Termos bäst i test 2022 – Hitta bästa termosen här!

 
1. Klean Kanteen TKPro 2. Ståltermos Jämthund 3. Ståltermos Snow

Klean Kanteen Insulated TKPro 1000ml bästa termosen

Ståltermos Jämthund

Ståltermos Snow 0,5/0,7 L

Se priset här Se priset här Se priset här

När du vistas ute under längre stunder är det lätt hänt att kroppen blir kall och då kan det vara skönt att värma upp sig inifrån genom att dricka något värmande. Det kan vara en kopp kaffe, lite te eller kanske till och med varm choklad om tillfället tillåter. Med en bra termos kan du som jägare eller friluftsmänniska känna dig säker på att din dryck håller sig varm riktigt länge och att den inte är avsvalnad och förlorat sin värmande effekt. Alla människor som gillar att vistas ute i naturen kan ha stor användning för en termos, oavsett om du ska jaga, äventyra eller bergsklättra.

I Sverige finns det helt klart många dagar som är kalla och ruggiga. Med en kopp varm dryck kan du se till att både själen och kroppen blir varm igen, men drycken kan också fungerande uppiggande när du har suttit på jaktpass under en längre tid. I denna omfattande recension av bästa termosen kommer du att få läsa om fem olika produkter i olika prisklasser. Vi har valt ut den bästa termosen i premium-, mellan- och budgetprisklassen!

Är du på jakt efter en riktigt bra termos? Då har du helt klart kommit rätt. Vi har sett till att skanna igenom marknaden för att hitta de absolut bästa termosarna för jakt och för friluftsliv. I vår köpguide kommer du också att kunna hitta all information som du behöver för att veta vad som är viktigt att ha i åtanke inför ett köp. Vi kommer bland annat att prata om vad det är som gör att en termos håller värmen och vilka faktorer som gör att värmen försvinner snabbare. Vi tittar också på hur du på bästa sätt rengör din termos, samt berättar om hur vårt test gick till!

Topp 5 bästa termosen 2022

1. Klean Kanteen Insulated TKPro 1000ml

Klean Kanteen Insulated TKPro 1000ml bästa termosen

Om du vill ha en termos som du kan känna dig 100 % säker på är det Klean Kanteen Insulated TKPro som kommer att bli ditt bästa alternativ. Det här är vinnaren i vår premiumklass och termosen lämpar sig för dig som är beredd att betala lite extra för att få den bästa termosen på marknaden. Till att börja med är Klean Kanteen Insulated TKPro helt fri från plast och man har istället valt att använda sig av rostfritt stål. Termosen har också en dubbelväggskonstruktion och en integrerad mugg.

Tack vare sin TK Closure Intern design kan du vara säker på att din dryck håller sig kall eller varm under en väldigt lång period. Termosen kan hålla värmen i upp till 38 timmar, men kan hålla kyla i hela 100 timmar. Klean Kanteen Insulated TKPro är livsmedelsklassad och har en interiör i rostfritt stål. Detta minskar risken för att smak eller lukt ska kunna hålla sig kvar. För att du enkelt ska få ner den i väskan är den också strömlinjeformad och volymen på muggen är 305 ml.

Se priset här

 

2. Ståltermos Jämthund

Ståltermos Jämthund

Vill du inte betalat fullt så mycket för din termos som vår premiumvinnare kan du titta närmare på våra vinnare i mellanpriskategorin. Vi valde att ta med två stycken termosar i denna prisnivå, eftersom majoriteten ofta väljer något ”mittemellan”. Ståltermos Jämthund är en rostfri termos som är utrustad med en skruvkork. Det betyder att du måste skruva av korken för att kunna få ut innehållet. Termosen rymmer 0,7 liter och lämpar sig perfekt för den som behöver en pålitlig termos för jaktens alla tillfällen.

Ståltermos Jämthund kostar inte många femtiolappar och ändå kan den hålla värmen i hela 6 timmar. När det kommer till kyla kan Ståltermos Jämthund hålla temperaturen i 12 timmar. För att få bästa möjliga isoleringsförmåga är den utrustad med en dubbelvägg och du rengör den enkelt med diskmedel och varmt vatten. Även om Ståltermos Jämthund inte är jättedyr i inköp är det fortfarande en investering för många och då kan det kännas skönt att veta att man får en garanti som sträcker sig i 5 år. Garantin gäller för fabrikationsfel.
Se priset här

 

3. Ståltermos Snow 0,5/0,7 LStåltermos Snow 0,5/0,7 L

Är design något som är väldigt viktigt för dig? Som jägare är det viktigt att man väljer utrustning och produkter som är så diskreta som möjligt. Du måste försöka vara så näst intill osynlig som det bara går och då är det sällan rekommenderat med en neonfärgad termos. Med Ståltermos Snow får du en mycket snyggt designad termos som passar utmärkt för den som jagar under vintern och inte vill synas. Termosen är tillverkad i stål och har en vikt på 280 gram.

Värmeförmågan på Ståltermos Snow är 75 oC efter 6 timmar och 62 oC efter 62 timmar. Detta utgår från att du har använt sig av 95 oC vatten och att termosen står i rumstemperatur. Kommer du vistas i miljöer som är mycket kalla kommer temperaturen inte att hållas lika länge, men detta gäller för alla termosar som finns på marknaden. Ståltermos Snow är godkänd av FDA, vilket är en förkortning för Food and Drug Administration. I samband med din beställning får du en 5 års garanti för fabrikationsfel, något som känns väldigt betryggande för kunderna.

Se priset här

 

4. Urberg Vacuum Food Jar 500 ml

Urberg Vacuum Food Jar 500 ml

Nu är det dags att titta på våra vinnare i budgetkategorin. I vår köpguide kommer du att få reda på att termosar kan hålla mer än bara drycker – de kan också hjälpa dig att hålla din mat varm. Att ha med sig mat ut på jakten är viktigt och därför kändes det nödvändigt att även ta med en mattermos i vårt test. Med Urberg Vacuum Food Jar får du en mattermos som är pulverlackad och med dubbla vägar för en säkrare isoleringsförmåga. Det gör att din mat kommer att kunna hålla sin temperatur när du är ute i skogen och jagar eller på vandring.

Urberg Vacuum Food Jar har ett tätat lock som är utrustat med silikon. Tack vare detta kan du känna sig säker på att den inte kommer att börja läcka. Termosen tål inte att diskas i diskmaskin och därför bör du se till att rengöra den för hand. Öppningens diameter är på 8,5 mm och Urberg Vacuum Food Jar har en snabböppning. Du kan enkelt bära med dig den i din packning, eftersom den endast väger 476 gram, trots att den har en volym på 500 ml.

Se priset här

 

5. Ståltermos PN Jakt Rostfri

Ståltermos PN Jakt Rostfri

Ståltermos PN Jakt Rostfri är en termos som kommer från PNjakts eget märke och som är en tveklös vinnare i budgetkategorin. Här får du en högkvalitativ termos som lämpar sig bra för den som ska välja den första termosen för jakten eller som helt enkelt inte vill betala alldeles för mycket. Ståltermos PN Jakt Rostfri är utrustad med en vridkork och rymmer 0,7 liter.

Ståltermos PN Jakt Rostfri är tillverkad i ett rostfritt stål på både utsida och insida. Här finns också en dubbelvägg för att isoleringsförmågan ska bli riktigt bra och du får med en garanti som säkerställer att du kan ersätta din produkt om det skulle visa sig att den hade några fabrikationsfel. Trots sitt ringa pris är Ståltermos PN Jakt Rostfri ett mycket bra val och du kan vara säker på att den håller din dryck varm eller kall under många timmar.

Se priset här

Köpguide för bästa termosen

Även om en termos är en relativt simpel produkt som du lätt kan välja ut från butikshyllan, så är det inte alla som håller samma kvalitet. Om du vill vara säker på att du hittar den bästa termosen för ditt ändamål finns det faktiskt en hel del saker att tänka på. Det är precis här som vår bäst i test köpguide kommer att komma till stor användning. Med en köpguide kan du säkerställa att du har all den information om termosar som du behöver för att kunna göra ett riktigt bra val.

En termos kan användas till så mycket mer än bara drycker. Det är till exempel inte ovanligt att friluftsmänniskor och jägare som kommer vara ute på längre pass tar med sig en extra termos. I den extra termosen kan man förvara mat, som till exempel kokta korvar i varmt vatten eller varför inte en näringsrik och god soppa som gör att man står sig längre. Majoriteten av alla människor har någon gång ägt en termos, men det är inte alla som har fått möjlighet att testa på de där riktigt grymma modellerna som kan hålla värmen otroligt länge och som dessutom är riktigt prisvärda!

 

Vem är i behov av en bra termos?

Vi skulle vilja säga att alla människor som älskar att vandra och ta del av friluftslivet kan vara i behov av en bra termos. Som jägare kommer det att vara extra viktigt, eftersom det inte är ovanligt att man beger sig av på mycket långa och krävande expeditioner i vildmarken. En termos lämpar sig dock minst lika bra för barnfamiljen som ska ha picknick eller för bergsklättraren som vill sätta sig ner och ta en dryckespaus.

Alla människor behöver sätta sig ner och pausa med jämna mellanrum för att orka fortsätta på det äventyr som vi befinner oss på och när vi rör på oss mycket är det viktigt att vi får i oss vätska. Vätskan är inte bara livsviktig för alla levande ting, utan är också ett sätt för dig att kunna koppla av en liten stund. Termosar används kanske främst under de kallare tiderna för att hålla mat och dryck varm, men de fungerar även lika bra under de varma sommarmånaderna. Visste du till exempel att den bästa termosen kan se till att även vatten eller saft håller sig riktigt kall?

 

Så testade vi termosarna

För att kunna skapa ett bäst i test för bästa termosen krävs det mer än att bara sitta och surfa runt på nätet eller titta på termosar i en fysisk butik. Vi vill se till att våra test för jaktprodukter och friluftsliv är så ordentligt testade som möjligt och därför var det viktigt för oss att se hur termosarna verkligen kunde prestera under riktiga förhållanden. För att lyckas med detta såg vi till att samla ihop vårt testteam och därefter bege oss ut i de svenska skogarna. Detta gav oss möjlighet att se hur länge termosarna kunde hålla värmen, men även hur tunga de var och hur de påverkade vår packning. Vi kunde även se vilka för- och nackdelar som fanns, samt hur de klarade av de blöta och kalla väderlekar som Sverige ofta har.

När testet var utfört fick alla medlemmar lämna sina åsikter om de termosar som hade testats. Vi samlade ihop informationen och skapade sedan en recension som blev mycket detaljerad och rik på information. I produktbeskrivningarna valde vi att ta fram de centrala och viktigaste egenskaperna som diverse produkt hade. På så vis kan du som läsare få en betydligt bättre överblick.

 

Vilken termos är den bästa för jakt-noviser?

Finns det något som verkligen heter ”den bästa termosen för nybörjare?”. Nja, det skulle vi kanske inte riktigt hålla med om. En nybörjare kan ha lika stor användning av en dyrare termos som en billig, men det finns andra aspekter man som jakt-novis bör ha i åtanke. Om du precis har börjat jaga eller inte jagat speciellt länge kommer du troligtvis inte att bege dig iväg på speciellt långa turer, åtminstone inte i början. Då behöver du inte heller ha en termos som kan hålla din dryck varm (eller kall) under loppet av väldigt många timmar. I detta fall kan det alltså vara en bra idé att börja med en lite billigare modell, exempelvis en av de termosar som vi har listat som vinnare i mellan- och budgetkategorin.

Oavsett om du är nybörjare eller inte vill vi ändå rekommendera dig att välja en termos som är lätt att bära med sig. En termos ska vara en del av din utrustning och ska inte bli ett bihang till packningen som ständigt är i vägen. Det är viktigt att din termos är enkel att dricka ur och att den kan hålla värmen under en längre period. Det är inte ovanligt att många termosar har en medföljande mugg. I detta fall är det oftast locket på termosen som kan användas till mugg och det är absolut att rekommendera för dig som inte vill ha med dig fler saker i onödan.

 

Viktiga egenskaper hos termosar

Vi förstår att du troligtvis läser denna recension för att du vill hitta den bästa termosen på marknaden, men att peka på en produkt och utnämnda den som den bästa är näst intill omöjligt. Det finns många saker som kommer vara avgörande för vilken termos som är det bästa alternativet för just dig. En av de saker som påverkar är bland annat hur stor budget det är som du har.

Ska man däremot titta generellt så finns det några egenskaper som vi tycker att en riktigt bra termos bör ha. Den viktigaste egenskapen är naturligtvis hur länge termosen kan lyckas hålla värmen eller kylan, men även storleken kommer att vara av betydelse. Du måste se till att termosen som du väljer är tillräckligt stor för att rymma all den vätska som du vill ha med dig. Kommer du att vara ute över dagen eller ska du kanske övernatta? Vid övernattning är du i behov av en betydligt mer rejäl termos än om du bara ska på skogspromenad någon timme eller två.

En annan egenskap som är mycket viktig är hur lätthanterlig termosen är. Du ska inte ha svårigheter att packa ihop den eller packa ner dig i din ryggsäck. Även vikten kommer att vara mycket avgörande. Att hitta en termos som är rejäl, håller värmen och samtidigt är lätt är inte det allra enklaste. Det finns till exempel modeller som rent egenskapsmässigt är perfekta, men som också kommer att göra din packning väldigt tung. Om du som jägare går under längre sträckor kan en tung termos i packningen sinka dig rätt så ordentligt.

 

Köpa termos – Att tänka på

Vår köpguide innehåller naturligtvis allt som du behöver tänka på när du ska köpa den bästa termosen, men det finns några saker som vi tycker att man ska fokusera lite extra mycket på!

 

1. Användningsområde

För att du ska kunna hitta den bästa termosen för ditt jaktpass eller friluftsäventyr måste du först och främst fundera på användningsområdet. Vad är det du planerar att använda din termos till och hur många ska innehållet i termosen kunna räcka till? Om det bara är du som ska använda den räcker det oftast gott och väl med en i mindre storlek, medan en större lämpar sig bättre om ni är fler. Det kan vara en ganska god idé att investera i två termosar i olika storlekar, så att du alltid har en redo som passar perfekt.

 

2. Valet av munstycke

Att fundera på vilket munstycke som termosen har kan låta som en överdrift, men sanningen är att munstycket kommer att vara avgörande för hur enkel och användarvänlig din termos är. Man kan säga att det finns två olika typer av munstycken som är vanligt förekommande på termosar. Den ena är en skruvkork och det andra är en snabböppning. Frågar du oss skulle vi rekommendera att man satsar på snabböppningen, eftersom det bara krävs ett klick för att öppna termosen. Väljer du en skruvkork kommer du att behöva vrida av korken för att kunna öppna och du riskerar även att innehållet snabbt rinner ut om du skulle råka tappa den i marken. Skruvkork är dock att rekommendera för den som inte vill ha alldeles för många delar på termosen.

 

3. Storleken på öppningen

Visste du att storleken på öppningen på din termos också är något som vi rekommenderar att du tänker på? Är du i behov av en stor eller en mindre öppning? Utifrån erfarenhet skulle vi säga att de mindre öppningarna lämpar sig bäst för den som vill förvara drycker eller varmkorv, medan en större öppning passar bättre om du ska använda termosen till större ”maträtter”. Med en större öppning kommer du också att kunna få ner mer och större föremål. Återigen är det rekommenderat att du som jägare satsar på att ha två termosar med dig ut i skogen. Då kan du ha dryck i den ena och mat i den andra. Perfekt!

 

4. Så håller du termosen ren

När du har investerat i en riktigt bra termos från vårt bäst i test vill du säkerligen se till att den håller så länge som möjligt. Även om en termos inte behöver vara speciellt dyr i inköp är det fortfarande en produkt som du kommer att ha stor användning för, och därför bör du också vara extra rädd om den.

För att se till så din termos håller länge måste du först och främst hålla den ren, men hur gör man egentligen ren en termos på bästa sätt? Här rekommenderar vi att du ser till att rengöra din termos noga efter varje användning. Har du endast använt kallt vatten i den räcker det med att skölja av den, men se till att även utsidan bli fri från smuts och jord. Här kan det också vara en god idé att du droppar i några droppar med diskmedel och att du använder dig av en ordentlig pipborste för att kunna rengöra hela vägen ner.

Skulle det vara så att din termos har blivit ordentligt smutsig och har avlagringar kan du behöver använda dig av lite kraftfullare metoder. Ett bra alternativ är bland annat att rengöra termosen med bakpulver, eftersom det också är ett miljövänligt alternativ som är mycket effektivt. En vanlig fundering är varför man avråds från att använda sig av diskmaskinen vid rengöring. Då vi har diskat våra termosar i diskmaskinen under många år har vi svårt att förstå varför det avråds, men enligt experterna är det så att packningen på termosen kan bli skadad, vilket leder till att den kan börja läcka. Vi har dock inte upplevt några sådana problem själv och därför antar vi att det är en individuell fråga där du själv får avgöra vad som blir bäst.

Observera att garantin på termosen dock kan sluta att gälla om du har diskat den i maskin om instruktionerna avråder från detta. Har du köpt en riktigt dyr termos kan det vara smart att kontrollera detta innan du sätter in den i maskinen.

 

Hur länge kan termosen hålla värmen?

Det är svårt att säga hur länge en termos kommer att hålla värmen, eftersom det finns så många faktorer som påverkar. Vilken modell och vilket märke det är som du har valt kommer att vara avgörande, men din omgivning har också stor betydelse. Ju kallare det är utomhus, desto kortare tid kommer din termos också att kunna hålla värmen. Det kan låta ganska logiskt, men det är inte helt ovanligt att man missar denna bit. En annan sak som är avgörande för hur länge termosen kan hålla temperaturen är hur mycket vätska som finns i den. Din termos kommer att ha det mycket enklare att hålla värmen när den är helt full, till skillnad från när du har druckit från den.

Ett tips på vägen är att välja en termos som är lite dyrare än du har tänkt dig. Orsaken till detta är helt enkelt för att det inte skiljer speciellt mycket åt i pris, men när det kommer till effektivitet och funktioner kan den där extra hundralappen göra en otroligt stor skillnad, både när det kommer till användarvänlighet, men också när det kommer till att hålla värmen. De termosar som vi har tagit med i testet är alla riktigt bra alternativ, men om din budget håller rekommenderar vi att du också satsar lite högre. Du kommer inte att bli besviken!

Summering

Det är nu dags att runda av vårt bäst i test för bästa termosen. Kort och gott är en termos en utrustning som alla jägare och friluftsmänniskor kommer att vara i behov av och vi kan glatt informera om att utbudet är mycket stort. Det finns termosar i alla möjliga storlekar, designar och prisklasser, men även termosar för olika ändamål. I vårt test hittar du både dyrare och billigare varianter, samt termosar som är anpassade för mat eller för dryck.

Vår vinnare i premiumklassen passar bra för de jägare som kommer att vara ute på mycket långa pass och kanske till och med övernatta i skogen. Den håller värmen (eller kylan) otroligt bra och i flera dygn om du så skulle behöva. Vinnarna i mellan- och budgetprisklassen tycker vi passar bäst för den som bara kommer att vara ute under dagen eller under kortare vildmarkspromenader. Kom ihåg att läsa igenom vår köpguide innan du klickar hem en termos över nätet eller köper en i butik. De skiljer sig kanske inte mycket i pris, men de kommer definitivt att skilja sig mycket i funktion.

Senast uppdaterad: december 11, 2020