Bästa luftgeväret 2022 – Ett stort test av luftgevär

I viss mån kan man använda sig av luftgevär i samband med jakt, men för de allra flesta så är luftgeväret istället ett roligt komplement. Det är viktigt att vara införstådd med att ett vapen aldrig är en leksak och detta gäller även för luftgevären.

På marknaden idag finns det mängder med olika luftgevär för diverse ändamål. Det är inte ovanligt att man bestämmer sig för att skaffa sig ett luftvapen att använda för träning, men även i samband med tävlingar så är luftgeväret vanligt.

Med ett sådant kan du träna på ett säkert sätt innan det är dags för dig att gå vidare till krutvapen. Luftgevär kan till exempelvis användas för den som vill träna prickskytte, skuta för underhållningens skull eller som ska delta i tävlingar. Här kommer du att få läsa mer om vad du bör tänka på när du ska hitta det bästa luftgeväret för just dig!

Du är alltså på jakt efter det bästa luftgeväret eller det bästa luftgeväret att trimma? Då har du kommit till helt rätt ställe. Genom mycket kunskap och erfarenhet har vi sett till att plocka ut några av de bästa alternativen på marknaden. Här kan du hitta luftgevär som lämpar sig utmärkt för nybörjaren, såväl som luftgevär för den mer erfarna skytten som kanske planerar att delta i tävlingar.

När man letar efter det bästa luftgeväret så finns det en hel del saker som är viktiga att tänka på och återigen är det ditt användningsområde som kommer att behöva styra en hel del. I vår köpguide längre ner på sidan kommer du att kunna hitta nyttig information om vad du behöver tänka på när du ska köpa ett luftgevär och om det är PCP, pump eller fjädring som du bör använda dig av.

Här nedan kommer du att få läsa om fem stycken riktiga storfavoriter från flera olika tillverkare. Luftgevären som vi har valt ut till bästa luftgeväret 2020 kommer i ett flertal olika prisklasser och med olika funktioner och egenskaper. På så sätt är det lättare att hitta ett luftgevär som verkligen passar dig och som du kommer att trivas med länge.

Topp 5 bästa luftgevären 2022

Köpguide för bästa luftgeväret

Det råder ingen tvekan om att det finns mycket du kommer behöva tänka på när du ska köpa ett gevär. Det gäller oavsett om du ska köpa ett krutvapen eller om du ska köpa ett vanligt luftgevär. I första hand ska du naturligtvis tänka på säkerheten.

Det betyder att du bara ska använda dig av ett luftgevär tillsammans med en kunnig person om du använder det för första gången och att du ska följa de lagar och regler som gäller. En lag är till exempel att du måste vara minst 18 år gammal för att få köpa ett gevär på egen hand.

Med hjälp av en bra köpguide kan det vara enklare för dig att hitta ett luftgevär som du verkligen känner dig bekväm med och som passar dig och ditt ändamål. Här nedan hittar du mängder med bra information för att göra köpet så lyckat som möjligt.

Säkerhetsåtgärder är viktigt

Återigen vill vi påpeka vikten av att ett luftgevär inte på något sätt är en leksak och därför ska det inte heller användas av barn. Det finns flera sätt som du kan gå tillväga för att säkerställa så mycket trygghet och säkerhet i samband med användandet som möjligt.

För det första behöver du ha kunskap om hur luftgeväret är uppbyggt. Till exempel så kommer ett luftgevär att bestå av många olika typer av delar och dessa är dessutom tillverkade i olika material. Du behöver se till att du vet med dig hur alla de olika delarna och materialen ska behandlas och vårdas för att ditt luftgevär ska vara i så gott skick som möjligt. Ett luftgevär i gott skick är också ett som är mycket säkrare.

En annan sak att ha i åtanke är att tänka på säkerheten när det är dags för dig att skjuta. Rikta aldrig luftgeväret mot en annan människa och se till att du har ett bra och stadigt kulfång bakom den måltavla eller det mål som du har satt upp.

Det finns ingen garanti för att du kommer att träffa målet, hur duktig du än är, och risken är också stor att du faktiskt skjuter helt igenom målet. Ett kulfång hjälper dig att samla upp kulorna, så att du slipper göra arbetet själv, smutsa ner i naturen eller låta kulorna ligga och eventuellt orsaka skada på husdjur eller vilda djur.

Är ett luftgevär något för dig?

Att fundera över huruvida ett luftgevär kommer att passa dig eller inte är inte ovanligt. Man kan känna sig tveksam även över det bästa luftgeväret på marknaden, speciellt om man inte vet vad man ska använda luftgeväret till.

Vi rekommenderar att du skaffar dig ett luftgevär om du vill träna mellan säsongerna. Luftgeväret är relativt enkelt att hantera och du behöver inte åka långa vägar för att ta dig till en skjutbana. Ett luftgevär är också ett sätt för dig att spara pengar. Du slipper slösa på ditt krut och kan spara detta till när det väl gäller istället.

Ja, ett luftgevär är således bra för den som vill träna eller som vill skjuta för underhållningens skull, men det finns fler fördelar än så. Luftgeväret är ett mycket bra träningsredskap att använda sig av, men det fungerar också som ett utmärkt alternativ när du är novis och behöver lära dig säkerhet och hur man respekterar ett vapen. Detta gäller för alla åldrar och är något som alla måste ta sig igenom om man vill börja skjuta med krut längre fram i tiden.

Luftgevär för tävling och träning – vad är skillnaden?

I samband med många skjuttävlingar är det vanligt att man använder sig av luftgevär. Det kanske är givet, eftersom luftgevär inte orsakar lika stor skada som ett krutvapen kan göra. Funderar du på att köpa ett luftgevär så har du troligtvis redan tittat i butiker eller på annonser och kanske har du märkt av den främsta skillnaden – priset!

Om du vill köpa ett luftgevär för tävlingar så kommer du att behöva vara beredd på att lägga ut mycket mer pengar än om du vill köpa ett luftvapen för att underhålla dig med lite prickskytte när vardagen tillåter. Visst är kvaliteten då också bättre, men du behöver inte ett tävlingsluftgevär för att skjuta på baksidan av sommarstugan. Spara dessa pengar till annat i stället.

Olika typer av luftgevär

Som upprepat ett flertal gånger så finns det många olika luftgevär att välja mellan. Innan du ska köpa ett luftgevär så rekommenderar vi att du skapar dig kunskap om de olika modellerna, just eftersom de används vid olika tillfällen och för olika aktiviteter. Den främsta skillnaden mellan de olika modellerna är kalibern på ammunitionen, men även hur luftgeväret drivs fram.

Med det menar vi att de kan drivas med hjälp av kolsyra, PCP eller fjäder. Dessa är åtminstone de mest vanliga alternativen. Även pump är vanligt förekommande. Alla olika modeller har sina positiva så väl som negativa egenskaper. Är du ute efter ett så billigt luftgevär som möjligt så är det luftgevär som drivs med hjälp av en fjäder som du ska satsa på.

PCP-luftgevär – vad betyder det?

När du sitter och kikar på luftgevär på nätet eller besöker en butik för att köpa ett så kommer du med största sannolikhet att träffa på ordet PCP. PCP är egentligen en förkortning som står för de fullständiga orden Pre-Charged Pneumatic och som beskriver ett visst sätt som luftgevär kan drivas på. Precis på samma sätt som ett luftgevär kan drivas med en fjäder så kan det alltså drivas med PCP.

Enkelt förklarat kan man säga att ett luftgevär som drivs med PCP är utrustat med en tub eller en behållare. Behållaren fylls upp med luft som du sedan kan använda för att skjuta iväg flera skott, utan att behöver trassla och ladda om emellanåt.

Det vanligaste är att man använder ett gevär med ett tryck på cirka 70-300 bar. En fingervisning som man kan använda sig av är att tänka att en tub med 200 bar kommer att räcka till cirka 40-50 skott. Hur många skott som luften kommer att räcka till beror dock på ett flertal olika saker, t.ex. vad det är för utgångshastighet du har valt att använda dig av.

Vanliga frågor kring luftgevär

Det finns många frågor och funderingar som kan uppkomma när du ska köpa ett luftgevär, men oroa dig inte. Att ha frågor är inte ovanligt, även för den mest erfarna som länge har använt sig av det bästa luftgeväret på marknaden. Här nedan har vi därför sett till att samla de vanligaste frågorna och funderingar och naturligtvis även svaren på dessa.

Vad är egentligen ett luftgevär?

Innan du ger dig in på att köpa ett luftgevär är det naturligtvis viktigt att du vet vad ett luftgevär är och vad det främst används till. Enkelt förklarat kan man säga att ett luftgevär är ett vapen som man har valt att placera inom kategorin ”luftvapen”.

Dessa typer av vapen använder man i samband med jakt, men också för att träna prickskytte, använda i tävlingar samt vid banskytte. Det är dock viktigt att vara medveten om att ett luftgevär inte är något som du kan använda dig av för att jaga större djur. Vill du använda ett luftgevär till jakt så är det mindre djur som gäller.

Vem får köpa ett luftgevär?

I Sverige är reglerna gällande luftgevär väldigt ”slappa”. Med det menar vi att det inte finns så mycket restriktioner och lagar som man måste anpassa sig efter. I Sverige har vem som helst möjlighet att gå in i en butik och köpa ett luftgevär.

Det enda som gäller är att du måste ha fyllt 18 år gammal, men du behöver till exempel inte någon form av licens. Här finns det dock en gråzon som är värd att ha koll på. Om du ska använda ditt luftgevär i samband med jakt så kan du behöva uppvisa en jaktlicens. Se därför till att du har koll på vad som gäller innan du skaffar dig ditt luftgevär så att allt går till på rätt sätt.

Hur ska jag förvara mitt luftgevär på bästa sätt?

Om du har köpt det som för dig är det bästa luftgeväret så kommer du med största sannolikhet vilja förvara det på rätt sätt. Genom rätt förvaring kan du minimera risken för skador och på så sätt få ditt luftgevär att hålla mycket längre.

Det finns flera sätt som du kan gå tillväga för att förvara ditt luftgevär. Skulle det vara så att du också har andra vapen så rekommenderar vi att du satsar på att köpa ett vapenskåp. I vapenskåpet kan du förvara alla dina vapen, inklusive luftgeväret, på ett säkert sätt.

Väta, kyla, fukt och temperaturförändringar är något som man bör undvika i största mån. Du bör alltså se till att förvara ditt luftgevär på en torr och rumstempererad plats. Fukt, värme och väta kan orsaka skador på ditt gevär och i värsta fall så kan det börja rosta. Det är således bättre att du satsar på att förvara luftgeväret inomhus än i t.ex. ett garage. Viktigt är dock att du har geväret inlåst, speciellt om barn kommer på besök eller om du själv har barn.

Vad är ett bra pris för ett luftgevär?

Luftgevär kommer i alla möjliga prisklasser och vad du väljer beror på din budget, men även vad du ska använda ditt luftgevär till. Det vanligaste är dock att du kommer behöva betala några tusenlappar för ditt gevär, men det finns både dyrare och billigare alternativ.

Vad krävs för att få använda luftgeväret till jakt?

Även om det inte är det vanligaste ändamålet så finns det luftgevär som köps för att användas till jakt. Du kan använda dig av ditt luftgevär för detta ändamål om det är så att ditt gevär är tillräckligt starkt och att du enbart använder det för vad som kallas för ”begränsad skyddsjakt”. För att du ska få använda dig av ditt luftgevär i samband med jakt så behöver geväret uppfylla en hel del krav.

  • Utgångshastigheten ska ligga på 180 m/sekunden
  • Den ammunition som du använder dig av ska vara minst 22 kaliber
  • Du som användare behöver se till att du har en licens som gör att du får använda dig av luftgevär med större kaliber
  • Ditt vapen måste vara godkänt och giltigt för skyddsjakt

Summering

Det finns utan tvekan en hel del grejer som du bör ha koll på när du ska välja ett luftvapen. Att använda sig av ett luftgevär är kul och det finns flera sätt som du kan dra nytta av det. Den som önskar kan t.ex. använda sig av ett luftvapen för att träna mellan säsongerna, men det är också ett riktigt bra första-alternativ för den som vill lära sig mer om hur vapen fungerar innan det är dags att använda sig av riktiga krutvapen.

Luftvapen kommer i alla möjliga former och designer, med olika egenskaper och funktioner för att lämpa sig till så många ändamål som möjligt. Söker du efter ett billigt och bra alternativ rekommenderar vi att du satsar på ett luftgevär med fjädring, medan luftgevären som är försedda med PCP är av dyrare slag.

Du behöver inte använda ditt luftgevär enbart till träning och prickskytte för skojs skull. Det finns faktiskt luftgevär som du kan använda dig av i samband med jakt. För att ditt luftgevär ska kunna användas till detta finns det dock vissa krav som du, såväl som ditt luftgevär, måste leva upp till.

Du får bland annat inte jaga med ett luftgevär som har en längre kaliber än 22 och i vissa fall kan det också krävas att du har en jaktlicens. För alla luftgevär, oavsett kaliber, så krävs det att du är minst 18 år gammal. Detta gäller för alla typer av skjutvapen.

Att välja bästa luftgeväret är inte alltid det enklaste, men genom att använda dig av en bra köpguide och få svar på de vanligaste frågorna så har du troligtvis ändå kommit en bit på vägen.

Ett tips är också att besöka en affär för att se vilka alternativ som finns och läsa på om dem lite extra innan du gör ditt val. Vi hoppas att vår bäst i test för luftgevär kommer att ge dig mer stöd i ryggen när du ska välja ditt första, andra eller tredje luftgevär!

Senast uppdaterad: maj 2, 2022