Stolryggsäck bäst i test 2022 – Hitta bästa stolryggsäcken här!

 
1. Ryggsäck Fauna 2. Ryggsäck Vraken 3. Ryggsäck Swedteam

Ryggsäck Fauna Älgen EVO bästa stolryggsäcken

Ryggsäck Fauna Vråken EVO Ryggsäck Swedteam Hiker Desolve
Se priset här Se priset här Se priset här

Är det dags för dig att köpa en ny ryggsäck till jakten eller är det kanske din allra första jaktryggsäck som du ska köpa? Då rekommenderar vi att du tittar på de olika modeller som finns på marknaden för att se vilken som passar dig bäst. Det finns mängder med olika typer av ryggsäckar att välja mellan och en som blivit mycket populär är stolryggsäcken. Med en stolryggsäck kan du bära med dig allt som du behöver, samtidigt som du får en väska med en inbyggd stol. På så vis kan du sätta dig ner och vila dina ben närhelst du behöver.

I detta bäst i test har vi plockat ut de bästa stolryggsäckarna i olika priskategorier. Vi har tittat på kvaliteten på väskorna, men även på funktioner och egenskaper. För att säkerställa att vi verkligen valde ut de bästa modellerna tittade vi även på recensioner och omdömen från tidigare kunder. Här kommer du att få läsa om de produkter som vi har valt ut, men du kommer också att få tillgång till en komplett köpguide med allt du behöver veta inför ditt köp.

Att hitta en stolryggsäck är inte så enkelt som det låter. Visst är det i praktiken rätt enkelt, eftersom det finns många olika produkter att välja mellan, men det gäller också att hitta helt rätt. Du ska inte bara lyckas få hem en ryggsäck, utan det ska verkligen vara en modell som passar dig och dina behov riktigt bra.

Med hjälp av ett bäst i test kommer det att bli betydligt enklare för dig att veta vilken ryggsäck som du ska välja. Vi har listat många riktigt bra alternativ i olika prisklasser och vi har varit väldigt noga med att säkerställa funktioner och detaljer. Längre ner i artikeln kommer du också att hitta en riktigt bra köpguide. I köpguiden kommer vi bland annat att gå igenom vilken storlek som du bör välja för olika ändamål, vilka funktioner som är viktiga och om du bör satsa på en vattentät eller vattenresistent modell.

Topp 5 bästa stolryggsäcken 2022

1. Ryggsäck Fauna Älgen EVO

Ryggsäck Fauna Älgen EVO bästa stolryggsäcken

På första plats brukar vi alltid se till att välja produkter i den högre prisklassen och vårt bäst i test för stolryggsäckar skiljer sig inte från mängden. På första plats hittar du ingen mindre än Fauna Älgen EVO, vilken är en praktisk och mycket stabil ryggsäck som lämpar sig för alla typer av jägare. Här får du en produkt som säkerställer en maximal ergonomi och bärkomfort. Det är tack vare ryggsäckens välutvecklade bärsystem med avbärarbälte som du slipper oroa dig för ryggproblem.

Fauna Älgen EVO har en ram som är något bred och stolen har också en lägre sitthöjd. Det är dock inget negativt med detta – tvärtom. När stolen är lägre och bredare kommer du att få den absolut bästa sittkomforten som du kan tänka dig. Stolryggsäcken är också utrustad med otroligt många förvaringslösningar och fickor, så att du kan få plats med alla de saker som du behöver ha med dig.

Något som gör att Fauna Älgen EVO är mycket populär och uppskattad är det mycket tysta materialet. Här har man använt sig av Faunatyg, vilket namnet också beskriver. Det är ett mycket slitstarkt material som klarar mycket och som är vattenresistent. Botten på Fauna Älgen EVO är helt och hållet vattentät och kan därför ställas ner på marken utan problem.

Se priset här

 

2. Ryggsäck Fauna Vråken EVO

Ryggsäck Fauna Vråken EVO

På plats nummer två har vi valt ingen mindre än Fauna Vråken EVO. Fauna Vråken EVO är en stolryggsäck som fortfarande kostar lite mer, men som samtidigt är billigare än vår premiumprodukt. Med Fauna Vråken EVO får du en ryggsäck som inte bara är lite lättare och mindre, utan som även är otroligt funktionell och användbar. Just nättheten är något som utmärker ryggsäcken extra mycket!

För att säkerställa att du får den bästa komforten har man sett till att skapa en kraftigare och mer stabil ram. Trots detta har man ändå lyckats göra den betydligt lättare än föregångaren av modellen. Här har man också uppdaterat upphängningssystemet såväl som att man har förbättrat hela konstruktionen på väskan. Om du använder dig av Faunas tillbehörssystem så är väskan kompatibel med detta.

Fauna Vråken EVO väger endast 1800 gram och har en sitthöjd på 50 cm. Väskan rymmer sammanlagt 50 liter, vilket gör att den lämpar sig för både jakt och friluftsliv. Den slimmade designen har även utrustats med ett ryggstöd, nätfickor, hällor och ett integrerat regnskydd.

Se priset här

 

3. Ryggsäck Swedteam Hiker Desolve

Ryggsäck Swedteam Hiker Desolve

Nu sänker vi oss lite ytterligare i pris och tittar på en ryggsäck i mellanprisklassen. Swedteam Hiker Desolve är en riktigt snygg och modern ryggsäck med en inbyggd stol och som kommer i ett häftigt och diskret kamouflagemönster. Den här stolryggsäcken passar för dig som vill ha en enklare och mindre modell som samtidigt håller en riktigt hög kvalitet. Swedteam Hiker Desolve rymmer 38 liter.

Det är viktigt att ha en ryggsäck som är vattentålig om man ska vistas ute i skog och mark. Väljer du Swedteam Hiker Desolve som din nästa jaktryggsäck kan du vara säker på att du får just detta. Den här ryggsäcken är tillverkad i ett material som kallas för SWEDTEAM® MollTec™ och som ger en helt vattentät utsida. För att säkerställa att även ditt gevär håller sig torrt har man också ett gevärsskydd i fibermaterial. På insidan hittar du en bra termoficka och väskan har också en vattentät botten.

Med Swedteam Hiker Desolve får du en stol med en stolhöjd på 57 cm. Yttertyget är i 100 % polyester och ramen i 100 % stål. Även beläggningen på väskan är i polyester, så att du får en produkt som är ordentligt vattentålig.

Se priset här

 

4. Stabilotherm Stolsryggsäck Forrest

Stabilotherm Stolsryggsäck Forrest

Det är alltid lite extra roligt när vi tittar närmare på de budgetprodukter som vi väljer ut. Anledningen till detta är helt enkelt för att det är kul att se att hög kvalitet inte behöver tömma plånboken helt och hållet. På fjärde plats i vårt test hittar du Stabilotherm Stolsryggsäck Forrest, som är en stolryggsäck som du kammar hem för cirka 500 kronor.

Trots sitt ringa pris får du med Stabilotherm Stolsryggsäck Forrest en ryggsäck som kommer att hålla länge och som kommer att vara en god vän i både vått och torrt. Väskan rymmer sammanlagt 30 liter och lämpar sig därför bra för den som inte är i behov av en alldeles för stor packning. Ramen på väskan är tillverkad i ett tåligt stål och sitsen på stolen är pälsfiberklädd för extra hög komfort. Man har även valt att använda sig av slitstark 600D Oxfordväv.

På framsidan av Stabilotherm Stolsryggsäck Forrest hittar du en ordentlig ficka med ett lock. Locket säkerställer att alla dina viktiga saker ligger tryggt. På sidan av väskan hittar du också ett par dubbla sidofickor. Stolen har en sitthöjd på 42 cm.

Se priset här

 

5. Stabilotherm Stolsryggsäck – Knattesäcken

Stabilotherm Stolsryggsäck - Knattesäcken

Det är inte helt ovanligt att även mindre jägare kan befinna sig i skogen och det är minst lika viktigt för dessa att ha med sig utrustning som är bekväm och ergonomisk. Till vår sista plats i vårt bäst i test valde vi därför att ta med en ryggsäck som lämpar sig perfekt för yngre personer. Med Stabilotherm Stolsryggsäck – Knattesäcken får du en väska som rymmer 7 liter och som har en sitthöjd på 29 cm.

Stabilotherm Stolsryggsäck – Knattesäcken är inte bara praktisk, utan den är också riktigt snygg. Om du vill kan du välja att plocka bort stolen och använda ryggsäcken som en friluftsryggsäck som blir lite lättare. På framsidan av väskan hittar du en ordentlig framficka där viktiga saker kan förvaras, till exempel en termos och smörgås eller extra kläder som kan behövas.

Det är viktigt att även små jägare sitter bekvämt och därför är stolen tillverkad i en ordentlig och stabil stålrörsram. Man har också valt att klä sitsen i pälsfiber för extra komfort. En perfekt väska för de allra minsta som ska med ut i skog och mark.

Se priset här

 

Köpguide för bästa stolryggsäck

Det finns många saker som vi tycker att du ska tänka på när det är dags att köpa en stolryggsäck. Till att börja med behöver du välja en produkt som ligger inom den budget som du har, men det är viktigt att inte stirra sig för blind på priset heller. I vår köpguide kommer vi att gå igenom alla aspekter som du bör ha i åtanke och som kan vara avgörande för om du blir nöjd med ditt köp eller inte.

Det är lätt att man blir förblindad av priset och bara väljer en ryggsäck som är billig eller så prisvärd som möjligt. Visst kommer priset att vara avgörande, men du behöver först och främst se till att du väljer den bästa stolryggsäcken för ditt ändamål. De ryggsäckar för jakt som finns på marknaden är framtagna för olika ändamål och därför måste du titta på hur användningsområdet ser ut.

En jägare kan ha många olika typer av uppgifter i skogen och det är inte ovanligt att uppgifterna kan skilja sig beroende på vem man frågar. Om du vanligtvis brukar jaga på ett sätt där du behöver sitta mycket stilla under en längre tid kommer du att behöva ha med dig varma kläder, men du måste också ha en bra och bekväm sittplats. Skulle det däremot vara så att du istället är hundförare och brukar gå många mil i skogen är det en annan typ av ryggsäck som kanske lämpar sig bättre.

Stol och förvaring är något som är mycket viktigt att tänka på. Att ha en stolryggsäck kommer med otroligt många fördelar och de modeller som finns idag är varken otympliga eller överdrivet tunga. Tillverkarna har lyckats kombinera funktionalitet med smidighet på ett riktigt bra sätt och det finns stolryggsäckar i alla prisklasser och designer att välja mellan. Ska du däremot jaga från ett jakttorn kanske inte denna typ av ryggsäck är det bästa alternativet för dig.

 

Vem behöver en stolryggsäck?

Det finns flera tillfällen då en stolryggsäck kan komma väl till hands och sanningen är att ryggsäcken faktiskt kan bli din bästa vän när du är ute i vildmarken. Med hjälp av en stolryggsäck behöver du aldrig oroa dig för att inte ha någonstans att sitta eller att du ska behöva bli både blöt och kall om du sätter dig ner på en sten eller stock. Frågar du oss skulle vi säga att alla människor som vill ha en tillgänglig sittplats är i behov av en ryggsäck med pall eller stol. Du kommer till exempel att kunna använda dig av stolen när du fiskar, är ute på äventyr i skogen eller i samband med jakt.

En mycket vanlig fundering är vilken stolryggsäck som är den absolut bästa. När det kommer till utrustning och produkter för jakt brukar vi alltid svara på samma sätt. Den bästa stolryggsäcken är en ryggsäck som lämpar sig så bra efter dina behov som möjligt. Det går alltså inte att peka ut en ryggsäck och sedan bara utnämna den till bäst. Först behöver du ta reda på vad det är för förväntningar som du har på ryggsäcken och utifrån detta se vilka produkter som kan uppfylla dina önskemål så bra som möjligt. Kom ihåg att det inte bara är viktigt att ryggsäcken har en stol, utan att du också får plats med all den utrustning som du vill kunna ha med dig.

Vi skulle vilja säga att den absolut bästa stolryggsäcken är den som har plats för alla dina saker, men som också är bekväm att bära. Att ha en ryggsäck med en inbyggd stolkonstruktion kan i många fall vara mer otymplig än ett lite lättare och nättare alternativ. Återigen vill vi avråda dig från att välja en modell utifrån priset. En riktigt bra stolryggsäck kommer att kosta sina pengar, men då kan du också vara säker på att du får en produkt som kommer att hålla en väldigt lång tid framöver.

 

Vad är en stolryggsäck?

Har du inte använt dig av en stolryggsäck tidigare kan det vara svårt att veta vad det är. Egentligen så beskriver namnet ryggsäckens användningsområde och funktioner väldigt bra och kort och gott kan man säga att det är en ryggsäck som är utrustad med en inbyggd stol. Stolen är av en mycket enkel konstruktion som du kan ta av från ryggsäcken och sedan fälla ut, likt en utfällbar pall. Men det finns också de modeller där stolen är integrerad i ryggsäcken och därmed inte är avtagbar.

Utvecklingen för jaktryggsäckar har verkligen gått framåt och de modeller som fanns förr kan inte jämföras med de vi har tillgång till idag. Förr var du tvungen att bära med dig både en ryggsäck och en stol om du ville ha möjlighet att sitta på ett bekvämt (och torrt) sätt när du satt på pass. Det blev en hel del grejer att bära på, vilket innebar att man varken var speciellt bekväm eller diskret. Ju mer packning du måste ha med dig ut i skogen, desto mer ljud kommer du också att göra ifrån dig. Dessa ljud kan störa djuren och vill det sig illa har du skrämt iväg dina byten långt innan du ens får en syn av dem.

Med en riktigt bra och modern stolryggsäck så slipper du detta problem. De ryggsäckar som finns idag är förvisso lite tyngre än klassiska jaktryggsäckar, men de är ändå tillräckligt smidiga och bekväma för att lämpa sig för de allra flesta. Idag är det också många tillverkare som väljer att använda sig av tysta material i samband med tillverkning. Det betyder att ryggsäcken inte kommer att prassla eller ge ifrån sig ljud som kan göra att du blir upptäckt, något som är riktigt viktigt.

 

Kostnad för en stolryggsäck

När du ska köpa en stolryggsäck kommer du med största sannolikhet vilja veta vad det kommer att kosta dig. Marknaden erbjuder ett stort utbud av många olika modeller, storlekar och designer och därför är det svårt att säga något exakt pris. Det finns flera faktorer som kommer att vara avgörande, bland annat följande:

  • Modell.
  • Storlek.
  • Tillverkare.
  • Funktioner och egenskaper.

Det finns både enklare och mer avancerade modeller. Ju fler funktioner och ju högre kvalitet du vill ha, desto mer kommer du också att få betala. Det är precis som med allt annat i världen egentligen – man får vad man betalar för. Visst behöver inte detta innebära att alla billigare alternativ är dåliga, men vi rekommenderar ändå att du försöker att investera i en ryggsäck i mellanklassen. Genom att göra detta slipper du ryggsäckar som går sönder för fort och på så vis kommer du också att spara in väldigt mycket pengar i längden. Du kanske får en större engångskostnad än vad du räknade med, men du slipper köpa nytt på en återkommande basis.

Tittar man på de ryggsäckar med pall som finns på marknaden idag så varierar priserna mycket kraftigt, men vi kan ändå säga att du bör räkna med ett pris mellan 1000-3000 kronor. Sedan finns det både billigare och dyrare alternativ att välja mellan. Vill du betala riktigt höga belopp finns det stolryggsäckar för över 5000-6000 kronor.

 

Köpa stolryggsäck hos lågpriskedjor

Det är inte ovanligt att hitta jaktryggsäckar eller annan typ av jaktutrustning och tillbehör på lågpriskedjor. Sanningen är att det faktiskt är ganska så vanligt. Det kan kännas lockande att välja en sådan, just eftersom priserna är mycket bekväma. Om du vill köpa en ryggsäck så billigt som möjligt vill vi informera dig om att risken är stor att du får en ryggsäck som du inte kommer att bli nöjd med.

Även om väskorna fyller sin funktion i den utsträckning att de erbjuder en stol som du kan sitta på och en plats där du kan förvara dina saker, så saknar de ofta många av de viktiga funktioner som ”riktiga” jaktryggsäckar har. Det kan bland annat innebära att ryggsäcken är tillverkad i ett material som inte är slitstarkt eller att det inte är vattentåligt. Det kan också handla om att ryggsäcken inte är ergonomiskt utformad, vilket innebär att du snart kommer få ont i både axlar och rygg av att bära runt den.

 

Stolryggsäckens vikt – att tänka på

Många jägare lägger ett stort fokus på att välja en stolryggsäck som har den rätta vikten och vi kan verkligen hålla med om att detta är en viktig fråga som man inte bör skjuta under mattan. Många av de stolryggsäckar som finns på marknaden idag är dock utrustade med moderna och ergonomiska bärsystem, vilket bland annat kan handla om bröstbälten och höftbälten. Det betyder att även om det skulle vara så att din bästa stolryggsäck väger runt tre kilo så kommer alltså bärsystemet att hjälpa dig att avlasta vikten på ett tryggt och säkert sätt.

Ett vanligt misstag är att man struntar i att använda sig av dessa bälten, i tron om att de inte har någon direkt funktion ändå. Så är dock inte fallet. Visste du till exempel att ett riktigt bra höft- och bröstbälte kan göra så att en tyngre ryggsäck känns mycket lättare än en med lägre vikt, men som inte har ett bärsystem?

 

Ska man välja en stolryggsäck med ryggstöd?

Att ha en stolryggsäck som också erbjuder ett ryggstöd kan vara mycket skönt och behagligt, speciellt för den som kommer att sitta på pass under många timmar i skogen. Om du ska sitta väldigt länge är ett ryggstöd i stort sett oslagbart och sanningen är att stödet kommer med många olika användningsområden. Utöver att du kan luta din rygg emot det kommer du också att kunna använda det som en förlängd arm av ryggsäcken.

Med det menar vi att du kommer kunna ha ryggstödet till att till exempel packa ner sovsäcken eller liggunderlaget på ett smidigt sätt. Det är heller inte ovanligt att många tar hjälp av ryggstödet och använder det som ett armstöd i samband med fotografering, eller ja, även i samband med jakt där det är viktigt att armarna är helt stadiga.

Vi skulle vilja säga att det egentligen inte finns några som helst nackdelar med att välja en stolryggsäck som också erbjuder ett ryggstöd. Vi har åtminstone inte lyckats hitta några. Skulle det vara så att du upplever att ryggstödet är helt onödigt så kan du i de allra flesta fall plocka bort detta ändå.

 

Vad är ditt behov av förvaring?

Att bara välja den första bästa stolryggsäcken som du kommer över är sällan en bra idé. Som tidigare nämnt behöver du titta på dina behov och välja en modell som lämpar sig därefter. Ytterligare en sak som vi rekommenderar att du är noga med är att säkerställa att stolryggsäcken har alla de fickor och utrymmen som du behöver för att få plats med all packning.

På marknaden kommer du att kunna hitta modeller som erbjuder dubbla fack där du kan ha termosar, medan andra har bara ett fack. Du kommer också att kunna hitta ryggsäckar med fem fack på utsidan, medan andra har bara två.

Vi vet att det inte är så enkelt att hitta den bästa ryggsäcken, speciellt om du inte har något att jämföra med. Därför vill vi rekommendera dig att försöka hitta en ryggsäck som har alla de nödvändiga utrymmen som du behöver. Skulle det sedan vara så att du behöver mindre lösningar för enklare förvaring brukar detta oftast gå att lösa ändå, men de mest väsentliga förvaringsmöjligheterna och fickorna bör vara där redan från start.

 

Välj en stolryggsäck i bra material

Som jägare är du troligtvis redan medveten om att vädergudarna i Sverige inte alltid är på din sida när det kommer till att välja det optimala vädret för jakttillfället. I Sverige har vi en mycket växlande väderlek och det är inte ovanligt att det är både regn, blåst och starkt solsken på en och samma dag.

Detta är något som du bör ha i åtanke när du ska välja den bästa stolryggsäcken för just dig. Om du också befinner dig ute när det är just regn och ruskigt väder behöver du se till att du har en ryggsäck som är resistent mot vatten. De modeller som vi har tagit med i vårt bäst i test är alla tillverkade i mycket slitstarka material där majoriteten har ett vattenavvisande skydd. Sedan finns det naturligtvis även de ryggsäckar som inte bara är avvisande mot vatten, utan som faktiskt är 100 % vattentäta.

Skulle det vara så att du känner dig osäker på om din ryggsäck verkligen kan hantera väta och fukt på ett bra sätt rekommenderar vi att du ger tyget ett extra skydd. Det kan du göra genom att använda dig av olika typer av impregneringssprayer. Dessa sprayer kan du hitta i nästan alla outdoor-butiker och där kan du också få råd och vägledning om vilken spray som lämpar sig bäst.

 

Hur många liter bör väskan rymma?

Precis som det är omöjligt för oss att säga vilken den bästa stolryggsäcken för dig är, kan vi inte heller säga exakt hur mycket en stolryggsäck bör rymma. När du tittar på olika modeller kommer du att se att volymen för väskan är benämnd i liter. Det är precis så som man brukar avgöra hur mycket en väska kan rymma. Hur stor väska som du behöver beror på vad det är för typ av jakt som du sysslar med och hur mycket utrustning som du tror att du behöver ha med dig. Vi rekommenderar att du besöker en outdoor-butik och testar de olika varianterna, för att se vilken storlek som är bäst.

 

Hur testade vi ryggsäckarna?

För oss är det mycket viktigt att skapa ett bäst i test som är så detaljerat och informativt som möjligt. Du har trots allt sökt dig till sidan för att du vet att du är i behov av en stolryggsäck och vill hitta den absolut bästa för dig. När vi plockade ut modellerna till detta test såg vi till att titta på många olika aspekter.

Bland annat så tittade vi på hur sittkomforten var, men också konstruktionen, tekniska lösningar och den kapacitet som ryggsäcken hade. Vi har testat ryggsäckar som kostar både under och över tusenlappen för att kunna lista produkter i olika prisnivåer. Skulle det däremot vara så att du vill ha ännu billigare eller kanske mer exklusiv modell så finns även detta att tillgå, men då i nätbutiker eller fysiska butiker.

Vi började testet med att välja ut de ryggsäckar som vi ville testa på. Därefter såg vi till att testa produkterna i både kontrollerade miljöer och fältmässiga förhållanden. I kontrollerade miljöer var det enklare för oss att titta på detaljer och funktioner som kunde vara avgörande, men också på material och format. För oss var det viktigt att alla ryggsäckar var bekväma att bära, men också att de var smidiga att packa och att stolen inte orsakade obehag när ryggsäcken satt på ryggen. För att säkerställa ett så rättvist test som möjligt så packades alla ryggsäckar med exakt samma innehåll.

 

Summering

Vi har nu kommit till slutet av det här testet för den bästa stolryggsäcken och vi hoppas naturligtvis att du har fått all information som du behöver för att kunna ta ett riktigt bra val. Som tidigare nämnt kommer du att märka att det finns mängder med olika modeller och storlekar att välja mellan, men också stolryggsäckar med avtagbara ryggstöd, bärsystem och mycket mer. Har du aldrig köpt en stolryggsäck tidigare kan det absolut kännas överväldigande och det är precis här som vårt test kommer in i bilden. Den enda du behöver göra är att ta dig igenom de olika produktrecensionerna och därefter läsa vår köpguide.

En stolryggsäck är ett utmärkt val för alla jägare som är ute under mycket långa pass och som behöver en torr och bekväm plats att sitta på. Stolryggsäcken lämpar sig även riktigt bra för alla friluftsmänniskor som är ute och vandrar eller varför inte för fiskaren som inte vill sätta sig direkt på den kalla marken. När vi läste igenom omdömen från tidigare kunder var det tydligt att ryggsäckarna inte bara användes vid just jakt och detta var något som vi även ville upplysa er läsare om. Så länge man är i behov av bra förvaringsmöjligheter och en skön sittplats är en stolryggsäck ett riktigt bra alternativ.

Vi vill avsluta med att påminna dig om att inte stirra dig alldeles för blind på priset när det är dags att välja. Vi förstår naturligtvis att din budget kommer att vara avgörande för vilken modell som du kan välja, men det är alltid bättre att investera lite extra och få en väska som kommer att hålla längre, än en som du behöver byta ut med jämna mellanrum. De väskor som vi har listat i vårt produkttest kommer i alla prisklasser, men är fortfarande av riktigt hög kvalitet. Även våra budgetprodukter är slitstarka och tåliga nog att hålla under många år och ”stå ut” med det mesta.

Senast uppdaterad: december 7, 2020