Bästa hörselskydd 2022 – hörselskydd test för jakt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för PNJakt.se, Outnorth.se, meds.se, lloydsapotek.se och Outdoorexperten.se.

 
1. Peltor Sporttac hörselskydd2. Sordin Supreme PRO-X3. Sordin PRO
Se priset här Se priset här Se priset här

När man är ute på jakt är det viktigt att man tar hand om sin egna hälsa – när man jagar i ett jaktlag kommer det plötsliga ljud och väldigt höga ljud, det är därför viktigt att man har skydd som skyddar dig från att få permanenta skador på din hörsel.

Hörselskydd är även kvalitétsförhöjande och gör att du hör bättre och kan lättare hitta djur. Det som händer är att du i princip filtrerar bort bruset och kvar blir du med ljud som hjälper dig lokalisera och smyga upp på ditt byte. Nåväl, detta är du nog redan införstådd på då du hittat till denna sida.

I detta hörselskydd test så går vi igenom de bästa hörselskydden och sedan avslutar med en köpguide för hörselskydd. Men först hoppar vi rakt in i recensionerna!

Topp 10 bästa hörselskydd 2022

1. Peltor Sporttac hörselskydd

Först ut i detta hörselskydd test är Peltor Sporttac hörselskydd. Detta par är specialutvecklat för just jägare och därför passar den självfallet in på listan över de bästa hörselskydden. Med en otroligt bra funktion för att aktivt reglera volymen och med en drifttid på runt 600 timmar så kan man inte bli besviken.

Med deras aktiva volymreglering hör du faktiskt bättre än vad du skulle utan hörselskydd vilket är en konst i sig. Anslut med enkelhet din jaktradio för att kommunicera med jaktlaget utan att behöva höja rösten, vilket kan skrämma bort ditt byte.

Har du glömt stäng av hörselskydden så har de en automatisk avstängingsfunktion som gör att du sparar batteri och faktiskt kan använda dem när det väl behövs utan att ha råkat bränna batteri på att de varit på och legat i väskan.

Ytterskalen på hörselskydden är helt utbytbara och du kan med enkelhet byta färg på kåporna. Tillhörande kåporna så får du med 2 skal, ett grönt och ett orange. Som vi kommer prata om i köpguiden så är oftast diskreta färger bäst i jaktsyfte och det är därför viktigt att ha detta i åtanke när man väljer färg. Målet är någonstans att inte synas för bytet för att inte skrämma iväg den.

Peltor Sporttac hörselskydd är ihopfällbara och kan därför med enkelhet packas ner effektivt i jaktryggsäcken. Genom att ha en effektivt packad jaktryggsäck och en bil som inte är ”överpackad” med grejer så har ni mer plats för köttet.

Som ni hör, det finns knappt något dåligt med dessa hörselskydd. De är prisvärda, de innehar basala funktioner som krävs av ett par hörselskydd och dämpar ljudet av bruset samtidigt, som den lyfter fram ’viktigt ljud och förhöjer kommunikationen jaktlaget emellan. Helt klart de bästa av de bästa hörselskydden!

Se priset här!

 

2. Sordin Supreme PRO-X

Näst på tur i listan av bästa hörselskydd står Sordin Supreme PRO-X. Sordins alla produkter är utvecklade för poliser, militärer, jägare och sportskyttar – där fokuset ligger på kvalitén och funktionen.

Sordin Supreme PRO-X är utvecklade och kvalitetstestade i Sverige. Som sagt, det är alltid extra kul när man ser att det är en helt svensk produkt där man använder sig av våra sylvassa hjärnor för att utveckla grymma produkter.

Sordin erbjuder en garanti på 5 år, vilket visar på att det är kvalité du köper. Genom att sätta en garanti på 5 år så visar man på att man är säker på att produkten kommer hålla i 5 år, och ifall den går sönder så får ni byta ut produkten mot en ny, detta förutsatt att produkten ej togs sönder självförvållat.

De två separata mikrofonerna på detta par hörselskydd är vattentäta, du behöver alltså inte vara orolig för att en regnskur eller ett tapp av hörselskydden i en vattenpöl kommer gör att de går sönder. Den har genomgått testet IP 67 vid Sveriges provnings- och forskningsinstitut i Skövde.

Även detta par har runt 600 timmar batteritid och drivs av AAA-batterier. Med en vanlig AUX-ingång kan du lätt koppla in en extern enhet (så som t.ex mobilen), hundpejl eller en jaktradio för att kunna kommunicera eller lyssna på någon podd.

Hörselskydden har en hög förstärkning av ljud, men lyckas brusreducera irrelevant ljud. Detta gör att du lätt hör ifall något djur är i närheten och i vilken riktning djuret kommer i. Det är alltså extremt naturtroget ljud utan några avbrott eller klipp.

Se priset här!

 

3. Sordin Pro

Ännu en gång dyker Sordin upp med ett par hörselskydd. Om du söker några billiga hörselskydd så är dessa nog något för dig. De är inte de absolut billigaste, då de billigaste har en kvalité som är skrattretande och inget vi rekommenderar även till våra värsta fiender.

Som tidigare nämnt är detta svensktillverkade hörselskydd från Värnamo. De är snarlika mot Sordin Supreme PRO-X men denna har inte vattentäta mikrofoner. Mikrofonerna är dock välskyddade och har en väldigt bra stereoeffekt och man hör väldigt tydligt vart ljudet kommer ifrån.

De är väldigt bekväma att ha på sig under en hel dag utan att de skaver eller förstör koncentrationen. Du kan med enkelhet koppla in hundpejlen, jaktradion eller en extern enhet genom AUX-kabel för att kunna kommunicera och lyssna i hörselskydden.

Se priset här!

 

4. Peltor Sporttac Rosa

Från erkänt starka Peltor hittar vi detta hörselskydd som är ett mycket bra alternativ för den som vill köpa ett par kvalitetslurar utan att plånboken ekar tomt. 

Hörselskyddet är utvecklat speciellt för jägare och skyttar och har överlag stabila funktioner.

Ett extra plus vill ge lurarna med tanke på den smidiga volymregleringen. Den aktiva volymregleringen motverkar abrupt avstängning av ljudet. Detta kan annars vara ett ganska vanligt problem med lurar i det prismässiga mellanskiktet. Den abrupta ljudavstängningen kan nämligen överraska örat och ge en ganska obehaglig upplevelse. Det är alltså inget du behöver bekymra dig för i förhållande till dessa lurar. 

Med en drifttid på upp till 600 timmar behöver du inte heller bekymra dig för att batteriet ska svika dig när det behövs som mest. 600 timmar är helt klart en imponerande summa för hörselskydd i aktuell prisklass och en inte alls oväsentlig detalj.

Precis som många andra av Peltors hörsekskydd med aktiv volymreglering har de också funktionen att de kan förstärka ljud. Denna teknik innebär att du faktiskt kan ställa in skydden så att de fungerar som en förstärkare. Det vill säga att du hör bättre med hörselskydden på än utan. Inte helt fel när det blir tråkigt i skogen och varje liten vindpust skapar spänning.

Som brukligt på aktiva lurar går det givetvis också att ansluta hörselskydden till jaktradion. Detta gör att du alltid kan kommunicera fritt och är såklart mycket praktiskt.

För den som älskar den utstickande designen är en den knallrosa färgen på skalen givetvis en stor bonus. Men skulle det vara så att du är den mer anonyma typen, men verkligen gillar modellen så kan vi glädja dig med att skydden levereras med två skal. Ett rosa och ett grön.

Skydden är även försedd med en automatisk avstängningsfunktion och är hopfällbara.

Sammanfattningsvis ett par köpvärda och funktionsstarka aktiva hörselskydd.

Se priset här!

 

5. Sordin Pro-X LED

Som alltid när det kommer till hörselskydd från Sordin får vi ett skydd av yppersta kvalitet.

Med bas i Värnamo har det svenska företaget dominerat marknaden för hörselskydd under en lång tid och lär nog fortsätta på den vägen. Skydden är nämligen alltid av högsta kvalitet.

Pro-X LED är storsäljaren när det kommer till modeller från Sordin och är utvecklade med bakgrund i militära hörselskydd. Detta borgar naturligtvis för att skyddet inte tummar på varken funktion, kvalitet eller komfort.

Bland detaljerna går det att hitta en rad guldkorn. 

Skydden har bland annat två separata och vattentäta mikrofoner för att få till stånd optimal stereoeffekt och en pålitlig riktningsverkan. De bjuder även på stabil och brusfri förstärkning som underlättar naturtroget ljud utan klipp.

Både höger och vänster kåpa har en fasad nederkant som är anpassad för både vänster- och högerskyttar. Detta ska inte underskattas då vissa tillverkare inte verkar anse det vara en nödvändig detalj.

Batteritiden tickar in på stabila 600 timmar, vilket är ganska standard för den prisklass som skydden befinner sig i.

AUX-ingång finns att tillgå för den som vill ansluta till externa ljudkällor, såsom hundpejl, jaktradio eller mobiltelefon. Gel-ringarna är av standardutförande.

Hörselskydden har även en inbyggd lampa vilket är en bra detalj som kan komma till användning när mörkret faller.

Skydden är givetvis vattentäta och mikrofonerna är IP 67-testade vilket alltid är betryggande.

3,5 mm mono-kabel ingår och du får fem års garanti på elektroniken.

När det kommer till designen går det att välja mellan tre olika utföranden. Färgalternativen är grön, camouflage eller orange, så det är bara att välja efter smak och behag.

För att sammanfatta är detta en bästsäljare och det är den på goda grunder. Samtidigt kan vi tycka att prisklassen går att diskutera och det finns skydd på marknaden som erbjuder en aning sämre funktion, men har ett betydligt lägre pris.

Se priset här!

 

6. Peltor WS Alert XP

Om du söker ett kvalitetsskydd med i stort sett oändligt med finesser och funktioner har du hittat alldeles rätt. Då har du hittat Peltor WS Alert XP.

Skyddet kommer med tekniska finesser som innefattar bland annat, bluetooth, medhörning och FM-radio. 

Som namnet antyder är det en uppdatering på den gamla storsäljaren Peltor WS Alert. Med den fördelen att denna modell har uppdaterats i flera intressanta hänseenden.

En ny och bättre radiokrets finns inbyggd i denna uppdaterade version, något som ytterligare förbättrar och stabiliserar prestandan. Framförallt är det intressant när man rör sig i terräng där radiomottagning inte är någon självklarhet. Då kan en stark radiokrets göra hela skillnaden.

Den uppgraderade mjukvaran för blåtanden eller bluetooth är inbyggd och anpassad för att ha högsta möjliga kompabilitet med de mobiltelefoner som finns på marknaden. 

Även högtalarsystemet har fått en rejäl uppfräschning med 3M-patenterad lösning som bär med sig en fantastisk ljudåtergivning. Särskilt basljudet har fått extra kärlek och oavsett om den musik du spelar är streamad eller kommer från radio så kommer den verkligen till sin rätt i dessa hörselskydd.

Att det är en aktiv lur medför även att du skyddar dina öron från alla skadliga ljud samtidigt som du obehindrat kan föra samtal och kommunicera med människor i din omgivning. Medhörningen är av högsta klass.

Vid köp av dessa skydd medföljer även en rad produkter. 

Bland annat bom-mikrofon och en Peltor M995 Vindskydd ingår i priset.

Ett av de bästa hörselskydd som erbjuder allt du kan önska dig och lite därtill.

Se priset här!

 

7. Peltor Protac Hunter

Peltors Protac Hunter är skyddet för dig som vill ha ett stabilt hörselskydd till höstens jakt utan att bränna ett stort hål i plånboken. 

Modellen kommer i en lite smalare variant som är mycket lämplig för jakt.

Medhörningsfunktionen i kåporna har en stabil prestanda och reagerar ögonblickligen när höga impulsljud uppträder. Ingen fara för öronen med andra ord. Tacksamt är även det faktum att hörselskyddet klipper ljudet på ett så mjukt sätt att du inte ens noterar att skyddet aktiveras. 

Självfallet kan jaktradio eller mobiltelefon anslutas för lyssning. 

En enkel variant för dig som är ute efter något som fungerar, men inte bryr dig så mycket om tekniska finesser och tillbehör.

Se priset här!

 

8. Sordin Pro Nackbygel

Från Sordin hämtar vi denna modell. Som namnet antyder kommer den med en inbyggd nackbygel vilket kan vara ett uppskattat inslag för vissa.

Två separata och väl skyddade mikrofoner döljer sig i kåporna för att så långt som möjligt optimera både stereoeffekt och riktningsverkan. 

Skydden har mycket bra förstärkning och ett väldigt naturtroget ljud utan klipp.

Som vanligt när det gäller Sordin är båda kåporna avfasade för att passa både höger- och vänsterskyttar. 

600 timmars batteritid kan beskrivas som standard, men ett plus för varningssignalen som indikerar när ca 40 timmars batteritid återstår. 

Batterifacket är vattentätt vilket alltid är uppskattat.

När det gäller inkoppling till externa ljudkällor som jaktradio och hundpejl är det AUX-ingång som gäller. Kabel med 3.5 mm mono-kontakt ingår vid köp av skydden.

Allt sammantaget ett kvalitetsskydd som vanligt från Sordin. Inget skydd som sticker ut åt något håll, men det gör jobbet för en prisvärd peng.

Se priset här!

 

9. Peltor Level Earplug LEP-200EU

För den som är trött på att bära omkring på otympliga hörlurar har Peltor hittat den perfekta lösningen. Med formen av ett par traditionella öronproppar kan det otränade ögat missta den för en simpel produkt. 

Så är dock inte fallet. Dessa öronproppar är högteknologiska och perfekta för att skydda hörseln i riktigt tuffa miljöer. Även om propparna inte är primärt framtagna för jakt så är det en mycket praktisk produkt för den som känner att en lite mindre packning skulle göra underverk.

Medhörningsfunktionen förstärker svaga och dämpar höga ljud. Den fungerar alltså i praktiken som ett par hörselskydd med aktiv funktion. 

Tekniken i dessa lurar är mycket finkänslig och mikrofoner på utsidan snappar upp omgivande ljud med en otrolig noggrannhet. Analysen av ljudet sker på bråkdelen av en sekund för att kunna filtreras eller blockeras innan den når örat.

En teknisk finess är att ljudsignalerna kan tas emot automatiskt från en halsslinga som bygger på Near Field Magnetic Induction.

Laddningen för hörselskyddet sker genom sker via mikro-usb eller vanliga AA-batterier. Smidigt är att det går att ladda propparna medan de ligger förvarade i sin tillhörande väska.

Den låga vikten gör att det är mycket praktiskt att använda sig av dessa öronproppar. De sitter aldrig i vägen för huvudbonader och är trevliga att använda i varma miljöer. Traditionella hörselskydd blir ju gärna ganska varma när temperaturen börjar stiga mot vårkanten.

Sammantaget ett väldigt bra alternativ för den som uppfattar konventionella hörselskydd som en aning bökiga eller varma. Funktionerna är i stort sett detsamma som i ett par aktiva skydd, så det är främst en praktisk fråga om man föredrar hörselskydd i form av kåpor eller öronproppar.

Se priset här!

 

10. Peltor ws alert xpi app Hjässbygel

Från Peltor finner vi denna premiumvariant med extra allt. Kanske något som passar den riktiga hörselskyddsfanatikern mer än den traditionelle jägaren.

Bullerdämpande mikrofon och den allra senaste bluetooth-tekniken gär det möjligt för användaren att ansluta upp till två mobiltelefoner. Den bullerdämpande mikrofonen möjliggör att du kan prata i telefon i extremt bullriga miljöer och är fantastisk och fascinerande teknik. Det är dock kanske inte primärt vad en jägare söker och att betala extra för dessa typer av funktioner kan tyckas en aning onödig om inte ditt största intresse råkar vara just hörselskydd.

För den som fortsatt känner sig intresserad ska vi grotta ner oss i de tekniska finesser som döljer sig i hörselskyddet. 

Nya 3M Connected Equipment App gör det möjligt för brukaren att navigera via appen i headsetets meny och på så sätt sköta all konfigurering därifrån. Väldigt smidig och enkel lösning.

FM-radio är inbyggd vilket medför möjlighet att lyssna på radio.

WS Alert har även en nivåberoende funktion för omgivningsljud. Detta gör att användaren lätt kan identifiera och uppfatta ljud samt varningssignaler och kommunicera med kollegor på nära håll. Återigen kan vi se hur vissa av specialfunktionerna kanske inte i första hand är anpassade för jägaren. 

Ett slutligt tillägg är att Peltor skänker en summa pengar till bröstcancerförbundet och prostatacancerförbundet för varje sålt 3M-Head set. Detta för att stödja dem i deras viktiga arbete och fortsatta forskning.

Se priset här!

 

Saker du borde överväga att hitta de bästa hörselskydden

Det viktigaste i att hitta öronproppar och hörselskydd för jakt är just att de skyddar mot hörselnedsättning och andra ljud-relaterade komplikationer. Detta handlar främst om de som är intresserade av att skjuta utomhus då du på skjutbanan oftast kan få låna hörselskydd.

Öronproppar är inte optimalt för de som vill skjuta lite tyngre kaliber, och är inte tillräckligt om man t.ex. jagar älg. Öronproppar är mer deskreta och är inte lika tunga att bära som hörselskydd, men har inte lika bra skydd mot ljud. Det är därför vi primärt rekommenderar de bästa hörselskydd i detta test.

Nåväl, här är 6 viktiga faktorer att ha i åtanke när man ska köpa hörselskydd.

Brusreducering

Brusreducering handlar om att ta bort allt irrelevant ljud och förstärka ljud som är relevant för dig. Fågelkvitter och vind är ej relevant, men genom bra hörselskydd kan du höra bättre än vad du kan normalt då de filtrerar bort irrelevant ljud. Då kan du till exempel höra att en gren knäcks längre bort och smyga upp på ditt byte. Med riktigt bra hörselskydd så blir du alltså en bättre jägare och får i snitt bättre resultat av din jakt. Att du dessutom skyddar din hörsel är ju ett stort plus, då du kan få långvariga konsekvenser av jakten annars.

Ljuddämpning

Detta är utan tvekan den viktigaste faktorn du måste ha med dig – det vill säga hur pass skyddade skyddet är för hörseln. Ett ljud på 140 dB eller mer kan ha långsiktig effekt på din hörsel och kan göra så att du dels får sämre hörsel men även andra åkommor så som tinnitus.

Brusreducering handlar inte om att du inte kommer höra något alls, för det är iprincip omöjligt, men att få ner till ljudnivåerna. Ofta brukar hörselskydd lyckas få ned ljudnivåerna till runt 20-35 dB, vilket är ungefär så högt som fågelkvitter, ett tyst kvarter eller en normal samtalston runt middagsbordet.

Ha därför koll på hur effektiva hörselskydden är innan du köper dig ett par. Superviktigt att man även säkerställer att hörselskydden är tillämpade för jakt och inte t.ex. för snickare och hantverkare, det är helt andra typer av ljudnivåer när det kommer till jakt och att köpa hörselskydd för jakt i ett byggvaruhus får ett stort nej från oss i redaktionen. Detta är en faktor man absolut inte ska tumma på!

Bekvämlighet

Något vi alla vet är att man lätt kan få huvudvärk, skavsår och överlag en sämre jaktkvalité (störningsmoment genom illasittande hörselskydd) om man köper första de billigaste hörselskydden. Något vi blir ganska konfunderade över är just att priset oftast inte brukar skilja sig allt för mycket mellan ett par riktigt bra och de billigaste, och att man lätt kan spara ihop till de riktigt bra istället för släpa runt med ett par obekväma rackare.

Hörselskydd är alltid one-size-fits-all men genom att kunna anpassa de och ha sköna muddar runt kopårna som stänger ute ljud och gör det bekvämt är viktigt. När du får huvudvärk av over-ear hörlurar eller hörselskydd handlar det i stort om att de sitter för tajt och spänner åt sidan av ditt huvud. Problemet är ofta att man gör själva spännet större vilket gör att de hörselskydden inte sitter fast lika bra, utan glider runt. Så man har löst ett problem men fått ett annat.

Design & stil

Låt oss vara ärliga, hur de ser ut är faktiskt något man kollar på. Vissa hörselskydd kan vara riktigt fula och dessa är inte kul att använda – helst ska det vara några som bara är där och inte gör så mycket väsen av sig rent estetiskt. Säkerställ också att du inte har för skrikiga färger som potentiellt kan skrämma iväg djur. Populära färger är därför mörkgrönt eller kamouflage.

Funktioner & tillägg

Det finns en massvis olika funktioner och tillägg som kan tänkas vara nödvändiga när man ska ut på jakt. Vissa hörselskydd har möjlighet att koppla upp bluetooth och göra så du kan lyssna på musik, poddar eller radio samtidigt som du jagar, något som kan vara mycket uppskattat om man sitter länge.

Men här gäller det, lite som med design, att prioritera det som faktiskt är det viktigaste och hitta något som passar ens budget men som samtidigt är bra på det mer vesentliga faktorerna så som bekvämlighet och brusreducering.

Pris

Priset är något vi snuddat på genomgående i hela köpguiden, och det är tyvärr något som ofta styr valet av hörselskydd. De bästa hörselskydd kostar dessvärre mer för att de läggs mer resurser på forskning och utveckling av produkten av företaget bakom. Något som dock ska nämnas är att det inte går lång tid från att ett företag hittar ett revolutionerande sätt att konstruera hörselskydden till att samtliga andra företag har samma typ av produkt på marknaden och således pressar ner priset.

Priset är därför inte allt och det är ofta att de mer väletablerade märkena kan kosta mer just för att det är ett väletablerat märke som folk känner förtroende för, men att det är samma kvalité på produkten.

Här får man göra avvägning om man är lite av en märkes-nörd, vilka av faktorerna som faktiskt väger tyngst för dig, och vilka du bör bortse ifrån.

Summering

Nu hoppas vi att du fått en god inblick i vilka skydd som finns på marknaden och har skaffat dig större möjligheter att hitta det skydd som passar optimalt utifrån just dina förutsättningar.

Om du har några frågor eller har några synpunkter på vårt hörselskydd test får du gärna kommentera det nedanför. Vi älskar jakt och sitter gärna och diskuterar olika jakttillbehör dagarna i ända!

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *