Bästa lockmedel för vildsvin 2022 – Så lockar du vildsvin lätt!

 
1. Small S322 2. Vildsvinstjära 3. Small S441
Smäll lockmedel s322 Bästa lockmedel mellankategorin Vildsvinstjära Gyttorp 500ml

Smäll Vindvisare Med Doftmedel

Se priset här Se priset här Se priset här

Är det dags för vildsvinsjakt? Då kan det vara bra att ha koll på hur du på absolut bästa sätt ska kunna locka till dig vildsvinet utan att det blir vittring på dig som ligger i fokus. Antingen kan du dra nytta av vildsvinets extremt vassa luktsinne genom att sprida ut doftmedel där du vill ha dem eller så kan du locka dem till dig med hjälp av ljud i form av lockpipor.

När det gäller att använda ett bra doftmedel för att locka till dig vildsvin, är det en fördel att dra nytta av vildsvinets sinnen. Vildsvin har ett extremt luktsinne och använder det för att upptäcka farliga situationer och för att finna mat. Tjära som används som doftmedel är något som vildsvin tycker om att gnugga sig mot då det luktar bra och skyddar mot parasiter. Optimalt för att få dem att stanna så länge som möjligt är att kombinera tjära med föda som till exempel ärtor, vete eller majs. Det är även effektivt att kombinera ekollon som gillas starkt av vildsvin med lockpipa och tjära.

För att få till den perfekta åtelplatsen, där du får bättre koll på var vildsvinen är och får bästa möjliga jakt så vill du ha bästa möjliga lockmedel. Eftersom alla har olika budget delas därför lockmedlen in i olika prisnivåer för att du ska hitta det medlet som passar dig bäst.

Topp 7 bästa lockmedlet för vildsvin 2022

1. Smäll lockmedel s322

Smäll lockmedel s322 Bästa lockmedel mellankategorin

Är ett perfekt alternativ för dig som inte tänkt spendera allt för stor summa pengar eller som inte har möjligheten till det.

Just att det är så billigt och att det även visat sig fungera så bra gjorde att detta foder platsade i bland de bästa lockmedel som är i budgetkategorin.

Det lockar vildsvinen och har visats fungera extra bra tillsammans med saltsten, fodret binder till stenen. Just det har visat sig gett god effekt.

Se priset här

 

2. Vildsvinstjära Gyttorp 500ml

Vildsvinstjära Gyttorp 500ml

Även denna tjära i sprayform är ett lite billigare alternativ för dig som vill ha en riktigt smidig och smart variant av lockmedel.

Vildsvinstjära Gyttorp 500ml valdes med bland bästa lockmedel på grund av att det först och främst är tjära som vildsvinen gillar doften av, sen att det är billigt och även att det är såpass smidigt.

Just att lockmedlet är i sprayform gör att det är väldigt smidigt komplement till åtelplatsen för att ge vildsvinen en extra lockande doft. Det fastnar även väldigt bra på både frusna och våta stammar. Det är dock mest fördelaktigt att spraya högt upp för att doften ska spridas så långt som möjligt. Utöver dessa fördelar är det även så att om man använder sprayen i närheten av där man själv ska hålla till så täcker det doften av dig för vildsvinen.

Se priset här

 

3. Smäll Vindvisare Med Doftmedel

Smäll Vindvisare Med Doftmedel

Även här ett billigt alternativ på lockmedel, dock var den på gränsfall att hamna i mellankategorin. Det är fortfarande billigt och även väldigt bra.

En av de största fördelarna med detta lockmedel är att det har tillsatts ett speciellt doftämne som gör att människolukten försvinner för vildsvinen. Det är också en av orsakerna varför just detta är med bland bästa lockmedel i budgetkategorin.

Utöver det är det givetvis ett lockmedel som fungerar som en vanlig vindvisare, men skillnaden är att om vinden står fel så behöver du inte vara orolig för att vildsvinen ska känna din lukt och därmed bli rädda. I jakt överlag kan ju just det där med vinden annars ställa till det om den står fel till, då djuren kan hålla sig borta. Om du känner igen dig är Smäll Vindvisare Med

Doftmedel ett väldigt bra alternativ för dig.

Se priset här

 

4. Smäll Lockmedel Anisolja – Spray

Smäll Lockmedel Anisolja - Spray

Smäll Lockmedel Anisolja i sprayform är ett väldigt smidigt och ändå billigt alternativ. Vid vilsvinsjakt fungerar denna spray alldeles perfekt.

Det finns flera fördelar med Sprayen. Den valdes med i bästa lockmedel mellankategorin för att den är mycket smidig, fungerar väldigt bra på en rulltunna eller under en foderspridare. Smäll Lockmedel Anisolja kan även användas på viltstigar för att få vildsvinen dit du vill ha dem, som till exempel till åtelplatsen. För att inte nämna är även sprayen väldigt effektiv för att ”döda vittringen” på dig. Alltså att den gör så att vildsvinen inte kan känna lukten av dig, vilket gör att de beter sig mer normalt och lugnt. De kommer alltså inte undvika stället där du håller till.

I övrigt bör du inte använda Smäll Lockmedel Anisolja allt för mycket då Sprayen har en väldigt extrem och stark doft, alltså inte spraya för stor mängd då det kan ge en omvänd verkan. Eftersom anisoljan är helt äkta så innebär det att oljan, även om det är plusgrader, kan frysa. För att motverka att flaskan fryser och hålla den varm istället rekommenderas det att ha den i fickan på byxorna. Värm den i vatten som är ljummet om den skulle råka frysa, så återställs den.

Se priset här

 

5. Smäll Lockmedel 270 – Hasselnöt

Smäll Lockmedel 270 - Hasselnöt

Förutom att Smäll Lockmedel 270 – Hasselnöt är en billig produkt i mellankategorin så kommer den även hjälpa dig att sänka andra kostnader så som minskad mängd och pris på ditt vanliga vildsvinsfoder.

Smäll Lockmedel 270 valdes med bland bästa lockmedel mellankategorin för att det kommer hjälpa dig att få fler vildsvin till åtelplatsen, samtidigt som du kan fodra mindre. Medlet som är sockerfritt och gjort på svenska råvaror som dessutom är naturliga bör blandas med vanligt vildsvinsfoder (till exempel ärtor, majs och vete) för att får bästa effekt. Det vanliga fodret kan vara det absolut billigaste du hittar för att spara pengar, då Smäll Lockmedel 270 – hasselnöt redan luktar såpass bra och har en så hög kvalitet att det räcker för att locka vildsvinen.

Just att du åtlar mindre än i vanliga fall och även blandar ut det med Smäll Lockmedel 270 – Hasselnöt är inte bara fördelaktigt vad gäller att det blir billigare och att vildsvinen ändå kommer tillbaka. Det är även en fördel i sig att man åtlar mindre, då det kan leda till att vildsvinen får större kullar eller blir dräktiga tidigare än vad de bör om du åtlar för mycket. Och du vill som jägare helst inte det, för då kommer åtelplatsen inte vara lika intressant för vildsvinen och de slutar dyka upp. Därför är det så bra med Smäll Lockmedel 270 – Hasselnöt som gör att du kan minska på fodret.

Se priset här

 

6. Smäll Lockmedel 338 – Choklad & Het Chili 0,5 L

Smäll Lockmedel 338 - Choklad & Het Chili 0,5 L

Sist men inte minst i mellankategorin bästa lockmedel kommer Smäll Lockmedel 338 – Choklad & Het Chili. Det är ett prisvärt allternativ som kommer att förbättra ditt foder, så att du kan spara in pengar och minska på fodret.

En av de stora fördelarna med denna foderförbättrare som gjorde att den valdes med här var att du inte kommer att behöva lägga en massa onödig tid på att vänta på att den ska verka eller blanda ut den. Det är för att Smäll Lockmedel 338 – Choklad & Het Chili är redo för användning från första början. Det i samband med att kostnaderna blir lägre samtidigt som vildsvinen lockas till din åtelplats.

Om vill ha ut så mycket som möjligt av ditt Smäll Lockmedel 338 – Choklad & Het Chili bör du sakta men säkert ta lite i taget i början, men samtidigt använda produkten ofta för att vildsvinen ska vänja sig och dras till doften fortare. När du väl ser att du börjar förstå vinken så kan du såklart öka mängden. Medlet ska heller inte blandas eller spädas med vatten. När det gäller hur du vill få ut ditt Lockmedel, så kan du om det passar bra använda sprayflaska. Då är det fördelaktigt att spraya högre upp, då det gör så att dofterna når längre.

Se priset här

 

7. Lockpipa Vildsvin – Nordik Boar

Lockpipa Vildsvin - Nordik Boar

Nu har vi kommit till kategorin Bästa lockmedel premiumkategorin och här är det en självklarhet att Lockpipa Vildsvin – Nordik Boar ska vara med. Ett utmärkt redskap för dig som vill få vildsvin som låter dig komma närmare än i vanliga fall och vill ha den möjligheten på ett mycket smidigt sätt. Enligt oss är det absolut en av de bästa piporna för att jaga vildsvin med.

Lockpipa Vildsvin – Nordik Boar valdes med för att den som sagt ger dig möjligheten att komma närmare vildsvinen utan att de blir rädda och att den är så smidig. Fördelen med just denna lockpipa är att den också är anpassad och gjord för att fungera som bäst för vildsvin i just Sverige.

Vad är då skillnaden på den här pipan och till exempel de flesta pipor som säljs bland amerikaner? Jo, skillnaden är att många av de pipor som de använder i Amerika kallas för kulting ångest och är egentligen till för att suggan ska tro att de utsätts för ett anfall av en predator och därför ska komma till undsättning för försvar av sin unge. Men det här verkar inte funka alls i Sverige då de istället blir rädda och springer iväg. För att inte skrämma iväg vildsvinen har Lockpipa Vildsvin – Nordik Boar ett läte som kan kallas för ”Nöjd & Glad”, vilket istället gör att de tror att du är ett annat nöjt och glatt vildsvin. De kommer inte komma springande mot dig, men det kommer däremot underlätta för dig att komma närmare dem då de blir mindre rädda. En ovanlig reaktion skulle vara att de kommer mot dig, men det är ett fåtal yngre ensamma 2 års galtar isåfall.

Vad gäller Lockpipans utseende och uppbyggnad så är den teleskopisk och den så kallade slangen är utdragbar och är därför väldigt enkel att ta med sig då den går att pressa ihop till endast 195 mm. Utdragen är den 325 mm. Materialet som är syntet gör att pipan inte låter annorlunda när den är blöt och dessutom går den i princip aldrig sönder. Med pipans smarta konstruktion är den lättanvänd och skär sig heller inte även om den lockar försiktigt.

Till Lockpipa Vildsvin – Nordik Roar ingår även en film för instruktioner hur du använder pipan samt när den i en jaktsituation använts in action.

Se priset här

 

Vad ska man tänka på när man ska köpa lockmedel?

När det gäller lockmedel för vildsvin så är det fördelaktigt att använda riktig föda, doft och gärna en lockpipa. Men givetvis är det olika beroende på vilka metoder som funkar bäst där du befinner dig.

För att vildsvinen ska trivas så bra som möjligt på åtelplatsen, använda gärna flera olika lockmedel. Då är det alltifrån tjära, lockmedel, lockpipa och föda som kan passa att använda. Vildsvinen som har väldigt bra luktsinne kommer bli mycket nyfikna på tjära som de kan känna lukten av på väldigt långt avstånd. Tjära är ju något som vildsvin gillar att gnida och gnugga sig mot, för det hjälper bland annat till att rensa bort parasiter.

För dig som jägare är det inte en självklarhet att du direkt när du testar några nya lockmedel lyckas och får en jättelyckad jakt, utan det kan kräva en del tester för dig för att hitta det som fungerar bäst för dig och din plats som du håller till vid. Ett bra tips är att fråga andra som också jagar vildsvin på samma område som du, vad de anser är bästa lockmedel för vildsvin just de trakterna du jagar på.

Det är bra innan du väl ska börja använda lockmedel att du läser igenom instruktioner och kollar om du exempelvis ska spraya den på ett speciellt ställe, om det ska blandas med vatten eller om det bara ska tillsättas på foder. Det är även bra att du vet hur produkten ska hanteras, så att den inte fryser till is som anisoljan kan göra när det är plusgrader ute.

Att tänka på vid vildsvinsjakt

Vid vildsvinsjakt finns det några saker som kan vara bra att veta eller tänka på innan du slänger dig ut. Regler vad gäller vildsvinsjakt är precis samma som vid all jakt av klövvilt. Då behöver du alltså hålla dig till jaktsäsongerna, ha ett statligt jaktkort, vapenlicens och även markägarens tillstånd.

Mellan 16:e april och 15:e februari är det tillåtet att jag vildsvin. Men om du vill jaga vildsvin med hund är det mellan 1:a augusti och 31:a januari som gäller. Oftast jagas vildsvin på natten, vilket självklart är okej. Men då är det en åtelplats med fast ljus som gäller.

I övrigt är det även bra att du har med dig och vet innan du slänger dig ut för att jaga vildsvin kan vara farliga. Men det sker inte ofta att de är farliga för människor.

Sammanfattning

Det finns flertalet sätt att locka till dig vildsvin och det verkar vara lyckosamt att använda sig av flera lockmedel för att få dem närmre. Med deras extrema luktsinne kommer de att lockas av tjära, anisolja och föda med lite extra doft blandat. De olika lockmedlen finns i olika prisnivåer, olika varianter och har även olika syften.

Beroende på hur mycket du är beredd att investera, vad som passar bäst just för dina områden och vilken typ av lockmedel du är intresserad av så finns det flera olika riktigt bra lockmedel bland de vi gått igenom. Vill du till exempel ha tjära som vildsvinen starkt gillar och känner doft av på långt håll till ett väldigt lågt pris samt i smidig variant passar Vildsvinstjära Gyttorp 500ml. Men om du även väljer Smäll Lockmedel Anisolja – Spray får du en spray som effektivt lockar vildsvinen till dig eller åtelplatsen och samtidigt konkurrerar bort människolukten från dig.

För dig som också känner att du vill ha ett ytterligare lockmedel som är smidigt och tar bort rädslan från vildsvinen är Lockpipa Vildsvin – Nordik Boa ett jättebra redskap för att locka på grisarna. Som sagt så finns det flera olika bra lockmedel inom olika prisnivåer, så det ska inte vara några som helst problem för dig att hitta något som funkar riktigt bra.

För att få ut så mycket som möjligt av dina lockmedel rekommenderas att använda flera olika lockmedel samtidigt och även testa flera olika tills du hittar det som funkar bäst. Fråga även andra som jagar vildsvin i närheten av dig för att få bra tips.

Utöver det så är det bra att veta att det är samma regler i vildsvinsjakt som i all jakt på klövvilt, alltså att hålla sig till jaktsäsongerna mellan 16:e april och 15:e februari (med hund mellan 1:a augusti och 31:a januari), ha markägarens tillstånd, ha vapenlicens och ett statligt jaktkort. Ha även med dig att vildsvin kan vara farliga djur.

Avslutningsvis finns det mängder av olika lockmedel som skulle kunna räknas som de bästa, men dessa är noga utvalda utifrån goda recensioner och vad vi själva anser. Det är inget måste att använda lockmedel när du ska på vildsvinsjakt, men det kommer garanterat öka dina chanser för en riktigt lyckad jakt.

Senast uppdaterad: februari 16, 2021