Viltkamera bäst i test 2022 – Hitta bästa viltkamerorna här!

 
1. Boly Guard 584 MP 2. Bolyguard MG984G 3. Scout Guard
Boly Guard 584 MP (MMS Kamera) bästa viltkamerorna Bolyguard MG984G MMS 36MP Scout Guard 520
Se priset här Se priset här Se priset här

En viltkamera är ett verktyg som blivit mer och mer vanligt när det kommer till att övervaka aktiviteten bland vilda djur. De går att montera upp i naturen för att dokumentera vilka djur som befinner sig i området samt hur de rör sig. De flesta viltkameror har en rörelsedetektor som känner av rörelse i området. Kameran tar då antingen bilder eller spelar in en video.

En viltkamera, eller åtelkamera som de också kallas ibland, har flera användningsområden. De går lika bra att använda till att hålla koll på vilda djur som att använda som övervakningskamera. En stor del av alla produkter har antingen blixt eller infraröd vilket gör det möjligt för kamerorna att ta bilder trots att det är mörkt ute. Det du bör tänka på är att blixten kan skrämma iväg djuret och infraröd har inte alltid lika bra bildkvalitet. Vilket alternativ som är bäst måste varje person bestämma själv.

Det finns idag ett stort utbud med viltkameror/åtelkameror att välja mellan. Det innebär att du kan hitta den som passar dig och ditt användningsområde. Dock är det viktigt att du tar din tid på dig och väljer rätt istället för att köpa den första bästa. Du kan då gå miste om en kamera som erbjuder funktioner du verkligen behöver.

När du har bestämt dig för att köpa en viltkamera finns det flera saker som är viktiga att tänka på. Till exempel vilka egenskaper de har, hur bra rörelsedetektor samt vilken sorts lins kameran använder. Det är också viktigt att tänka på lagringsutrymmet och batteriet. Längre ner har vi skapat en enkel köpguide som du kan använda ifall du är osäker på vad du måste tänka på för att hitta den bästa viltkameran.

Om du däremot vet vad du behöver kan vår test med viltkameror vara det enda du behöver. Vi har samlat ett antal viltkameror som vi anser vara bland de bästa på marknaden. Förhoppningsvis hittar du din nya kamera där, om inte hoppas vi att köpguiden hjälper dig i ditt sökande.

Topp 6 bästa viltkamerorna 2022

1. Boly Guard 584 MP (MMS Kamera)

Boly Guard 584 MP (MMS Kamera) bästa viltkamerorna

Boly Guard 584 MP är en av de populäraste kamerorna på denna lista. Anledningen till varför vi placerade den på första plats beror bland annat på priset. Den är nämligen mycket prisvärd samtidigt som den har de funktioner du behöver. Kameran går lika bra att använda till övervakning som djurskådning. Den har ett camouflage mönster vilket gör att du lätt kan montera upp den på en plats i naturen där den blir i stort sett osynlig.

Den här kameran har effektiv antenn som ger produkten bra täckning även om det område du monterat upp den i har dålig mottagning. Den har även GPRS/MMS funktionen vilket innebär att kameran kan skicka bilder direkt till din mobiltelefon via MMS eller som en datafil via GPRS. Antalet bilder du tar emot varje dygn kan du själv justera.

Kameran har en PIR rörelsedetektor som fungerar på ett avstånd upp till 20 meter. Den reagerar dessutom på både värme och rörelse. Du kan snabbt och lätt ställa in vilket alternativ du vill att rörelsedetektorn ska reagera på. Denna funktion är väldigt användbar eftersom det är möjligt att förhindra att sensorn reagerar på mer än bara bytesdjur. Du kan också ställa in den så att den endast reagerar på ett visst djur. Till exempel, du kan justera sensorn till att vara känslig för stora och varma djur samtidigt som den inte reagerar på mindre djur.

Kameran har även en funktion som gör det möjligt att ställa in den så den tar bilder med jämna intervall istället för när rörelsedetektorn aktiveras. Det är också möjligt att spela in videoklipp samt en bildserie av bilder. De spelas in på ett SD-kort och du kan koppla in ett USB-minne i kameran för att lättare kunna föra över videoklippen och bilderna till din dator.

Åtelkameran Body Guard 584 MP är tillverkad för att användas utomhus och den klarar både snö, regn och vind. Den tar fantastiska bilder oavsett vilken tid på dygnet. Bilderna, som är på 24 megapixel, blir lika tydliga på nätterna som under dagen.

Se priset här

 

2. Bolyguard MG984G MMS 36MP

Bolyguard MG984G MMS 36MP

Bolyguard MG984G är en lyxig trådlös viltkamera med avancerade funktioner. Kamerans rörelsedetektor har en lång räckvidd vilket innebär att du kan upptäcka djur på ett långt avstånd från kameran. Men samtidigt innebär en lång räckvidd att den är känslig för saker som rör sig i vinden. På grund av detta kan det vara bra att inte använda en hög sensorinställning när du använder den i skogen. Om du däremot ska montera upp den på en plats som inte har många träd spelar sensorinställningen inte lika stor roll.

Åtelkameran Bolyguard MG984G har både SMS- och MMS-funktion. Den kan alltså skicka MMS till olika e-post adresser och mobiltelefoner. Alla foton samt videofilmer som tas kan du se direkt på din telefon eller dator. Du får själv bestämma om du vill att kameran skickar sina bilder/videos till din mobiltelefon eller till din dator.

En annan funktion som finns tillgänglig är kommandon. Du kan skicka kommandon direkt till kameran, till exempel ifall du vill att den tar en bild på en viss tid och skicka den direkt till mobiltelefonen. Det är även möjligt att ställa in viltkameran så den tar ett antal bilder under en viss tid utan att rörelsedetektorn aktiverats. En sista funktion som många tycker om är att det går att spela upp lockläten på viltkameran, eller lägga in dina egna ljud som spelas upp.

Se priset här

 

3. Scout Guard 520

Scout Guard 520

Denna viltkamera är ett bra alternativ för dig som har en låg budget. Det är en relativt ny kamera som erbjuder den senaste tekniken. Scout Guard 520 har en mindre storlek och går lika bra att använda som övervakningskamera som till fågelskådning. Fördelen med att denna viltkamera är så liten är att den inte syns speciellt mycket när den monteras upp. Den är också väldigt enkelt att placera på olika ställen.

Scout Guard 520 använder sig av en känslig infraröd rörelsedetektor. Den reagerar alltså när djuren går förbi. Den tar då automatiska bilder av hög kvalitet. Upplösningen på bilderna kommer i 5 megapixlar, 10 megapixlar samt 16 megapixlar. Kameran har även en videofunktion, den kan filma med ljud i 720p HD-kvalitet.

Kameran är tillverkad för att användas utomhus och den klarar av alla olika väder.

För att sammanfatta lite kort är detta en viltkamera för dig som letar efter en liten, enkel kamera till ett billigare pris. Bilderna som tas är av hög kvalitet, kanske inte lika hög som de mer avancerade viltkamerorna, men högt för att vara en ”billig” variant.

Se priset här

 

4. Albecom Game Camera MG883x-MMS-GPRS-14MP-APP 16GB SD

Albecom Game Camera MG883x-MMS-GPRS-14MP-APP 16GB SD

Albecom Game Camera är en högkvalitativ viltkamera som hjälper dig se vilddjur och marken oavsett var du bestämmer dig för att montera upp den. Kameran har dessutom en övervakande funktion som du kan använda ifall du behöver en övervakningskamera till ditt hus, eller andra saker av värde.

Kameran går på både 2G, 3G och 4G nät vilket innebär att du kan justera och styra din kamera direkt via din uppkollade enhet. Du behöver alltså inte gå till kameran varje gång och ändra saker utan kan göra det från ett långt avstånd.

Kameran har även funktioner som gör det möjligt för dig att skicka allt material till din dator eller mobiltelefon oavsett vilken uppkoppling/stöd du har. Kameran kommer fånga allt så länge det handlar om en yta på 30 meter.

Viltkameran är dessutom APP-styrd. Det innebär att du kan kommunicera med kameran oavsett var du är. Du kan också ändra de olika inställningarna på ett avstånd. Kameran är tillverkad för att klara av det nordiska klimatet och klarar av temperaturer ner till -25 grader.

Utöver alla dessa funktionerna har viltkameran även en snabb responstid. Den skickar kamerans status vid behov. Albecom Game Camera har en LDC-display som är både enkel och tydlig att hantera. Den klarar att spela in både video och ljud, det är möjligt att ställa in en timer samt välja bildserie. Kort sagt har denna viltkamera en rad med fantastiska funktioner som du själv kan justera efter vad du behöver. Den kommer till ett rimligt pris och du kan programmera den med flera operatörer, men Telia är en av de vanligaste som används med kameran.

Se priset här

 

5. Hunter Premium 3G Övervakningskamera

Hunter Premium 3G Övervakningskamera

Hunter Premium 3G är en högkvalitativ viltkamera som kan skicka bilderna direkt via MMS eller e-post. Du kan styra den direkt genom din mobila enhet med hjälp av en APP. Bilderna har en kvalitet på upp till 12 megapixlar. Den här kameran använder sig av en LED-blixt när den tar bilder. Som tur är, är den helt osynlig för alla djur som dyker upp i området. Anledningen till varför vi valt denna kamera som en av de bästa beror på att den erbjuder de viktigaste funktionerna utan att vara speciellt komplicerad. Dock kostar den lite mer jämfört med de tidigare viltkameror vi listat i vår bäst i test.

Se priset här

 

6. Hunter Supreme 4G ÖvervakningskameraHunter Supreme 4G Övervakningskamera

Den här viltkameran är en uppgraderad version av kameran vi listade på 5:e plats. Hunter Supreme 4G erbjuder en snabbare hastighet i sin uppkoppling jämfört med den tidigare versionen. Den kan dock även skicka bilder direkt via MMS och e-post. En annan skillnad är att den har en bredare synvinkel. Dock går denna kamera även att styra via en APP på dina mobila enheter samt att den också använder sig av en LED-blixt som är osynlig för alla djur.

Se priset här

 

Köpguide för viltkamera

När du ska köpa en viltkamera finns det en hel del du måste tänka på. Det första du bör ha ett svar på är vad du ska använda kameran till. Om du behöver en kamera under jakten eller endast som en övervakningskamera kan det variera vilken produkt som passar bäst. Efter att du har lärt dig vad de olika funktionerna gör kan du lättare hitta dem du behöver för ditt användningsområde. I denna köpguide kommer vi berätta lite mer om det som är viktigt att du känner till för att hitta den bästa viltkameran för dig.

 

MMS-funktionen

Den här funktionen är vad som gör det möjligt för dig att få alla bilder direkt till din mobiltelefon. Du behöver alltså inte åka ut till viltkameran för att se bilderna som tagits. Skulle du placera ut din kamera i ett område som ligger långt från där du ska befinna dig kan det vara en smart idé att välja en kamera som erbjuder MMS-funktionen.

En annan funktion som vissa kameror erbjuder är att låta dig kontrollera funktionerna direkt i din mobila enhet. Du kan alltså stänga av den, ta bilder och justera inställningar direkt hemifrån samt få information om hur kameran fungerar, till exempel hur mycket batteritid som finns kvar.

 

IR-belysning eller blixt?

Ett annan beslut du måste ta är om du vill ha en kamera som tar bilder med blixt eller IR-belysning. De har båda sina fördelar och nackdelar, men du är den enda som kan avgöra vilket alternativ som passar dig bäst. IR innebär att djuren inte kommer att bli skrämda av en blixt som går igång men samtidigt är bilderna många gånger mer högkvalitativa med en riktig blixt. Om du däremot väljer IR-belysning kommer djuren inte bli skrämda lika lätt, dock kan bilderna bli lite mer otydliga ifall det är mörkt ute.

 

Upplösningen

Det här känns lite som en uppenbar egenskap att ta en titt på. Upplösningen på kamerorna avgör helt enkelt hur tydliga bilder och/eller videor kameran kan ta. Det finns dock ett antal viltkameror där du kan välja mellan ett olika antal megapixlar vilket gör att du själv kan anpassa kameran till den kvalitet du behöver och tycker bäst om.

 

Avtryckarhastighet

Avtryckarhastigheten på en viltkamera är väldigt viktig. De som tar bilder snabbare har nämligen en mycket större chans att fånga de djur som springer förbi kameran. Skulle avtryckarhastigheten ligga på en sekund eller mer finns det en stor chans att du endast får bilder på naturen och inte de djur som finns i området.

 

Batteritiden

En av de allra viktigaste funktionerna du måste tänka på är batteritiden. Om du ska använda kameran under en längre tid är det viktigt att batterierna, eller strömkällan, klarar av det. Kameror som använder sig av IR drar inte lika mycket batteri som de kameror som använder sig av blixt. Det är därför mycket viktigt att du tänker efter på vilka funktioner som du verkligen behöver och ser till att du använder de bästa batterierna/strömkällorna du kan hitta.

 

Pris

Priset kan variera en hel del mellan de olika viltkameror som finns tillgängliga på marknaden. I många fall har de kameror med enklare funktioner och egenskaper ett billigare pris. Du som önskar mer avancerade funktioner och en högkvalitativ viltkamera kan räkna med att priset kommer vara lite högre. Dock är detta något alla måste fundera över själv, precis som vid resten av funktionerna. Vilket pris du ska vända dig till beror helt enkelt på vad du känner dig okej med. Om du däremot vill ha en viltkamera med den senaste tekniken kan du många gånger välja att köpa den på avbetalning. Då behöver du inte lägga ut flera tusen kronor på en och samma gång utan kan betala av den lite i taget.

 

Vattentät

En sista sak som vi rekommenderar att du tänker på är att kameran är vatten- och vindtät. Om du ska använda den ute i naturen är det självklart viktigt att den håller ifall vädret skulle förändras. Som tur är, är de flesta viltkameror väldigt tåliga och tillverkade med vårt klimat i tanken. Det innebär att de klarar av regn, vind, snö och även lägre temperaturer. Men vissa kameror är mer tåliga än andra, så dubbelkolla alltid detta innan du köper en.

 

Summering

Att välja den bästa viltkameran är inte det lättaste med tanke på hur många produkter det finns tillgängliga. Det finns dessutom många faktorer du måste ta i tanken innan du kan hitta den som passar dig och ditt användningsområde bäst. Eftersom viltkameror också kallas för åtelkameror eller övervakningskameror ibland kan det vara svårt att veta vad du ska söka efter. Men eftersom de flesta har liknande funktioner och går att använda till samma användningsområden spelar det inte alltid någon roll vilket namn du söker på.

När du läst igenom vår bäst i test-lista kommer du förhoppningsvis ha hittat den bästa viltkameran för dig. Om inte hoppas vi att vår köpguide är det du behöver för att lättare leta vidare. Det finns ett stort utbud av viltkameror, vilket kan göra det lätt att missa en av de bästa. Vi har dock gjort vårt yttersta med att sätta ihop en lista och den information du behöver. Vi har tagit både kundrecensioner och betyg i åtanke när vi valde ut produkterna. Vi har också tittat på tidigare test för att se vilken plats de har hamnat på tidigare. Kort sagt är det viktigt att du väljer den kamera som passar dig bäst och inte vad andra anser är bäst. Du kan givetvis ta deras åsikter i åtanke men gör även din egna research först.

Senast uppdaterad: december 7, 2020