Monokikare bäst i test 2022 – Hitta bästa monokikaren

 
1. Bushnell 2. Monokikare Vortex Solo 10×36 3. Monokikare Vortex Solo 8×36
Bushnell Legend Ultra HD Monocular 10x42 bästa monokikaren Monokikare Vortex Solo 10x36

Monokikare Vortex Solo 8x36

Se priset här Se priset här Se priset här

Använder du dig av en vanlig kikare när du är ute på jakt eller studerar naturen? En sedvanlig kikare är bra till mycket, men det finns bättre alternativ för den som vill slippa bära med sig tyngre utrustning eller som helt enkelt är i behov av en närgräns som är kortare. Med hjälp av en monokikare kan du studera spår och insekter på ett mycket nära håll, men de är också mycket lämpliga i samband med jakt.

På marknaden finns det flera olika modeller av monokikare att välja mellan och ett stort plus med denna typ av utrustning är att de kan klara av hårda tag. Det betyder att du inte behöver oroa dig för att kikaren skulle gå sönder om du råkar trilla med den eller tappa den i marken. Här kan du välja mellan olika objektivdiameter, men också mellan olika förstoringsgrader. I vårt bäst i test för bästa monokikaren kommer vi att titta närmare på de modeller som är lämpligast i samband med jakt och som gör jaktupplevelsen till den bästa!

Nu är det dags att börja med vårt bäst i test på allvar och titta på de monokikare som vi har valt ut. För att skapa detta test använde vi oss av vår egen kunskap och erfarenhet inom jakt, men vi tog också hjälp av jägare och friluftsmänniskor utanför vårt testteam. Genom att titta på tidigare recensioner och omdömen från kunder kunde vi enklare plocka ut de modeller som var mest populära och attraktiva för jägare. Som tidigare nämnt kommer du också att kunna använda dig av en monokikare för fågelskådning eller friluftsliv av diverse slag, men vi tyckte att det säkraste kortet var att lista kikare som är specifikt framtagna för att lämpa sig för jägaren.

Innan du går vidare med en av monokikarna från vårt test vill vi rekommendera dig att läsa igenom köpguiden. I köpguiden hittar du all information som du behöver för att kunna välja den bästa modellen för dig och i en passande prisklass. I köpguiden kan du också läsa om vilken monokikare som lämpar sig bäst för nybörjaren och vad man behöver tänka på när man ska välja prismorna.

Topp 5 bästa monokikaren 2022

1. Bushnell Legend Ultra HD Monocular 10×42

Bushnell Legend Ultra HD Monocular 10x42 bästa monokikaren

På vinnande plats i vår premiumkategori har vi valt ut Bushnell Legend Ultra HD Monocular. Med den här monokikaren kommer du att få en fantastiskt bra bildupplevelse, samtidigt som du kan resa med en mycket lätt packning. För att du ska få den bästa monokikare har man sett till att kombinera Legend-optik med ett fodrat som är mycket nätt och slimmat. På så vis kan du ta med dig din kikare precis överallt.

Bushnell Legend Ultra HD Monocular kommer med ett ordentligt bältesklipp och smidiga linsskydd. Här får du också med ett bra och praktiskt stativfäste som du kan använda dig av. Tack vare flouritglaset på linselementet får du en bred, ljus och riktigt skarp bild. Bushnell Legend Ultra HD Monocular har en förstoring på x10 och en objektivdiameter på 42 mm. Den totala längden för kikare är på 137 mm och du får med en väska och bärrem i samband med beställning. Ögonavståndet är på 15,2 mm och Bushnell Legend Ultra HD Monocular är 100 % vattentät med en närgräns på 1,9 m.

Se priset här

 

2. Monokikare Vortex Solo 10×36

Monokikare Vortex Solo 10x36

Om du inte vill betala fullt så mycket som vår premiumkikare, men fortfarande vill ha en mycket hög kvalitet, kan vi rekommendera Monokikare Vortex Solo 10×36. Här har man sett till att skapa en monokikare i ett mycket litet och kompakt format, men samtidigt har man också kunnat utrusta den med en mycket enastående optik. Det är en svår kombination och något som få andra tillverkare har lyckats med tidigare. Är du ute efter en riktigt skarp kikare är Vortex Solo 10×36 det bästa alternativet för dig.

Vortex Solo 10×36 tar inte upp mycket plats och kan man fördel förvaras i fickan eller i bilen utan problem. Då den endast väger 275 gram kommer du knappt att märka av att du bär med dig den. Då Vortex Solo 10×36 bara har en tub så kommer stöttåligheten att öka och med en närgräns på 4.9 meter får du en produkt som är riktigt användbar. Nu slipper du släpa med dig tunga kikare på fjällvandringen eller ut i skogen på jakt! Vortex Solo 10×36 har ett synfält på 108 m/1000 m och en objektivdiameter på 36 mm. Ögonavståndet är på 15 mm och du får med en garanti som räcker livet ut.

Se priset här

 

3. Monokikare Vortex Solo 8×36

Monokikare Vortex Solo 8x36

Som vinnare i mellanpriskategorin kommer du att hitta Monokikare Vortex Solo 8×36. Det här är ytterligare en monokikare från Vortex, men sanningen är att denna tillverkare kommer att i huvudfokus i detta test och det finns goda anledningar till varför. Vortex har lång erfarenhet och kunskap om vad som är viktigt för natur- och jaktutrustning och erbjuder modeller i alla olika prisklasser.

Även om man väljer en lite billigare kikare vill man naturligtvis se till att den håller en bra kvalitet. Med Vortex Solo 8×36 får du en produkt som är ergonomiskt framtagen och som är mycket lätt att använda sig av. Om du är nybörjare kommer Vortex Solo 8×36 till exempel att vara ett av de bästa alternativen, just eftersom den är så lätthanterad. När man bara använder sig av en tub kommer man inte heller att vara i behov av dioptriljustering.

Vortex Solo 8×36 har en förstoring på x8, en objektivdiameter på 36 mm, ett ögonavstånd på 18 mm och en närgräns på 4.9 meter. Precis som ovanstående kikare så är Vortex Solo 8×36 mycket lätt och liten. Du kan få plats med den i jackfickan, i väskan, i byxfickan eller vart helt du själv föredrar. Att ha med sig den ut är åtminstone det sista problemet.

Se priset här

 

4. Monokikare Vortex Solo 10×25

Monokikare Vortex Solo 10x25

Nu ska vi titta närmare på vad budgetklassen har att erbjuda våra läsare! Hade vi önskat hade vi enkelt kunnat välja bara de dyraste kikarna för att säkerställa en hög kvalitet, men för oss är det viktigt att det finns bra monokikare och produkter i alla prisklasser. Det ska inte vara så att vårt test endast riktar sig till jägare eller friluftsmänniskor med en tjockare plånbok, utan här ska det finnas något som passar alla.

Är du ute efter en liten, praktiskt och billig monokikare kan vi rekommendera Monokikare Vortex Solo 10×25. Här får du en fantastiskt bra optik som är svår att föreställa sig då priset är så pass lågt. Monokikaren har alla de nödvändiga finesser och egenskaper som behövs för att du ska få en så bra jaktupplevelse som möjligt. Bland annat har den en förstoring på x 10 och en objektivdiameter på 25 mm.

Med Monokikare Vortex Solo 10×25 får du också en utgångspupill på 2.5 mm och ett ögonavstånd på 14.5 mm. När det kommer till synfält ligger detta på 105 m/1000 m. Monokikare Vortex Solo 10×25 är ytterligare en av de kikare som vi rekommenderar till noviser eller till ovana jägare som inte använt sig av en monokikare tidigare. Vi kan dock garantera att när du inser hur smidig den är, kommer du aldrig att vilja ta med din sedvanliga kikare igen.

Se priset här

 

5. Monokikare Vortex Solo 8×25

Monokikare Vortex Solo 8x25

På sista plats i vårt bäst i test har vi ytterligare en vinnare i budgetkategorin. Vi försöker se till så att vi alltid kan erbjuda fler produkter i mellan och budget, eftersom dessa helt enkelt riktar sig till en större målgrupp. Observera att vi fortfarande har varit mycket noggranna med att säkerställa bra funktioner och kvalitet och att det låga priset inte har tummat på detta.

På femte plats i vårt bäst i test hittar du därför Vortex Solo 8×25. Den här monokikaren blir din för cirka 600 kronor och har en fantastiskt bra optik i ett litet format. För att du ska kunna använda kikaren från dag ett har man säkerställt att den är mycket lätthanterad och enkel att använda sig av, även om du aldrig har testat en monokikare tidigare. Vortex Solo 8×25 har en förstoring på x8 och en objektivdiameter på 25 mm. Ögonavståndet ligger på 15 mm och Vortex Solo 8×25 har en utgångspupill på 3.1 mm. Eftersom du bara kommer att använda dig av en tub kommer du inte att behöva någon dioptrijustering. Vortex Solo 8×25 fungerar bra i dagsljus, men har vissa begränsningar vid skymning.

Se priset här

 

Köpguide för bästa monokikaren

Oavsett om du är nybörjare inom jakt eller om du har lång erfarenhet av det kan en bra och detaljerad köpguide vara till stor hjälp. Med vår bäst i test köpguide för bästa monokikaren kommer du att hitta all information som du behöver för att göra det bästa valet för dig. Innan du införskaffar dig en monokikare finns det en hel del saker som du behöver tänka på. Bland annat behöver du först se till att skapa din kunskap om vad en monokikare faktiskt är!

Enkelt förklarat kan man säga att en monokikare är en kikare som är fylld med kväve. Genom att fylla kikaren med kväve kan man undvika att linsen blir full av imma och man kan även säkerställa en ordentlig vattentäthet. Detta gäller åtminstone de allra flesta modeller, men det är heller inte ovanligt att kikaren kommer med olika tillbehör för att ge en bättre användarupplevelse. Det kan till exempel handla om fodral, linsskydd eller halsremmar som gör det lättare för dig att bära med dig utrustningen. Om du är intresserad av att skaffa dig en monokikare rekommenderar vi att du läser igenom vår bäst i test köpguide och tittar på vilka fördelar och nackdelar som finns, samt vår information om vilka monokikare som är de bästa i de olika prisklasserna.

På marknaden finns det gott om kikare som är väldigt tunga och otympliga. Att bära runt på onödigt tung utrustning är ingenting som någon jägare föredrar och därför har monokikaren blivit en av de mest populära alternativen. En monokikare kan i många fall väga endast hälften av en vanlig kikare och med tanke på hur mycket man behöver ha med sig ut i skogen är det alltid en god idé att försöka minska på vikten.

 

Vem är i behov av en monokikare?

En monokikare är utmärkt att använda sig av om du älskar fågelskådning, är intresserad av naturen eller om du har ett intresse för jakt. Kikaren är dock extra användbar för den som vill undvika att behöva bära med sig alldeles för mycket och för tung packning, på grund av den nätta vikten. Monokikaren är också ett riktigt bra alternativ för den som kommer att jaga i områden där man behöver gå längre sträckor för att kunna hitta sitt byte, eller för den som helt enkelt gillar långa promenader i skog och mark.

Det finns flera anledningar till varför vi tycker att du bör välja en monokikare framför en klassisk kikare. Som tidigare nämnt är de enklare att bära med sig för att de är lätta i vikt, men de har också många olika funktioner och finesser som du kommer ha stor användning för. Bland annat har de en dimtäthet och en vattentäthet, men de säkerställer också att du får en klar och ordentlig sikt när det börjar att skymma. Då monokikaren endast består av en ”tub” så kan den bara användas för ett öga. Det, å andra sidan, bidrar till att priset också är lägre.

 

Finns det några nackdelar med monokikaren?

Precis som med alla produkter och all typ av utrustning på marknaden finns det för- och nackdelar som man behöver ta hänsyn till. Vid det här laget har du troligtvis redan koll på många av de fördelar som finns, men vad gäller då för nackdelar? Här skulle vi vilja säga att den främsta nackdelen är att ju större objektivdiameter en kikare har, desto tyngre kommer den också att bli. Nu kanske du har svårt att förstå varför detta egentligen skulle vara en nackdel. Det är väl bara att välja en mindre objektivdiameter? Nja, inte riktigt! Om du vill se till att jaga på ett så professionellt och optimalt sätt som möjligt behöver du ha en diameter på 25 till 45 millimeter för att du ska kunna se ordentlig.

Objektivet kommer att vara till stor hjälp för dig när det börjar att skymma ute. Det är nämligen då som de större objektivdiametrarna kommer att komma till användning. Under dagen räcker det oftast gott och väl med en diameter på 20-25 millimeter, men för att du ska kunna få in så mycket ljus som möjligt vid skymning behöver du ett större alternativ till kvällarna. Visst kan du jaga under dagen om du så vill det, för att minska på objektivdiametern, men kom ihåg att de allra flesta djur kommer ut när det börjar att skymma och bli mörkt.

 

Kostnader för monokikare

Det är svårt att säga hur mycket din monokikare kommer att kosta dig, eftersom det beror på många olika faktorer. Det beror bland annat på vad det är för tillverkare som du köper från, vilken modell som du vill använda dig av och om du vill att den ska ha några unika funktioner och egenskaper. Tittar man på hur marknaden ser ut kan man se stora prisskillnader. Du kan hitta monokikare för några enstaka hundralappar, medan de också finns modeller som kostar tusenlappar och uppåt. Detta var dock till stor fördel för oss när vi skapade vårt bäst i test för bästa monokikaren. Det var helt enkelt mycket lättare att hitta bra och högkvalitativa modeller i alla prisklasser och för alla behov. Vi rekommenderar att du försöker satsa på en monokikare som har så effektiva prismor som möjligt. Visserligen kommer detta att medföra en högre kostnad, men valet av prismor är faktiskt av stor betydelse.

 

Skillnader på olika prismor

Vad är det då som för att priset blir högre beroende på vad det är för prismor som används? Det ska vi gå in på här. Kort och gott kan man säga att man i regel använder sig av två olika prismor som kallas för takkant och porro. Takkant är en relativt ny prisma på marknaden och den är mycket effektiv och högkvalitativ. Dock är det inte ovanligt att jägare vill kunna se så bra under skymning som möjligt, vilket betyder att man också måste välja en prisma som är tillräckligt stor för att kunna släppa in bra med ljus.

Som alltid gäller ordspråket ”Du får vad du betalar för” och att köpa en monokikare är inget undantag. Om du väljer de billigaste modellerna kanske du får en riktigt bra kikare, men den kommer inte att kunna hålla samma kvalitet som en kikare för tusentals kronor. Så är det bara. När du tittar på prismorna finns det flera saker som du bör ta i beaktning. Bland annat måste du säkerställa att prismorna lämpar sig för ditt användningsområde, men du måste också titta på märke och tillverkningskvalitet.

 

Vilken är den bästa monokikaren för nybörjare inom jakt?

Som nybörjare inom jakt kan det kännas svårt att ha koll på all utrustning som man kommer att vara i behov av. Vi rekommenderar att man inte går ”all in” på en gång och väljer de allra dyraste produkterna vid första inköp. Orsaken till detta är för att du helt enkelt kanske inte har 100 % koll på vad det är för utrustning som kommer att passa dig bäst eller om du kommer att vara i behov av den eller inte. Ska du som nybörjare köpa dig en monokikare för första gången rekommenderar vi att du väljer en kikare från våra vinnare i mellan- eller budgetkategorin. På så vis behöver du inte oroa dig för att göra av med alldeles för mycket pengar i onödan och kan fortfarande få en kikare av mycket hög kvalitet. Vi var noga med att se till att alla monokikare höll måttet, oavsett vilken priskategori de hamnade inom.

 

Summering

Det är nu dags att runda av och vi hoppas att du har fått tillräckligt med information om de bästa produkterna för dig som letar efter en monokikare. Att välja rätt kikare kan vara knepigare än man tror och det gäller att ha koll på allt från närgräns till objektivdiameter och ögonavstånd för att det ska bli rätt. Som råga på allt måste du även ha en förståelse för prismor och vilka som är bäst att använda sig av om du ska jaga på natten eller på dagen. Har du inte läst igenom köpguiden ännu rekommenderar vi att du gör detta innan du klickar hem din nya kikare.

Vi har nästan uteslutande valt monokikare från Vortex och det är helt enkelt för att vi uppskattar tillverkaren väldigt mycket. Skulle det däremot vara så att du är intresserade av andra modeller eller tillverkare kan vi informera dig om att det finns mängder med andra alternativ att välja mellan. Det enda du behöver göra är att surfa ut på nätet, men då kommer du också att få göra all efterforskning på egen hand.

Senast uppdaterad: december 11, 2020