Eftersökslampa bäst i test 2022 – Hitta bästa eftersökslampan här!

Söker du efter att köpa en ny eftersökslampa? Det är viktigt att köpa något av kvalité som kan hålla i flera år, det blir billigare i längden. I vårt eftersökslampa test har vi analyserat flera varianter och utsett fem stycken eftersökslampor till bäst i test.

Vi har även sammanställt en köpguide för eftersökslampor, ifall du behöver vägledning i vilka aspekter som är viktiga att tänka på.

Topp 5 bästa eftersökslamporna 2022

Topp 5 bästa eftersöksampan 2022:

  1. Eftersökskit NexTORCH® P5G
  2. Nextorch WL10X Executor
  3. Enforcer LED 140
  4. LED Lenser P7QC
  5. Elite Ignite X50

Köpguide för eftersökslampor

En eftersökslampa kan vid en första anblick vara något som inte alla behöver, men sanningen är att alla jägare bör ha en sådan. Du vet aldrig när du kommer att behöva eftersöka ett vilt djur och du kan också känna dig tryggare ute i skogen. Det handlar både om att du kan se vilda djur bättre, men också om att du lättare kan orientera dig.

Ett eftersök kan behöva anordnas av flera anledningar. Eftersöken finns i två versioner, antingen eftersök vid jakt eller eftersök vid viltolyckor. Någon kan ha avlossat ett sämre skott under jaktdagen, det kan också vara en bil som kört på ett djur. Vid eftersöket letar man efter djuret och kontrollerar det. Verkar djuret oskadat låter man det gå, men om det är skadat avlivar man det och tar hand om kroppen. Som jägare har du alltid ansvar för att ordna ett eftersök om ett sådant behövs och då behöver du i regel en eftersökslampa eftersom söket kan dra ut en hel del på tiden.

Hitta den bästa eftersökslampan

Det finns flera saker att titta på när du ska hitta den bästa eftersökslampan för just dig. Batteritiden och dess möjlighet att avge ljus är två av de viktigaste aspekterna. Både ljusets styrka och hur lampan lyser är avgörande och om lampan har flera inställningsmöjligheter är det också en stor fördel. En bred och klar ljusstråle samt en lång batteritid är bra. Kan ljusstrålen fokuseras vid behov är det än bättre. Välj gärna en eftersökslampa som har LED lampor. De klarar av att lysa länge.

Med vitt ljus ser du allra bäst i skogen men både rött och grönt ljus är bra för eftersök. Att kunna skifta färg enkelt är en stor fördel. Tänk också på att det bör vara lätt att skifta mellan de andra funktionerna i ficklampan. Att behöva bläddra igenom flera funktioner kan snabbt bli irriterande.

Hur ordnas ett bra eftersök?

Inget eftersök är komplett utan en bra jakthund. Jägaren som söker efter djuret måste känna hunden och förstå den. Hunden ska också vara erfaren och vältränad. Du bör känna till viltets beteende och kunna läsa av det även på håll. Eftersöksjägaren bör också ha lite kunskap om terrängen och dessutom ska rätt utrustning tas med. Ett lämpligt vapen samt den bästa eftersökslampan ska alltid vara med, och som jägare ska du kunna hantera vapnet på ett bra sätt.

Vad gäller för eftersök?

Enligt jägarförbundet är beredskap för eftersök väldigt viktigt när det gäller allt utövande av jakt. Jägarkåren bör också kunna göra en insats och söka efter vilt som skadats av tåg eller trafik. För att kunna klara ett eftersök måste jägarna ha kunskap, både teoretisk och praktisk sådan. Även hundarna bör vara tränade. Alla jakthundar behöver inte vara utbildade i eftersök men det bör finnas minst en sådan hund i varje jaktlag.

Om det konstateras att viltet är skadat ska det hittas och avlivas. Jägare och eftersöksjägare samt polis och eftersöksjägare bör därför ha ett gott samarbete så att djurets lidande snabbt kan tas bort.

Varför är eftersöket viktigt?

Djur ska inte utsättas för onödigt lidande och det enda sättet att säkerställa det på är genom att djuret hittas efter att det skjutits eller körts på. När det har mörknat kommer eftersökslampan att hjälpa dig att hitta djuret.

Vad skiljer LUX och lumen åt?

Lumen beskriver ljusflödet, alltså hur starkt lampan lyser. En vanlig glödlampa på 60 W lyser med ca 12 lumen. LUX är däremot den enhet som står för belysning och illuminans. Den är oftast inte lika tydlig när det gäller eftersökslampor.

Vilken av de bästa eftersökslamporna ska en ny jägare satsa på?

Även den nyblivna jägaren har nytta av en eftersökslampa. Även om man inte själv går med på eftersök med en gång som jägare kan lampan behövas för att hitta till passet eller för att man ska kunna röra sig på ett bra sätt i skogen. Om man inte jagat så mycket och inte vet om man vill jaga när det är mörkt kan det vara klokt att satsa på en billigare lampa. Då kan man uppgradera sin utrustning efter hand, när man vet att man verkligen vill satsa på jakten.

Skötselråd för eftersökslampor

De flesta eftersökslamporna är mycket tåliga och de behöver inte speciellt mycket skötsel. Se dock till att de alltid har laddade batterier och att eventuella extra batterier finns i ryggsäcken eller fickan. Om lampan är smutsig kan du torka av den med en fuktig trasa. Om du ska transportera ditt vapen gör du klokt i att ta bort lampan så att den inte kommer till skada under transporten. Det kan dessutom bli svårt att få plats med vapnet i sitt fodral om lampan sitter kvar.

Summering

Som jägare har du alltid ansvar för det skott du avlossar och om det blir fel ska ett eftersök inledas. Då behövs en eftersökslampa om det är mörkt ute. Samma sak gäller om du arbetar som eftersöksjägare. Även som vanlig jägare kan det vara klokt att ha en lampa på vapnet eller i ryggsäcken. Med den kan du lättare orientera dig i skogen på väg till eller från ditt pass. Dessutom kan lampan vara bra att ha om bilen går sönder eller om du måste hitta något i ryggsäcken under jakten när det är mörkt ute.

Vi har i vårt test tagit upp flera eftersökslampor i olika prisklasser för att du ska kunna finna en variant som passar just din plånbok. Alla lampor är prisvärda och de fungerar bra men det betyder inte att alla har råd att köpa dem. Som jägare måste du se till din plånbok och till dina individuella preferenser när det gäller att köpa en eftersökslampa. Det kan absolut vara klokt att testa lite olika varianter innan du bestämmer dig för en variant.

Senast uppdaterad: maj 22, 2022