Gevärskolvar bäst i test 2022 – Hitta bästa gevärskolvarna

 
1. KKC Laminatkolvar R8 2. GRS Hunter 3. KKC Short Laminatkolv
KKC Laminatkolvar R8 bästa gevärskolvarna GRS Hunter KKC Short Laminatkolv
Se priset här Se priset här Se priset här

Att intressera sig för jakt är och har alltid varit mycket populärt. Vissa har jakten som en hobby, medan andra är mycket engagerade och har gjort den till en del av sin livsstil. När du ska ut och jaga behöver du naturligtvis se till att du har ett bra vapen, men du bör också säkerställa att du har tillbehören som krävs för att göra jaktupplevelsen så bra som möjligt. En mycket viktig del av ditt vapen kommer bland annat att vara gevärskolven. Med hjälp av en gevärskolv kan du se till att du får en förbättrad precision och skyttehållning.

I detta bäst i test för bästa gevärskolven har vi plockat fram fem stycken alternativ i olika prisklasser. Då kolvar är en rätt ordentlig investering är det dock inte så lätt att hitta riktigt billiga modeller, men det finns en fördel med detta. Hade du satsat på en riktig budgetgevärskolv är risken stor att du hade fått en produkt i dålig kvalitet och som inte fungerar som den ska. Kvalitet är en av de viktigaste sakerna att ha i åtanke när det kommer till jaktutrustning och det är något som vi har haft i åtanke när vi valde ut gevärskolvarna.

Vi vill att det ska bli så enkelt för dig som möjligt att välja ut en riktigt bra gevärskolv och det är just av denna anledning som vi har satt ihop vårt bäst i test för bästa gevärskolven. Med den bästa gevärskolven på marknaden kan du se till att du får en mycket bättre skjutsäkerhet och precision, vilket i sin tur bidrar till att du blir en bättre skytt. Det finns gevärskolvar som är specifikt anpassade för jakt, men sedan finns det även de kolvar som är framtagna för skytte. I detta test kommer vi att lista flera olika alternativ som du kan använda dig av och även kolvar i olika prisklasser.

Det är mycket som är avgörande för att du ska hitta det bästa alternativet för dig och i vår köpguide kommer du att hitta all information och alla råd som du behöver för att göra ett bra val. Som vanligt har vi valt att lista vinnare i tre olika kategorier: premium-, mellan- och budgetprisklassen. Det är viktigt att vara medveten om att den dyraste kolven inte alltid är den bästa och att du kan hitta precis lika bra alternativ som är billigare. Vårt bäst i test listar dem alla!

Topp 5 bästa gevärskolvarna 2022

Köpguide för bästa gevärskolven

När du ska välja en bra gevärskolv finns det en hel del saker som du bör tänka på. Med hjälp av vårt bäst i test och vår köpguide är vi dock säkra på att det kommer bli betydligt enklare. Om du har kunskap och erfarenhet av jakt och skytte är du säkerligen redan medveten om vad en gevärskolv är för något, men är du ny inom ämnet kan alla begrepp och namn vara knepiga att hålla koll på.

I vår köpguide kommer du att få all information som du behöver för att kunna göra ett bra val och vi kommer också gå in djupare på hur du ska tänka innan du gör ditt val. Det första som vi ska reda ut är dock vad en gevärskolv faktiskt är och hur du använder dig av den!

Kort och gott kan man säga att en gevärskolv är det ord man använder sig av för att beskriva axelstödet som finns på ett gevär. Talar man om jaktvapen av olika slag är det också vanligt att kalla detta för stock, men som du säkerligen redan vet så har kärt barn många namn. Det är inte ovanligt att en gevärskolv består av två olika delar. Detta gäller inte för alla gevärskolvar, men absolut för många av de alternativ som finns på marknaden. Talar man om en tvådelad gevärskolv kallas framdelen för förstock eller framstock, medan bakdelen kallas för enbart kolv eller bakstock. Ett vapen som har en stock som går hela vägen från handtaget och fram till mynningen brukar man benämna dessa som helstockade vapen.

KKC- eller GRS-kolv – vad är bäst?

När du beger dig ut i outdoorbutikerna eller tittar på jaktbutiker på nätet kommer du snabbt att märka att det finns två olika typer av kolvar att använda sig av. Man brukar säga att det finns KKC-kolvar och GRS-kolvar, men vilken är den bästa och hur vet man vilken man ska välja?

Att besvara denna fråga är svårt och anledningen till detta är helt enkelt för att det är ditt ändamål som kommer att vara avgörande. Med det menar vi alltså att det är vad du planerar att göra med ditt jaktgevär som kommer att påverka vilken kolv som du bör satsa på. Om du intresserar dig för skytte med stöd rekommenderar vi att du väljer GRS-kolvar. Är det däremot så att du vill använda dig av ditt vapen i samband med jakt skulle vi säga att KKC är ett bättre alternativ.

Vad är då orsaken till detta?

Utifrån den kunskap och erfarenhet av jakt som vi har kan vi informera om att GRS-kolvar vanligtvis är lite tyngre och klumpigare och därför kommer de också att vara lite osmidiga att bära runt på om du ska gå långa sträckor. Vissa jägare fokuserar dock främst på jakt där man ligger eller sitter och då kan en GRS-kolv ändå vara ett bra alternativ, eftersom den ger ett ordentligt stöd och är mycket stadig. GRS är ett varumärke som kommer från Norge och där man har specialiserat sig på att skapa gevärskolvar som lämpar sig så bra för skytte som möjligt. Är det skytte eller liggande jakt som du utövar skulle vi absolut säga att GRS är ett bra val.

Hur är det då med KKC-kolvar? Kort och gott kan man säga att en KKC-kolv är mycket lättare att bära med sig och därför kommer den också att fungera bättre när du ska ut och jaga. Även här kan du dock använda KKC-kolvar om du vill utöva eller testa på skytte. Ett stort plus med dessa kolvar (och orsaken till varför de är populära vid jakt) är helt enkelt därför att de är mycket smidigare och även har en mer slimmad passform. Har du mindre händer kommer de att kännas betydligt mer bekväma. KKC har också ett grepp som är något mer grovt än hos GRS.

Vilken typ av kolv som du väljer är dock upp till dig själv att bestämma och i många fall handlar det mer om en smaksak än något annat. Du behöver själv testa och känna för att hitta vilket gevär som kommer att vara det bästa för dig.

Hur mycket kostar en gevärskolv?

Du vill med största sannolikhet veta redan i förväg hur mycket du kommer att behöva betala för din gevärskolv, men det är en fråga som är nästintill omöjligt för oss att spara på. Precis som när det kommer till all annan typ av utrustning som är framtagen för jakt så kommer priset att variera beroende på vilken tillverkare som du använder dig av och vad det är för typ av kvalitet som du söker. Om du är på jakt efter den bästa gevärskolven kan du också behöva vara beredd att betala upp till 100.000 kronor. Räcker det gott och väl för dig med en billigare budgetvariant är det runt cirka 3000-15.000 kronor som du kan satsa på. Vi vill rekommendera dig att inte stirra allt för mycket på priset, något som vi förstår är väldigt lätt att göra. Försök istället att ta fram en budget som passar för dig och titta sedan på vad du har för alternativ inom prisklassen.

I vårt bäst i test har vi varit mycket noga med att se till att välja gevärskolvar i bra priser och som håller en hög kvalitet! Även om du inte vill betala 100.000 kronor för din gevärskolv ska du ändå kunna känna dig säker på att du har gjort ett bra köp. En kolv är trots allt en investering för alla jägare, oavsett hur tjock plånbok det är som man har.

Vilka material är vanligast?

När du ska köpa en gevärskolv finns det många olika material att välja mellan. I Sverige är det vanligast att de mer exklusiva jaktvapnen är utrustade med en stock i valnötsträ. Detta trä har en fantastiskt fin struktur och är dessutom mycket hållbart. Tittar man istället på vapen som används inom det militära är det här vanligare att använda sig av alm, bok eller lönn.

Under de senaste åren har det dock blivit mycket vanligt att vidga sina vyer när det kommer till valet av material. Många tillverkare testar nu också att tillverka gevärskolvar i plast eller laminerat trä. Dessa varianter och modeller är vanligtvis billigare i inköp, men har fortfarande en bra och hög kvalitet.

Vem behöver en gevärskolv?

Om du är en skytt eller en jägare kommer du att vara i behov av en gevärskolv. Enkelt förklarat kan man säga att gevärskolven helt enkelt är en del av vapnet och alltså inget direkt tillbehör som du skruvar på, som till exempel ett sikte. Om du inte har en kolv kommer du inte heller att ha något vapen, om du inte bestämmer dig för att jaga med pilbåge, kniv eller något annat som inte innebär gevär.

Även om en gevärskolv inte är ett tillbehör så kommer du fortfarande att kunna byta ut den om du skulle behöva. Många skulle nog till och med tipsa dig om att fräscha upp ditt gevär på just detta sätt. Det kan även vara så att man väljer att byta ut kolven och ersätta den med en annan för att på så sätt kunna ”tillverka” ett vapen som är det bästa alternativet för just dig. När du byter ut din kolv kommer du bland annat att kunna anpassa geväret efter längd, men också efter höjden på kindstödet som du har. Ett stort plus med att byta ut originalkolven och ersätta den med den bästa kolven för dig är att du kommer få en bättre precision och att du kommer till skott mycket snabbare, just på grund av att anläggningen blir lätt och perfekt på en gång.

Finns det kolvar för både höger- och vänsterhänta?

Om du är högerhänt tänker du troligtvis knappast på om en produkt är lämplig för dina händer eller inte, men som vänsterhänt kan det faktiskt vara ett ganska stort problem. Du kommer inte att kunna använda dig av alla saxar som finns, eftersom då du måste ha en sax som är anpassad för vänsterhänta. Det kan även vara knepigt när du ska ta i hand, speciellt om du är van att använda dig av din ”starkare” sida.

Är du jägare och är vänsterhänt är det dessutom ännu viktigare att du kontrollerar så att utrustningen faktiskt är bra och lämplig att använda sig av. Orsaken till detta är helt enkelt för att vi inte pratar om handslag eller saxar längre, utan att vi pratar om riktiga vapen som ska kunna avfyras på ett tryggt och säkert sätt. Om du funderar på om det finns gevärskolvar för höger- och vänsterhänta så är svaret på frågan ja! Ett riktigt bra exempel är bland annat GRS Bifrost där du själv kan välja om kolven ska vara för högerhänta eller vänsterhänta. De knappar som finns tillgängliga för justeringar på kolven är dessutom genomgående, vilket betyder att du kommer kunna trycka på dem från båda sidor av ditt ditt gevär. Inställningsmöjligheterna är många, samtidigt som du får en kolv som är av lätt vikt.

Vilken kolv ska man välja för allround?

Det är inte alla människor som är inriktade på det ena eller det andra – skytte eller jakt. Sanningen är att majoriteten av alla som använder sig av vapen faktiskt sysslar med båda delarna och då kan det vara skönt att ha en gevärskolv som lämpar sig lika bra för båda aktiviteterna. I vårt bäst i test för bästa gevärskolven har vi rekommenderat olika alternativ, vilket innebär både GRS och KKC. Letar du efter en bra gevärskolv som lämpar sig för allround skulle vi tveklöst säga att KKC är det bästa alternativet, om du frågar oss det vill säga.

Anledningen till att vi rekommenderar KKC är av samma orsak som vi nämnde tidigare. Den är helt enkelt lite smidigare och lite lättare om du jämför den med GRS-kolven. En sak som förenklar användandet är bland annat att KKC-kolven är mer vinklad, istället för att vara tillverkad för att vara helt rak. Du kommer också att få tillgång till mycket bättre och säkrare justeringsmöjligheter när du använder dig av geväret för rörlig jakt.

Är det däremot så att du främst kommer att sitta still är det bättre att köra på GRS:en. Den är robust, stabil, väger lite mer och ger ett bra grepp. Denna kan till exempel lämpa sig om du jagar vildsvin och har lagt ut lockbete för att vänta tills bytet kommer till platsen.

Är dyra gevärskolvar bättre?

Som alltid när det kommer till utrustning för jakt så kommer priset att vara avgörande för kvaliteten. Det kommer dock inte betyda att den dyraste gevärskolven kommer att vara det bästa alternativet för dig, men du vet vad man säger – man får vad man betalar för.

Det som främst kommer att skilja åt är funktionerna som din gevärskolv kommer att ha. De dyrare modellerna är också oftast tillverkade i trä, där björk, valnöt eller lönn är vanligt förekommande. Ett stort plus med att välja syntetiska kolvar är dock att du får samma funktioner (i många fall), men en kolv som är betydligt billigare och mer tålig. Det kan alltså vara en god idé att inte titta på priset och låta det vara den avgörande faktorn för vilken kolv som är den bästa för dig, utan istället försöka hitta ett bra alternativ inom den prisklass som du är intresserad av.

Att säga att en billigare gevärskolv är sämre är inte alltid korrekt och därför kan vi inte svara ja eller nej på frågan. Det är många saker som kommer vara av betydelse och en av de främsta är dina behov som jägare eller skytt. Om vi får komma med rekommendationer skulle vi dock råda dig att välja någon av de gevärskolvar som vi har valt ut i mellanpriskategorin. Här får du nämligen en fantastiskt bra kvalitet, många användbara funktioner och en gevärskolv som du kommer ha stor nytta av.

Med det sagt menar vi inte att vår vinnare i budgetkategorin är sämre, utan att de kolvar som vi tog med i mellankategorin helt enkelt lämpar sig för de absolut flesta skyttar och jägare. Vi var mycket noggranna med att se till att alla våra vinnare uppfyllde de krav som jägare kan ha på sin utrustning.

Beställ din gevärskolv online

Vi rekommenderar att du vänder dig till internet och e-butiker när det är dags att köpa en gevärskolv. Orsaken till detta är kort och gott att du kommer få tillgång till ett mycket större och bredare utbud än vad du får om du besöker en fysisk butik. Fördelen med butiker är dock att du kommer ha möjlighet att känna på gevärskolven och hålla i den, men du kommer inte att kunna jämföra priser för att hitta den butik som är billigast. Gevärskolvar kräver i de allra flesta fall ingen licens för att du ska få beställa och många butiker ser även till att erbjuda hemleverans! Smidigare än så blir det inte och beroende på vilken sida du väljer att beställa ifrån tar leveransen bara några dagar från dess att du har lagt din order.

Summering

Att välja en bra gevärskolv är viktigt för att du ska kunna bli en så duktig skytt eller jägare som möjligt. Det är inte ovanligt att många jägare idag väljer att byta bort originalkolven och ersätta denna med en ny som de tycker passar bättre. Det finns många olika modeller att välja mellan och kolvar som lämpar sig bäst för rörlig jakt såväl som sittande jakt eller stillastående skytte. I vårt bäst i test har vi sett till att ta med många olika alternativ, för att kunna rikta oss till en så stor målgrupp som möjligt. Innan du gör en beställning rekommenderar vi att du läser igenom köpguiden där du kan hitta en hel del nyttig information!

Senast uppdaterad: maj 22, 2022