Fästingskydd hund bäst i test 2022 – Hitta bästa fästingskyddet här!

 
1. Frontline Comp Spot-on 2. Frontline Vet 3. Exspot
Frontline Comp Spot-on lösning bästa fästingskydd för hund Frontline Vet. Kutan spray Exspot vet. spot-on
Se priset här Se priset här Se priset här

 

Att hundar får fästingar när de vistas ute i skog och mark är inget ovanligt och det är inte heller speciellt vanligt att de kommer bli sjuka om ett fästingbett skulle inträffa. Skulle det dock vara så att en sjukdom uppstår kan konsekvenserna bli både besvärliga och svåra. Om du dessutom är jägare och jagar tillsammans med din hund är risken för att drabbas av fästingbett mycket större.

Att du ska skydda din hund är naturligtvis väldigt viktigt, men det är också viktigt att du tänker på din egen hälsa. Om din hund drar med sig en eller flera fästingar hem kan fästingarna gå vidare till dig som ägare och sprida olika typer av sjukdomar vidare. Genom att använda dig av riktigt bra fästingskydd när ni är ute, och genom att kontrollera hunden efter varje skogstur eller jakt, minimerar du risken för fästingar. I detta bäst i test för bästa fästingmedlet för hund hittar du många olika alternativ i varierande prisklasser!

För att du ska känna dig säker på att din hund är skyddad när ni är ute på jakt eller att du minskar risken för att själv drabbas behöver du se till att ha ett riktigt bra fästingmedel. Hade det inte handlat om jakt hade vi rekommenderat dig att hålla dig borta från områden där fästingar trivs som bäst, men ska du ut och jaga är det onekligen svårt att befinna sig på hundrastgården och samtidigt få ett lyckat resultat.

Till detta bäst i test för bästa fästingmedlet för hund har vi sett till att välja flera olika typer av produkter som du kan använda dig av. Du kommer bland annat att kunna läsa om olika sprayer, men även så kallade ”roll on” medel som kan appliceras direkt på hunden. Utöver medel kan du också ta till fästinghalsband eller använda dig av detta som ett komplement. Ju fler hjälpmedel som du har, desto mindre är också risken för att din hund ska få ett fästingbett.

Att välja ut det bästa fästingmedlet är inte så enkelt som man kan tro. Eftersom medlet kommer att användas direkt på hunden eller hundens päls/hud är det viktigt att man väljer högkvalitativa produkter som är specifikt framtagna för ändamålet. Billiga fästingmedel eller produkter som inte är ordentligt testade kan vara ineffektiva eller skapa irritation på hundens hud, något som i sin tur kan leda till klåda eller obehag.

Topp 5 bästa fästingskydd för hund 2022

1. Frontline Comp Spot-on lösning

Frontline Comp Spot-on lösning bästa fästingskydd för hundMed Frontline Comp Spot-on lösning får du ett fästingmedel för hund som inte bara är effektivt, utan som också är skonsamt mot hunden hud och päls. Lösningen använder du enkelt genom att applicera den i hundens nacke och det är viktigt att se till att den kommer djupt ner. Det löser du genom att sära på pälsen i samband med att du applicerar lösningen.

Frontline Comp Spot-on lösning har utsetts som vinnare i flera andra bäst i test och anledningen till detta är helt enkelt för att den är så effektiv. Medlet kan inte bara användas för att minimera risken för fästingar, utan lämpar sig också bra för loppor i upp till hela 8 veckor. En behandling för fästingar räcker i cirka 4 veckor.

Tittar man på priset så är Frontline Comp Spot-on lösning också mycket uppskattad. Den är inte överdrivet dyr och du kan lätt komma över den för cirka 200-300 kronor, beroende på vilken butik som du handlar från. Här har man sett till att använda sig av aktiva ingredienser som Metopren och Fipronil. Det är tack vare dessa substanser som Frontline Comp Spot-on lösning fungerar mycket bra, men också tack vare dessa som priset är en aning dyrare än många andra alternativ.

Att doseringen blir rätt när du använder dig av Frontline Comp Spot-on lösning är mycket viktigt. I förpackningen får du med en pipett som du kan använda dig av för att se till att du mäter upp exakta mått. En pipett på 1,34 ml räcker till en behandling för en hund på 10-20 kg.

Se priset här

 

2. Frontline Vet. Kutan spray

Frontline Vet. Kutan spray

På plats nummer två i vårt bäst i test för bästa fästingmedlet för hund har vi valt att lista Frontline Vet. Kutan spray. Frontline Vet. Kutan spray är ett utmärkt alternativ för alla som tycker att det är svårt att applicera lösningar eller tycker att tuggtabletter är ineffektiva. Fästingmedlet används precis som vilken spray som helst, men naturligtvis är det viktigt att se till att hunden inte får något medel i sina ögon. Frontline Vet. Kutan spray kan även användas på katter som gärna vistas ute i skog och högt gräs.

Precis som i andra produkter från Frontline innehåller denna spray ett verksamt ämne som kallas för fipronil. Tack vare detta läkemedel kan man se till att fästingen dör snabbare och i bästa fall kanske den inte ens hinner bita sig fast i hundens hud. När fästingen får i sig en tillräckligt stor dos dör den och faller av. Det är dock viktigt att vara införstådd med att detta kan ta längre tid än man kanske skulle uppskatta. Det är inte helt omöjligt att du kan få vänta upp till 48 timmar efter det att fästingen har satt sig och till dess att den faller av. Ett enda behandlingstillfälle av Frontline Vet. Kutan spray kommer dock att ge din hund ett skydd som håller i upp till hela 5 veckor.

En av de främsta fördelarna med Frontline Vet. Kutan spray är att den är mycket enkel att använda sig av. Det enda du behöver göra är att se till att spraya hela din hund på cirka 15-20 cm avstånd och att alltid spraya medhårs, för att medlet ska kunna ta sig in på djupet och inte hamna ovanpå pälsen. Känner du dig osäker kan du alltid massera lite extra.

Se priset här

 

3. Exspot vet. spot-on

Exspot vet. spot-on

På tredje plats i vårt bäst i test för bästa fästingmedlet för hund hittar du ingen mindre än Exspot vet. spot-on. Exspot vet. spot-on passar bra för de hundägare som vill ha ett riktigt bra fästingmedel och som är beredda att betala därefter. Exspot vet. spot-on ligger nämligen i den högre prisklassen och det är enbart på grund av detta som den inte hamnar högre upp i vårt bäst i test. Att betala cirka 400 kronor för ett fästingmedel kan vara rätt saftigt, men å andra sidan kommer du också att få en hund som är skyddad mot fästingar och annan ohyra i upp till 4 veckor.

Exspot vet. spot-on är helt receptfritt och det betyder att du inte behöver besöka en veterinär för att få det utskrivet. Produkten är mycket enkel att använda sig av och appliceras genom att du droppar den på hundens hud. För att du ska kunna dosera rätt behöver du läsa på förpackningen om vilka doser som gäller.

Exspot vet. spot-on lämpar sig dock enbart för hundar som väger över 5 kilo. Precis som med alla typer av läkemedel är det mycket viktigt att du inte använder för mycket eller för lite lösning för just din hund. Använder du för mycket finns det risk för irritation och rodnad i huden. Använder du för lite kommer du inte att få den önskade effekt som du är ute efter.

Ett riktigt stort plus med Exspot vet. spot-on är att den inte bara kan användas för att skydda din hund mot fästingar. Fästingmedlet lämpar sig också riktigt bra för den som vill skydda sin hund från mjäll, löss eller loppor. Observera att du aldrig bör använda dig av läkemedlet på ett annat djur eller på en människa om produkten inte är godkänd för detta.

Se priset här

4. Vectra 3D för hund

Vectra 3D för hund är en lösning som du applicerar i nacken och mellan skulderbladen på din hund. Här kan du välja mellan lösning för små hundar på 1,5-3 kilo, men du kan också hitta lösning som lämpar sig för de allra största kompisarna på 40 kilo och uppåt. Vectra 3D för hund är tillverkad med hjälp av repellerande effekter som är avdödande. Här krävs det bara en applicering och sedan kommer din hund att vara skyddad under loppet av en månad. Vectra 3D för hund passar inte bara för den som vill förhindra att hunden blir biten av en fästing, utan lämpar sig också mot andra otrevliga insekter, t.ex. sandmyggor, stickflugor och loppor.

I samband med din beställning av Vectra 3D för hund får du med en pipett och det är denna applikator som du ska använda dig av för att säkerställa att du doserar rätt. Utöver att dosera i nacken så rekommenderar vi att du även ser till att behandla hunden ”line-on”, vilket betyder att du applicerar medel från hudens skulderblad och hela vägen ner till svansroten. Den som vill kan naturligtvis även bara välja de 1-4 applikationsställen som rekommenderas, beroende på hur stor och hur tung din hund är.

För att behandlingen ska bli så behaglig för din hund som möjligt har man sett till att pipetten har en rundad topp. Det gör att du kan komma åt alla de ställen som behövs för en effektiv behandling, men utan att orsaka din hund någon form av irritation.

Se priset här

 

5. Trix Fästinglasso

Trix Fästinglasso

En fästingborttagare är förvisso inget medel och därför var vi lite osäkra på om vi skulle ha med en sådan produkt i en bäst i test för bästa fästingmedel för hund. Vi bestämde oss dock för att ändå låta borttagaren har en plats i testet, eftersom du inte kommer att klara dig utan en sådan. Visst kan du se till att ha det bästa fästingmedlet för hund som du behandlar med, men ett medel är ingen garanti för att din hund aldrig kommer att bli biten. Med Trix Fästinglasso kan du se till att avlägsna fästingar snabbt och på ett mycket säkert och effektivt sätt.

Trix Fästinglasso greppar försiktigt tag i fästingen och detta utan att du själv behöver göra något. Trix Fästinglasso ser nämligen till att automatiskt greppa tag, utan att krossa eller nypa fästingen för att säkerställa att hela djuret följer med. Eftersom det går så himla snabbt är Trix Fästinglasso också ett bra alternativ till andra djur eller varför inte använda den till barnen, som kan ha svårt att sitta still när det är dags att ta bort fästingar?

Trix Fästinglasso är ett smärtfritt och mycket säkert sätt att bli av med fästingar. Konstruktionen är unik och den lilla storleken gör att du enkelt kan ha med den i fickan när du beger dig ut på jakt eller hundpromenad. Genom att ha med dig Trix Fästinglasso kan du ta bort fästingar så fort som möjligt och på så vis minimerar du risken för att en sjukdom eller infektion ska uppstå.

Se priset här

 

Köpguide för fästingskydd för hund

Med hjälp av en köpguide kommer det att bli betydligt enklare för dig att välja rätt fästingmedel till din hund. I vår bäst i test köpguide för bästa fästingmedlet kommer du att få all den information som du behöver för att kunna ta ett så bra beslut som möjligt. Marknaden erbjuder idag mängder med olika typer av medel och preparat som du kan använda dig av för att säkerställa att din hund har ett ordentligt och bra skydd.

Bland annat kommer du att kunna hitta halsband och tuggtabletter, men du hittar även de sprayer och spot-on preparat som vi har listat här ovan. Innan du väljer är det viktigt att vara medveten om att de olika fästingmedel som finns kommer att skilja sig åt, både när det kommer till hur du ska använda dig av dem, men även när det kommer till effektivitet hos fästingarna.

Det vanligaste är att fästingmedel för hund är utrustade med en repellerande effekt. Det betyder att fästingmedlet kommer att göra så att fästingen inte vill fästa sig på dig eller din hund överhuvudtaget. Medlet har alltså en avstötande effekt och kan med fördel kombineras med ett fästinghalsband. Ett annat alternativ som man kan använda sig av är de medel som gör så att fästingen dör. När fästingen kommer i kontakt med huden på hunden kommer medlet alltså se till att den varken hinner krypa runt eller hinner fästa sig.

Hur ofta du kommer att behöva behandla din hund med fästingmedel beror också på vad det är för medel som du valt att använda dig av. Verkningstid och hållbarhet kommer att variera ganska kraftiga. Vissa medel kan appliceras mer sällan, medan andra ska ”förnyas” inför varje promenad eller vistelse i skogen.

 

Kombinera fästingmedel med kamning

Vi ska inte sticka under stol med att de fästingmedel och preparat som finns på marknaden är effektiva. Väljer du det bästa fästingmedel till hund som är högkvalitativt kommer din hund att få ett mycket bra skydd. Det är dock viktigt att du ändå ser till att kamma igenom hunden ordentligt när ni har vistats ute i skogen. Fästingmedel är ingen garanti för att hunden inte ska dra med sig någon insekt hem och det kan drabba hunden såväl som resterande familjemedlemmar.

Ett vanligt missförstånd är att man tror att fästingar biter tag och sätter sig på plats på en gång, men så är sällan fallet. I de flesta situationer brukar det ta ett tag för fästingen att hitta en bra plats, leta sig förbi all päls och sedan sätta sig fast. Om du ser till att du alltid borstar av hunden efter att ni har varit ute på jakt eller ute på skogspromenad kan du i bästa fall lyckas få bort de fästingar som ännu inte ”intagit position”. Borstning bör alltid ske utomhus, så att du inte råkar få in några fästingar i hemmet.

I samband med borstningen bör du också se till att du har en fästingplockare nära till hands. I detta bäst i test har vi listat en borttagare som är mycket enkel att använda sig av och som effektivt tar bort fästingar som hunnit sätta sig. Genom att ta bort fästingarna så snabbt som möjligt minskar du även här risken för att den ska kunna överföra sjukdomar till din hund.

 

Vanliga fästingsjukdomar hos hundar

Som tidigare nämnt är det inte speciellt vanligt att hundar drabbas av farliga sjukdomar till följd av ett fästingbett. Det betyder dock inte att det aldrig inträffar och det är alltid bäst att vara på den säkra sidan istället för att chansa och hoppas på det bästa. Det är trots allt din bästa jaktkompis som du ska skydda. Tittar man på de fästingsjukdomar som är vanligast hos hundar i Sverige är det bland annat anaplasmos, TBE och borrelia. Symptomen visar sig på olika sätt beroende på vad det är för sjukdom som hunden har fått.

TBE – Om din hund har drabbats av TBE är det vanligast med symptom som nedsatt rörlighet, vinglighet eller beteendeförändring. Även förlamning och kramper kan förekomma, såväl som att hunden upplever eller påvisar symptom på smärta i nacken.

Anaplasmos – Vid anaplasmos kan din hund visa symptom som smärta, stelhet i kroppen eller nedsatt aptit. Din hund kan också få hög feber och vara dåsig och hängig.

Borrelia – Borrelia är en sjukdom som kan orsaka din hund en mycket intensiv smärta som håller i sig i flera dagar. Hunden kan få svullna lymfkörtlar och feber, men även vara mycket stel eller halta. Svullna leder är också vanligt förekommande, såväl som leder som är varma vid beröring.

Observera att man inte har kunnat hitta sjukdomssymptom på hundar som är äldre än 12 veckor. Det betyder att det är mycket ovanligt att äldre hundar drabbas av farliga sjukdomar. Dock finns det ingen garanti i detta och det är alltid bäst att skydda din hund med hjälp av fästingmedel för att minimera risken. Priset för ett fästingmedel är mycket litet i jämförelse med vad en eventuell sjukdom hus din hund kan kosta dig.

 

Vart trivs fästingen?

Som tidigare nämnt kommer det att vara väldigt svårt för dig som jagar med hund att undvika de platser som fästingen trivs på som bäst. Orsaken till detta är helt enkelt för att det är i just skogen och i högt gräs som fästingarna bor. De mest optimala förhållanden är även där det finns både skugga och fukt, samt undervegetation. När solens strålar börjar att värma igen efter en lång vinter blir de som mest aktiva. Många tror att fästingarna gillar het värme, men det är vanligtvis redan runt 4-5 garder som de kommer ut.

Fästingsäsongen i Sverige är dock väldigt lång. Fästingarna blir aktiva redan i mars månad och håller sig gärna kvar fram till november, beroende på vilken del av landet som man bor i. Det vanligaste är att fästingen sitter på ett grässtrå och väntar på att ett djur eller en människa ska passera. När någon går förbi klamrar de sig fast och letar sedan upp en plats att fästa sig på.

 

Fästingar på jaktresor

Att åka iväg på jaktresor har alltid varit mycket vanligt förekommande. Vissa vill helt enkelt inte bara jaga här i Sverige och då kanske man bestämmer sig för att åka på jaktresa tillsammans med sin hund. Om du funderar på att åka söderut i Europa måste du vara extra försiktig. Anledningen till detta är helt enkelt för att det är på dessa platser som man kan hitta den bruna hundfästingen.

Den här typen av fästing liknar de vanliga fästingar som vi har här i Sverige, men skillnaden är att den kan sprida betydligt mer allvarliga och farliga sjukdomar. Som tur är kan du inte hitta denna fästing här i vårt avlånga land, men ska du som sagt ut på jaktresa är det viktigt att du är förberedd och att du har läst på ordentligt om just denna typ av fästing.

 

Då lämpar sig ett fästingmedel

Är ett fästingmedel verkligen ett måste? Det enklaste och kortaste svaret på den frågan är nej. Det finns ingen regel eller krav på att du måste använda dig av ett fästingmedel för hundar när du är ute på promenad eller ute på jakt. Dock är det starkt rekommenderat att du använder dig av ett, just för att förebygga och minimera risken för dig och din hund.

Med det sagt skulle vi ändå vilja säga att alla som gillar att vara ute i högt gräs eller i skogen med sin hund kan ha stor nytta av det bästa fästingmedlet. I vårt bäst i test kommer du att kunna välja och vraka mellan olika typer av produkter som är framtagna för just hundar. Det är mycket viktigt att du väljer ett fästingmedel som verkligen är anpassat efter hunden, eftersom innehållet i medlet varierar beroende på vilket djur (eller människa) som det ska användas på.

Det är till exempelvis inte rekommenderat att du använder ett fästingmedel för människor på din hund eller att du låter katten behandlas med samma medel som din hund får. I detta bäst i test har vi bara listat fästingmedel för hundar, men väljer du ett annat alternativ behöver du läsa på förpackningen noga innan du gör ett inköp och börjar behandla.

Med hjälp av ett bra fästingmedel kan du se till att hålla fästingarna borta. Du skyddar din hund för eventuella bett och sjukdomar, men skyddar också dig själv och din familj, som också kan drabbas. Det är mycket vanligt att fästingarna byter ”värd” när de är klara och detta gör de med stor enkelhet. Fästingen som din hund har fått hem kan alltså släppa taget och gå vidare till dig.

 

Så skyddar du hunden mot fästingbett

Det kommer att vara oundvikligt att drabbas av fästingbett om du jagar tillsammans med din hund. Vilket preparat eller medel som du använder dig av beror främst på vad du själv tycker är enklast att applicera och vad du tycker har bäst effekt. Det är viktigt att vara medveten om att individens mottaglighet för behandlingen och fästingmedlet också kommer att vara avgörande för vilket fästingmedel som lämpar sig bäst.

Med det sagt är det alltså inte helt ovanligt att du kan behöva ställa undan ett fästingmedel som du precis har köpt, för att testa vidare med ett annat. Det kan helt enkelt vara så att ett medel inte lämpar sig för just din hund, även om jaktkompisen menar att det är rena rama toppmedlet för dennes hund. Det, i sin tur, betyder att du kommer behöva testa dig fram tills du hittar ett skydd och en produkt som du verkligen tycker fungerar.

Oavsett vilket fästingmedel du använder dig av rekommenderar vi alltid att du kammar igenom hunden efter att ni har varit ute i skogen. En kamning kan låta väldigt enkelt, men sanningen är att det är ett av de mest effektiva sätten att bli av med de fästingar som ännu kryper runt och som inte har hunnit fästa sig ännu.

 

Då behöver du kontakta en veterinär

I de allra flesta fall händer det ingenting med hunden efter att den har blivit biten av en fästing. Som ägare måste du se till att avlägsna fästingen så snabbt som möjligt och använda bra fästingmedel för hund för att verka förbyggande. Det finns dock vissa fall där fästingen ändå kan ha hunnit sprida någon sjukdom och om hunden uppvisar nedanstående symptom behöver du se till att kontakta en veterinär. Observera att du behöver informera veterinären om att hunden har fått ett fästingbett, eftersom detta kan vara den bakomliggande orsaken till varför hunden beter sig som den gör.

Då ska du söka vård för din hund efter fästingbett

  • Om din hunds allmäntillstånd är mycket påverkat
  • Om hunden uppvisar symptom som stor trötthet
  • Hunden har svårt att hålla balansen och blir vinglig
  • Om hunden får feber eller muskelvärk
  • Hunden uppvisar symptom som värk i leder
  • Om hunden haltar på ett eller flera ben

Dosering av fästingmedel

Att dosera fästingmedel på måfå är aldrig en god idé och ingenting som vi någonsin skulle rekommendera dig att göra. Oavsett om du har fått riktigt bra produktbeskrivningar som i detta bäst i test eller om du hittar det bästa fästingmedlet för hund på marknaden, måste du se till att du läser på bipacksedeln innan du påbörjar behandlingen på din hund.

Orsaken till detta är helt enkelt för att doseringen vanligtvis varierar beroende på hur gammal din hund är och hur stor den är. Du kan till exempel inte använda lika mycket medel till en liten tax som du kan använda dig av till en hund i större storlek.

En annan sak som är mycket viktig att ha i åtanke är att det finns ett flertal olika fästingmedel som du inte får använda dig av på valpar. Om du ska träna jakt tillsammans med din valp eller gå ut på skogspromenader är det alltså mycket viktigt att du använder dig av det bästa fästingmedlet för just valpar. Ett fästingmedel kan liknas med ett läkemedel och känner du dig osäker på doseringen ska du alltid läsa igenom bipacksedeln innan. Har du den inte nära till hands kan du med fördel använda de bipacksedlar som finns tillgängliga online och via FASS.

 

Vilket fästingmedel är det bästa?

Det är svårt att på rak arm säga vilka fästingmedel som kommer att vara det bästa och ha den bästa effekten på din hund. Skulle du fråga oss skulle vi säga att det absolut bästa är om du kombinerar de olika fästingmedelen som finns för att få en så bra effekt som möjligt. Fördelen med att använda sig av t.ex. fästinghalsband är att de har en mycket lång hållbarhet och att din hunds hud inte behöver utsätta för några medel som kan skapa irritation.

Halsbanden har också en mycket bra och påvisad effekt. Det negativa med halsband är att hundar inte alltid är speciellt förtjusta i att bära halsbandet på sig, vilket kan leda till att de försöker ta bort det eller på annat sätt uppvisa irritation av att behöva ha på sig det.

Både sprayprodukter och så kallade spot-on är också mycket effektiva och kommer med fördelen att de gnuggas in i hudens hud. Det betyder att hunden inte kommer att kunna bli av med fästingmedlet på annat sätt än när det är dags att duscha eller bada. Visst kan det vara så att du behöver upprepa behandlingen med jämna mellanrum för att få ett bra skydd, men det går inte att bli av med på samma sätt som ett halsband.

Hur är det då med tuggtabletter? Tuggtabletter är ingenting som vi har valt att ha med i detta bäst i test och det finns helt enkelt mycket bra orsaker till detta. Dessa tabletter ska krossas ner i hundens mat och är helt lukt och smakfria – men det betyder att de också är luktfria för fästingarna och därför förhindrar de inte bett på samma sätt som spot-on, sprayer eller fästinghalsband. Är du osäker på vilket fästingbett som du ska använda dig av rekommenderar vi att du väljer någon av de alternativ som vi har listat i vårt bäst i test.

Dessa är noga utvalda och vi har även tittat på recensioner och omdömen från tidigare kunder. Genom dessa är det enkelt för dig att se hur andra upplever produkten, men som tidigare nämnt bör du inte lita blint på vad andra hundägare tycker. Det kan helt enkelt vara så att medlet lämpar sig riktigt bra för just deras hund, men inte kommer passa för din.

 

Summering

Med en fästingspray, ett spot on eller ett lösningsmedel kan du se till att din hund är skyddad mot fästingar och andra typer av ohyra och insekter. Det är extra viktigt att du skyddar din hund när du vet med dig att ni kommer befinna er i skogen, till exempelvis i samband med jakt. I detta bäst i test för bästa fästingmedlet för hund har vi sett till att plocka ut några storslagna favoriter. Alla de fästingmedel som vi har listat i vårt bäst i test är noga testade för att säkerställa ett gott och effektivt resultat och är naturligtvis även helt säkra att använda sig av.

Att välja rätt fästingmedel kan vara svårt, men med hjälp av en bäst i test och en köpguide blir det förhoppningsvis enklare. Återigen vill vi påminna om att du kan behöva testa dig igenom ett flertal produkter innan du hittar den som är bäst för just dig och din hund. Det är inte säkert att alla fästingmedel är lika effektiva på alla hundar.

Skulle det vara så att du vill testa något annat alternativ har du också tuggtabletter och fästinghalsband att använda dig av. Beställ online eller besök en djurbutik för rådgivning och vägledning i ditt val! Kom ihåg att det är mycket viktigt att du säkerställer att medlet lämpar sig om du planerar att använda det på en valp. Det gäller även om du valt det bästa fästingmedlet på marknaden.

Senast uppdaterad: november 25, 2020