Knivslip bäst i test 2022 – Hitta bästa knivslipen här!

 
1. Smith´s Kniv & Verktygsslip 2. Smith´s Kniv & Saxslip 3. Smith´s Bryne PP1
Smith´s Kniv & Verktygsslip bästa knivslipen Smith´s Kniv & Saxslip Smith´s Bryne PP1
Se priset här Se priset här Se priset här

Om du ofta befinner dig ute i de svenska skogarna är du troligtvis redan medveten om hur viktigt det är att ha med sig en kniv. Kniven ska naturligtvis även vara vässad, eftersom det är detta som kommer vara avgörande för hur stor användning du har för den. Som jägare är det ännu viktigare att du har en bra kniv som kan hjälpa dig att ta ur djuret efter en lyckad träff. För att ett kniv ska kunna hålla sig vass behöver du se till att du slipar den med jämna mellanrum. Här använder du dig av en knivslip eller ett bryne, vilket är ett verktyg som är viktigare än du kanske tror.

I detta bäst i test kommer vi att titta närmare på ett flertal olika knivslipar och bryne. Dessa verktyg kommer i många olika typer av priskategorier och utföranden, men för att göra det enkelt har vi valt några olika modeller i allt från premium till budgetprisklassen. Det spelar ingen roll om du har en kniv som är av högre eller lägre kvalitet i stålet. Att slipa kniven är något som du ändå måste göra om du vill att den ska behålla sin effektivitet!

Nu ska vi alltså se till att dyka ner i vårt test för bästa knivslipen 2020. Här nedan kommer du att få läsa om både elektriska knivslipar såväl som manuella. I vår köpguide kommer du att hitta massor med bra information som hjälper dig att göra ett bättre val. Att köpa en knivslip för första gången kan vara svårare än man kan tro och det finns massor med olika alternativ att välja mellan. Frågar du oss skulle vi säga att de handhållna brynen är bäst om du vill kunna bära med dig din knivslip, medan en elektrisk eller batteridriven slip är bäst om det är många knivar som ska underhållas. Det går snabbare och du blir inte lika trött i armar och händer.

Topp 5 bästa knivslipen 2022

1. Smith’s Kniv & Verktygsslip

Smith´s Kniv & Verktygsslip bästa knivslipen

I vanlig ordning kommer vi att börja med en lite dyrare och exklusiv knivslip i vårt bäst i test. Med Smith´s Kniv & Verktygsslip får du en batteridriven slip som fungerar lika bra till verktygen i boden, som den gör att använda på dina jaktknivar. Eftersom den drivs med hjälp av batterier och inte behöver vara inkopplad till ett uttag kan du med fördel ha med dig den ut till jaktstugan eller till andra platser där du behöver den.

Smith´s Kniv & Verktygsslip har ett mycket kraftfullt batteri som är uppladdningsbart. Du får även med en knivslipsguide som är justerbar och där du själv kan välja om du vill ha den på eller om du vill ta av den. Slipbanden är utbytbara för att du ska kunna ha lång användning av din produkt och det finns också ett skyddsstopp som förhindrar att banden böjs i samband med att du trycker ner knivarna.

En knivslip ska vara bekväm att använda sig av och därför har man sett till att utrusta Smith´s Kniv & Verktygsslip med ett soft grip handtag. Det gör att den är enkel och bekväm att manövrera och lämpar sig lika bra för nybörjaren som för den erfarna jägaren.

Se priset här

 

2. Smith’s Kniv & Saxslip

Smith´s Kniv & Saxslip

Vi går vidare i testet med ytterligare en knivslip från Smith’s, men till skillnad från den första produkten i vårt test ligger den här en aning bättre till när det kommer till pris. Smith´s Kniv & Saxslip kostar ungefär hälften av Smith´s Kniv & Verktygsslip och har många fantastiska funktioner och användningsområden. Precis som namnet beskriver kommer du att kunna använda den för att slipa dina knivar, men även saxar och andra verktyg som du vill få vassa.

Smith´s Kniv & Saxslip är batteridriven och utrustad med olika vinkelstyrningar som är förinställda vid 20 °. Detta lämpar sig utmärkt för den som vill slipa raka kantknivar. Det finns också en förinställd vinkelstyrning om du vill slipa dina saxar istället. Tack vare de flytande stödplattorna som knivslipen har kan du känna dig säker på att remmen håller sig helt rak under hela användningen. På så sätt förhindrar du att knivspetsen råkar brännas.

Smith´s Kniv & Saxslip innehåller tre stycken olika remmar som alla har slipande effekter. Observera att Smith´s Kniv & Saxslip lämpar sig bäst för den som ska slipa knivar eller saxar med en rak kant. Produkten har utbytbara slipband.

Se priset här

 

3. Smith’s Bryne PP1

Smith´s Bryne PP1

Det är inte alla som är i behov av en större batteridriven knivslip. Ibland kan det räcka gott och väl med ett bryne och därför har vi sett till att detta test även innehåller ett flertal sådana alternativ. Ett bryne är utmärkt att använda sig av om du vill kunna få en portabel knivslip och då är Smith´s Bryne PP1 något att rekommendera.

Smith´s Bryne PP1 är utrustad med ett diamankoniskt bryne och därför lämpar den sig bäst för tandade knivar. Brynet har en tjock karbid, vilket betyder att den är tillverkad i mycket hård metall. Här har man även sett till att den är gjord i fin, men mycket tålig, keramik. Smith´s Bryne PP1 är otroligt liten och nätt och därmed också enkel att bära med sig. Med sina ynka 45 g har du en knivslip som uppfyller alla dina behov.

Observera att Smith´s Bryne PP1 är en handhållen knivslip. Det är dock ett riktigt bra val, eftersom du aldrig behöver oroa dig för att det är slut på batterier.

Se priset här

 

4. Härkila Kompakt Multi Bryne

Härkila Kompakt Multi Bryne

Vill du betala så lite som möjligt och ändå få en knivslip som verkligen håller måttet? Då rekommenderar vi att du tittar närmare på Härkila Kompakt Multi Bryne, vilket är en knivslip som hamnar på fjärde plats i detta test. Orsaken till varför den hamnar längre ner är inte för att den är dålig, utan helt enkelt för att den har en riktig budgetprisklass. För ynka 99 kronor kan Härkila Kompakt Multi Bryne bli din!

Härkila Kompakt Multi Bryne är ett riktigt allsidigt verktyg med multislipningsfunktioner. Produkten är tillverkad i en ABS-plast i en klar orange färg, vilket kommer göra det enklare för dig att hitta den ute i skogen. Härkila Kompakt Multi Bryne bistår med tre olika typer av slipningsfunktioner, men kan också putsa dina knivar till perfektion. Putsytan består av keramik, läder och wolfram.

Vad är det då för slipningsfunktioner som Härkila Kompakt Multi Bryne har? Till att börja med hittar du karbidstavar när du vill utföra grovslipning, keramikstavar för en ordentlig finslipning, men också en läderduk för den där sista poleringen som ger en fantastisk glans.

Se priset här

 

5. Smith’s Bryne

Smith´s Bryne

Är en hundralapp fortfarande för kostsamt? Inga problem! Vi lovade att ha med knivslipar i alla prisklasser i vårt test och det ska vi också ha. På femte plats och som ett riktigt bra budgetalternativ hittar du Smith´s Bryne. Smith´s Bryne kan bli din för bara några tjugolappar.

För att du ska få en så perfekt kant på dina knivar som möjligt (och vid varje tillfälle) så har Smith´s Bryne utrustats med ett två-stegs volframkarbidblad. Här har du också förinställda vinklar som du kan använda dig av för att säkerställa att slipningen verkligen blir perfekt. Trots att den är så liten och enkel i sin utformning räcker det oftast med fyra slag för att återställa den vassa kanten på en kniv som har blivit ordentligt matt. Är det så att din kniv redan är vass men behöver skärpas till rekommenderar vi de keramiska stavarna istället.

Smith´s Bryne är mycket lätt och är dessutom bärbar, så att du kan ha med den överallt. I samband med beställning får du med ett nyckelhål för att du ska kunna fästa den i byxan, nycklarna eller vad helst du önskar. Smith´s Bryne fungerar på alla typer av knivar och är därför utmärkt att ha med sig på jakt.

Se priset här

 

Köpguide för knivslip

För att du ska kunna se till att du håller din kniv i god kondition är det mycket viktigt att du ser till att ha ett bra slipverktyg nära till hands. Om du har en kniv som är av lite lägre kvalitet i stålet är risken stor att den kommer bli oskarp mycket snabbare. Tittar man däremot på jaktknivar brukar majoriteten av dessa vara tillverkade i ett mycket högkvalitativt stål, vilket bidrar till att de inte ger vika lika lätt. Inom sinom tid kommer dock även dessa att behöva slipas för att du ska kunna få en så optimal användning av dem som möjligt.

Med hjälp av en knivslip eller ett diamantbryne kan du se till att din kniv eller dina knivar blir som nya igen. Det enklaste sättet är att beställa din knivslip eller ditt diamantbryne på nätet, men naturligtvis går det även bra att besöka en butik med inriktning på jakt eller friluftsliv. Fördelen med att vända sig till de e-butiker som finns är att du kommer få tillgång till ett mycket större utbud och du kan även jämföra produkterna som du hittar med dem vi har listat i vårt test.
Andra fördelar är att du kan läsa recensioner och omdömen från tidigare kunder och att du har möjlighet att få produkten levererad till din hemadress eller till närmaste postombud. Du har säkerligen även märkt att internet låter dig jämföra priser mellan olika butiker. På så sätt kan du se till att hitta din favoritkniv till det absolut lästa priset.

 

Vad är en knivslip?

Har du letat länge efter den där perfekta kniven som fungerar i alla situationer? Då blir du antagligen inte lika glad när du märker att den har börjat bli slö och inte fungerar lika bra längre. Vi kan dock lugna dig med att du inte behöver gå och köpa en ny kniv varje gång som stålet har blivit utnött, utan det räcker gott och väl med att komplettera med en bra knivslip för att du ska kunna säkerställa att bladet håller skarpt under många år framöver.

Om du till exempel sysslar med jakt kommer du verkligen inte att vilja ge dig ut med en kniv som inte fungerar. Inte nog med att du inte kommer kunna skära på rätt sätt, utan din slöa kniv kommer också att ta mer energi från dig, eftersom du kommer behöva anstränga dig mer.

Tittar man ur en överlevnadssynpunkt kommer en vass kniv också att vara väldigt viktig i andra sammanhang. Du kommer till exempel att behöva en bra och välfungerande kniv om du ska kunna få till en brasa eller eld. Eftersom marknaden erbjuder både bra och sämre knivar och slipverktyg kan det vara svårt att veta vilken du ska välja, men med hjälp av vårt bäst i test blir det betydligt enklare. I produktbeskrivningarna ovan kan du se de knivslipar som vi valde ut och som vi anser är de absolut bästa för det här testat. De är hållbara, kommer i olika prisklasser och gör så att din kniv blir ordentligt vass.

Vi har ännu inte gått in på vad en knivslip faktiskt är. Enkelt förklarat kan man säga att det är ett verktyg som ser till att du kan slipa stålet på din kniv och få den som ny igen. Det finns både slipar som drivs med hjälp av elektricitet, men också slipar som är handhållna och som du med fördel kan ha med dig ut i skogen. Vilken knivslip som du väljer beror på vad du har för behov.
Är du mycket intresserad av jakt och har många olika knivar kan du med fördel investera i både en elektrisk och en handhållen, alltså ett bryn. Brynet kan du ha med dig ut och slipa när du verkligen är i behov av det och inte har den elektriska nära tillhands. Är du däremot hemma och ska fixa till en hög med knivar kan den elektriska vara ett bättre alternativ.

 

Vad kostar en knivslip?

Till skillnad från många andra produkter som är relaterade till jakt så är en knivslip eller ett bryne relativt billiga och tittar man på det långa loppet kommer du att spara in en hel del pengar. Det är betydligt billigare för dig att investera i en bra knivslip från detta test än att behöva köpa nya jaktknivar varje gång som de börjar bli slöa.

Att säga hur mycket en knivslip eller ett bryne kostar är dock väldigt svårt. Det finns många faktorer som kommer att påverka priset. Tittar man på de elektriska maskinerna som slipar knivar är priset naturligtvis högre än om du väljer en lite enklare handhållen modell. Orsaken till detta är naturligtvis för att de är bekvämare och slipar vanligtvis också mycket snabbare och bättre. Med ett bryne måste du göra arbetet själv och de är också enklare i sin utformning. Dock är de fortfarande otroligt effektiva och när du har fått in tekniken kan du skapa lika vassa blad som med vilken maskin som helst.

Priserna varierar alltså kraftigt beroende på hur knivslipen drivs, men modell och märke kommer också vara av betydelse. Idag kan du hitta bryne från någon enstaka hundralapp till knivslipar för 900 kronor och uppåt.

 

Vilken är den bästa knivslipen?

När vi skapade detta bäst i test för bästa knivslipen var det många faktorer som vi valde att titta på. Det vi har gjort är att vi har plockat ut produkter i flera olika prisklasser, för att det ska finnas ett alternativ som passar alla plånböcker och behov. För att veta vilken den bästa knivslipen är behöver du först se till att titta på dina behov. Hur mycket kommer du att använda dig av slipen och hur många knivar är det som du vill kunna underhålla?

Några frågor som kan vara bra att besvara för att ta reda på dina behov är följande:

  • Hur många knivar ska underhållas?
  • Vill du kunna ha med dig slipen ut i skog och mark?
  • Hur snabbt vill du att slipningen ska gå?
  • Hur mycket är du beredd att betala för din knivslip?

Genom att besvara dessa frågor kommer det att bli lättare för dig att veta vilka dina behov är och om sanningen ska fram är det behoven som kommer vara avgörande för vilken knivslip som är den bästa för dig. Det är omöjligt att peka på en produkt i en så stor marknad och säga att det är det bästa valet för alla. Den knivslip som kan passa dig kanske inte alls är optimal för kompisen i jaktlaget, och vice versa.

 

Billiga knivar – ska dessa slipas?

Ett mycket vanligt missförstånd är att man tror att billiga knivar inte kommer att gynnas av att slipas. Kanske resonerar man som så att det helt enkelt är billigare att köpa en ny kniv och sedan vänta på att även denna blir slö. Vi tycker dock att detta inte är ett bra tillvägagångssätt. Till att börja med är det inte bra för miljön att ständigt konsumera saker och ting och för det andra är det onödigt att slänga en kniv som du faktiskt trivs med, förutsatt att du gör det också.

Oavsett om du har en dyr eller en billig kniv är det viktigast att du faktiskt trivs med den. Om du trivs med kniven och har en stor användning för den kommer det inte att spela någon roll om den var dyr eller billig i inköp. Detta gäller speciellt när det kommer till jaktknivar, eftersom man är väldigt noggrann med att se till att stålen håller en riktigt bra kvalitet oavsett. Det tillverkaren ändå sparar in pengar på är att de inte ser till att kniven är perfekt slipad när du får hem den. Tillverkaren sparar in pengar och du kan trots allt slipa på egen hand, men då gäller det också att du har en knivslip eller ett bryne.

Summa summarum är svaret på frågan ja! Du tjänar absolut på att slipa även en billig kniv. I detta bäst i test har vi sett till att ta med knivslipar i den lite billigare prisklassen, så att du inte känner att det är onödigt att investera i ett bryne istället för att bara köpa en ny kniv.

 

Då ska kniven slipas

Det kan vara svårt att veta när det är dags att slipa sin kniv. Har du lång erfarenhet av friluftsliv och jakt kommer du troligtvis känna av mycket snabbare när bladet börjar att bli slö. Är det däremot en av dina första knivar kan det vara aningen svårare, men det finns sätt som du kan kontrollera om din kniv är tillräckligt vass för att fungera optimalt.

Det är naturligtvis inte roligt om du är ute på jakt och ska ta ur ett djur, för att sedan inse att kniven är alldeles för slö. Därför rekommenderar vi att du istället kontrollerar kniven innan du beger dig av hemifrån. På så sätt kan du vara säker på att kniven är tillräckligt vass för att klara av de uppgifter som du ska använda den till. Här rekommenderar vi att du utför ett mycket snabbt och enkelt test genom att använda dig av ett vanligt A4 papper.

Testet går ut på att du ska försöka skära pappret i smala strimlor. Om kniven gör så att pappret böjer sig eller om du fastnar halvvägs är det dags att slipa kniven. Kniven ska kunna gå igenom utan några som helst problem och även vid upprepade testningar. Märker du av att kniven istället hackar för varje steg genom pappret kan det krävas mer än en vanlig slipning. Märker du av hack, trots att du nyss har slipat den, kan kniven vara i behov av en så kallad grundslipning.

 

Behöver kniven slipas professionellt?

Om du har en kniv som är mycket inarbetad och som du vet exakt hur du ska använda dig av har du hittat något som är guld värt, åtminstone om du är jägare och är i stort behov av en jaktkniv. Om du bara tänker efter så finns det en anledning till varför många kockar vägrar att slipa sina knivar och istället lämnar in dessa för att få slipningen professionellt utförd. På detta sätt kan de säkerställa att slipningen blir så bra som möjligt. Du bör alltså tänka precis på samma sätt som en kock när det kommer till dina jaktknivar, men skillnaden här är att du inte kan skicka iväg knivarna till ett företag som gör arbetet åt dig.

Det du kan göra för att komma så nära som möjligt är att investera i ett riktigt bra bryne eller en bra knivslip. Med det sagt behöver du alltså inte slipa dina knivar professionellt, eftersom det inte finns speciellt många knivslipare som tar emot dem på samma sätt som med kockknivar. De knivslipar som vi har listat här i vårt test är alla av hög kvalitet och fungerar bra till hemmabruk.

 

Kan knivslipar få bort rost?

Redan i skolan får man lära sig att metaller och stål kan bli angripna av rost, men visste du att även rostfria produkter kan rosta om de utsätts för ogynnsamma omständigheter? När man tillverkar jaktknivar eller friluftsknivar är det just rostfritt stål som man använder sig av. För att minska risken för rostangrepp brukar man se till att avstå från att använda sig av nickel. När man tar bort nickel är risken för rost otroligt mycket mindre, men det är ingen garanti. Om du ser till att du håller din kniv torr och ren är risken för rost mycket liten.

Skulle det mot all förmodan vara så att din kniv ändå har rostat eller börjar visa tecken på rost behöver du se till att åtgärda detta. Här kan du absolut använda dig av en knivslip eller ett bryne för att få bort så mycket rost från eggen som möjligt. Skulle det vara så att knivslipen inte fungerar eller att du har svårt att vinkla kniven rätt för att komma åt alla områden med rost kan du istället testa med ett sandpapper av fint slag.

 

Rengöring av knivslipen är viktigt för ett bra resultat

Att hålla dina knivar rena och vassa är viktigt för att de ska fungera som de ska, men detsamma gäller även för din knivslip. Du behöver se till att du rengör slipen efter att du har använt den för att på så vis eliminera alla flisor och stålrester.

Vi ska inte sticka under stol med att en diskmaskin är bra till mycket. Visste du till exempel om att du kan slänga in disktrasor och diskborstar i diskmaskinen och få de som nya igen? Bra för miljön, eller hur!? Ett vanligt missförstånd är att man kan rengöra sin knivslip på samma sätt, eftersom den trots allt är tålig nog för att hantera stål och göra det vasst.

Vi avråder dig mycket starkt från att lägga in dina knivslipar i diskmaskinen, även om du väljer bra knivslipar som från detta test. Orsaken till varför du aldrig bör diska den i diskmaskinen är helt enkelt för att du ökar risken för att den ska förstöras och därmed inte kunna vässa dina blad som du önskar. En annan nackdel med att göra på detta sätt är att du aldrig kan veta om beläggningen på slipen kommer att kunna stå pall mot diskmedlet.

Hur ska man då göra för att rengöra sin knivslip? För ren måste den trots allt bli! Här rekommenderar vi att du endast använder dig av ljummet vatten. Det enda du behöver göra är alltså att skölja av den när du är klar och sedan låta den lufttorka. Detta är både en mycket effektiv och skonsam rengöring.

Elektrisk eller manuell – Vad ska man välja?

Ska du köpa din allra första knivslip kan det vara svårt att veta om du bör välja en elektrisk eller en manuell modell. Många modeller är idag utrustade med ett lite enklare sliphjul, men det finns också större maskiner som har flera hjul i olika typer av grovlekar. Fördelen med en elektrisk knivslip är att du kommer kunna slipa dina knivar mycket snabbare och det blir även betydligt enklare att hitta en bra vinkel på kniven så att den hamnar rätt.

På marknaden idag finns det även knivslipar där man använder sig av en våtslipning. Våtslipning betyder att man fyller på slipen med vatten, innan man börjar att dra kniven igenom sliphjulen. Den sistnämnda varianten brukar sällan finnas som elektriskt alternativ, men å andra sidan kommer den att ge ett fantastiskt och riktigt skarpt resultat.

I jaktbutiker och på nätet kommer du även att kunna hitta billiga och mindre knivslipar som är handhållna. Även om de kan se rätt tråkiga och intetsägande ut ger det ett mycket bra resultat. Vill du dock säkerställa att du får den där riktiga jägarkänslan på dina knivar rekommenderar vi att du väljer ett lite mer påkostat alternativ. Med det sagt betyder det inte att du måste välja den dyraste varianten på marknaden eller från detta test, men runt 300-400 kronor är ett bra alternativ i mellanprisklassen.

Huruvida du väljer en handhållen eller en elektrisk knivslip är dock helt och hållet upp till dig! Titta på dina behov och se vad som lämpar sig bäst. Ett plus med den manuella är att de i främsta fall är portabla och därför kan du lättare ha med dig dem ut.

 

Summering

Vi har nu kommit till slutet av vårt test för bästa knivslipen och förhoppningsvis har du nu hittat en modell som du känner dig nöjd med. Som alltid när det kommer till jaktrelaterade produkter och utrustning är det viktigt att du utgår från dina egna behov. Det spelar ingen roll om vi utnämner en produkt till den absolut bästa, om det är så att den inte uppfyller alla dina förväntningar.

Har du hoppat över vår köpguide rekommenderar vi att du går tillbaka och läser igenom. Där hittar du nämligen massor med viktig och nödvändig information som du kan ha användning för när du ska välja en knivslip för första eller tredje gången. Observera att även om de produkter vi har listat kommer i olika prisklasser, så är alla av riktigt hög kvalitet. Vill du inte lägga ut flera hundralappar på din knivslip är det bäst att välja ett av de bryne som vi har med i testet. Bland annat så är Smith´s Bryne en riktig storfavorit som är populär hos friluftsmänniskor såväl som jägare.

Senast uppdaterad: december 7, 2020