Luftpistol bäst i test 2022 – Hitta den bästa luftpistolen

Går du i planer att införskaffa en luft- eller kolsyrepistol? Vill du skaffa lite kött på benen innan du slår till? Välkommen! Då har du hittat till alldeles rätt plats.

Vi har sonderat marknaden, testat oss fram och vill nu hjälpa dig att välja den absolut bästa luftpistolen på marknaden.

Oavsett om det är en klassisk luftpistol eller en mer modern CO2-pistol är det här du finner de luftpistoler som är bäst i test.

Vill du hoppa direkt till redaktionens val av bästa luftpistol klickar du HÄR.

Vill du däremot lära dig mer och skaffa ett bra informationsunderlag innan du fattar ditt beslut är det bara att scrolla vidare, så ska vi ge dig allt du behöver inför köpet av din luft- eller bästa co2 luftpistolen.

Topp 4 bästa luftpistolerna 2022

Frågor och svar om luftpistoler

Vad är skillnaden på en luft- och kolsyrepistol?

Den avgörande skillnaden mellan en luft- och kolsyrepistol handlar om avfyrningsmekanismen. Om vapnet enbart benämns som en luftpistol är det vanligtvis så att det är en fjädermekanism som driver kulan och skapar anslagsenergin.

Om vapnet däremot benämns som kolsyrepistol är det däremot tryck skapat från en kolsyrepatron som är drivande i avfyrningsmekanismen.

Båda varianterna ryms under namnet luftpistol, men kolsyrepistoler är generellt sett en aning kraftfullare. I klartext innebär det att vapnets anslagsenergi är högre, vilket i sin tur gör att kulans utgångshastighet blir högre.

Det är luft- och kolsyrepistoler som du garanterat kommer ha stort nöje av och som håller en hög kvalitet.

Varför ska man köpa luftpistol?

Anledningarna till att inhandla en luftpistol kan givetvis variera kraftigt. Att träna prickskytte kan vara en god anledning och en annan kan vara ett intresse för att förbereda sig inför jaktsäsongen

Med många verklighetstrogna luftpistoler på marknaden kan det också vara ett lämpligt steg eller en mellanlandning på väg mot ett riktigt vapen. De flesta luft- och kolsyrepistoler kräver nämligen ingen licens och är därmed lätta att köpa och sälja för den som uppnått myndig ålder.

Som du såg i presentationen av luftpistolerna finns det även varianter där rekyl har byggts in i systemet. Detta för att efterlikna effekten från ett riktigt krutvapen.

Att använda sig av luftpistol kan även vara ett bra sätt att introducera dina eventuella barn till skytte på ett utmanande och roligt sätt. Som du såg hos ett par av våra testvinnare finns det även modeller som kommer i paket med pricktavlor och kulfång. Perfekt för de yngre förmågorna att träna upp sitt prickskytte och sin vapenhantering.

Vad finns det för olika varianter?

Som vi var inne på tidigare är det vanliga att göra en uppdelning mellan en vanlig fjäderdriven luftpistol och dem som drivs av kolsyrepatron.

Här kan man ha med sig att kolsyrepistoler vanligtvis har en aning högre effekt och därmed högre kulhastighet. Något som även framgår i testet.

För den nyfikne finns det även andra modeller eller varianter att utforska. Bland annat PCP-vapen och pneumatiska luftvapen.

Vilken ammunition ska jag använda?

De vanligaste typerna av ammunition är stålrundkulor och diabolkulor. 

Olika typer av vapen är anpassade till olika typer av ammunition.

När du ska besluta om vilket luftvapen du ska inhandla är dock inte ammunitionen något du ska lägga alltför mycket vikt vid. Både stålrundkulor och diabolkulor uppfyller sin funktion väl.

Stålrundkulor är vanligtvis en aning billigare, så om du avser att skjuta väldigt mycket kan det vara värt att ta i beaktning när du bestämmer dig för vilket typ av vapen du ska köpa. Kulorna är dock relativt billiga och det ska långt ifrån vara någon avgörande faktor avseende ditt beslut.

Vilka primära användningsområden har ett luftvapen?

Framförallt två områden kan betraktas som vanligare än andra. 

Att köpa ett luftvapen för att träna prickskytte är ett av dem och kanske det vanligaste och hör ingår såväl träning på klubb som egen träning hemma.

Ett annat användningsområde kan vara som roligt inslag i femkampen, eller varför inte utmana vänner eller familj på lite prickskytte mot burkar.

Om du köper att luftvapen med rekyl får du också en god indikation på din talang för prickskytte med ett riktigt krutvapen. 

Annars är det bara att låta kreativiteten flöda, men glöm inte att alltid sätta säkerheten i främsta rummet.

Vad krävs för att få köpa luftpistol?

Alla modeller som vi rekommenderar är licensfria.

I praktiken innebär det att vem som helst som uppnått myndig ålder också har rätt att införskaffa luftpistol.

De modeller som kräver licens kommer du heller inte att kunna köpa utan att uppvisa licens, så du behöver inte bekymra dig för att göra något olagligt när du köper ditt luftvapen.

I vapenlagstiftningen gåt det att läsa att luftvapen vars anslagsenergi understiger 10 Joule är undantagna från licenskrav. 

Som vin nämnde tidigare finns det en variant av luftpistol som kallas för PCP-pistol. Detta står för Pre Charged Pneumatic och det är framförallt dessa modeller som ibland överskrider det tillåtna gränsvärdet, eller den nivå vilken luftvapen får innehas utan licens.

Men som sagt, det är inget du behöver bekymra dig för i förhållande till pistolerna i detta test.

Vad är ett bra pris på en luftpistol?

När det kommer till prisbilden på luftpistoler är det svårt att ge några klara besked kring vad som är lämpligt, men vi ska presentera några tumregler som kan vara bra att ha i åtanke när du ska bedöma hur prisvärd pistolen verkar vara.

När det gäller en standardluftpistol kan en prisbild kring 500-1100 vara lämpligt. Här ska vi också ha i åtanke att personliga preferenser spelar stor roll. Det kan röra sig om någon detalj som du verkligen gillar, eller att en modell har någon teknisk finess som du inte finner i någon annan modell. Design och utseende inte minst, kan vara viktigt för vissa. Så, var inte rädd för att betala i det högre spannet om du tycker dig ha hittat en luftpistol som verkligen stämmer överens med dina önskemål.

När det kommer till de mer verklighetstrogna kolsyrepistolerna får man vara beredd att gå upp en aning i prisklass. Här är snarare ett intervall mellan 1000-2000 kronor att räkna med, och vill man ha specialfunktioner kan det bli dyrare än så.

Är du ute efter en realistisk och verklighetstrogen upplevelse är det dock helt klart värt att lägga några extra hundralappar för att du ska få precis det du vill ha, och ett luftvapen som är både funktionellt och trevligt att vila sina ögon på.

Vad är det för skillnad på revolver och pistol?

Som du såg bland våra rekommenderade kolsyrepistoler var det en av pistolmodell och en revolvermodell av klassiskt snitt.

Det främsta kännetecknet för den klassiska revolvern är det snurrande magasinet. Ett klassiskt revolvermagasin har vanligtvis plats för 6 kulor som laddas i manuellt. Större magasin finns, men det är relativt ovanligt.

Vår testvinnare innehar ett klassiskt magasin med manuell laddning och plats för sex kulor.

När det kommer till en vanlig pistol har de vanligtvis ett fast magasin i kolven och även en kula i loppet. Pistolens magasin kommer i flera varianter och generellt är det så att pistolens magasin rymmer fler kulor är revolverns motsvarighet.

Så är även fallet när det gäller våra två utvalda modeller.

Pistolen är alltså i många lägen mer användbar, men revolver har en längre och mer anrik historia. Något vi ska titta lite närmare på senare. Om du ser en vilda västern-film är det garanterat revolvrar som finns nedstoppade i hölstren, därav namnet revolverduell.

Revolvern kommer också före pistolen rent tidsmässigt och kan betraktas som en föregångare till den moderna pistolen.

Vad är en bra tyngd?

Vilken tyngd som är lämplig måste bedömas utifrån dess primära användningsområde och vem som ska använda den. Är du ute efter att seriöst träna prickskytte och vill få känslan av att hålla i en riktig pistol går det att jobba efter principen, ju tyngre desto bättre. Det ger den mest verklighetstrogna eller realistiska känslan.

Är luftpistolen däremot mer tänkt att kunna användas av människor i varierande åldrar kan det vara smart att titta mot en lättare variant. Har du tänkt att öva prickskytte med barnen är därför en luftpistol som försöker imitera originalet i hög utsträckning inte att rekommendera.

Vad ska jag tänka på vad gäller handtagen?

Samtliga vinnare i vårt test har bra handtag och är du högerhänt fungerar troligtvis alla handtag mycket bra. Det ska heller inte vara några oklarheter kring att vara vänsterhänt och använda samma grepp och vapen. Detta är ju något som tillverkarna är väl medvetna om och anpassar sina produkter i enlighet med.

Får jag jaga med luftpistol?

Nej, ett luftvapen är inte avsett för att jaga med, utan det är prickskytte på icke-levande föremål som får stå i fokus när ett luftvapen används. Att jaga med luftpistol kan faktiskt få ganska allvarliga konsekvenser då du utsätter både djur och andra för risk. Det är alltså inte bara en rekommendation att inte jaga med luftvapen, utan det är också i laglig mening att betrakta som ett ganska allvarligt brott.

Hur farlig är luftpistolen?

Även om anslagsenergin och kulhastigheten inte på något sätt går att jämföra med ett krutvapen måste man ha mycket stor respekt för att det är ett vapen man handskas med. Om någon känslig kroppsdel skulle träffas kan ett skott från luftvapen mycket väl orsaka permanent skada. Ett skott i ögat kan exempelvis leda till blindhet. Ett skott på andra delar av kroppen kommer troligtvis med ett köttsår som följd. Att på skoj rikta sitt vapen mot andra avrådes skarpt ifrån. Det är ett vapen med potential att orsaka allvarlig skada och måste behandlas därefter.

Att låta omyndiga barn handha vapnet utan uppsikt är inte att rekommendera. Exempel på allvarliga olyckor med luftpistol är inte helt ovanliga och då rör det sig främst om barn som inte har utvecklats nog för att förstår vilken skada ett luftvapen faktiskt kan göra.

Senast uppdaterad: maj 2, 2022