Pilbåge bäst i test 2022 – hitta den bästa pilbågen för jakt

 
1. Evelox EX1 Thord 2. EX7 Fierce 3. EX3 Defender
Evelox EX1 Thord Bästa Pilbågar För Jakt EX7 Fierce EX3 Defender 
Se priset här Se priset här Se priset här

Om du vill veta mer om det här med pilbågsskytte, eller om pilbågar för jakt har du kommit helt rätt. Här kan du läsa mer om vilken pilbåge som är bäst i test och om andra bågar som inte heller är så tokiga val. Att skjuta pilbåge är roligt och dessutom väldigt praktiskt.

Man kan öva lättare eftersom skotten inte låter så mycket och dessutom kan man enkelt variera båge och pilar efter vad man ska jaga. En pilbåge kan också användas för flera olika typer av jakt. Just nu får man inte jaga levande djur med pilbåge i Sverige men om man har nödvändiga kunskaper kan man få jaga i Danmark och i andra länder. Dessutom finns det inget som säger att bågskytte alltid kommer att vara otillåtet i landet.

Att lära sig bågskytte är i regel ganska enkelt och det finns många bågskytteklubbar runt om i Sverige där man dessutom kan låna olika typer av bågar innan man köper sin egen. Då kan man också prova olika modeller för att se vilka man gillar bäst.

Många som bara skjuter pilbåge någon gång ibland fastnar för sporten och sedan utvecklas det också till ett jaktintresse. Om man har en egen tomt eller mark får man skjuta pilbåge där hur mycket man vill. Dock får man inte använda levande måltavor som djur eller människor. Du får dock inte skjuta på någon annans mark om du inte har tillstånd, det gäller även övningsskytte.

Här har vi tagit fram sex pilbåge bäst i test och vi korar också den båge som vi tycker är den allra bästa pilbågen för jakt. Vi delar också in pilbågarna efter klass som budget, mellan och lyx. Vi har också med en båge i testet som är utmärkt för barn och juniorer.

Det visar på att även de yngre i familjen kan vara med och träna med båge och pilar. Bara för att pilbågen främst är tänkt att användas av juniorer bör barn dock inte ha tillgång till den utan att en vuxen övervakar skyttet.

Topp 6 bästa pilbågar för jakt 2022

1. Evelox EX1 Thord

Evelox EX1 Thord Bästa Pilbågar För JaktEvelox EX1 Thord Compound Bow Set är en pilbåge som är tillverkad för barn och juniorer. Den är tillverkad i glasfiber och har ergonomiska grepp. Bågen har ett pinnsikte som gör att barnet lättare kan avgöra var pilen kommer att träffa.

Den här pilbågen är av compoundvariant, men den väger inte speciellt mycket. Bågen har också hjul, precis som en compoundbåge för vuxna. Det gör att barnet kan få i väg pilarna med en högre hastighet utan att behöva trötta ut sig för mycket fysiskt. Bågen väger dessutom också vara 420 gram.

Draglängden på bågen är 22 tum och bågen passar för personer som är max 160 cm långa. Priset ligger på under 500 kronor och för den summan får du båge, koger, armskydd och två pilar av kompositmaterial.

Se priset här

2. EX7 Fierce

EX7 FierceEX7 Fierce Compound Bow är en mer kraftfull compoundbåge. Den garanterar att skytten får full kraft i sitt skytte trots att strängen inte spänns så hårt. Det här är en mer rejäl båge för den som verkligen vill satsa på bågskytte och jakt. Draglängden är ungefär 27 tum och bågstyrkan ligger på mellan 40-55 lbs. De här sakerna gör bågen till vinnare i testets mellanklass.

Pilbågen är en så kallad vuxenbåge och passar lite längre personer på ungefär 176-189 cm. Bågen väger ungefär 1,4 kilo och det gör också att känslan är betydligt mer robust än hos många andra bågar. Med bågen får du en pilhylla, två aluminiumpilar samt ett fiberoptiskt sikte. Bågen är väldigt stabil och effektiv för sitt pris på strax under 1700 kronor.

Se priset här

3. EX3 Defender

EX3 Defender EX3 Defender Compound Bow är ännu en pilbåge i mellanklassen. Den är främst tänkt att passa nybörjare men även juniorer kan använda den tack vare dess kortare längd och justerbara draglängd. Just draglängden går att justera mellan 24-26 tum och bågstyrkan är upp till 29 lbs.

Den här pilbågen rekommenderas dock inte till långa skyttar. Maxlängden på skytten är 169 cm enligt rekommendationerna. Vikten på bågen är 900 gram och priset ligger på strax under 1000 kronor. I det priset ingår, förutom båge, också koger, pilhylla, pinnsikte, två pilar i komposit och tre finger rollers.

Det här är en bra båge sett till prisklassen och dess hjul hjälper användaren genom att avlasta en del energi. Betyget dras dock ner något eftersom att det inte är rekommenderat att längre skyttar använder bågen.

Se priset här

4. Evelox EX1 Falcon Recurve

Evelox EX1 Falcon Recurve är den billigaste bågen i testet och den är också den bästa i sin prisklass. Bågstyrkan är ungefär 4,5 kilo och det är en perfekt modell för den som precis har börjat med bågskytte. Här finns dock inte några hjul som hjälper skytten med att avlasta energin under skyttet och spänningen av strängen.

Bågen är tillverkad i glasfiber och den känns stabil men något plastig. Man kan dock inte förvänta sig speciellt mycket eftersom att prislappen ligger på omkring 200 kronor. Tillsammans med bågen får man också armskydd, pilar och måltavlor. Det här är alltså ett inte så tokigt paket för nybörjaren. Dessutom kan även lite längre skyttar använda bågen.

Nackdelen är dock att det krävs lite mer styrka i armarna hos användaren för att pilen ska komma upp i fart när den avfyras.

Se priset här

5. EX7 Mirage

EX7 Mirage Compound Bow 15-70 lbsDet här är en båge i lyxklass och det är också testets absoluta vinnare. Den högre prislappen är definitivt värd att betala om man vet att det är bågskytte man vill hålla på med. Här får man en stabil och hållbar båge som håller för både träningsskytte och jakt.

Bågstyrkan kan justeras mellan 15-70 lbs och för det behövs ingen bågpress vilket är en stor fördel. När du drar upp strängen behöver du bara hålla emot 25 % tack vare let off på 75 %. Det här innebär att du inte behöver ha lika mycket kraft i armarna för att kunna få iväg pilen med bra styrka. Den här bågen fungerar också utmärkt i tävlingssammanhang om man inte drar upp bågstyrkan för mycket.

Bågen är tillverkad i glasfiber och metall. Det rekommenderas att man använder pilar av carbon eller kolfiber men även andra pilar kan fungera. En stor fördel med den här pilbågen är att den är väldigt flexibel när det gäller skyttens längd. Här kan skyttar mellan 98-202 cm använda bågen.

Pilbågen är utrustad med ett fiberoptiskt sikte med tre punkter samt lysande effekt. Du får också med en hel del tillbehör till bågen, bland annat koger, tre kolfiberpilar, pilhylla stabilisator och peep sight.

Det som kan ses som en liten nackdel med den här bågen är dess prislapp. Priset ligger på omkring 4000 kronor. Bågen är också relativt tung med en vikt på 1860 gram.

Se priset här

6. Evelox EX5 Strix Recurve

Evelox EX5 Strix RecurveEvelox EX5 Strix Recurve är en lite dyrare pilbåge i mellanklass-segmentet. Bågstyrkan är fast på 20 lbs. Vikten på bågen är strax under 1000 gram och den passar främst för juniorskyttar som vill gå upp till en lite vuxnare modell av båge. Dock kan även äldre skyttar använda bågen så länge skyttens längd inte överstiger 155 cm.

Till den här bågen rekommenderas kompositpilar och det är också det som ingår i setet. Dessutom får man med armskydd, koger och pilhylla i priset. Det här är en bra båge för sin prislapp på omkring 900 kronor. Den har dock en tendens att kännas lite plastig och dessutom kan man inte ändra bågstyrkan om man skulle vilja det.

Se priset här

Köpguide för pilbåge bäst i test

Den absoluta vinnaren i vårt test är EX7 Mirage Compound Bow 15-70 lbs. Det är en båge i lyxklass och den kostar en rejäl slant men för den som vill ha en stabil och pålitligt båge för träning, tävling och jakt är det ett alldeles utmärkt val. För den som inte provat på bågskytte innan, och som inte har obegränsade resurser kan Evelox EX1 Falcon Recurve vara ett bra alternativ tack vare det låga priset.

När det gäller de olika bågarna tar testet både med compoundbågar och recurvebågar men man kan inte bortse från att compoundbågar dominerar på marknaden. Det har troligen att göra med att de i regel är lite lättare att hantera än recurvebågarna och många betalar gärna några hundralappar mer för en båge som de vet att de klarar av.

Trots det dras de flestas tankar till jus recurvebågarna när man nämner ordet pilbåge. Det har att göra med att de är de mest traditionella bågarna och dessutom används de till exempel inom de olympiska spelen i sportskytte. De har också ett mer klassiskt utseende än compoundbågen.

En compoundbåge medför dock att skyttet underlättas. De har i regel bättre sikten och man behöver inte ta i lika mycket för att kunna spänna bågen. Tack vare bågens hjul kan man också hålla skottet längre. Det kan behövas vid jakt eller tävlingsskytte. En recurvebåge är inte lika lätt att hantera i till exempel en jaktsituation.

Det finns också pilbågar för barn och juniorer. Även en del sådana har vi med i vårt test eftersom att även barn kan vilja delta i jakt och skytte. Även om jakt på levande djur inte får ske med pilbåge i Sverige kan det vara klokt om barnet får öva lite. Pilbågar är inga leksaker utan barnet bör endast få hantera båge och pilar när en vuxen kan övervaka skyttet. Det ska alltid kommas ihåg att en pil kan flyga omkring 500 meter och orsaka allvarlig skada.

Varför är det bra att läsa recensioner?

Genom att läsa några recensioner om olika pilbågar får du mer koll på vad du bör tänka på när du ska köpa en pilbåge. Du får också veta mer om fördelar och nackdelar med de olika bågarna. Det gör att du lättare kan bilda dig en uppfattning om vilken pilbåge som passar dig.

Här kan du alltid lita på att pilbågarna har testats och att recensionerna är helt ärliga. Som allra bäst blir det när både erfarna och mindre erfarna jägare och bågskyttar testar pilbågar och tillbehör och ger sina bedömningar.

När har man som jägare behov av en pilbåge?

I dag är det inte tillåtet att jaga med pilbåge i Sverige men man får använda dem utomlands. Om man vill jaga där kan det alltså vara bra att ha en pilbåge till hands. Om man skaffar en pilbåge och övar sig inom skytte med den är man också väl förberedd om det är så att jakt med pilbåge blir tillåtet i Sverige.

Vilken pilbåge är bäst i test?

Vilken pilbåge som är bäst i test är mycket individuellt. Det handlar i mångt och mycket om vilken typ av pilbåge man föredrar och om vilken typ av djur man tänker jaga. Man bör också se till sin egen styrka och erfarenhet. Om man vill ha den bästa pilbågen för jakt kan det vara olämpligt att köpa en båge där man får lägga all sin kraft på att spänna strängen om man inte har så mycket fysisk styrka i armarna.

I vårt test har vi utsett vinnare i ett par olika prisklasser men du som skytt bör alltid jämföra och prova de olika bågarna för att veta vilken som passar dig allra bäst.

Vad ska man tänka på när man ska köpa den bästa pilbågen för jakt?

När du ska köpa den bästa pilbågen för jakt bör du först och främst se över hur erfaren du är. Om du inte har skjutit med pilbåge innan kan du behöva en variant som är lite extra stabil och som är försedd med olika hjälpmedel som gör skyttet roligare och enklare. Å andra sidan vill du antagligen inte lägga ut för mycket pengar på pilbågen. Då kan varianten EX7 Fierce Compound Bow vara ett bra alternativ.

Det är också klokt att komma ihåg att det inte bara är att köpa en pilbåge och ge sig ut i skogen. Om du inte har egen mark får du inte skjuta alls om du inte har tillstånd av markägaren. Du får inte heller skjuta mot vilda djur, även om du köper en pilbåge som får användas för jakt.

Vanliga frågor kring pilbåge bäst i test

Oavsett om du är intresserad av att jaga med pilbåge kan du ha stor nytta av att läsa på en del om pilbågar och jakt med dem. Här får du svar på några av de mest vanliga frågorna som gäller just pilbågar. Innan du ger dig ut i butiker för att köpa en pilbåge kan du lära dig en hel del saker som är bra att veta här.

Vilka fördelar ger pilbågen vid jakt?

Det finns många fördelar med att använda en pilbåge vid jakt. En pilbåge bäst i test väger betydligt mindre än gevär och dessutom kan den i regel laddas med flera olika pilar så att man kan jaga flera olika sorters djur med samma vapen. När det gäller pilarna kan de inte heller råka sprängas i fickan eller om man tappar en pil.

En annan fördel med pilbågen är att den är betydligt tystare än ett gevär när den avfyras. Om man skjuter mot ett djur och missar finns det fortfarande chans att djuret står kvar så att man kan få ännu en skottchans. Dessutom kan man undvika att skrämma djur som håller sig på längre avstånd. De hör helt enkelt inte att ett skott avlossas.

När det gäller pilar är risken inte heller så stor att de går rakt igenom viltet när det skjuts. Det gör risken mindre att skadeskjuta andra djur, jägare eller hundar.

Vilka pilar kan användas?

Om man ska skjuta bågskytte eller jaga med pilbåge finns det flera olika varianter av pilar man kan använda. I regel kan man använda samma pilar till alla pilbågar. Pilar finns i flera olika material. En del av dem är tillverkade i trä, andra i kolfiber. Det finns också pilar i aluminium och glasfiber. Vilken variant man väljer är mycket individuellt. Kolfiberpilen är den mest moderna och det är också en pil som rekommenderas för nybörjaren. Det är nämligen väldigt mycket lättare att skjuta ett rakt skott med en kolfiberpil än med pilar av andra material. Kolfiberpilarna är också väldigt mycket lättare viktmässigt.

Kan alla jaga med pilbåge?

När det gäller jakt med pilbåge och bågskytte överlag kan vem som helst vara med. Hela familjen kan vara med, oavsett ålder. De allra yngsta kanske inte får skjuta några djur men det kan vara minst lika roligt att bara vara med under jakten. Det kan också vara roligt för barnen att skjuta bågskytte i en kontrollerad omgivning. Det krävs inte heller några speciella fysiska förutsättningar gällande vikt eller längd för att kunna vara med och jaga med pilbåge vilket kan vara en stor fördel.

Kan man träna bågskytte med en pilbåge för jakt?

Ja, i regel brukar det inte finnas något som säger att man inte får använda samma pilbåge till jakt som man har för träning. Det kan rent av vara positivt att använda samma båge så att man verkligen lär sig att hantera den i olika situationer. Det som är bra att tänka på är att man inte skjuter med pilarna mot ett stumt underlag. Då kan de böjas eller skadas. Om man ska åka utomlands för att jaga med sin pilbåge är det i regel ett krav att man ska kunna hantera pilbågen vid flera olika typer av jakt.

Är en pilbåge ett vapen?

En pilbåge klassificeras inte som vapen likt en pistol eller ett gevär. Det betyder dock inte att man får bära runt på dem hur som helst. I Sverige finns vapenlagar som även innefattar pilbågar. Knivlagen gäller också i viss mål för pilar. Det är alltså viktigt att man tänker på att inte ta med sig sin pilbåge eller sina pilar om man inte ska träna skytte eller jaga utomlands. Vid förvaring ska både pilar och pilbåge placeras så att barn inte kan komma åt dem. Inte heller obehöriga bör komma åt båge eller pilar. Man kan alltså säga att pilbågen är ett slags vapen även om den inte direkt klassas som det. Om man bär med sig pilbågen utan anledning kan sluta med att man får böter, med fängelse, eller med att pilbågen blir omhändertagen och förstörd.

Krävs det licens för att jaga med pilbåge?

I Sverige får man inte jaga med pilbåge även om man har jägarexamen och andra vapenlicenser. Om man vill jaga i Danmark måste man både ha ett jaktkort och en jägarexamen. Man ska som skytt också ha gått speciella kurser och genomgått skjutprov för att få jaga med sin pilbåge.

Man får dock öva sig i jaktskytte även i Sverige men då sker skyttet mot måltavlor och inte mot levande djur. Då krävs i regel ingen licens för att träna. Många gånger kan man till exempel ta med en egen båge för att skjuta på måltavlor hos en bågskytteklubb. Har man egen mark kan man också sätta upp skyttetavlor där att träna på så länge man ser till att ingen bakom eller framför måltavlorna kan ta skada.

Vilka pilbågsvarianter kan man välja mellan?

Det finns flera olika varianter av pilbågar på marknaden. Modellerna recurvebågar och compoundbågar är i regel vanligast. Det är främst compundbågarna som används vid jakt utanför Sverige. De här pilbågarna har hjul och kammare som håller fast strängen vilket avlastar skytten en hel del. Det ger dessutom en del hjälp när skottet avlossas och pilen skjuts tack vare det iväg lite längre och med högre fart. En recurvebåge är mer klassisk och traditionell. Det har använts länge och det är också en pilbågstypen som man först började jaga med. Här får man som skytt använda mer kraft för att spänna strängen på pilbågen.

Om du ofta tar med dig din pilbåge till andra länder kan det vara klokt att välja en delbar variant som är enklare att packa ner. De delbara varianterna är i regel också enklare att ändra bågstyrkan på vid behov. På till exempel en compoundbåge kan man behöva en bågpress för att det ska gå och ändringen ska helst göras av en fackman.

Är pilbågsjakt tillåtet i Sverige?

Pilbågsjakt är ett stort samtalsämne bland svenska jägare men det är faktiskt inte tillåtet att jaga med pilbåge i Sverige. Fram till år 1983 var det tillåtet att jaga med pilbåge men sedan dess har det varit olagligt. Svenska Bågjägareförbundet fick prova jakt med pilbåge i vilthägn mellan år 1998 och 2002, men ännu finns det inte några planer på att låta pilbågsjakt bli laglig. Om man vill jaga med pilbåge kan man dock göra det i Danmark.

Summering

Som synes finns det alltså en hel del saker att tänka på när man ska köpa sig en pilbåge att använda för jakt. Det är dock viktigt att komma ihåg att man än så länge inte får jaga levande djur med pilbågen i Sverige. Vill man göra det får man åka utomlands och även där måste man ha koll på de lokala reglerna.

Det finns bra bågar för alla olika budgetar och kunskapsnivåer. Oavsett om du vill lägga 200 kronor eller flera tusen kronor på din pilbåge kan du finna en variant som passar dig här. Genom att du läser på lite mer om de olika bågarna riskerar du inte att bli besviken när du sedan får hem din nya pilbåge.

Att jaga med pilbåge är inte helt enkelt och det förekommer en del skadeskjutningar. Det är en av anledningarna till att jakt med pilbågar inte är tillåtet i Sverige. Det är också som så att pilbågar är betydligt tystare än skjutvapen, och det kan vara en fördel för många jägare, men en nackdel för andra. En svampplockare har inte en chans att höra en pil som kommer flygande. Dessutom kan pilar snabbt ändra riktning om de stöter emot något eller om det blåser.

I våra recensioner och tester kan man snabbt se att alla pilbågar har fördelar och nackdelar. De nackdelar som finns har i regel att göra med att pilbågen känns lite ostabil eller plastig. Det här behöver inte vara en nackdel. En erfaren skytt kan hantera även en lite mer ostabil pilbåge, det handlar bara om att lära sig den. I de högre prisklasserna kan man också se att bågarna har mer tillbehör och de är i regel också tillverkade av mer högkvalitativa material. Det ger stabilare bågar som också passar att använda i tävlingssammanhang i väntan på att det ska bli tillåtet att jaga med pilbåge i Sverige.

Senast uppdaterad: april 28, 2020