Kikarsikte bäst i test 2022 – hitta det bästa kikarsiktet

 
1. Nikko 3-9×40 AO 2. Hatsan Optima 3-9x 32 3. Atn I Mars-HD
Nikko Stirling Mountmaster 3-9x40 AO Bästa Kikarsiktet Hatsan Optima 3-9x 32 Atn I Mars-HD 384 9-36X100
Se priset här Se priset här Se priset här

Att hitta det bästa kikarsiktet är inte alltid den lättaste uppgiften. Du behöver se till att du har ett så bra kikarsikte till ditt gevär, såväl som ditt luftgevär, som möjligt. Har du det svårt att välja rätt, trots att du har kikat igenom ett flertal olika sikten på nätet? Oroa dig inte. Till att börja med så är du inte ensam om problemet och för det andra så kan du vara i behov av en liten knuff i rätt riktning.

Det går inte att sticka under stol med att utbudet på marknaden är väldigt stort när det kommer till kikarsikten. Det gör det naturligtvis svårare att hitta det bästa kikarsiktet för dig. Kanske har du heller aldrig köpt ett kikarsikte förut och därför inte vet vad det är som du bör tänka på? Här nedan har vi skapat en bäst i test för kikarsikten, så att ditt val förhoppningsvis blir enklare!

Vi vill att det ska vara så enkelt och smidigt som möjligt för dig att hitta det bästa kikarsiktet på marknaden. Därför har vi valt att sätta ihop ett litet ”bäst i test” där vi listar tre stycken riktigt bra sikten från olika tillverkare såväl som i olika prisklasser. Som du troligtvis redan vet så är ett kikarsikte en väldigt stor investering och då vill man såklart hitta det bästa möjliga siktet för en själv och för sin jakt.

Här nedan kan du läsa om tre stycken riktigt populära alternativ som förhoppningsvis kan vara något för dig. Vi vill dock rekommendera dig till att också läsa igenom vår köpguide innan du väljer det bästa kikarsiktet för dig. Orsaken till detta är för att det helt enkelt finns så många saker som du behöver tänka på innan du väljer.

Du kommer till exempel att behöva fundera på om det är under dagtid eller i mörker som du vill jaga, men du måste också fundera på vad det är för avstånd som du vill använda dig av. Alla kikarsikten kommer i olika kvalitet, prisklasser och med olika funktioner.

Topp 4 bästa kikarsiktet 2022

1. Nikko Mountmaster 3-9×40 AO

Nikko Stirling Mountmaster 3-9x40 AO Bästa KikarsiktetDet finns många riktigt bra tillverkare av kikarsikten att välja mellan när du vill ha ett bra sikte till ditt gevär. I mellanklassen hittar du Mountmaster 3-9×40 AO, vilket är ett kikarsikte som fungerar precis lika bra till vapen med en kaliber på 22, såväl som enklare luftgevär som du använder för träning eller tävling.

Här får du ett kikarsikte som är utrustat med en parallaxjustering som du kan använda från 10 meters avstånd, vilket är något som du bara måste ha om du föredrar att skjuta på kortare avstånd. Väljer du att köpa Mountmaster 3-9×40 AO så behöver du heller inte tänka på fästen, då dessa medföljer i samband med ditt köp.

Är Mountmaster 3-9×40 AO den bästa kikarsiktet på marknaden? Antagligen inte, men det är fortfarande ett riktigt bra alternativ för den som inte vill lägga ut för mycket pengar och fortfarande vill få ett högkvalitativt kikarsikte. För att säkerställa vattentäthet i kikarsyftet har man valt att använda sig av tuber fyllda med kvävgas och du får också ett sikte med multi coating. Multi coating betyder att man har valt att ytbehandla linserna i flera olika lager för bästa effekt.

fördelar

 • Linser som är behandlade i flera lager
 • Vattentät
 • Fästen (9-11 mm) medföljer i samband med köp
 • Mycket kikarsikte för pengarna
 • Tuber fyllda med kvävgas
 • Möjlighet att använda siktet från 10 meters avstånd

Se priset här

2. Hatsan Optima 3-9x 32

Hatsan Optima 3-9x 32Tillverkaren Hatsan är kända för sina högkvalitativa produkter inom jakt och dessutom har de många olika prisklasser att välja mellan. Hatsans kikarsikten fungerar alltså utmärkt, oavsett hur tjock plånbok du har. Med deras Optima 3-9x 32 får du ett kikarsikte som fungerar precis lika bra för drivna luftvapen såväl som alla PCP, barrels och CO2-gevär.

Kikarsiktet är utrustat med en lins som förstorar hela 3-9 gånger och objektivet hittar du på en 32 mm bredd. Ett riktigt stort plus är att du här får ett kikarsikte som är fritt från dimma och som dessutom är stötdämpande. Eftersom kikarsiktet har en helbelagd lins, ett brett synfält och är helt vattentät så behöver du heller inte oroa dig för väta och fukt.

Precis som alla kikarsikten som kommer från Hatsan så är Optima 3-9x 32 antireflexbehandlat för att du ska få ett en så skarp bild som möjligt, även i ett mycket starkt solljus.

fördelar

 • Helt vattentät
 • Fri från dimma
 • Kan förstora upp till 3-9 gånger
 • Helbelagd lins
 • Antireflexbehandlad

Se priset här

3. Atn I Mars-HD 384 9-36X100

Atn I Mars-HD 384 9-36X100Okej! Vi slår verkligen på stort när vi väljer att ha med ATN I MARS-HD 384 9-36X100 i vårt bäst i test för bästa kikarsiktet 2020. Är du beredd på att lägga ut mycket pengar och älskar du att jaga på dagtid såväl som i skymning så är det här utan tvekan det bästa siktet för dig.

Den här tillverkaren har verkligen sett till att höja ribban ordentligt när det kommer till termisk jakt och landskapet är förändrat för alltid, om man får uttrycka sig så. Med hjälp av den senaste tekniken kan du få hjälp att inte bara sikta in dig på ditt byte in till minsta centimeter, du kan även upptäcka bytet betydligt enklare.

Behöver du mer övertalning än så? Med det här kikarsiktet så kan du dessutom spela in hela ditt skott med bara ett litet knapptryck, så att du sedan kan dela detta med vänner.

Skulle man nämna alla de funktioner som det här häfta kikarsiktet har så skulle vårt bäst i test troligtvis bara handla om just detta sikte. Det vi däremot kan säga är att du får en mikroskärm med HD-funktion, en bildvinkel på 3 x 2,4, ett objektiv på 100 mm, en inbyggd mikrofon, ögonavstånd på 65 mm, förstoring på 9×36 X, Bluetooth 4.1, elektronisk kompass, slät zoom, 8 timmars batterilängd och mycket mer.

fördelar

 • Möjlighet att uppdatera din ATN Mars med senaste programvaran genom att koppla in den i datorn
 • Objektiv på 100 mm
 • Utmärkt för termisk jakt
 • Möjlighet att spela in hela siktet och skottet
 • Mikrofon
 • Bluetooth-funktion och wifi

Se priset här

4. Leica Fortis 6 2-12x50i L-4a

Leica Fortis 6 2-12x50i L-4aLecia är kända för att skapa populära och högkvalitativa kikarsikten som passar de absolut flesta luftgevär såväl som krutvapen. Med deras modell Fortis 2-12x50i kan du få ett kikarsikte som lämpar sig utmärkt för den som vill ha en produkt som är så allsidig som möjligt.

Visst kan priset verka högt, men vi är säkra på att du kommer få ut mycket av dina pengar. För att försäkra sig om att kikarsiktet är det bästa möjliga så har man sett till att utrusta det med ett riktigt bra förstoringsspann.

Det råder ingen tvekan om att man troligtvis har använt sig av den bästa optiken som finns på marknaden idag. Du får ett kikarsikte som passar lika bra på dagen som på natten och genom sitt väl anpassade riktmedel så kan du använda kikarsiktet till nästan precis alla användningsområden.

För att säkerställa ett kikarsikte i toppklass så har man dessutom valt att använda sig av en vattenavstötande behandling till linsen. Det gör att linsen håller längre, men också att den blir mer härdad. För att du snabbt ska kunna agera och släcka ljuset på siktet om du så skulle behöva så är knappar inget måste, även om sådana finns tillgängliga. Du kan istället bara tilta siktet mer än 75 grader för att få lampan att slockna.

fördelar

 • Fungerar lika bra dag som natt
 • Ordentlig linsbehandling som härdar och som är vattenavstötande
 • Mycket skarp belysning för dag såväl som natt
 • Ljustransmission på 92 %
 • Helt vattentät
 • Brett synfält
 • Tuber fyllda med kvävgas
 • Går att använda även som ett rödpunktssikte

Se priset här

Köpguide för kikarsikten

Är ett dyrt kikarsikte bättre än ett billigt?

Som med nästan allt här i världen så får du vad du betalar för. Med det menar vi att du, med största sannolikhet, kommer att få ett mer högkvalitativt kikarsikte om du är beredd att betala lite extra för det. Det gäller oavsett om du köper kläder, skor, elektronik eller skönhetsprodukter.

I nästan alla branscher gäller precis samma sak. Visst finns det undantag, till exempel att du behöver betala dyra pengar för ett par jeans bara för att de kommer från en känd designer, men när det kommer till kikarsikten så är det höga priset främst på grund av att kikarsiktet är av bästa kvalitet och i toppklass.

Vi rekommenderar att du satsar på ett så högkvalitativt kikarsikte som möjligt, eftersom du kommer att ha så stor användning av det. Genom att lägga ut lite extra pengar vid köpet så minimerar du också risken för att behöva köpa ett nytt när ditt billiga kikarsikte inte höll måttet eller gick sönder alldeles för fort. Sen ska vi naturligtvis inte heller glömma att din jakt kommer att bli mycket bättre och chansen ökar extremt mycket med ett lyckat jaktresultat – om du har rätt tillbehör.

Antireflexbehandling – så bör du tänka

När du ska köpa det bästa kikarsiktet kommer du med största sannolikhet att stöta på ordet antireflexbehandling. En antireflexbehandling är något som högkvalitativa kikarsikten har på varje linselement, men på enklare kikarsikten är det vanligast att man bara har en antireflexbehandling på okularlinsen och en på frontlinsen.

Behandlingen är viktig av flera orsaker. Man använder sig av en antireflexbehandling för att säkerställa att kikarsiktets olika linser inte stjäl för mycket ljus, vilket i sin tur kommer att leda till att du får ett kikarsikte med alldeles för mycket ljusförlust. Varje lins har en förmåga att stjäla ljus och genom en antireflexbehandling kan man således förhindra att detta sker.

Det är inte ovanligt att tillverkare som satsar på den lite högre kvaliteten av kikarsikten väljer att skapa sitt alldeles egna recept på antireflexbehandlingar. Det du som konsument kan göra för att säkerställa att du inte går förlorad på ljus är genom att testa kikarsiktet under en solig dag.

Det enda du behöver göra är att titta i kikarsiktet och vrida det mot solen. Här är det dock viktigt att du inte tittar direkt in i solen, för att skydda dina ögon. Ju tidigare du kommer att se en mjölkaktig dimma, desto sämre är också antireflexbehandlingen.

Så väljer du rätt sikte för dig

Det är alltså dags för dig att köpa dig ett bra, eller kanske till och med det bästa, kikarsiktet på marknaden, men hur vet man om ett kikarsikte faktiskt kommer att passa för den typ av jakt som man vill utöva? Innan du köper dig ett sikte så finns det några frågor som du bör ställa dig.

 • Kommer du att jaga i dagsljus, kvällsljus eller både och?
 • På vilka avstånd vill du jaga?
 • Hur mycket är du beredd att betala för ditt kikarsikte?

Genom att besvara dessa tre frågor kommer det att vara betydligt lättare för dig att hitta ett kikarsikte som du är nöjd med och som du kommer att kunna använda dig av länge. Det är dock inte allt. Här är det viktigt att du också vågar ställa krav på den försäljare som du väljer att använda dig av.

Med det menar vi att du bör testa på kikarsiktet innan du betalar och tar med dig det hem. Detta gäller dock främst för den som handlar i butik, men även om du shoppar online så är det viktigt att testa produkten för att se om du bör skicka tillbaka den eller inte.

Ett bra sätt att testa kikarsiktet är att ta med det utomhus, till exempel ut på gatan. Befinner du dig i en butik har du möjlighet att ta med dig flera kikarsikten ut för att se vilket du tycker har bäst prestanda. Det är något som du aldrig kommer att kunna jämföra om du testar inomhus.

Naturligtvis tycker vi även att det är viktigt att du vågar fråga om råd. Personalen är i de flesta fall väldigt professionella och kunniga, vilket betyder att de kan hjälpa dig att välja ut ett kikarsikte som lämpar sig för dina ändamål. Att få vägledning och rådgivning är något som du har tillgång till på nätet såväl som i fysisk butik.

Därför är ett kikarsikte så viktigt

Det finns naturligtvis ingen som kan säga till dig att du måste ha ett kikarsikte på ditt gevär, men vi lovar att det kommer att göra jakten både enklare, mer effektiv och betydligt roligare. Ska vi vara ärliga så skulle vi nog ändå våga säga att ett kikarsikte idag är ett krav, men om du behöver det absolut bästa kikarsiktet eller inte är en annan fråga.

Det finns flera orsaker till varför du bör ha ett kikarsikte. Som ovan nämnt så kommer du att få mycket bättre resultat, men här handlar det även om säkerhet för dig såväl som för andra. Fundera på hur du själv skulle känna att bege dig ut på jakt med någon som inte använder sig av ett bra kikarsikte.

Risken är stor att allvarliga och farliga olyckor kan inträffa om man skjuter utan att vara säker på vad det är som man eventuellt kommer att träffa. På så sätt är ett kikarsikte alltså något som vi vill säga att alla behöver. Inte nog med att du kan råka skjuta en annan människa eller ett djur som du inte menat att träffa, du kan också råka skadeskjuta ett djur, något som du vill undvika.

Vanliga frågor kring kikarsikten

Kan man köpa ett kikarsikte som har ett mörkerseende?

Ett kikarsikte har som uppgift att göra det lättare för dig att träffa ditt mål. Många jagar på natten, eller på vintern då det blir mörkt väldigt snabbt. Naturligtvis kommer du därför att kunna köpa ett kikarsikte som också har ett mörkerseende, men här finns det ett flertal saker som du måste tänka på.

Ett kikarsikte med ett mörkerseende kommer du till exempel inte att kunna använda dig av på dagen. Det betyder att du således kommer behöva se till att köpa ett kikarsikte för dag såväl som natt. Skulle det däremot vara så att du aldrig är ute och jagar när mörkret faller på så behöver du naturligtvis inte heller bry dig om att köpa mer än ett sikte som fungerar för dagen.

Ska du köpa ett bra kikarsikte med ett mörkerseende så rekommenderar vi att du väljer ett som också är försett med en IRI. IRI är en förkortning som används för att beskriva den infraröda lampa som många kikarsikten har. Fördelen med en infraröd lampa på ditt kikarsikte är att du kommer att kunna få full effekt, även om det skulle vara kolsvart ute och du inte har någon källa till ljus.

Behöver man rengöra ett kikarsikte?

För att ditt kikarsikte ska hålla längre och dessutom fungera optimalt så måste du se till att rengöra siktet med jämna mellanrum. Att rengöra ditt sikte är inte svårt, men du bör vara försiktig med vilka produkter som du använder dig av.

Vi rekommenderar att du rengör siktet genom att först använda dig av en mjuk borste så att du kan damma bort lös smuts från linsen. Här är det viktigt att borsten är mjuk, för att du på så sätt inte ska orsaka några repor på linsen.

Efter att du har borstat linsen är det dags att ta fram din mikrofiberduk. Använd duken för att försiktigt och långsamt putsa glaset och rengöra detta från fett, fingeravtryck eller annan smuts som borsten inte lyckades få bort.

Skulle det vara så att du har fläckar som är djupliggande och väldigt svåra att få bort så är det imfri vätska som du bör använda dig av. Spraya dock inte direkt på linsen, utan spraya på en mjuk duk som du sedan använder dig av. Cirkulära rörelser är att rekommendera.

Hur fungerar ett kikarsikte och vad använder man det till?

Innan du köper dig ett kikarsikte eller letar efter det bästa kikarsiktet på marknaden så behöver du först och främst veta vad det används till och hur det fungerar. Enkelt förklarat kan man säga att ett kikarsikte är något som består av olika förstoringslinser och andra typer av linser av olika slag.

Ett kikarsikte brukar även innehålla ett hårkors eller annat typ av siktinstrument som du kan vända dig av för att du ska veta när det är dags att skjuta.

När ljuset träffar objektivlinsen i kikarsiktet så sker själva förstoringen. Här är det dock viktigt att komma ihåg att hur mycket förstoring som du kommer att få, beror helt på hur mycket ljus det är som ditt kikarsikte har möjlighet att absorbera och ta emot.

Det är av just denna anledning som vi rekommenderar kikarsikte med mörkerseende och IRI. Köper du ett kikarsikte med mörkerseende utan IRI kommer du att behöva någon annan form av omgivande ljus för att siktet ska fungera.

Vad betyder skymningsvärde?

Skymningsvärde är ett ord som man inte stöter på lika ofta längre, men det kan fortfarande vara bra för dig att veta vad det betyder. Enkelt förklarat kan man säga att skymningsvärde är en typ av matematisk formel som man brukade använda sig av för att se hur ett sikte fungerade i skymningen.

Genom skymningsvärdet kunde man således bedöma vilket kikarsikte som var det bästa att använda när solen började att gå ner. Orsaken till varför många har valt att inte längre använda sig av den här formeln är helt enkelt på grund av hur mycket den utesluter.

Formel kan räkna ut hur bra kikarsiktet fungerar i skymningen, men den kommer inte att ta hänsyn till varken konstruktion på kikarsiktet eller kvaliteten på kikarsiktet.

Bara för att ett sikte har ett väldigt bra skymningsvärde så betyder det alltså inte att du får ett högkvalitativt kikarsikte som kommer att hålla länge. När du väljer ska du alltså försöka att titta på så många olika funktioner, egenskaper och aspekter som möjligt.

Kan man köpa ett begagnat kikarsikte?

När man tittar på de prisnivåer som majoriteten av alla kikarsikten hamnar inom så kan det naturligtvis kännas rätt tungt i plånboken. Det är inte helt ovanligt att ett riktigt bra och högkvalitativt kikarsikte ligger någonstans mellan 20.000 och upp till 50-60.000 kronor.

Dock finns det ändå ett flertal sikten som du kan få för bara några hundralappar, men frågan är då hur bra dessa är? När det kommer till kikarsikten så får du verkligen vad du betalar för. Vill du inte lägga ut dessa höga summor på ett nytt kikarsikte så kan det istället vara en god idé att köpa ett begagnat.

Svaret på frågan är alltså ja. Visst kan du köpa dig ett begagnat kikarsikte om så önskas. Här är det dock viktigt att du kontrollerar siktet ordentligt innan du väljer att betala, för även begagnade sikten kan vara dyra. Titta på hur linsen ser ut och säkerställ att den inte är full med skador och repor. Det kan även vara bra att be om eventuellt kvitto om det är så att kikarsiktet fortfarande har garanti kvar.

Summering

Det finns massor med saker som du behöver ha i åtanke när du ska köpa dig ett kikarsikte och speciellt om du är ute efter det absolut bästa kikarsiktet på marknaden. Precis som med nästan allt och alla produkter här i världen så är det dock svårt att säga exakt vilket sikte som är det bästa.

För att kunna hitta ett riktigt bra sikte behöver du först och främst ha stenkoll på hur det är du vill jaga. Det är naturligtvis inte roligt att behöva lägga ut tusentals kronor för ett sikte som du inte kommer att ha någon större användning för i framtiden.

Att sälja eller köpa begagnat är en möjlighet, men vi rekommenderar ändock att du i första hand väljer ett helt nytt kikarsikte och kom ihåg att du i de flesta fall även får med en garanti på produkten som kan räcka i många år.

Ska du jaga i mörker, på dagen, på långt eller kort avstånd? Vill du ha ett kikarsikte som är i toppklass eller räcker det med budget för din del? Det finns mängder med bra kikarsikten i alla olika prisklasser och nivåer. Det vi tycker är absolut viktigast är att du har ett sikte överhuvudtaget.

Om du väljer att jaga utan ett sikte så ökar du risken för skador väldigt mycket. Det finns en stor chans att du inte ser vart du skjuter, vilket kan leda till att du skadeskjuter ett djur alternativt att du faktiskt råkar träffa en människa. Att ha ett sikte bör därför ses som ett krav, men vad du väljer för tillverkare, funktioner eller prisklass är sedan upp till dig.

Vi hoppas att du, med hjälp av vår köpguide såväl som vårt bäst i test, kommer att känna att du har mer stöd bakom ryggen när det kommer till att välja ett kikarsikte för dig. Är du novis inom marknaden kan det vara bra att du tar hjälp av en professionell rådgivare i butiken eller i en e-butik på nätet.

Det är mycket bättre att du vågar fråga och får hem en produkt som du faktiskt är nöjd med, än att du ska tveka och sedan behöva skicka tillbaka siktet, för det kommer du att vilja göra med de pengar som du antagligen lägger ut.

Senast uppdaterad: april 26, 2020