Fågelkikare bäst i test 2022 – Hitta bästa fågelkikaren här!

Som fågeljägare finns det kanske inget viktigare än ett bra par kikare. Med ordentliga fågelkikare går det mycket smidigare att identifiera arten såväl som antalet fåglar du har att göra med. Det finns väldigt många olika alternativ att tillgå på marknaden idag, och dessa erbjuder dig även lite olika funktioner. Exempelvis finns det vissa kikare med inbyggd mörkerfunktion – något som hjälper dig se klart även i sämre ljusförhållanden.

Är du på jakt efter en ny fågelkikare? I artikeln nedan kan du hitta den bästa fågelkikaren på marknaden idag. Vilken produkt som är absolut bäst varierar självklart beroende på dina behov och din budget, men alla produkter på denna lista är produkter du definitivt kommer nöja dig med. Dessa fågelkikare har goda omdömen och erbjuder dig fantastisk prestanda. Det finns något för alla här, oavsett om din prioritet är budgeten eller funktionaliteten. Lycka till med köpet!

Här nedan hittar du en lista över de nio bästa fågelkikarna på marknaden idag, sett till såväl pris som prestanda. Oavsett vad för kikare du är ute efter, hittar du garanterat något passande i denna lista!

Topp 9 bästa fågelkikare 2022

Topp 9 bästa fågelkikare 2022:

  1. Vortex Viper HD 8×42
  2. Bushnell Excursion EX 10×42
  3. Delta Optical Forest II 8×42
  4. Swarovski EL WB 10×42
  5. Swarovski CL Pocket 10×25
  6. Steiner Safari Ultrasharp 8×25
  7. Vortex Diamondback HD 8×32
  8. Black Moose Handkikare 8×42
  9. Geco Handkikare 8×42 Svart

Köpguide av fågelkikare

Att hitta den bästa fågelkikaren är inte enkelt. Det finns en hel del produkter på marknaden att välja bland, och det bästa valet beror på dig och dina behov. Det är därför viktigt att du tar dig tid innan du bestämmer dig för en produkt, och målar upp en tydlig bild av vad exakt det är du behöver i din kikare. Priset är även det en avgörande faktor, men ibland är det rekommenderat att spendera lite extra på en produkt som kan hålla livet ut. Köper du en väldigt billig produkt blir det svårt att fågelskåda, och du kommer dessutom behöva köpa en ny produkt i princip varje år.

I listan nedan hittar du frågor och annat som är värda att fundera över om du vill köpa den bästa fågelkikaren för just dig.

Behöver jag ett stativ till min fågelkikare?

Ett stativ är inte något som vanligtvis ingår vid köp av en kikare, även om du lyckas hitta den bästa fågelkikaren på marknaden, men är definitivt ett användbart tillbehör. När man talar om en förstoring på 10x eller mer blir det väldigt svårt att hålla kikaren stadigt nog, och ett stativ kan då utgöra en god och enkel lösning. Ett bra stativ kostar dock minst några hundra kronor, vilket är värt att tänka på om ett stativ är något viktigt för dig.

Går det bra med en begagnad fågelkikare?

Är du ute efter den absolut bästa fågelkikaren behöver du betala en större summa. Det är något som inte går att undvika om du vill ha en ordentlig produkt. Det är därför många som funderar över att köpa en begagnad produkt. Det är absolut inget fel med det, men det finns en del du behöver tänka på om du har tänkt köpa begagnade kikare.

Trycket i kikare avtar med tiden, och en äldre kikare kommer alltså ha ett lägre internt tryck, vilket kan påverka kvaliteten på produkten. Vissa av produkterna på denna lista har dessutom fem års garanti – är produkten du köper äldre än så har du alltså ingen garanti på produkten. Risken finns även att linserna har flera repor som kan vara en störning när du fågelskådar. Allt som allt är det vanligtvis bäst att köpa en helt ny produkt, eftersom du då vet säkert vad det är du får.

Bästa fågelkikaren för nybörjare

Är du ny till fågelskådning eller fågeljakt är det rekommenderat att du köper en kikare med en förstoring på 8x. Sådana kikare har ofta ett bredare synfält och är dessutom enklare att använda. En lägre förstoring är även bättre under lägre ljusförhållanden, och kikare av denna typ tenderar att vara en hel del billigare. Ett exempel på en passande produkt är Black Moose Handkikare 8×42.

Hur viktigt är en avståndsmätare i mina kikare?

Det finns idag ett flertal kikare med inbyggd avståndsmätare, och dessa kan vara extremt användbara under jakt. Många av dessa inbyggda avståndsmätare kan dock vara av en något lägre kvalitet, och de höjer även priset på kikarna rejält. Är du i behov av en avståndsmätare med dina kikare kan du köpa detta separat. Du slipper därmed betala allt på en gång, och kan säkerställa att du kan köpa den absolut bästa avståndsmätaren sett till priset.

Vilka kikare fungerar bäst i mörker?

Det är inte alla kikare som fungerar väl i mörkare ljus. En kikare med termisk funktionalitet är bäst för dig som vill se i mörkret, men dessa är relativt dyra, och bildkvaliteten är även sämre i dessa produkter. En nattkikare går att använda i fler situationer än en termisk kikare, och är alltså att föredra för dig som vill kunna använda kikarna till annat än endast nattjakt. Nattkikare fungerar utmärkt i mörkare ljus, men är inte rekommenderat då det är kolsvart ute. Ett bra exempel på kikare som fungerar bra i mörker är Bushnell Excursion EX 10×42.

Jag är på jakt efter den bästa fågelkikaren med autofokus

En kikare med autofokus är att rekommendera. Dessa är mer användarvänliga och ger dig en skarpare bild. Vill du ha en produkt med bra fokus som även fungerar väl på kortare avstånd är Geco Handkikare 8×42 ett par kikare som är värda att spana in.

Fågelkikare för barn

Vill du köpa en fågelkikare till ditt barn är det viktigt att du köper en lättare produkt som går smidigt att justera. Justerbara ögonmusslor är ett måste, särskilt om ditt barn bär på glasögon. En lägre förstoring är även det bättre, eftersom det blir enklare för ditt barn att använda kikarna, vilket gör hela processen mer kul och lärorik. Ett exempel på en passande produkt är Delta Optical Forest II 8×42. Delta Optical Forest II 8×42 är en av de billigare produkterna på listan, men erbjuder en väldigt god bildkvalitet, 8x förstoring och går smidigt att justera.

Vad gör jag om min fågelkikare går sönder?

Att sitta med trasig fågelkikare är väldigt jobbigt. Förhoppningsvis har du en god garanti på din produkt. De flesta av produkterna på denna lista har en garanti om minst fem år, men vissa har mycket längre garantier. Har garantin på din produkt utgått blir det svårt, eftersom en kikare inte är en särskilt enkel produkt att laga. Du måste då förmodligen köpa en helt ny produkt. Köp gärna en produkt som Vortex Diamondback HD 8×32, eftersom du med den produkten får en livstidsgaranti.

Sammanfattning

Den bästa fågelkikaren är svår att definiera. Beroende på dina behov kan vilken som helst av produkterna i listan ovan anses vara ”den bästa fågelkikaren”. Du kan inte gå fel med någon av produkterna nämnda ovan, och du får dessutom en god garanti på alla produkter utifall att de skulle bli trasiga eller vara defekta.

Läs gärna igenom köpguiden noga och fundera över frågorna som dyker upp där. Kikare är en kategori av produkt som tenderar att vara rätt dyra, och det är därför viktigt att du tar dig tid innan du bestämmer dig för en specifik produkt. Vortex, Swarovski och Steiner är märken som alltid levererar kvalitet, men det finns även en mängd av andra företag som även de producerar fantastiska och prisvärda kikare. Kolla igenom listan och se om du hittar en produkt som lockar. Lycka till med ditt köp!

Senast uppdaterad: april 30, 2022