Lockpipa för rådjur bäst i test 2022 – Hitta bästa lockpipan för rådjur!

 
1. Stabilotherm 2. Hubertus 3. Hubertus
Stabilotherm Buttolo Blatter Lockpipa Rådjur bästa lockpiporna för rådjur Hubertus Game Call Roe Deer Hubertus Game Call Roe Deer Wood
Se priset här Se priset här Se priset här

Att jaga med hjälp av en lockpipa för rådjur är både roligt och spännande. Det är också ett mycket effektivt sätt för dig att locka till dig ett djur och komma betydligt närmare. När du sitter och väntar på att ett rådjur ska komma förbi kan det vara en väldigt rolig känsla att se att rådjuret kommer rakt emot dig, så fort du blåser i pipan.

De lockpipor för rådjur som finns på marknaden är anpassade och framtagna för att efterlikna rådjurets läte så mycket som möjligt. Vissa lockpipor använder sig dock av läten som djuret i fråga tycker om att jaga, men för rådjur, som äter gräs, är det främst det egna lätet som man använder sig av. Som jägare kan du hitta lockpipor för bland annat vildsvin och räv, men i detta bäst i test för bästa lockpipan är det alltså rådjur som vi kommer att fokusera på.

Att välja ut lockpipor för rådjur till detta bäst i test var en relativt enkel uppgift. Det finns många olika pipor och tillverkare att välja mellan och beställer du över nätet kan du dessutom komma undan relativt billigt. Det vi tittade på när vi valde ut produkter var användarvänlighet, kvalitet och pris. En lockpipa ska vara enkel att använda sig av och vara effektiv, vilket är precis vad dessa produkter är.

Innan du väljer en lockpipa för rådjur rekommenderar vi att du först läser igenom vår bäst i test köpguide. I denna kan du hitta massor med nyttig och bra information om hur lockpipor fungerar och vad du bör tänka på innan du beger dig av till skogen för att använda dig av den.

Topp 5 bästa lockpiporna för rådjur 2022

1. Stabilotherm Buttolo Blatter Lockpipa Rådjur

Stabilotherm Buttolo Blatter Lockpipa Rådjur bästa lockpiporna för rådjur

Stabilotherm Buttolo Blatter är en mycket enkel och snyggt designad lockpipa som är specifikt framtagen för jakt på rådjur. Den här lockpipan har blivit en riktig storfavorit hos många rådjursjägare och det är inte svårt att förstå varför. Den lilla storleken gör att den är praktisk att bära med sig och Stabilotherm Buttolo Blatter Lockpipa Rådjur är dessutom utrustad med en gummiblåsa. Gummiblåsan är specifikt anpassad för att det ska bli lätt för dig att få fram det rätta lockljudet, utan att du ska riskera att skrämma iväg rådjuren istället.

Stabilotherm Buttolo Blatter Lockpipa ligger i den högre prisklassen, men är helt klart värd sina pengar. Eftersom vissa rådjur kan lära sig att känna igen läten finns det risk för att de kommer lära sig att koppla ihop ditt lockljud med fara. Med den här lockpipan slipper du det problemet, eftersom man har sett till att tillverka den på ett sådant sätt att du kan skapa flera olika typer av ljud. Genom att variera lätena minimerar du risken för att bli påkommen och kan jaga i samma område mycket längre och effektivare.

Se priset här

 

2. Hubertus Game Call Roe Deer

Hubertus Game Call Roe Deer

På andra plats i vårt bäst i test hittar du Hubertus Game Call Roe Deer, vilket är en lockpipa i mellanprisklassen. Här kommer du undan med cirka 200 kronor och får en pipa som är effektiv och i hög kvalitet. Tillverkaren Hubertus har under många år sett till att förse jägare med lockpipor för alla typer av ändamål och alla produkter är tillverkade för hand i Tyskland. De genomgår också ett flertal olika test innan de levereras till kunden, för att säkerställa bästa möjliga effektivitet.

Med Hubertus Game Call Roe Deer får du en lockpipa som är framtagen för att likna lätet av ett rådjur. Det gör att du kan locka till dig fler till platsen och förhoppningsvis få en mycket lyckad jakt. Den här lockpipan är tillverkad i starkt och tåligt plast och är även försedd med en ställskruv. Designen är diskret och pipan kommer i färgen svart. Du kan med enkelhet få plats med den i jackfickan för att kunna ha den nära till hands.

Se priset här

 

3. Hubertus Game Call Roe Deer Wood

Hubertus Game Call Roe Deer Wood

Vi fortsätter vårt bäst i test med ytterligare en lockpipa från tillverkaren Hubertus. Här får du en pipa som kommer i den lite lägre prisklassen och som hjälper dig att komma närmare rådjur när du är ute på jakt. Jämför man Hubertus Game Call Roe Deer Wood med Hubertus Game Call Roe Deer som vi listade på andra platsen så skiljer sig produkterna egentligen inte åt. De är tillverkade av samma företag och håller lika hög standard. Effekterna är detsamma och funktionera likaså.

Det unika med Hubertus Game Call Roe Deer Wood är dock att den kommer i en mycket mindre och smidigare design. Hubertus Game Call Roe Deer Wood är kortare i sin utformning och är inte heller tillverkad i plast, utan i trä. Även här hittar du en ställskruv längst upp på pipan som gör att du kan få in det rätta ljudet. Kom ihåg att det kan vara en god idé att öva ordentligt innan du testar den i skogen för första gången.

Se priset här

 

4. Nordisk predator – Nordik Roe

Nordisk predator - Nordik Roe

Med Nordik Roe från Nordisk predator får du en lockpipa som inte bara är snygg och modern i sin design, utan som också är framtagen för att du ska få en så effektiv jakt på rådjur som möjligt. Här kan du själv välja mellan flera olika läten för att se vilket som lämpar sig bäst eller för att helt enkelt variera så mycket som möjligt. Nordik Roe är mycket unik och den är dessutom väldigt användarvänlig. Därför kan den med fördel användas av den som aldrig har testat på en lockpipa tidigare.

Med Nordik Roe kommer du bland annat att kunna ge ifrån dig läten som kontaktlätet av en kid, getens kontaktläte, men också getens hetsläte och ångestläge. Ljudet från pipan räcker väldigt långt och eftersom den är både liten och lätt kan du använda dig av den, samtidigt som du har bössan i anläggning. Nordik Roe kommer inte att ge ifrån sig några ljud när du inte använder dig av den och därför behöver du inte oroa dig för att skrämma iväg byten i onödan.

Se priset här

 

5. Buttolo Lockpipa för rådjur

Buttolo Lockpipa för rådjur

Vi avslutar med ytterligare en lockpipa från Buttolo och det som gör denna så unik är att den är utmärkt att använda sig av för nybörjare. Visst är det en god idé att öva, men du kommer inte att behöva besitta några speciella ”skills” för att klara av den. Här får du en riktig klassiker till lockpipa som jägare har använts sig av under många år. Om du känner dig osäker på hur man ska blåsa korrekt i en lockpipa är detta lösningen för dig och vi kan (nästan) garantera att du lyckas!

Buttolo Lockpipa för rådjur kräver inte mycket från sin användare för att kunna ge ifrån sig rätt typ av ljud. Det enda du behöver göra är ett försiktigt och lätt tryck för att lyckas få fram de kontaktläten som rådjuren har. Buttolo Lockpipa för rådjur har ett mycket naturtroget läge och är tillverkad i både gummi och plast av hög kvalitet.

Se priset här

 

Köpguide för lockpipa

Det finns många olika typer av jakt som man kan intressera eller använda sig av, men i ingen annan jaktform kommer du att komma lika nära djuret som när du använder dig av en lockpipa. Det är dock viktigt att vara medveten om att vissa djur är otroligt smarta och använder du dig av din lockpipa på samma plats upprepade gånger, kommer djuret snart lära sig att känna igen ljudet och istället undvika det. Detta är mycket vanligt hos bland annat älgar, men även hos råbockar.

Med hjälp av en lockpipa får du en mycket spännande och minnesvärd jakt. Det är något mycket speciellt med att använda sig av pipan och sedan se djuret komma närmare och närmare, för att därefter avfyra ditt skott. I Sverige är det vanligast med lockjakt i samband med att man jagar råbock och räv, medan man i Norrland främst använder sig av lockpipor när det ska jagas älg. Ska du använda dig av en lockpipa som är munblåst behöver du dock se till att vara ordentligt förberedd.

Hur ska man då förbereda sig för att använda sig av lockpipan? Ja, det krävs helt enkelt att du övar så mycket som möjligt. Här måste du se till att träna ordentligt på hur du kan och ska använda dig av lockpipan för rådjur på absolut bästa sätt.

Att bara blåsa i den kommer inte att ge ifrån sig tillräckligt naturtrogna läten och ditt blåsande kan istället få en motsatt effekt och skrämma iväg ditt byte. När du väl har lyckats träna dig till ett så bra ljud som möjligt är lockpipan dock mycket effektiv. Det brukar inte ta lång tid innan du ser rådjuret komma springandes och när det är tillräckligt nära är det bara att ta chansen.

 

Regler och lagar för lockpipor

Det är inte alla jägare som är medvetna om de regler och lagar som gäller för att använda sig av lockpipor i samband med jakt. Genom att läsa igenom vår köpguide för bästa lockpipan för rådjur kommer du dock att få all information som du behöver.

Något som alla inte är varse om är nämligen att det finns lagar och regler som styr hur du får använda dig av lockpipor och läten när du ska jaga rådjur, eller andra djur för den delen. Känner man sig osäker på att man ska få till lätet riktigt bra är det lätt att man försöker titta på andra alternativ, till exempel att använda sig av inspelat material istället. Det kan till exempelvis vara inspelningar av rådjursläten.

Detta kan låta som en riktigt bra idé, men sanningen är att Naturvårdsverket har beslutat att du inte får använda dig av inspelade läten. Varför man inte får göra detta råder det en hel del förvirring om, eftersom det finns lockpipor som drivs med hjälp av batterier. Enligt rådande regler är det dock endast lockpipor som drivs med hjälp av egen kroppskraft som du får använda dig av.

Eftersom du endast får använda dessa typer av lockpipor har vi naturligtvis sett till att bara lista munblåsta pipor i vårt bäst i test. På så sätt kan du hitta den bästa lockpipan för rådjur.

 

Är lockpipor för rådjur verkligen effektiva?

Känns en lockpipa som ett alldeles för simpelt verktyg att använda i samband med jakt? Hur kan man vara så säker att djuren kommer att gå på lätet och börja närma sig? Som tidigare nämnt rekommenderar vi att du tränar med din lockpipa så mycket som möjligt, för att få till ett ljud som verkligen låter verklighetstroget.

Men för att besvara frågan så är det korta och enklaste svaret ja! En lockpipa är ett alldeles utmärkt redskap som du kan använda dig av i samband med jakt och i de allra flesta fall fungerar de perfekt för ändamålet. Det är dock viktigt att vara medveten om att effektiviteten hos lockpipan kan skilja sig mycket beroende på vart man befinner sig och hur många rådjur som vanligtvis vistas på platsen. På grund av detta kan man alltså inte garantera att du kommer att få en lyckad jakt bara för att du har en lockpipa med dig. I de allra flesta fall är de dock mycket bra och användbara!

Kan det vara så att du har testat din lockpipa i ett specifikt område, men inte har fått resultat? Försök att inte tappa hoppet. Orsakerna till varför inga rådjur har dykt upp kan vara många. Det kan till exempel handla om att du inte har fått till det rätta lätet ännu, men det kan också handla om att du befinner dig i fel område. Här rekommenderar vi att du testar dig fram i olika delar av det område som du önskar befinna dig i. På detta vis kommer du lättare att se vart lockpipan får bäst effekt.

 

En lockpipa till mer än bara jakt

I majoriteten av alla fall använder man sig av lockpipor i samband med jakt och det är också det som vi kommer fokusera på i detta bäst i test. Det betyder däremot inte att lockpipor endast kan användas i dessa sammanhang, utan de kan komma till användning i andra situationer också. Om du är en stor fantast av friluftslivet kanske du vill komma närmare de djur som bor och lever i skogen. Med hjälp av en lockpipa kan du då se till att locka fram allt från rådjur till fåglar och räv. Vi avråder dig dock från att locka fram vildsvin för detta ändamål, eftersom de kan bli mycket farliga för människor.

Ett annat tillfälle då du kan ha stor användning av en lockpipa är om du älskar att fotografera djur och natur. Det är inte alltid lätt att lyckas smyga sig på djuren, eftersom detta vanligtvis resulterar i att de springer iväg och det enda som fastnade på fotografiet var en suddig fläck. Med en lockpipa kan du ligga på lur och locka till dig de djur som du vill fotografera. När djuret kommer nära är du förberedd med kameran!

 

Måste man använda sig av en lockpipa för rådjur?

Även om det finns regler som gäller för hur du får använda dig av en lockpipa finns det inga regler som säger att du måste ha en. Det betyder alltså att du som jägare själv får avgöra om du tycker att det är ett bra redskap eller inte. Fördelen med att använda sig av en lockpipa för rådjur är att du kommer ha möjlighet att komma djuret närmare inpå, utan att du själv behöver röra dig eller förflytta dig från platsen. Många jägare menar också att det är en fantastisk känsla att se djuret springa närmare dig, allt för att du har gjort ifrån dig ett läte.

Men något krav är det inte. Inte heller någon lag eller regel. Då lockpipor inte är speciellt dyra i inköp kan du alltid investera i en för att testa dig fram. Skulle det vara så att du känner att en lockpipa inte är något för dig har du ändå inte kastat speciellt många kronor i sjön. Ett annat alternativ är att komma i kontakt med en annan jägare som använder sig av en lockpipa. På detta vis har du möjlighet att se hur effektiva de verkligen är, innan du väljer att köpa en egen.

 

Summering

Att hitta en bra lockpipa för rådjur är enklare än man kan tro och marknaden erbjuder mängder med olika former, priser och funktioner. Vill du ha en lockpipa som är mer avancerad kan du välja de som kan ge ifrån sig många olika typer av läten, men i de flesta fall brukar klassikerna fungerar precis lika bra.

I vårt bäst i test har vi listat några riktigt bra lockpipor för rådjur som du kan använda dig av för att effektivisera din jakt. Det enda som krävs är att du tränar lite innan, för att vara säker på att du får fram det bästa och mest naturtrogna ljudet.

Innan vi avslutar vill vi påminna om att det finns regler från Naturskyddsverket när det kommer till lockpipor. Du får till exempel inte använda dig av inspelade läten, utan det är endast munblåsta lockpipor som är tillåtna. Idag är det främst munblåsta alternativ som säljs på marknaden och därför kommer du med enkelhet att kunna hitta någon som passar just dig.

Skulle det vara så att du inte finner någon av våra bäst i test lockpipor tillräckligt bra bör du inte oroa dig. Det vi har gjort är att skanna av utbudet för att plocka fram favoriterna i de olika prisklasserna.

Det betyder inte att dessa lockpipor är de enda som finns. Med lite tålamod och tillgång till internet kan du hitta många andra lockpipor som du kan använda dig av istället. Vi rekommenderar att du läser på om produkten innan du väljer och att du använder dig av omdömen från tidigare kunder för vägledning. Genom omdömen kan du få en mer korrekt bild av hur bra en produkt är!

 

Senast uppdaterad: december 7, 2020