Vapenkoffert bäst i test 2022 – Hitta bästa vapenkofferten här!

 
1. Normark 2. Vapenkoffert Sauer 3. Plano 1512
Normark 10819 Doskocil Vapenförvar bästa vapenkofferten Vapenkoffert Sauer 404 Compact Plano 1512 Pro-Max Vapenkoffert
Se priset här Se priset här Se priset här

Idag är det många människor som har ett stort intresse för olika typer av utomhusaktiviteter, men det är ytterst få aktiviteter som kräver lika stor planering som i samband vid jakt. När du ska ut på jakt är det mycket viktigt att du har en ordentlig och bra utrustning, eftersom detta kommer vara avgörande för hur bra jakten faktiskt går. Du behöver se till att du har tåliga och slitstarka kläder, en ordentlig och bra ryggsäck, men du måste också ha en bra förvaring till dina vapen. I jakt är det naturligtvis också ditt jaktvapen som kommer att ligga i fokus och för att säkerställa att detta är skyddat är det en god idé att investera i en vapenkoffert.

På marknaden finns det många olika typer av vapenfodral att välja mellan. I vårt bäst i test har vi tittat på olika modeller från olika tillverkare, men också fokuserat på kvalitet såväl som pris. Att välja en vapenkoffert enbart utifrån priset är sällan att rekommendera och därför är det en god idé att även läsa igenom vår köpguide innan du gör ditt val. I köpguiden kommer du att hitta massor med bra tips och vägledning, samtidigt som vi går djupare in på ämnet och tittar på vad en vapenkoffert faktiskt är.

Nu när du har tagit dig igenom inledningen är det dags att titta på de vapenkoffertar som vi har valt ut till vårt bäst i test. Här hittar du fem stycken riktigt bra och högkvalitativa produkter som kommer att göra jakten betydligt enklare och skydda dina vapen till max. För att välja ut våra produkter gjorde vi en riktig djupdykning ner i recensioner och omdömen, men vi genomförde också ordentliga test för att verkligen säkerställa att vi hade hittat de bästa modellerna inom alla olika prisklasser. I det här testet kommer du att få läsa om vinnare i både premium-, mellan- och budgetprisklassen. Orsaken till varför vi valde ut vapenkoffertar med olika priser var helt enkelt för att det ska finnas något för alla.

Även om du känner att våra produktrecensioner har gett dig tillräckligt med kött på benen för att välja ut din vapenkorrekt direkt, rekommenderar vi att du först läser igenom vår köpguide. I köpguiden kommer du att hitta otroligt mycket viktig information. Det spelar ingen roll om det är din första eller din femte vapenkoffert som du ska köpa. Både nybörjare och erfarna jägare har stor nytta och användning för guiden.

Nu ska vi dock inte prata mer om det utan låta dig ta del av produktrecensionerna för de bästa vapenkoffertarna 2020!

Topp 5 bästa vapenkofferten 2022

1. Normark 10819 Doskocil Vapenförvar

Normark 10819 Doskocil Vapenförvar bästa vapenkofferten

I vanlig ordning ser vi till att lista vår vinnare i premiumklassen på första plats. Det här vapenfodralet lämpar sig utmärkt för den som vill ha den absolut högsta kvaliteten och som dessutom är beredd att betala därefter. Om du är en mycket kräsen jägare som vet att bara det absolut bästa duger för dig kan vi inget annat än att rekommendera Normark 10819 Doskocil Vapenförvar som din nästa vapenkoffert.

Normark 10819 Doskocil Vapenförvar har en snygg, diskret och mycket elegant design. Det gör att den lämpar sig för de allra flesta jägare. Här har man också sett till att ta fram ett fodral som verkligen kan hålla måttet och som är specifikt framtaget för att kunna hantera de mest extrema förhållanden. Vi tror mycket väl på att Normark 10819 Doskocil Vapenförvar kan vara det starkaste vapenfodralet som finns på marknaden, åtminstone den svenska. Med ett yttermått på 135,50x38x15 cm och ett innermått på 130×32,50×13 cm får du en vapenkoffert som kommer att kunna rymma det allra mesta.

Med Normark 10819 Doskocil Vapenförvar får du ett vapenfodral som ger ett mycket tillförlitligt skydd mot både väta, fukt, damm och smuts. Kofferten rymmer två stycken gevär med tillhörande sikte och har dessutom sex stycken ordentliga låsklackar som säkerställer att locket alltid är låst. Med en vikt på 8,7 kg är det inte den lättaste modellen på marknaden och därför lämpar den sig inte optimalt om du planerar att bära med dig den under långa sträckor till fots.

Se priset här

 

2. Vapenkoffert Sauer 404 Compact

Vapenkoffert Sauer 404 Compact

Vår andra vapenkoffert i detta bäst i test ligger också i en lite högre prisklass, men du kommer fortfarande undan mycket billigare än med vår premiumvinnare. Vapenkoffert Sauer 404 Compact är ett vapenfodral som är tillverkat i ett mycket robust och hårt material som ser till att ditt gevär är skyddat från stötar och slag. Jämför man med premiumvinnaren är det dessutom mycket nättare i vikt. Vapenkoffert Sauer 404 Compact väger endast 2,5 kilo och är därför utmärkt till båda sittande jakt och vandring.

Vapenkoffert Sauer 404 Compact passar till de jägare som använder sig av en Sauer och som vill se till att vapnet kan transporteras tryggt. Det spelar ingen roll om du brukar sysselsätta dig med drevjakt eller om du ska befinna dig i skogen i ett helt annat land. Kofferten klarar att förvara och frakta med bravur och du behöver inte heller oroa dig för repor eller fukt och rost. Vapenkoffert Sauer 404 Compact är en otroligt stabil, diskret och praktisk vapenkoffert som du kommer ha en mycket stor användning för.

Om du inte har ett tränat öga kan vi konstatera att Vapenkoffert Sauer 404 Compact faktiskt ser ut som ett fodral till ett instrument. Det gör att du kan transportera den mycket säkrare och utan att oroa dig för att folk ska veta vad du har i fodralet. I locket kommer du också att kunna hitta två stycken ordentliga fästen. Dessa kan du använda dig av om du vill fästa den medföljande axelremmen för större komfort när du bär den. Måtten för Vapenkoffert Sauer 404 Compact ligger på 83x16x12 cm.

Se priset här

 

3. Plano 1512 Pro-Max Vapenkoffert

Plano 1512 Pro-Max Vapenkoffert

Nu har vi gått igenom våra vinnare i den högre prisklassen och det är dags att titta på vad mellanprisklassen har att erbjuda. På tredje plats i vårt bäst i test hittar du Plano 1512 Pro-Max, vilken är en vapenkoffert till ett lägre pris, men där man verkligen inte har tummat på kvalitet. Om du vill ha en pålitlig och säker produkt som inte kostar skjortan är Plano 1512 Pro-Max verkligen något att rekommendera.

Det som gör Plano 1512 Pro-Max så unik är inte bara att den har ett schysst pris, utan här har man också valt att använda sig av ett patenterat PillarLock-system. Detta system säkerställer att din vapenkoffert är näst intill så krossäker som det bara går. Systemet har man sedan valt att kombinera med en mycket tjock konstruktion i koffertens väggar, samt ett högdensitetsskum för maximalt skydd. Plano 1512 Pro-Max kan enkelt transporteras tack vare det ordentliga och gjutna handtaget som du hittar på ovansidan och det finns också robusta låsklaffar.

Med Plano 1512 Pro-Max får du utrymme för två stycken gevär med kikarsikte. För att säkerställa att gevären inte kan gnida sig mot varandra och orsaka skador och repor har man sett till att vapenkofferten har en separerande vägg i samma mjuka skum. Plano 1512 Pro-Max mäter 134x15x30 cm.

Se priset här

 

4. Plano Vapenkoffert 1531 Pro-Max

Plano Vapenkoffert 1531 Pro-Max

Det är inte alla jägare som vill betala stora summor för en vapenkoffert, men ändå vill hitta ett bra alternativ. Plano Vapenkoffert 1531 Pro-Max tycker vi passar utmärkt för den som just vill spara på pengarna eller för den som ännu inte är säker på att man verkligen är i behov av en koffert. Här får du ett snyggt och ordentligt vapenfodral som har en rak design i färgen svart. Bestämmer du dig för att ha med den ut i skogen kan du alltså vara säker på att den är diskret.

Plano Vapenkoffert 1531 Pro-Max mäter 135,5x10x30 cm och lämpar sig därför till jägare som endast är i behov av transport av ett gevär. Kofferten är dock tillräckligt stor för att du också ska kunna få plats med ett kikarsikte och kunna förvara detta på ett säkert sätt och utan att det riskerar att slå emot kanter eller geväret. För att säkerställa att du minskar risken för tryckskador så mycket som möjligt har man även sett till att förstärka väggarna och använda sig av det välkända PillerLock-systemet som vi berättade mer om i produkterna ovan.

Plano Vapenkoffert 1531 Pro-Max blir din för en enstaka tusenlapp och det tycker vi är ett riktigt bra pris för en koffert som ändå erbjuder så mycket som denna gör. En produkt behöver inte alltid vara mycket kostsam för att den ändå ska kunna uppfylla sitt syfte och ha en bra kvalitet och hållbarhet.

Mått: 135,5x10x30 cm.

Se priset här

 

5. Plano 1511 Pro-Max Vapenkoffert

Plano 1511 Pro-Max Vapenkoffert

Vi har nu kommit till den sista produkten i vårt vapenkoffert bäst i test och den enda anledningen till att Plano 1511 Pro-Max hamnar längst ner är helt enkelt det mycket låga priset. Det här är en koffert som verkligen kommer till stor användning och där du inte behöver känna att du måste tömma plånboken för att få ett bra alternativ. Plano 1511 Pro-Max är trots allt både riktigt snygg och pålitlig som få, trots sitt ringa pris på cirka 800 kronor.

Precis som i många andra vapenkoffertar från Plano har man även här valt att använda sig av PillarLock-systemet. Detta gör att du får en koffert som kan stå emot otroligt hårda påfrestningar och som praktiskt taget är omöjligt att krossa. Det säkerställer att du får det absolut bästa skyddet som är möjligt, både mot slag och tryck, men även mot obehöriga. Plano 1511 Pro-Max har också ett mycket ordentligt och rejält handtag som gör den enkel att bära med sig eller transportera på en plats till en annan och naturligtvis finns ordentliga låsklaffar.

Vill du kunna transportera eller förvara flera gevär är Plano 1511 Pro-Max inte det bästa alternativet. Fodralet rymmer nämligen endast ett vapen och ett kikarsikte. Det är dock tillräckligt för de absolut flesta, eftersom man sällan är i behov av fler än ett vapen när man ska ut på jakt.

Se priset här

 

Köpguide för bästa vapenkofferten

Som jägare är du troligtvis redan införstådd med att det är mycket viktigt att skydda ditt vapen. Sanningen är att det är precis lika viktigt som att skydda andra saker i hemmet som du anser är värdefulla. Det vapenkofferten gör är att den ser till att ditt vapen är skyddat från smuts, men fodralet kan också säkerställa att vapnet är skyddat från stötar. Det bästa verktyg en jägare kan ha är trots allt sitt vapen och då är det mycket viktigt att det faktiskt håller måttet. Med en vapenkoffert kan du se till att skydda din ägodel och hålla den fräsch och välfungerande mycket längre.

Det går inte att sticka under stol med att utbudet av olika jaktrelaterade produkter är väldigt stort. Det finns många onlinebutiker och fysiska outdoorbutiker att välja mellan och majoriteten av alla produkter håller en mycket hög kvalitet. När vi valde ut vapenkoffertar till vårt bäst i test kunde vi tydligt se att de allra flesta faktiskt var högkvalitativa och snyggt designade, något som vi inte alls var förberedda på. I de flesta fall brukar man kunna se en stor skillnad mellan de dyraste produkterna och de billigaste, men inte i detta fall.

Att välja ut produkter till vårt bäst i test för bästa vapenkofferten var trots allt rätt enkelt. Det vi gjorde var att testa de olika fodralen för att säkerställa att de verkligen var värda en plats på listan. Genom att lyfta fram vapenkoffertar i olika prisklasser kan du fokusera på den budget som du tycker lämpar sig bäst, eftersom vi redan har gjort grovjobbet av att titta på detaljerna. Med hjälp av våra produktrecensioner och vår köpguide kan du få en tydligare överblick av vad den svenska marknaden har att erbjuda och det blir lättare för dig att göra ett bra val.

 

Vad är en vapenkoffert?

Innan vi går djupare in på hur du kan ha användning av en vapenkoffert ska vi först reda ut vad det faktiskt är. Enkelt förklarat kan man säga att det är en form av väska som är specifikt framtagen för att du ska kunna bära och förvara dina vapen på ett tryggt och säkert sätt. Designerna kan variera beroende på vilken tillverkare som står bakom dem, men i de allra flesta fall består de av ett hårt fodral med en vadderad insida för att minska risken för stötar eller skador.

För att du enkelt ska kunna bära med dig din vapenkoffert har majoriteten också blivit utrustade med ett handtag. Handtaget är placerat på ovansidan för att det ska bli så smidigt som möjligt. Vill du inte använda dig av handtaget kan du bara bära din koffert i handen eller i armarna, men vi kan garantera att det är en mycket smart funktion som du absolut inte bör underskatta.

Vilket material som finns på insidan av kofferten kan komma att variera. Det vanligaste är att man använder sig av ett högdensitetsskum, men det finns också andra alternativ. Fördelen med detta är att det verkligen ger en trygg plats för dina vapen och du behöver heller inte oroa dig för att utrustningen ska glida runt och skadas mot varandra.

 

Vem har behov av en vapenkoffert?

Om du är jägare och du verkligen tar ditt intresse på allvar kommer du att ha stor användning för en vapenkoffert. Även om det skulle vara så att du har en mycket liten budget så finns det ett fodral som passar alla. Om du vill vara säker på att ditt vapen inte blir skadat och att det dessutom kan fungera optimalt behöver du se till att skydda det och det är just här som vapenkofferten kommer in i bilden. Vapenkofferten skyddar och minskar dessutom risken för att ditt vapen ska bli angripet av rost.

Trots det är en vapenkoffert inte ett måste och det finns ingen regel eller lag som säger att du måste ha en. Det är dock ett riktigt bra sätt för dig att se till att ditt gevär är 100 % tryggt och tittar man på priserna är det trots allt en mycket bra investering.

 

Vilken vapenkoffert är den bästa?

Om du läser vårt bäst i test och har kommit så här långt är du med största sannolikhet verkligen intresserad av att köpa den bästa vapenkofferten på marknaden. Vi förstår att du är ute efter den bästa produkten, men vad som är bäst för dig beror på dina behov och ditt ändamål. Det är trots allt dina behov som kommer vara avgörande för vilken modell och vilken koffert som du ska välja. Det som är bäst för dig behöver inte vara det bästa alternativet för någon annan.

Det första du ska göra är därför att tänka på vad du vill använda din vapenkoffert till. Ska du ha den för att frakta dina vapen från en plats till en annan eller vill du ha den ute i skogen för att skydda från stötar? Om du vill kunna frakta kan det vara en god idé att välja en modell som har ett tryggt och säkert lås, så att ingen obehörig kan öppna kofferten och få tillgång till dina saker.

Vi förstår att det kan vara svårt att göra ett val som du verkligen kommer vara 100 % nöjd med och sanningen är att du kanske inte blir det, även efter vår detaljerade bäst i test-köpguide. En vapenkoffert behöver inte alls vara speciellt dyr i inköp och har du en bra budget kan det vara en bra idé att investera i två olika alternativ. Kanske vill du testa både en mjuk och en hård variant?

 

Kostnader för vapenkoffert

Just kostnaden för en vapenkoffert är något som många jägare tänker mycket på. När du ska ut och jaga är det en hel del utrustning som du behöver införskaffa och det kan leda till väldigt stora utgifter. Att behöva betala ytterligare stora summor kan kännas jobbigt för plånboken, men sanningen är att vapenkoffertar inte är så dyra som de låter. När man hör ordet koffert är det lätt att tro att man nu kommer behöva spendera många tusenlappar på ett bra vapenfodral, men detta stämmer inte.

Att säga exakt hur mycket det kommer att kosta är dock näst intill omöjligt. Det finns många faktorer som kommer att påverka priserna, vilket bland annat är tillverkare, modell, storlek och funktioner. Visst ska vi inte sticka under stol med att alla fodral inte är billiga, men det finns lösningar även för den med en mindre budget.

Tittar man på en e-butik med ett normalstort utbud av vapenkoffertar ligger priserna någonstans mellan 700 kronor och upp till 5000 kronor. Innan du väljer behöver du se till att du verkligen får en produkt som kommer uppfylla dina behov. I vårt bäst i test har vi sett till att välja ut vapenkoffertar i olika prisklasser och som håller en mycket hög kvalitet. På så vis slipper du läsa igenom produkt efter produkt och sedan göra en egen jämförelse. Vi har gjort arbetet åt dig och det enda du behöver göra är att välja!

 

Så testades produkterna

När vi påbörjade detta test var grundtanken att använda oss av modeller som vi själva redan använder oss av, men vi vet att det ständigt kommer ut nya modeller på marknaden och om testet ska bli så korrekt som möjligt är det viktigt att inte glömma bort dessa. Vi tittade även på många andra recensioner och läste omdömen från tidigare kunder. Vissa modeller säljs över hela världen och därför använde vi oss inte enbart av svenska omdömen för att säkerställa att produkterna verkligen var uppskattade.

För att kunna skriva om en produkt så behöver den också testas på riktigt. Det vi gjorde var att ge oss ut på en lång tur och genomförde olika typer av tester under loppet av flera dagar. Vi lät olika personer testa olika produkter för att sedan ge sina synpunkter på modellerna och hur de kändes att använda, men även hur smidiga de var när det var dags att packa eller packa ur.

 

Hårda och mjuka fodral

Det är skillnad på ett vapenfodral och en vapenkoffert. En vapenkoffert är alltid tillverkad i ett hårt material, medan ett fodral kan vara både mjukt och hårt. När du ska välja kan det vara svårt att veta vilket som är det absolut bästa alternativet. I detta test har vi valt att enbart fokusera på hårda modeller, men vi vill ändå berätta om fördelarna och nackdelarna med de olika alternativen.

Vi börjar med att titta närmare på mjuka fodral. En av de främsta fördelarna med dessa är att de är mycket lättare att bära med sig. Det gör att den här modellen är ett riktigt bra alternativ om du ska gå under längre sträckor och behöver kunna bära med dig ditt vapen på ett säkert sätt. Hur är det då med hårda fodral? Hårda fodral är mycket mer robusta och stabila och därför kan de skydda mot slag och stötar på ett mycket effektivare sätt. Om du vill se till att ditt vapen transporteras med största möjliga säkerhet är de hårda fodralen det bästa alternativet. Det är dock viktigt att vara medveten om att du aldrig bör använda dig av ett vapenfodral eller en vapenkoffert till förvaring, utan endast i samband med transport. När det kommer till förvaring rekommenderar vi istället att du investerar i ett riktigt bra vapenskåp. Dessa skåp är framtagna för ändamålet och har ett mycket gott skydd mot rost.

 

Håll din vapenkoffert ren

Syftet med en vapenkoffert är att se till att den skyddar dina vapen, något som vi redan har tjatat väldigt mycket om, men för att dina vapen ska vara rena och välfungerande måste du också se till att hålla kofferten fräsch. Många är frågandes till om det går ett rengöra ett vapenfodral och det enklaste svaret på den frågan är ja!

Vi utvecklar! Majoriteten av alla vapenkoffertar har en insida som är uttagbar. Använder du dig av ett mjukt vapenfodral kan du tvätta detta i tvättmaskinen. Om ditt fodral är tillverkat i läder eller har några läderdetaljer bör du dock undvika maskin och tvätta det för hand istället. För vapenkoffertar som är utrustade med en stoppning i skum är det bästa alternativet för rengöring att du spolar av det med vatten och tvättar försiktigt för hand med hjälp av vanligt diskmedel.

Obs! Oavsett om du har ett mjukt eller ett hårt vapenfodral är det mycket viktigt att du ser till att torka av det noga innan du lägger alla delar på plats och lägger ner ditt vapen. Om det finns väta eller fukt kvar är risken stor att detta kommer att påverka ditt gevär, till exempel att du får problem med rost.

Måste man ha ett vapenfodral?

Som tidigare nämnt finns det ingen lag som säger att du måste ha en vapenkoffert för att du ska kunna transportera ditt vapen på ett säker sätt, men det finns många anledningar till varför du ändå bör införskaffa ett. Den främsta orsaken är helt enkelt för att det är ett mycket mer praktiskt sätt för dig att transportera alla dina vapen och gevär när du är ute i skogen eller om du ska skicka iväg dem. När du rör dig ute i vildmarken kommer du snabbt märka av att det inte krävs mycket för att vapnet ska bli smutsigt eller få ta del av några stötar. Med en vapenkoffert kan du se till att minska risken för detta och vi är säkra på att du inte kommer att ångra ditt inköp.

 

Är en billig vapenkoffert dålig?

Huruvida en billigare vapenkoffert är sämre än en dyr är svårt att säga. Allt beror på hur mycket billigare kofferten är, vilket material den är tillverkad i och vilken tillverkare som står bakom. Du kan hitta ganska så billiga alternativ om du bara lägger manken till, men frågan är vilken trygghet du vill att dina vapen ska ha. Vi rekommenderar att du ändå försöker att lägga ner en slant på att få en högkvalitativ koffert som kommer att uppfylla sitt syfte. De budgetalternativ som vi har listat i detta bäst i test är utomordentliga val på alla sätt och vis!

Det kostar allt mellan 700-800 kronor och passar riktigt bra för ändamålet. Tittar du till exempel på den sista produkten i vår vapenkoffertrecension kan du se att även den billigaste modellen är utrustad med PillarLock-systemet, vilket gör den krossäker som få! Du behöver alltså inte betala skyhöga summor för att kunna förvara dina vapen och minska risken för skador eller rost. Det gäller bara att hitta den bästa modellen i prisklassen och det är precis det som vi har hjälpt dig att göra!

 

Summering

Vi har nu kommit till slutet av detta bäst i test och förhoppningsvis har du nu tillräckligt med kött på benen för att kunna välja ut en vapenkoffert som passar dig. Vårt bäst i test riktar sig till alla skyttar eller jägare som är i behov av en trygg och säker förvaring till sina gevär när det är dags att bege sig ut i skog och mark. Med en vapenkoffert kan du känna dig säker på att förvaringen sker på bästa möjliga sätt och att varken smuts eller damm kan komma åt dina ägodelar.

Om du inte har läst igenom vår köpguide ännu rekommenderar vi att du gör detta innan du väljer vilken vapenkoffert som du vill ha. Observera att alla är av hög kvalitet och uppfyller kraven för vad en bra koffert ska kunna göra. Skulle det vara så att ingen av dessa faller dig i smaken kan vi upplysa dig om att utbudet är stort och det finns många andra alternativ som du kan välja mellan. Vi rekommenderar att du beställer över internet, eftersom detta gör det möjligt för dig att få tillgång till det absolut största sortimentet och de bästa priserna. Vill du titta och känna på produkterna först kan du alltid besöka en butik för att sedan gå hem och beställa online. Smidigare än så blir det inte!

Senast uppdaterad: december 7, 2020