Braständare bäst i test 2022 – Hitta bästa braständaren här!

 
1. Stormtändare Böjd 2. Uco Stormproof 3. Stormtändare Oval
Stormtändare Böjd bästa braständaren UCO Stormproof Torch & Bottle Opener Stormtändare Oval
Se priset här Se priset här Se priset här

 

En braständare, även kallad en stormtändare, är en produkt som du behöver ha med dig om du ofta är ute på jakt eller om du älskar friluftslivet. Med en riktigt bra tändare kan du se till att skapa värme och eld när du behöver, till exempel i samband med att du ska kicka igång ditt stormkök. Att använda sig av en vanlig tändare är många gånger möjligt, men endast en liten vindpust kan snabbt blåsa ut lågan och göra det omöjligt för dig att få igång brasan. Med en braständare kan du vara säker på att få bra fjutt på elden, även i de mest blåsiga eller stormiga förhållanden.

När du spenderar många timmar ute i skogen är det viktigt att du kan hålla dig varm. Som jägare kommer du med största sannolikhet att vara ute väldigt länge och detsamma gäller för den som älskar att vandra eller kanske till och med campa ute i skogen. För att du ska kunna tillaga varm mat, hålla farliga djur borta från campingplatsen eller värma upp frusna händer är en braständare A och O.

Om du ofta jagar vid vatten och kust har du med största sannolikhet redan upplevt att det blåser en hel del och då är det viktigt att du har en riktigt bra och ordentlig braständare med dig. Med tändstickor eller med en vanlig tändare kommer det att vara omöjligt för dig att tända en brasa med bara en hand, vilket är något du behöver om du ska kunna mata material med den andra. Med vanliga tändare behöver du täcka för med den andra handen för att lågan ska kunna tändas överhuvudtaget. Med hjälp av den bästa braständaren slipper du detta problem.

I detta bäst i test för bästa braständaren kommer du att få förslag på flera riktigt bra alternativ. Vi har valt ut braständare från olika tillverkare för att du ska kunna få så många valmöjligheter som möjligt. På marknaden finns det idag många olika typer av tändare som lämpar sig för ändamålet. Om du vill hålla nere budgeten ordentligt kan du alltid vända dig till en av de teknikkedjor som finns, men då får du också räkna med att produkten inte håller samma höga kvalitet. Att få till en bra eld eller brasa kan vara mycket viktigt och därför rekommenderar vi att du istället satsar lite mer pengar och köper en tändare som kan leva upp till alla krav.

Topp 5 bästa braständaren 2022

1. Stormtändare ”Böjd”

Stormtändare Böjd bästa braständarenNär du ska hitta en braständare är det viktigt att du först tittar på dina behov. När planerar du att använda dig av tändaren och är det främst på sommar eller vinter som du vistas i skogen? Med Stormtändare ”Böjd” får du en riktigt bra braständare som klarar det mesta och som dessutom har ett riktigt bra och överkomligt pris.

Stormtändare ”Böjd” är en smidig och enkel stormtändare som ger dig en mycket kraftig jetstråle. För att säkerställa att du verkligen får en låga när du behöver har man sett till att göra strålen dubbel. Stormtändare ”Böjd” kan enkelt fyllas på när gasen har tagit slut. Tack vare detta slipper du spendera pengar på att köpa nya tändare med jämna mellanrum och du gör också en stor insats för miljön.

Den här braständaren lämpar sig riktigt bra för den som älskar regnbågens alla färger och som inte har några specifika krav på nyanser, utan endast kvalitet och funktioner. Anledningen till detta är helt enkelt för att de kommer i många olika färger och du kan inte bestämma i förväg vilken färg du vill ha. Du lägger helt enkelt din beställning och sen får du se om det blir en blå, röd, grön, gul eller svart tändare som anländer.

Se priset här

 

2. UCO Stormproof Torch & Bottle Opener

UCO Stormproof Torch & Bottle OpenerVi fortsätter vårt bäst i test för bästa braständaren med en mycket unik produkt från UCO. Med UCO Stormproof Torch & Bottle Opener får du en braständare och en flasköppnare i ett. Det betyder alltså att du har ett multifunktionellt verktyg med dig ut i skogen och som kommer att underlätta när du vill öppna flaskor eller tända en brasa för mat eller värme.

UCO Stormproof Torch & Bottle Opener kommer i en härligt grön färg som gör den enkel att hitta i både väskan eller om du skulle tappa den i marken. Du kan enkelt plocka ut tändaren ur det yttre skalet och därefter justera lågan eller fylla på med gas när den börjar att ta slut. Med UCO Stormproof Torch & Bottle Opener får du en tripple-jet låga, vilket betyder att du med enkelhet kommer att kunna få till en eld även i de svåraste väderförhållanden. Gasmagasinet rinner 3 ml och tändaren är inte påfylld när du beställer den.

På undersidan av UCO Stormproof Torch & Bottle Opener kommer du att hitta en kapsylöppnare. Tack vare locket kan du se till att din tändare är skyddad från fukt och smuts, vilket säkerställer att den alltid är i bra skick när du ska använda dig av den. Med karbinhaken kan du fästa braständaren i ryggsäcken eller varför inte i byxan?

Se priset här

 

3. Stormtändare ”Oval”

Stormtändare OvalVill du ha en tändare med en lite mer diskret design än våra ovannämnda alternativ kan vi rekommendera Stormtändare ”Oval”. Här får du en tändare i en mycket snygg och elegant design som är både diskret och praktisk. Tändaren kommer i färgen svart, men kom ihåg att mörka färger kan göra det svårare att hitta braständaren om du råkar tappa den på marken, speciellt i mörker.

Stormtändare ”Oval” passar den som vill ha en enklare stormtändare som fyller sin funktion. Med den här produkten kan du se till att få en bra låga, även när det blåser eller regnar utomhus. Stormtändare ”Oval” har en enkel jetstråle och kan fyllas på när gasen har tagit slut. På så vis kan du vara säker på att tändaren alltid fungerar när du behöver den.

Stormtändare ”Oval” är kanske inte den bästa braständaren på marknaden, men den är fortfarande av relativt bra kvalitet och har ett lågt pris. Den gör också precis det som den ska göra. Utsidan av tändaren består av svart gummi, vilket säkerställer att du också får ett bra och stadigt grepp.

Se priset här

 

4. UCO Stormproof Lighter

UCO Stormproof LighterUCO är en mycket populär och uppskattad tillverkare och därför vill vi se till att ta med ytterligare en braständare från detta märke i vårt bäst i test. Precis som den andra tändaren från UCO så kommer UCO Stormproof Lighter med en mycket speciell funktion. Här får du nämligen inte bara en riktigt bra braständare som hjälper där du behöver, utan du får också en tändare som innehåller silvertejp.

Tack vare denna kombination kommer du inte bara att kunna tända en brasa, utan du kan också laga saker om du skulle behöva. UCO Stormproof Lighter levereras dock helt tom, vilket betyder att du måste fylla på den innan du ska använda dig av den. Det gör du genom att plocka ur tändaren ur det medföljande höljet. Då kan du också passa på att justera lågan så att den blir så stor eller liten som du vill ha den. UCO Stormproof Lighter rymmer 3 ml.

Vi ska titta närmare på silvertejpen som braständaren har. På utsidan av tändaren kommer du att hitta en tejp som är hela 90 cm lång och som du kan använda dig av om du skulle behöva laga saker när du är ute i det vilda. Tack vare de stora och ordentliga locket håller sig både tändaren och tejpen sig torr.

Se priset här

 

5. Primus Powerlighter

Primus PowerlighterSom sista produkt i vårt bäst i test för bästa braständaren har vi valt Powerlighter från Primus. Att den hamnar sist betyder dock inte att den är av sämre kvalitet än de andra alternativen. Här får du en snygg och praktisk stormtändare där du själv kan välja om du vill ha den i färgen blå eller röd. Kom ihåg att ju starkare färg, desto lättare kommer det att bli att hitta den.

Primus Powerlighter är en riktigt pålitlig kamrat när du ska ut på jakt eller vistas ute i det fria. Tändaren är försedd med en spetslåga som gör det enklare för dig att tända din lägereld eller ditt stormkök. Tändaren kan komma upp i en temperatur på hela 1300 grader och det kommer att göra det mycket lättare för dig att få igång den om du befinner dig i sämre väderlekar.

Vill du ha en enkel och smidig braständare är Primus Powerlighter rätt val för dig. Tändaren är endast 80 x 50 x 20 mm stor och har en vikt på 67 gram. Bak på Primus Powerlighter hittar du ett spänne som gör att du enkelt kan fästa tändaren i byxorna eller i ryggsäcken.

Se priset här

 

Köpguide för braständare

En stormtändare/braständare kan verkligen vara en riktig livlina och därför avråder vi dig från att bege dig ut i skogen utan att ha en sådan med dig. Kom ihåg att det är viktigt att du ser till att funktionstesta din tändare med jämna mellanrum. Detta är extra viktigt att göra om du har haft den liggandes i en låda eller i ett skåp, utan att ha använt den under en längre period. Du behöver naturligtvis inte testa tändaren om du inte har någon användning av den för stunden. Men ett test bör åtminstone göras om du ska ut i skogen på jakt eller för att njuta av naturen. Om du väljer en bra och högkvalitativ braständare kan du dock känna dig säker på att hållbarheten är god, även om den har legat oanvänd under en längre tid.

Hållbarhet är också något som man bör titta på när det kommer till materialet. Det finns situationer där du kan råka tappa din tändare i marken eller råka trampa på den, och det är naturligtvis allt annat än roligt om du verkligen är i behov av den för stunden. Se därför till att du väljer en braständare som kan ta emot fall, utan att den går i bitar eller på annat sätt slutar fungera korrekt. När vi valde ut braständare till vårt bäst i test var detta något som vi fokuserade väldigt mycket på. All utrustning som är tillverkad för friluftslivet måste vara tåligare!

Braständare och regn

Att en riktigt bra braständare ska kunna stå emot kraftiga vindar håller nog de flesta med om, men visste du att du även behöver ha en braständare som kan klara av regn? Om tändaren inte kan hantera väta och regn är det egentligen inte någon större idé att ha den. Visst är det bra om den står emot blåst, men den måste också kunna hjälpa och värma dig när det kalla regnet står i backen.

Braständare och temperaturer

Hur fungerar då braständare när det kommer till värme och kyla? Om du jagar under de kallare säsongerna i Sverige vill du naturligtvis se till att du har en tändare som kan hantera kraftiga minusgrader eller snö. Till att börja med kan vi säga att alla de braständare som finns på marknaden inte har några problem med att hantera värme.

Det gäller även om du har glömt braständaren utomhus i solen eller om den har legat länge i bilen och blivit riktigt upphettad. När det kommer till snö och kyla är det dock lite knepigare. Skulle det vara så att du råkar tappa ner din braständare i en hög med snö är risken stor att du kommer ha svårt att få igång den. Har du tappat den är det mycket viktigt att du lyfter upp den och torkar av den så snabbt som möjligt.

Väljer du en braständare av högre kvalitet brukar snö dock sällan vara ett problem som tändaren inte kan klara av, men temperaturen i luften kommer också att vara avgörande i frågan. Om snön är mycket blöt är risken stor att din braständare blir obrukbar under en stund tills den har torkat. Är det däremot mycket kallt ute och skare brukar tändaren klara sig betydligt bättre.

Vilken är den bästa braständaren?

När du ska köpa en braständare vill du säkerligen att den ska vara så bra som möjligt. Kanske vill du till och med att det ska vara den bästa braständaren på marknaden. Frågan är bara vilken tändare som kan leva upp till just det. Frågar du oss skulle vi vilja säga att den bästa braständaren är den som lämpar sig så bra för dina behov som möjligt.

Hur ska man då veta vad det är för behov som man har? Till att börja med rekommenderar vi att du funderar på när du kommer att ha användning för den och i vilka områden som du vill att den ska fungera som bäst. Med det menar vi att du ska fundera på hur miljön ser ut när du brukar vistas. Om du ofta jagar ute i skog och mark som är mycket blöt och fuktig är det till exempel viktigt att din braständare kan fungera även om den skulle bli blöt eller om det skulle börja regna.

Som tidigare nämnt fungerar majoriteten av alla braständare i varma temperaturer, men ska du ut och jaga under vintersäsongen behöver du se till att du har en tändare som kan hantera många minusgrader utan att ge upp. Ett bra sätt att hitta den bästa tändaren är genom att först läsa igenom produktbeskrivningarna noga, men att därefter titta på recensioner och omdömen. Genom omdömen från tidigare kunder kan du få en mer rättvis bild av produkten och se om den verkligen lever upp till förväntningarna.

Vem är i behov av en bra braständare?

Alla människor som vistas ute i naturen kommer att ha stor användning av en riktigt bra stormtändare. Det kan bland annat handla om vandrare, friluftsmänniskor eller jägare. Har du en gång testat på en braständare ute i naturen kan vi garantera att du aldrig kommer vilja vara utan en, just eftersom de är så otroligt effektiva även i de blåsigaste väder.

Vill du vara säker på att du har garderat dig ordentlig rekommenderar vi att du väljer någon av de braständare som har multifunktioner, till exempelvis som de från märket UCO som vi har listat här ovan. Då kan du få en tändare som också har en tillhörande silvertejp eller kapsylöppnare. En braständare bör även kompletteras med en riktigt bra kniv och en ordentlig ficklampa. Har du dessa saker med dig kommer du att kunna klara dig under en längre tid i skog och mark, om du skulle behöva det.

Hur ofta ska man fylla på braständaren?

De allra flesta braständare levereras utan gas och det betyder att du måste fylla på dessa på egen hand. Hur ofta du kommer behöva fylla på din tändare beror på vad det är för märke, hur stort gasmagasin som tändaren har och hur ofta du använder dig av den. Vi rekommenderar att du ser till att fylla på den så fort du märker att lågan inte tänds lika snabbt som den brukade. Att bege sig ut i skog och mark utan en påfylld tändare kan sluta riktigt illa. Är du osäker finns det mindre förpackningar med gas som du kan ta med dig för säkerhetsskull.

Summering

Om du inte har varit en flitig användare av braständare tidigare kan det vara svårt att förstå att det finns så mycket att säga om dem, men sanningen är att braständare är en otroligt fiffig och mycket effektiv lösning på många problem som jägare och friluftsmänniskor kan stå inför. I detta bäst i test har vi sett till att bara välja produkter som håller en hög kvalitet och som kan klara av alla olika typer av väderlekar.

Som alltid gäller begreppet ”du får vad du betalar för”. Väljer du att köpa en billig eller vanlig tändare kommer du inte att få ut lika mycket av produkten som om du hade valt en riktig stormtändare. Orsaken till detta är helt enkelt för att vanliga tändare inte klarar av blåst och regn, utan att ge upp och vägra ge ifrån sig en låga.

Förhoppningsvis vet du nu allt du behöver veta för att införskaffa dig din braständare. Har du inte läst igenom hela köpguiden rekommenderar vi att du gör detta innan du väljer eller beställer hem din nya tändare. Här hittar du massor med nyttig information om hur tändarna fungerar och vad man behöver tänka på om man ska vistas i områden med fukt och väta.

Senast uppdaterad: december 7, 2020