Hölsterryggsäck bäst i test 2022 – Hitta bästa hölsterryggsäcken här!

Vad du har med dig ut på jakten kommer att vara avgörande för hur lyckat resultat du får. Du behöver se till att du har all den utrustning med dig som du behöver. Det kan bland annat handla om rätt gevär, rätt klädsel eller rätt sikte, men det är minst lika viktigt att att ha en bra och ordentlig hölsteryggsäck att packa ner alla saker i. Genom att välja rätt ryggsäck för din jakt kommer du inte bara att få en bra förvaringsplats för alla dina saker, utan ryggsäcken kommer också att fungera som en riktigt god vän. Det förutsätter såklart att den lämpar sig för ändamålet och att den sitter riktigt bekvämt.

Det finns två saker som är extra viktiga att ha i åtanke när du ska välja den bästa hölsterryggsäcken för dig. Till att börja med måste du se till att det finns tillräckligt med plats för att du ska kunna ha med dig allt som du vill ha med dig, men du måste också se till att ryggsäcken verkligen är komfortabel. Det spelar ingen roll om du är ung och stark eller äldre med vissa ryggrelaterade problem. Det finns ingen anledning för dig att bära runt på en obekväm hölsterryggsäck när det finns så många bra alternativ att välja mellan.

Vi vill inte dra ut på din tid alldeles för mycket. Om du fortfarande sitter och läser vårt bäst i test för bästa hölsteryggsäcken är det troligtvis för att du vet med dig att du verkligen är i behov av en. Det kan vara så att du precis har börjat med jakt och behöver köpa in all nödvändig utrustning som du behöver, men det kan också handla om att du är intresserad av friluftsliv eller vill uppdatera den hölsteryggsäck som du har idag.

Här nedan har vi listat fem stycken riktigt bra och prisvärda ryggsäckar för alla olika ändamål. Den första ryggsäcken är en som kommer i en större storlek och som passar bra för den som verkligen vill kunna få plats med mycket saker. Naturligtvis är det inte alla som kommer att vara i behov av en så stor ryggsäck eller som vill bära tungt, så vi har också listat mindre och nättare alternativ.

De ryggsäckar som vi har valt kommer från tillverkare som Eberlestock, Härkila och Pinewood. Alla dessa tillverkare är kända för att skapa högkvalitativa produkter som är framtagna för jakt! Oavsett vilken av dessa ryggsäckar som du väljer kan du alltså vara säker på att du kommer få en väska som håller länge och som är bekväm att ha på sig.

Topp 5 bästa hölsterryggsäcken 2022

Köpguide för hölsterryggsäck

Oavsett om du har varit med i leken länge eller är nybörjare inom jakt kan det vara svårt att veta vilken som kommer att vara den bästa hölsterryggsäcken för just dig och det är precis av denna anledning som vi har skapat vårt bäst i test. Med hjälp av ett bäst i test för bästa hölsterryggsäcken inom olika prisklasser blir det lättare för dig att veta vilka produkter som är uppskattade och populära. I den här köpguiden kommer du också att hitta massor med viktig och nyttig information som hjälper dig i valet. Vi kommer bland annat att gå in djupare på vem som är i behov av en hölsterryggsäck, men också prata om priser, förvaring och mycket mer.

Ett vanligt misstag är att man tror att det första man ska göra är att bege sig ut på e-butikerna och klicka hem en ryggsäck. Kanske tittar man lite snabbt på omdömen från tidigare kunder eller så förlitar man sig helt och hållet på produktbeskrivningarna. Visst är det inte helt omöjligt att träffa rätt genom att göra på detta sätt, men det finns också en stor risk för att du får hem en ryggsäck som inte alls passar dina behov. Det första steget, enligt oss, är just att titta på vad det är för behov som du har. Vilka funktioner vill du till exempel att ryggsäcken ska ha? Kanske är det så att du vill att den ska vara vattentät eller ha en viss storlek eller så vill du att den ska ha en integrerad stol för de stunder du känner dig trött i benen. Hur är det med material? Finns det något specifikt material som du tycker är viktigt att ryggsäcken har?

Vad är en hölsterryggsäck?

Innan vi dyker djupare in i de olika egenskaper och funktioner som jaktryggsäckar har ska vi titta närmare på vad en hölsterryggsäck faktiskt är. Enkelt förklarat kan man säga att det är en ryggsäck som är specifikt tillverkad för att du ska kunna förvara vapen på ett tryggt och säkert sätt när du befinner dig ute på jakt. Det finns vanligtvis två olika typer av alternativ att välja mellan. Antingen är det så att man har anpassat väskan i rätt form och storlek för att du ska kunna bära ett vapen i den eller så är den utrustad med ett vapenfodral.

En mycket vanlig fundering kan vara om man inte kan använda sig av vilken ryggsäck som helst? Man kan väl bara se till att stoppa ner vapnet i en ryggsäck i lämplig storlek eller se till att surra fast det på utsidan på ett bra sätt? Nja, visst är det i praktiken fullt möjligt, men risken är stor att du förvarar vapnet på ett felaktigt sätt, vilket kan få förödande konsekvenser om det vill sig illa. För att din jakt ska bli så säker och effektiv som möjligt avråder vi dig från att använda allt för mycket ”vardagliga” artiklar och istället satsa på högkvalitativa produkter som är framtagna för ändamålet.

Vad kostar en hölsterryggsäck?

Det finns vissa saker som kommer vara svåra för oss att besvara, men som du antagligen söker ett svar på. Det första är vilken den bästa hösterryggsäcken på marknaden är och det andra är hur mycket den kommer att kosta dig. Det finns flera saker som kommer att vara avgörande för hur mycket du kommer betala för din ryggsäck. Funktionerna är en avgörande faktor, men även storlek, modell och tillverkare.

Bland de ryggsäckar för jakt som finns på den svenska marknaden idag kan man se att priserna varierar mycket kraftigt. Vill du inte lägga ut alldeles för höga belopp på din ryggsäck kan du med fördel hitta en för bara några hundralappar. Är det däremot så att du strävar efter den absolut högsta kvaliteten och vill ha den bästa hölsterryggsäcken i premiumkategori kan du få vara beredd att betala tusenlappar istället.

Är en dyr hölsterryggsäck då bättre än en billig? Svaret på den frågan är både ja och nej. Precis som när det gäller alla typer av produkter och saker kommer en dyrare produkt oftast i en mycket högre kvalitet. Det finns helt enkelt en anledning till varför tillverkaren känner att de kan ta så höga priser. Med det sagt betyder det dock inte att en billigare hölsterryggsäck inte kommer att fylla sitt behov för just dig. Du kan mycket väl köpa dig en ryggsäck för några hundralappar och få en trogen ”bärhjälp” genom många år framöver. I detta bäst i test har vi sett till att vara väldigt noggranna med att välja ryggsäckar i så många olika prisklasser som möjligt. Vi har tittat på de dyraste alternativen som vi kan komma över, men också på ryggsäckar i mellan- och budgetprisklassen. På så sätt kan vi säkerställa att det finns en ryggsäck som passar allas plånböcker.

Finns det hölsteryggsäckar i olika färger?

Tycker du att det är viktigt att du får välja den en ryggsäck som har en specifik färg som avspeglar din personlighet? Då måste vi tyvärr göra dig besviken. När det kommer till jaktryggsäckar kommer du förvisso att kunna välja mellan olika färger och designer, men vi ska vara ärliga med att färgerna inte är speciellt klara och glada, vilket det finns goda anledningar till. Din jaktutrustning är inte till för att du ska synas, utan tvärtom! Du ska kunna vara så osynlig som det bara går för att inte skrämma iväg dina byten. De vanligaste färgerna på jaktryggsäckar är brun, militärgrå, militärgrön, mossgrön, svart, grå eller beige.

Gäller det däremot friluftsryggsäckar som inte är framtagna för jakt kommer du att ha fler alternativ. Vi vill dock återigen påminna om att det inte är en god idé att välja en ryggsäck i en stark färg om du ska ut och jaga. Skippa därför den poppiga och flashiga ryggsäcken och låt jordnära toner vara i fokus istället.

När behövs en jaktryggsäck?

Vi kan kort och gott säga att alla människor som har ett intresse och utövar jakt är i behov av en riktigt bra hölsterryggsäck. Egentligen är väl kanske alla människor i behov av en ryggsäck överhuvudtaget, eftersom de är utmärkta bärmedel när du vill minska risken för att få ont i nacke och axlar. Ska du däremot ut på jakt är det extra viktigt att du har rätt utrustning och redskap med dig. Hur knöligt hade det inte blivit om du hade förvarat alla dina vapen och din utrustning i en vanlig träningsväska som man slänger upp på axeln? Inte så lyckat, kan vi lova!

En hölsterryggsäck lämpar sig dock inte enbart för den som ska jaga, utan kan även komma till stor användning för den som ofta är ute och vandrar i det vilda. Här kan man inte ta med sig en resväska eller annan väska som är handhållen, utan man behöver se till att händerna alltid är fria. Då hölsterryggsäckar kan komma att kosta en hel del rekommenderar vi att du gör ett större inköp och på så vis får en bra investering. Om du lägger lite extra pengar vid ditt inköp kommer du förvisso att ha det lite knapert den månaden (om pengarna är ett problem), men du kommer också att få den bästa hölsterryggsäcken som du kan ha med dig livet ut. Ja, det är faktiskt just precis så länge som många högkvalitativa hölsterryggsäckar klarar sig.

Genom att spendera lite extra vid ett engångstillfälle slipper du oroa dig för framtida utgifter. Betalar du ett lägre pris för ryggsäcken är risken stor att den kanske inte kommer hålla så länge som du önskar och det betyder att du kommer behöva köpa nya genom åren – vilket i sin tur betyder mer pengar och utgifter.

Vad är det som utmärker en hölsterryggsäck?

Vi ska återigen gå tillbaka till ämnet om varför man inte kan använda sig av en vanlig ryggsäck. Kan och kan – det kan man egentligen göra, men du kommer snabbt att märka hur obekvämt och ofunktionellt det blir. Det som gör en jaktryggsäck till en riktig jaktryggsäck är att den är specifikt anpassad för att vara till hjälp när du ska ut och jaga. Det är just av denna orsak som du troligtvis kommer att hitta många olika typer av fack för utrustning, såväl som fack eller hölster för vapen. Syftet med väskan är att du ska kunna få plats med så många olika saker som möjligt på en och samma gång, samtidigt som väskan fortfarande ska vara mycket bekväm att ha på sig.

Några funktioner som är vanligt förekommande och som också är mycket uppskattade är bland annat smarta fickor och utfällbara stolar. Det kan även finnas väskor som är tillverkade i ett material som inte låter när du rör dig eller när du rör vid väskan. Fördelen med ”tysta ryggsäckar” är att du inte behöver oroa dig för att skrämma bort djur varje gång du behöver öppna ryggsäcken eller byta position.

Vilken är den bästa hölsterryggsäcken?

Och nu kommer vi antagligen till den fråga som de allra flesta går och väntar på. Vilken är den bästa hölsterryggsäcken? Som vi nämnde tidigare i vår bäst i test köpguide är det otroligt svårt för oss att säga vilket det bästa alternativet är. Vi vet trots allt inte vad det är för behov som du har och hur mycket pengar som du är beredd att lägga på din utrustning. Det man måste titta på för att hitta den bästa ryggsäcken är hur pass bra den kan uppfylla alla dina behov och förväntningar. Här nedan har vi samlat lite frågor som du kan besvara för att lättare ta reda på vad som kommer vara optimalt för just dig!

  • Hur stor vill jag att jaktryggsäcken ska vara?
  • Hur många fack kommer jag att vara i behov av?
  • Vilket material ska hölsteryggsäcken vara tillverkad i?
  • Vill jag att ryggsäcken ska vara helt vattentät?
  • Ska det medfölja annan utrustning, som t.ex. en stol?
  • Ska hölstret vara i eller utanpå väskan?
  • Hur mycket är jag beredd att betala för min ryggsäck?
  • Vill jag köpa online eller i butik?

Genom att besvara dessa frågor kommer det att bli betydligt enklare för dig att veta vad det är för ryggsäck som blir ditt bästa alternativ. Vi kan säga att ju större utbud som du har tillgång till, desto knepigare blir det. Om du bara skulle ha fem olika hölsterryggsäckar att välja på skulle du med största sannolikhet veta direkt vilken som passade dig. Om du däremot har över 40-50 olika alternativ blir det lite knepigare.

Köpa hölsterryggsäck – Detta ska du tänka på

Det finns otroligt många saker att tänka på och vi vill dela upp allt i tydliga kategorier för att det ska bli så enkelt för dig som möjligt. Att bara prata lite flyktigt om användningsområden eller storlekar kanske inte kommer säga dig speciellt mycket och därför dyker vi djupare in i varje ämne.

Användningsområdet för ryggsäcken

Det finns mängder med olika ryggsäckar, vilket är något du troligtvis redan vet vid den här laget, eftersom vi har tjatat så mycket om det. Sanningen är att det är viktigt att vara väldigt medveten om, eftersom olika jägare kan ha olika typer av uppgifter när de befinner sig ute i skogen. Om du ska sitta på ett längre pass under en kväll då det är mycket kallt kommer du vilja ha på dig riktigt varma kläder och din utrustning måste vara lämplig för detta. Är det dock så att du istället är en hundförare och kommer att gå väldigt långt kommer en större ryggsäck att vara jobbig att kånka på.

Stol och förvaring är också saker som du behöver tänka på när du ska välja. Om du ska jaga småvilt eller fågel är det rekommenderat att ha en nätpåse som du kan hänga utanpå ryggsäcken. I nätpåsen kan du förvara viltet. Kommer du att ha ett pass i skogen kan du behöva en stol, vilket inte är lika behövligt om du ska befinna dig i ett jakttorn.

Storlek

Då kommer vi vidare till storleken. Hur stor ryggsäck kommer du att behöva för att den ska vara den bästa hölsterryggsäcken för dig? Om du har en ryggsäck som är mycket stor finns det risk för att den blir otymplig att hantera. Den kommer heller inte att vara speciellt diskret, men rymmer å andra sidan väldigt mycket. En mindre ryggsäck är behändigare och lättare att hantera, men kommer du verkligen att få plats med alla saker som du vill ha med dig? Sysselsätter du dig med olika typer av jakt kan det vara rekommenderat att investera i flera olika ryggsäckar som lämpar sig för ändamålet.

Vikt

Det är inte bara användningsområdet och storleken som har betydelse, utan även vikten på den bästa hölsterryggsäcken. Vikten kommer att vara mest avgörande för de jägare som oftast är i rörelse och går mycket. Om din ryggsäck väger mycket kommer det att vara jobbigare för dig att ta dig framåt och troligtvis går du långsammare. Du kommer kanske inte heller att orka gå lika långt som om ryggsäcken hade varit nättare. Har du svårt att avgöra hur mycket vikten kommer påverka rekommenderar vi att du tar en vanlig ryggsäck (eller en gammal jaktryggsäck som du har hemma) och fyller denna med föremål tills den uppnår vikten av den du är intresserad av att köpa.

Obs! Vet du med dig att du har ryggproblem eller börjar du att bli lite till åren är det alltid bäst att välja en ryggsäck som väger lite. Tänk på att även om ryggsäcken känns lätt att ha på sig när den är tom, kommer det att vara en helt annan sak när du har fyllt den med utrustning. Att testa den i en fysisk butik är naturligtvis bra av många andra orsaker, men du kommer fortfarande inte att kunna uppleva den maximala tyngden. Vi har listat många lättare modeller i vårt test som du kan använda dig av!

Summering

Trodde du inte att det fanns så många saker att tänka på när du ska köpa en hölsterryggsäck? I ärlighetens namn trodde inte vi det heller, men det tog inte lång tid innan vi insåg att en sån här ordentlig investering faktiskt kräver mycket efterforskning. Om du vill köpa en dyrare ryggsäck behöver du se till att den verkligen kan uppfylla alla dina behov ur alla olika aspekter. Den behöver vara bekväm, rymma allt som du vill ha med dig, ha alla förvaringsfickor som du önskar dig, det material som du uppskattar och dessutom ha rätt pris. Det är inte så lite det!

Av erfarenhet vet vi dock med oss att alla inköp blir lättare om man har en bra bäst i test nära tillhands. När vi skapade detta test såg vi till att titta på märken som vi vet är mycket uppskattade för jägare, men läste även recensioner från opartiska sajter. Vi tittade också på omdömen från tidigare kunder för att på detta sätt säkerställa att varje produktval blev så bra som möjligt. Skulle det mot all förmodan vara så att du ändå känner att ingen av dessa ryggsäckar passar dig i smaken kan vi rekommendera att du tittar på andra alternativ på nätet.

Fördelen med att handla din hölsteryggsäck på nätet är det stora utbudet som du kommer att ha tillgång till. Här har du också möjlighet att jämföra priserna mot varandra och på så sätt spara pengar. Vill du spara in ännu mer kan du också ta hjälp av rabattkoder och erbjudanden, vilket förekommer med jämna mellanrum. Med det sagt vill vi nu önska dig lycka till med att hitta en bra hölsteryggsäck och hoppas att vårt test och vår köpguide har kommit till stor användning och nytta.

Senast uppdaterad: april 30, 2022