”luftvapen”.

Dessa typer av vapen använder man i samband med jakt, men också för att träna prickskytte, använda i tävlingar samt vid banskytte. Det är dock viktigt att vara medveten om att ett luftgevär inte är något som du kan använda dig av för att jaga större djur. Vill du använda ett luftgevär till jakt så är det mindre djur som gäller.

Vem får köpa ett luftgevär?

I Sverige är reglerna gällande luftgevär väldigt ”slappa”. Med det menar vi att det inte finns så mycket restriktioner och lagar som man måste anpassa sig efter. I Sverige har vem som helst möjlighet att gå in i en butik och köpa ett luftgevär.

Det enda som gäller är att du måste ha fyllt 18 år gammal, men du behöver till exempel inte någon form av licens. Här finns det dock en gråzon som är värd att ha koll på. Om du ska använda ditt luftgevär i samband med jakt så kan du behöva uppvisa en jaktlicens. Se därför till att du har koll på vad som gäller innan du skaffar dig ditt luftgevär så att allt går till på rätt sätt.

Hur ska jag förvara mitt luftgevär på bästa sätt?

Om du har köpt det som för dig är det bästa luftgeväret så kommer du med största sannolikhet vilja förvara det på rätt sätt. Genom rätt förvaring kan du minimera risken för skador och på så sätt få ditt luftgevär att hålla mycket längre.

Det finns flera sätt som du kan gå tillväga för att förvara ditt luftgevär. Skulle det vara så att du också har andra vapen så rekommenderar vi att du satsar på att köpa ett vapenskåp. I vapenskåpet kan du förvara alla dina vapen, inklusive luftgeväret, på ett säkert sätt.

Väta, kyla, fukt och temperaturförändringar är något som man bör undvika i största mån. Du bör alltså se till att förvara ditt luftgevär på en torr och rumstempererad plats. Fukt, värme och väta kan orsaka skador på ditt gevär och i värsta fall så kan det börja rosta. Det är således bättre att du satsar på att förvara luftgeväret inomhus än i t.ex. ett garage. Viktigt är dock att du har geväret inlåst, speciellt om barn kommer på besök eller om du själv har barn.

Vad är ett bra pris för ett luftgevär?

Luftgevär kommer i alla möjliga prisklasser och vad du väljer beror på din budget, men även vad du ska använda ditt luftgevär till. Det vanligaste är dock att du kommer behöva betala några tusenlappar för ditt gevär, men det finns både dyrare och billigare alternativ.

Vad krävs för att få använda luftgeväret till jakt?

Även om det inte är det vanligaste ändamålet så finns det luftgevär som köps för att användas till jakt. Du kan använda dig av ditt luftgevär för detta ändamål om det är så att ditt gevär är tillräckligt starkt och att du enbart använder det för vad som kallas för ”begränsad skyddsjakt”. För att du ska få använda dig av ditt luftgevär i samband med jakt så behöver geväret uppfylla en hel del krav.

 • Utgångshastigheten ska ligga på 180 m/sekunden
 • Den ammunition som du använder dig av ska vara minst 22 kaliber
 • Du som användare behöver se till att du har en licens som gör att du får använda dig av luftgevär med större kaliber
 • Ditt vapen måste vara godkänt och giltigt för skyddsjakt

Summering

Det finns utan tvekan en hel del grejer som du bör ha koll på när du ska välja ett luftvapen. Att använda sig av ett luftgevär är kul och det finns flera sätt som du kan dra nytta av det. Den som önskar kan t.ex. använda sig av ett luftvapen för att träna mellan säsongerna, men det är också ett riktigt bra första-alternativ för den som vill lära sig mer om hur vapen fungerar innan det är dags att använda sig av riktiga krutvapen.

Luftvapen kommer i alla möjliga former och designer, med olika egenskaper och funktioner för att lämpa sig till så många ändamål som möjligt. Söker du efter ett billigt och bra alternativ rekommenderar vi att du satsar på ett luftgevär med fjädring, medan luftgevären som är försedda med PCP är av dyrare slag.

Du behöver inte använda ditt luftgevär enbart till träning och prickskytte för skojs skull. Det finns faktiskt luftgevär som du kan använda dig av i samband med jakt. För att ditt luftgevär ska kunna användas till detta finns det dock vissa krav som du, såväl som ditt luftgevär, måste leva upp till.

Du får bland annat inte jaga med ett luftgevär som har en längre kaliber än 22 och i vissa fall kan det också krävas att du har en jaktlicens. För alla luftgevär, oavsett kaliber, så krävs det att du är minst 18 år gammal. Detta gäller för alla typer av skjutvapen.

Att välja bästa luftgeväret är inte alltid det enklaste, men genom att använda dig av en bra köpguide och få svar på de vanligaste frågorna så har du troligtvis ändå kommit en bit på vägen.

Ett tips är också att besöka en affär för att se vilka alternativ som finns och läsa på om dem lite extra innan du gör ditt val. Vi hoppas att vår bäst i test för luftgevär kommer att ge dig mer stöd i ryggen när du ska välja ditt första, andra eller tredje luftgevär!

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

2 reaktioner på ”Bästa luftgeväret 2022 – Ett stort test av luftgevär”

 1. Profilbild
  Thommy Öhlund

  Hej Har ett Walther CO2 gevär och tycker att Ni har gjort ett bra vat, genom att ”Kora” Det till nummer ETT! Håller fullständigt med!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *