1. Aclima Crew | 2. Aclima Polo | 3. Pinewood Bambu |
![]() |
![]() |
![]() |
Se priset här | Se priset här | Se priset här |
Ett enkelt sätt att hålla värmen då temperaturen kryper ner mot minusgrader är att använda underställ. De flesta känner nog till att man ska klä sig lager på lager för att hålla värmen. Detta gör man då luft är den bästa barriären mot kyla. Ett underställ är alltså det understa lagret, och så att säga den första försvarslinjen för att hålla kvar kroppsvärmen.
Ett underställ får gärna sitta som en andra hud och vara bra på att transportera bort fukten från huden. Det gäller att spara värmen åt kroppen men även att inte överhetta den. Många underställ fungerar både då man idrottar under kallare förhållanden och då man rör sig ute kalla vinterdagar. Här kommer en genomgång över de bästa underställen och vilka som är topp 10. Längre ned på sidan kommer nyttiga köpråd och tips på hur man bäst tar hand om sitt underställ.
Topp 10 bästa underställ 2022
1. Aclima Warmwool Crew Neck Man
Det här är en lätt och ändå varm tröja gjord av 100% merinoull från särskilt utvalda gårdar på Nya Zeeland. Ett av de bästa underställen i testet sitter fint på överkroppen och är ett perfekt alternativ för friluftsliv och kalla vinterdagar. Med merinoullen håller man sig varm en längre tid och ullen kan absorbera upp till 30% av sin egen vikt, vilket gör att man hela tiden känner sig torr på huden. Tröjan är rundhalsad och sitter tight på överkroppen utan att kännas alltför förhindrande då man rör sig. Här behöver man heller inte vara rädd för att materialet ska klia, då ullen känns väldigt mjuk mot huden.
Den här tröjan passar för lite mildare vinterdagar strax under nollan eller som en extraplagg året om. Söker man en tröja utan syntetmaterial så är det här verkligen vägen att gå.
Se priset här
2. Aclima Warmwool Polo w/Zip Man
Detta är en riktigt varm underställströja som ofta förekommer i ”bäst i test”-undersökningar. Ett av de bästa underställen som värmer gott med sina 320 gram/m2. På utsidan använder man i denna produktion Warmwool som tillsammans med det som återfinns på insidan, så kallade Woolnet, skapar en perfekt luftbarriär mot kylan. Luftfickorna som bildas är det ultimata vapnet mot kyla och köld.
Över axlarna finns även ett tjockare material som förutom att öka värmen ger bättre komfort då man bär sin ryggsäck. Över ärmslutet finner man ett hål för tummen och underarmarna har extra tyg för ökad värme. En dragkedja i halsen säkerställer att det går att snabbt ventilera när det behövs. Denna modell har ett längre ryggslut som gör att ingen värme slipper ut då man böjer sig framåt.
Materialet i plagget, merinoullen, skapar en oslagbar funktionalitet som möjliggör för kroppen att hålla rätt temperatur. Här släpps fukten ut men värmen ligger kvar även i de kallaste miljöer. Underställströjan är perfekt för fisketurer och andra aktiviteter under riktigt kalla dagar.
Blir man blöt är det inga som helst problem då ullen fixar också detta. Tröjan passar även för de som har ett arbete som kräver vistelse utomhus på vintern. Materialet Aclima Doublewood består av 100% merinoull i ytterlagret, medan fodret är en blandning av 80% merinoull och 20% polyamid. Eftersom ullkläder inte behöver tvättas särskilt ofta kan det räcka att använda Aclimas eget ullshampo ett par gånger om året.
Se priset här
3. Pinewood Bambu
Detta underställ är gjort i 95% bambu och 5% elastan. Ett riktigt ekologiskt alternativ alltså som sitter skönt på kroppen. Plagget ska också klara av att tvättas i maskin utan att förändra sig i storlek eller känsla. Som vanligt bör man alltid följa tillverkarens medskickade tvättinstruktioner noga.
De extra fina sömmarna gör plagget skönt att bära och den låga vikten bidrar även till detta. Kan liknas vid en lätt och skön pyjamas och är väldigt prisvärd. Här är ett plagg som passar för mysiga hemmakvällar och att använda som ett basplagg under vinterhalvåret. Tar inte bort fukten i samma utsträckning som de dyrare underställen men kostar en tredjedel så mycket.
Se priset här
4. Houdini Activist
Understället kommer med en långärmad underställströja med en riktigt fin förlängd rygg som håller kroppen varm. Detta underställ av ull passar de flesta aktiviteter och tider på året förutom de varmaste dagarna. Både tröjan och byxan är sydda med så kallade platta sömmar som gör helhetsupplevelsen mycket skön mot huden. Man kan välja mellan både herr- dam- och barnmodeller.
Själva materialet är ekologiskt och kommer från Australien som är mycket känt för sin goda ullkvalité. Här gäller det dock att använda handtvätt i möjligaste mån för att behålla dessa fina egenskaper hos materialet. Vikten ligger på 170 gram vilket får sägas vara helt ok och understället andas bra och är följsamt. Fukttransporten sitter där den ska, då man vandrar håller man sig någorlunda torr utan att svetten samlas i plagget. Det stora pluset är själva materialet som varken kliar eller skaver tack vara de platta sömmarna. Ett något lyxigare underställ för den med större plånbok.
Se priset här
5. Craft Fuseknit Comfort Zip Womens
I detta underställ har man använt olika typer av material i tröjan med en teknik som går under namnet fuseknit. På så vis får man ett snabbtorkande plagg som har maximal funktion. Ett mycket prisvärt underställ som kostar ungefär hälften mot vad liknande underställ brukar gå loss på. Här finns detaljer som hål för tummarna i ärmarna och ett så kallat ”garage” där dragkedjan kan hållas på plats då man har dragit upp den i halsen.
Materialet är en blandning av polyester, polyamidmix och elastan. Här är det värt att nämna att det mesta kommer från återvunna PET-flaskor vilket är ett gott miljömärke. Ett underställ för den som vill ha ett prisvärt sådant och önskar ett snabbtorkande plagg. Perfekt för fysiska aktiviter i snön. Vikten ligger runt 150 gram.
Se priset här
6. Camo Merino Set
Ett riktigt prisvärt underställset är Camo Merino Set, tillverkad av Bula. Understället är i 60% merinoull och 40% polyester. Understället fungerar perfekt för idrottande utomhus eller som ett basplagg under vinterhalvåret. Slitstyrkan från polyestern tillsammans med värmeförmågan hos ullen bidrar till att detta plagg är en favorit. Tack vare ullen kan kroppen hållas varm då ullen absorberar fukten som bildas på huden. Kort och gott ett bra underställ till en mycket rimlig peng!
7. Woolpower Long Johns with Fly 200
Tillverkarna Woolpower har gjort sig ett namn genom att tillföra väldigt hållbara plagg till marknaden. Tillverkningen sker i Östersund och kollektionen består av allt från underställ till strumpor. Materialet, ullfrotté, skapar ett ordentligt luftinnehåll vilket motarbetar kylan effektivt. Som bekant är det just luft som håller värmen bäst. Plagget är skönt och lätt att bära utan att skava mot huden.
Färgerna att välja bland är svart, grönt eller mörkblått. Det borde alltså finnas en färg som passar de flesta. Long Johns with Fly 200 är en underställsbyxa som anpassad för män och kommer med gylf. Detta gör det enkelt att gå på toaletten. Materialvalet är ypperligt och bara den bästa merinoullen har använts.
Här finns även en fjärdedel polyester inblandad vilket hjälper till att föra bort fukten. Man känner sig torr då man bär dessa underställsbyxor och de fungerar även under de kallaste dagarna på året. Benen i byxan är helt sömlösa vilket bidrar till en skönare komfort.
Se priset här
8. Woolpower Zip Turtleneck Lite
En av Woolpowers bästa underställtröjor är denna Zip Turtleneck lite. Den går bra att använda av både män och kvinnor och tillverkas i Östersund. Materialet är merinoull som inhämtats från Argentina. Just Argentina har på senare tid gjort sig kända för att kunna producera kvalité när det kommer till merinoull. Den här modellen har funnits i flera versioner sedan 2011 och har uppgraderats ett flertalet gånger.
Det är en högst funktionell tröja som är gjord mestadels i merinoull, men innehåller även 20% polyamid. Den här ullen absorberar nära en tredjedel av sin egen materialvikt när det kommer till fukt. En tröja som kan hålla kroppen torr med andra ord. Passformen håller högsta klass och tillsammans med det tunna materialet är komforten maximal.
Se priset här
9. Aclima Warmwool Long Pants Man
Aclima Warmwool Longs M´s är precis vad man behöver på benen riktigt kalla dagar på året. Detta är vältillverkade underställsbyxor av bästa merinoull. Plagget ingår i Aclimas serie ”warmwool” som gjort sig känt för sina hållbara produkter. Merinoullen är TEC-behandlad vilket betyder att den är extra bra på att transportera bort fukt från huden.
En bonus är att kroppens egen odör har svårt att fastna i plagget vilket leder till en fräschare känsla. Aclima är kända för sina ullkläder och många av de bästa ullunderställen kommer just ifrån denna tillverkare. Aclima har en lång tradition bakom sig och har tillverkat ullkläder sedan 1939. Tillsammmans med en varm underställströja är detta plagg vad man behöver under de kalla dagarna på året.
Se priset här
10. Aclima Warmwool Hood Sweater Man
Den som vill ha en heltäckande tröja med tillval för nackskydd, polo-hals eller balaclava har här en vinnare. Denna tröja i ull håller för de kallaste dagarna. De förlängda ärmarna med hål för tummarna håller händerna ordentligt varma. Här finns även fickor i tröjan för att stoppa in kalla händer när det behövs. Tröjan känns lätt och gedigen samt lagom tjock. Tillsammans med ett par varma byxor är det inte svårt att förstå att detta blivit en storsäljare. Tröjan passar både för friluftsliv och idrottande utomhus på vintern.
Köpguide för underställ
Vilken nytta gör ett underställ?
När det kommer till att hålla sig varm är ett underställ ovärderligt. Underställ kan användas till alla möjliga aktiviteter, såväl idrott som jakt och fiske. Den som tältar ute i naturen kan exempelvis använda ett underställ både sommar som vinter. Ett riktigt bra underställ sitter nästan som en andra hud. Det ska alltså inte hänga och sladdra under ytterplaggen. Rörelsen ska inte vara hämmad då man rör sig och materialet ska vara både värmande och ha lätt för att transportera bort fukt från huden.
Använder man ett underställ har man skapat det grundläggande lagret, då man utgår ifrån den så kallade trelager-principen. Tanken är att de tre lagren skapa två större barriärer med luft som skyddar mot kylan. Ovanför understället kan man alltså sätta en tjockare tröja och en jacka. Över benen kan ett par tåliga termobyxor räcka. Genom att kombinera olika plagg skapas som sagt en bra försvarslinje mot kyla.
Viktigt är att materialet samtidigt kan släppa igenom den fukt som bildas kring huden. Blir man svettig och blöt är det sällan som en behaglig upplevelse. Förutom att klä sig i lager på lager, bör det finnas ett sätt att ventilera sig. Det kan exempelvis vara en dragkedja i tröjan som går att dra ned och släppa ut lite överskottsvärme.
Dyra och billiga underställ
Som vi varit inne på är det ofta små detaljer som skiljer de dyra och billiga underställen från varandra. På håll kan det till och med vara svårt att förstå varför det ena är så mycket dyrare än det andra. Typen av ull kan spela in samt hur mycket av syntetmaterial som blandats in i plagget. Vill man ha en lång hållbarhet och en bra värmeförmåga kan en blandning mellan dem båda vara att föredra. Dyrare underställ kan vara både lätta och varma medan billigare varianter kan kännas något tyngre. Som med så många andra produkter får man i förlängningen vad man betalar för.
Det är i det närmaste obligatoriskt att använda ett underställ under de kallaste dagarna ,så det kan därför vara värt att lägga de extra kronorna på att hitta ett bra sådant. Anledningen till att priserna kan variera mellan ett par hundra kronor och flera tusen är både på grund av ullkvalitén och andra egenskaper hos plaggen. Hit räknas också den utveckling som tillverkarna har fått lägga ned för att få fram en så bra produkt som möjligt. Ett dyrare underställ har många gånger uppgraderats flera gånger och fått allt smartare funktioner tillagda.
Det är med andra ord mer än ullen man betalar för. Den som bara vill ha ett underställ för att använda inomhus, bör enbart gå på vilket material man önskar ha mot huden. Då är inte underställets förmåga att leda bort vatten det viktigaste. Ullen finns i en mängd olika tjocklekar vilket man brukar ange i gram, så mer ull kommer att kosta lite mer. Plagg som använder sömlösa konstruktioner och förböjda armar och ben lägger också till några slantar på prislappen.
Underställ för löpning
Många vill hålla igång sin löpning under vinterhalvåret och då kan ett bra underställ göra detta möjligt. Det första problemet en löpare möter är att man dels måste hålla sig varm, dels måste släppa ifrån sig värme för att inte bli genomsvettig i kylan. Man kan även kika närmare på underställ med en viss kompression som kan underlätta återhämtningen i främst benen. Det bästa understället för löpning är något som både håller värme och leder bort den. En underställströja för löpning bör alltså ha god förmåga att transportera bort svetten bort från huden.
Man kan här hitta olika kombinationer av ull och syntetmaterial. Man bör dock inte välja enbart ull. Ett annat alternativ man bör undvika är underställ gjorda av bomull, som kommer bli alltför dränkt av svett och därmed kyla ned kroppen långsamt under löpturen. Syntetmaterial kommer att kännas lättare mot huden medan merinoull kommer ge den extra värmen som kan behövas. Den som idrottar med sitt underställ kan med fördel checka av dessa punkter:
- Passformen måste vara perfekt, man vill inte känna sig störd då man springer med ett underställ. Här är syntetmaterial ett bra alternativ.
- Fuktavledning måste finnas i materialet, därför bör man undvika bomull i understället. Merinoull kan absorbera upp till 30% av sin egen vikt, så man riskerar inte att samla på fukten närmast sin hud.
- Behandling mot lukt kan vara bra, och här är merinoull överlägset.
Underställ för friluftslivet
Den som fiskar, sitter still på jaktpass eller rör sig långsamt i skog och mark, behöver ett varmt underställ. Det bästa understället för friluftsliv använder nästan enbart merinoull i plagget. Här är följsamheten i syntetmaterial inte lika viktigt, men väl ullens värmande egenskaper. Vill man kunna använda fingrarna i kylan kan en underställströja med extra långa ärmar och hål för tummen vara smart. Ägnar man sig åt fiske blir man ofta våt i något skede och ullen klarar det mesta när det kommer till fukt. Till skillnad mot bomull värmer ullen trots att den är blöt. En dragkedja i tröjan är bra för att enkelt kunna släppa ut överskottsvärme om det blir varmare under dagen. En del manliga underställsbyxor har gylf för att underlätta att kunna gå på toaletten.
Tröja, byxa eller set?
Underställ köps antingen i ett set med byxa och tröja eller skilt var för sig. De billigaste underställen säljs ofta som set, hit hör de som är gjorda i exempelvis bomull. Men detta är de absolut enklaste underställen man kan få tag på. Det kan istället löna sig att köpa tröja och byxa från olika tillverkare, om man har lite olika krav. En del vill satsa mer pengar och därmed kvalité på själva tröjan, och ha ett par riktigt billiga underställsbyxor. Det här är förstås upp till var och en. Ibland går det att hitta riktigt prisvärda set, där både tröja och byxa är av högsta kvalité till ett riktigt bra pris. Det gäller att kolla runt och kombinera som man själv vill.
Hur mycket ska ett underställ väga?
Det är relativt viktigt hur mycket ett underställ väger. Detta kan vara ett mått på hur mycket material som finns och hur följsamt understället är då man rör sig. En högre vikt kan indikera att understället är varmt men otympligt, en lättare vikt att det istället är följsamt men betydligt kallare. Detta är dock inte hela sanningen. Skillnader finns även i vilket material som används.
Dyrare underställ kan alltså vara både lätta och varma. De bästa underställen kan väga omkring 150 gram och de tjockare runt 250 gram. Egentligen ska man inte stirra sig blind på vikten, då det är så många andra faktorer som gör ett bra underställ. Har man inte tänkt vara aktiv i sitt underställ utan mest sitta still är vikt och passform av mindre betydelse. Då kan ett tyngre underställ med bättre värmeförmåga vara att föredra.
Bästa materialet för det bästa understället
Vilket material ska det då vara i det bästa understället? Det finns flera olika variationer av materialval när det kommer till detta behändiga plagg. Ofta är det en blandning av helt naturliga material som ull och onaturliga som olika syntetiska material. Man vill komma åt egenskaper från flera håll då man kombinerar på detta sätt.
Vilket material ska understället ha?
Underställ kommer i flera olika typer av material, och man kan dela in de olika varianterna i naturmaterial och syntetiska material. Inget material är bättre än det andra, men de kan vara mer eller mindre väl lämpade för olika typer av aktiviteter. Ett syntetmaterial kan vara vägen att gå om man tänkt idrotta i sitt underställ. De bästa underställen har ofta merinoull vilket är rätta vägen att gå om man vill vara varm under en längre tid.
Exempelvis sitta på ett jaktpass eller röra sig långsamt i naturen. Vill man undvika både ull och syntet kan man titta närmare på material som bambu och hampa. Den som väljer syntetmaterial kan idag välja underställ gjorda helt på återvunna petflaskor vilket är ett bra miljöval. Ett exempel är en av tröjorna vi testar här.
Craft Fuseknit Comfort Zip Womens som är ett mycket prisvärt alternativ.
Merinoull
De flesta underställen använder merinoull till största del. Denna ull har många fördelar och används i både billigare och dyrare underställ. Ullen som är luktfri uppskattas för sin fina följsamhet och förmåga att transportera bort fukt från huden. En annan fördel är att den sällan behöver tvättas så mycket då ull sägs ha en viss självrengörande förmåga. Att merinoull liksom all annan ull håller värme bra är inget snack om saken.
Det finns en orsak till att de flesta tillverkarna väljer just denna ullsort i sina produkter. Vill man satsa på ett väl beprövat kort väljer man kort och gott just merinoull. Man bör se till att merinoullen är mulesingfri vilket indikerar att skötseln varit bra för fåren. Aclima i vårt test använder exempelvis endast mulesingfri merinoull.
Vad är egentligen merinoull?
Merinoull kommer från namnet på de får som klipps, nämligen merinofår. Detta är den vanligaste typen av ull i världen och kommer ursprungligen från Spanien. Ända sedan 1100-talet har merinoull används och troligen längre tillbaka än så. Vilket land producerar då mest merinoull i världen? Jo, det gör Australien, som förser många tillverkare av underställ med detta fantastiska material.
Andra länder som producerar material till underställ är vanligen Sydafrika, Argentina, Nya Zeeland och Uruguay. Det kan vara värt att lägga på minnet då man köper ett underställ och vill veta om merinoullen är av god kvalité. Merinoull har även fördelen att komma till ett bra pris, i alla fall då man ser på vad man får för pengarna.
Bambu
Ett populärt val som kommit på senare år som ett alternativ i kläder är bambu. Den stora fördelen är att bambu växer mycket snabbt och går dessutom att odla på ett mycket ekologiskt vis. Därför har bambu ofta marknadsförts som ett ekologiskt och hållbart alternativ till andra tyger. Odlingen kräver sällan några större mängder kemikalier och då bambun kan odlas i så stora kvantiteter blir den också ett billigt val.
Alpackaull – Alternativ för allergiker!
Från Sydamerika kommer en hel del ull till tillverkarna i form av alpackullen. Det här är en mycket mjuk ull som dessutom är ihålig. De fukttransporterande egenskaperna är av yppersta klass och här finns heller inte det lager av fett som vanligen finns i andra ulltyper. Är du allergiker kan ett underställ med alpackull vara värt att pröva!
Elastan och Lycra
De flesta underställ har någon form av syntetiska material. Elastiska fibrer som elastan och lycra hjälper till att öka hållbarheten och passformen på plaggen. Man kan dock hitta underställ utan dessa syntetiska material om man vill köra den naturliga vägen helt igenom. Ett exempel är
Pinewood Bambu som vi testar på denna sidan, där endast 5% kommer från syntetiskt håll.
Hampa
Hampa har seglat upp som en storfavorit hos många tillverkare och verkar idag kunna användas till det mesta. Underställ är inget undantag och känslan liknar linne vilket även bidrar till ett stor hållbarhet. Den som vill satsa miljömedvetet och ha ett ekologiskt ”skinn” på kroppen bör titta på underställ av denna underbara produkt. Hampakläder är idag ett väldigt litet segment men i framtiden kommer det med all säkerhet att utökas.
Lyocell/Tencel
I likhet med hampa finns det fibrer från träd som kan användas för att göra underställ och anses relativt miljövänligt. Står det alltså tencel eller lyocell på understället så kan man vara säker på att materialet kommer från dessa trädfibrer, exempelvis gran. Man kan dock kolla extra noga så att hållbarhetsmärkningen FSC finns med, för att vara säker på att det producerats på ett hållbart vis.
Modal
Cellulosa från bokträ kan faktiskt bli ett fint material i plagg, vilket många tillverkare av underställ börjar få upp ögonen för. Modal är varumärkesskyddat så det är än så länge inte så spritt, men ser man namnet Modal så vet man att det är träfibrer som används i materialet.
Polyester
De flesta känner igen namnet polyester och att det brukar stå på lapparna i kläderna man använder. Detta är ett syntetmaterial som utvinns ur petroleum. Polyester är ett gammalt beprövat material som kombineras med många olika naturliga material. Den som vill undvika polyester bör kolla in bambu och hampa som alternativ.
Fördelarna med polyester är att det är hållbart och starkt. Ett plagg med polyester krymper heller inte lika mycket som andra plagg. Plaggen blir med polyester stretchiga och ökar passformen på understället. Polyester står inte emot dålig lukt på samma sätt som merinoullen men behandlas ofta för att få liknande egenskaper.
Summering
Det kan vara lite av en djungel då man ska hitta det bästa understället. Både material och vikt spelar in. Det kan vara svårt att avgöra vilket underställ som är bäst i test då det beror på vad man egentligen är ute efter. Man bör även fundera en extra gång över vilka aktiviteter man tänkt använda understället till. Ska man ha en heldag i fjällen, eller söker man något för att den vanliga vardagen under vinterhalvåret?
Underställ är ett mysigt plagg som ofta påminner oss om något trevligt, som att vara utomhus med vänner och familj. Eller varför inte ägna sig åt fiske eller annan hobby. Med ett underställ på sig blir de flesta aktiviteter i en kall miljö betydligt roligare. Man slipper också spänna sig i kroppen, hålla upp axlarna och orsaka besvär i axlar och nacke. Ett mjukt och följsamt underställ som sitter som en andra hud kommer heller inte kännas obekvämt då man rör sig.
Vilket underställ ska man välja?
Ett underställ ska fungera som det närmaste skyddet mot kroppen, och både bevara kroppsvärme samt släppa ut hudens fukt. Både ullunderställ och syntetunderställ räcker lika långt då det kommer till att behålla kroppsvärmen. Ska man välja ett underställ med mer av det ena bör man först ställa sig frågan vad ändamålet med understället är. Den som tänkt sporta mycket bör satsa på något mer syntet i understället. Ett fint alternativ är då testets Craft Fuseknit Comfort Zip Womens som är en blandning av olika syntetmaterial återvunna från petflaskor.
Vill man ha ett varmt ullplagg kan istället en undertröja som Aclima DoubleWool Polo w/zip passa bättre. Vill man hålla sig varm länge är merinoullen som finns i denna tröja absolut första ett förstahandsval. Ull kan ofta absorbera upp emot 30% av sin egen vikt i fukt, vilket ger en torr miljö närmast huden. Den som går omkring våt blir som bekant kall om nosen.
Underställ för allergikern
Den som är allergisk kan ibland få rodnader på huden eller uppleva att underställ kliar. Här gäller det att prova sig fram om man ska satsa på enbart naturliga material utan syntet, eller tvärtom satsa på material med enbart syntet som elastan. Ett bra alternativ kan vara att leta efter underställ med ull från alpacka som är ett djur från Sydamerika. Ullen har ungefär samma goda egenskaper som merinoull men saknar helt ett lager av fett som annars förekommer i ull.
Passform
När det kommer till att hitta det bästa understället är passformen ett av kriterierna man bör hålla högt. Detta är särskilt viktigt om understället ska användas för sport och fritidsaktiviteter. Understället Houdini Activist har en bra passform och tröjan har dessutom en förlängd rygg som gör att man slipper få in kall luft längs ryggen. Understället är därtill tillverkad av bambu, vilket är ett mycket spännande alternativ till ull. Man kan även se efter om understället har hål för tummarna i en förlängd ärm, och hållare för dragkedjan om det finns kring halsen.
Man vill gärna att understället upplevs som ”en andra hud” och sitter skapligt tajt. Samtidigt får det inte heller hindra kroppens rörelser eller skava på något viss. Man kan med fördel söka tröja och byxa som använder så kallade platta sömmar. Då slipper man ha dessa som irriterar mot ben och armar. Dyrare underställ kan vara mer påkostade i sin design och ha just dessa detaljer som gör upplevelsen så mycket bättre. Sedan är det förstås upp till var och en om det är värt de extra pengarna. Har man tänkt använda sitt underställ under många år, lönar det sig definitivt att satsa pengar redan från början.
Skötselråd för underställ av ull och syntet
Lyckligtvis behöver ull inte tvättas särskilt många gånger då det är självrengörande och inte tar upp så mycket av kroppens odörer. Syntet måste tvättas betydligt oftare, men tål det och andra sidan bättre. Även vid tvätt av det allra bästa understället måste man alltid följa de direktiv som tillverkaren ger. Det kan löna sig att lusläsa dessa då ullen annars riskerar att bli förstörd. Tvättmaskiner brukar ha ett särskilt program för ull och man bör läsa på vilket tvättmedel som är bäst lämpat.
Vanliga tvättmedel kan ibland orsaka skada för just ull som är känsligt. Även om plagget inte går sönder kan olika egenskaper gå förlorade vilket man förstås vill undvika. Man kan med fördel lägga plagget i en tvättpåse för att ytterligare minska slitaget vid en eventuell tvätt. Annars kan dragkedjor fastna i ullen och ställa till en del bekymmer. Även syntetmaterial måste tvättas efter tvättråden som kommer med plaggen.
Man bör åtminstone inte använda sköljmedel till syntetmaterial då en del egenskaper kan försämras. Ett bra tips både för ull och syntetmaterial är att aldrig lämna kvar dem i en hög utan hänga upp direkt då man kommer hem. Att snabbt lufttorka sitt underställ är bra för att förlänga hållbarheten.
Senast uppdaterad: december 7, 2020