Fågelkikare bäst i test 2022 – Hitta bästa fågelkikaren här!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för PNJakt.se, Outnorth.se, meds.se, lloydsapotek.se och Outdoorexperten.se.

 
1. Vortex2. Brushnell3. Delta
Vortex Viper HD 8x42 bästa fågelkikareBushnell Excursion EX 10x42Delta Optical Forest II 8x42
Se priset här Se priset här Se priset här

Som fågeljägare finns det kanske inget viktigare än ett bra par kikare. Med ordentliga fågelkikare går det mycket smidigare att identifiera arten såväl som antalet fåglar du har att göra med. Det finns väldigt många olika alternativ att tillgå på marknaden idag, och dessa erbjuder dig även lite olika funktioner. Exempelvis finns det vissa kikare med inbyggd mörkerfunktion – något som hjälper dig se klart även i sämre ljusförhållanden.

Är du på jakt efter en ny fågelkikare? I artikeln nedan kan du hitta den bästa fågelkikaren på marknaden idag. Vilken produkt som är absolut bäst varierar självklart beroende på dina behov och din budget, men alla produkter på denna lista är produkter du definitivt kommer nöja dig med. Dessa fågelkikare har goda omdömen och erbjuder dig fantastisk prestanda. Det finns något för alla här, oavsett om din prioritet är budgeten eller funktionaliteten. Lycka till med köpet!

Här nedan hittar du en lista över de nio bästa fågelkikarna på marknaden idag, sett till såväl pris som prestanda. Oavsett vad för kikare du är ute efter, hittar du garanterat något passande i denna lista!

Topp 9 bästa fågelkikare 2022

1. Vortex Viper HD 8×42

Vortex Viper HD 8x42 bästa fågelkikare

Det här är kanske den bästa fågelkikaren på listan. Vortex är ett välrenommerat märke som alltid levererar produkter som håller hög kvalitet, och Vortex Viper HD 8×42 är inget undantag. Detta är en premiumprodukt som kostar en slant, men du får samtidigt en hel del för pengarna.

Med dessa kikare från Vortex får du en ordentlig produkt som kan klara jakt i alla förhållanden. Den är även väldigt praktisk ute i fältet, produkten har nämligen linser med antireflexskydd, är helt vattentät, och erbjuder dig upp till 10 gångers förstoring. När du är ute och jagar fåglar behöver du en skarp bild oavsett väderförhållandet, annars blir det svårt att identifiera fågelarten, vilket kan göra jakten rentav omöjlig. Detta är alltså en produkt som är helt värd det något högre priset.

Se priset här

 

2. Bushnell Excursion EX 10×42

Bushnell Excursion EX 10x42

Bushnell är även det ett märke som lovar hög kvalitet på sina produkter, och med en kikare från Bushnell kan du känna dig säker i att din produkt håller i flera år framöver. Bushnell Excursion EX är såväl vatten- som imtät, för att du ska kunna ta med dig produkten på äventyr utan några som helst bekymmer. Kikaren är även fylld med kvävgas istället för luft, vilket ser till att samma tryck behålls under en mycket längre period än hos en vanlig kikare.

Linserna i denna kikare är ytbehandlade med PC-3 – något som ger dig en mer naturlig och skarpare bild, och som dessutom innebär en mer realistisk färgåtergivning. Detta underlättar även under mörkare ljusförhållanden, eftersom ljusinsläppet förbättras till följd av ytbehandlingen.

Med Bushnell Excursion EX får du en förstoring på upp till 10x, i ett lätt och bärbart format. Du får även en garanti på 30 år. Detta är alltså en extremt prisvärd produkt, trots det något högre priset, och är en kikare du kan förlita dig på i flera årtionden framöver.

Se priset här

 

3. Delta Optical Forest II 8×42

Delta Optical Forest II 8x42

Produkterna ovan erbjuder dig väldigt bra prestanda, men är även relativt dyra. Med Delta Optical Forest II 8×42 får du en produkt som kostar mindre än hälften än exempelvis Vortex Viper HD 8×42, men som fortfarande är en premiumprodukt du kommer använda dig av i flera år. Delta Optical Forest II 8×42 kan mäta sig med den bästa fågelkikaren du någonsin haft förr.

Delta Forest II 8×42 har ett väldigt brett synfält, vilket säkerställer att du inte missar någon fågel i periferin. Produkten har dessutom en väldigt praktisk och estetiskt tilltalande design. Den är kompakt och lätt och det går att köpa en hel del tillbehör till den, exempelvis en deluxeväska att förvara kikaren i.

Du får här en förstoring på upp till 8x. Garantin ligger på hela fem år, vilket är generöst med tanke på det lägre priset.

Se priset här

 

4. Swarovski EL WB 10×42

Swarovski EL WB 10x42

Är du en riktigt seriös jägare behöver du den allra bästa utrustningen, och det är precis det som Swarovski alltid levererar. Med en kikare från Swarovski får du en lång garanti, extremt hög prestanda, utmärkt bildkvalitet och en ergonomisk design.

Swarovski EL WB 10×42 är en dyrare produkt, men med en förstoring på 10x, justerbara komponenter och en avancerad optisk design, är det en produkt som är rentav nödvändig för dig som jägare. Det här är några exempel på vad du får med Swarovski EL WB:

  • Swaroclean-behandling på linserna, vilket gör dem smutsresistenta och förebygger fläckar som kan hindra ditt synfält.
  • Justerbara ögonmusslor – detta säkerställer att du kan anpassa produkten utefter dina egna behov, och är även väldigt passande för dig som bär på glasögon.
  • En modern optisk design som ger dig en väldigt god färgåtergivning och perfekt skärpa även från väldigt långa avstånd. Designen ser även till att ljustransmissionen blir väldigt hög.

Är du villig att betala priset är detta alltså en av de absolut bästa kikarna som går att köpa, och definitivt ett måste om du är en erfaren jägare.

Se priset här

 

5. Swarovski CL Pocket 10×25

Swarovski CL Pocket 10x25

Vill du ha en kikare från Swarovski, men inte vill behöva betala över 20.000 kronor, kan detta vara rätt kikare för dig. Swarovski CL Pocket 10×25 är en produkt som är portabel och lätt – den får lätt plats i fickan – men som samtidigt erbjuder dig en skarp bild och god färgåtergivning. Till skillnad från många andra Swarovski-produkter är den en hel del billigare, men är fortfarande relativt dyr jämfört med resterande produkter på denna lista.

Swarovski CL Pocket 10×25 använder sig av ett komplicerat linssystem om 16 olika delar. Detta moderna och avancerade system garanterar en bild med realistisk kontrast och tydligt ljus. Produkten lämpar sig för dig som glasögonbärare, eftersom ögonmusslorna går att justera separat. Swarovski CL Pocket 10×25 får lätt plats i byxfickan när du är ute i fältet, men det går även att köpa till en snygg väska att förvara kikaren i.

Denna kikare, som ingår i en serie av pocketkikare från Swarovski, använder Swarovskis patenterade ytbehandling, som garanterar realistiska färger och en perfekt kontrast.

Se priset här

 

6. Steiner Safari Ultrasharp 8×25

Steiner Safari Ultrasharp 8x25

Denna härliga kikare från det tyska företaget Steiner är bland de billigare produkterna på denna lista, men det går inte att förneka kvaliteten. Kikare från Steiner är utrustade med det senaste i tysk teknik, och används av jägare, i militären och av polis. Det tyska märket levererar alltid en hög kvalitet på sina produkter, och en kikare från Steiner går att lita på i tuffa situationer ute i fältet.

Steiner Safari Ultrasharp 8×25 är en lätt produkt med en modern och ergonomisk design. Med realistisk färgåtergivning och en skarp bild blir det lätt att spana fåglar med denna kikare. Det går även att justera ögonmusslorna och dylikt helt efter eget tycke. Du får här en förstoring på 8x.

Se priset här

 

7. Vortex Diamondback HD 8×32

Vortex Diamondback HD 8x32

Denna kikare från Vortex är kanske den mest prisvärda produkten på denna lista. Till det något lägre priset för du en fantastisk optisk kvalitet och en kikare som kan klara av alla förhållanden. Relativt till priset har denna kikare det största synfältet, och erbjuder dig dessutom en god färgåtergivning.

Du som jägare behöver en produkt som tål lite stryk. Vortex Diamondback HD 8×32 är vatten- och imtät, för att du ska kunna känna dig säker när du använder produkten i sämre väderförhållanden. Du får här även en livstidsgaranti – detta är alltså en produkt som kan hålla dig livet ut, om du är försiktig med den. Denna kikare kanske blir något som går i arv från generation till generation i din familj?

Linserna har en ytbehandling om flera skikt, och har dessutom faskorrigerade prismor. Den enda nackdelen med produkten är kanske den något tyngre vikten. Förstoringen ligger på 8x.

Se priset här

 

8. Black Moose Handkikare 8×42

Black Moose Handkikare 8x42

Denna kikare är något billigare jämfört med resterande produkter på denna lista. Detta är eftersom Black Moose inte är ett särskilt stort företag. Black Moose är ett företag som leds av en mans vision för skräddarsydd vildlivsutrustning, och erbjuder dig därför en något personligare stil – något som är svårt att få från företagsjättarna.

Kikaren inkluderar självfallet en gedigen ytbehandling, med reflexskydd och smutsbehandling. Förstoringen ligger på 8x. Detta är en fantastisk produkt för dig som vill ha en kikare som håller god kvalitet samtidigt som priset är något lägre. Black Moose Handkikare 8×42 kan nog inte anses vara den bästa fågelkikaren, men produkten är kanske den bästa fågelkikaren sett till priset.

Se priset här

 

9. Geco Handkikare 8×42 Svart

Geco Handkikare 8x42 Svart

GECO (Gustav Genschow & Co.) är ett företag som varit aktivt sedan 30-talet, och fokuserade då på just kikare. Vill du ha den bästa fågelkikaren, är det nog Geco du bör vända dig till. Idag säljer de både kikare och tillbehör till gevär. Det är alltså ett företag som utvecklar produkter just för dig som jägare. Företagets motto är: ”GECO – ALL YOU NEED. Ett motto som verkligen beskriver deras kikare fullständigt.

Geco Handkikare 8×42 är designad just för jakt. Den är kompakt och lätt, vilket gör den smidig att ta med när det är dags att jaga. Geco Handkikare 8×42 är en kikare som inte kommer vinna något estetiskt pris för designen – fokuset ligger istället på användarvänlighet och det pragmatiska. Trots det mindre formatet får du hög optisk prestanda, god kontrast och en skarp bild. Även fokuset på denna produkt är väldigt effektiv, och ger dig en pålitlig bild även vid kortare avstånd.

Se priset här

 

Köpguide av fågelkikare

Att hitta den bästa fågelkikaren är inte enkelt. Det finns en hel del produkter på marknaden att välja bland, och det bästa valet beror på dig och dina behov. Det är därför viktigt att du tar dig tid innan du bestämmer dig för en produkt, och målar upp en tydlig bild av vad exakt det är du behöver i din kikare. Priset är även det en avgörande faktor, men ibland är det rekommenderat att spendera lite extra på en produkt som kan hålla livet ut. Köper du en väldigt billig produkt blir det svårt att fågelskåda, och du kommer dessutom behöva köpa en ny produkt i princip varje år.

I listan nedan hittar du frågor och annat som är värda att fundera över om du vill köpa den bästa fågelkikaren för just dig.

Behöver jag ett stativ till min fågelkikare?

Ett stativ är inte något som vanligtvis ingår vid köp av en kikare, även om du lyckas hitta den bästa fågelkikaren på marknaden, men är definitivt ett användbart tillbehör. När man talar om en förstoring på 10x eller mer blir det väldigt svårt att hålla kikaren stadigt nog, och ett stativ kan då utgöra en god och enkel lösning. Ett bra stativ kostar dock minst några hundra kronor, vilket är värt att tänka på om ett stativ är något viktigt för dig.

Går det bra med en begagnad fågelkikare?

Är du ute efter den absolut bästa fågelkikaren behöver du betala en större summa. Det är något som inte går att undvika om du vill ha en ordentlig produkt. Det är därför många som funderar över att köpa en begagnad produkt. Det är absolut inget fel med det, men det finns en del du behöver tänka på om du har tänkt köpa begagnade kikare.

Trycket i kikare avtar med tiden, och en äldre kikare kommer alltså ha ett lägre internt tryck, vilket kan påverka kvaliteten på produkten. Vissa av produkterna på denna lista har dessutom fem års garanti – är produkten du köper äldre än så har du alltså ingen garanti på produkten. Risken finns även att linserna har flera repor som kan vara en störning när du fågelskådar. Allt som allt är det vanligtvis bäst att köpa en helt ny produkt, eftersom du då vet säkert vad det är du får.

Bästa fågelkikaren för nybörjare

Är du ny till fågelskådning eller fågeljakt är det rekommenderat att du köper en kikare med en förstoring på 8x. Sådana kikare har ofta ett bredare synfält och är dessutom enklare att använda. En lägre förstoring är även bättre under lägre ljusförhållanden, och kikare av denna typ tenderar att vara en hel del billigare. Ett exempel på en passande produkt är Black Moose Handkikare 8×42.

Hur viktigt är en avståndsmätare i mina kikare?

Det finns idag ett flertal kikare med inbyggd avståndsmätare, och dessa kan vara extremt användbara under jakt. Många av dessa inbyggda avståndsmätare kan dock vara av en något lägre kvalitet, och de höjer även priset på kikarna rejält. Är du i behov av en avståndsmätare med dina kikare kan du köpa detta separat. Du slipper därmed betala allt på en gång, och kan säkerställa att du kan köpa den absolut bästa avståndsmätaren sett till priset.

Vilka kikare fungerar bäst i mörker?

Det är inte alla kikare som fungerar väl i mörkare ljus. En kikare med termisk funktionalitet är bäst för dig som vill se i mörkret, men dessa är relativt dyra, och bildkvaliteten är även sämre i dessa produkter. En nattkikare går att använda i fler situationer än en termisk kikare, och är alltså att föredra för dig som vill kunna använda kikarna till annat än endast nattjakt. Nattkikare fungerar utmärkt i mörkare ljus, men är inte rekommenderat då det är kolsvart ute. Ett bra exempel på kikare som fungerar bra i mörker är Bushnell Excursion EX 10×42.

Jag är på jakt efter den bästa fågelkikaren med autofokus

En kikare med autofokus är att rekommendera. Dessa är mer användarvänliga och ger dig en skarpare bild. Vill du ha en produkt med bra fokus som även fungerar väl på kortare avstånd är Geco Handkikare 8×42 ett par kikare som är värda att spana in.

Fågelkikare för barn

Vill du köpa en fågelkikare till ditt barn är det viktigt att du köper en lättare produkt som går smidigt att justera. Justerbara ögonmusslor är ett måste, särskilt om ditt barn bär på glasögon. En lägre förstoring är även det bättre, eftersom det blir enklare för ditt barn att använda kikarna, vilket gör hela processen mer kul och lärorik. Ett exempel på en passande produkt är Delta Optical Forest II 8×42. Delta Optical Forest II 8×42 är en av de billigare produkterna på listan, men erbjuder en väldigt god bildkvalitet, 8x förstoring och går smidigt att justera.

Vad gör jag om min fågelkikare går sönder?

Att sitta med trasig fågelkikare är väldigt jobbigt. Förhoppningsvis har du en god garanti på din produkt. De flesta av produkterna på denna lista har en garanti om minst fem år, men vissa har mycket längre garantier. Har garantin på din produkt utgått blir det svårt, eftersom en kikare inte är en särskilt enkel produkt att laga. Du måste då förmodligen köpa en helt ny produkt. Köp gärna en produkt som Vortex Diamondback HD 8×32, eftersom du med den produkten får en livstidsgaranti.

Sammanfattning

Den bästa fågelkikaren är svår att definiera. Beroende på dina behov kan vilken som helst av produkterna i listan ovan anses vara ”den bästa fågelkikaren”. Du kan inte gå fel med någon av produkterna nämnda ovan, och du får dessutom en god garanti på alla produkter utifall att de skulle bli trasiga eller vara defekta.

Läs gärna igenom köpguiden noga och fundera över frågorna som dyker upp där. Kikare är en kategori av produkt som tenderar att vara rätt dyra, och det är därför viktigt att du tar dig tid innan du bestämmer dig för en specifik produkt. Vortex, Swarovski och Steiner är märken som alltid levererar kvalitet, men det finns även en mängd av andra företag som även de producerar fantastiska och prisvärda kikare. Kolla igenom listan och se om du hittar en produkt som lockar. Lycka till med ditt köp!

Vårt test har genomförts av flertalet personer, genom att ställa produkternas specifikationer, innehåll och funktioner mot varandra. Målet är att ge en transparent bild om den bästa produkten. I vissa fall har vi även testat den fysiska produkterna om detta anses vara relevant.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *