Skytteglasögon bäst i test – Hitta bästa skytteglasögonen 2022

 
1. Browning Kit Eagle 2. Browning Claymasters 3. Smith & Wesson
Skytteglasögon Browning Kit Eagle bästa skytteglasögonen Skytteglasögon Browning Claymasters

Skytteglasögon Smith & Wesson Thunderbolt

Se priset här Se priset här Se priset här

När du beger dig ut på jakt i skogen är det viktigt att du har rätt utrustning med dig och på dig. Ett par skytteglasögon är något som alla jägare bör ha, eftersom de är minst lika självklara och viktiga som ett gevär eller ett par praktiska jaktkängor. När du avlossar ett skott finns det saker som kan gå fel och då är det mycket viktigt att du har ett par glasögon som kan säkerställa att dina ögon är skyddade. Det kan räcka med något så litet som splitter för att din syn ska gå förlorad och med denna vetskap är ett par skyddsglasögon ändå en väldigt billig försäkring. Skyddsglasögon bör bäras både på skyttebanan och på jakten.

Vi tycker att alla jägare bör ha som vana att alltid bära sina skytteglasögon när de hanterar ett vapen. På så sätt kan du se till att alltid vara skyddad. I detta bäst i test kommer du att få läsa om fem stycken riktigt bra produkter som kommer i olika prisklasser. Vi har listat favoriterna i premium-, mellan- och budgetprisklassen, för att det ska finnas något för alla plånböcker.

Nu är det dags att hoppa in i produktrecensioner och se vad det är för modeller och tillverkare till skytteglasögon som vi har valt ut. När vi skulle välja våra vinnare i de olika prisklasserna var vi väldigt måna om att se till att alla modeller faktiskt var av god kvalitet. Att rekommendera något sämre när folk letar efter ett bra skydd är ingenting som vi vill stå bakom.

För att hitta de bästa modellerna använde vi oss av vår egen kunskap och erfarenhet, men vi tittade också på andra recensioner på nätet samt läste omdömen från tidigare kunder. Utöver detta så testade vi naturligtvis skytteglasögonen på banan och i olika dagsljus och solljus, för att verkligen göra en så korrekt bäst i test som möjligt. I vanlig ordning kommer du att få läsa om vinnaren i vår premiumklass. Därefter går vi vidare med två modeller i mellanprisklassen och två modeller i budget. Orsaken till varför vi har valt fler mellan- och budgetalternativ är helt enkelt för att de passar en större målgrupp.

Topp 5 bästa skytteglasögonen 2022

1. Skytteglasögon Browning Kit Eagle

Skytteglasögon Browning Kit Eagle bästa skytteglasögonen

Som vinnare i vårt bäst i test för bästa skytteglasögonen har vi valt att lista Browning Skytteglasögon Kit Eagle i premiumkategorin. Det här kitet är komplett på alla sätt och vis och lämpar sig för den som vill ha ett par skytteglasögon för alla tillfällen. I samband med din beställning får du med en praktisk och hård förvaringsväska som ser till att dina glasögon och alla linser är ordentligt skyddade.

Browning Skytteglasögon Kit Eagle har linser där alla objektiv är behandlade med smuts-resistens. Tack vare detta slipper du ta av dig glasögonen för att rengöra dem med jämna mellanrum. Browning Skytteglasögon Kit Eagle har också et par löstagbara bågar och innehåller ett set med linser i fyra olika färger. De färger som du kommer ha att välja mellan är bland annat svart, klara, orangea och gula glas, vilket gör dem optimala för jakt vid dimma eller under vintern.

Se priset här

2. Skytteglasögon Browning Claymasters

Skytteglasögon Browning Claymasters

Om du inte vill betala fullt så mycket som Browning Kit Eagle kostar kan vi rekommendera detta alternativ som är en av vinnarna i mellanprisklassen. Med Skytteglasögon Browning Claymasters får du, precis som ovan, ett komplett set med glasögon som kommer att skydda dina ögon, men som också fungerar bra i alla olika väder- och ljusförhållanden. Här får du sammanlagt med fem stycken olika linser som du kan variera mellan efter behov.

Skytteglasögon Browning Claymasters sitter otroligt bekvämt på ditt huvud och varken skaver eller skapar obehag. Skulle det vara så att du upplever att de är för störande eller för små kan du alltid använda dig av justeringen som gör att du kan ställa in näsa, öron och vid tinning. De linser som du får med kommer i färgerna vit, blå, gul, svart och orange. I samband med din beställning får du med en snygg och smart förvaringsväska, samt en mjuk påse där du kan skydda dina skytteglasögon från damm och smuts.

Se priset här

3. Skytteglasögon Smith & Wesson Thunderbolt

Skytteglasögon Smith & Wesson Thunderbolt

Vi sänker priset ännu mer (utan att tumma på kvalitet) och går vidare med nästa vinnare i mellanpriskategorin. Skytteglasögon Smith & Wesson Thunderbolt är egentligen så billiga att de absolut skulle kunnat hamna i budget, men de är otroligt robusta och är tillverkade i en så hög kvalitet att vi ändå ville att de skulle få en mer rättvis plats på topplistan. Skytteglasögon Smith & Wesson Thunderbolt är ett par glasögon som har en robust och bred båge i färgen svart. Detta gör att dina ögon är skyddade mot solljus och splitter, även från sidorna.

Skytteglasögon Smith & Wesson Thunderbolt kommer i ett set med olikfärgade linser som du kan välja mellan. Här kommer du exempelvis att kunna utrusta glasögonen med en spegelfärgad lins, en mörk lins eller en gul lins som är bra till vintermånaderna. Det är mycket enkelt att byta linser på egen hand och du kan alltid se till att skydda skytteglasögonen med det hårda fodralet som du får med i beställningen. Här ingår även en putsduk för att du ska kunna hålla dem rena och fräscha.

Se priset här

4. Skytteglasögon Browning Claybuster

Skytteglasögon Browning Claybuster

Det är nu dags att titta på vad budgetkategorin har ett erbjuda. Om du är ny inom jakt och inte vet vilka skytteglasögon du ska välja, kan vi rekommendera att du satsar på Skytteglasögon Browning Claybuster. Browning Claybuster är tveklöst ett riktigt bra val för den som vill ha ett par bra och tåliga glasögon för jakten, men som inte vill lägga ut några större summor pengar. Browning Claybuster blir din för cirka 250 kronor. Ett kap!

Browning Claybuster har inga avtagbara eller utbytbara linser och därför måste du själv se till att du vet vad det är för färg du är i behov av. Du kommer dock ändå att kunna välja mellan färger som svart, gul, klar och orange. Är du osäker på vilka linser som lämpar sig kan du hitta all information om detta i vår köpguide längre ner på sidan. Browning Claybuster är ett par tåliga och bra skytteglasögon som skyddar mot UV-ljus och som kan användas på jakten såväl som på skyttebanan. Den moderna designen gör att glasögonen känns helt rätt i sin tid och om du önskar kommer du att kunna använda dem i samband med andra extremsporter.

Se priset här

5. Peltor Maxim Ballistic Skytteglasögon

Peltor Maxim Ballistic Skytteglasögon

Billigt behöver inte betyda bäst, men det behöver heller inte betyda sämst. På sista plats i vårt bäst i test och en av vinnarna i budgetkategorin hittar du Peltor Maxim Ballistic. Peltor Maxim Ballistic är dock allt annat än en enkel produkt och sanningen är att man har lagt ner mycket tid på tillverkningen, både när det kommer till design och när det kommer till funktioner och egenskaper.

Peltor Maxim Ballistic är ett par ordentligt kraftiga skytteglasögon som kommer med en gul och en vit lins. På så sätt kan du se till att kontrasten mot målet blir mycket mer tydlig. Här har man också sett till att behandla linserna med en patenterad DX-beläggning. Tack vare denna beläggning behöver du inte oroa dig för att dina skytteglasögon kommer att imma igen eller att de kommer förstöras om de kommer i kontakt med kemikalier eller vassa föremål som kan orsaka repor. Passformen är mycket bekväm och ergonomisk och detta gör att Peltor Maxim Ballistic lämpar sig för de allra flesta skyttar och jägare.

Se priset här

Köpguide för bästa skytteglasögonen

När du ska köpa ett par skytteglasögon finns det en hel del saker som är viktiga att tänka på. Till att börja med behöver du vara införstådd med att det finns glasögon i väldigt många olika varianter och modeller. När du väljer ut ett par vanliga glasögon är bågen något som många tänker lite extra på, men när det kommer till skytteglasögon är bågen sällan speciellt avgörande. Här behöver du istället titta på bekvämligheten och passformen, samt hur skyddande skyddsglasögonen är. Vi rekommenderar att man satsar på de bästa skytteglasögonen som har breda blad och en ordentlig båge. På så sätt kan man se till att skydda sig mot solljus såväl som splitter som kan komma från sidan.

Det bästa är alltid om du kan testa dina skytteglasögon innan du betalar för dem. Skulle det vara så att du känner att de inte är bekväma är sannolikheten stor att du väljer att avstå från att använda dem. Då hamnar de istället längst ner i jaktryggsäcken och där kommer de inte att vara till nytta om något skulle gå fel. En annan sak som vi rekommenderar är att du testar dina skytteglasögon i samband med att du har på dina hörsnäckor eller hörselskydd. Orsaken till detta är helt enkelt för att du ska kunna använda dig av båda samtidigt, utan att behöva variera och växla under jakten.

Vad är skytteglasögon?

Innan vi går in djupare i vår bäst i test köpguide för bästa skytteglasögonen ska vi titta närmare på vad ett par skytteglasögon faktiskt är. Om du har stor kunskap och erfarenhet av jakt och skytte är du säkerligen redan medveten om fördelarna med utrustningen, men som novis kan det vara aningen knepigt. Enkelt förklarat kan man säga att ett par skytteglasögon är ett par glasögon som är specifikt framtagna för att skydda dina ögon och din syn när du avfyrar ett vapen. De skytteglasögon som finns på marknaden idag har oftast en mycket modern design, vilket gör att de på många sätt liknar helt vanliga solglasögon. Skillnaden är dock stor. Ett par vanliga solglasögon kommer aldrig att kunna skydda dina ögon mot mer än bara solen.

Skytteglasögon har ett betydligt kraftigare glas och en konstruktion som är mer ordentlig. Här är det viktigt att glasögonen inte bara minskar risken för att du ska bli bländad när du ska avfyra ett skott, utan de ska också kunna skydda mot splitter såväl som hagel.

Varför är skytteglasögon viktigt?

Vi rekommenderar alla skyttar och jägare att satsa på ett par riktigt bra och högkvalitativa skytteglasögon. Ser du dessutom till att glasögonen har ”rätt färg” så kommer linsen att kunna ge dig det absolut bästa siktet när det är dimma, snö eller andra dåliga ljusförhållanden utomhus. I grund och botten är det dock trots allt viktigast att de faktiskt skyddar dina ögon och din syn om något skulle gå fel vid en avlossning av geväret.

Ett vanligt missförstånd är att skytteglasögon inte kan användas om du bär vanliga glasögon till vardags, men så är inte fallet. Idag finns det många olika modeller som gör det möjligt för dig att bära dina vanliga glasögon på samma sätt som innan och under dina skytteglasögon. Tycker du att det känns alldeles för jobbigt eller obekvämt kan vi rekommendera de modeller som kan beställas med styrka. På så sätt kan du bara byta glasögon när det är dags att vara på skyttebanan eller bege sig ut på jakt.

Glasögonens olika färger

När du ska välja ett par skytteglasögon kommer du snabbt inse att de finns i många olika färger. Det är inte helt ovanligt att man får med linser i olika färger i samband med beställning, vilket gör det möjligt för dig att byta ut efter behov. Skulle det vara så att du inte får med några extra linser är det viktigt att du funderar på vad det är för ljus och väder under just din jaktsäsong. Jagar du på natten, på dagen, på vintern eller på sommaren?

Är det under vinter som du utför den största delen av din jakt rekommenderar vi att du satsar på gula eller orangea alternativ. Dessa färger lämpar sig också bra om du jagar när det är mycket dimma. Ett smart knep är att investera i flera linser eller flera olikfärgade skytteglasögon. På så sätt kan du bara ha dessa i väskan och byta om ljuset skulle förändra sig mitt under jaktens gång.

Viktiga egenskaper att tänka på

Det finns många saker som vi tycker att du ska tänka på när du ska välja ut dina bästa skytteglasögon, men vilka saker är absolut viktigast? Är det viktigast att skytteglasögonen är snygga eller är det skyddsfunktionen som är mer avgörande?

Är det så att du jagar vid flera tillfällen om året eller om du gillar att spendera tid på skyttebanan behöver du också hitta skytteglasögon som lämpar sig för ändamålet. Här rekommenderar vi att du väljer linser som är resistenta mot UV ljus. På så sätt kan de inte släppa igenom de skadliga strålarna, samtidigt som de minskar risken för att du ska få splitter, krut eller andra skadliga föremål i dina ögon.

Den egenskap som är absolut viktigast är dock att skytteglasögonen är framtagna specifikt för jakt. Det kan låta som en självklarhet, men i allt för många situationer har vi sett jägare som väljer billigare alternativ som egentligen inte lämpar sig för tillfället, bara för att spara in en krona eller två. Alla de skytteglasögon som vi har med i vårt bäst i test är framtagna för jakt och håller en mycket hög kvalitet.

Vilka skytteglasögon passar nybörjaren?

Vilka produkter som lämpar sig bäst för nybörjaren är en fråga som vi får i samband med nästan alla recensioner för jaktutrustning som vi skriver. I majoriteten av alla fall brukar vi alltid rekommendera det billigaste alternativet, eftersom det är viktigt att känna på en produkt eller utrustning innan man väljer att investera i dyrare alternativ. Detta är dock ingenting som vi vill göra när det kommer till skytteglasögon, eftersom det är så otroligt viktigt att de faktiskt kan leva upp till förväntningarna.

I detta bäst i test för bästa skytteglasögonen har vi valt ut vinnare i olika prisklasser, men vi vill göra dig uppmärksam på att våra budgetalternativ inte är de billigaste som finns på marknaden. Orsaken till detta är helt enkelt för att de billigaste modellerna inte alltid är de bästa och vi vill inte stå bakom en recension där glasögonen inte har hållit måttet.

För nybörjare skulle vi rekommendera samma skytteglasögon som för den erfarna jägare, men det förutsätter att du vet vilka skytteglasögon som du är i behov av och att du har en plånbok som håller. Är du osäker rekommenderar vi ändå våra vinnare i budget-kategorin, men se till att säkerställa att de har de färglinser som du är i behov av. Känner du dig osäker är det alltid bäst att kontakta en outdoor-butik för att få hjälp att välja ut rätt färg och modell.

Kan skytteglasögon användas vid andra situationer?

Skytteglasögon är i grund och botten framtagna för jägare och för de människor som sysselsätter sig med skytte, men det betyder inte att de bara kommer till användning i dessa sammanhang. Med ett par riktigt bra skytteglasögon kan du se till att du skyddar dina ögon mot splitter när skott avlossas, men du kan också minska risken för att du ska få pinnar, kvistar eller grenar i ögonen när du trevar dig fram i skogen. Om du någon gång blivit ”snärtad” av en pinne i ansiktet så vet du också hur ont det gör. Föreställ dig nu att denna pinne slår dig direkt i ögat och kanske till och med river upp ett sår.

Skytteglasögon är något som också är vanligt förekommande i samband med olika extremsporter. Dock är det inte helt ovanligt att man här, precis som vid jakt, väljer modeller som är framtagna för ändamålet i fråga.

Vad kostar skytteglasögon?

När du ska köpa dig ett par skytteglasögon vill du säkerligen veta hur mycket det kommer att kosta dig, men tyvärr är det en fråga som för oss är omöjlig att besvara. Det finns många faktorer som kommer att vara avgörande för priset, bland annat vilken modell och vilken tillverkare som du använder dig av. Om du vill ha styrka på dina skytteglasögon kommer du också att behöva betala ett högre pris, vilket även gäller om du vill få med tillbehör som t.ex. färgade linser. Överlag kan man säga att ett par bra skytteglasögon kan kosta allt från någon enstaka hundralapp till flera tusenlappar.

Summering

Med ett par bra skytteglasögon kan du se till att dina ögon och din syn alltid är skyddade när du är ute på jakt eller när du befinner dig på skyttebanan. Är du nybörjare rekommenderar vi någon av vinnarna i budgetkategorin, men du hittar även ett flertal bra i premium- eller mellankategorin. Hur mycket du vill betala för dina skytteglasögon kommer att vara avgörande för om du kan välja de dyraste modellerna med kompletta linspaket, eller om du får nöja dig med lite enklare alternativ till att börja med. Vi rekommenderar att alla människor som hanterar vapen ska använda sig av ett par bra skytteglasögon och vi hoppas naturligtvis att vår recension och vår köpguide hjälper dig på vägen.

Senast uppdaterad: februari 16, 2021