Älgstudsare bäst i test 2022 – Hitta den bästa älgstudsaren

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för PNJakt.se, Outnorth.se, meds.se, lloydsapotek.se och Outdoorexperten.se.

 
1. Saucer 1012. Sako3. Saucer 404
Sauer 101 Classic XTA Justerbar kolvkam Bästa ÄlgstudsareSako TRG 42 FosfateradSauer 404 Classic XT
Se priset här Se priset här Se priset här

Att ta beslut om vilken älgstudsare som ska få äran att bli följeslagaren i skogen för lång tid framöver är sällan något enkelt beslut. Med en rad erkänt skickliga märken på marknaden och en varians av modeller, piplängder, kaliber och andra parametrar är det lätt hänt att drömmen om den där högklassiga älgstudsaren förblir just en dröm.

Vårt mål i det här testet är att både introducera en rad av dessa högkvalitativa studsare samtidigt som vi ger dig allt du kan tänkas behöva i informationsväg för att kunna ta ett beslut som ligger helt i linje med din kravprofil och dina önskemål på den bästa älgstudsaren på marknaden. 

På vägen mot att utse den bästa älgstudsaren har vi tröskat igenom fler vapen än vad som är hälsosamt. Vi har läst produktbeskrivningar och konsumentrecensioner och slutligen adderat vår samlade expertis som vi byggt upp under många års användande av älgstudsare. Vi har inte alltid varit överens, men till slut har vi ändå lyckats enas kring vilka älgstudsare som ska föräras en plats på listan.

Att köpa en älgstudsare är många gånger en investering som du som konsument sparat för och att köpa en studsare av hög kvalitet kan fort dra iväg till ganska saftiga summor. Vi har därför involverat bössor från en rad olika märken och i en variation av prisklasser för att alla ska kunna hitta en bössa som inte bara i funktion fungerar ypperligt, utan det ska även finnas något för varje plånbok.

Vägledning, tips och idéer kring vad du bör tänka på finns involverade i produktbeskrivningarna av vapnen och vi kommer även svara på en del vanliga frågor samt beskriva vad som är extra viktigt att tänka på.

Nu vet du hur vi har tänkt. Nu hoppas vi att vi tänkt rätt så att just du får den hjälp du behöver för att inhandla den bästa älgstudsaren utifrån dina behov.

Nu kör vi!

Topp 10 bästa älgstudsaren 2022

1. Sauer 101 Classic XTA Justerbar kolvkam

Sauer 101 Classic XTA Justerbar kolvkam Bästa Älgstudsare

En helt klanderfri bössa från Sauer föräras förstaplatsen och får inleda testet.

Enkelheten i den här bössan är dess förtjänst och signum. Med kvalitet i både detaljer och helhet levererar den på alla punkter som vi vill att en testvinnare ska leverera på. Den är funktionell, elegant, smidig och mycket prisvärd.

Kolvens design är enkel. Pipans design är enkel. Magasinets design är enkel. Allt är egentligen bara enkelt och alldeles underbart och det är därför den har hamnat här.

Sauers system för att överför rekylkrafterna till stocken är givetvis på plats och ger en behaglig och bekväm skjutupplevelse. 

Helt enkelt en rakt igenom trevlig uppenbarelse till älgstudsare och en modell att ha glädje av i många år i skog och mark.

Se priset här

2. Sako TRG 42 Fosfaterad

Sako TRG 42 Fosfaterad

Här kommer en till utseendet ganska unik modell som vi snabbt har kommit att fastna för. Med tre vitt skilda piplängder är det ett vapen som kan anpassas till att vara kompatibelt för passkytt såväl som hundförare. En stor fördel med det här vapnet är just möjligheterna att kombinera. Både när det gäller piplängd, patronlängd och magasin finns det möjlighet att

välja olika typer av modeller vilket gör att du kan i det närmaste sätta ihop en egen unik modell som passar dig perfekt.

Bland funktionerna noteras att tre moderna och genomtänkta låsklackar gör att du enkelt och säkert kan hantera och öppna slutstyckeshandtaget. Magasinet går att både toppmata och ladda på konventionellt vis. Avtryckaren är justerbar mellan 1-2,5 kilo och erbjuder en aning större varians än den generella bössan.

Detaljer som vi uppskattar är exempelvis att hela avtryckarmekanismen är möjlig att lösgöra utan att geväret behöver tas isär. Väldigt funktionellt och smidigt. Att operera med säkringen sker i stort sett knäpptyst och kolven av aluminium sörjer för lång hållbarhet.

En uppsjö med specialutrustning ingår också vid köp. Ljuddämpare och adapter för nattsikte är bara två av flera saker som ingår i köpet.

Här har du alltså möjligheten att själv pussla ihop ett drömvapen som är optimalt för dig. Men som vanligt, smakar det så kostar det. Även detta vapen har en prislapp som gör att du ska lägga ner väldigt mycket av din tid i skogen för att du ska kunna räkna hem investeringen. Om du är en av dom kommer du garanterat bli nöjd med den här älgstudsaren.

Se priset här

3. Sauer 404 Classic XT

Sauer 404 Classic XT

Sist ut på topp 3-listan har vi inte oväntat en till modell från Sauer. Den här mattsvarta skönheten bjuder på designkonst kombinerat med en nästintill oslagbar funktion. Den är både smidig, välbalanserat och erbjuder optimal precision. Alltså ungefär allt man kan önska sig av en studsare.

En härlig fördel med den här studsaren är att den har magnumlåda vilket innebär att du kan välja i stort sett vilken kaliber du så önskar.

Slutstycket låser med sex låsklackar i pipan, något som tyder på en extrem noggrannhet i produktionen och borgar för att designen i övrigt är funktionell och säker. Två kvalitativa fjäderbelastade metallbleck ser till att utkastningen sker smidigt och smärtfritt.

Vapnet är också extremt lätt att plocka isär, vilket gör att den som vill plocka isär vapnet för enkel transport kan göra detta utan nämnvärd ansträngning. Detta underlättar givetvis och gör vapenvården till en mindre krävande insats.

Summerat är detta ett vapen som är otroligt elegant, smidigt och lyxigt. Om du är i full färd med att köpa din första studsare är detta kanske inte vapnet med den lämpligaste prislappen. Ska man lägga dessa pengar är det nog klädsamt att ha gjort några år i skogen och vara en person som ser jakt som en sysselsättning att lägga väldigt mycket tid på.

Passar alltså den mer rutinerade jägaren med lite pengar som ligger och bränner på kontot.

Se priset här

4. Sako Quad Heavy Barrel Paket

Sako Quad Heavy Barrel Paket

Precis utanför pallen inleder vi med en stabil och mycket bra studsare från erkända tillverkaren Sako. Heavy Barrel som denna modellen kallas kommer med ett skönt kindstöd och en relativt tung pipa. 

För den som vill byta kaliber kan vi glädja dig med att vapnet är kompatibelt med fyra olika kalibrar och att det medföljer en T-nyckel som gör att du lätt kan byta pipa.

Vapnet har även en mycket praktisk mekanism som består av två låsklackar med 50 graders öppningsvinkel på slutstyckehandtaget. 

När det kommer till magasinet rymmer det 5 patroner av den kaliber du väljer. Detta är standard men möjligheten att lägga till ett magasin som istället rymmer 10 patroner. Här är det bara att granska färgkoder i botten på magasinen för att se vilka kalibrar som är applicerbara.

När vi kikar på avtryckaren kan vi notera att den är justerbar mellan 1-2 kilo och det finns även möjlighet att få den med så kallat snälltryck. Säkringen är traditionellt placerad bakom slutstyckeshandtaget och är funktionen att den låser både avtrycka och slutstycke. Något vi alltid uppskattar ur ett säkerhetsperspektiv.

Den raka stocken med pistolgrepp är anpassad för att fungera väl för både höger- och vänsterskyttar. Materialet i stocken är glasfiberförstärkt copolymer polypropylen vilket säkerställer både funktion och ger en indikation om god slitstarkhet. Att bakkappan går att justera med hjälp av längdbrickor är en detalj som visar på att bössan är genomtänkt ur ett funktionellt designperspektiv.

Piporna är av klassiskt snitt. Kallhamrade, tunga och helt friliggande. Helt enkelt funktionellt och inga oklarheter.

Sammanfattningsvis en jättestabil älgstudsare som får jobbet gjort alla dagar i veckan. I förhållande till funktion och detaljer ser vi också att det är en mycket prisvärd studsare. För en placering ännu högre upp i testet hade vi gärna sett lite mer tekniska genomtänkta detaljer. Grundfunktionerna är dock fläckfritt på plats vilket såklart är det viktigaste.

Ett vapen som passar bra för både nybörjare och rutinerade jägare. Ett vapen för dig som vill ha ett väldigt pålitligt vapen men samtidigt inte vill lägga varenda sparkrona på en bössa.

Se priset här

5. Tikka T3x Hunter

Tikka T3x Hunter

Från finska tillverkaren Tikka hittar vi Hunter. Här uppskattas en bra prestanda i kombination med en design som känns både innovativ och klassisk.

Stocken är noggrant utvald och bearbetad i valnöt av Sakos kolvmakare vilket skänker en stark känsla av att det är ett genuint och genomarbetat vapen. Det är just detta i kombination med ett modernt tänkande som skänker en till dimension till vapnet. 

Som namnet antyder är Hunter byggd på T3-lådan med två låsklackar. Slutstycket är tillverkat i rostfritt stål och har utrustats med en fjäderbelastad utkastare vilket bland annat innebär att vapnet enkelt kan plockas isär för rengöring och annan vapenvård. 

Radmagasinet är löstagbart och rymmer 3-4 patroner lite beroende på utförande. 

Avseende avtryckaren kan vi notera att den är justerbar mellan 1-2 kilo och med glädje ser vi att säkringen är av tvåstegstyp. Det vill säga låser både avtryckare och slutstycke samtidigt.

Stocken är av traditionellt rak typ och pistolgrepp. Som vi nämnde tidigare är materialet valnöt och den har också fått lite extra kärlek i form av en oljefinish för både glans och hållbarhet. Om det inte skulle falla dig på läppen så finns även mattlackerad stock som tillval.

Hunter levereras utan öppna riktmedel men det finns integrerade spår på lådan för montering av kikarsikte. Det går dock att välja till öppna riktmedel och då kan siktet justeras i sidled medan kornet kan justeras i höjd.

När det kommer till pipan är den av konventionell kallhamrad typ och den finns även att tillgå som kort pipa förberedd för montage av mynningsbroms eller ljuddämpare.

En detalj som uppskattas är den lite djupare och längre utkastsporten som underlättar utkastet samtidigt som det blir en aning smidigare att toppmata bössan.

En annan detalj som vi gillar är den nya bakkappan med integrerade luftfickor. Denna teknik gör att rekylen lindras avsevärt vilket är ett uppskattat inslag enligt många.

För att summera har vi här hittat en kanonbössa till ett relativt överkomligt pris.

Passar bra till egentligen alla jägare, men kanske lite extra bra till den yngre med tanke på tekniken för rekylupptagning. 

Se priset här

6. Benelli Argo E Battue Orange Camo

Benelli Argo E Battue Orange Camo

Här kommer en designmässig läckerbit från italienska tillverkaren Benelli. Vapnet är en mycket flexibel och smidig variant som passar perfekt för dig som är hundförare. 

Vapnet är halvautomat och den här modellen är speciellt framtagen för att vara kort och smidig. Därför har man valt att enbart tillverka modellen i kaliber .308. En kaliber som passar optimalt till den strax under halvmetern långa pipan. Målet är såklart att inte tappa en massa kraft på grund av krut som inte brunnit ut.

När vi kikar på kolven kan vi med blotta ögat se att den överdragen eller målad i ett kamouflerande material. Kolven har även en mycket kort bakkappa monterad som standard. Detta för att ytterligare få ned längden på vapnet och göra det så smidigt som möjligt för den som är mycket i rörelse under jakten. Till exempel hundföraren. 

Totalt mäter vapnet in 1020 mm med en LOP på 350 mm, vilket vi tycker är en riktigt bra längd. Smidigt, men utan att göra avkall på vital funktion.

Både kolv och framstock har dubbla uttag för snabbfästen för vapenrem på båda sidor. Detta med syfte att kunna individanpassa bärergonomin för att minska slitage för den som bär sitt vapen under längre sträckor.

Som vi var inne på tidigare sitter den kortaste bakkappan monterad och vapnet är förinställt för mediumhöjd på kindskyddet. Detta går dock att justera på ett enkelt vis utan behov av specialverktyg. Totalt tre höjder går att välja mellan eller variera kring.

Detta i kombination med bricksystemet mellan kolv och låda borgar för en snudd på måttanpassad känsla i anläggningen. Snabb anläggning är ju som bekant något som kan vara extra viktigt för hundförare.

Vapnet kommer även med fiberoptiska riktmedel som gör det lätt att hitta målet även när ljusförhållanden är suboptimala.

Om vi summerar är det här en favorit framförallt för dess smidighet och flexibilitet i kombination med en elegant kamouflerande design. 

Passar framförallt dig som är hundförare eller väldigt rörlig under jakten.

Se priset här

7. Mauser M18

Mauser M18

Precis som det korta och koncista namnet antyder är det också en älgstudsare utan krusiduller. Ren och fin funktion utan att anstränga sig för mycket är ofta kännetecknande för bössor från mauser och M18 utgör inget undantag från den regeln.

Om vi ska titta lite närmare på vapnets egenskaper fastnar vi tidigt för den tysta trelägessäkringen som agerar omedelbart på avtryckaren. Den traditionellt kallhamrade pipan i kombination med en extremt robust syntetkolv gör att vapnet är väl anpassat för att utstå alla olika typer av prövningar. En konsistent och solid stålkonstruktion bidrar ytterligare till en slitstarkhet som imponerar.

Direkttrycket är justerbart för att kunna specialanpassas och ge dig möjlighet att hitta ditt föredragna tryck. Vilket i sin tur ska ge pålitliga skott i varje givet läge.

När det gäller magasinet har vi ett vanligt hederligt 5-skotts kryssmagasin. Inga oklarheter, utan ett funktionellt magasin som gör jobbet alla dagar i veckan.

På detaljfronten gillar vi att pistol och framstocksgreppet är tillverkat i specialgummi för att optimera grepp oavsett väderförhållande. Det är den typ av detalj som tillverkaren ibland kan slarva med och när du upptäcker det är det ofta försent.

Vår konklusion blir att det är en riktigt bra älgstudsare som verkligen inte slarvar med grundläggande funktioner och design. En genuin bössa med funktionerna på plats helt enkelt.

Passar perfekt för den som vill ha en splitterny bössa utan att ruinera plånboken fullständigt. Kanske inte bössan man sitter och skryter om för kamraterna, men ett rakt igenom pålitligt, funktionellt och prisvärt vapen.

Se priset här

8. Merkel Helix Speedster Orange

Merkel Helix Speedster Orange

Från premiumtillverkaren Merkel Helix hämtar vi Speedster Orange. Känd som marknadens snabbaste rakrepeterstudsare sedan tidigare har den nu blivit ännu säkrare och smidigare i denna uppgraderade modell.

Som sig bör när vi tittar på vapen från premiumtillverkare kan man snabbt konstatera att material och funktion är på plats för att istället koncentrera sig på om detaljerna och designen är värd den högre pengen.

På speedster hittar patenterade OmegaGrip som sörjer för maximal ergonomi i samtliga moment. Säkring, skott och repetering går som på en räls. Den automatiskt justerbara kolven är tekniskt avancerad och du kan med ett knapptryck återkalla den senaste inställningen.

Som brukligt för vapen i premiumskiktet monteras och demonteras Helix i tre enkla steg som inte inbegriper eller behöver några som helst verktyg.

Piplängden är 51 cm vilket vi tycker är en lämplig längd för den som sitter på pass, men även en relativt smidig längd som gör att den passar väl även till hundföraren. Är du en av dom som är varierad i din roll i jaktlaget kan det alltså vara ett fint alternativ storleksmässigt.

Vapnet har öppna riktmedel och det främre är löstagbart med syftet att möjliggöra montering av ljuddämpare.

Sammantaget ett mycket läckert vapen, men smakar det så kostar det. För en ännu högre placering hade vi behövt se ännu mer genomtänkta detaljer av den typen som blir självklara när man ser dem. 

Passar dig som både är passkytt och hundförare samt har en del pengar som ligger och trycker på bankkontot. Kanske inget vapen för den som jagar en vecka varje höst, utan här bör du nog vara lagd lite åt det hållet där man ser jakt som en livsstil snarare än hobby.

Se priset här

9. Winchester M70 Classic Hunter

Winchester M70 Classic Hunter

Ett vapentest av älgstudsare måste givetvis innehålla en Winchester. Detta anrika märke har levererat kvalitetsbössor över lång tid. Vårat val föll på M70 Classic Hunter.

Utrustad med bland annat justerbara battue rib-sikten och fiberoptisk framsyn som är snabbt justerbar i alla lägen gör det möjligt för brukaren avlossa snabba och precisa skott utan kikarsikte. Perfekt för dig som vill jaga på traditionellt vis.

Som sig bör med en klassisk studsare är kalibern 30-06 och magasinkapaciteten är 5 1.

Med sin piplängd på 61 cm och vikt på 31 kg är det ett vapen som är bättre anpassad för den stationära jägaren än den mobila. 

Helt enkelt en traditionell och funktionell älgstudsare för den som vill ha en bössa som inte väcker någon uppsikt utan bara fungerar som den ska och gör jobbet till en vettig peng.

Passar den traditionelle jägaren och passkytten.

Se priset här

10. Sauer 100 Classic

Sauer 100 Classic

En stor anledning till att vi fattade tycke för den här modellen finner vi i vapnets namn. Det här är verkligen den klassiska älgstudsaren både till utseende och funktion. Klassiskt snitt på både pipa och kolv utan några som helst oklarheter. Sauers egna beskrivning för den här serien lyder ”Premium Comes Standard” och det är bara att hålla med om den saken.

Rent funktionellt levereras Sauer 100 med stålmekanism borrad och gängad för Sauer 101/Remington 700. Vi finner också ett extra säkert slutstycke som monteras och fästs med hjälp av tre låsklackar.

För att du ska kunna hitta det perfekta trycket utifrån dina förutsättningar levereras vapnet med justerbart tryck som löper från 1-2 kilo. 

Ett vanligt klassiskt femskottsmagasin kommer som standard till denna modell som väger in på ganska exakt 3 kg och har en piplängd på drygt 55 cm. 

Bland detaljerna har vi ett gott öga till sidosäkringen med tre unika lägen. Bakåt är geväret säkrat med låst slutstycke medan mittenjusterigen innebär att vapnet är säkrat medan slutstycket är olåst. Framåt är vapnet som brukligt osäkrat och redo för att avfyras.

Sauer Classic kommer i en rad olika varianter och du kan bland annat välja mellan klassiska 30-06 eller varför inte lite mindre kraftfulla men fullt funktionella .308 Win. 

Om du skulle vara sugen på än mer potent ammunition finns vapnet även att tillgå med magnumkaliber.

Allt sammantaget är det ett vapen som andas klassisk studsare från design till genomförande till uppenbarelse. Om man slår upp en älgstudsare i en bok är det den här bilden man ser framför sig, och när då funktionerna också är på plats känns det som ett givet vapen att rekommendera. Prislappen är heller inte av det blodigaste slaget utan en bössa som gemene man kan ha råd med.

En studsare som passar vem som helst egentligen. Hundförare brukar dock vanligtvis uppskatta en något kortare och lättare modell för att kunna vara så flexibel som möjligt vid rörelse över stora sträckor och i oländig terräng.

Se priset här

Sammanfattning

Nu har du fått en presentation av tio vapen som vi anser värda att rekommendera utifrån en kombination av funktion, design och pris. Invävt i beskrivningarna av produkterna hoppas vi att det smugit in sig råd och saker att tänka på som underlättar ditt beslut vad gäller ditt nästa inköp av älgstudsare. 

I topp tre har vi valt ut de älgstudsare vi upplever som de allra mest intressanta och prisvärda på marknaden. När vi säger prisvärda innebär det inte nödvändigtvis att priset är överkomligt för alla, utan två av modellerna finner vi vara prisvärda i sitt segment som får anses vara premiumsegmentet. 

Den första modellen som också är vår favorit är däremot en studsare som de allra flesta som verkligen brinner för jakt har möjlighet att spara ihop till om intresset verkligen är på plats. En bössa som verkligen ger en premiumkänsla utan att riva upp det där avgrundsdjupa hålet i plånboken.

Nu är det såklart inte så att vår topp tre nödvändigtvis innehåller den ultimata bössan utifrån dina individuella behov utan det har varit väldigt små marginaler när vi jämfört. Att testa och göra listor involverar ju alltid ett visst mått av godtycke så det är inte alls omöjligt att du finner din favorit bland de andra vapnen i testet. 

Vi känner oss trygga med att vapnen som presenterats inte kommer lämna en eventuell köpare besviken utan har god kapacitet till att bli en trogen kamrat i skog och mark.

Avslutningsvis vill vi tacka för din tid och hoppas verkligen att den här genomgången har bidragit till att bredda din uppfattning kring vilka modeller som finns på marknaden, samt vilka saker som kan vara viktiga att tänka på och granska inför inköp av bästa älgstudsaren.

Om du skulle ha några frågor eller är intresserad av vidare vägledning går det alltid bra att kontakta oss.

Till sist vill vi önska dig ett riktigt stort lycka till i jakten på den perfekta bössan för dina ändamål. Alla förtjänar att äga och bruka den perfekta bössan!

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *