Bästa handhållen GPS 2022 – hitta rätt under jakten (Bäst i test)

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för PNJakt.se, Outnorth.se, meds.se, lloydsapotek.se och Outdoorexperten.se.

 
1. Garmin GPSMAP 276cx2. Garmin Montana3. Garmin InReach Mini
Garmin GPSMAP 276cx bästa handhållen GPSGarmin Montana 610Garmin InReach Mini
Se priset här Se priset här Se priset här

De svenska skogarna är otroligt vackra, men de är också mycket stora och djupa. Om du ska känna dig säker på att du kan hitta rätt i skogen kommer du att vara i behov av en bra GPS. Visst kan man använda sig av den gps som finns i mobilen, men problemet är att batteritiden sällan är tillräcklig och det krävs inte mycket för att mobilen ska lägga ner och sluta fungera. Med en handhållen GPS som är framtagen för jakt och friluftsliv slipper du oroa dig för detta och får dessutom en produkt som är betydligt mer tålig.

Här nedan hittar du våra absoluta favoriter på handhållna GPS:er. Vi har varit mycket noggranna med att se till att produkterna har testats av både oss och andra jägare. Vi valde ut våra gps:er med omsorg och tittade därefter på omdömen från tidigare kunder och användare. På så sätt kunde vi skapa den absolut bästa listan över gps:er för 2021!

Topp 5 bästa handhållen GPS 2022

1. Garmin GPSMAP 276cx

Garmin GPSMAP 276cx bästa handhållen GPS

På första plats i vårt bäst i test och som vinnare av premiumkategorin hittar du Garmin GPSMAP 276cx. Den här gps:en lämpar sig bra för dig som vill ha den bästa kvaliteten och som är beredd att betala därefter. Garmin GPSMAP 276cx låter dig nämligen inte bara navigera på mark och på gator, utan fungerar även riktigt bra att använda sig av när du befinner dig på vattnet. Garmin GPSMAP 276cx har en display på 5 tum, en barometrisk höjdmätare, förbättrade sensorer och kompass.

Garmin GPSMAP 276cx ger dig tillgång till fler kartor och ett ännu bättre minne. Det betyder att du kommer kunna ladda ner egna kartor till enheten, även om gps:en redan har en förinställd baskarta över alla länder i världen. Du hittar också en karta över Europa som lämpar sig perfekt för friluftslivet och i samband med beställning får du med ett abonnemang som löper under ett år och som (under denna period) är kostnadsfritt.

Garmin GPSMAP 276cx har en mycket hög standard och fungerar därför bra under majoriteten av alla förhållanden. Du kan själv välja om du vill montera den i din bil eller båt eller om du vill hålla den i handen under jakten. Batteritiden är 17 timmar med litiumjonbatteri och 9 timmar med klassiska AA-batterier.

Se priset här

2. Garmin Montana 610

Garmin Montana 610

På plats nummer två hittar vi ytterligare en gps i den lite dyrare prisklassen, men som ändå är betydligt billigare än vår premium-gps! Garmin Montana 610 blir din för cirka 4500 kronor och vi kan garantera att du kommer att bli riktigt nöjd. Den här gps:en är specifikt framtagen för att hjälpa dig att navigera på vatten, vägar eller på leder i skogen. Oavsett var du befinner dig kan Garmin Montana 610 visa var du är eller hur du ska gå för att ta dig från punkt A till punkt B.

För att du ska kunna få en så tydlig bild som möjligt har man utrustat Garmin Montana 610 med en 4-tumsdisplay som fungerar som en pekskärm. Oavsett om det är molnigt eller soligt ute kommer skärmen att ge dig en kristallklar bild med härliga färger. För att kunna registrera din position så fort som möjligt har man valt att använda sig av en GLONASS-positionering som ger ett exakt resultat, även om du befinner dig i utmanande och svåra miljöer. Tack vare spårhanteraren kommer du själv att kunna styra din inspelning och Montana 610 har också en elektronisk kompass som är 3-axlad. Gps:en levererar ett års kostnadsfritt abonnemang och satellitbilder i samband med beställning.

Se priset här

3. Garmin InReach Mini

Garmin InReach Mini

Vår andra vinnare i mellankategorin är Garmin InReach Mini och för cirka 3700 kronor kan den bli din! Till att börja med vill vi säga att designen är mycket snygg och praktisk och eftersom den är så liten i sitt format kan du med enkelhet ha med den i fickan på jaktryggsäcken eller byxorna. Om du vill ha en gps som gör det möjligt för dig att hålla en bra kommunikation och kontakt när du befinner dig utanför nätet är Garmin InReach Mini en enhet att titta närmare på. Här kommer du nämligen att få kommunikation via satellit i ett mycket litet format.

Med hjälp av Garmin InReach Mini kommer du bland annat att kunna dela din resa, spåra den och skicka eller ta emot sms. Du kommer också att kunna använda dig av ett SOS-larm om du befinner dig i knipa eller kontakta GEOS räddningscentral som är öppen dygnet runt. Garmin InReach Mini är endast 9,9 cm hög och väger bara 100 gram. Det gör att den knappt kommer att märkas av, även fast den är en riktig räddare i nöden. Tack vare den trådlösa anslutningen kommer du att kunna koppla ihop din gps med andra enheter, till exempel din mobiltelefon, så att du också kan använda den för kommunikation eller varför inte för sociala medier? Batteritiden är på 90 timmar om du använder dig av standardläget. Det finns även ett batterisparläge som håller batteriet i upp till 24 dagar om det skulle krävas.

Se priset här

4. Garmin Etrex 32X

Garmin Etrex 32X

Vi fortsätter med den första vinnaren i budgetpriskategorin och naturligtvis är det ännu en skapelse från Garmin som vi vill rekommendera. Garmin Etrex 32X är en mycket stabil och pålitlig handhållen gps som lämpar sig riktigt bra för både jakt och andra typer av utomhusaktiviteter. Även här kommer du att ha möjlighet att använda dig av GLONASS-satellitsystemet för att säkerställa att du kan navigera dig fram i tuffa miljöer och förhållanden.

Garmin Etrex 32X fungerar inte bara i Sverige, utan kan också användas över hela Europa. Det är tack vare de förinställda kartorna som du kan använda dig av denna funktion och ta dig utanför Sveriges gränser med lätthet. Skulle det vara så att du vill hämta hem egna kartor och spara ner så går även detta bra.

Du väljer själv om du vill använda dig av internminnet som gps:en har eller om du vill spara kartorna på SD-kortet. Med Garmin Etrex 32X får du en gps med en batteritid på hela 25 timmar och det gör att du kan sitta på längre jaktpass, utan att oroa dig för att enheten ska dö. Här finns även en 3-axlad kompass, en färgskärm med 65 000 olika färger samt en höjdmätarsensor. Garmin Etrex 32X är helt vattentät!

Se priset här

5. Garmin eTrex 22x

Garmin eTrex 22x

Nu kommer vi då till den sista gps:en i vårt bäst i test för bästa handhållna gps och här är det budgetvinnaren Garmin eTrex 22x som ska presenteras närmare. Garmin eTrex 22x kostar runt cirka 1500-2000 kronor och har en 2,2 tums display som även visar färger. De förinställda kartorna gör att du kan resa eller vandra tryggt och säkert genom hela Sverige och alla andra länder i Europa. Här finns ruttdragningsbara leder och vägar som är utmärkta för den som ska cykla eller vandra.

Garmin eTrex 22x har ett riktigt bra satellitsystem som gör att du får en betydligt bättre navigering än om du bara hade använt dig av gps. Det finns också ett 8 GB internminne som du kan använda dig av om du vill spara ner dina egna kartor istället eller för att ha som komplement. Precis som alla andra av Garmins modeller så är Garmin eTrex 22x utrustad med en kompass och en barometrisk höjdmätare, samt är robust, användarvänlig och mycket tålig! Garmin eTrex 22x passar riktigt bra för dig som är nybörjare på handhållna gps:er och vill ha en enkel modell med de viktigaste funktionerna.

Se priset här

Köpguide för bästa handhållen GPS

Med hjälp av en köpguide kommer det att bli betydligt mycket enklare för dig att hitta en bra gps. Även om du har erfarenhet av gps:er sedan tidigare så är det något mycket unikt med de handhållna alternativ som är framtagna för jakt och friluftsmänniskor. Det finns en hel del saker som kan vara bra att tänka på och det är precis de som vi har lyft fram här.

Tack vare vår långa erfarenhet av skog och jakt ligger vi ett steg före. Vi vet inte bara vilken utrustning som är nödvändig att ha med sig, utan även vilka funktioner och egenskaper som är värdefulla och som kommer att vara till stor användning. Vi brinner för jakt och vet med oss hur viktigt det är att kunna hitta produkter som man verkligen är nöjd med. Naturligtvis har vi sett till att personligen testa alla de produkter som vi har recenserat, för att du ska få en så korrekt bild av gps:erna som möjligt.

Vem är det då som är i behov av en riktigt bra och handhållen gps? Vi skulle vilja säga att alla människor som kommer att vistas i områden som de inte känner till sedan tidigare kan vara i behov av en. Det kan till exempel handla om att du ska jaga i områden och skogar som du inte varit i tidigare eller att du ska fågelskåda på platser som är okända för dig. Egentligen är en handhållen gps ett utmärkt alternativ för alla människor som är intresserade av naturen och som tycker om att bege sig ut på långa vandringar och promenader.

I vårt bäst i test för bästa handhållen gps kommer vi att fokusera på gps:er som är specifikt framtagna för just jakt. Förvisso kommer du att kunna använda dig av produkterna även i andra situationer, men navigering för jakt kräver det där lilla extra och det är precis det som vi har haft i åtanke. Vi rekommenderar att du läser igenom produktbeskrivningarna noga, men att du även tar dig igenom vår bäst i test-köpguide för att få så mycket information som möjligt.

Hur valde vi produkter till vårt bäst i test?

Egentligen var det inte speciellt svårt att välja ut handhållna gps:er till vårt test. Det vi gjorde var att först titta på de egna favoriter som vi i testgruppen hade. Därefter gick vi igenom det stora utbudet som finns tillgängligt på nätet och använde oss även av andra recensioner och omdömen. På detta vis kunde vi plocka fram fem stycken gps:er från olika tillverkare och i olika prisklasser. Vi har valt ut vinnarna i premiumkategorin, mellankategorin och budget. Detta säkerställer att vårt bäst i test riktar sig till alla människor, oavsett hur tjock plånbok man har eller hur mycket man vill lägga på sin enhet.

När vi hade valt ut vilka produkter vi ville testa var det naturligtvis dags att se hur de fungerade i praktiken. Det gjorde vi genom att samla ett gäng människor där alla har ett intresse och erfarenhet av jakt och allt vad det innebär. Fördelen med detta var att vi kunde känna oss säkra på att alla testpersoner visste vilka egenskaper och finesser som verkligen var viktiga och vilka krav som man behövde kunna ha på sin gps.

Vi begav och sedan ut på en längre vandring och befann oss i olika områden och i olika väderförhållanden för att se vilken gps som var den absolut bästa. Därefter samlade vi alla våra resultat för att skapa oss en tydlig bild av vilka enheter som hade presterat riktigt bra. Några saker som vi lade ett extra stort fokus på var bland annat vikten, skärmstorleken, batteritiden och vattentätheten.

Bästa handhållna GPS för nybörjare

Ska du köpa din absolut första gps? Då är det ännu mer att tänka på än om du skulle köpa din tredje eller femte. Orsaken till detta är helt enkelt för att du ännu inte hunnit bilda dig en uppfattning om vilka produkter som finns därute och vad det är för funktioner som kommer att vara viktiga för dig. Vi skulle vilja rekommendera att man börjar lugnt och inte gasar på för mycket i början. Med det menar vi att vinnaren i vår budgetklass kommer att vara det bästa alternativet för den som letar efter en instegsmodell.

Vill du inte ha den billigaste gps:en kan vi också rekommendera någon från vår mellankategori. De vinnare vi har här är alldeles utmärkta alternativ när du ska ut på äventyr eller jakt och är både tåliga och högkvalitativa. Har du använt dig av handhållna gps:er förr är det nästan alltid bäst att välja den lite dyrare modellen och det är helt enkelt för att du då kommer få tillgång till alla fina finesser och en enhet som verkligen presterar utöver det vanliga.

Handhållna GPS:er från Garmin

När man börjar att läsa ett bäst i test är det inte ovanligt att man förväntar sig produkter från olika tillverkare, men i detta bäst i test är det uteslutande produkter från Garmin som vi har recenserat. Det betyder inte på något vis att vi är partiska i frågan, utan beror helt enkelt på att Garmin är det märke som är absolut bäst och mest uppskattat just nu.

Detta är något som du troligtvis själv också kommer att märka av i takt med att du läser mer om de olika produkterna. Naturligtvis kommer du att kunna hitta många andra märken och tillverkare på marknaden om Garmin inte är vad du letar efter, men vi tycker tveklöst att Garmin är värda att fylla upp hela vår recension.

Det finns många anledningar till varför vi har valt att bara ha med enheter från Garmin. Som ovan nämnt är det en tillverkare som är mycket populär och uppskattad, men deras enheter är också mycket högkvalitativa på många sätt. Till att börja med har de alla de viktigaste finesserna som en jägare eller friluftsmänniska kan vara i behov av, men de kommer också i olika prisklasser. På detta sätt har man möjlighet att få ta del av det absolut bästa för handhållna gps:er, oavsett om man vill betala några hundralappar eller tusenlappar för sin utrustning.

Bästa GPS:en för jakt

Vi skulle vilja våga påstå att det finns två orsaker till varför du är inne på vårt bäst i test för att hitta den bästa handhållna gps:en. Antingen så är du en friluftsmänniska som vill känna dig tryggare när du är ute och rör dig i skog och mark, eller så är du jägare och vill ha den bästa utrustningen till jakten.

Att välja en gps är inte alltid så enkelt som man kan tro och det stora utbudet gör inte köpet enklare. Tittar man på de enheter som säljs idag kan man se att alla har unika egenskaper och funktioner som är värda att titta närmare på. Det är viktigt att du väljer den absolut bästa modellen för just dina behov och ditt ändamål.

Orsaken till varför vi säger det är helt enkelt på grund av att vissa gps:er är bättre lämpade för olika situationer. Du kommer till exempel att kunna hitta gps:er som är mer eller mindre perfekta för cykling, men som inte passar lika bra för vandring eller klättring. Sen kan du hitta gps:er som är riktigt bra för bergsklättraren, men som inte är lika optimala för jakt. Det gäller alltså att hitta den modell och de funktioner som du kommer att ha störst behov av.

Vilken modell som är bäst för dig är något som vi kommer titta närmare på senare, men nu ska vi reda ut frågan om vilken enhet som är bäst för den som ska ut och jaga. Här skulle vi vilja börja med att rekommendera att man alltid satsar på en handhållen gps som har en så stor display som möjligt. Ju större displayen är, desto enklare kommer det vara för dig att navigera och hitta rätt. Om du befinner dig i områden där det ofta är mycket solljus kommer också den större displayen att vara till bra hjälp. Skärmarna är nämligen utvecklade med en mycket hög kontrast för att du ska kunna se tydligt i alla olika väderförhållanden.

Kan man använda sig av mobilens GPS istället?

I praktiken är det naturligtvis fullt möjligt att använda sig av den gps som finns i mobiltelefonen för att kunna navigera rätt, men vi skulle ändå inte rekommendera att du väljer mobilens gps som det främsta alternativet. Vi ska naturligtvis utveckla varför vi tycker att den inte är ett bra alternativ!

Till att börja med kommer din mobil inte att klara av att hålla igång gps:en under längre perioder och det är något som är mycket viktigt när du behöver hjälp att navigera eller hitta i området. När du har mobilens gps på kommer funktionen att dra väldigt mycket batteri och i många fall räcker det med en timmes förbrukning innan batteriet på mobilen är nästintill helt dött. Om du ska ut på en längre vandring eller sitta på ett jaktpass under många timmar kommer mobilens gps alltså inte att vara till speciellt stor hjälp.

Det är betydligt bättre att du satsar på en riktig och en ordentlig gps för ändamålet och ett handhållet alternativ är det absolut säkraste. Till att börja med kommer du inte att behöva oroa dig för att batteriet kommer att ta slut i första taget, eftersom man ofta satsar på att ge enheterna en batteritid på flera timmar. För det andra så kommer en handhållen gps för jakt att vara mycket säkrare och mer tålig. Om du tappar din mobiltelefon i marken ute i skogen är risken mycket stor att den går sönder eller att skärmen spräcks. Det är lite så det fungerar med de nya och moderna telefonerna som vi använder oss av idag.

Går mobilen sönder har du ingen gps och kan hamna i mycket jobbiga och svåra situationer. Därför avråder vi dig starkt från att ha mobilen som din enda navigeringsenhet. Skulle det vara så att batteritiden på din handhållna gps har tagit slut kan mobilen dock vara ett riktigt bra komplement, så se till att du ändå har den med dig och att du har en bra gps-applikation som du kan använda dig av om det skulle krisa.

Köpa GPS – Detta ska du tänka på

Vi kan, utan att tveka, säga att det finns en gps för alla olika typer av människor. Det finns både dyrare och billigare modeller, men också modeller som är enklare eller mer avancerade. Marknaden erbjuder dessutom gps:er för olika typer av ändamål. Du kommer till exempelvis att kunna hitta gps:er som lämpar sig bra för cyklister, för bilförare, för personer som älskar att vandra eller för andra utomhusaktiviteter, som jakt. För att du ska kunna hitta den bästa modellen för dig behöver du först ta reda på vilken kategori det är som du tillhör.

I vårt bäst i test har vi sett till att främst fokusera på gps:er som riktar sig till vandrare och jägare, men naturligtvis kommer du att kunna använda dig av dem även i andra sammanhang och vid andra aktiviteter. Ser man enbart tekniskt kan en gps för en vandrare fungera precis lika bra i en bil, men tittar man på användarvänligheten för navigation och för din ruttplanering kommer det inte att vara det bästa alternativet. De gps:er som är framtagna för att lämpa sig för bilar är betydligt mer förenklade, för att du ska kunna ställa in dessa i samband med att du kör bilen.

Syftet med en gps är dock nästan alltid detsamma. Man vill ha en enhet som hjälper en att navigera och hitta rätt. Man vill veta hur man ska lyckas ta sig från en punkt till en annan, var man befinner sig och på vilka platser som man har varit tidigare. Några andra funktioner som också kan vara bra tillhands är röststyrning, anslutning till mobil, spårning, väderprognoser, hastighetsmätare och SOS-alarmering. Ju fler funktioner en gps har, desto mer kommer den också att kosta, men det kan vara värt att se över priserna för att få de funktioner som man verkligen vill ha.

Något som är extra viktigt att tänka på när du ska köpa en handhållen gps för jakt är att se hur bra täckning som enheten har. Täckning är A och O och vi rekommenderar dig att inte snåla för mycket när det kommer till just denna punkt. Du vill naturligtvis känna sig säker på att din ruttplanering och din navigering är så pålitlig som möjligt och att du får tillgång till bättre och fler kartor. Utöver täckningen är batteritiden också något som du ska ha i fokus. Hur kommer din handhållna gps att laddas och hur länge räcker en full laddning? Kommer du att behöva använda dig av engångsbatterier eller är det uppladdningsbara alternativ som enheten drivs av?

Majoriteten av alla gps:er som finns idag kommer med kartor som redan är förprogrammerade, men de finns också de modeller som låter dig ladda upp dina egna kartor. Om du är intresserad av det sistnämnda måste du se till att den modell som du väljer har möjlighet att stödja ett minneskort.

Kommer du bara att befinna sig i Sverige är detta sällan något som du behöver tänka på, men ska du använda dig av din gps på andra platser kan detta vara avgörande för om du får användning av din enhet eller inte. Innan ett köp rekommenderar vi därför att du tittar på vad det är för kartor som redan finns tillgängliga och om du har möjlighet att uppdatera dessa med jämna mellanrum.

Vilken är den bästa GPS:en?

Att vilja veta vilken gps som är den bästa är en mycket vanlig fundering. Om du ska ut på jakt och vistas ute i skogen vill du säkerligen ha med dig en produkt som du verkligen kan lita på. När det kommer till utrustning för jakt är det dock dina egna behov som kommer att styra vilken modell som du bör välja. Eftersom vi inte känner dig och dina behov är det omöjligt för oss att peka på en modell och säga att ”den här är den bästa för dig”! Det vi däremot kan göra är att tipsa dig om de modeller som vi tycker är absolut bäst inom olika prisklasser och komma med råd om vad du ska tänka på innan du gör ditt köp.

Att titta på dina behov är alltså det absolut första steget. När kommer du att använda dig av gps:en och i vilka områden kommer du att befinna dig? Vad är det för funktioner som du tycker är viktiga och hur användarvänlig ska enheten vara? Har du inte använt dig av en handhållen gps tidigare kan det vara en god idé att börja med en mindre avancerad modell. På så sätt får du tillgång till de allra viktigaste funktionerna och kan samtidigt lära dig gps:en utan för stora svårigheter.

Skulle det vara så att du upplever att vår köpguide och vårt bäst i test inte är tillräckligt för att du ska kunna göra ett bra val, rekommenderar vi att du besöker en outdoorbutik i din närhet. Här kan du prata med personalen för att få hjälp att välja en produkt som kan lämpa sig så bra för ditt ändamål som möjligt. Du behöver naturligtvis inte köpa gps:en på plats, utan kan istället gå hem och söka upp den på internet för att kunna jämföra priserna och hitta det billigaste alternativet. Alla butiker tar inte samma pris för samma produkt och genom att jämföra kan du spara in en hel del pengar på din jaktutrustning.

Jämför GPS:er innan du väljer

När vi säger att du bör jämföra gps:er innan du väljer menar vi inte att du ska söka igenom hela utbudet av gps:er på nätet och sedan jämföra produkterna mot varandra. Det är trots allt precis det som vi har gjort åt dig och allt annat vore bara slöseri med tid. Det vi däremot menar är att du ska jämföra priserna och de villkor som e-butikerna har när det kommer till returer och leveranser. Om du är i behov av en handhållen gps snabbt vill du inte behöva vänta flera veckor på att den ska levereras till din dörr. Har du en snäv budget kommer du inte att vilja betala mer för din enhet än du egentligen behöver.

Att hitta de bästa gps:erna i olika prisklasser har vi redan fixat åt dig, men vill du också hitta de bästa butikerna behöver du göra lite arbete själv. Vi skulle dock vilja påstå att PNjakt är den butik som kommer att ha riktigt bra erbjudanden och därför valde vi också produkterna från sajten i fråga, bortsett från en gps i budgetkategorin. Nu är det naturligtvis även så att vi faktiskt tycker att Garmin är den bästa tillverkaren, men vi lyckades helt enkelt slå två flugor i en smäll.

Summering

Med hjälp av en handhållen gps kan du känna dig säker när du ska ut i skogen eller när du ska ut och jaga. De modeller som finns på marknaden idag är både avancerade och användarvänliga på samma gång, vilket skapar en fantastisk kombination för att göra ditt äventyr mycket tryggare. Här kan du läsa om vinnarna inom olika priskategorier och även ta del av en mycket användbar köpguide. Att köpa en handhållen gps är trots allt inte så enkelt som man kan tro och det finns många saker som man måste tänka på innan man gör sitt val. Visst är det bra att titta på priset, men det du verkligen ska fokusera på är att hitta en gps som passar så bra med dina behov som möjligt.

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *