Bästa hörselskydd 2022 – hörselskydd test för jakt

När man är ute på jakt är det viktigt att man tar hand om sin egna hälsa – när man jagar i ett jaktlag kommer det plötsliga ljud och väldigt höga ljud, det är därför viktigt att man har skydd som skyddar dig från att få permanenta skador på din hörsel.

Hörselskydd är även kvalitétsförhöjande och gör att du hör bättre och kan lättare hitta djur. Det som händer är att du i princip filtrerar bort bruset och kvar blir du med ljud som hjälper dig lokalisera och smyga upp på ditt byte. Nåväl, detta är du nog redan införstådd på då du hittat till denna sida.

I detta hörselskydd test så går vi igenom de bästa hörselskydden och sedan avslutar med en köpguide för hörselskydd. Men först hoppar vi rakt in i recensionerna!

Topp 10 bästa hörselskydd 2022

Saker du borde överväga att hitta de bästa hörselskydden

Det viktigaste i att hitta öronproppar och hörselskydd för jakt är just att de skyddar mot hörselnedsättning och andra ljud-relaterade komplikationer. Detta handlar främst om de som är intresserade av att skjuta utomhus då du på skjutbanan oftast kan få låna hörselskydd.

Öronproppar är inte optimalt för de som vill skjuta lite tyngre kaliber, och är inte tillräckligt om man t.ex. jagar älg. Öronproppar är mer deskreta och är inte lika tunga att bära som hörselskydd, men har inte lika bra skydd mot ljud. Det är därför vi primärt rekommenderar de bästa hörselskydd i detta test.

Nåväl, här är 6 viktiga faktorer att ha i åtanke när man ska köpa hörselskydd.

Brusreducering

Brusreducering handlar om att ta bort allt irrelevant ljud och förstärka ljud som är relevant för dig. Fågelkvitter och vind är ej relevant, men genom bra hörselskydd kan du höra bättre än vad du kan normalt då de filtrerar bort irrelevant ljud. Då kan du till exempel höra att en gren knäcks längre bort och smyga upp på ditt byte. Med riktigt bra hörselskydd så blir du alltså en bättre jägare och får i snitt bättre resultat av din jakt. Att du dessutom skyddar din hörsel är ju ett stort plus, då du kan få långvariga konsekvenser av jakten annars.

Ljuddämpning

Detta är utan tvekan den viktigaste faktorn du måste ha med dig – det vill säga hur pass skyddade skyddet är för hörseln. Ett ljud på 140 dB eller mer kan ha långsiktig effekt på din hörsel och kan göra så att du dels får sämre hörsel men även andra åkommor så som tinnitus.

Brusreducering handlar inte om att du inte kommer höra något alls, för det är iprincip omöjligt, men att få ner till ljudnivåerna. Ofta brukar hörselskydd lyckas få ned ljudnivåerna till runt 20-35 dB, vilket är ungefär så högt som fågelkvitter, ett tyst kvarter eller en normal samtalston runt middagsbordet.

Ha därför koll på hur effektiva hörselskydden är innan du köper dig ett par. Superviktigt att man även säkerställer att hörselskydden är tillämpade för jakt och inte t.ex. för snickare och hantverkare, det är helt andra typer av ljudnivåer när det kommer till jakt och att köpa hörselskydd för jakt i ett byggvaruhus får ett stort nej från oss i redaktionen. Detta är en faktor man absolut inte ska tumma på!

Bekvämlighet

Något vi alla vet är att man lätt kan få huvudvärk, skavsår och överlag en sämre jaktkvalité (störningsmoment genom illasittande hörselskydd) om man köper första de billigaste hörselskydden. Något vi blir ganska konfunderade över är just att priset oftast inte brukar skilja sig allt för mycket mellan ett par riktigt bra och de billigaste, och att man lätt kan spara ihop till de riktigt bra istället för släpa runt med ett par obekväma rackare.

Hörselskydd är alltid one-size-fits-all men genom att kunna anpassa de och ha sköna muddar runt kopårna som stänger ute ljud och gör det bekvämt är viktigt. När du får huvudvärk av over-ear hörlurar eller hörselskydd handlar det i stort om att de sitter för tajt och spänner åt sidan av ditt huvud. Problemet är ofta att man gör själva spännet större vilket gör att de hörselskydden inte sitter fast lika bra, utan glider runt. Så man har löst ett problem men fått ett annat.

Design & stil

Låt oss vara ärliga, hur de ser ut är faktiskt något man kollar på. Vissa hörselskydd kan vara riktigt fula och dessa är inte kul att använda – helst ska det vara några som bara är där och inte gör så mycket väsen av sig rent estetiskt. Säkerställ också att du inte har för skrikiga färger som potentiellt kan skrämma iväg djur. Populära färger är därför mörkgrönt eller kamouflage.

Funktioner & tillägg

Det finns en massvis olika funktioner och tillägg som kan tänkas vara nödvändiga när man ska ut på jakt. Vissa hörselskydd har möjlighet att koppla upp bluetooth och göra så du kan lyssna på musik, poddar eller radio samtidigt som du jagar, något som kan vara mycket uppskattat om man sitter länge.

Men här gäller det, lite som med design, att prioritera det som faktiskt är det viktigaste och hitta något som passar ens budget men som samtidigt är bra på det mer vesentliga faktorerna så som bekvämlighet och brusreducering.

Pris

Priset är något vi snuddat på genomgående i hela köpguiden, och det är tyvärr något som ofta styr valet av hörselskydd. De bästa hörselskydd kostar dessvärre mer för att de läggs mer resurser på forskning och utveckling av produkten av företaget bakom. Något som dock ska nämnas är att det inte går lång tid från att ett företag hittar ett revolutionerande sätt att konstruera hörselskydden till att samtliga andra företag har samma typ av produkt på marknaden och således pressar ner priset.

Priset är därför inte allt och det är ofta att de mer väletablerade märkena kan kosta mer just för att det är ett väletablerat märke som folk känner förtroende för, men att det är samma kvalité på produkten.

Här får man göra avvägning om man är lite av en märkes-nörd, vilka av faktorerna som faktiskt väger tyngst för dig, och vilka du bör bortse ifrån.

Summering

Nu hoppas vi att du fått en god inblick i vilka skydd som finns på marknaden och har skaffat dig större möjligheter att hitta det skydd som passar optimalt utifrån just dina förutsättningar.

Om du har några frågor eller har några synpunkter på vårt hörselskydd test får du gärna kommentera det nedanför. Vi älskar jakt och sitter gärna och diskuterar olika jakttillbehör dagarna i ända!

Senast uppdaterad: maj 2, 2022