Hundpejl bäst i test 2022 – Hitta bästa hundpejlen här

 
1. Garmin Alpha T5 Nordic 2. Garmin 3. WeHunt
Garmin Alpha 100   T5 "Nordic" bästa hundpejlen Garmin Alpha 50 WeHunt GPS II Hundpejl
Se priset här Se priset här Se priset här

Under de senaste åren har utvecklingen av hundpejlar gått fram riktigt fort. De allra första hundpejlarna som kom ut på marknaden använde sig endast av ljudsignaler. Därefter utvecklades den andra funktionen, vilket var att hundpejlen även kunde reagera på rörelse såväl som skall. Jämför man de första hundpejlarna med dem vi har idag kan man nästan inte tro att det är samma typ av utrustning. De hundpejlar som vi har idag kommer bland annat med en GPS, så att man enkelt kan spåra hunden med hjälp av radiovågor.

De moderna hundpejlarna har i många fall även blivit utrustade med tillhörande applikationer. Dessa appar laddas ner till mobiltelefonen och ger dig ett komplett informationssystem som jägaren kan använda sig av. Den som önskar kan till och med koppla upp hela jaktlaget till appen. I detta bäst i test har vi tagit fram några av de absolut bästa hundpejlarna med olika funktioner, designer och i olika prisklasser.

Är du på jakt efter den bästa hundpejlen på marknaden eller vill du bara se vilken hundpejl som är bäst i test? Då ska vi naturligtvis se till att hjälpa dig. Att hitta den bästa hundpejlen kan vara en svår uppgift och ska du göra research på egen hand kommer det att krävas en hel del tid och engagemang från din sida. Med vår bäst i test behöver du inte göra något mer än att läsa igenom våra produktbeskrivningar och vår köpguide. Här kommer du att kunna hitta information om fem riktigt bra produkter som i många fall har visat sig vara de bästa alternativen på marknaden. Med en hundpejl kan du som hundägare eller jägare känna dig betydligt mer trygg när du vistas ute med hunden i skog och mark.

Att välja ut pejlar till testet var en större utmaning än vi först kunde tro. På marknaden kryllar det av riktigt bra alternativ som du kan välja mellan. Vi tittade först och främst på hur exakta hundpejlarna var när det kom till att visa position, men även användarvänlighet, funktioner och pris var avgörande faktorer.

Topp 5 bästa hundpejlen 2022

1. Garmin Alpha 100 T5 ”Nordic”

Garmin Alpha 100   T5 "Nordic" bästa hundpejlen

På första plats i vårt bäst i test hittar du ingen mindre än Garmin Alpha 100 T5 ”Nordic”. Det här är tillverkarens absolut senaste modell och tittar man på funktionerna har den allt du kan önska dig. Även om priset kan kännas högt kommer du att få ut väldigt mycket för dina pengar. Som alltid gäller regeln ”du får vad du betalar för” och Garmin Alpha 100 T5 ”Nordic” är inget undantag från detta. Med den här hundpejlen får du en utrustning som hjälper dig att ha koll på 20 hundar på samma gång om du skulle önska. Du kan också se till att du får koll på var dina jaktkamrater befinner sig, förutsatt att deras enheter är kompatibla.

Garmin Alpha 100 T5 ”Nordic” drivs inte med hjälp av en app, utan här är det istället en klassisk handhållen enhet som du använder dig av. Handenheten är mycket tålig och står pall, även om du skulle råka tappa den i marken. Den är också helt vattentät och kan befinna sig under vattenytan en längre tid utan att skador uppstår. Regnar det? Inga problem! Du kan styra displayen ändå!

Garmin Alpha 100 T5 ”Nordic” passar till både små och stora hundar och finns i många olika mått. Batteritiden är lång och det finns många olika funktioner som kommer att förenkla din jakt. En solklar vinnare!

Se priset här

 

2. Garmin Alpha 50

Garmin Alpha 50

Garmin Alpha 50 är föregångaren till vår bäst i test vinnare och även om den är sämre än sin uppdaterade version är det fortfarande ett riktigt bra redskap som du kommer ha stor användning för. Även här kommer du att kunna spåra upp till 20 hundar samtidigt och på en räckvidd på 14,5 kilometer.

Varför har vi då tagit med en hundpejl som är lite sämre än sin ”storebror”? Ja, det är helt enkelt på grund av priset. Det finns många jägare och hundägare där ute som föredrar ett lägre pris, även om detta medför att funktionerna inte är exakt lika bra. Med den här hundpejlen får du fortfarande alla viktiga funktioner som du kan komma att behöva och vi är säkra på att du inte kommer bli missnöjd. Till exempel har Garmin Alpha 50 utrustats med knappar på handenheten istället för en touchskärm. Detta är något som många jägare föredrar, eftersom det är lättare med knappar än touch om man vill slippa ta av sig handskar eller vantar.

Se priset här

 

3. WeHunt GPS II Hundpejl

WeHunt GPS II Hundpejl

Letar du efter en hundpejl i den lite billigare prisklassen rekommenderar vi att du tittar närmare på WeHunt GPS II Hundpejl. Här får du en pejl som är baserad på GSM och där du har möjlighet att dela position och information med ditt jaktlag. Befinner du dig inom EU/ESS har utrustningen dessutom en obegränsad räckvidd, vilket betyder att du kan spåra din hund vart den än befinner sig. WeHunt GPS II Hundpejl väger endast 39 gram, vilket dessutom gör den mycket enkel att bära.

I samband med din beställning får du med ett fabriksmonterat SIM-kort (M2M). SIM-kortet har en funktion som gör det möjligt för pejlen att välja de bästa operatörerna som är tillgängliga i det område som hunden befinner sig i. WeHunt GPS II Hundpejl kommer också med ett färdigt abonnemang där du får obegränsad datatrafik varje dag och hela året om, samt tillgång till riktigt bra premiumkartor.

WeHunt GPS II Hundpejl kan kopplas till en nedladdningsbar app där du bland annat kan dela position, ringa till din hund, använda GeoFence eller bestämma spårlängden.

Se priset här

 

4. Easyhunt Etrack Mini

Easyhunt Etrack Mini

Ytterligare en hundpejl i den lägre prisklassen är Easyhunt Etrack Mini. Med den här trackern kan du känna dig säker på att du alltid vet var din hund befinner sig. Vill du att även jaktlaget ska veta kan du alltid dela din information, utan att de behöver tillgång till någon egen licens. Easyhunt Etrack Mini har en geografisk täckning som är obegränsad. Den använder sig av mobilnätet och du får med en fastighetskarta i beställningen.

Easyhunt Etrack Mini har en förbättrad mottagning (GSM) och är vattenresistent. Även laddkontakten är 100 % vattentät och den klarar av ett vattendjup på 1 meter. Här kan du själv välja om du vill använda dig av det medföljande halsbandet för att fästa enheten, eller om du hellre vill ha ett annat alternativ. Easyhunt Etrack Mini lämpar sig då bäst för Garmin Astros.

För att säkerställa att du får en så optimal positionsvisning och täckning som möjligt kan Easyhunt Etrack Mini automatiskt leta upp de mobilnät som är bäst för området. I appen kan du se vilka gränser som har satts ut eller få tillgång till pass och jaktkarta. Det finns även fastighetsgränser, terrängkartor och satellitkartor. Batterikapaciteten varierar mellan 10-170 timmar beroende på hur ofta enheten skickar ut nya positioner.

Se priset här

 

5. Garmin T5 GPS Collar Mini, EU

Garmin T5 GPS Collar Mini, EU

Vi avslutar med ytterligare en hundpejl från den populära tillverkaren Garmin. På femte och sista plats i vårt bäst i test hamnar alltså Garmin T5 GPS Collar Mini, men att den ligger sist betyder inte att den är dålig. Snarare tvärtom!

Med Garmin T5 GPS Collar Mini får du en hundpejl i mellanprisklassen som håller en hög kvalitet och som är tillverkad i ett mycket tåligt material. Den här utrustningen är specifikt framtagen för att passa de mindre hundraserna riktigt bra. Den lämpar sig till exempel för terrier och taxar, eller andra raser som har ett halsmått på 24-35 cm och en vikt på cirka 7-15 kg. När T 5 mini togs fram var målet att skapa en hundpejl som var så bekväm som möjligt och som kunde ge hunden en maximal rörlighet. För att lyckas med detta behövde man se till att minska storleken på enheten som hunden bar vid halsen och det tycker vi att man har lyckats riktigt bra med.

Garmin T5 GPS Collar Mini kommer med en halsbandsrem i en orangefärg och som är 1,9 cm. Du kan även välja bland andra färger men dessa säljs separat.

Se priset här

 

Köpguide för bästa hundpejlen

Genom en ordentlig och utförlig köpguide kommer det att bli betydligt mer enkelt för dig att veta vilken hundpejl du ska välja. Marknaden erbjuder mängder med olika alternativ, som har olika funktioner, prisklasser och tillverkare bakom sig. När du jagar tillsammans med hund kommer du att ha stor användning av den bästa hundpejlen, men vad är det egentligen och hur fungerar den? Allt detta och lite till kommer du att få läsa mer om i vår köpguide för den bästa hundpejlen på marknaden.

Vi ska börja med att titta närmare på vad en hundpejl faktiskt är. Enkelt förklarat kan man säga att en hundpejl är precis detsamma som en GPS, men att den är specifikt framtagen för hundar och används mycket i samband med jakt. För att kunna spåra din hund använder sig pejlen av GSM, 4G eller satelliter. Oavsett vart din hund befinner sig kan alltså utrustningen hjälpa dig att hitta den. De allra flesta hundpejlar fäster man i halsbandet på sin hund. På så sätt minskar man risken för att den ska ramla av eller för att hunden ska lyckas få bort den. Tillsammans med pejlen använder man sig också av en mjukvara, vanligtvis en applikation, som gör att du kan spåra din hund när och var som helst.

Eftersom hundpejlen styrs med hjälp av 4G eller satelliter behöver du se till att du har en riktigt bra täckning. Täckning måste kunna finnas på mobilen eller på handenheten, men den måste också finnas på den enhet som du kopplar till hunden. Om hundpejlen inte har en GPS-täckning kommer du inte att kunna se vart din hund befinner sig och om du inte har täckning på mobilen kommer du inte att kunna se var hunden är. Du får då alltså ingen som helst information, vilket gör hundpejlen helt ineffektiv. På marknaden finns det idag alternativ där man inte är i behov av den mobila täckningen för att få hundpejlen att fungera. I dessa fall använder sig utrustningen av just en GPS-täckning för att väga upp för detta.

Varför är det viktigt att ha en hundpejl?

Det finns flera tillfällen då det kan vara mycket viktigt för dig som hundägare att ha tillgång till en hundpejl. Om du ofta är ute med hunden på promenader och har den okopplad eller om du är jägare och jagar med din hund kommer en hundpejl att vara mycket användbar. Orsaken till varför man behöver en hundpejl kan dock variera och det är långt ifrån alla hundägare som är i behov av en. Eftersom du är inne och läser på detta bäst i test för bästa hundpejlen tror vi dock att du redan har kommit fram till att du behöver en. Syftet med att ha en hundpejl är att kunna se var din hund befinner sig, vilket är något som är extra viktigt för jägare. Det är inte ovanligt att jakthundar kan springa iväg väldigt långt om de har fått upp en bra jakt på vilt och om du då står utan en hundpejl kan du tappa bort hunden i den stora skogen.

Hur hundpejlen fungerar och vilken information som den kommer att ge dig beror på vilken modell och vilket märke som du valt att använda dig av. Idag finns det pejlar och trackers som inte bara kan hitta hundens position, utan som också kan informera dig som jägare om hunden ger ifrån sig ett skall, om den har ställt sitt byte eller vad hunden gör och hur den rör sig. Det finns också hundpejlar där du kan ringa till utrustningen för att på så vis höra vad som pågår i omgivningen eller för att vägleda och ge din hund olika kommandon.

Hundpejlar för sällskapshunden

Även om du inte är ute och jagar tillsammans med din hund kan du ha nytta av en hundpejla. Det kan till exempelvis vara så att du vill kunna säkerställa att din hund fortfarande befinner sig på gården eller hemma i huset. Vissa hundar är mycket rymningsbenägna och då kan det kännas lugnande att veta att man lätt kan spåra upp hunden om det skulle vara så att den försvinner. I dagens samhälle har det tyvärr inte heller blivit speciellt ovanligt med hundstölder och även här kan pejlen komma mycket bra tillhands. Vissa modeller har nämligen en funktion som kan informera dig om din hund rör sig betydligt snabbare än den borde, till exempel om den skulle befinna sig i en bil.

Välj den bästa hundpejlen för dig

Tillsammans med Kartverket har svenska apptillverkare sett till att skapa ett bra och nära samarbete. På detta sätt har man kunnat få tillgång till kartor som kommer från de servrar som Lantmäteriet har. Även om det har varit en lång väg dit så har det tillslut lyckats och det har gjort att utvecklingen av hundpejlar har blivit betydligt bättre. Idag kan du hitta appar som bland annat innehåller topografiska kartor, men även färdplaner och spårning i realtid av hundar. Om du jagar i ett jaktlag kommer du också att kunna markera och dela sträckor till de jaktkamrater som du är ute med.

Med det sagt innebär det alltså att dagens hundpejlar inte bara är en utrustning som du kan använda dig av när du vill spåra hunden, utan tekniken erbjuder många andra möjligheter på samma gång. Det finns till exempel appar som ritar upp en linje för hur din hund rör sig genom skogen och när den skäller så blir linjen i appen mycket tjockare. På displayen kommer du sedan att kunna se hur många gånger som din hund har skällt per minut.

Vilken som är den absolut bästa hundpejlen för dig är en fråga som är svår att besvara. Här är det viktigt att du först tittar på vad det är för behov som du har. Ska du ut och jaga tillsammans med din hund kommer du med största sannolikhet att vilja ha tillgång till fler funktioner än för den som bara vill ha koll på att sällskapshunden befinner sig kvar i hemmet. Som jägare kommer du dessutom att befinna dig ute i skog och mark väldigt mycket och det betyder att du även måste ha en tracker som är robust och som kan tåla fukt och väta utan problem.

Hundpejlar med gruppfunktioner

Att ha tillgång till en gruppfunktion i sin hundpejl är utmärkt för alla som jagar tillsammans med andra personer. Gruppfunktionen ger dig möjlighet att ha koll på var alla dina jaktkamrater befinner sig och du kan också ange alla de hundar som kommer att vara delaktiga i jakten. Om du önskar finns det i många fall även möjlighet att lägga in information om till exempel rågångar och jakttorn.

Behöver du komma i kontakt med någon av dina jaktkamrater? Inga problem! Om du har en gruppfunktion på din hundpejl kommer du med största sannolikhet att kunna starta upp en chatt. I chatten kan du välja om du vill kommunicera med en eller flera personer samtidigt och det är ett betydligt mer diskret sätt att tala med varandra, utan att en högljudd jaktradio ska skrämma iväg era byten.

Hundpejlar utan applikationer

Även om majoriteten av alla moderna hundpejlar är utrustade med en nedladdningsbar app finns det fortfarande många klassiska alternativ kvar. Om du inte vill använda dig av applikationer är det istället en handhållen enhet som du kommer att ha. Det finns inga regler eller krav som säger att du måste ha en hundpejl med applikation, men visst kommer det att kunna underlätta.

Om du bara vill använda dig av hundpejlen för att kunna spåra hunden är du sällan i behov av fler funktioner än just position. I dessa fall kan en hundpejl utan app vara ett riktigt bra alternativ. Är det däremot så att du vill få tillgång till mer information om t.ex. skall, rekommenderar vi att du väljer en med fler digitala funktioner.

Kostnad för hundpejl

Har du inte använt dig av en hundpejl tidigare vet du kanske inte heller hur mycket de kommer att kosta. Precis som att det är svårt att säga vilken hundpejl som är den bästa för dig, är det svårt att säga ett exakt pris. Orsaken till detta är helt enkelt för att kostnaderna kan variera väldigt mycket och väldigt kraftigt mellan olika tillverkare och modeller. De hundpejlar som är specifikt framtagna för att användas vid jakt är dyrare än de lite enklare alternativen. Hundpejlar för jakt har betydligt fler funktioner och är också mycket robustare och stabilare än andra. De har också en mycket längre batteritid och det är inte ovanligt att priset ligger någonstans mellan 3000-6000 kronor. Tittar du på de lite enklare modellerna som oftast kallas för vardagspejlar kan du hitta bra och användbara alternativ för runt 500-2000 kronor.

Observera att inköpskostnaden för din hundpejl inte endast är de utgifter som du kommer att ha. I de allra flesta fall kommer du också att behöva betala för ett abonnemang på pejlen. Abonnemanget brukar redan ingå i samband med beställning och löper under loppet av cirka 1-2 år.

Hundpejl kan störa din hund

Även om du väljer den absolut bästa hundpejlen på marknaden finns det risk för att din hund kommer att tycka att den är allt annat än bra. Majoriteten av alla de moderna alternativ som finns på marknaden idag är dock så små att hunden i de flesta fall inte ens kommer märka av den. Dock är det ändå viktigt att du vänjer hunden, eftersom det blir en form av extratyngd på halsbanden som hunden ska lära sig att acceptera. För att du ska minska risken för att hunden blir störd, besvärad eller försöker att ta bort pejlen är det viktigt att du först övar och tränar när ni befinner er i hemmet.

Det finns egentligen ingen annat sätt att träna din hund på än genom att låta den bära hundpejlen så mycket som möjligt. Fördelen med att träna i hemmet är att du enklare kan hitta pejlen om det är så att hunden har lyckats få bort den. För att minska risken för förlust är det dock också viktigt att halsbandet på din hund inte sitter för löst. Det finns vissa hundar som är riktigt duktiga på att åla sig ur halsbandet och skulle detta inträffa när du är ute på jakt i skogen kommer det att bli problematiskt.

Innan du köper en hundpejl – Tänk på detta

Vår bäst i test köpguide för bästa hundpejlen är framtagen för att du som hundägare eller jägare ska få all information som du behöver för att göra ett medvetet val av produkt. För att du ska veta om du är i behov av en pejl eller inte behöver du först förstå hur de fungerar och hur du ska använda dig av dem. En annan sak som du behöver ha koll på är vilka behov du som hundägare eller jägare har. Här nedan har vi listat några riktigt bra frågor för dig att besvara innan du beger dig av till affären eller beställer din hundpejl online.

  • Vad har hundpejlen för batteritid och hur länge räcker den innan du behöver byta?
  • Vad är det maximala avståndet som hundpejlen klarar av? Hur långt kan avståndet mellan appen eller handenheten vara för att funktionerna ska kunna fungera optimalt?
  • Är den produkt som du vill välja av hög kvalitet och kommer den att kunna klara av slit och släng utan att gå sönder?
  • Kommer hundpejlen att fungera lika bra om den blir utsatt för vatten? Är den helt eller delvis vattenresistent?
  • Vilka funktioner är det som produkten har och har du användning för dessa?

Dessa grundläggande frågor kommer ligga till grund för vilken den bästa hundpejlen är för just dig och dina behov. Eftersom utrustningen kan vara ordentligt kostsam rekommenderar vi att du inte slarvar igenom frågorna och bara tar första bästa pejl som du kommer över. Det är viktigt att du verkligen blir nöjd och får ut det mesta av den, samtidigt som du kan ge din hund en tryggare miljö när ni jagar.

Hundpejlen för din hund

Det är inte bara du som hundägare eller som jägare som ska känna dig nöjd med produkten som du har köpt, utan det är minst lika viktigt att din hund trivs med hundpejlen. Det är trots allt hunden som kommer att bära den runt sin hals och det enda du behöver göra är att bära med dig din telefon eller en handhållen enhet som du kan lägga i väskan om du skulle önska.

När du ska välja ut en hundpejl måste du alltså även ha hundens välbefinnande i åtanke. Det absolut första du ska göra är att säkerställa att du hittar en hundpejl i en modell och en storlek som passar din hund. Idag finns det pejlar som du kopplar på det egna halsbandet, men det finns också färdiga halsband där enheten redan är påsatt. Tittar du på det stora utbudet som finns kommer du snabbt att märka av att alla modeller inte passar för alla hundar. En liten hund kommer inte att vara lika bekväm i en pejl som är lämpad för en större, och vice versa.

Men oroa dig inte. Att hitta en hundpejl i rätt storlek är egentligen inte speciellt svårt. Idag kan du hitta riktigt bra och praktiska GPS-halsband i alla möjliga storlekar och som passar bra till olika raser. Det finns bland annat halsband till taxar, labradorer, terriers, spaniels, beagles och även till större hundar som retrievers. Är du osäker på vilken storlek du ska välja rekommenderar vi att du vänder dig till en fysisk butik för att få hjälp. Idag finns det även många onlinebutiker som erbjuder professionell kundsupport via telefon eller med hjälp av en live chatt. Det viktigaste är att din hund är bekväm med sin hundpejl så tveka inte att fråga.

Spåra flera hundar samtidigt

Ett vanligt missförstånd är att en hundpejl endast kan användas av en hund åt gången. Den äldre generationens hundpejl fungerade med största sannolikhet på detta sätt, men idag kan du hitta alternativ som gör det möjligt för dig att koppla samman flera hundar till en och samma enhet. För att du ska kunna lyckas med detta är det viktigt att du väljer en hundpejl som också har ett system som är kompatibelt. Det är inte helt ovanligt att det finns produkter som kan klara av mellan 10-20 hundar på en och samma gång och utan några som helst problem. Det här är en mycket bra och smidig lösning när man är flera som jagar samtidigt och där man använder sig av flera hundar.

Även om det inte är ett måste kommer en hundpejl att göra din jakt mycket smidigare och enklare. Visst är det inget krav att ha en hundpejl, eftersom man har lyckats jaga med hund under många år, utan att ha tillgång till den här tekniken. Fördelen med en hundpejl är dock inte bara att hundägaren eller jägare har möjlighet att se vart hunden befinner sig eller om den har ställt bytet, utan pejlen ökar också säkerheten för din hund. Genom att du, eller du och andra jägare, kan se vart hunden befinner sig minskar risken för att missta den för ett annat djur. Risken för att hunden ska hamna vilse i skogen är naturligtvis också lägre.

Är hundpejlar med GPS bättre?

Det finns för- och nackdelar med båda alternativen och man kan säga att just detta system har två sämre egenskaper som sticker ut lite extra. Till att börja med måste du se till att betala en avgift varje månad för ditt system, även om det skulle vara så att du inte använder dig av det. Den andra nackdelen är att du kan få riktigt svårt att spåra upp din hund om det skulle vara så att du befinner dig i ett område där det inte finns någon ordentlig mobiltäckning.

Generellt sett kan man säga att dessa två nackdelar är de enda som egentligen är avgörande. En hundpejl med en GPS tracker kommer nämligen med många fördelar också. Förvisso kommer de att dra relativt mycket batteri i samband med att de används och det betyder att du kommer behöva ladda hundpejlen med tätare mellanrum. Hur ofta du behöver ladda den beror dock på hur ofta du använder dig av den och hur uppdateringen av positionen ser ut. En GPS-tracker som uppdaterar mer frekvent kommer också att dra mycket mer batteri.

Det är heller inte helt ovanligt att hundpejlar som använder sig av en GPS har lite större svårigheter med att visa en exakt position. Ibland kan det skilja några meter, men det är sällan avgörande för om du ska hitta din hund eller inte. Med en GPS får du ett mycket bra redskap som hjälper dig att spåra hunden när ni är ute och jagar eller om ni är ute på en skogspromenad där hunden får springa fritt (eller har sprungit bort).

Summering

Med ett bäst i test och en köpguide är vi säkra på att du kommer hitta den bästa hundpejlen för dig och dina behov. När du ska ut på jakt kommer en hundpejl att vara ett riktigt bra redskap som säkerställer att du alltid vet var din hund befinner sig. Marknaden erbjuder mängder med olika alternativ att välja mellan och produkter kan kosta allt från några hundralappar och upp till flera tusen kronor. Vi rekommenderar att du väljer en högkvalitativ hundpejl om du ska använda produkten i samband med jakt. Då är det dessutom extra viktigt att ha tillgång till alla smarta funktioner.

Senast uppdaterad: december 7, 2020